suriname-mooie-plekken-bezienswaardigheden

Handige toeristische informatie over Suriname

Suriname is een klein, maar zeer groen land aan de noordkust van Zuid-Amerika. Suriname heeft een prachtig, soms nog ongerept tropisch landschap, zeldzame dieren in het wild en een fascinerende cultuur. De hoofdstad Paramaribo, die in de 17e eeuw door de Nederlandse kolonisten werd gesticht heeft veel bezienswaardige koloniale architectuur. Het is tevens een goed startpunt voor vakantiegangers om op ontdekkingstocht langs de mooiste plekken van Suriname te gaan.

De belangrijkste attractie van Suriname is het tropische regenwoud, dat meer dan driekwart van het landoppervlak beslaat en een ongelooflijke diversiteit aan flora en fauna herbergt. Er zijn meer dan 6.000 verschillende plantensoorten in Suriname en een bonte verzameling van wilde dieren als de schuwe jaguar, het gezette reuzengordeldier, de levendige reuzenotter, maar ook tapirs en luiaards. De boomtoppen worden gedomineerd door acht verschillende soorten apen en meer dan 400 soorten vogels, waaronder de bedreigde feloranje rotshaan.

Op deze pagina vind je handige overzichten met de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden in Suriname. Ook krijg je uitleg over het klimaat en de beste reisperiode.

suriname-vakantie-plekken-hoogtepunten

 

Leuke vakantiegebieden in Suriname

Suriname bestaat voornamelijk uit ondoordringbare jungle die lange tijd onontdekt is gebleven. Althans voor ons westerlingen. Alle nieuwelingen hebben zich voornamelijk langs de kust gevestigd. Deze kuststreek is onder te verdelen in de oostkust en de westkust, die wordt gescheiden door de Suriname rivier waaraan hoofdstad Paramaribo ligt. De rest van het binnenland is regenwoud waar je fantastische avonturen kunt beleven.

Paramaribo

De hoofdstad Paramaribo en haar directe omgeving, waar meer dan de helft van de bevolking van het land woont, is het drukste deel van Suriname. Het heeft een prachtig historisch centrum en verschillende cafés en restaurants die aan de wensen van elke reiziger voldoen. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meeste toeristen komen aan op het vliegveld van Paramaribo en beginnen hier aan hun droomreis door de rest van Suriname.

suriname-paramaribo-bezienswaardigheden-mooie-plekken


Westkust

De westkust van Suriname staat bekend om zijn vogels en uitgestrekte stroken zandstrand. Het natuurreservaat Bigi Pan is een must-see tijdens elke reis naar dit deel van Suriname. Er zijn een paar dorpen en enkele accommodatie mogelijkheden. Maar je zult zien dat hier weinig toeristen komen en eigenlijk überhaupt maar weinig mensen zijn. Reizigers komen hier dan ook juist om weg te komen van de drukte. De grootste plaats is Nieuw Nickerie aan het einde van de Oost-West Verbinding vanwaar je de meeste excursies kunt ondernemen.


Oostkust

De oostelijke regio van Suriname wordt gekenmerkt door enkele van de grootst, oude koloniale plantages. Een aantal zijn nog steeds in gebruik, terwijl andere verlaten en volledig beschadigd zijn. Bekende voorbeelden zijn Marienburg, Peperpot en Alkmaar. In het Wia Wia Nature Preserve vind je enkele van de best beschermde broedstranden voor zeeschildpadden in de West-Atlantische Oceaan. Vroeger was Albina, een stad op de grens met Frans-Guyana een toeristisch oord. Maar het is in verval geraakt en tegenwoordig zie je er enkel nog wat avontuurlijke toeristen.

suriname-mooiste-gebieden-plekken-hoogtepunten


 

Binnenland

Het binnenland van Suriname maakt deel uit van het enorme Amazonegebied en is bijna volledig bedekt met tropisch regenwoud. De Sipaliwini savanne ligt in het zuidwesten. In het midden en het zuiden zijn bergketens te vinden, maar de hoogste top, de Julianatop, is slechts 1280 meter hoog. Deze regio is de thuisbasis van de meerderheid van de indianen en marrons, van wie velen nog in primitieve omstandigheden leven. Het Brokopondo Reservoir is één van ’s werelds grootste stuwmeren. Veel delen van het binnenland van Suriname zijn lastig te bereiken, vaak alleen na dagenlange boottochten.

