istanbul-wat-te-doen-tips

De mooiste bezienswaardigheden van Istanbul

Istanbul is behoorlijk groot en heeft dan ook veel bezienswaardigheden die je tijdens jouw bezoek kunt gaan bewonderen. Eigenlijk is het te veel om op te noemen en heb je zeker meer dan een paar dagen in deze stad nodig. Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden voor je uitgezocht, zodat je zelf kunt gaan bepalen welke je het liefst wilt gaan bekijken.


1. Het Topkapi paleis

Het Topkapi paleis is één van populairste bezienswaardigheden in Istanbul en bevindt zich in de wijk Sultanahmet. Dit paleis is halverwege de 15e eeuw door sultan Mehmet II gebouwd. Daarna hebben veel andere sultans in het paleis gewoond, die het paleis ook hebben uitgebreid zodat er uiteindelijk ruimte was voor zo’n 500 mensen. In het paleis woonde de sultan samen met zijn familie, alle bedienden en de harem. Tegenwoordig bestaat het paleis uit een museum waarin je alles kunt leren over het leven van de sultans. Daarnaast kun je hier ook mooie binnentuinen, terrasjes en uitzichtpunten bezoeken.

istanbul-leuke-plekken-dingen-doen2. Hagia Sophia moskee

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden van Istanbul, is de beroemde moskee Hagia Sophia. Deze moskee, ook wel Aya Sophia genoemd, is bijzonder indrukwekkend om te zien, zowel van binnen als van buiten. De moskee kenmerkt zich door de vier hoge minaretten die boven de stad uitsteken.

Rondom de moskee is een prachtig groen gebied te vinden, waardoor de moskee er erg sfeervol uitziet. De Hagia Sofia heeft eigenlijk al veel verschillende functies gehad, zoals een christelijke kathedraal, een islamitisch gebedshuis, een moskee en een museum. Met deze rijke geschiedenis en het prachtige ontwerp heeft de Hagia Sofia een plekje weten te bemachtigen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

istanbul-toerisme-informatie-tips3. De Grote Bazaar

Als je naar de Grote Bazaar gaat bevind je je in de grootste overdekte markt ter wereld. Deze markt is wereldwijd bekend en is één van de grootste bezienswaardigheden van Istanbul. In de Grote Bazaar vind je meer dan 4000 winkeltjes, verspreid over maar liefst 60 straten. De bazaar wordt dagelijks soms door bijna een half miljoen mensen bezocht. Toeristen en ook inwoners van de stad zelf kunnen hier kleding, sieraden, voedsel, tapijten, specerijen, aardewerk en nog veel meer kopen. Ieder winkeltje heeft wel wat moois te bieden. Om al deze indrukken rustig te laten bezinken kun je ook even wat eten of drinken op één van de terrassen.

istanbul-hoogtepunten-leuke-plekken-tips4. De Galatabrug

De beroemde brug die de twee delen van Istanbul met elkaar verbindt is de Galatabrug. De brug is daarnaast ook de verbinding tussen de oude en de nieuwe stad Istanbul. Deze brug wordt vaak gebruik door veel vissers, wat de brug een heel uniek uiterlijk geeft. Sommige vissers bakken direct de vis die ze hebben gevangen, waardoor je hier de meest verse vis kunt eten. Daarnaast heb je vanaf de brug een schitterend uitzicht op beide oevers, wat mooie plaatjes oplevert.

Wat ook bijzonder is aan de Galatabrug is da hij kan bewegen. Het is de langste beweegbare brug op de hele wereld. Zo is het beweegbare gedeelte maar liefst 466 meter lang. Daarnaast bestaat de brug uit twee verdiepingen, onder de eerste verdieping bevinden zich namelijk veel restaurants, waaronder de lekkerste visrestaurants.

istanbul-turkije-vakantie-informatie-tips5. Het Madurodam van Istanbul: Miniaturk

