kreta-stranden-badplaatsen-bezienswaardigheden

Toeristische informatie over Kos

Het Griekse eiland Kos is een geweldige bestemming voor iedereen die van een kleurrijke mix van strandvakanties en ontdekkingstochten houdt. Er zijn een aantal prachtige uitzichtpunten te ontdekken en veel historische plekken om te verkennen. Kos is erg populair – niet alleen vanwege de geweldige stranden, maar ook vanwege de vele bezienswaardigheden en excursiebestemmingen die op het Griekse eiland te verkennen zijn.

Kos is het derde grootste eiland in de Dodekanesos-groep, na het eiland Rhodos en het eiland Karpathos. Het is gelegen in de Middellandse Zee in de buurt van Turkije, op slechts een paar kilometer van Bodrum. Maar Kos hoort nog steeds bij Griekenland.

Als Grieks eiland maakt Kos indruk met de typische gastvrijheid van de lokale bevolking, evenals de ontspannen manier van leven en levensvreugde. Het leven op Kos neemt je ook mee in de wereld van de rustige vissersdorpjes met hun traditionele tavernes. Geniet van de culinaire hoogstandjes onder de warme zon en laat je omarmen door de typisch Griekse charme van Kos.

Hier lees alles wat je moet weten over de mooiste bezienswaardigheden op Kos, de gezelligste badplaatsen en de mooiste stranden waar je het beste kunt zonnen. Met deze toeristische informatie over Kos, ga jij super goed voorbereid op zonvakantie naar het prachtige Griekse eiland Kos.

kos-griekenland-wat-doen-zien

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken op Kos

In de loop van de geschiedenis is de heerschappij van Kos door vele handen gegaan. De oudste sporen van menselijk leven op het eiland zijn duizenden jaren oud en dateren uit het Neolithicum. Romeinen, Byzantijnen, Genezen, Ottomanen en Venetianen behoorden tot de volkeren die Kos voor kortere of langere tijd tot hun nationaal grondgebied telden, waarbij vooral de Ottomanen duidelijke sporen achterlieten die je hier en daar nog kunt terugzien in de  bezienswaardigheden van Kos.

1. Boom van Hippocrates
De eerste grote attractie op Kos is een boom. Ja, je leest het goed. De plataan van Hippocrates in het centrum van Kos-stad is een van de belangrijkste historische hoogtepunten van het eiland. De meer dan 500 jaar oude oosterse boom werd in 1985 bij decreet uitgeroepen tot natuurmonument.

De plataan kreeg ​​zijn naam van de bekende Griekse arts Hippocrates, die in de oudheid en ver daarbuiten werd beschouwd als een van de belangrijkste artsen ter wereld. De boom moet nu ondersteund worden door steigers, omdat zowel zijn leeftijd als een aardbeving van enkele jaren geleden de plataan verzwakte. De historische plek kan een bezoek waard zijn bij het verkennen van de hoofdstad van Kos.

kos-hoogtepunten-toeristische-attracties2. Archeologisch Museum

Griekenland is een paradijs voor geschiedenisliefhebbers. Overal in het land zijn er spannende archeologische vindplaatsen en musea waar je meer te weten kunt komen over de indrukwekkende historische ontwikkeling van de mensheid. Een museum dat je op je agenda kunt zetten is het Archeologisch Museum in Kos-stad. Het is gevestigd in een monumentaal pand vlakbij de plataan van Hippocrates en biedt je een kleine maar fijne selectie van vondsten uit de oudheid tot de laat-Romeinse periode.3. Psalidi wetlands

Het wetland van Psalidi nodigt uit om te ontspannen, te wandelen en vogels te kijken. In de directe omgeving van de toeristische infrastructuur van Kos-stad, is Psalidi een toevluchtsoord voor dieren en planten gebleven, dat is ontstaan ​​in een depressie in de baai van de stad. Het wetland, dat deels uit kwelders bestaat, is een belangrijke rustplaats voor trekvogels op hun trektochten. Het dient ook als winterverblijf voor duizenden eenden en flamingo’s, die van de herfst tot de lente het milde klimaat en de rijke voedselvoorziening waarderen.4. Asklepion

