dresden-duitsland-informatie

 

De mooiste bezienswaardigheden van Dresden

Ontdek hier wat je zoal in de stad kunt gaan doen tijdens je bezoek.

1. De Frauenkirche
De Frauenkirche is een oud gebouw, welke in de Tweede Wereldoorlog veel meegemaakt heeft. Het gebouw is in 1945 namelijk zwaar beschadigd door de bombardementen. Hiermee is de koepel volledig in elkaar gezakt en bleef er bijna niets meer over. Decennialang is er niets aan het gebouw gedaan en zag het eruit als een ruïne midden in de stad. Pas in 2005 is de kerk weer opgebouwd en in originele staat geopend. In de tussentijd is het altijd een herdenkingsplek voor de vrede geweest dankzij de inwoners van Dresden.

De Frauenkirche wordt vandaag de dag gezien als één van de meest iconische gebouwen van het historisch centrum. Je kan de nieuwe koepel van de kerk ook beklimmen, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de stad.

dresden-vrouwenkerk-centrum2. Fürstenzug

De Fürstenzug is een groot porseleinen kunstwerk, welke je midden in het oude centrum van Dresden kan vinden. Het is één van de bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Dresden. De buitenmuur is 102 meter lang, waardoor het koninklijk paleis een indrukwekkend gezicht heeft gekregen.

Ook de merkwaardige geschiedenis van het kasteel kan interessant zijn. Ontdek bijvoorbeeld waarom de muur zo rijkelijk versierd is met tegeltjes. Deze “Parade van Vorsten” is aan het einde van de 19e eeuw gemaakt met ruim 25.000 porseleinen tegeltjes. Deze beelden alle voormalige Saksische vorsten uit. Hoewel veel mensen denken dat het ter nagedachtenis is van de Wettin dynastie, zit er een minder rooskleurig verhaal achter. De inwoners van Dresden vonden de muur namelijk lelijk door de verwaarlozing, zodat ze met deze tegeltjes de muur weer opvrolijkten.

dresden-bezienswaardigheden-furstenzug3. Het Brühlsche Terras

Het Brühlsche Terras is hooggelegen en wellicht één van de meest romantische plekken van de stad. Vanaf dit terras kijk je namelijk uit over de Elbe Vallei. Het terras staat bekend als het balkon van Europa. Bij een zonnige dag moet je hier eigenlijk geweest zijn. Je kan hier namelijk voor langere tijd wandelen langs de rivier, maar ook genieten op een bankje. Op ieder moment van de dag zie je hier veel mensen voorbijkomen. Ook lokale bewoners zijn hier met mooier weer te vinden.

Als je op het bankje zit, kan je niet alleen mensen voorbij zien komen. Ook boten komen voorbij. Er is dus altijd wel iets te zien als je bij het Brühlsche Terras bent.

dresden-highlights-centrum4. Residenzschloss

Het Residenzschloss is het koninklijke paleis van Dresden. Het is een architectonisch hoogstandje. Je kan het koninklijke paleis in eerste instantie alleen aan de buitenkant bekijken. Aan de binnenkant heb je ook een museumcomplex, waar je de voormalige koninklijke schatkist kan zien. Het is de grootste verzameling aan schatten van Europa, dus je gaat veel ontdekken.

Het museum biedt niet alleen voldoende inzichten in de schatten die zijn gevonden, maar geeft jou ook een inkijkje in de ceremoniële wapenuitrustingen en koninklijke kostuums. Om dit museumgedeelte te bezoeken, dien je wel vooraf te reserveren. Het kan namelijk erg druk zijn, waardoor je op de gewenste dagen al snel naast de tickets grijpt.

dresden-wat-doen-paleis5. Zwinger Paleis

Het Zwinger Paleis is gebouwd in de 18e eeuw en staat recht tegenover het Residenzschloss. Het is gebouwd als recreatiepaleis van Augustus de Sterke. De barokke architectuur van Italië en Frankrijk is het uitgangspunt geweest voor de bouw. Het paleis is vandaag de dag een historisch museumcomplex.

