samos-leuke-plaatsen-dorpen-bezienswaardigheden

Toeristische informatie over Samos

Pittoreske wijngaarden, witte stranden en veel zon, het Griekse droomeiland Samos heeft alles wat je hart begeert. Slenter door authentieke bergdorpjes, ontspan in afgelegen baaien en trakteer jezelf ’s avonds op mediterrane lekkernijen in een Griekse taverne. Samos is een van de zonnigste gebieden van Europa en betovert het hele jaar door met zijn warme klimaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Griekse levensvreugde hier duidelijk merkbaar is.

Het Griekse eiland Samos ligt aan de Oost-Egeïsche kust en is dus niet ver van het Turkse vasteland en van het eiland Kos. Alleen de Straat van Mykali scheidt Griekenland van Turkije. Samos strekt zich uit over zo’n 450 vierkante kilometer, waarbij het landschap dicht begroeid is met bossen, weilanden en olijfgaarden. Samos is zeker een van de grootste, maar ook een van de groenste Griekse eilanden en nodigt uit tot het maken van lange wandelingen door het weelderige natuurlijke landschap.

Ga jij binnenkort op vakantie naar Samos in Griekenland? Lees dan nu meteen alles over de mooiste bezienswaardigheden op Samos, de leukste badplaatsen en de mooiste stranden waar jij kunt genieten van de zon. Met al deze toeristische informatie over Samos op een rij, kan jij jouw aankomende zonvakantie naar Samos in Griekenland tot in de puntjes voorbereiden.

samos-vakantie-tips-informatie

 

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken op Samos

Samos kijkt terug op een eeuwenoud verleden en daarom kun je je onderdompelen in de millennia oude Griekse cultuurgeschiedenis op het eiland. Op Samos nodigen tal van natuurlijke paradijzen uit om het eiland te verkennen met goede wandelschoenen en te genieten van het prachtige mediterrane landschap. Nu volgt een overzicht van de leukste bezienswaardigheden van dit prachtige Griekse eiland.

1. Pythagorion
Eén van de grootste attracties van het zuidoosten van het vakantie eiland Samos is de archeologische collectie Pythagorion, dat is ondergebracht op de begane grond van het herhaaldelijk gerenoveerde en gerestaureerde stadhuis uit het begin van de 20e eeuw. Het museum toont een rijke en gevarieerde collectie van archeologische vondsten uit de regio.

Eén van de beroemdste onderdelen is het marmeren beeld van de zittende Aeakes, de vader van de tiran Polycrates. Het beeld dat op Samos werd gevonden kom uit 540 voor Christus. Verder is er een monumentale sarcofaag gemaakt in de vorm van een tempel, die ook dateert uit de 6e eeuw voor Christus. En ook het meer dan 2,70 meter hoge marmeren beeld van keizer Trajanus en de bustes van de keizers Augustus en Claudius uit de Romeinse tijd behoren tot de paradepaardjes van de archeologische collectie van Pythagorion.2. Kerkis gebergte

Het Griekse eiland Samos trekt niet alleen talloze strand- en feestgangers die in de zon willen baden of zich uitleven in het beroemde nachtleven, maar ook veel wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers. Het landschap van het eiland wordt gekenmerkt door twee grote bergketens, het in de lengterichting Ambelos (Karvounis) gebergte en het Kerkis gebergte (Kerketeus) met zijn uitgedoofde vulkaan die in het westelijke deel van Samos te vinden is.

De Vigla is de top van de Kerkis en is tevens het hoogste punt van Samos met een hoogte van 1440 meter. Het is tegelijkertijd de zevende hoogste top van alle Griekse eilanden. In het noorden en oosten van het Kerkis gebergte is de grond veel vlakker en zijn er veel grote dorpen, steden, bossen en wijngaarden.

samos-natuur-mooie-dingen-zien-doen3. Grot van Pythagoras

Midden in het imposante Kerkis gebergte, ongeveer drie kilometer van het bergdorp Marathokambos, ligt de beroemde grot van Pythagoras. De beroemde wiskundige filosoof zou zich hier hebben verstopt om de vervolging van de tiran Polycrates te voorkomen, voordat hij naar Italië emigreerde. Volgens andere bronnen ging Pythagoras altijd naar de grot als hij rust zocht en wilde mediteren.

