gambia-wat-doen-vakantie-tips

Toeristische informatie over Gambia

Gambia is kleurrijk, levendig en perfect om Afrika op een ongedwongen manier te leren kennen. Gambia is een relatief klein land aan de westkust van Afrika en wordt volledig begrensd door buurland Senegal. Gambia staat wereldwijd bekend als spannende vakantiebestemming met prachtige stranden, levendige markten, relaxte mensen, een diverse flora en fauna en geweldige excursies. Gambia is een top zonvakantie bestemming op slechts een aantal uur vliegen vanaf Amsterdam. Een vakantie naar Gambia zal je niet snel vergeten.

Gambia heeft een verfijnde geschiedenis die nog steeds zichtbaar is in de meer dan negentig monolithische steencirkels. In periodes na het begin van onze jaartelling werd het gebied rondom de Gambia rivier bewoond door het Mandinka volk en later de Malinezen, Portugezen, Fransen en Nederlanders. Tussen 1765 en 1965 was Gambia een Britse kolonie. Vandaag de dag wonen er tientallen etnische groepen samen in Gambia en Senegal en kent het vakantieland vijf officiële talen. Alle Gambianen spreken Engels en ook alle borden zijn in het Engels.

Benieuwd geworden naar wat er allemaal te ontdekken valt in de zonnige vakantiebestemming Gambia? In dit vakantie blog presenteren we jou de mooiste bezienswaardigheden die Gambia heeft te bieden. Om je nog beter voor te kunnen bereiden op je vakantie vertellen we je ook meer over de leukste steden van Gambia en natuurlijk over het weer in dit Afrikaanse land.

gambia-vakantie-bezienswaardigheden-tips

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in Gambia

Gambia is natuurlijk maar een klein land. Maar dat betekent niet dat er niet veel te beleven valt. Gambia heeft Nederlandse toeristen veel te bieden, van fantastisch mooie stranden tot culturele hoogtepunten. Waar je ook komt in Gambia overal kun je rekenen op gezelligheid en lekker veel tropisch avontuur. In combinatie met de geweldige gastvrijheid en uitstekende locatie is Gambia een prachtige reisbestemming in Afrika, vooral voor degenen die dit fascinerende continent voor het eerst bezoeken.

Katchikally Crocodile Park
In het Katchikally Crocodile Park in Gambia wordt je letterlijk omringd door heel veel krokodillen Dat klinkt eng, maar dat is het helemaal niet. Sterker nog, het is één van de meest populaire bezienswaardigheden in vakantieland Gambia. De imposante dieren zijn heilig voor de Gambianen en worden daarom goed verzorgd. Met zulke goed gevoede dieren hoef je je geen zorgen te maken dat ze aan bezoekers knabbelen. Integendeel, de krokodillen zijn zo gewend aan mensen dat je ze zelfs zonder problemen kunt aaien in het bijzijn van de gidsen.

Het park bevindt zich in het uiterste westen van Gambia bij de monding van de rivier en dicht bij alle resort stranden. Naast prachtige wandelpaden omgeven door exotische planten, heeft het park ook een museum waar je meer te weten kunt komen over de fascinerende schubdieren. Overigens worden krokodillen in Gambia ook gezien als symbool van vruchtbaarheid en om te helpen bij gezinsplanning. Daarom nemen sommigen locals zelfs een duik in het zwembad van het park.

gambia-mooie-bezienswaardigheden-plekkenBrikama Craft Market

Brikama is de meest zuidwestelijke regio van het toeristische deel van Gambia. Het is ook de thuisbasis van het grootste deel van Gambianen en heeft het geluk om een ​​deel van de kleine en felbegeerde kustlijn van het land te hebben. De meeste Gambianen en bezoekers zijn het erover eens dat een belangrijk hoogtepunt van deze regio de Brikama Craft Market is. Hier wordt een scala aan handgemaakte producten verkocht en het is de ideale plek om te oefenen met afdingen.

