suriname-mooie-plekken-bezienswaardigheden

Toeristische informatie over Suriname

Suriname is een klein, maar zeer groen land aan de noordkust van Zuid-Amerika. Suriname heeft een prachtig, soms nog ongerept tropisch landschap, zeldzame dieren in het wild en een fascinerende cultuur. De hoofdstad Paramaribo, die in de 17e eeuw door de Nederlandse kolonisten werd gesticht heeft veel bezienswaardige koloniale architectuur. Het is tevens een goed startpunt voor vakantiegangers om op ontdekkingstocht door Suriname te gaan.

De belangrijkste attractie van Suriname is het tropische regenwoud, dat meer dan driekwart van het landoppervlak beslaat en een ongelooflijke diversiteit aan flora en fauna herbergt. Er zijn meer dan 6.000 verschillende plantensoorten in Suriname en een bonte verzameling van wilde dieren als de schuwe jaguar, het gezette reuzengordeldier, de levendige reuzenotter, maar ook tapirs en luiaards. De boomtoppen worden gedomineerd door acht verschillende soorten apen en meer dan 400 soorten vogels, waaronder de bedreigde feloranje rotshaan.

Voor jouw droomreis naar het tropische Suriname geven we in dit blog alle toeristische informatie. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Suriname? Wat zijn de leukste vakantiegebieden en steden in Suriname? En tenslotte vertellen we je meer over het klimaat van het vakantieland.

suriname-vakantie-plekken-hoogtepunten

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in Suriname

De groene jungle met al zijn prachtige planten en dieren om te ontdekken, zijn natuurlijk de mooiste bezienswaardigheden van Suriname. Neem daarom de tijd om een of meerdere van de natuurparken in Suriname te bezoeken. Verder kun je van het culturele mix genieten in de hoofdstad Paramaribo die vol staat met prachtige bezienswaardigheden. Om jou te inspireren voor een reis naar Suriname, hebben we hieronder een overzicht gemaakt met de belangrijkste bezienswaardigheden van Suriname.

Galibi Nature Reserve
Galibi Nature Reserve is wereldberoemd als broedplaats voor bedreigde zeeschildpadden. Tussen februari en augustus komen hier vier soorten zeeschildpad aan land om hun eieren te leggen. De nabijgelegen Indiaanse dorpen Christiannkondre en Langemankondre kunnen ook worden bezocht, waardoor je de mogelijkheid hebt meer te weten te komen over de inheemse cultuur in dit deel van Suriname. Dit is een heerlijke plek om een ​​paar dagen tot rust te komen.

Op de stranden van Galibi zijn beschermd en de zeeschildpadden kunnen ongestoord hun eieren leggen. De volgende soorten komen voor in dit gebied van Suriname: Groene zeeschildpad, Olijf Ridley schildpad en de Lederschildpad. Eilanti Beach is het enige strand waarvan bekend is dat er massaal eieren worden gelegd door de Olijf Ridley schildpad in de hele  Atlantische regio. Dit strand is daarom een van Suriname’s meest bijzondere plekjes.

Het Galibi Nature Reserve is gelegen in het noordoosten van Suriname, aan de monding van de Marowijne rivier en grenst direct aan buurland Frans-Guyana. Omdat zowel de zoute oceanische Guyana stroom en de zoetwaterstroom van de Marowijne rivier langs het reservaat stromen, wordt het blootgesteld aan diverse natuurlijke fenomenen. Dit heeft geleid tot een grote biologische diversiteit die kenmerkend is voor hele kust van Suriname.

Het natuurreservaat en de nabijgelegen indianendorpen zijn alleen per boot bereikbaar. De tocht vertrekt van grensdorp Albina in het uiterste oosten van Suriname en duurt bijna twee uur. De dorpelingen mogen het reservaat gebruiken voor vissen, jagen, planten verzamelen en kleinschalige landbouwactiviteiten. Toeristen zijn in beperkte mate toegestaan en reserveren is aan te raden.

suriname-wat-doen-mooie-plekkenCentraal Suriname Natuurreservaat

De Sipaliwini regio, zoals Centraal Suriname bekend staat bij de lokale bevolking, is niet alleen de grootste regio van Suriname, het beslaat zelfs meer dan de helft van het land. Desondanks is het een zeer dunbevolkte regio, onder meer omdat het historisch gezien de Nederlandse aanwezigheid beschermend werkte tegen de verder naar het zuiden in Brazilië gestationeerde Portugezen. Aan het begin van de 20e eeuw was dit gebied van laagland jungle en lage bergen zelfs nog geheel onontgonnen.

