dublin-wat-doen-leuke-dingen

De leuke bezienswaardigheden en plekken van Dublin

Dublin is de grootste stad van Ierland en heeft veel moois te bieden. Maar wat kan ik er eigenlijk zien en doen? Je kunt het hier ontdekken dankzij dit handige overzicht van mooie plekken.

1. The Spire
Midden in het centrum staat tegenwoordig een indrukwekkend kunstwerk, The Spire. Een metershoge monument dat symbool staat voor licht. The Spire heeft de vorm van een naald en is ondanks de geringe dikte, maar liefst 120 meter hoog. Een indrukwekkend stukje bouwkunst dat uit vele hoeken van het centrum te zien is.

dublin-ierland-hoogtepunten-stedentrip2. Een bezoek aan Trinity College

De meest populaire bezienswaardigheid in Dublin is misschien wel de bibliotheek van het Trinity College, The Long Room. In Dublin staat namelijk de mooiste én oudste bibliotheek van heel Europa, op het terrein van het Trinity College, de universiteit van de stad. Beroemde Ierse schrijvers zoals Oscar Wilde en Bram Stoker staan bij deze universiteit op de alumni-lijst.

Het universiteitsterrein is openbaar te bezoeken. Als je de bibliotheek wilt bezoeken moet je een kaartje kopen. Dit is zeker een aanrader, de bibliotheek is namelijk meer dan 300 jaar oud en ziet eruit al een bibliotheek zoals je in films ziet. De bibliotheek heeft een enorme ruimte met stoffige boekenkasten en duizenden boeken die tot aan het plafond reiken. Eén van deze boeken is The Book of Kells. Dit beroemde boek werd zo’n 1200 jaar geleden geschreven en is het topstuk van de bibliotheek.

dublin-bezienswaardigheden-leuke-dingen-tips3. Een bierproeverij in de Guinness Storehouse

Een glas Guinness kan natuurlijk niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Dublin. Dit drink je in een van de vele pubs, maar je kunt ook afreizen naar de Guinness brouwerij in Dublin. Hier kun je een bezoekje brengen aan de Guinness Storehouse, in het hart van de St. James Gate Brewery. In deze brouwerij wordt al sinds 1759 het iconische Ierse bier gebrouwen: Guinness.

In de brouwerij kun je interactief een kijkje nemen in het brouwproces van dit wereldberoemde bier. Daarnaast kun je proeven van alle verschillende soorten biertjes, leer je hoe je het perfecte biertje moet tappen of kun je lekker achterover leunen en van het mooie uitzicht over de stad genieten. Ben je niet zo’n fan van Guinness? Er zijn ook genoeg andere soorten biertjes die je in de brouwerij kunt bestellen.4. St. Patricks Cathedral

De grootste en hoogste kerk van Ierland is te vinden in het centrum van Dublin; de St Patrick’s Cathedral. Een leuke bezienswaardigheid voor liefhebbers van historische gebouwen. Je kan de kerk van buiten goed bekijken dankzij de ruime omliggende tuin. Deze is openbaar toegankelijk en is geliefd onder zowel bewoners als toeristen. De inwoners gebruiken de tuin als openbaar park. Voor toeristen is het ook een mooie plek om de kerk eens goed te kunnen bekijken.

dublin-hoogtepunten-bezienswaardigheden-leuke-plekken5. The Hungry Tree

Misschien heb je deze boom wel eens op foto’s gezien: de boom die een ijzeren bankje aan het verslinden is. Deze boom staat in Dublin. Deze wereldberoemde boom wordt ook wel ‘The Hungry Tree’ genoemd, omdat het lijkt alsof hij het nabijgelegen park bankje verslonden heeft. De wortels van deze boom zijn om het bankje heen gegroeid wat voor een vreemd en tleuk beeld zorgt.

De boom is aan de noordzijde van de rivier in King’s Inns Park te vinden. Geen grote bezienswaardigheid maar wel een leuk plekje om eens langs te lopen.6. Bezoek het groene park St. Stephen’s Green

Als je even uit het centrum wilt ontsnappen kun je naar het stadspark St. Stephen’s Green gaan. Dit park ligt aan de rand van het centrum en is goed vanuit de winkelstraat Grafton Street te bereiken. Dit park is ideaal om even in te relaxen, te wandelen of te picknicken. Zo kun je op een mooie dag in de lente of de zomer een kleedje en wat te eten en drinken meenemen en lekker van de zon en de natuur genieten. De kans is groot dat je hier locals tegenkomt. Zij weten namelijk ook van dit mooie plekje af en komen hier graag in hun lunchpauze of aan het einde van de dag genieten van de schitterende omgeving. Je gaat niet snel een mooiere lunchplek of chillplek dan dit vinden.