Als je op zoek bent naar souvenirs die geen massaproductie zijn, slenter dan over de Brikama Craft markt, waar fantastisch houtsnijwerk wordt verkocht dat tot in de kleinste details is afgewerkt. Wil je een heel origineel souvenir, spreek dan gerust je wensen uit, want deze worden daar met een vleesmes uitgevoerd. Verder genieten toeristen van de kleurrijke drukte, exotische kruiden en handgemaakte kunstwerken te midden van de levendige charme.

gambia-toeristische-attracties-plekken-tipsKololi strand

Het noordelijke Kololi is één van Gambia’s meest populaire vakantieoorden aan de noordwestkust. Geen wonder, want het strand lijkt rechtstreeks van Instagram te komen: lichtgekleurd zand, schaduwrijke palmbomen en een schone, zacht glooiende zee. Snacks en heerlijke cocktails worden daar verkocht en muziek bepaalt de sfeer in de avond. Dit belooft een puur vakantiegevoel, maar het strand is uitermate populair, vooral bij gezinnen en koppels. Goed om te weten, dat het strand bij vloed aanzienlijk wordt ingekort en het wat krap kan worden. Het is dus het beste om vooraf op de hoogte te zijn van de getijden.

gambia-mooie-stranden-plekken-vakantieKuna Kinteh

Het kleine eiland Kuna Kinteh ligt in de monding van de van Gambia rivier, op zo een dertig kilometer van de Atlantische Oceaan. Kuna Kinteh wordt ook wel St. James Island genoemd en is een historisch beladen plekje in het midden van de Gambia river. Het waren de Britten die het St James Island noemde en sinds de 17e eeuw gebruikte in de slavenhandel. Dankzij de diverse geschiedenis maakt het eiland nu ook deel uit van het Unesco Werelderfgoed en is het daarom een ​​echte trekpleister voor cultuurliefhebbers. De vestingwerken van het voormalige Fort James zijn nog gedeeltelijk bewaard gebleven en er is ook veel te ontdekken van overblijfselen uit Nederlandse en Portugese koloniale tijden.Kajakken in de Gambia rivier

De diversiteit van de inheemse natuur is het meest merkbaar rondom de rivier de Gambia. Voor een onvergetelijke ontdekkingstocht is een begeleide kajaktocht aan te raden. Je duikt dan de mangrovebossen in die in kalme rivierarmen van de Gambia groeien. Vaak al bij zonsopgang, want dan kan je meeste dieren zien. Terwijl de zon de wateren geleidelijk in glinsterend licht baadt, glijd je door de groene vegetatie en observeer je de fascinerende dierenwereld op de oever: zeldzame vogelsoorten, nieuwsgierige apen die over de hangende takken klimmen en hagedissen die langs de oever sluipen.

gambia-leuke-dingen-doen-vakantieTanji Bird Reserve

Natuurliefhebbers beleven een geweldige tijd in het vogelreservaat in Tanji. Meer dan vijfhonderd zeldzame soorten leven en nestelen in dit heiligdom aan de westkust, dat ook een paar kleine eilanden en een lagune omvat. In de kuststreken van Gambia en Senegal vind je een gevederde variëteit die ongeëvenaard is in Afrika. Kaspische Sternen vliegen door de lucht terwijl Slangenhalsvogels met hun lange nek naar voedsel duiken. Verder landinwaarts kijken Dwerguilen vanuit de bomen op je neer en Wevervogels zijn druk bezig hun uitgebreide nesten te bouwen. Je kunt er uren naar kijken, je verwonderen en steeds weer iets nieuws ontdekken. Met een beetje geluk zie je ook Mediterrane monniksrobben en Kameroendolfijnen in het water

gambia-natuur-cultuur-klimaatTanji Fish Market

Naast het vogelreservaat is de vismarkt een van de attracties van Tanji aan de westkust van Gambia. Je ruikt het al van ver. De geur is misschien niet voor iedereen aanlokkelijk, maar het kleurrijke, vrolijke schouwspel is dat des te meer. Verkopers bieden hun vers gevangen goederen te koop aan in koelboxen direct aan het strand. Kleine vissersboten blijven nieuwe zeevruchten binnenbrengen. Zeker rondom het rookgedeelte ruikt het heerlijk, waar de vis op gepaste manier wordt bereid. Er is veel te zien op de markt en natuurlijk nog meer te proeven. Kijk uit voor de meeuwen die boven je hoofd cirkelen en het heerlijke aanbod nauwelijks kunnen weerstaan.