Dit is de reden waarom de jungle in een maagdelijke staat is gebleven en vandaag de dag praktisch nog intact is. Het landschap wordt gedomineerd door regenwoud op uitgestrekte vlaktes. Verspreid in het regenwoud zijn er granieten verhogingen die boven de jungle  uitsteken, zoals de beroemde Voltzberg met iets van 300 meter hoogte. Deze tafelvormige bergen worden tepuis genoemd. De meest bekende van allemaal is de Tafelberg zelf. Die is 1026 meter hoog en heeft een lengte van tien bij vijftien kilometer.Natuurpark Brownsberg

Het Natuurpark Brownsberg ligt in het zuidoosten van Suriname direct aan de noordwestelijke oever van het Blommesteinmeer en is erg populair voor excursies bij zowel vakantiegangers als de locals. Het park is vooral bekend om zijn grote aantal vlinders en de alomtegenwoordige brulapen. De twee hoogste toppen in het natuurpark, Brownsberg en Mazaroniberg, torenen iets meer dan 500 meter uit boven de weelderige groene vegetatie, die in Natuurpark Brownsberg voornamelijk uit tropische regenwouden bestaat.

Palmbomen en de langzaam groeiende balata bomen met hun spreidende kronen zijn te vinden op lagere hoogten, terwijl ingipipa bomen en ceders op grotere hoogten gedijen. Tussen het kreupelhout groeien varens, mossen en kleurrijke orchideeën, die ook te bewonderen zijn in een speciaal aangelegde tuin in het STINASU (Stichting Natuurbehoud Suriname) kamp op het hoogplateau.

Natuurpark Brownsberg is vooral bekend om zijn spectaculaire dieren in het wild. Je kunt de alomtegenwoordige brulapen in de boomtoppen niet missen. Zij delen het bladerdak van het regenwoud in het Natuurpark Brownsberg met zeven andere soorten primaten. Andere dierenbewoners zijn agoeti’s, padden, een verscheidenheid aan gevleugelde wezens, waaronder de grijze trompetvogel en vlinders. ’s Nachts worden duizenden insecten in hun soms spectaculaire vormen en maten aangetrokken door de lichtjes van het kamp.

suriname-mooiste-plaatsen-bezienswaardighedenJoden Savanne

Ontdek de eerste de Joodse kolonie in Suriname door een bezoek te brengen aan de ruïnes van de Jodensavanne in het zuidelijke deel van de hoofdstad Paramaribo. De eerste joden die zich hier vestigden, waren gevlucht voor de Spaanse Inquisitie rond 1630. Na die tijd bleven de nazaten in deze regio wonen. Dit gebied werd in 1830 door brand getroffen, wat leidde tot de vernietiging van veel van de originele bebouwing. Tegenwoordig kun je hier de overblijfselen van enkele Joodse synagogen en graven vinden en een inzicht krijgen in de geschiedenis van de Joden in Suriname.Nieuw Amsterdam 

In het uiterste noorden op de plek waar de rivieren de rivieren Suriname en Commewijne samenkomen, ligt het dorp Nieuw Amsterdam. Er zijn verschillende regionale voorzieningen en je kunt er bezienswaardigheden zoals een kruithuis dat is vermomd als kerk. Omringd door een gracht vol mooie waterplanten.
Een ander hoogtepunt is het stervormige fort en bijbehorende Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam.

paramaribo-toeristische-attracties-tips-informatieArya Dewaker

Arya Dewaker is de grootste hindoetempel die je kunt vinden in Paramaribo in Suriname. Het is een unieke achthoekige structuur met twee verdiepingen die bestaat uit een bibliotheek, vergaderruimten en een ceremonieruimte. Deze tempel is uiterst belangrijk voor de meer dan 30.000 hindoes die hier wonen. De architectuurstijl van de Arya Dewaker-tempel is een unieke mix van Nederlandse architectuur en oude Mogul stijl. Tijdens een bezoek aan de tempel kom je meer te weten over het verbazingwekkende ontwerp rondom alle aspecten van de zon. Ook kun je hier verschillende Hindi en Sanskriet symbolen ontdekken.Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein is een andere attractie in de hoofdstad van Suriname met historische betekenis. Het is een gebied in de stad dat de vrijheid van Suriname markeert sinds het onafhankelijk werd van Nederland in 1975. Niet alleen het plein zelf, maar ook de gebouwen rondom het plein zijn bezienswaardig. Hier vind je onder meer het statige presidentieel paleis, openluchtmarkten, de spectaculaire waterkant en prachtige palmtuinen. Ook ‘s avonds is het Onafhankelijkheidsplein prachtig wanneer het wordt opgefleurd met kleine gouden lichtjes.