Wil je een leuke activiteit voor kinderen gaan doen? Dan kan je kiezen voor de grote broer van Madurodam, het Miniaturk. Dit miniatuurpark is de grootste van de hele wereld en is te vinden aan de oever van de Bosporus. Je vindt hier prachtige miniaturen van bekende gebouwen, waaronder 45 gebouwen waarvan het origineel ook in Istanbul te bewonderen is. Het is een erg leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen en een ideale dagbesteding om de drukte van de stad even te ontsnappen.6. De Bosporus en de Prinseneilanden

Istanbul is een waar sprookje waar je uren van kunt genieten. Zo staat de skyline vol met schitterende paleizen, koepels en minaretten. Je waant je in een stad van sultans en internationaal karakter. De twee delen van de stad worden gescheiden door de Bosporus. Dit is een brede zeestraat, dwars door de stad. Deze zeestraat scheidt ook de twee continenten Europa en Azië van elkaar.

Als je de stad vanaf het water wilt bekijken kun je dat vanaf de Bosporus doen. Er zijn verschillende boottochten met de veerboot die absoluut een aanrader zijn. Tijdens het ritje kun je op verschillende locaties uitstappen om bezienswaardigheden te bekijken of even ergens wat te gaan eten. Je kunt er ook voor kiezen om met de veerboot naar de Prinseneilanden te varen. Deze eilanden zijn een heerlijke oase van rust en ontspanning.

Op de eilanden vind je indrukwekkende landhuizen en veel verschillende bomen en planten, zoals geurige mandarijnbomen, gele narcissen en blauweregen. Het voelt even alsof je uit de stad vertrokken bent en op een totaal andere plek bent. Op de eilanden kun je een fietstour gaan doen of je laten vervoeren in een koets. De eilanden hebben een heel aangename sfeer en zijn dan ook erg populair om te bezoeken.

istanbul-wat-doen-mooie-plekken7. Süleymaniye moskee

De enorme moskee boven op een heuvel in het centrum, is de eeuwen oude Süleymaniye-moskee. Door de bouw op een heuvel lijkt dit de grootste moskee van de stad. De Hagia Sofia moskee is echter toch net iets groter. Desondanks is het een indrukwekkend bouwwerk dat is uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid. Het gebouw doet niet alleen dienst als moskee, maar ook als ziekenhuis, bibliotheek, badhuis (hamam) en vier scholen.

Tijdens je bezoek kan je de moskee gedeeltelijk van binnen bekijken. Vanaf de omliggende buitenplaats heb je een mooi uitzicht over de stad.

istanbul-bezienswaardigheden-mooie-plekken8. Sultan Ahmet moskee

Een andere indrukwekkende moskee is de Sultan Ahmet moskee. Ook wel bekend als de blauwe moskee. De binnenzijde is namelijk voorzien van verschillende blauwe kleuren. Een indrukwekkende decoratie dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Helemaal wanneer er ’s avonds lichtshows worden gegeven.
Niet alleen de blauwe binnenkant, ook de grijze buitenkant is prachtig. De enorme hoogten, de koepels en de zes hoge minaretten maken het toch een bijzonder bouwwerk. Dankzij het mooie uiterlijk, is de moskee uitgegroeid tot een geliefde plek onder toeristen.

istanbul-mooiste-gebouwen-bezienswaardigheden-plekken9. Kiz Kolesi vuurtoren

Dat een bouwwerk niet groot hoeft te zijn om op te vallen, bewijst de Kiz Kolesi vuurtoren wel. Het ligt namelijk op een eilandje midden in de Bosporus. Hierdoor valt het van alle kanten op. Voorheen was het een vuurtoren, tegenwoordig vooral een toeristische attractie. Vanaf het eiland heb je namelijk een mooi uitzicht op zowel de Aziatische, als de Europese kant van Istanbul. Ook is het een restaurant.
De vuurtoren kan je bekend voorkomen, want ooit is James Bond hier gevangen gehouden in de film “The world is not enough”.10. Dolmabahce Paleis

Direct gelegen aan de Bosporus, ligt het Dolmabahce Paleis. Dankzij de ligging is het een gebouw dat vrijwel elke toerist wel zal zien tijdens de vakantie. Het lijkt alleen een mooi gebouw maar verrassend genoeg ligt er aan de achterkant een grote tuin.
Tegenwoordig wordt het paleis niet meer bewoond door sultans maar is het een sfeervol museum. Je kunt diverse mooie zalen en ruimten bekijken die zijn voorzien van allerlei pracht en praal.