gambia-vakantie-informatie-toerisme


 

Bijilo Forest Park
Bossen die direct aan zee liggen zijn nu een zeldzaamheid. In feite is het Bijilo bos het laatst overgebleven kustbos in Gambia van de westelijke Atlantische Oceaankust. Hier wacht je een betoverende flora en fauna. Vijgen- en baobabbomen, gigantische oliepalmen en Ethiopische Palmyra langs de paden. Je kunt de wandelpaden van het park op eigen gelegenheid verkennen, maar het is nog interessanter met één van de gidsen, die veel interessante details over de natuur van het park zal uitleggen.

Naast talrijke vogelsoorten, passeer je tijdens je wandelingen imposante termieten structuren, maar het echte hoogtepunt zijn de vele apen van het westelijke groene apenras, die altijd blij zijn om bezoekers te zien. Hoewel het officieel niet is toegestaan ​​om de dieren te voeren, komen de pinda’s die bij de ingang van het park worden verkocht altijd in gretige apenhanden terecht en kijken ze je verwachtingsvol aan.

gambia-mooie-natuur-gebieden-vakantieParadise Beach

Het doet zijn naam absoluut eer aan: hier sta je voor een absoluut paradijselijk strand. Het is een beetje hobbelig om er te komen vanwege de verouderde weg die er naartoe leidt vanuit het dichtstbijzijnde dorp Sanyang in het zuidwesten van Gambia, maar het is de moeite waard om de reis van ver te hebben gemaakt: wit zand glinstert onder de zon en leidt naar een turquoise zee.

Om het perfecte strandgevoel compleet te maken, kun je hier zelfs verse kokosnoten kopen. Drink het  super gezonde water rechtstreeks vanuit de kokosnoot, liggend op een comfortabele ligstoel onder de lange palmbladeren terwijl het zachte geluid van de golven je vergezelt.

Er is geen infrastructuur in de directe omgeving, maar dat is maar goed ook, want anders zou Paradise Beach straks geen natuurlijk paradijs meer zijn. In feite is het ook het perfecte startpunt voor vogelspotters, want hier glijden veel gevederde vrienden door de lucht en smullen van de vissen. Dit stuk kust trekt ook vissers, wiens boten je verder op zee kunt bekijken. Dit strand mag je zeker niet missen als je op vakantie gaat naar Gambia.

gambia-stranden-vakantiebestemmingenAbuko Natuurreservaat

Echt exotisch wordt het in het natuurgebied van Abuko, het bekendste van Gambia. Kleurrijke vogels vliegen door de lucht, leeuwen laten de zon op hun vacht schijnen, terwijl een roedel hyena’s en gieren vechten om de overblijfselen van een prooi. Krokodillen, slangen en Galago’s, het dierenrijk is groot in Gambia, net als de plantenwereld. Het reservaat heeft ook een speciale opvang voor verweesde apen, die hier liefdevol worden grootgebracht en vervolgens worden vrijgelaten in het wild.

tanzania-safari-rondreis-vakantie-informatieDolfijnensafari’s

Ook onder water rondom de kusten van Gambia leven er prachtige en imposante dieren? Aan de lange lijst van fascinerende dieren in het wild in Gambia kun je ook dolfijnen toevoegen. Deze zeedieren houden van de riviermondingen van het land omdat ze daar veel voedsel vinden. De perfecte plek dus om ze van dichtbij te zien. e kunt per motorboot deelnemen aan excursies langs deze gebieden. Met een beetje geluk kom je hele scholen dolfijnen tegen die zich daar prima vermaken. Meestal kun je tussen december en januari scholen tuimelaars zien zwemmen voor de kust. Minder vaak voorkomend voor de kust zijn de Atlantische bultrugdolfijnen.Kiang West National Park

Het Kiang West National Park zou je eerste stop moeten zijn als je op zoek bent naar natuurlijke schoonheid. Dit park is het grootste en belangrijkste van Gambia. Het park herbergt een groot aantal verschillende soorten, waaronder krokodillen, mangoesten, hyena’s, otters, wrattenzwijnen en een groot aantal kleurrijke vogels. Het bijzondere park bevindt zich in Mansa Konko, één van de grotere regio’s Gambia. Het is ook een van de minst bevolkte regio’s van het land. Kiang West National Park ligt een stuk landinwaarts, op een aardig eind van de toeristische regio aan de kust van Gambia.