suriname-leuke-hoogtepunten-plekken-zienWanica

Vlinders en vogels zijn er in overvloed in Suriname, dankzij het vele water en de hoeveelheid bossen. Het tropisch vlinderpark Wanica ligt op slechts enkele minuten van Paramaribo en is de thuisbasis van tientallen Surinaamse vlindersoorten. Naast vlindermuseum is Wanica ook een insectenmuseum met exemplaren uit de tropische bossen vanuit het hele land. Ernaast is een tentoonstellingsruimte met een collectie indrukwekkende schilderijen van lokale en regionale kunstenaars.Kathedraal van Sint Pieter en Sint Paulus

Een bezoek aan de Rooms-katholieke kathedraal, ook wel bekend als de Sint Peter en Sint Paul, mag je niet missen wanneer je in Suriname bent. Het is het grootste houten bouwwerk, gebouwd in 1885, op het westelijk halfrond en een uniek architectonisch monument. Het is op een eigenaardige manier in gele en grijze kleuren geschilderd en veel toeristen bezoeken het elk jaar om foto’s te maken van deze architectonische structuur.

suriname-hoogtepunten-leuke-plekkenBraamspunt

Braamspunt is een natuurgebied en vissersdorp in het district Commewijne dat aan de monding van de rivieren Suriname en Commewijne ligt. Het gebied staat bekend als de geboorteplaats van lederschildpadden en groene schildpadden. Naast de diversiteit aan vogels is Braamspunt vooral bekend als hotspot voor rivierdolfijnen. Voor de landtong van Braamspunt komen de kleine, grijze rivierdolfijnen veel voor. Braamspunt ligt vlakbij Paramaribo en is een uitstekende dagexcursie vanuit de hoofdstad.Fort Zeelandia

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Suriname? Bezoek daar Fort Zeelandia, een historische attractie in Suriname die is gelegen in de Paramaribo. Het fort werd gesticht door Fransen in de 17e eeuw, later uitgebreid door de Britten en voltooid tijdens het regime van het Nederlands. Duik in de geschiedenis terwijl je door de oude gangen van fort Zeelandia wandelt. Vanuit dit oude fort heb je ook een prachtig uitzicht over de prachtige Suriname rivier.

suriname-bezienswaardigheden-wat-doen-zien

 

 

Leuke vakantiegebieden in Suriname

Suriname bestaat voornamelijk uit ondoordringbare jungle die lange tijd onontdekt is gebleven. Althans voor ons westerlingen. Alle nieuwelingen hebben zich voornamelijk langs de kust gevestigd. Deze kuststreek is onder te verdelen in de oostkust en de westkust, die wordt gescheiden door de Suriname rivier waaraan hoofdstad Paramaribo ligt. De rest van het binnenland is regenwoud waar je fantastische avonturen kunt beleven.

Paramaribo

De hoofdstad Paramaribo en haar directe omgeving, waar meer dan de helft van de bevolking van het land woont, is het drukste deel van Suriname. Het heeft een prachtig historisch centrum en verschillende cafés en restaurants die aan de wensen van elke reiziger voldoen. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meeste toeristen komen aan op het vliegveld van Paramaribo en beginnen hier aan hun droomreis door de rest van Suriname.

suriname-paramaribo-bezienswaardigheden-mooie-plekken


Westkust

De westkust van Suriname staat bekend om zijn vogels en uitgestrekte stroken zandstrand. Het natuurreservaat Bigi Pan is een must-see tijdens elke reis naar dit deel van Suriname. Er zijn een paar dorpen en enkele accommodatie mogelijkheden. Maar je zult zien dat hier weinig toeristen komen en eigenlijk überhaupt maar weinig mensen zijn. Reizigers komen hier dan ook juist om weg te komen van de drukte. De grootste plaats is Nieuw Nickerie aan het einde van de Oost-West Verbinding vanwaar je de meeste excursies kunt ondernemen.


