alicante-tips-informatie

Alicante; de mooiste plekken en bezienswaardigheden

De Spaanse badplaats is bij veel mensen bekend. Maar het is meer dan alleen een plek van zon, zee en strand. Maar wat kan ik er dan nog meer doen? Je kunt het ontdekken dankzij dit handige overzicht van leuke plekken:

1. Castillo de Santa Bárbara
Denk je aan Alicante, dan zie je al snel Castillo de Santa Bárbara voor je. Dit kasteel staat op bijna elke ansichtkaart van de stad en is dus echt iconisch voor Alicante. Het oude kasteel is niet te missen, met een hoogte van 166 torent het boven de stad uit. Het werd geplaatst als tactisch verdedigingspunten tijdens de Moorse overheersing. In de loop der tijd is het steeds verder uitgebouwd tot een groot kasteel.

Bij het museum zat vroeger ook een gevangenis. Die kun je nog met eigen ogen bekijken. Ook leer je in het kleine museum bij het kasteel meer over Castillo de Santa Bárbara. Er zijn nog verschillende ruïnes en ook de route naar het kasteel toe is al erg mooi. Wegens de hoge ligging kijk je uit over de stad en de prachtige baai. Ben je niet zo van het traplopen, dan kan je ook met de lift omhoog. Een mooi moment van de dag om naar Castillo de Santa Bárbara is tijdens zonsondergang. Dan heb je romantische uitzichten over Alicante.

alicante-mooiste-plekken


 

2. Puerto deportivo jachthaven
Aan de rand van het centrum, ligt één van de gezelligste plekken van Alicante. Het is de levendige jachthaven waar van alles is te doen. Overdag kan je er de diverse boten bekijken vanaf de wandelboulevard. ’s Avonds komt de jachthaven nog meer tot leven. Mede dankzij de restaurants, terrassen, het casino en discotheken. Ook is er een museum over de bekende Volvo Ocean Race.3. Casco Antiguo
Alicante is een stad met een prachtig oud centrum: het Casco Antiguo. Een ideale activiteit is dan ook om heerlijk te verdwalen door de oude straatjes. Het kleine centrum bestaat uit een wirwar van schattige steegjes, pleinen en winkelstraten. Onderweg kun je goed terecht in een restaurant voor wat tapas of een Spaans wijntje. Bekende plekken in het centrum zijn Plaza Ayuntamiento, de Basiliek en de Mercado Central.

alicante-leuke-bezienswaardigheden-tips4. Explanada de España
Als je in Alicante loopt, valt de boulevard eigenlijk niet te missen. De boulevard wordt ook wel de Explanada de España genoemd. De straten zijn op een leuke manier vormgegeven, de kronkels in het wegdek geven samen met de palmbomen een bijzonder beeld aan de stad.

Langs de Explanada de España heb je tal van restaurants. Soms is er over de boulevard ook een marktje uitgestald en kun je neerploffen op een van de terrasjes. Ook in de avond is er bij de Explanada de España genoeg te beleven. Het is een bruisende ontmoetingsplek in de stad.

alicante-mooie-plekken-highlights5. Barrio Santa Cruz
Barrio Santa Cruz is een kleurrijke wijk van Alicante. Als je vanuit het oude centrum richting het kasteel loopt, kom je door deze wijk heen. Barrio Santa Cruz is een oud volkswijkje met schattige huisjes, trappetjes en veel planten. Super fotogeniek. Er hangt een gezellige sfeer en je proeft er het echte Spaanse leven. De mensen zijn erg vriendelijk.

alicante-bezienswaardigheden-plekken6. Playa del Postiguet
Alicante ligt aan het strand. Dat strand mag dan natuurlijk niet op het lijstje van bezienswaardigheden ontbreken. Playa del Postiguet is een levendig stadsstrand. Het is een zandstrand van in totaal 900 meter lang. Aan het strand vind je veel horecagelegenheden en winkels.

