tanzania-zanzibar-stranden-mooie-plekken

Wat te doen in Tanzania? De leukste bezienswaardigheden

Staat er een vakantie naar Tanzania op het programma? Dan zijn er meerdere bezienswaardigheden die je absoluut niet wilt missen. Het land heeft veel te bieden. Qua natuur heb je er de mooiste landschappen en het is de ideale plek om wilde dieren te spotten.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Tanzania.

1. Kilimanjaro
De Kilimanjaro is bij veel mensen bekend. Met zijn 5.895 meter is het bij uitstek de hoogste berg van Afrika. Het is dus niet gek dat de berg ook wel het dak van Afrika wordt genoemd. De Kilimanjaro ligt in het noordoosten van Tanzania en wordt gevormd door 3 vulkanen: de Mawenzi, Kibo en Shira. De Kibo is de vulkaan met de hoogste top van de 3. Deze piek van 5.895 meter hoog staat ook wel bekend als de Uhuru Peak. Op de top van de Kilimanjaro vind je ijskappen. Jaarlijks neemt het oppervlakte van deze ijskappen af.

Het bijzondere is dat de Kilimanjaro een vrijstaande berg is. Andere hoge pieken maken deel uit van een gebergte, maar de Kilimanjaro staat volledig los. In de omgeving van de berg vind je savanne vlaktes. Als het je niets lijkt om de berg te beklimmen, kun je daardoor ook gewoon een rondje om de Kilimanjaro maken om hem eens goed te bekijken.

Ook is het één van de hoogste bergen ter wereld die je als klimmer kunt beklimmen. Daarvoor zijn er verschillende routes die je af kunt leggen. In totaal zijn dat er 7. Onderling verschillen de routes in niveau. Het is zelfs mogelijk om als beginnende klimmer routes te volgen. De paden zijn begaanbaar voor meer dan alleen de professionals omdat het beklimmen technisch niet heel moeilijk is. De ene route is wel uitdagender dan de ander.

De Marangu route is in vergelijking met andere routes goed te doen. Daarom zijn er veel toeristen die op deze manier naar boven gaan. Onderweg vind je zelfs faciliteiten en winkels die een hapje en een drankje aanbieden. De populariteit maakt wel dat het druk kan zijn op de Marangu route. Wel is het een voordeel dat je niet in een tent hoeft te slapen maar langs deze route gebruik kunt maken van luxere hutten.

Ook de Machame route is populair. Deze route biedt iets meer uitdaging dan de Marangu route. Het leuke aan de Machame route is dat de landschappen onderweg erg variëren, meer dan bij de andere route.

tanzania-hoogtepunten-mooiste-plekken-tips2. Ngorongoro krater
In een ver verleden barste er in Ngorongoro een vulkaan uit. Dat gebeurde met zo’n enorme kracht dat er een krater zo groot als een meer ontstond. Dat is de krater van Ngorongoro. Hij heeft een diameter van maar liefst 20 kilometer en is 600 meter diep. De ontploffing van de vulkaan heeft geresulteerd in vruchtbare grond waar veel wildlife te vinden is. De dieren leven hier relatief dicht op elkaar, dat zie je bijna nergens ter wereld.

Het verhaal van de Ark van Noah is ook gekoppeld aan deze plek. Het was op deze locatie voor het verhaal eenvoudig om allerlei dieren te vinden. Ngorongoro is een paradijs voor dieren, je kunt er dan ook veel vinden. Er zijn kuddes olifanten, leeuwen, luipaarden, zebra’s en nog veel meer. Ook is het de thuisbasis van de zwarte neushoorn, dit is een zeldzame bedreigde diersoort die je niet op veel plekken meer ziet.

tanzania-mooie-natuurgebieden-hoogtepunten3. De grote trek
De grote trek is een jaarlijks terugkerend fenomeen in Tanzania. Met name het Serengeti Nationaal park staat erom bekend. Als je de kans hebt om het eens met eigen ogen te zien moet je die zeker met beide handen aangrijpen. Het is niet voor niets één van de 7 wonderen in Afrika. Je ziet enorm grote kuddes van de ene naar de andere plek in het park bewegen. Van zebra’s tot gnoes, allerlei dieren trekken van de ene naar de andere plek. Ook dieren van de Big Five kun je mogelijk spotten. Het is een ongelooflijk fenomeen om te zien. Een echt schouwspel van de natuur, iets dat je niet snel meer gaat vergeten.

Wanneer de dieren gaan migreren en naar welk gebied ze dat doen verschilt per periode. Het is afhankelijk van de neerslag in gebieden. Ze migreren om te voorkomen dat de savanne te droog wordt en de kans groter wordt op het uitsterven. Daarom trekken ze naar nattere en vruchtbare gebieden. Dat kan een behoorlijke tocht zijn voor de dieren, ze overleven het niet allemaal. Wilde roofdieren volgen de kuddes daarom vaak op de voet. Gidsen weten meer over de locaties van de dieren in bepaalde periodes van het jaar. Ook kun je veel informatie zelf vinden.
Een indrukwekkende bezienswaardigheid wat voor veel toeristen een hoogtepunt is van de vakantie.

tanzania-vakantie-leuke-dingen-doen-zien4. Mnemba
Een ander eiland bij Tanzania is Mnemba Island. Het is hartvorming eiland dat in het teken staat van romantiek. Het is een echte droombestemming. Je vindt er een bounty strand; witte stranden met een prachtige helder blauwe zee. Mnemba is een privé eiland en daarmee een oase van rust. Vooral als je het vergelijkt met het eiland Zanzibar.