dublin-ierland-bezoeken-informatie-tips6. De gekleurde voordeuren van Georgian Quarter

Als je genoten hebt van St. Stephen’s Green is het een aanrader om ook een wandeling te maken door de wijk die daarachter ligt, het Georgian Quarter. Hier vind je schitterende Georgiaanse huizen uit de 18e eeuw met een prachtige bouwstijl. Wat hier vooral de aandacht trekt zijn de vrolijk gekleurde voordeuren. Niemand weet precies wat het ontstaan is van deze gekleurde deuren.

Er wordt gezegd dat het is begonnen met vrouwen die het zat waren dat hun mannen hun huis niet meer terug konden vinden na een avondje in de pub (en mogelijk bij een andere vrouw in bed belandden). Iedere voordeur een andere kleur geven was de oplossing. De complete wijk heeft hierdoor een uniek karakter en een schitterende, kleurrijke uitstraling gekregen. Het is dan ook niet voor niets dat dit de trots van de stad is!7. Streetart

Naast de gekleurde deuren van het Georgian Quarter vind je in Dublin ook ontzettend veel street art. Overal in de stad zijn wandelend of fietsend de meest indrukwekkende kunstwerken te vinden. Voornamelijk in Temple bar en aan de noordkant van de rivier is veel bijzondere street art te vinden. Dit maakt Dublin een gevreesde concurrent van steden als New York, Berlijn en Londen als het op street art aankomt.8. Standbeelden

Wat je tijdens het wandelen door de straten misschien ook opvalt zijn de standbeelden van grote kunstenaars, muzikanten, dichters, schrijvers en kunstenaars die door de hele stad te vinden zijn. Dublin is erg trots op haar verleden en wil haar beroemde inwoners graag eren. Zo vind je hier bijvoorbeeld een beeld van de beroemde schrijver James Joyce, de schrijver van het boek de Ulysses.
Waaronder het standbeeld van de 19e-eeuwse Ierse nationalistische leider Daniel O’Connell. Midden op de bekende O’Connell Street in het centrum, staat een standbeeld ter ere van de voormalig leider.

dublin-centrum-wat-zien-doen9. Een uitstapje naar Howth

Ben je meer van het wandelen? Ook dan is Dublin de ideale stad om met de natuur te combineren. Op het gebied van natuur is er in Dublin ontzettend veel te zien en te beleven. Een leuke tip is om met de bus naar het schiereiland Howth te gaan. Dit eiland ligt een half uurtje buiten de stad waardoor je de stad nog wel kunt zien, maar tegelijkertijd ook van de natuur kunt genieten. In Howth kun je de Ierse kust gaan verkennen en prachtige wandelingen langs de hoge kliffen maken.

dublin-ierland-bezienswaardigheden-mooie-plekken-dingen10. Temple Bar

Landen zoals Ierland staan uiteraard bekend om de Pubs. Sfeervolle cafés waar je onder andere van allerlei soorten bier kan genieten. In Dublin is de Temple Bar de meest bekende pubs. Het ligt in de gelijknamige buurt, Temple Bar. In de sfeervolle straatjes geplaveid met klinkers, kan je vele horecagelegenheden vinden. ’s Avonds is het dan ook een levendig uitgaansgebied.

Overdag is er levendigheid dankzij de diverse culturele activiteiten die er wekelijks worden georganiseerd. Zo worden er wekelijks markten gehouden en is er zomers geregeld een openluchtbioscoop op één van de pleintjes. Door de leuke sfeer is de straat met recht een bezienswaardigheid te noemen.

dublin-uitgaan-centrum-wat-doen-citytrip11. Kilmainham Gaol

Je zou het niet verwachten maar één van de populairste bezienswaardigheden van de stad is een gevangenis. De Kilmainham Gaol was vele jaren een gevreesde plek en heeft dan ook een rijke geschiedenis opgebouwd. Sinds 1924 is de gevangenis al buiten gebruik maar doordat het onderdeel was van vele belangrijke politieke gebeurtenissen en een imposant gebouw is, kan het nog steeds een leuk uitje voor bezoekers zijn. Ook de tentoonstellingen over wereldwijde politieke gevangenen kan interessant zijn.
Vooraf online een entreeticket reserveren wordt geadviseerd.