Boven Kos-stad vind je het kleine tempelcomplex Asklepion met meerdere niveaus, waarvan het historisch erfgoed uniek is op het eiland. Het heiligdom huisvestte ooit een sanatorium met een badhuis, een religieus centrum en behandelkamers. Op het eerste gezicht lijkt het Asklepion op Kos niet bijzonder spannend, maar wie de geschiedenis van het oude complex van naderbij bekijkt, merkt al snel hoe knap en doordacht het asiel van de oudheid was. Vooral ’s morgens vroeg is het hier heerlijk, aangezien er maar een paar toeristen en een paar slaperige katten op het terrein rondscharrelen.

kos-griekenland-bezienswaardigheden-wat-doen5. Plaka pauwenbos

De volgende attractie op Kos is weer een excursie tip. Als je op zoek bent naar een wat schaduw na al die zonnige dagen op het strand, ga dan naar het Plaka bos. Het kleine bosgebied ligt ten westen van de luchthaven naast Kos-stad en heeft picknickplaatsen, wandelingen en uitzicht op de dieren die hier leven. Vooral de imposante pauwen zijn een bezoekje aan het bos waard. Het gebied is niet groot, maar zeker als je met een huurauto reist, is het de moeite waard om hier even uit te stappen en rond te kijken.

kos-mooie-plekken-plaatsen-natuur-vakantie6. Kos als fietseiland

Je zult het niet meteen verwachten maar op het eiland wordt veel gefietst. Met name door toeristen maar ook dan zal je het niet zo snel verwachten. Met name rond Kos stad en de omliggende plaatsen, zie je veel toeristen fietsen. Er zijn dan ook diverse fietsverhuurbedrijven. Dankzij de fietsen kan je kiezen voor een hotel in de rust buiten Kos stad maar toch eenvoudig naar de stad. Bijvoorbeeld om ’s avonds uit eten te gaan.

Rond de hoofdstad en de omliggende dorpen liggen goede en vlakke fietspaden. Sportievelingen kunnen ook kiezen voor het huren van een mountainbike om vervolgens de omliggende bergen te gaan verkennen.

kos-wat-doen-leuke-dingen7. Embros thermen

Niet ver van Agios Fokas ligt Embros, genoemd naar de warme bronnen van Kos die daar ontspringen. De zwavelhoudende water van de Embros thermen komt uit de bergen en loopt hier de zee in. Hoewel het thermale water genezende eigenschappen zou hebben voor huid-, oog-, luchtwegen- en vaatziekten, is het thermale bad nog niet commercieel. Het enige wat je op het terrein zult vinden is een natuurlijk zwembad met stenen muren waarin thermaal en zeewater zich vermengen.

De temperatuur van het water varieert daardoor van 25 tot ruim 40 graden Celsius en wordt kouder naarmate je verder van de 80 graden hete inlaat af gaat. Afwisselend temperaturen in het zwembad en in de koelere open zee zorgen voor een soort sauna effect. Omdat het zwembad niet bijzonder groot is, is het raadzaam om de Embros thermen in de vroege ochtenduren of tegen de avond te bezoeken.8. Bodrum

Vanuit Kos stad gaan elke dag meerdere veerboten naar de Turkse badplaats Bodrum. In 20 tot 45 minuten ben je al in de mooie plaats. Bodrum staat bekend als één van de mooiste badplaatsen van Turkije. Zo is er een mooi kasteel aan de kust, een levendig centrum, een gezellige haven, een markthal, moskeeën en nog allerlei andere interessante plekken. Opvallend zijn ook de culturele verschillen tussen Griekenland en Turkije.

kos-griekenland-vakantie-leuke-plekken9. Zia

Het volgende hoogtepunt met een geweldig uitzicht op Kos is het kleine bergdorpje Zia. Het kleine stadje in het centrum van het eiland heeft slechts ongeveer 150 inwoners, maar de weg erheen is de moeite waard. Het pad leidt je tot 300 meter boven de zeespiegel door dennenbossen en olijfgaarden. Wanneer je in het dorpje aankomt, moet je de tijd nemen om door de steegjes te slenteren en te stoppen in een schilderachtige taverne om de heerlijke Griekse keuken te proberen. Veel van de restaurants hebben een fantastisch uitzicht over het eiland en zijn ideaal voor een diner bij zonsondergang.

