belgie-vakantiegebieden-bestemmingen-reis-toerisme

Wat zijn leuke vakantiegebieden en plekken in België?

Doordat België mooi dichtbij Nederland ligt, kan het een praktisch vakantieland zijn. Maar is het eigenlijk ook een leuke vakantiebestemming? Dat kan bepalen dankzij de uitleg over de verschillende vakantiegebieden.

Ardennen
Eén van de meeste bekende en populaire Belgische vakantiegebieden, zijn de Ardennen. Een gezellig gebied met beboste heuvels, riviertjes en gezellige dorpjes. Mede dankzij de mooie natuur is het een populair gebied onder dagjesmensen en vakantiegangers. Je kunt er prachtig wandelen, mountainbiken, kajakken, klimmen, paardrijden en nog veel meer.

Maar ook voor liefhebbers van cultuur en historie kan het een leuke vakantiebestemming zijn. Er zijn bijvoorbeeld nog diverse kastelen, mooie kloosters en ruïnes te zien. Maar je kunt er ook allerlei musea bezoeken. Bijvoorbeeld over de rol van de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals over het bekende Ardennenoffensief.

Ook zijn er in de regio allerlei gezellige dorpjes en stadjes te vinden. Vaak met winkels met typische streekproducten zoals Belgische bieren en gerookte ham. Ook staan de restaurants goed bekend, het gebied heeft zich culinair goed op de kaart gezet.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over: bezienswaardigheden in de Ardennen.

belgie-vakantie-bestemmingen-gebieden-tipsDe Belgische kust

Een heel ander gebied is het 70 kilometer lange kustgebied. Een leuke combinatie van mooie zandstranden en bruisende badplaatsen. Dit kan een leuke vakantiebestemming zijn wanneer je houdt van zee, strand, duinen en gezellige badplaatsen.

De Belgische stranden staan goed bekend, de uitstraling van de badplaatsen soms wat minder. Door het toerisme en de relatief korte kuststrook, is een gedeelte van de kust flink verstedelijkt. Hierdoor staan in de badplaatsen, vaak grote hotels en appartementencomplexen langs de stranden. Tussen de badplaatsen zijn echter ook nog genoeg rustige stranden te vinden, grenzend aan mooie natuurgebieden.

Bekende badplaatsen zijn:

 • Oostende: één van de grootste badplaatsen
 • Nieuwpoort; vrij sfeervolle badplaats met een haven en allerlei watersportmogelijkheden
 • Bredene: een sfeervol strand met aangrenzend een duingebied
 • Blankenberge: één van de meest toeristische badplaatsen
 • Knokke-Heist: een vrij chique badplaats
 • De Panne: rustige stranden met aangrenzend hoge duinen
 • De Haan: één van de weinige badplaatsen met vooral (sfeervolle) laagbouw

Extra tip: langs de hele kust rijden kusttrams. Deze rijden van het noordelijke Knokke, naar het zuidelijke Panne. Onderweg wordt gestopt in elke badplaats. Door de lengte van bijna 70 kilometer, is het bijna de langste tramlijn ter wereld. Dankzij de vele trams en de bijna 70 haltes, is het voor veel toeristen een heel handig vervoersmiddel.

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over de: Belgische kust.

belgie-toerisme-vakantie-gebieden-bestemmingenNatuurgebied Viroin-Hermeton

In het zuiden van België, bij de grens van Frankrijk, ligt het vrij onbekende natuurgebied Viroin-Hermeton. Ondanks de mooie natuur wordt het gebied relatief weinig bezocht door Nederlandse toeristen. Een gemiste kans want je kan er genieten van beboste (kalk)heuvels, afgewisseld door rotspartijen en vele (diepe) kloven. Dankzij het warmere microklimaat op de kalkheuvels, groeien er extra veel bloeiende planten zoals Anemomen en Wilde Orchideeën.

Het is een rustig gebied waar je mooi kunt wandelen en fietsen.

belgie-vakantiegebieden-leuke-bestemmingen-tipsHaspengouw

Een mooie vakantieregio in het oosten van het land is Haspengouw. Dankzij de ligging net over de grens, ter hoogte van Maastricht, is de regio vlot te bereiken. Het gebied staat bekend als de fruitstreek van België. Op de vele glooiende heuvels liggen vruchtbare landbouwgebieden met vele fruitgaarden en zelfs wijngaarden.