mooiste-plekken-istanbul11. Yerebatan Sarnici

Een wat verrassende bezienswaardigheid is het historische ondergrondse waterreservoir van de stad. Tegenwoordig wordt water aangevoerd via leidingen maar in het verleden werd het uit een ondergrondse opslag gehaald. Door de omvang van de stad moest ook deze wateropslag enorm zijn. En dat is het. De enorme kelders zijn indrukwekkend te zien en worden ondersteund door honderden zuilen.
Het kan leuk zijn om het historische complex eens te bezoeken. Zeker tijdens de zomermaanden, kan de koelte van de kelders even fijn zijn.

istanbul-turkije-wat-te-doen12. İstiklal Caddesi

Eén van de bekendste straten van de stad is de Onafhankelijksheidsstraat. De İstiklal Caddesi is een lange en populaire straat met allerlei mooie gebouwen en reuring. Mede dankzij de vele winkels en restaurantjes. De meeste bezoekers zullen de straat (onbedoeld) tijdens hun stedentrip bezoeken.
En niet alleen overdag, ook ’s avonds en zelfs ’s nachts is het er vaak druk.13. Kariye Camii

Ben je even toe aan een niet-toeristische bezienswaardigheid? Dan kan je een bezoekje brengen aan de Kariye Camii. De Onze-Heiland-in-Chora-kerk is geen bijzonder grote kerk maar eenmaal binnen zal je begrijpen waarom het toch bij de hoogtepunten van Istanbul hoort. Volgens kenners is de binnenzijde van de kerk namelijk één van de plekken met de best behouden en mooiste Byzantijnse mozaïeken en fresco’s ter wereld.

In de Kariye Camii kerk vind je tegenwoordig ook een museum voor een wat beter beeld van het gebouw en de geschiedenis.14. Ortaköy-moskee

Ook deze moskee is een bekend gebouw dat je vanaf veel plekken in de stad kunt zien. Het is namelijk een hoge moskee dat direct aan de Bosporus ligt. Door het formaat en de ligging is het uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van de stad.

De moskee is gebouwd met een neo-barokke stijl en is afgerond in 1856. Veel toeristen zullen al automatisch deze plek passeren tijdens hun vakantie. De veerboot naar het Aziatische gedeelte van de stad, vertrekt namelijk naast de moskee.

istanbul-stedentrip-hoogtepunten15. Egyptische Bazaar (Misir Çarsisi)

De Gorte Bazaar is de bekendste markthal van de stad. Maar de Misir Çarsisi lijkt wel minstens zo druk. Je vindt er echter vooral inwoners. Het is in de 17e eeuw gebouwd met als doel om extra inkomsten te genereren voor de Yeni Moskee. Des tijds werden er voor geneeskundige kruiden en drankjes verkocht. Vandaar de naam “Kruidenbazaar”. Veel van deze kruiden kwamen uit Egypte, vandaar dat ook de naam “Egyptische Bazaar” wordt gebruikt.

Ook tegenwoordig kan je er nog allerlei kruiden, vruchten, noten en andere etenswaren kopen. Niet alleen de bazaar zelf is een interessante plek, ook de omliggende straatjes. Hierdoor zijn namelijk ook vele winkeltjes en markten.

istanbul-mooiste-plaatsen-tips16. De stad per fiets verkennen

Je zou het misschien niet zo snel verwachten in een wat hectische stad als Istanbul, maar je kunt er ook een fietstour gaan doen. Bepaalde gebieden zijn hier geschikt voor. Dankzij de fiets kan je in korte tijd, veel mooie plekken zien. Ook hoef je dankzij de fiets, minder veel te lopen. Ook wel fijn in een grote stad als Istanbul.