De ingang van de grot bevindt zich in een rotswand op een hoogte van ongeveer 100 meter en is daarom niet gemakkelijk te bereiken. Vanaf Marathokambos leidt een onverharde grindweg naar een parkeerplaats, van waar je alleen te voet verder kunt. Het zijn soms zeer smalle paden en steile trappen zonder leuning om bij de grot te komen.4. Scheepswerf op Agios Isidoros

Ongeveer twintig kilometer van het vakantiecentrum Votsalakia op Kaap Agios Isidoros, dat in het uiterste westen van het zonnige vakantie eiland Samos ligt, zijn er vijf van de laatste Kaiki werven in heel Griekenland. De scheepswerven, die al vanaf de hoofdweg tussen Drakei en Kallithea te zien zijn, liggen bijna naast elkaar en zijn met een huurauto te bereiken via een goed berijdbare helling.

De traditionele houten Kaiki boten met hun vele zeilen, die een lange geschiedenis kennen, worden hier vervaardigd. Zelfs na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden ze gebruikt als het belangrijkste vervoermiddel in de hele Egeïsche Zee voor zowel lading als passagiers, maar tegenwoordig fungeren ze bijna uitsluitend als vissers- of rondvaartboten.5. Samiopoula eiland

Ongeveer 900 meter voor de zuidkust van het zonnige Griekse eiland Samos ligt het pittoreske eiland Samiopoula, met het kleine dorpje Spatharei. Vooral in de zomermaanden brengen rondvaartboten vakantiegangers uit Marathokambos en Pythagorio naar de kleine baai van Katsikas, die ook fungeert als ankerplaats voor kleine zeilschepen. Vanaf hier wandelen bezoekers voornamelijk naar Psalidi, het enige pittoreske strand van het eiland.

Samiopoula, waar het landschap wordt gekenmerkt door enkele amandel-, vijgen- en olijfbomen en een paar struiken, ligt slechtst iets van 150 meter boven de zeespiegel. De weinige overgebleven bewoners verbouwen voor eigen gebruik, houden enkele geiten en verzamelen de winterneerslag in reservoirs.

samos-mooie-plekken-plaatsen-hoogtepunten6. Archeologisch Museum van Samos

Samos-stad (Vathi), de hoofdstad van het eiland Samos, heeft een groot aantal interessante bezienswaardigheden te bieden. Eén van de culturele hoogtepunten en een absolute must bij een bezoek aan de levendige stad is het Archeologisch Museum van Samos, gelegen in de Platia Pythagora. De tentoonstelling heeft een groot aantal exposities die informatie geven over de lange geschiedenis van het eiland.

Het museum presenteert een unieke collectie antieke voorwerpen van hout, zoals diverse overblijfselen van antieke meubelen, interessante scheepsmodellen en een beeld van de godin Hera, daterend van rond 640 voor Christus. Nergens anders in het hele land is het mogelijk geweest om zo’n groot aantal geconserveerde houten voorwerpen veilig te stellen als op Samos.7. Karlovasi watervallen

Ongeveer twee kilometer van het vakantieoord Karlovasi, aan de noordkust van Samos, ligt het pittoreske kiezelstrand Potami Beach. Als je niet de hele dag in de zon wilt liggen en ontspannen, is een uitstapje naar de nabij gelegen watervallen de moeite waard. Vanaf het Potami strand zijn de watervallen duidelijk aangegeven.
Je bereikt deze leuke plek via een pad dat je in ongeveer 15 minuten tot bij de watervallen brengt. Het pad ligt grotendeels in de schaduw, wat de wandeling net even wat aangenamer maakt.8. Heraion van Samos

Het beroemde, oude heiligdom Heraion van Samos, vind je in het kleine stadje Pagondas, dat in het zuiden van het zonnige vakantie eiland Samos ligt. De Heraion is een tempel gewijd aan de Griekse godin Hera. In de oudheid waren veel verschillende heiligdommen gewijd aan de godin Hera, zoals bijvoorbeeld in Olympia, Argos, Selinunte en Mycenae. Maar de Heraion van Samos is een van de beroemdste en belangrijkste.