dublin-stedentrip-hoogtepunten-mooie-plekken12. Irish Museum of Modern Art

In de buurt van de bekende gevangenis, staat ook het Royal Hospital. Tegenwoordig kan je hier onder andere het Irish Museum of Modern Art vinden. Een groot kunstmuseum met verschillende tentoonstellingen over moderne kunst.13. Dublin Castle

In het historische centrum van de stad vind je de plek dat 700 jaar lang de thuishaven van het Engels bestuur was; Dublin Castle. Het gebouw is een aaneenschakelingen van gebouwen uit verschillende perioden. Met name het Normandische kasteel is opvallend. Met bijvoorbeeld de 13e eeuwse Record Tower. Deze is gedeeltelijk voor bezoekers toegankelijk.

Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt door de Ierse regering voor voor staatsaangelegenheden en staatsbezoeken.

dublin-ierland-vakantie-stedentrip-informatie14. The Custom House

Sinds de 18e eeuw heeft de stad een mooi statig gebouw langs het water van de rivier staan. Het is het imposante Custom House. Ooit gebouwd als gebouw door de douane om vanaf deze locatie binnenvarende schepen te controleren. Tegenwoordig is het pand in gebruik als locatie voor een aantal ministeries.
Door een brand is het mooie gebouw ooit beschadigd geraakt. Het is herbouwd maar het kleurverschil tussen het gebouw en de koepel is nog steeds zichtbaar.
Voor liefhebbers van historie kan the Custom House een leuke bezienswaardigheid zijn.

dublin-hoogtepunten-stedentrip-wat-doen15. Phoenix Park

Wil je het grootste stadspark van Europa wel eens zien? Dan kan je een kijkje nemen in het enorme Phoenix Park. Je kunt er heerlijk tot rust komen tijdens een wandeling of fietstocht. Onderweg kan je dieren spotten zoals damherten. Best indrukwekkend dieren die de erfenis zijn van het Phoenix park als jachtpark in vroegere tijden. Naast alle mooie natuur zijn er ook de volgende leuke plekken:

• dierentuin
• woning van de president en van de ambassadeur van Ierland
• bezoekerscentrum
• Landhuis Farmleigh Estate
• People’s Flower Gardens
• Papal Cross

Vier je je vakantie in Dublin met kinderen? Dan kan een bezoek aan de dierentuin een leuk idee zijn. Het is één van de oudste dierentuinen ter wereld en biedt ondertussen maar liefst 400 diersoorten.

Of bekijk interessante bouwwerken zoals het Wellington Monument. De hoogste obelisk van Europa. Een ander bouwwerk in het park is Papal Cross. Een 27 meter hoog kruis dat is gebouwd ter ere van een bezoek van een paus.

Meer informatie over de mooie plekken in het park, vind je in het bezoekerscentrum.

dublin-mooie-plekken-zien16. Docklands

Het oude havengebied is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt. Rond het Docklands gebied staan tegenwoordig verschillende moderne gebouwen met verschillende functies. Zo staan er gebouwen voor bewoning, bedrijven en recreatie.
Zo staat er onder andere het bijzondere Convention Centre Dublin (CCD), de harpvormige Samuel Beckett-brug en de 3Arena als grootste concertzaal van Dublin.17. Dubliana

In het centrum van de stad staat een bijzonder historisch centrum. Gedeeltelijk is Dublin er namelijk nagebouwd tijdens verschillende perioden. Hierdoor kan je een beetje ervaren hoe het voelde om door Dublin te lopen tijdens de Vikingtijd en de Middeleeuwen. Je kunt door straatjes lopen, over een Middeleeuwse kermis, op een schip en in een Viking-huis. Maar je kunt ook verschillende activiteiten doen. Een leuk en leerzaam uitje met kinderen.18. Jameson Distillery Bow St.

Het Guinnes bier is typisch Iers maar ook het Jameson whiskey is befaamd. Ben je benieuwd naar de achtergrond van het whiskeymerk? Dan kan je een bezoekje brengen aan de 200 jaar oude Jameson distilleerderij. Je kunt er ontdekken hoe de whiskey wordt gemaakt, een proeverij bijwonen en informatie over whiskey vinden.19. Little Museum of Dublin

Wil je graag wat meer informatie over de stad? Bijvoorbeeld over de geschiedenis, cultuur, politiek, muziek en bebouwing. Dan kan je bijvoorbeeld het Little Museum of Dublin bezoeken. Een relatief klein museum dat desondanks goed bekend staat. Mede dankzij de vele objecten, de rondleiding en de films.20. National Botanic Gardens
De meeste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip bestaan uit mooie gebouwen en pleinen. Wanneer je even wat anders wilt, kan je ook de natuur induiken. Dankzij de nationale botanische tuinen van Dublin. Je kunt er maar liefst 17.000 verschillende soorten planten en bomen zien. Zowel binnen als in de kas. De planten zijn handig opgedeeld per thema. Door het grote aanbod kan je wel een hele dag door de grote botanische tuinen struinen.