tanzania-vakantie-mooie-plekken-plaatsenSunset Beach Kotu

Ook hier zegt de naam het al. Het zandstrand van Kotu is lang en breed, perfect voor lange wandelingen, vooral wanneer de zon ondergaat als een vurige rode bal aan de horizon. Het Sunset Beach in Gambia heeft vrijwel alles wat je nodig hebt voor een geweldige strandvakantie. Dankzij het formaat en de ligstoelen met parasol kunnen zonaanbidders urenlang genieten van de warme stralen terwijl kleine zwemmers in het ondiepe water spetteren. Surfers en andere watersporters scharrelen verder weg.

Over het algemeen gelden er geen kledingvoorschriften op de stranden van Gambia, maar skinny dippen is over het algemeen verboden. Het kleine Gambia veel geweldige stranden, waardoor elke vakantieganger aan zijn trekken zal komen. Bijna allemaal hebben ze ook uitstekende hotels in de buurt die all-inclusive aanbiedingen bieden voor een perfecte strandvakantie met het gezin, meestal direct aan het Kololi Beach.

zuid-afrika-stranden-mooiste-plekkenWassu Stone Circles

Janjanbureh is de thuisbasis van bijzondere attractie in Gambia: de Wassu Stone Circles. Deze aangewezen Werelderfgoedlocatie bestaat uit 11 enorme megalieten die in een cirkel zijn geplaatst. Ze dateren van tussen 927-1305 na Christus en zijn het Gambia  equivalent van het Engelse Stonehenge. Als je Wassu eenmaal hebt bewonderd, kun je naar het eiland Janjanbureh gaan om wilde dieren en vogels te spotten. Of je kunt de stad in gaan en op zoek gaan naar enkele van de afbrokkelende overblijfselen van de koloniale gebouwen die ooit zo trots in deze delen stonden.Jinack Island

Het mooie Jinack Island ligt aan de noordwestelijke rand van de monding van de Gambia rivier en is gescheiden van de vasteland delta van het Niumi National Park. Het eiland, door touroperators vaak ‘Paradise Island’ genoemd, is een licht gebogen en taps toelopende strook laaggelegen land van ongeveer tien kilometer lang. Het binnenland bestaat uit droog bos en grasland, met vegetatie zoals Tamarisk struiken, baobabbomen en acacia. Het is omzoomd met mangrove kreken, getijdenplaten, zoutwatermoerassen, lage kustduinen en een kust lagune bij Buniadu Point, in het noordelijke deel. In het winterseizoen wordt het eiland vaak bezocht door dolfijnen.

De stranden op Jinack Island zijn niet te vergelijken met het Caribisch gebied. De wateren zijn ondiep bij eb, maar niet turkoois blauw. Vanwege kusterosie kabbelen zeegolven bij vloed over de palmbomen, Tamarix en ander struikgewas. Bij eb is het strand breed en vlak met een lichte helling, waardoor het goudgrijze zand ideaal is om te wandelen of om verschillende objecten te bekijken die de oceaan heeft voortgebracht, zoals zeeschelpen en kwallen. Af en toe komt er een koe, schaap of dorpeling voorbij. Omdat het zeewater bij eb over het algemeen ondiep is, is het goed zwemmen op dit eiland.

gambia-eilanden-stranden-vakantieplekkenVogels kijken aan de Gambiaanse kust

Gambia heeft een respectabel aantal vogelhabitats in een compact landgebied en is een uitstekende plek voor liefhebbers van vogelspotten. De habitats omvatten mangrovemoerassen, wadden, droge bossen, kwelder, grasland, lagunes, duinen en strandplaten. De ondiepe wateren net na de noordkust bieden uitstekende voedingsbodems voor meeuwen, sterns, lepelaars, grote flamingo’s, pelikanen en andere visetende soorten die in grote aantallen voor Buniadu Point aan de noordelijkste kust rusten. Het gebied wordt ook goed bezocht door Europese trekvogels die hier overwinteren.Makasutu Culture Forest