Oostkust

De oostelijke regio van Suriname wordt gekenmerkt door enkele van de grootst, oude koloniale plantages. Een aantal zijn nog steeds in gebruik, terwijl andere verlaten en volledig beschadigd zijn. Bekende voorbeelden zijn Marienburg, Peperpot en Alkmaar. In het Wia Wia Nature Preserve vind je enkele van de best beschermde broedstranden voor zeeschildpadden in de West-Atlantische Oceaan. Vroeger was Albina, een stad op de grens met Frans-Guyana een toeristisch oord. Maar het is in verval geraakt en tegenwoordig zie je enkel nog wat avontuurlijke toeristen.

suriname-mooiste-gebieden-plekken-hoogtepunten


Binnenland

Het binnenland van Suriname maakt deel uit van het enorme Amazonegebied en is bijna volledig bedekt met tropisch regenwoud. De Sipaliwini savanne ligt in het zuidwesten. In het midden en het zuiden zijn bergketens te vinden, maar de hoogste top, de Julianatop, is slechts 1280 meter hoog. Deze regio is de thuisbasis van de meerderheid van de indianen en marrons, van wie velen nog in primitieve omstandigheden leven. Het Brokopondo Reservoir is een van ’s werelds grootste stuwmeren. Veel delen van het binnenland van Suriname zijn lastig te bereiken, vaak alleen na dagenlange boottochten.\

 

Vakantie Suriname

 

Mooie steden en plaatsen in Suriname

Suriname heeft niet veel grote steden. Eigenlijk is Paramaribo, de hoofdstad de enige echte stad in het land. In en rondom de hoofdstad woont het grootste gedeelte van de Surinaamse bevolking. Parallel aan de kust loopt de Oost-West Verbinding langs alle plaatsen van Suriname, van Nieuw Nickerie in het westen tot aan Albina in het oosten. In het binnenland zijn er weinig wegen en ook maar een paar plaatsen. Met een georganiseerde reis kun je het binnenland bezoeken, per boot of per vliegtuig.

Paramaribo

De naam van de stad komt van de inheemse bevolking die dit gebied bewoonde: de bewoners van de grote rivier. Paramaribo is een uitzonderlijk multi-etnische stad. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 begonnen Aziaten, voornamelijk Indiërs en Indonesiërs, te komen om het gebrek aan arbeidskrachten op de plantages te voorzien. Zo zien we in het centrum katholieke en protestantse kerken, de in de 19e eeuw gerenoveerde Joodse synagoge, hindoe tempels en moskeeën. In principe is er in Suriname geen dominante religie.

Hoewel het de grootste stad van het land is, heeft Paramaribo een bescheiden 250.000 inwoners. Het is de toegangspoort tot het land via de luchthaven Zorg en Hoop. Als je in Paramaribo bent, mag je een cruise over de Commewijne rivier niet overslaan. De meest populaire cruises voeren langs het historische centrum, suikerplantages en de beroemde rivierdolfijnen.

Voor de rest kun je Paramaribo het beste te voet ontdekken. Een highlight in Paramaribo is de Maagdenstraat, waar Chinese ambachtslieden goud bewerken en er prachtige souvenirs en andere voorwerpen van maken. Langs de prachtige Waterkantstraat kun je de historische houten gebouwen bewonderen en genieten van het multi-etnische eten van dit Zuid-Amerikaanse land.

suriname-paramaribo-toeristische-informatie


Nieuw Nickerie

Deze bruisende grensstad was ooit één van de belangrijkste balata hout verwerkingscentra van het land. Tegenwoordig is de haven nog steeds actief en draait de economie om de bananen- en rijstplantages rondom deze stad in het westen van Suriname. Nieuw Nickerie is de laatste stop van het land als je op doortocht bent naar buurland Guyana. De meeste toeristen doen Nieuw Nickerie aan om een bezoek te brengen aan het Bigi Pan natuurpark met zijn meer dan honderd vogelsoorten die daar in  de moerassen wonen. Een trip naar een van de plantages is ook de moeite waard. En minder bekend, een trip naar het ongerepte binnenland in dit deel van Suriname is een prachtig avontuur.

suriname-interessante-plekken-plaatsen-steden


Palameu

Als je naar Suriname gaat, en je wilt naar een bestemming die niet veel mensen aandoen, ga dan naar Palameu te midden van de diepe wouden in het binnenland. Met een klein vliegtuigje vlieg je over het Amazonebekken om vervolgens een voetbalveld in Palameu te landen. De reis er naar toe is op zich al een avontuur. Hoewel prijzig, is een tour naar Palameu of een ander dorp diep in de Amazone-jungle absoluut de moeite waard.