Maar er is ook een beeldentuin, moestuin, herbarium, groentuin, fruittuin en een nagebouwd Vikinghuis. Voor natuurliefhebbers genoeg te zien dus.

dublin-mooie-plekken-tips-highlights21. Fietshuur of fietstours met een gids

Wil je in korte tijd veel zien? Dan kan je kiezen om de stad per fiets te gaan verkennen. Daarbij kan je kiezen om een fiets te huren en zelf je route te bepalen. Maar je kunt ook kiezen voor extra gemak dankzij een rondtour met een gids of een route langs hoogtepunten. De fiets kan een leuke afwisseling bieden met het wandelen. Houd er wel rekening mee dat je op de linker weghelft moet fietsen.

Via de volgende link vind je de pagina met het aanbod van: fietstours door Dublin.

 

Baja Bikes banner algemeen 250x250

 

Zoals je ziet zijn er in de stad genoeg hoogtepunten te zien voor een stedentrip van drie tot vier dagen. Een weekendje weg kan zelfs wat te kort zijn door de vele interessante bezienswaardigheden.

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Dublin

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

Dublin met de fiets verkennen

Een goede optie om Dublin te verkennen is met de fiets. Doordat het centrum vrij compact is kun je door te fietsen een groot deel van de stad zien. Op veel plekken in de stad zijn leenfietsen te krijgen waar je een abonnement op kunt nemen. Deze fietsen kun je vaak het eerste half uur gratis gebruiken en daarna betaal je een bedrag per uur. Erg leuk en een goedkope manier om de stad door te reizen.

Fietsen naar Phoenix Park
Als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten kun je naar Phoenix Park fietsen, in het noordoosten van Dublin. Dit is een schitterend groot en mooi stadspark waar veel mensen lekker aan het sporten of aan het wandelen zijn. Doordat het park zo groot is, is het ideaal om het park te verkennen met de fiets. In het park vind je ook een dierentuin met daarnaast een knus theehuisje waar je even bij kunt komen van de fietstocht.

Meer informatie vind je op de pagina over de leuke fietstours door Dublin.

 

Korting dankzij de Dublin Pass

Als je van plan bent om tijdens je bezoek aan Dublin veel bezienswaardigheden te gaan bezoeken is het verstandig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met de Dublin Pass kun je gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad, waardoor je jezelf behoorlijk wat geld bespaard. Daarnaast kun je met deze pas ook gratis of met naar een aantal musea en andere bezienswaardigheden. Ook kan je dankzij de Dublin Pass verschillende activiteiten extra voordelig gaan doen.

 

Extra toeristische informatie over Dublin

Als je aan Dublin denkt, denk je waarschijnlijk direct aan lekkere biertjes, goed eten en bijzondere bezienswaardigheden. Niet gek, want Dublin barst van de gezellige plekken en de vrolijke mensen! De Ierse hoofdstad is ideaal voor een weekendje weg of een stedentrip. Alle bezienswaardigheden en mooie plekken bevinden zich op loopafstand van het centrum, waardoor je binnen een paar dagen de meeste dingen gezien kunt hebben. Daarnaast is het aan het einde van de middag vaak al gezellig in de pubs en hoor je overal live muziek door de straten klinken.

Dublin is een stad waar je je snel thuis zult voelen en op een ontspannen manier van al het moois dat de stad te bieden heeft kunt genieten. Een beetje winkelen hier, een beetje cultuur snuiven daar en aan het einde van de dat lekker de tijd nemen om uitgebreid te eten en te drinken. Je ervaart Dublin eigenlijk alsof je een echte local bent!

Het grote voordeel aan Dublin is dat het niet zo groot is en nog niet enorm populair is. Hierdoor geniet je van dezelfde charmes als het hippe Londen en sfeervolle Parijs, zonder dat je je in een enorm grote stad bevindt. Een ander voordeel zijn de Ieren zelf. In Dublin zijn de mensen erg gastvrij en ook nog eens super gezellig. Zij weten hoe het is om van het leven een feestje te maken!