De binnenplaats is wel zonder ticket te bekijken. Hier vind je een mooie tuin en kan je het gebouw vanaf de buitenkant bewonderen. Er is namelijk voldoende te zien aan de buitenkant en het geeft voldoende zicht op de geschiedenis. Ook de trappen mag je vrij beklimmen en vanaf de paleisterrassen kijk je uit op de monumentale gebouwen van het oude stadscentrum.

dresden-zwingerpaleis6. Elbe Vallei

De Elbe Vallei is één van de mooiste plekken om even helemaal tot rust te komen. Het is een groene plek, waar je uren rond kan lopen of een fietstocht kan maken. De groene weides langs de oever hebben een goed pad om te bewandelen, dus ook als je slechter ter been bent, kan je hier gewoon terecht voor de ontspanning. Het stadslandschap van Dresden is uniek dankzij deze vallei. De bebouwde kom wordt namelijk onderbroken door dit grote natuurgebied. Langs de oever kan je ook genieten van een groot aantal kastelen. Deze kan je dus ook bezoeken als je in de vallei loopt of fietst.

mooie-vakantiebestemmingen-duitsland-gebieden7. Neustradt District

Het Neustadt district ligt aan de overkant van de Elbe rivier. Je moet hiervoor één van de bruggen vanuit Altstadt overgaan en de Elbe rivier oversteken. Er is vanaf dat moment een groot contrast tussen beide districten te vinden. De pracht en praal van de Altstadt maakt plaats voor nonchalante hipster cafés en vibes die je nog niet eerder bent tegengekomen.

Het is een plek waar je voornamelijk street art en graffiti tegenkomt. Op iedere hoek van de straat zijn er weer nieuwe creaties te bewonderen. Je kan de street art ook in de avonduren bewonderen. Hiervoor kan je een tour boeken met een gids en de Nightwalk Dresden ondernemen. Niet alleen ga je meer leren over de creaties die je tegenkomt, ook stop je een aantal keren bij een bar of café.8. Kunsthof van Äußere Neustadt

Het Kunsthof ligt in Äußere Neustadt. Het is een architectonisch experiment, welke bestaat uit vijf verschillende binnenplaatsen. Bij deze binnenplaatsen zijn er meerdere restaurants, huizen, kunststudio’s en winkels te vinden.

Iedere binnenplaats heeft ook zijn eigen thema. Denk aan de elementen, waar je voornamelijk regenpijpen tegenkomt. Deze regenpijpen produceren tijdens een regenbui mooie melodieën. Het is daarom aan te raden om naar iedere binnenplaats te gaan. Je blijft jouw ogen uitkijken als je een bezoekje brengt aan het Kunsthof van Äußere Neustadt.

dresden-neustadt-highlights9. Pfunds Molkerei

Ben je een echte kaasliefhebber? Dan mag een bezoek aan Pfunds Molkerei niet ontbreken tijdens jouw vakantie. Dit is namelijk de mooiste kaaswinkel van de wereld. De kaasgeur alleen al zorgt voor een uniek ervaring. Het gebouw is aan de binnenkant helemaal betegeld, waardoor je iedere keer weer iets nieuws ziet.

De kaaswinkel is in 1880 begonnen als melkwinkel, maar na verloop van tijd schakelde de winkel over naar kaas. Dit kwam mede doordat het vaak lang duurde voordat de melk in de stad was, waardoor het al bedorven was. Het zuivelimperium is vandaag de dag nog altijd bekend bij zowel lokale bewoners als mensen van over heel de wereld.10. Schloss Wackerbarth

Schloss Wackerbarth is een plek waar je kan genieten van de lekkerste wijnen. In de omgeving wordt namelijk al meer dan 850 jaar wijn verbouwd. Schloss Wackerbarth is de mooiste Oost-Duitse wijngaarden en je kan hier van meer genieten dan alleen wijn. Zo kan je een bezoek brengen aan het landhuis en de tuinen die eromheen liggen. Deze zijn ontworpen in de 18e eeuw, in opdracht van graaf August Christoph van Wackerbarth.

Het hof is vandaag de dag een openbaar park waar je uren rond kan dwalen en kan genieten van de natuur. In de zomer en herfst zijn er meerdere balletvoorstellingen waar je een bezoek aan kan brengen. Ook wordt er dan een proeverij gehouden, zodat je zelf kan ervaren wat de smaak is van de wijnen die in deze streek worden gemaakt.

dresden-paleis-wackerbarth11. Sint-Martinuskerk

Aan de rand van de wijk Neustadt staat een inposante kerk. Mede dankzij de ligging op een heuvel en de grote afmetingen. Ook de verschillende gebouwen, waar de kerk uit bestaat, zorgt voor de extra imposante indruk.

De Sint Martin kerk is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Het was bestemd voor zowel protestantse als katholieke gelovigen. Waaronder voor gelovige soldaten van de nabij gelegen kazerne. Daarbij bekommerde de kerk zich extra om de biseksuele soldaten.