Je kunt er voor kiezen om alleen een fiets te huren en verder zelf een route te bepalen. Maar je kunt ook kiezen voor een fietstour onder begeleiding van een Nederlandse gids. Via de volgende link kom je op de pagina met meer informatie over: fietstours in Istanbul.

Baja Bikes banner algemeen 250x250

 

Zoals je ziet zijn er in de stad genoeg hoogtepunten te zien voor een stedentrip van meerdere dagen. Een weekendje weg kan zelfs wat te kort zijn door de vele interessante bezienswaardigheden.

In het centrum vind je meerdere vestigingen van de toeristische afdeling van de gemeente. Hier kan je ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in Istanbul.

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Istanbul

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

 

Toeristische informatie over Istanbul

Zodra je in Istanbul aankomt word je direct overspoeld door kleurrijke moskeeën, een schatkamer aan cultuur en heerlijke oosterse geuren. Je bent in de grootste stad van Turkije! Istanbul is gelegen in het noordwesten van Turkije en is met haar 14 miljoen inwoners een echte wereldstad. Eigenlijk is Istanbul een samensmelting van de Europese en Aziatische cultuur. De stad ligt namelijk als enige stad ter wereld op twee continenten, namelijk Europa en Azië. Het is dan ook niet gek dat je in de stad oneindig veel paleizen, bazaars, kleuren en geuren kunt vinden.

Doordat je in de stad zowel de Europese als Aziatische cultuur vindt is het een erg bijzondere stad. De stad wordt dan ook vaak gezien als één groot openluchtmuseum. Zo vind je in de stad meer dan vijfhonderd musea, paleizen, kerken, moskeeën en andere bezienswaardigheden. Daarnaast heeft de stad ook een moderne kant met bioscopen, moderne winkels en een levendig nachtleven. Het is de ideale bestemming voor een stedentrip!

istanbul-hoogtepunten-wat-zien-doen

 

Het klimaat in Istanbul

Istanbul ligt in het noorden van Turkije waardoor de stad een ander klimaat heeft zoals je misschien in Turkije gewend bent. Het weer in Istanbul wordt voornamelijk beïnvloed door de Middellandse Zee, het landklimaat en het mediterraan klimaat. Hierdoor kan je het hele jaar neerslag verwachten en kan het er in de winter zelfs gaan sneeuwen. In de ochtend hangt er vaak een mysterieuze ochtendmist boven de Bosporus en overdag kan er een drukkende warmte heersen doordat er een hoge luchtvochtigheid is.

Als je voor een stedentrip in Istanbul kiest kun je het beste voor mei, juni, september of oktober kiezen. De zomermaanden in Istanbul zijn vaak behoorlijk warm, waardoor het verstandig is om een hotel te kiezen met een goede airconditioning. Zo zorg je voor een perfecte nachtrust en word je iedere dag vol energie wakker.

 

 

Welke wijken zijn leuk om te bezoeken?

Je kunt het centrum van Istanbul opdelen in verschillende wijken. Iedere wijk heeft zijn eigen geschiedenis, identiteit en bezienswaardigheden. Wat opvalt is dat veel inwoners van Istanbul het liefst in het Europese gedeelte van de stad willen werken en in het Aziatische gedeelte willen wonen. Hieronder de hoogtepunten van de verschillende wijken.

Kadiköy
Kadiköy ligt in het Aziatische gedeelte van Istanbul. Dit is duidelijk te zien aan alle verschillen met het Europese gedeelte. Hier vind je vaak minder toerisme, waardoor het er wat rustiger is. In de brede straten zijn diverse winkeltjes, restaurantjes en uitgaansgelegenheden te vinden. Het is een gezellige wijk waar een gemoedelijke sfeer hangt. Daarnaast is dit een van de groenste gedeeltes van de stad, mede dankzij de groene aankleding en de verschillende parken. Hier vind je ook een mooie boulevard, gelegen langs de Bosporus-rivier, met een schitterend uitzicht over het Europese gedeelte van Istanbul.