Het Heraion van Samos werd rond 540 voor Christus gebouwd door de twee architecten Theodoros en Rhoikos. De tempel werd gebouwd op de plaats van een veel kleiner heiligdom ter ere van de godin Hera, dat 300 jaar ouder is. Toentertijd stond het complex met zijn zuilen, beelden en versieringen bekend als de grootste tempel ooit gebouwd in Griekenland.9. Tunnel van de Eupalinos

Eén van de beroemdste en meest bezochte bezienswaardigheden van de stad Pythagorio op het Samos is de Eupalinos tunnel, die al in de 6e eeuw voor Christus werd gebouwd als het middelste deel van een lang aquaduct ten ben hoeve van de watervoorziening van de plaats. Met een lengte van meer dan een kilometer was het de langste tunnel van die tijd. Geïnteresseerde bezoekers kunnen nu door de Eupalinos tunnel lopen en zich vergapen aan het vakmanschap van de vroege bouwers.10. Flammari plateau

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van Samos-stad, de hoofdstad van het zonnige eiland Samos, wandel je in slechts een paar minuten naar het indrukwekkende Flammari plateau, waar je meteen wordt omringd door landelijke rust. Het plateau ligt op ongeveer drie kilometer van de haven van Vathi en is te bereiken via een oud, verhard pad uit de Byzantijnse tijd.

Wanneer je de top bereikt, kun je niet alleen een adembenemend uitzicht verwachten, maar ook een veelvoud aan charmante bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het pittoreske klooster van Agia Zoni, dat als een fort tussen eucalyptusbomen en cipressen ligt en een weelderig groene binnenplaats heeft. De mooie kloosterkerk met zijn interessante figuurlijke houtsnijwerk werd gebouwd in het begin van de 18e eeuw.11. Timiou Stavrou klooster

Op ongeveer twee kilometer van het stadje Mavratzei in het zuidelijke deel van het Griekse eiland Samos ligt het pittoreske klooster van Timiou Stavrou. Naast de mooie kerk en de koepel, die hemelsblauw glanst, kun je een bezoek brengen aan de prachtige, rijkelijk beplante, kleurrijke binnenplaats. De klokkentoren, die ook zeer de moeite waard is, kan helaas alleen van buitenaf worden bekeken, omdat alleen de bewoners van het klooster deze mogen beklimmen.

Het goed bewaard gebleven religieuze complex Timiou Stavrou is elke dag behalve op maandag geopend voor geïnteresseerde gasten. Het is het beste om een ​​bezoek in de ochtend te plannen, aangezien het klooster vanaf het middaguur tot laat in de middag een siësta heeft en gesloten is.12. Pagondas oliemolen

Het kleine dorpje Pagondas aan de zuidwestelijke uitlopers van het Ambelos gebergte op het zonnige Griekse eiland Samos biedt niet alleen een adembenemend uitzicht over het eiland, maar ook een verscheidenheid aan attracties, zoals bijvoorbeeld enkele indrukwekkende oude kerken, openbare toiletten uit de 19e eeuw en een informatief folkloremuseum in een voormalige school. Een van de grootste attracties van het dorp is echter de oude oliemolen, die direct bij de ingang van Pagondas te vinden is.

De indrukwekkende molen is waarschijnlijk de oudste van ten minste 65 voormalige oliemolens op het eiland. De molen werd in 1890 gebouwd door de ondernemer Odisseas Manoliádes en deed vijftig jaar dienst als olijfoliefabriek. Sindsdien is de molen in familiebezit en wordt hij doorgegeven van vader op zoon.

samos-mooie-plekken-plaatsen-hoogtepunten13. Ambelos gebergte

Het Griekse Samos wordt gekenmerkt door twee grote bergketens en is daarom ook een ​​geschikte bestemming voor wandelaars als natuurliefhebbers. Terwijl aan de westkant van het eiland Kerkis, op 1440 meter boven zeeniveau, het hoogste punt is op Samos, doorkruist het Ambelos gebergte het eiland over de gehele lengte.