Het is een rustig wandel- en fietsgebied waar je fijn tot rust kan komen. Onderweg kom je langs allerlei (historische) dorpjes, kastelen en bezienswaardigheden zoals Wijnkasteel Genoelselderen. Gezellige drukte is te vinden in leuke plaatsen zoals:

 • Borgloon
 • Sint Truiden
 • Bilzen
 • Tongeren

 

mooie-vakantiebestemmingen-gebieden-belgieMeren van Eau d’Heure

In het uiterste zuiden van België, bij de grens met Frankrijk, ligt een heuvelachtige merengebied. Het Franstalige gebied bestaat uit vijf verbonden meren in een bosrijk gebied. Er zijn allerlei recreatiemogelijkheden in en rond het water. Ook ligt er ruim 100 kilometer aan wandelpaden langs de oevers en door de bossen.

 • klimpark
 • duikschool
 • informatiecentrum bij de grootste stuwdam van België
 • waterpark
 • stranden
 • bootverhuur
 • allerlei watersportmogelijkheden
 • stranden
 • creatief vermaak zoals de amfibie bus

Overnachten kan er in verschillende hotels, vakantiehuizen, vakantieparken of bij de campings. Een gedeelte van de accommodatie ligt direct aan het water van één van de vijf meren.

belgie-mooiste-vakantiebestemmingen-gebieden

 

Wat doen in België? Ontdek de leuke bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in België wil je natuurlijk leuke dingen gaan doen. Maar welke bezienswaardigheden en attracties heeft het land eigenlijk te bieden? Je vindt hier een handig overzicht met bezienswaardigheden en activiteiten die je er kan gaan doen.

1. Grotten van Han
Een bekende Belgische bezienswaardigheid zijn de Grotten van Han. Gelegen in de Ardennen en ondertussen al door maar liefst ruim 23 miljoen bezoekers bekeken! Tijdens een wandeling van 1.3 kilometer diep onder de grond, kan je bijzondere creaties van de natuur bekijken. Druipstenen,  geheime gangen, galerijen en immense zalen. In de immense Wapenzaal, zo’n 110 meter onder de grond, droom je weg bij ’s werelds meest indrukwekkende ondergrondse klank- en lichtspektakel: Origin.

belgie-bezienswaardigheden-grotten-wat-doen-vakantie

Domein van de Grotten van Han

 

Naast de mooie grotten, kan je ook het grote dierenpark gaan ontdekken. Lopend of in een safariwagen, kan je in een 250 hectare groot natuurgebied allerlei dieren gaan spotten. Zoals bizons, wolven, bruine beren, lynxen, alpenmarmotten, herten, everzwijnen, vale gieren, steenbokken en veelvraten.2. Leuke Belgische steden

Een bezoekje aan één van de leuke Belgische steden kan een leuk idee zijn. Er zijn diverse leuke dorpen en plaatsen. Zoek je een dagje uit? Dan kan je kiezen voor één van de steden. De volgende steden hebben een mooi historisch centrum:

 • Gent
 • Brugge
 • Brussel
 • Antwerpen
 • Hasselt
 • Mechelen
 • Leuven

Allerlei extra toeristische informatie vind je via de volgende link op de pagina over de: leuke steden in België.

mooie-steden-belgie-stedentrip3. Klimparken

Een leuke sportieve activiteit voor het hele gezin, is één van de klimparken. Dergelijke zie je wereldwijd steeds meer. Gezekerd en met een helm, kan je over verschillende parcoursen klimmen die tussen palen of bomen hangen. Onderweg kom je allerlei hindernissen tegen. Een leuke sportieve activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Gemiddeld ben je hier enkele uren zoet. Dit uitstapje is alleen geschikt om te doen bij droog weer.