bezienswaardigheden-kos-bergdorp-zia10. Paleo Pyli

Historische ruïnes en een fantastisch uitzicht wachten op je bij de kasteelruïne van Paleo Pyli in de gemeente Dikeos in het midden van Kos. De kasteelruïne uit de 11e eeuw is al in verval geraakt, maar je kunt nog steeds een indruk krijgen van de indrukwekkende architectuur uit die tijd. Naast het kasteelterrein en de ondergrondse tunnelstelsels zijn er ook twee kleine kerken uit de 11e eeuw, waar nog schilderijen uit de vroege middeleeuwen te vinden zijn. De klim naar het kasteel is een beetje moeilijk en rotsachtig, stevige schoenen zijn zeer aan te raden.11. Bab Gedid moskee

De moskee in de buurt van de haven van Kos-stad heeft de enige overgebleven minaret op het eiland die verwijst naar de tijd van de Ottomaanse heerschappij over het eiland. De moskee werd gebouwd aan het einde van de 16e eeuw, maar werd in 1933 verwoest door een aardbeving. De achthoekige en ruim elf meter hoge minaret is als monument bewaard gebleven, maar oogt tegenwoordig een beetje verloren in zijn omgeving.12. Casa Romana

Ook in Kos-stad bevindt zich een bijzondere Romeinse villa, gebouwd in de 3e eeuw voor Christus, waarvan de overblijfselen al in 1933 werden ontdekt en opgegraven na een aardbeving. Sindsdien zijn de overblijfselen van Casa Romana keer op keer opnieuw ontworpen. Vandaag kun je tijdens een verkenningstocht de villa en de drie prachtige binnenplaatsen met zuilengalerijen en waterbassins bezoeken. Een bezoek aan Casa Romana is als een reis terug in de tijd en de unieke omgeving maakt het een absolute must tijdens je reis naar Kos-stad.

kos-wat-zien-doen-mooie-plaatsen13. Agora

Ga je op vakantie naar het eiland Kos, dan geldt hetzelfde als overal in Griekenland. Het land is zo diep geworteld in traditie, geschiedenis, wetenschap en cultuur dat archeologie en archeologische vindplaatsen overal een rol spelen. Verschillende van deze sites zijn ook te vinden onder de bezienswaardigheden van Kos. De belangrijkste en grootste archeologische vindplaats is de Agora, wat vrij vertaald wordt als marktplaats.

Je kunt het vrij uitgestrekte gebied op eigen gelegenheid verkennen. Het bijzondere aan deze archeologische vindplaats, waaraan pas vanaf de jaren dertig is gewerkt, is, naast de omvang, het feit dat hier artefacten uit verschillende tijdperken zijn gevonden, waarvan de oudste dateert uit het 2e millennium voor Christus.14. Alikes zoutmeer

Wil je op vakantie naar Kos ook wat natuur beleven? Dan is het zoutmeer Alikes bij Tigaki in het noorden van het eiland een aanrader. Dit meer, ontstaan ​​door de instroom van zeewater via leidingen en sluizen, maakte vroeger deel uit van een zoutziederij waarin zout werd gewonnen. Dit type zoutwinning heeft een zeer lange traditie op Kos, het is gedocumenteerd sinds de oudheid.

Het meer ligt in een depressie en naast het zeewater wordt ook zoet water aangevoerd, het zout werd vervolgens verkregen door verdamping. De werking van het zout werken werd beëindigd in 1989, sindsdien is het meer en het omliggende gebied zijn aangewezen als een natuur reservaat. In het zoute water leven zout krabben die op hun beurt een welkome lekkernij onder flamingo’s.15. Odeon

Met een bezoek aan het Odeon kom je op je reis naar Kos nu ook bij de Romeinse geschiedenis van het eiland, want de Romeinen hebben ook hier op Kos hun stempel gedrukt. In tegenstelling tot de overblijfselen uit de Helleense oudheid is deze herinnering aan de Romeinse tijd echter zeer goed bewaard gebleven. Zo goed zelfs dat de Odeon nog af en toe gebruikt wordt voor buitenevenementen.