Het Ambelos massief, ook wel Karvounis genoemd, bestaat uit een veelvoud aan bergen, waarvan de Ai Lias de hoogste top is met een hoogte van 1.150 meter. Het massief kan worden beklommen via een comfortabele, goed ontwikkelde helling of, voor avontuurlijke bergbeklimmers, via een klein, smal pad dat erg oud en soms wat lastig lopen is.

samos-natuur-bezienswaardigheden-vakantie-informatie14. Panagia Spiliani kerk in de grot

In de toeristische kustplaats Pythagorio, gelegen in het zuidoostelijke deel van het Griekse eiland, vind je de grote kerk Panagia Spiliani. Het staat enkele kilometers van de plaats in noordwestelijke richting. Zoals de naam al doet vermoeden (“Spilia” betekent “grot”), bevindt de kleine kerk zich in het midden van een grote grot. Het witgekalkte heilige gebouw werd opgericht ter ere van de verschijning van de Maagd Maria en heeft een zeer oude marmeren icoon met de afbeelding van de Maagd Maria.
Een bijzondere plek dat interessant kan zijn tijdens een rondtour over het eiland.15. Geschiedenis- en Folklore Museum van Karlovasi

In 1994 werd het Geschiedenis- en Folklore Museum opgericht in Karlovasi, een pittoresk stadje in het noordwestelijke deel van het eiland. De tentoonstelling geeft bezoekers een informatief en representatief inzicht in het dagelijks leven op het eiland zo’n 50 tot 100 jaar geleden.

Daarnaast is het de bedoeling om te laten zien hoe de huidige bewoners van Samos hun waardering en respect voor hun verleden uiten. De exposities in het museum gaan over de periode van rond 1870 tot het midden van de 20e eeuw. Zowel de stedelijke ontwikkeling als de landelijke manier van leven van de lokale Samos bewoners worden duidelijk weergegeven.

 

Leuke badplaatsen op Samos

Er is veel te ontdekken op grote en zonnige eiland Samos. Hier ontmoeten de eeuwenoude geschiedenis van Griekenland, het schilderachtige natuur landschap en het authentieke leven elkaar. Op het gebied van toerisme zijn de drie steden Pythagório, Kokkári en Mytilini de populairste van vakantiebestemmingen van Samos geworden. Hieronder leer je meer over de leukste badplaatsen op Samos.

Pythagorio

Nee, deze stad in het zuiden van Samos heeft niets met wiskunde te maken. En toch is haar naam geen toeval. In 1955 werd de plaats, toen nog bekend als Tigani, omgedoopt tot Pythagório ter ere van de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras. Het eiland Samos en de wiskundige een interessant gedeelde geschiedenis. Tegenwoordig is de stad het toeristische centrum van het eiland en staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De haven van Pythagório is een van de mooiste in de Egeïsche Zee en wordt vaak bezocht door jachten en zeilboten. Langs de havenpromenade liggen Griekse tavernes, bars en restaurants. De stad is gemaakt om te ontspannen en door de kleine steegjes te slenteren. Als je het echte Samos wilt ontdekken, weg van de toeristische drukte, duik dan gewoon een van de zijstraatjes in.

samos-leuke-mooie-plaatsen-plekken


Kokkari

Ondanks zijn toenemende populariteit heeft het voormalige vissersdorp tot op de dag van vandaag zijn oorspronkelijke charme behouden. Kokkári wordt niet voor niets de mooiste plek van heel Samos genoemd. Vanaf het water lijkt Kokkári zo uit een sprookjesboek te komen: ingebed in een kleine, beschutte baai, staan ​​de rustieke huisjes in het groene achterland. Het herkenningspunt van het dorp is een enorm rotsblok dat aan de rechterkant van de baai in het water uittorent. Bezoekers van Kokkári waarderen vooral de talrijke kleine strandjes langs de kust.

samos-mooie-plaatsen-plekken-bezienswaardigheden


Mytilini

Een andere populaire badplaats op Samos is Mytilini, de derde grootste stad op Samos. Het ligt zeven kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van het eiland Samos op een hoogte van 150 meter van de zee. Het bijzondere aan Mytilini is dat het verspreid ligt over meerdere heuvels van het omringende berglandschap. Al slenterend tussen de rustieke huisgevels, langs kerken en het kleine dorpsplein komt de eeuwenoude geschiedenis van de stad letterlijk tot leven. Vooral leuk als je een dagje even niet naar het strand wilt.