In het centrum vind je een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in Dublin

 

 

Het winkelen in Dublin

Het is ook aan te raden om in Dublin te shoppen. Houd hiervoor genoeg ruimte in je koffer vrij, want er is genoeg moois dat jij waarschijnlijk mee terug wilt nemen. De stad heeft een hele hoop leuke winkels en boetiekjes waar je vooral op het gebied van interieur en design leuke dingen kunt scoren. De twee winkelstraten in Dublin zijn Henry Street en Grafton Street. Deze winkelstraten zien eruit zoals je gewend bent en staan vol met bekende ketens en hier en daar een nog onbekende winkel.

dublin-centrum-winkels-stedentrip-tips

 

Ook kun je een bezoekje brengen aan het Creative Quarter van de stad. Hier kun je ontzettend veel inspiratie opdoen op het gebied van food, creativiteit en design en zijn ook verschillende galerieën te vinden. Voornamelijk de Irish Design Shop is hier een bezoekje waard!

Daarnaast kun je ook overdekt winkelen. Het Ierse weer zit namelijk niet altijd mee, daarom is Powerscourt Centre ideaal om te bezoeken op een regenachtige dag. Dit overdekte centrum is bijna verborgen in het centrum en is voorzien van lekkere restaurants en originele boetiekjes.

dublin-winkels-citytrip-vakantie-toerisme

 

De Ierse keuken ontdekken

Ierland zelf staat dan misschien niet bekend als een foodwalhalla, Dublin daarentegen wel. Als je van lekker eten houdt is Dublin een geweldige stad voor jou. Zo vind je er in het centrum en aan de noordzijde van het water de leukste cafés, koffietentjes en restaurants.

Voor een ontbijtje is KC Peaches een echte aanrader. Hier kun je even snel een ontbijtje afhalen, maar ook lekker zitten met een kopje koffie erbij. Het is de perfecte plek om je dag mee te beginnen. Voor de lunch is Brother Hubbard aan te raden. Dit is een leuke lunchtent met twee vestigingen, een aan de noordzijde en een aan de zuidzijde van de rivier. Hier vind je heel bijzondere smaakcombinaties en verrassende en gezonde gerechten. Als het tijd is voor het diner kun je een tafeltje reserveren bij Sophies. Dit is een modern restaurant met een rooftopbar. Hier heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad. Zo geniet je hier niet alleen van lekker eten en drinken, maar ook van een mooi uitzicht. Na het eten tovert het restaurant zich om tot een nachtclub waar je tot laat in de avond cocktails kunt drinken en kunt dansen.

Oesters en Guinness
Borrelen is iets waar de Ieren ontzettend goed in zijn. Vaak begint dit al om een uur of drie. De terrassen lopen vol en op de stoep van de pub vind je steeds meer mensen. Borrelen bij de Ieren is misschien wel anders dan je gewend bent. Dit doe je namelijk niet met een glaasje wijn of een pilsje, maar met Guinness en oesters. Deze twee gaan perfect samen en zijn een gouden combinatie tijdens het borrelen in de stad.

Ook leuk voor de whiskey liefhebbers
Ben je toch meer van de whiskey? Dan moet je zeker de Jameson Distillery bezoeken! Op deze historische plek leer je alles over de Ierse whiskey, krijg je een kijkje in het productieproces en kun je verschillende whiskeys proeven. In tegenstelling tot een rondleiding in de Guinness Storehouse is een rondleiding in de Jameson Distillery een stuk minder massaal.

Ga lekker de pub in
Natuurlijk kan een bezoekje aan de lokale pub ook niet ontbreken tijdens jouw avontuur in Dublin. Op iedere hoek van de straat is wel een pub te vinden. Het is de ideale plek voor vrienden en collega’s om aan het einde van de dag samen te komen. Hier veranderen doodnormale vrijdagmiddagen in onvergetelijke avonden. Als je in de zomer in Dublin bent is er ook veel op straat te doen. Zo haal je in de pub een glas Guinness die je vervolgens buiten op straat onder het genot van live muziek op kunt drinken. Hier is het tot in de late uurtjes gezellig. Het is een perfecte afsluiting van een stedentrip naar Dublin.

 

dublin-wat-doen-leuke-bezienswaardigheden

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan ook de handige informatiepagina’s over de mooiste plekken in Ierland en het overzicht van de bezienswaardigheden in Ierland.

 

Heb je al ervaringen met Dublin? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de mooie stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Dublin-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com