Diep in de ongerepte jungle kom je meer te weten over de interessante cultuur en de gewoontes van de inheemse gemeenschappen. Verder kun je de jungle ontdekken op zoek naar de majestueuze toekans en ara’s die door de lucht vliegen. Ook ’s nachts kan je safari’s ondernemen om fascinerende wezens van de nacht te spotten. Hier in het binnenland wemelt het van slangen, spinnen en piranha’s. Het is een once in a lifetime ervaring.

 

 

Praktische informatie voor je Suriname vakantie

Er zijn nogal wat verschillen tussen Nederland en Suriname. Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving, klimaat, cultuur en veiligheid. Daarom kan het verstandig zijn om je in dergelijke praktische zaken te verdiepen voor je reis begint. Met de onderstaande praktische informatie kan je al een goede basis leggen van je voorbereiding.

• Om toegang te krijgen dien je een visum of toeristenkaart te hebben. Beide kaarten hebben hun eigen voor- en nadelen. Denk er wel aan om één van beide passen ruim op tijd aan te vragen. Het aanvragen kan via het consulaat van Suriname in Amsterdam of de Toeristenkaartbalie op Schiphol. Ook kan je het eenvoudig online aanvragen via: Kesvisum.

• Denk er dat je paspoort na aankomst in Suriname nog minimaal zes maanden geldig moet zijn.

• In het land komen verschillende infectieziekten voor. Daarom is het verstandig om zes tot acht weken voor vertrek een inenting te halen. Meer uitleg vind je op de website van de GGD.

• De Surinaamse dollar (SRD) is het officiële betaalmiddel. Daarnaast kan je op sommige plekken betalen met een creditcard. Geld pinnen kan ook vaak met een bankpas waar een Maestro-logo op staat. Houd er wel rekening mee dat er buiten de plaatsen niet veel pinautomaten zijn. Genoeg contant geld meenemen is dus verstandig.

• Het prijspeil ligt vrij laag waardoor het een goedkope vakantiebestemming kan zijn. Wat minder goedkoop is zijn boodschappen uit supermarkten. Dit komt doordat veel producten geïmporteerd worden.

• De meeste Surinamers zijn hindoeïstisch, protestants, moslim of Rooms-katholiek.

• Als vrouw kan je geregeld nagefloten en ge-pssst worden. In Nederland kan dit als een belediging voelen, in Suriname hoort het bij de cultuur. Het maar als een compliment zien, is vaak het beste.

• De afstand tot Suriname is bijna 8000 kilometer en toch is het Nederlands de officiële taal. Maar de meeste inwoners spreken ook andere talen. Er worden zelfs tot wel 20 talen in het land gesproken.

• Het tijdsverschil is tijdens onze zomertijd is vijf uur. Tijdens onze wintertijd is het in Suriname vier uur vroeger.

• Het is een vrij veilige vakantiebestemming. Wel wordt het afgeraden om ’s avonds allen over straat te gaan. De alarm nummer zijn 112 (ambulance), 115 (politie) en 473333 (brandweer).

• Er zijn opvallend weinig wegen in Suriname. Ook valt de kwaliteit soms wat tegen. Vooral na flinke regenval. De binnenlanden zijn vooral bereikbaar per vliegtuig, boot of 4 × 4 auto.

 

Het zomerse klimaat van Suriname

Suriname heeft het hele jaar door tropische temperaturen tussen de 30 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 18 tot 20 graden. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud en er kan het hele jaar door regen vallen. Suriname heeft twee verschillende regenseizoenen. Het korte regenseizoen duurt van begin december tot begin februari en het lange regenseizoen is van eind april tot begin augustus. Maar verkijk je hier niet op, ook in het ‘droge’ seizoen regent het met regelmaat in Suriname.

Over het algemeen kun je het hele jaar goed door Suriname reizen. Wanneer je ook gaat, je zult vaak overvallen worden door een tropische bui. Deze buien duren vaak niet de hele dag, maar zijn vaak korte, hevige buien. Na de bui trekken de wolken weer weg en komt de strakblauwe lucht weer tevoorschijn. De regen is eigenlijk best lekker, want zorgt voor verkoeling. Wel is het handig om ergens beschut te kunnen zitten terwijl de regen voorbij trekt.

 

 

Heb je al ervaringen met Suriname? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Suriname-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com