4. Kanoën en kajakken
In bepaalde gebieden zijn diverse beken en meren. Hier kan je onder mooi gaan kanoën en kajakken. Vaak kan je er ook verschillende andere watersporten doen. Gebieden die bekend staan om de watersporten zijn de beken van de Ardennen en de meren van Eau d’Heure.5. Dinant

Een bekende toeristische plaats is Dinant. Het ligt in de Ardennen en is vooral populair dankzij de mooie ligging langs een rivier en hoge rotswanden. De mooie gebouwen, de kerk en het kasteel maken het geheel helemaal af. Een gezellig en fotogeniek dorp dat veel mensen tijdens een vakantie in de Ardennen wel even bezoeken. Ook de restaurants, winkels en de rondvaartboten bieden extra vermaak.

leuke-steden-belgie-weekendje-weg

 6. Bezoek eens een brouwerij

In België zijn maar liefst bijna 180 bierbrouwerijen. Een gedeelte hier van is te bezoeken. Dit kan een leuk uitje zijn tijdens je vakantie. Zeker voor mannen. Je kunt er leren hoe bier wordt gemaakt en verschillende soorten bieren proeven. Dankzij het grote aantal, heeft bijna elk gebied wel een brouwerij.7. Speeltuinen

Verdeeld door het land liggen vele overdekte en buitenspeeltuinen. Een leuk uitje om te gaan doen met kinderen. Vaak een garantie tot succes. Het aanbod speelparken is te groot voor een overzicht maar bijna elk vakantiegebied heeft wel een grote speeltuin. Vaak met voorzieningen zoals een restaurant, kinderboerderij of zelfs een zwembad.8. Musea

Een museum kan wat saai klinken maar dat is het tegenwoordig meestal helemaal niet meer. Veel musea bieden namelijk steeds meer interactieve onderdelen. Ook het aanbod van musea is toegenomen waardoor voor veel mensen wel een leuk onderwerp te kiezen is. In België kan je vele musea bezoeken. Teveel voor een overzicht. Wel vind je hier voorbeelden van soorten musea die je eens kan gaan bekijken:

 • oorlogsmusea; keuze uit diverse oorlogsmusea, vaak over de rol van België tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • stadsmusea; informatie over de historie en huidige tijd van de betreffende stad.
 • originele musea zoals het Frietmuseum (Brugge), Technopolis (Mechelen), Autoworld (Brussel), Train World (Schaarbeek), Chocolade Museum (Brugge), Nationale Plantentuin (Meise) en Zeilschip Mercator (Oostende).
 • kunstmusea

 

belgie-wat-doen-vakantie-museum-bezienswaardigheden9. Kastelen

Ook een kasteel kan een echte bezienswaardigheid zijn. Zeker door de mooie uitzichten die je er meestal hebt over de omgeving. Ook heeft een deel van de kastelen een mooie tuin en een museum. Mooie kastelen in België zijn:

 • Burcht Reinhardstein (Ardennen)
 • Chateau de Walzin (Ardennen)
 • kasteel van Sedan (Ardennen)
 • Kasteel van Vêves (Ardennen)
 • Alden Biesen (noord oosten)
 • Kasteel van Gaasbeek (Brussel)
 • Château de Beloeil (zuiden)
 • Château de Freÿr (zuiden)
 • Château de Vêves (zuiden)
 • Kasteel van Beersel (Brussel)
 • Burcht Gravensteen (Gent)
 • Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne (zuiden)

 

belgie-bezienswaardigheden-wat-doen-zien10. Fietsen en wandelen

Wil je iets sportiefs gaan doen tijdens je vakantie? Ga dan eens wandelen of fietsen. Ontspannend, sportief en onderweg zal je van alles kunnen ontdekken. Heb je zelf geen fietsen mee? Geen probleem. In veel vakantiegebieden kan je namelijk fietsen huren. Niet alleen gewone uitvoeringen maar vaak ook elektrische fietsen en mountainbikes. Wel zo handig en leuk als je in een heuvelachtige regio verblijft.

Geadviseerd wordt om bij het wandelen te zorgen voor goede schoenen. Ook voldoende drinken (water) en wat eten voor onderweg is verstandig.

bezienswaardigheden-belgie-vakantie-tips

 

 

De mooie pretparken in België

Tijdens je vakantie kan een uitje naar een pretpark een leuk idee zijn. Zeker voor kinderen en pubers is een pretpark vaak een populair uitje. België heeft verschillende pretparken te bieden voor jong en oud.