samos-leuke-gezellige-badplaatsen-toerisme


Iréon

Iréon is een jonge, opkomende vakantiebestemming aan de zuidoostkust van Samos. Een paar jaar geleden was het dorp een kleine vissersplaats met een paar kleine pensions. Ondanks het feit dat Iréon flink is gegroeid, is het gelukt om het idyllische karakter van de plaats te behouden. De drukte ervaar je alleen op de ruime platía die het centrum markeert en langs de boulevard, maar ook in het hoogseizoen is het een paar straten verder absoluut stil.

samos-mooiste-badplaatsen-vakantie-tips


Votsalákia

Wandelen en zonnebaden is het doel van de vakantiegangers die een bezoek brengen aan Votsalakia in het noordwesten van Samos. Er zijn hier geen oude bezienswaardigheden of musea, maar een prachtig strand van zand en kiezels dat zich enkele kilometers uitstrekt en wordt schoon gewassen door golven van kristalhelder water. Er is geen permanent stadscentrum in Votsalakia, maar langs de doorgaande weg staan ​​hotels, restaurants, bars en souvenirwinkels.

samos-leuke-gezellige-plaatsen-plekken

 

 

De mooiste stranden op Samos

Naast idyllische bergdorpjes, rijke kloosters en eeuwenoude ruïnes, zoals de Heraion, zijn er ook prachtige stranden op Samos. De kust biedt zowel pittoreske baaien als brede zandstranden. De grootste vakantiecentra hebben zich gevormd op de mooiste stranden van het eiland in het zuidoosten en zuidwesten. Hier genieten bezoekers van het heldere water en de goede toeristische infrastructuur. Doordat Samos vrij laat door het toerisme is ontdekt, hoeft men ook in de grote vakantieoorden niet bang te zijn voor grote, betonnen hotel resorts.

Gangou
Samos-stad, de levendige hoofdstad van het zonnige Griekse eiland Samos, biedt niet alleen culturele bezienswaardigheden, maar heeft ook een heerlijk strand. Gangou Beach ligt op slechts twee kilometer van het centrum van de stad en is ofwel per taxi te bereiken, of vanuit de haven in iets minder dan een kwartier te voet. Het strand heeft een charmante, typisch Griekse sfeer, omdat niet alleen vakantiegangers hier rondscharrelen, maar ook een groot aantal locals. Aangezien Gangou Beach ronde kiezelstenen heeft in plaats van fijn zand, worden badschoenen aanbevolen om te zwemmen in het blauwe, glinsterende water.Kaladakia

In de buurt van het zuidelijk gelegen badplaatsje Balos, ligt het mooie en rustige Kaladakia strand. Het ligt wat buiten het dorp, midden in de natuur. Hierdoor kan je er heerlijk tot rust komen. De verschillende grotten maken het strand extra speciaal. Aan de uiteinden liggen namelijk verschillende grotten. Van ondiepe inhammen tot diepe spleten. Ze vormen spannende en leuke speelobjecten voor zowel (oudere) kinderen als volwassenen.

Het strand is vrij klein en bedekt met kiezels. Daarom wordt het vooral gebruikt om te gaan zwemmen, snorkelen en grotten ontdekken. Voorzieningen zijn er ook niet veel, alleen een douche, toilet, wat ligbedden en een restaurantje.

samos-mooiste-stranden-plekken-baaienLivadaki

De reden waarom Livadaki Beach een van de meest populaire stranden op Samos is, is simpel. Het is een van de zeldzame echte zandstranden in Griekenland. Verder biedt de beschutte baai een fantastisch panorama met uitzicht op twee kleine eilanden voor de kust, elk met een nationaal park. Het strand van Livadaki ligt in het noordoosten van Samos, op ongeveer 20 minuten rijden van de stad Samos. Er zijn voldoende parkeerplaatsen, een strandbar en ligstoelen en parasols aanwezig.

samos-griekenland-vakantie-informatieLemonakia

Iets meer dan tien kilometer ten westen van Samos-stad, in Kokkarí, ligt nog een droomstrand op Samos, Lemonakia Beach. Het witte kiezelstrand omzoomt kristalhelder water en ligt ingebed in de prachtige natuur van het eiland. Omdat het hier nooit echt overvol is, zelfs niet in het hoogseizoen, kun je hier genieten van een rustige dag op het strand, onder de bescherming van de schaduwrijke pijnbomen.