Ook kan je het nabij gelegen Militair Historisch Museum bezoeken.

dresden-mooie-kerken12. De befaamde kerstmarkt

Net als in veel Duitse steden, heeft ook Dresden elk jaar een grote kerstmarkt. Door de vele historische gebouwen in het centrum, zijn de kerstmarkten extra sfeervol. Nadeel is echter dat Dresden te ver van Nederland en België ligt voor een dagje uit. Je zal dus wel moeten overnachten wanneer je de kerstmarkt wilt bezoeken.

dresden-kerstmarkten-bezoeken13. Het prachtige operagebouw

Ook wanneer je niet van opera houdt, kan het historische operagebouw toch een leuke must see zijn. Het is namelijk een prachtig en indrukwekkend gebouw. Dankzij het omliggende plein is het goed van alle kanten te zien.
De Semperoper is het hof- en staatsopera van de deelstaat Saksen. Sinds de opening in 1841 heeft het operagebouw een rijke geschiedenis opgebouwd. Dit is gebouw is echter niet het oorspronkelijk gebouw. Dat is namelijk in 1869 door brand verwoest.

Ook tijdens de overstromingen in 2002 is er helaas flinke schade ontstaan. Gelukkig is hier tegenwoordig niet veel meer van te zien.

dresden-must-sees-opera14. De enorme kathedraal

De meest populaire bezienswaardigheden liggen bijna allemaal bij elkaar midden in het centrum. Zo ook de enorme kathedraal dat vanaf vele plekken in de stad is te zien. Al sinds 1755 is dit de trots van de stad. Ook tegenwoordig is het een mooie plek, ook zeker voor toeristen. Zowel de buitenkant als de binnenkant is de moeite waard.

dresden-kathedraal15. Het Grote Tuinpaleis

Aan de rand van het centrum ligt de Großer Garten, een groot park. Je vindt hier onder andere interessante plekken zoals het Grote Tuinpaleis. Een barok paleis dat rond 1680 is gebouwd. Een wandeling rond het paleis en door de omliggende tuinen kan een leuke activiteit zijn. Ook fijn om even tot rust te komen na de drukte van de stad.

In het park kan je ook verschillende activiteiten gaan doen. Zoals een ritje maken in het kleine treintje. Of een tochtje maken in één van de roeibootjes. Ook kan je de botanische tuin of de dierentuin bezoeken.

dresden-wat-te-doen16. Zoo Dresden
Zoek je een leuke activiteit met kinderen? Dan kan de dierentuin van de stad misschien een leuke idee zijn. Je vindt het in het zuiden van de Großer Garten. Een groot park aan de rand van het centrum. Het is een grote en moderne dierentuin waar je uren zoet kan zijn. Ook wanneer het wat slechter weer is. Er zijn namelijk ook verschillende overdekte gedeelte.17. Het historische centrum

Naast de vele historische bezienswaardigheden, is uiteraard ook het centrum een leuke plek. Je kunt er in een sfeervolle omgeving genieten van de vele winkels, restaurants, terrasjes en kroegen. Onderweg kom je automatisch langs allerlei hoogtepunten doordat deze voornamelijk in het centrum liggen.

dresden-duitsland-info

 

 

 

Toeristische informatie voor je bezoek aan Dresden

De verrassend mooie stad ligt in het uiterste oosten van Duitsland. Hierdoor is de reistijd langer dan bij veel andere steden. Per trein is de stad gemiddeld in acht en half uur te bereiken. De meeste mensen kiezen voor een sneltrein naar Berlijn, maar stappen uit te stappen in Hannover. Vanaf hier gaan aansluitend Intercity-treinen naar Dresden.

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen en heeft ongeveer 560.000 inwoners. Daarmee is het de zevende stad van Duitsland. De stad wordt gesplitst door rivier de Elbe. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat Dresden zich kon ontwikkelen. De Elbe bleek een goede handelsweg.

In de omgeving liggen steden als Chemnitz (80 km), Leipzig (100 km), Berlijn (200 km) en de Tsjechische hoofdstad Praag (150 km).

dresden-leuke-plekken

 

Via de volgende links kom je op andere interessante pagina’s. Zoals over de redelijk nabij gelegen steden Berlijn en de Tsjechische hoofdstad Praag.

Ook kan je het overzicht van leuke Duitse steden bekijken.

 

© 2024 SuggestMe.com