Er staan maar een klein aantal hutten op het eiland waar je kunt verblijven. De helder blauwe zee maakt het ook mogelijk om de onderwaterwereld rondom het eiland te verkennen. En dat is zeker de moeite waard. Al snorkelend of duikend zie je het mooiste kleurrijke onderwaterleven. Het strand is een echte bezienswaardigheid en een mooie plek om tot rust te komen.

tanzania-vakantie-bestemmingen-plekken-tips

 

 

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Tanzania.5. Stone Town

Waarschijnlijk heb je Tanzania vooral als vakantiebestemming gekozen voor de mooie natuur. Maar het land heeft ook wat leuke steden. Met Stone Town staat goed bekend onder toeristen. Eigenlijk is het slechts een wijk in de hoofdstad Tanzania Town. Maar zo voelt het niet want de sfeer en bouwstijl is behoorlijk verschillend.

Stone Town is het voormalige centrum van Tanzania Town. Tegenwoordig is het alleen nog een populaire wijk. Mede dankzij de wirwar van straatjes, steegjes en pleintjes. Maar ook door de verrassende Arabische bouwstijl van veel gebouwen, Omaanse paleizen en mozaïeken.

tanzania-mooiste-bezienswaardigheden6. Mbudya Island

Voor de kust van de westelijke badplaats Dar Es Alaam, ligt het eiland Mbudya. Het is een populair uitje onder dagjesmensen. Vanuit de badplaats vertrekken dagelijks boten met toeristen naar het eiland. Deze gaan er genieten van rust, stranden, het mooie onderwaterleven en de natuur. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling of fietstocht. Mbudya is een onbewoond eiland maar desondanks zijn er ook gewoon (strand)restaurants. Je kunt er onder andere genieten van gerechten met verse vis.

Verder zijn er relatief weinig andere dingen te doen. Het is echt een plek voor liefhebbers van een rustig dagje zon, zee, natuur en strand. Dar Es Salaam is een drukke stad. Daardoor is men in de omgeving zo blij met deze mooie en rustige plek.

tanzania-wat-te-doen7. Mto wa Mbu

In het centrale noorden van Tanzania, ligt het gezellige dorpje Mto wa Mbu. De inwoners beginnen er steeds meer te leven van het toerisme. Ondanks dat dit er nog op vrij kleine schaal aanwezig is. De mogelijkheden zijn er echter goed. Je kunt er namelijk verschillende excursies gaan doen. Mede dankzij de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Deze organisatie heeft gezorgd dat er duurzame excursies zijn opgezet. Daarbij gaan mens en natuur, hand in hand.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor excursies op het gebied van natuur, cultuur en sport. Je kunt bijvoorbeeld lokale bevolking ontmoeten, een jungletour of een mountainbiketocht.

Mto wa Mbu ligt vlakbij Lake Manyara, een ander hoogtepunt van het gebied. Je kunt beide bezienswaardigheden handig combineren.

tanzania-bezienswaardigheden-wat-doen8. De tunnels van de Chagga stam

Aan de voet de bekende Kilimanjaro berg, leeft de Chagga stam. Een bevolkingsgroep dat voornamelijk leeft van bananenteelt en de landbouw. Tegenwoordig leven ze vreedzaam in het gebied en worden als een interessant uitje gezien voor toeristen. De manier van leven kan namelijk interessant zijn om te zien. Daarom kiezen relatief veel toeristen er voor om een excursie naar de stam te gaan doen tijdens hun vakantie.

Tijdens je bezoek kan je onder andere allerlei tunnels gaan bekijken. De Chagga stam heeft zich namelijk jarenlang verstopt wanneer Masai krijgers in de buurt kwamen. De achtergrond van deze bijzondere manier van verdedigen, kan interessant zijn om te gaan ontdekken.

Ook kan je verschillende hutten van de inwoners zien, naar een waterval en bananenbier proeven.9. Masai bevolking

Maar ook de Masai bevolking kan je bezoeken. Verdeeld door het land, zijn verschillende traditionele Masai dorpen te vinden. De grote culturele verschillen met west Europa, kunnen interessant zijn om eens te zien. Wees gerust, toeristen zijn meestal van harte welkom bij de Masai bevolking. Uiteraard is een bezoek met een gids wel handig om de communicatie makkelijker te maken.

Tijdens je bezoek kan je de traditionele manier van wonen en leven zien. Met een beetje geluk wordt er ook nog een dans- en zangsessie opgevoerd.

tanzania-wat-zien-highlights10. Pemba

Op circa 100 kilometer van de noord oost kust van Tanzania, ligt het eiland Pemba. Het is een vergelijkbaar eiland als het populaire Zanzibar. Maar er is meer begroeiing en minder toerisme. Hierdoor kan je er extra tot rust komen. Geniet bijvoorbeeld van de mooie zandstranden en wandelingen door de natuur dat vol staat met allerlei kruiden.
Pemba staat bekend als één van de mooiste snorkel- en duiklocaties van oost Afrika.

Door de relatief korte afstand tussen Pemba en Zanzibar, zou je beide eilanden ook kunnen combineren. Er varen dagelijks veerboten tussen de eilanden.

tanzania-hoogtepunten-wat-doen11. Dagelijks leven

Door de enorme culturele verschillen met onze westerse wereld, valt zelfs het dagelijks leven van Tanzania, al tot de bezienswaardigheden. Om veel van het land te kunnen zien, ook buiten de toeristische plekken, kiezen relatief veel toeristen voor een rondreis door het land. Daarbij zal je meestal per bus, verschillende gebieden en plaatsen bezoeken. Ook kan je onderweg excursies en activiteiten gaan doen.

tanzania-bezienswaardigheden-tips-info

 

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Tanzania. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Tanzania.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com