Bobbejaanland
In het noorden van België ligt het grote pretpark Bobbejaanland. Aangekleed in western-stijl en geschikt voor kinderen, pubers en volwassenen. Er zijn namelijk uiteenlopende attracties. Waaronder maar liefst zeven achtbanen. Twee kinderachtbanen en vijf spannende uitvoeringen. Ook zijn er drie waterattracties waarbij je wilde en verrassende boottochten kan maken.

Verder zijn er uiteenlopende attracties, theatershows en uiteraard allerlei horeca.Plopsaland de Panne

Een ander bekend attractiepark ligt in het zuid westen van België, aan de kust en bij de grens met Frankrijk. Het is Plopsaland de Panne. Een groot pretpark dat is uitgegroeid tot het meest bezochte pretpark van België. Het grote park biedt attracties voor jong en oud. Onder andere dankzij verschillende (spectaculaire) achtbanen. Maar ook waterattracties en uiteenlopende andere attracties. Dankzij de grote binnenspeeltuin is het park ook bij slechter weer nog leuk. Door het grote aantal attracties zullen bezoekers van alle leeftijden zich hier vrijwel gegarandeerd vermaken.

Uiteraard is er ook allerlei horeca, shows, winkels en ander vermaak.

Het park is in eigendom van Studio 100. Het bedrijf dat televisieprogramma’s zoals Samson en Gert, en Kabouter Plop. Veel van dergelijke programma’s zijn gekozen als thema bij de aankleding van het park.
Ben je op vakantie aan de Belgische kust? Dan kan Plopsaland de Panne een leuk en makkelijk uitje zijn. De kusttram kan je er namelijk eenvoudig heen brengen.

Wil je eens echt origineel overnachten met jonge kinderen? Dan kan je eens een kijkje nemen bij het bijzondere Plopsa Hotel.

pretparken-belgie-wat-doen-kinderen-vakantieBellewaerde

Een ander attractiepark in het zuid westen is Bellewaerde. Een combinatie van een pretpark, dierentuin en waterpark. Deze combinatie zorgt er voor dat het voor bijna iedereen een leuk uitje kan zijn.
In de dierentuin kan je dieren bewonderen zoals giraffen, leeuwen, bizons, neusberen, zebra’s en ringstaartmaki’s. Doordat de dierentuin niet zo groot is, kan het goed gecombineerd worden met de andere onderdelen van het attractiepark.
Zoals met het pretpark. Vol met afwisselende attracties voor jong en oud. Variërend van een paar spannende achtbanen tot wildwaterbanen en van een rodelbaan tot allerlei kinderattracties. Ook kan je een 4D film en een stuntshow gaan bekijken.

Het derde onderdeel van Bellewarde is het waterpark. Een zwembad met allerlei glijbanen, een dobberrivier, bubbelbad, spraypark, klimmuur boven het water en een ligweide. Een spannend of juist ontspannend waterpark voor het hele gezin.Plopsa Indoor Hasselt

Is het wat slechter weer tijdens je vakantie? Dan kan een uitstapje naar dit overdekte pretpark een leuk idee zijn. Het park richt zich met name op jongere kinderen. Er zijn namelijk alleen kinder attracties. De meeste daar van zijn binnen, waardoor het niet afhankelijk bent van het weer. Zo zijn er onder andere botsauto’s, bootjes, kinder-achtbaan, de K3 Brandweermolen, speeltuinen, een verkeerspark (buiten) en een klimberg (buiten).

Naast de attracties, zijn er ook winkels, shows en horeca. Variërend van warme gerechten tot ijs en van belegde broodjes tot gebak.

leuke-pretparken-belgie-activiteiten-doen-kinderenPlopsa Coo

Een ander Plopsa pretpark ligt midden in de Ardennen. Verscholen tussen mooi begroeide heuvels en direct gelegen aan een riviertje. Een gezellige plek waar je kunt genieten van allerlei kinder attracties. Van een achtbaan tot een waterbaan en van een rodelbaan tot een stoeltjeslift.