Het Makasutu Culture Forest is een privé-bosreservaat voor ecotoerisme in het Kombo Central District, in de westkust van Gambia in West-Afrika. Het bos ligt vijf kilometer ten noordoosten van de stad Brikama en direct ten zuiden van de hoofdstad van Banjul. Het natuurpark omvat de Mandina Bolong, een zijrivier van de Gambia rivier. De beschermde wildernis is een ongerepte uitgestrektheid van rivieroevers, palm- en hardhoutbossen, mangrovekreek-, savanne- en zoutvlakte-ecosystemen. Ook kan je enorme termietenbergen spotten.

Makasutu is een Mandinka woord. ‘Maka’ is de heilige plaats van de islam in Mekka, en ‘Sutu’ betekent bos, wat zich vertaalt naar ‘heilig bos’. De oorspronkelijke naam ‘Maka Sutu’ dateert uit de 12e eeuw toen de islam vanuit de Sahara de regio Senegambia binnendrong. Mandinka folklore, die teruggaat tot de 12e eeuw, zegt dat er een draakachtig wezen in het moeras leeft, bekend als de ‘Ninki Nanka’, die begraven kleding en kroon van Mansa Jatta, een stammenkoning uit het Soninke koninkrijk Busumbala bewaakt. De ‘Ninki Nanka’ zou ook de bossen beschermen en de aangrenzende gemeenschap tegen potentiële dieven.

gambia-natuurgebieden-vakantie-plaatsen

 

 

Leuke steden en plaatsen in Gambia

De hoofdstad van Gambia, Banjul, en de twee belangrijkste steden van het West-Afrikaanse land zijn vrijwel aan elkaar gegroeid. In de steden heb je vooral veel markten, kun je culturele bezienswaardigheden bezoeken en zijn er heilige bossen. Aan de rand van deze stedelijke agglomeratie vind je de bekende vakantie resorts als Kololi, Bakau en Gunjur. Meer naar het binnenland zijn er geen echte steden en is er ook weinig infrastructuur voor toerisme. Deze plaatsen zijn vooral geschikt voor de avontuurlijke reiziger en voor georganiseerde groepsreis.

Banjul

Banjul is de administratieve hoofdstad van Gambia. Wanneer je Banjul bezoekt, probeer dan de verleiding te weerstaan ​​om direct naar het strand te gaan en enkele van de historische bezienswaardigheden te bezoeken. De Arch 22, gebouwd om de staatsgreep van 22 juli 1994 te vieren, is bijzonder indrukwekkend. Als je in de hoofdstad bent, moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Albert Market, die een brede selectie verse producten, souvenirs, sieraden, eten en meer biedt. Je kunt zelfs een Gambiaanse kookles volgen als je echt ondergedompeld wilt worden in de Gambiaanse cultuur.

gambia-leuke-plaatsen-steden-tips


Serekunda

Het voormalige marktstadje Serekunda is de grootste stad van Gambia en ligt direct aan de monding van de Gambia rivier. De stad is vernoemd naar de 19e-eeuwse oprichter Sayer Jobe, een koninklijke Wolof uit Koki, Senegal. Serekunda heeft bijna een half miljoen inwoners en ligt net ten zuiden van de hoofdstad Banjul. Het bestaat eigenlijk uit negen dorpen die zijn samengevoegd. De stedelijke nederzetting ligt ongeveer 3 kilometer landinwaarts vanaf de kustplaatsen Kololi en Kotu.

Het commerciële centrum en het hart van de stad zouden oorspronkelijk zijn begonnen door verschillende vrouwen die regelmatig hun kraampjes oprichtten langs een onverharde weg die een paar verse groenten en gedroogde vis verkochten. Naarmate de tijd verstreek, voegden andere lokale voedselverkopers zich bij hen en het groeide vervolgens uit tot de bruisende markt die het vandaag is. Als je een goed gevoel wilt krijgen van het dagelijkse, stedelijke West-Afrikaanse culturele bestaan dan is een bezoek aan dit centrum een goede excursie tijdens de zonvakantie in Gambia.