De faciliteit dateert waarschijnlijk uit de 2e eeuw, werd onder meer gebruikt voor de uitvoering van pantomimes en was oorspronkelijk veel groter dan het Odeon dat je hier tegenwoordig kunt vinden. Tegenwoordig beslaat het slechts een oppervlakte van 22 bij 25 meter, terwijl het vroeger meer dan 700 bezoekers herbergde.

kos-bezienswaardigheden-vakantie-plekken16. Antimachia

Het is aan te raden om tijdens je Kos vakantie het strand soms te verlaten om het prachtige en gevarieerde binnenland te ontdekken. Je kunt dan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het klein bergstadje Antimachia met zo’n 2.000 inwoners, die nog voor een groot deel van de inkomsten uit de landbouw leven. Omdat de kust hier enkele kilometers vandaan ligt, komen toeristen hier zelden, waardoor je de kans krijgt om een authentiek stukje Kos te leren kennen.17. Antimachia fort

Op een steenworp buiten de stad vind je ook nog een belangrijke bezienswaardigheden van Kos. Het relatief hoge plateau werd hier in de 14e eeuw gebruikt om met een goed overzicht het eiland te kunnen verdedigen tegen mogelijke aanvallers. Dat werkte relatief goed, maar het gebouw moest zich overgeven aan de kracht van de natuur. Twee aardbevingen in de 20e eeuw veroorzaakten wijdverbreide vernietiging. Vandaag kun je de overblijfselen van de indrukwekkende verdedigingsmuur en een kleine kapel bezoeken.

kos-mooiste-plekken-plaatsen-stranden

 

Toch ook wel eens wat de andere Griekse bestemmingen te bieden hebben? Bekijk dan ook eens het handige overzicht over de mooiste Griekse eilanden.

 

 

Leuke badplaatsen op Kos

Over het hele eiland, dat bijna 300 vierkante kilometer groot is, zijn bezienswaardigheden en leuke badplaatsen te vinden. Verken ze bijvoorbeeld met een huurauto of fiets, of vertrouw op het goede busnetwerk. Natuurlijk is vooral de hoofdstad Kos-stad bekend, maar ook in Marmari, Kefalos en Tigaki of een van de andere typisch Griekse badplaatsen en dorpjes voel je je snel thuis.

Kos-stad

De grootste stad op Kos is Kos-stad, de havenstad die tevens de belangrijkste stad van het Griekse eiland is. In Kos-stad kun je je vergapen aan oude gebouwen en heerlijk shoppen. Daarnaast nodigen de talrijke tavernes uit tot een korte pauze  met een drankje en hapje, of om uit eten te gaan in de avond. Rondom de haven zijn er verschillende strandbars waar het bruist tot in de late uurtjes. Ook kun je vanuit de haven boottochten maken rondom Kos.

Kleurrijke straatjes, kleine boetiekjes en uitnodigende cafés zijn net zo typerend voor Kos-stad als het toeristentreintje en de historische bezienswaardigheden. Tussen de oude forten en het levendige Eleftherias Plein, beleef je de typisch Griekse manier van leven. Ook kun je in de voetsporen treden van het verleden in het Archeologisch Museum, dat in 1936 is gebouwd en onder meer sculpturen uit de oudheid toont.

kos-griekenland-informatie-leuke-plekken


Kefalos

Ten westen van Kos ligt het landinwaarts gelegen dorp Kefalos op het gelijknamige schiereiland. Ondanks dat het dorp al vroeg door surfers als vakantiebestemming werd ontdekt, heeft het zijn oorspronkelijke charme weten te behouden. Een paar pensions en kleine hotels, een paar zeer goede cafés en bars, evenals tavernes die typische eiland specialiteiten aanbieden, zorgen voor de gasten – meestal dagjesmensen of individuele reizigers.

In en rond het pittoreske Kefalos valt voor bezoekers veel te ontdekken. De belangrijkste attractie is zeker de Isodiatis Panagias-kerk uit 1873, waarvan het interieur is versierd met Byzantijnse muurschilderingen. Bij de noordelijke uitgang van de stad zijn er ook de Papavasiliou  windmolen en het Folklore Museum. De kleine, smalle straatjes met witgekalkte huizen herbergen traditionele winkels en ambachtelijke werkplaatsen.

kos-leuke-gezellige-plaatsen-plekken


Marmari

Van een klein dorpje aan de zuidkust van Kos, tussen Tigaki en Mastichari, heeft Marmari zich sinds de jaren 80 ontwikkeld tot een populaire badplaats in Kos. De belangrijkste reden hiervoor is het absoluut mooie, kilometers lange, fijne zandstrand, dat voor de kustweg van het dorp ligt. Hoewel Marmari nog steeds iets meer dan 200 inwoners heeft, is de toeristische infrastructuur goed ontwikkeld en wachten strandbars, winkels en tavernes op bezoekers.