Nisantasi
Als je een bezoekje wilt brengen aan een van de luxere wijken kun je naar Nisantasi gaan. Deze wijk ligt in het Europese gedeelte en is erg hip en trendy. Hier vind je verschillende kunstgalerijen, merkwinkels en gezellige restaurantjes en cafés. Het is erg leuk om in deze wijk in een luxe hotel te overnachten. Dit kan behoorlijk prijzig zijn, maar je zit dan ook wel in de luxe wijk waar het draait om het uitgeven van geld. Bekende merk winkels die je hier kunt vinden zijn Prada, Gucci en Louis Vuitton.

Beyoglu
Voor het uitgaanshart van Istanbul moet je in Beyoglu zijn. Hier barst het van de hippe clubs, discotheken en bars. Deze wijk is erg modern en ligt op een heuvel, in de buurt van de Gouden Hoorn. ’s Avonds vind je hier veel mensen die van de uitgaansgelegenheden gebruik maken. Ook overdag is dit een erg leuke wijk. Zo kun je hier winkelen bij de leuke boetiekjes en antiekmarktjes. Daarnaast vind je hier het Turkish Telekom stadium. Dit is het stadion van de voetbalclub Galatasaray.

istanbul-leuke-wijken-buurten-overnachten

 

Taksim
Een andere wijk die erg geliefd onder de liefhebbers van uitgaan is Taksim. Deze wijk wordt overdag voornamelijk bezocht vanwege het Taksim plein en de diverse winkelstraten, maar ’s avonds en ’s nachts staan de straten vol met mensen die van de uitgaansgelegenheden gebruik willen maken. Net als in Beyoglu vind je hier verschillende discotheken en gezellige bars. Houd je niet zo van dansen? Dan kun je ook naar een van de bioscopen gaan of een lekker hapje eten in een restaurant!

Sultanahmet
De meest bekende bezienswaardigheden zijn in de wijk Sultanahmet te vinden. Zoals de naam al doet vermoeden is deze wijk naar de sultan Ahmed vernoemd. Deze wijk is vrij compact, waardoor alle bezienswaardigheden zich op loopafstand van elkaar bevinden. In deze wijk zijn onder andere de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, de oude stadsmuur en het Topkapi paleis te bewonderen. De meeste mensen bezoeken deze wijk overdag, waardoor het er ’s avonds vaak wat rustiger is.

 

Geniet even van het Turkse leven

In Istanbul zijn verschillende contrasten te bewonderen. Zo is het verschil tussen oud en nieuw, druk en rustig en natuurlijk Europees en Aziatisch goed te zien. Zodra je het vliegtuig uitstapt zal je versteld staan van deze sprookjesachtige stad en zullen je zintuigen geprikkeld worden. In de ochtend start je de dag met een kopje Turkse kahve (koffie) of çay (thee). ’s Middags kun je de stad bezoeken en lunchen met een lekker broodje vis. Om ’s avonds helemaal zen naar bed te gaan kun je jezelf in de watten laten leggen in een van de hamams, een heerlijke afsluiting van de dag!

istanbul-klimaat-toerisme-informatie

 

Hotels om te overnachten in Istanbul

Of je nu een weekend of een midweek in Istanbul blijft, het is altijd verstandig om een goed hotel te zoeken. In Istanbul zijn veel hotels te vinden in allerlei soorten en maten, waardoor er altijd wel een goed hotel tussen zit om jouw stedentrip in te overnachten.

Je kunt in vrijwel iedere wijk en rondom het centrum een geschikt hotel kiezen. Als je een goedkoper hotel zoekt kun je het beste naar hotels in de oude stad kijken. Het voordeel van deze wijk is dat veel bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Als je graag ’s avonds gaat stappen kun je het best een hotel in Beyoglu nemen zodat je je in het hart van het uitgaansleven bevindt.

In Istanbul vind je hotels voor ieder budget, van goedkoop tot chique. Overnachten kan al vanaf ongeveer 60,- euro per nacht. Als je gaat boeken is het verstandig om goed de reviews en de locatie van het hotel te bekijken, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

 

 

Wil je je voor jullie stedentrip ook eens verdiepen in andere steden? Kijk dan eens op de pagina over: mooie steden.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties naar het mooie Istanbul. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Istanbul? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Istanbul-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com