new-york-toeristische-attracties-hoogtepunten-vakantie

 

Algemene weetjes over Central Park

Midden in het bekendste gedeelte van New York, ligt het wereldberoemde stadspark Central Park. Ondanks de weinig hoeveelheid ruimte in de wijk Manhattan, heeft het park een oppervlakte van maar liefst 3.4 vierkante kilometer. Het heeft namelijk een breedte van 800 meter en een lengte van 4 kilometer. Dankzij deze afmetingen kan je vrijwel altijd een rustige plekje vinden.

Ondanks de populariteit van het park. Het wordt namelijk jaarlijks door 2.5 miljoen bezocht. De New Yorkers komen er graag even tot rust en genieten van de natuur. Toeristen bezoeken het vooral om de bezienswaardigheden en de bekendheid van het park.

Rond het park loopt een rondweg met een lengte van 10 kilometer. Dit wordt veel gebruikt door fietsers, hardlopers, skaters en andere recreanten. Het park te voet gaan verkennen kost voor veel toeristen teveel tijd. Daarom kan je het gebied ook te fiets gaan verkennen. Routes genoeg want er ligt maar liefst 90 kilometer fietspad.

Opvallend weetje; het in het park verboden om te roken en alcohol te drinken. Hier wordt ook op toe gezien door parkwachten.

central-park-bezienswaardigheden-tips

 

De leukste bezienswaardigheden van Central Park

De natuur, rust en ruimte is voor veel bezoekers het hoogtepunt van de groene long van New York. Maar je kunt er ook bezienswaardigheden gaan bekijken. Je vindt hier een handig overzicht van de mooiste plekken:

1. Het Belvedere Castle
Eén van de meest bekende hoogtepunten is het Belvedere Castle. Mede dank het grote formaat en de ligging op een rots. Het kasteel is afgebouwd in 1869 en heeft al verschillende functies gehad. Tegenwoordig is er een observatorium in gevestigd. Een leerzaam museum dat zich voornamelijk richt op kinderen. Maar ook voor volwassenen kan het kasteel interessant zijn. Het is namelijk een mooi bouwwerk en vanaf het uitkijkpunt heb je mooie uitzichten over een deel van Central Park.

central-park-kasteel-info2. Attractiepark Victorian Gardens

Jaarlijks wordt er voor de zomermaanden een attractiepark voor kinderen opgebouwd. Het Victorian Gardens pretpark richt zich op jongeren kinderen en is te vinden in het zuidelijke gedeelte. Het is een soort kinderkermis met attracties, eetkraampjes, terrasjes, voorstellingen en spellen.

Bij aankomst wordt er entreegeld gevraagd en kan je kiezen voor losse kaartjes voor de attracties of een speciale pas. Met deze pas kan je kind onbeperkt in de attracties.3. Wollman-ijsbaan

Bezoek je New York in de winter? Dan kan je zelfs even lekker oer-Hollands gaan schaatsen. In het zuidelijke deel van Central Park wordt namelijk elke jaar een grote ijsbaan gebouwd. Sinds de opening in 1990 is de baan al een succes. Veel inwoners hebben er wel eens rond gezwierd.

De ijsbaan is geopend november tot en met maart en is voorzien van voorzieningen zoals kluisjes, schaatsverhuur en horeca.

new-york-highlights-wat-doen4. Bezoekerscentrum the Dairy

Wil je graag een goed beeld van de mogelijkheden van het park? Dan kan je je bezoek beginnen bij het bezoekerscentrum. Het is te vinden bij de zuidoostelijke ingang bij Grand Army Plaza en de dierentuin. Hier vind je meer informatie over de bezienswaardigheden en routes. Het kan handig zijn om een plattegrond te kopen.5. Great Lawn

Voor veel New Yorkers is de Great Lawn één van de belangrijkste plekken van het park. Het is een enorm grasveld waar de inwoners kunnen picknicken, zonnebaden en allerlei sportieve spellen kunnen doen. Door het grote formaat van het veld, kunnen bezoekers even genieten van veel ruimte. Iets wat men in de stad niet gewend is.

central-park-bezienswaardigheden6. Het park per koets verkennen

Heb je even genoeg gelopen? Dan kan je het park ook per koets gaan ontdekken. Aan de zuidelijke kant staan namelijk verschillende koetsen opgesteld. Klaar om bezoekers door het park te rijden. Je kan zelfs ongeveer aangeven welke plekken en bezienswaardigheden je graag zou willen zien.7. De Central Park Zoo

Al sinds 1864 heeft Central Park een kleine dierentuin. Het is ontstaan doordat inwoners dieren over de hekken van het park zetten. Hierdoor ontstond de behoefte aan een opvangplek voor de gedumpte dieren. Het kreeg een oppervlakte van 6.5 hectare en trekt ondertussen ruim een miljoen bezoekers per jaar. Ondanks dat het niet zo groot is, zijn er toch diverse mooie dieren te zien. Zoals

Daardoor zijn bezoekers er gemiddeld twee uur zoet. Je kunt er dieren spotten zoals slangen, pinguïns, panda’s, sneeuwapen, otters, sneeuwluipaarden, zeeleeuwen en beren.