Ook dit park is onderdeel van Studio 100. Daarom zie je hier ook bekende tv-programma’s als thema terug komen in de aankleding. Naast de 25 kinder attracties zijn er ook winkels, horeca en shows.

leuke-pretparken-belgie-ardennen-tipsWalibi Belgium

In het midden van België ligt het uitdagende pretpark Walibi Belgium. Je kunt je hier aan verschillende spannende achtbanen wagen. Maar er zijn ook andere spannende attracties. Hierdoor is het ook een mooi pretpark voor dappere volwassenen.
Maar er is ook gedacht aan (kleine) kinderen via de verschillende kinderattracties. Het park heeft ruim 40 attracties waardoor jong en oud zich hier zeker niet zal vervelen.

leuke-pretparken-belgie-kinderen-wat-doenBoudewijn Seapark

In het noord westen van België, bij de mooie stad Brugge, ligt het Boudewijn Seapark. Een dolfinarium, kinder pretpark en waterpark in één. Dankzij deze combinatie is een bezoek met kinderen bijna altijd een succes.
In het dolfinarium kan je dolfijnen en zeehonden gaan bekijken. Onder andere tijdens shows. Uiteraard met aandacht voor het welzijn van de dieren.
Het pretpark biedt twintig uiteenlopende kinderattracties. Ook is er een grote binnenspeeltuin.

Verder kan je ook nog gaan genieten van het Waterpark. Net als de rest van het park, is ook dit gedeelte gericht op kinderen. Het waterpark is niet overdekt en dus alleen geopend tijdens het voorjaar en de zomer.

Alle onderdelen van het kinder pretpark zijn vrij toegankelijk met één entreeticket.

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er in België verschillende leuke pretparken. Mooi verdeeld door het land waardoor de afstand vaak relatief meevalt. Ligt je vakantiebestemming in een grensgebied? Dan kan je uiteraard ook nog kiezen voor een pretpark in één van de buurlanden. Zoals pretpark de Valkenier, de Efteling en Toverland in Nederland. Of Phantasialand en Eifelpark in Duitsland. Of parken in Noord Frankrijk zoals Le Fleury, Dennlys Parc of het Cita Parc.

 

De leukste dierentuinen in België

Niet alleen pretparken, ook dierentuinen kunnen een leuk uitstapje zijn tijdens je vakantie in België. Mooi verdeeld door het land liggen verschillende formaten en soorten dierentuinen. Je vindt hier onder een handig overzicht van de grootste dierentuinen van België. Verdeeld door het land liggen ook nog diverse kleine dierenparkjes.

Pakawi Park
In het noorden bij de grens met Nederland, ligt het grote Pakawi Park. Een naturlijk park dat is gespecialiseerd in katachtige roofdieren. Zo kan je er bijvoorbeeld evelpanters, jachtluipaarden, tijgers, cheeta’s, poema’s, leeuwen, moeraskatten, caracals, servals en panters gaan spotten. Maar de grote dierentuin heeft ook vele andere soorten dieren. In totaal ruim 200 dierensoorten zelfs.

Kinderen kunnen genieten van de dieren, maar ook van de mooie binnenspeeltuin. Onder andere met een groot springkussen en een spannend doolhof. De ouders kunnen ondertussen een hapje en een drankje nemen op het terras.Forestia

In het westen van België, in de buurt van Limburg en Duitsland, ligt het bosrijke dierenpark Forestia. Mooi gelegen in de natuur van natuurgebied de Ardennen. Er leven hier circa 30 diersoorten in een bebost en heuvelachtig natuurgebied. Je vindt hier geen exotische dieren maar juist dieren die in Europa thuis horen. Van bizons tot wolven en van beren tot stinkdieren.