Door de goede windcondities is het strand van Marmari erg populair bij surfers. Er zijn verschillende surfstations die zowel materiaal als cursussen aanbieden. Je kunt daar ook andere watersportuitrusting zoals KAT’s of waterfietsen huren. Ook voor gezinnen met kleine kinderen is Marmari een goede keuze vanwege de zacht glooiende kustzone. Als het in het hoogseizoen te druk wordt op het hoofdstrand, kun je een paar honderd meter buiten de stad langs het water wandelen en daar zeker een rustig plekje vinden.

kos-mooie-leuke-plaatsen-plekken


Tigaki

Tigaki, ongeveer twaalf kilometer van Kos-stad, is een kleine badplaats aan de noordwestkust. Het dankt zijn populariteit aan zijn fijne, zacht glooiende, lichte zandstrand, dat zich over een kilometer langs de kust uitstrekt. Ondanks zijn populariteit kun je in het hoogseizoen nog een rustige plek vinden waar je kunt ontspannen met een ligstoel en een parasol. Er zijn strandbars en watersportcentra die jetski’s, surfplanken en waterfietsen verhuren.

Het centrum van Tigaki heeft een klein marktplein met een fontein. De meeste bars en winkels, evenals de gezellige tavernes die uitstekende vis serveren, bevinden zich hier en aan het water. In de directe omgeving ligt het bekende Alikes Zoutmeer, waar jaarlijks duizenden trekvogels overwinteren en waar ook regelmatig flamingo’s te zien zijn.

kos-griekenland-vakantie-bezienswaardigheden


Kardamena

Houdt je wel van wat gezelligheid tot in de late uurtjes? Dan kan Kardamena een gezellige plaats zijn. Het heeft namelijk een levendig centrum met winkels, een haven, restaurants en uitgaansgelegenheden. Hierdoor kan het ook een leuke badplaats voor jongeren zijn. Dit merk je onder andere aan de jonge Engelse toeristen die graag naar de badplaats op vakantie gaan.
Houdt je van gezelligheid maar wil je wel rustig slapen? Dan kan je kiezen voor een hotel of appartement even buiten het centrum. Via de verschillende zandstranden kan je op een leuke manier van en naar het centrum wandelen.

kos-griekenland-vakantie-mooie-bezienswaardigheden


Lambi

Ten westen van de haven van Kos-stad ligt Lambi, het feest strand van Kos. Talloze hotels, restaurants, souvenirwinkels, kledingwinkels en disco’s bevinden langs de kust strip. Midden in de zomer pulseert het leven hier en wordt de nacht dag. Winkels blijven tot diep in de nacht open, disco’s en clubs zitten meestal pas om middernacht vol.

Het plaatselijke strand Lambi Beach wordt altijd goed bezocht. Tussen de ligbedden en parasols vind je volleybalvelden, kinderspeeltuinen en allerlei watersportartikelen te huur. Als je het strand, dat meer dan een kilometer lang is, echter richting het noordwesten volgt, wordt het merkbaar leger. Onder de bananenpalmen vind je snel een rustige en schaduwrijke plek om te relaxen.

 

De mooiste stranden op Kos

Prachtige zandstranden, natuurlijke kiezelstranden en oude plaatsen voor de culturele kant van de vakantie. Dat is wat Kos, het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos-archipel, te bieden heeft. Je kunt verheugen op schilderachtige dorpjes met Griekse tavernes en lange feestavonden direct onder de heldere mediterrane nachtelijke hemel.

Bubble Beach
Het paradijselijke strand heeft zeker zijn plaats verdiend op de lijst van mooiste stranden van Kos, want met fijn zand en helder water heeft het alles wat je maar kunt wensen. Kleedkamers, strandbars en parkeerplaatsen zijn beschikbaar en het is vrij eenvoudig om er te komen. Maar de echte reden waarom zoveel mensen hier komen, is op het eerste gezicht niet duidelijk. Op sommige plaatsen stijgen vulkanische gassen onder het wateroppervlak op, waardoor zachte belletjes ontstaan. Vanwege dit lichte jacuzzi-effect wordt Paradise Beach ook wel Bubble Beach genoemd.

kos-mooiste-stranden-baaien-vakantieAgios Stefanos

Griekse eilanden zoals Kos hebben niet alleen geweldige archeologische vindplaatsen te bieden, maar stranden behoren ook tot de topattracties. Een die je zeker gezien moet hebben is het strand van Agios Stefano. Het strand met het kleine eiland voor de kust overtuigt niet alleen met kristalhelder water en talrijke watersportactiviteiten. Het is ook een van de meest gefotografeerde plekken op het eiland en zou daarom op je lijstje moeten staan ​​van de stranden die je absoluut moet bezoeken op Kos.