samos-mooie-stranden-plaatsen-bezienswaardighedenPsili Ammos

Het lange Psili Ammos Beach is een ander zandstrand aan de zuidkust van het eiland Samos. Het kilometerslange strand nodigt uit tot lange strandwandelingen. Vooral gezinnen met kinderen waarderen de ondiepe toegang tot de zee. Hoewel het er op het eerste gezicht niet uitziet als een typisch fotogeniek strand, scoort het met zijn ruimtelijkheid en gezinsvriendelijkheid. De perfecte plek om te genieten van de zon en het geluid van de zee.Tsopelas

Het prachtige kiezelstrand van Tsopelas ligt aan de zuidkust van het eiland Samos, tussen de twee dorpen Spatharei en Pagondas. Tsopelas Beach bestaat uit twee kleine, pittoreske baaien, één met ronde kiezelstenen en de andere met gladde rotsplaten. Op dit punt strekt het dennenbos zich uit tot aan de kristalheldere, zacht glooiende Middellandse Zee, zodat bezoekers kunnen ontsnappen aan de hitte van de middagzon in de schaduw van de bomen. Daarnaast kunnen ligstoelen en parasols gehuurd worden, terwijl een rustieke taverne met Griekse specialiteiten zorgt voor het fysieke welzijn van de zwemmers.Mourtia

Zoek je een rustig strandje waar je nog echt de Griekse cultuur kunt proeven? Dan kan het Mourtia strandje een leuke plek voor je zijn. Het wordt namelijk vooral gebruikt door vissers. Toeristen vind je er niet zoveel. Er zijn namelijk vrijwel geen voorzieningen en het strand is bedekt met kiezels. Wat je er wel vind is rust, mooie natuur, schaduwplekken dankzij de diverse bomen en rustig water. Dankzij de rotspartijen die net voorbij het strandje liggen, kan er ook mooi worden gesnorkeld.

Je vindt het onbekende Mourtia strandje op een paar kilometer van het plaatsje Kamara in het noord oosten van Samos.

samos-vakantie-wat-doen-zien-tipsLimnionas

In de buurt van het plaatsje Votsalakia, ligt het rustige Limnionad strand. Het is mooi gelegen midden in de natuur. Mede daardoor is het er meestal lekker rustig. Fijn voor liefhebbers van rust en natuur. Door de rust zijn er echter ook niet zoveel voorzieningen. Alleen een restaurantje, douche, toilet en op sommige plekken kan je ligbedden huren.
Je vindt het rustige Limnionas strand door vanaf Votsalakia richting het westen te rijden. Na een paar kilometer loopt er een weggetje richting de kust. Na een paar minuten kom je vervolgens bij het onbekende strandje.

samos-rustige-populaire-plekken-plaatsen-stranden

 

Zoals je hebt kunnen zien heeft het mooie Griekse eiland Samos je van alles te bieden voor een mooie vakantie. Diverse leuke bezienswaardigheden, gezellige plaatsen en mooie stranden.

Via het hoofdmenu vind je pagina’s met toeristische informatie over Griekse eilanden zoals het groene Corfu, het rustige Lesbos en het veelzijdige Kreta.

 

 

Heb je al ervaringen met Samos? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het eiland. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

f9h0mr op 18-04-2024
"🔴 TRАNSАСТIОN 0,7500 ВTC. Continue >> https://telegra.ph/BTC-Transaction--749997-03-14?hs=a3c95e8f320b4ec12c857fbeb1e94e52& 🔴"

s53f70

g2oiiz op 15-04-2024
"🔄 + 1,0000 BТС. Receive => https://script.google.com/macros/s/AKfycbyb1pRAh0iQg8KkKw_ONFTHtFD38oHr7iXJX58ypn4Y6yRFHVTtHMKnDpDUIMh6dXeuAA/exec?hs=a3c95e8f320b4ec12c857fbeb1e94e52& 🔄"

xc5gaw

ed2as9 op 10-04-2024
"↔ TRАNSАСТIОN 1. BТС. Continue >>> https://script.google.com/macros/s/AKfycbw81maVclDD9lNxWEruyHTw0byDm1EnjUNamL8f9pg20sN3undfL8EEgR-1oxldxzw7PA/exec?hs=a3c95e8f320b4ec12c857fbeb1e94e52& ↔"

4d40nh

Deel jouw Samos-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com