Na het spotten van de dieren, zou je nog kunnen gaan klimmen in het klimpark. Tussen de bomen zijn verschillende parcoursen met hindernissen aangelegd. Hier kunnen kinderen en volwassenen gaan klimmen en klauteren. Uiteraard wel met een helm en veilig gezekerd. Het klimpark biedt maar liefst 11 parcoursen en 2 lange tokkelbanen.Parc animalier de Bouillon

In het uiterste zuid oosten van Belgie, in de bekende Ardennen, ligt het Parc animalier de Bouillon. Een dierentuin bij de grens met Frankrijk waar je ruim 90 diersoorten kunt gaan bekijken. Van blauwe gnoe’s tot boshonden en van hyena’s tot jaguars.
Kinderen kunnen er ook genieten van de grote, moderne buitenspeeltuin. De ouders kunnen ondertussen even lekker uitpuffen op het terras van het naastgelegen restaurant.Pairi Daiza

Het zuiden van het land heeft de beschikking over een prijswinnende dierentuin. Paira Daiza is namelijk verkozen tot de beste dierentuin van Europa. Het park is verdeeld in mooie themawerelden waarbij is gekozen voor leefgebieden in de wereld. De thema’s zijn prachtig weergegeven dankzij opvallend mooie aankleding. Van hoge tempels tot een Afrikaans paaldorp boven water en van een boeddhistische tempel tot  een Timor dorp.

Ook overnachten is mogelijk in Pairi Daiza. Ook de accommodaties zijn helemaal in stijl van de verschillende thema’s.

dierentuinen belgie-bezienswaardigheden-vakantiebestemmingenZoo Planckendael

In het midden van het land, tussen Antwerpen en Brussel, ligt de grote dierentuin Zoo Planckendael. Het park is opgedeeld in de vijf continenten Europa, Afrika, Azië, Amerika en Oceanie. Per continent vind je vele diersoorten die in mooie natuurlijke verblijven.
Door de vele dieren, speeltuinen en horeca, ben je zeker een dag zoet in het park.De Zonnegloed Sanctuary vzw

Een bijzondere dierentuin is te vinden in het zuid westen van België. Het is de Zonnegloed. Een non-profit organisatie die een vaste leefplek biedt voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- & uitheemse wilde dieren die niet terug naar de natuur kunnen. Om dit te kunnen bekostigen, is het park opengesteld voor publiek.

Er leven ruim 120 diersoorten in allerlei soorten en maten. Zoals 20 soorten roofdieren, 30 soorten vogels, 30 soorten reptielen, 10 soorten primaten en 30 andere soorten zoogdieren.
Naast de vele dieren is er ook een restaurant, een winkel en verschillende speeltuinen.Boudewijn Seapark

Dit park biedt een combinatie van een dierentuin, pretpark en waterpark in één. In het dierengedeelte kan je dolfijnenshows en zeehonden bekijken. Uiteraard met oog voor het welzijn van de dieren.
Het pretpark heeft ongeveer twintig uiteenlopende attracties voor jongere kinderen. Ten slotte kan je bij mooi nog gaan genieten van het mooie waterpark. Ook dit gedeelte is voornamelijk gericht op jongere kinderen.Sea Life Blankenberge

Net als in andere vestigingen van Sea Life, kan je ook in de badplaats Blankenberge, de onderwaterwereld gaan ontdekken. Maar niet alleen vele soorten vissen, ook waterdieren zoals otters, pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen en schildpadden. Extra leuk is de glazen tunnel waarin je het gevoel hebt dat je onder water loopt.
SeA Life is niet alleen een dierenpark maar ook een zeehondenopvang.Zoo Antwerpen

Ten slotte kan je nog kiezen voor een uitje naar de dierentuin in de stad Antwerpen. Opvallend is de ligging. Het park ligt namelijk in het centrum van de stad. Desondanks is het een grote dierentuin met vele diersoorten. Van reptielen tot apen en van katachtigen tot vissen.
Dankzij de ligging in het centrum, kan de trein een geschikt vervoersmiddel zijn vanaf Nederland of je vakantiegebied. Ook een bezoek aan de stad, kan een leuke combinatie zijn tijdens je dagje uit.

belgie-wat-doen-leuke-dingen-tips

Zoo Antwerpen

 

Naast de bovenstaande ideeën zijn er uiteraard nog veel meer leuke bezienswaardigheden in België. Bij het VVV in je vakantiegebied, kan je ontdekken welke activiteiten die je in de regio kunt doen.

Alvast een mooie vakantie in België gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Belgie-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com