 

Vakantie Suriname

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Suriname kan interessant voor je zijn.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Surinaams gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Mooie steden en plaatsen in Suriname

Suriname heeft niet veel grote steden. Eigenlijk is Paramaribo, de hoofdstad de enige echte stad in het land. In en rondom de hoofdstad woont het grootste gedeelte van de Surinaamse bevolking. Parallel aan de kust loopt de Oost-West Verbinding langs alle plaatsen van Suriname, van Nieuw Nickerie in het westen tot aan Albina in het oosten. In het binnenland zijn er weinig wegen en ook maar een paar plaatsen. Met een georganiseerde rondreis kan je het binnenland bezoeken, per boot of per vliegtuig.

Paramaribo

De naam van de stad komt van de inheemse bevolking die dit gebied bewoonde: de bewoners van de grote rivier. Paramaribo is een uitzonderlijk multi-etnische stad. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 begonnen Aziaten, voornamelijk Indiërs en Indonesiërs, te komen om het gebrek aan arbeidskrachten op de plantages te voorzien. Zo zien we in het centrum mooie plekken zoals de katholieke en protestantse kerken, de in de 19e eeuw gerenoveerde Joodse synagoge, hindoe tempels en moskeeën. In principe is er in Suriname geen dominante religie.

Hoewel het de grootste stad van het land is, heeft Paramaribo een bescheiden 250.000 inwoners. Het is de toegangspoort tot het land via de luchthaven Zorg en Hoop. Als je in Paramaribo bent, mag je een cruise over de Commewijne rivier niet overslaan. De meest populaire cruises voeren langs het historische centrum, suikerplantages en de beroemde rivierdolfijnen.

Voor de rest kun je Paramaribo het beste te voet ontdekken. Een highlight in Paramaribo is de Maagdenstraat, waar Chinese ambachtslieden goud bewerken en er prachtige souvenirs en andere voorwerpen van maken. Langs de prachtige Waterkantstraat kun je de historische houten gebouwen bewonderen en genieten van het multi-etnische eten van dit Zuid-Amerikaanse land.

suriname-paramaribo-toeristische-informatie


Nieuw Nickerie

Deze bruisende grensstad was ooit één van de belangrijkste balata hout verwerkingscentra van het land. Tegenwoordig is de haven nog steeds actief en draait de economie om de bananen- en rijstplantages rondom deze stad in het westen van Suriname. Nieuw Nickerie is de laatste stop van het land als je op doortocht bent naar buurland Guyana.

De meeste toeristen doen Nieuw Nickerie aan om een bezoek te brengen aan het Bigi Pan natuurpark met zijn meer dan honderd vogelsoorten die daar in  de moerassen wonen. Een trip naar één van de plantages is ook de moeite waard. En minder bekend, een trip naar het ongerepte binnenland in dit deel van Suriname is een prachtig avontuur.

suriname-interessante-plekken-plaatsen-steden


 

Palameu

Als je naar Suriname gaat, en je wilt naar een bestemming die niet veel mensen aandoen, ga dan naar Palameu te midden van de diepe wouden in het binnenland. Met een klein vliegtuigje vlieg je over het Amazonebekken om vervolgens een voetbalveld in Palameu te landen. De reis er naar toe is op zich al een avontuur. Hoewel prijzig, is een tour naar Palameu of een ander dorp diep in de Amazone-jungle absoluut de moeite waard.

Diep in de ongerepte jungle kom je meer te weten over de interessante cultuur en de gewoontes van de inheemse gemeenschappen. Verder kun je de jungle ontdekken op zoek naar de majestueuze toekans en ara’s die door de lucht vliegen. Ook ’s nachts kan je safari’s ondernemen om fascinerende wezens van de nacht te spotten. Hier in het binnenland wemelt het van slangen, spinnen en piranha’s. Het is een once in a lifetime ervaring.