Kololi

De badplaats Kololi en het toeristengebied Senegambia Strip zijn begonnen als een typisch vissersdorp aan de kust van de Atlantische Oceaan. Kololi ligt vlak bij Serekunda en het vliegveld van Banjul. Sinds het begin van de jaren tachtig is Kololi radicaal veranderd door het toerisme, het groeide aanzienlijk en verspreidde zich tot aan het strand, in wat nu de resort gebieden van Palma Rima en Senegambia worden genoemd. Of je nu houdt van klein en gezellig of groot en spectaculair, er is iets voor jou. In de buurt van de Senegambia Strip vind je de meeste uitgaansgelegenheden van Gambia. Van leuke terrasjes en barretjes tot luxe nachtclubs.

Kololi, en in het bijzonder de omgeving van Senegambia, heeft een overvloed aan verschillende restaurants verspreid langs de belangrijkste toeristische doorgang, waar een breed scala aan internationale gerechten wordt geserveerd. Als je authentiek Gambiaans eten wilt proberen, kun je het beste dieper de wijk in gaan, in enkele van de lokale privérestaurants of langs de oostelijke weg van Palma Rima, weg van het strand.

gambia-badplaatsen-vakantie-tips


Brikama

Brikama Town ligt in de West Coast Region van Gambia, in West-Afrika. Het is de belangrijkste stedelijke nederzetting in het binnenland. Brikama is een marktstad en een belangrijk handelscentrum voor rauwe aardnoten, palmolie en pitten. De stad staat verder bekend om zijn traditionele muziekerfgoed van de Kora Jalis. Aan de rand van de stad is een bos met Santangbo bomen wat een heilige plaats is voor  de Gambianen. Ook was dit de plek waar deze nederzetting eeuwen geleden ontstaan is. De reden waarom het zo goed bewaard is gebleven, is omdat men dacht dat het werd bewoond door de geesten van voorouders. Het was dus een taboe voor de lokale bevolking om er fruit te plukken, bomen te vellen of te jagen.

Dit Brikama Craft Market is de belangrijkste markt in de stad en het ontdekken waard. De vruchten, groenten, vis en vlees worden in hopen opgestapeld of netjes in rijen gerangschikt. Je vindt er hordes vliegen die boven de ruikende vis zweven, stapels rode uien, tomaten en okra, rijen gerookte meerval, teentjes knoflook, plastic flessen palmolie, hopen mango’s, trossen bananen, glanzende aubergines, gele en roodgloeiende pepers, groene sinaasappels, rijst verkocht per pot, citroenen, geïmporteerde appels, papaja, broodvruchten en ander fruit en groenten.


Bakau

Het Bakau resort ligt aan de westkust van Gambia, en is het dichtstbijzijnde vakantieoord in de buurt van de hoofdstad Banjul. De stad Bakau is gevormd door het voorgebergte van Cape Point, de punt in de noordelijkste kustlijn op de plek waar de Atlantische Oceaan de Gambia rivier ontmoet. Het is deels een gewilde buitenwijk, deels sloppenwijk en deels kustplaats. de kustlijn is omzoomd met palmbomen, maar het strand bestaat uit rotsachtige klifranden en bij vloed kan het zand helemaal verdwijnen. Dit is niet het geval bij Cape Point dat afdaalt naar een breed strand.

De oude stad, samen met het Sanchaba gedeelte, is een van de oudste nederzettingen in Gambia. Onder de eerste kolonisten die arriveerden, waren vooral vissers en hun families. Tijdens het koloniale tijdperk was de plaats een gewild gebied voor de Britten en maakte het deel uit van British Kombo, dat in feite de hoofdstad was. Voor vakantiegangers zijn de centrale punten van de oude stad de delen rond de Atlantic Road, waar het samenkomt met de Saint Matty Road. Hier vind je een rij kleine bars en restaurants, een handjevol winkels en een toeristische Craft market met djembé- en batik kraampjes.