Aan de overkant van 65th street, ligt “Tisch Children’s Zoo”. Een kinderboerderij dat bij de dierentuin hoort. Verder kan je tegenwoordig een 4-D bioscoop bezoeken.

Voor kinderen is de dierentuin één van de leukste bezienswaardigheden. Maar ook voor volwassenen kan het even een leuke variatie bieden.8. Wilde dieren

Je zal het niet zo snel verwachten in een stad vol wolkenkrabbers, maar in het park leven verschillende soorten dieren. Vooral eekhoorns zie je er geregeld voorbij komen. Maar in de vijvers zwemmen ook schildpadden. En je kan zelfs wasberen spotten. Ze leven vooral in de buurt van The Pond. De zuid oostelijke hoek van het park.9. De vele beelden

Ook kunst is zeker niet vergeten in het park. Er zijn namelijk tientallen beelden te zien. Voornamelijk van schrijvers, politici en ontdekkingsreizigers. Namelijk als Hans Christian Andersen, William Shakespeare, Beethoven, Romeo en Julia en Christoffel Columbus komen je vast bekend voor.

central-park-attracties-wat-zien10. Cleopatra’s Needle

Een ander soort kunstwerk is de Cleopatra’s Needle. Een obelisk dat in 1881 door Egypte aan de stad is geschonken. Het heeft een hoogte van 21 meter en is gemaakt van rood graniet. Voor liefhebbers van historie, kan het kunstwerk een interessante plek zijn om even langs te lopen.11. Roeien op The Lake

De grootste vijver van het park is een geliefde plek om te gaan roeien. New Yorkers vinden het een fijne manier om te ontspannen. Voor toeristen kan het een originele manier zijn om het park te verkennen.
Het Central Park Lake heeft verschillende inhammen en wordt omringd door bomen. Hierdoor waan je je midden in een natuurgebied. Bij het Loeb Boathouse kan je één van de roeibootjes huren en vervolgens een romantisch tochtje gaan maken. Voor kinderen is het helpen met roeien vaak een leuke activiteit.

central-park-new-york12. Musea

Ook langs de rand van het park zijn verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Voornamelijk musea. Momenteel zijn dat het: het American Museum of Natural History, het Guggenheim Museum en het Frick Museum.13. Strawberry Fields

Voor fans van de The Beatles en John Lennon, is Strawberry Fields een belangrijke plek. Het is namelijk een gedenkplek ter nagedachtenis aan de zanger van de wereldberoemde band. Na zijn overlijden in 1980, is in 1985 de gedenkplek onthuld.
De plek dankt haar naam aan het liedje “Strawberry Fields Forever”. Zelfs tegenwoordig, vele jaren later, wordt de plek nog bezocht door fans. Zeker op de geboortedag en sterfdag van John Lennon.

central-park-info-tips

 

Uiteraard heeft de indrukwekkende stad nog veel meer leuks te bieden. Mis niets en bekijk het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in New York.

 

Is het Central Park wel veilig?

Vroeger had het park geen goede reputatie op het gebied van veiligheid. Er vonden veel berovingen, verkrachtingen en moorden plaats. Zelfs overdag was het er niet veilig. Maar dat is tegenwoordig gelukkig wel anders. Er is veel aandacht gekomen voor veiligheid en sindsdien is de slechte reputatie langzamerhand weg gepoetst. Tegenwoordig is het overdag een veilige plek. ’s Nachts het park bezoeken kan nog wat minder verstandig zijn.

Het park heeft tegenwoordig zelfs een eigen politiedistrict. Je kan dus in alle rust genieten van de oase van New York.

central-park-wat-doen

 

De rijke geschiedenis van Central Park

In de 19e eeuw nam het aantal inwoners in New York enorm toe. Daardoor kwamen er ook steeds meer gebouwen waardoor de hoeveelheid open ruimte minder werd. Daardoor gingen inwoners zelfs op zoek naar rust op kerkhoven. De vraag naar een stadspark nam steeds meer toe. Daarom is uiteindelijk het Central Park aangelegd.

In 1873 was het eindelijk zo ver; het park werd geopend. Tijdens de lange aanleg is er enorm veel grond afgevoerd en betere grond aangevoerd. Ook werden er maar liefst 4 miljoen, bomen, struiken en planten gepoot.
Helaas was er vervolgens te weinig interesse vanuit de politiek. Hierdoor raakte het park in verval en werd het een onveilige plek.

Na de aanstelling van burgemeester Fiorello LaGuardia in 1934, werden de parken in de stad flink opgeknapt. 26 Jaar heeft er park er keurig bijgelegen. Na het aftreden van de burgemeester begon het verval helaas opnieuw. Na een nieuwe periode van achterstallig onderheid en criminaliteit, werd het park in 1980 weer nieuw leven ingeblazen. En tot op de dag van vandaag is het een mooie plek dat zowel door inwoners als toeristen veel wordt bezocht.

central-park-informatie

 

Uiteraard heeft de indrukwekkende stad nog veel meer leuks te bieden. Mis niets en bekijk het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in New York.

Of bekijk de pagina’s over de mooiste plekken in de Verenigde Staten of het overzicht van mooie bezienswaardigheden in Amerika.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie New York. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com