 

 

Praktische informatie voor je Suriname vakantie

Er zijn nogal wat verschillen tussen Nederland en Suriname. Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving, klimaat, cultuur en veiligheid. Daarom kan het verstandig zijn om je in dergelijke praktische zaken te verdiepen voor je reis begint. Met de onderstaande praktische informatie kan je al een goede basis leggen van je voorbereiding.

• Om toegang te krijgen dien je een visum of toeristenkaart te hebben. Beide kaarten hebben hun eigen voor- en nadelen. Denk er wel aan om één van beide passen ruim op tijd aan te vragen. Het aanvragen kan via het consulaat van Suriname in Amsterdam of de Toeristenkaartbalie op Schiphol. Ook kan je het eenvoudig online aanvragen via: Kesvisum.

• Denk er dat je paspoort na aankomst in Suriname nog minimaal zes maanden geldig moet zijn.

• In het land komen verschillende infectieziekten voor. Daarom is het verstandig om zes tot acht weken voor vertrek een inenting te halen. Meer uitleg vind je op de website van de GGD.

• De Surinaamse dollar (SRD) is het officiële betaalmiddel. Daarnaast kan je op sommige plekken betalen met een creditcard. Geld pinnen kan ook vaak met een bankpas waar een Maestro-logo op staat. Houd er wel rekening mee dat er buiten de plaatsen niet veel pinautomaten zijn. Genoeg contant geld meenemen is dus verstandig.

• Het prijspeil ligt vrij laag waardoor het een goedkope vakantiebestemming kan zijn. Wat minder goedkoop is zijn boodschappen uit supermarkten. Dit komt doordat veel producten geïmporteerd worden.

• De meeste Surinamers zijn hindoeïstisch, protestants, moslim of Rooms-katholiek.

• Als vrouw kan je geregeld nagefloten en ge-pssst worden. In Nederland kan dit als een belediging voelen, in Suriname hoort het bij de cultuur. Het maar als een compliment zien, is vaak het beste.

• De afstand tot Suriname is bijna 8000 kilometer en toch is het Nederlands de officiële taal. Maar de meeste inwoners spreken ook andere talen. Er worden zelfs tot wel 20 talen in het land gesproken.

• Het tijdsverschil is tijdens onze zomertijd is vijf uur. Tijdens onze wintertijd is het in Suriname vier uur vroeger.

• Het is een vrij veilige vakantiebestemming. Wel wordt het afgeraden om ’s avonds alleen over straat te gaan. De alarmnummers zijn 112 (ambulance), 115 (politie) en 473333 (brandweer).

• Er zijn opvallend weinig wegen in Suriname. Ook valt de kwaliteit soms wat tegen. Vooral na flinke regenval. De binnenlanden zijn vooral bereikbaar per vliegtuig, boot of 4 × 4 auto.

suriname-wat-doen-mooie-plekken

 

Het zomerse klimaat van Suriname

Suriname heeft het hele jaar door tropische temperaturen tussen de 30 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 18 tot 20 graden. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud en er kan het hele jaar door regen vallen. Suriname heeft twee verschillende regenseizoenen. Het korte regenseizoen duurt van begin december tot begin februari en het lange regenseizoen is van eind april tot begin augustus. Maar verkijk je hier niet op, ook in het ‘droge’ seizoen regent het met regelmaat in Suriname.

Over het algemeen kun je het hele jaar goed door Suriname reizen. Wanneer je ook gaat, je zult vaak overvallen worden door een tropische bui. Deze buien duren vaak niet de hele dag, maar zijn vaak korte, hevige buien. Na de bui trekken de wolken weer weg en komt de strakblauwe lucht weer tevoorschijn. De regen is eigenlijk best lekker, want zorgt voor verkoeling. Wel is het handig om ergens beschut te kunnen zitten terwijl de regen voorbij trekt.

 

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Suriname kan interessant voor je zijn.

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Surinaams gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Suriname? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Suriname-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com