Gunjur

Gunjur Village en Gunjur Beach liggen in het zuidelijke deel van de West Coast Region van Gambia. Aan de kust ligt het bruisende vissersdorp Gunjur Beach met zijn visrokers huizen en rijen veelkleurige Afrikaanse vissersbootjes. Ten noorden van het vis centrum zijn de stranden kilometers ver te zien. Het kustgebied is meestal glorieus verlaten, afgezien van een enkele passerende koe en af ​​en toe een voorbijganger. Het strand is minder gericht op toeristen dan sommige van de noordelijke vakantieoorden. Er zijn wel een paar verdwaalde strandbars en lodges genesteld aan de rand van enorme palm clusters. De stranden van brede baaien bieden een indrukwekkend uitzicht op de verre kustlijn, en de zonsondergangen zijn magnifiek.

gambia-leuke-plaatsen-gebieden

 

Praktische informatie voor je Gambia vakantie

Door de grote verschillen op het gebied van cultuur, klimaat, veiligheid en regelgeving, is het verstandig om je goed voor te bereiden op je reis. Zo voorkom je ongemak tijdens de vakantie. Dankzij de onderstaande praktische informatie kan je met een geruster gevoel uitkijken naar je vakantie.

• Bij het inreizen in Gambia heb geen visum nodig. Tenzij je langer blijft van drie maanden.  Wel moet je een paspoort en een vliegticket voor je terugvlucht kunnen laten zien. Bij je aankomst dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn.

• Het is verstandig om acht weken voor je vakantie, de geadviseerde inentingen te halen. Via de GGD vind je meer informatie over de actuele adviezen.

• Tijdens onze zomertijd is het in Gambia één uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is dat twee uur.

• Je zult het niet meteen verwachten maar Engels is de hoofdtaal in het land. Dit is een groot voordeel voor toeristen. Naast het Engels worden er nog in kleine maten meerdere andere talen gesproken.

• In Gambia wordt betaald met de Dalasi. In grotere steden kan je geld opnemen bij de banken. In de binnenlanden en bij de zuidelijke kust, zijn er een stuk minder mogelijkheden om geld te pinnen. Betalen kan ook met een Visa creditcard. Creditcards van Mastercard werken niet altijd. Betalen met een Nederlandse bankpas is meestal niet mogelijk.

• Het land heeft een gebrekkige infrastructuur. Zo zijn er geen treinen, slechte wegen en een slecht netwerk van buslijnen. Korte afstanden overbruggen duurt vaak lang. Dit maakt het land tot een uitdagende vakantiebestemming wanneer je wilt rondreizen.

• Gambia is een arm land waardoor het prijsniveau ook laag ligt.

• Het meenemen van een wereldstekker kan verstandig zijn. De stopcontacten kunnen namelijk verschillen van de typen die wij gewend zijn.

• Ongelofelijk maar waar; homoseksualiteit is niet toegestaan.

• De alarmnummers zijn: 116 (ambulance), 117 (politie) en 118 (brandweer).

• De Islam is veruit het belangrijkste geloof in het land. Desondanks hoeft hier niet het hele lichaam bedekt te zijn en worden hoofddoekjes er vrij weinig gedragen.

Meer actuele praktische informatie zal je van je reisorganisatie ontvangen na het boeken van je vakantie.

gambia-mooie-plekken-bezienswaardigheden

 

Het klimaat en de beste reistijd van Gambia

Dankzij de ligging aan de kust van West-Afrika wordt Gambia beschouwd als één van de Afrikaanse landen met de meest aangename temperaturen. Het hele jaar door liggen de temperaturen aan de kust tussen de 21° C en 32° C, maar in het binnenland klimt de thermometer graag naar de 40° C. Het droge seizoen, tijdens de Europese winter, wordt aanbevolen als beste reistijd. Deze duurt van november tot mei en zorgt voor warme temperaturen en regenvrije dagen.

Maar ook in het regenseizoen is het land een reis waard, want de regen valt vooral ’s nachts of duurt een bui overdag maar kort. Bovendien komt de natuur tot bloei en ontvouwt zich haar bijzondere schoonheid door de regen. Vers fruit is nu ook klaar om geoogst te worden. In het ‘Mango Seizoen’ kun je papaja’s en mango’s vers van de boom plukken. Een bijzondere ervaring is de komst van de trekvogels in Gambia in november aan het einde van het natte seizoen. Grote groepen vogels komen dan aan om in Gambia in de warmte te overwinteren.

 

 

Heb je al ervaringen met Gambia? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Gambia-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com