Camel Beach
Houd je van een rustig en besloten strand midden in de natuur? Dan kan het Camel Beach een leuk idee zijn. Het ligt namelijk verscholen tussen de heuvels in een baai. Hierdoor ontstaat een fijne ontspannen sfeer en is er beschutting tegen de wind. De omliggende rotsen zorgen ook voor een extra mooie onderwaterwereld. Wat je kan ontdekken door te gaan snorkelen.

Het mooie zandstrandje ligt in het zuid oosten van Kos, in de buurt van het plaatsje Kampos. Door de ligging in het zuiden, is er vaak relatief weinig golfslag. De rust en natuurlijke omgeving heeft wel als nadeel dat er weinig voorzieningen zijn. Er is alleen een restaurantje, een douche en een toilet.

kos-griekenland-mooiste-stranden-plekkenKavo Paradiso

De volgende attractie op het eiland Kos is een prachtig zandstrand. Als je geen probleem hebt om een ​​paar stappen te doen om het water te bereiken, dan is een omweg aan naar Kavo Paradiso Beach in het zuiden van Kos een aanrader. Het water is helder, de golven zijn aangenaam, er zijn ligstoelen en een kleine bar in het hoogseizoen. Het is hier veel minder druk dan op andere stranden op het eiland en met een beetje geluk kom je alleen een paar wilde geiten tegen en een paar andere zwemmers.

kos-griekenland-vakantie-informatie-tipsTripiti

Tripiti strand is slechts 120 meter lang en ligt aan de voet van een steile rotswand, het heeft geen bars en geen sanitair. En toch is Tripiti Beach een hoogtepunt, vooral voor gezinnen met kinderen die op Kos op vakantie zijn. Er is hier een prachtig en vaak vrij rustig strand. Een bezoek hier is vooral de moeite waard als je van snorkelen houdt, omdat er veel vissen zijn in de ondergrondse riffen op de rotsen, die goed te zien zijn. Met de auto kom je echter alleen bij een uitzichtpunt boven de rotsen. Om van het strand en het duikgebied beneden te kunnen genieten, moet je vanaf de waterkant met de boot aankomen.

 

Zoals je hebt kunnen zien heeft het leuke Griekse eiland Kos je van alles te bieden voor een mooie vakantie. Diverse leuke bezienswaardigheden, gezellige plaatsen en mooie stranden.

Via het hoofdmenu vind je pagina’s met toeristische informatie over Griekse eilanden zoals het groene Corfu, het rustige Lesbos en het grote Kreta.

 

 

Heb je al ervaringen met Kos? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het eiland. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

dv96ei op 18-04-2024
"↕ Withdrawing 56 698 US dollars. Withdrаw => https://telegra.ph/BTC-Transaction--265114-03-14?hs=f6409d148fe5aa8b31d45cc5975e2c10& ↕"

hz7jfm

p6uy0p op 15-04-2024
"🔰 Withdrawing 45 128 US dollars. Gо tо withdrаwаl >>> https://script.google.com/macros/s/AKfycbxAO6tmjG9oa-5ton6oE72uML0XU16ABZspFfER6DWectI_eUAb5jENQjhi2Bt8n5cu5w/exec?hs=f6409d148fe5aa8b31d45cc5975e2c10& 🔰"

9crljk

ar9z2i op 12-04-2024
"✔ Transfer 60 229 US dollars. Gо tо withdrаwаl >> https://script.google.com/macros/s/AKfycbxz71T4siiRIG2KkY9TRgdtRhkmhUspU3iKIJ4dkRlmCkRpycyWgCqVXh3yJHn9fWd6fw/exec?hs=f6409d148fe5aa8b31d45cc5975e2c10& ✔"

idlnul

Deel jouw Kos-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com