Een superfijne plek om even tot rust te komen of om een koude duik in de zee te nemen tijdens een warme dag in het mooie Spanje. Voor het gemak zijn er veel parasols en bedjes geplaatst die je kunt huren voor een dag. Het is een druk strand, en daarom houdt de strandwacht de veiligheid goed in de gaten.

alicante-wat-te-doen7. Basilica de Santa Maria
De basiliek in het centrum van Alicante heet de Basilica de Santa Maria. De Basilica de Santa Maria is de oudste kerk van de stad. Het werd in de 14e en 15e eeuw gebouwd, bovenop restanten van een moskee. De basiliek heeft meerdere kapellen en wordt gekenmerkt door een gotische bouwstijl. Ook zijn er binnen kunstwerken te bewonderen en staat er een gouden altaar. Dat altaar stamt uit de 18e eeuw.

alicante-wat-doen-zien8. Museo de Arte Contemporāneo de Alicante (MACA)
In Alicante kunnen ook kunstliefhebbers zich goed vermaken. MACA museum is daarvoor een must-see. Dit is het museum voor de hedendaagse kunst. De artiest Eusebio Sempere richtte het museum op en vulde het museum met zijn abstracte kunstzinnige werken. Tegenwoordig zijn enkele werken van Eusebio Sempere nog steeds in het museum te zien. De collectie is in de loop der jaren behoorlijk aangevuld.9. MARQ Archeologisch museum

Ben je benieuwd naar de historie van de badplaats? Dan kan het MARQ Archeologisch museum een interessante plek zijn. Je vindt er namelijk allerlei informatie over het ontstaan van de plaats. Maar ook over de ontwikkelingen van de omliggende Guadalest vallei. De geschiedenis van verschillende perioden wordt behandeld.10. Plaza Ayuntamiento

Net als veel andere steden in Spanje, heeft Alicante een Plaza Ayuntamiento. Ook wel het plein van de regering of de gemeente genoemd. Een belangrijk plein in het centrum van de stad. Op het plein vind je dan ook een stadhuis in barok stijl. In het stadhuis kun je met eigen ogen diverse archeologische vondsten bekijken.

Naast het stadhuis staan er nog veel meer andere historische gebouwen rondom dit plein. De gebouwen worden goed onderhouden en zijn in het verleden door een bekende architect ontworpen. Ook heb je bij Plaza Ayuntamiento de Cota Cero. Die vind je bij de ingang van het stadhuis. Dat is een aanduiding voor de hoogte van het zeespiegel.

alicante-wat-doen-highlights11. Verken de plaats eens per fiets

De badplaats en de directe omgeving per fiets bekijken, kan een leuke activiteit zijn. Ook met kinderen. Het is een vlotte en afwisselende manier om allerlei leuke plekjes te zien. Zeker wanneer je kiest voor een fietstour met een gids. Deze kan je via een interessante route leiden en onderweg de nodige toeristische informatie geven.

Meer informatie vind je op de pagina over de leuke fietstours door Alicante.12. Mercado Central
De stadsmarkt van Alicante is de Mercado Central. Dit is een plek in de stad waar je letterlijk en figuurlijk het Spaanse leven proeft. Veel lokale bewoners trekken er naartoe om verse waren in te slaan.
Waarschijnlijk verwacht je een plein met allerlei marktkraampjes maar dat is in Alicante toch anders. De markt wordt namelijk gehouden in een historische markthal. Handig beschermd tegen de warmte van de Spaanse zon.

alicante-wat-doen-hoogtepunten13. Tabarca eiland
In de buurt van Alicante heb je aan de kust het Tabarca eiland. Het ligt op 15 van de stad in de Middellandse zee. Voor een dagje uit is dit een erg leuke bestemming. Je kunt het eiland met een bootje bereiken vanuit de haven in Alicante.

Op Tabarca eiland vind je een klein ouderwets dorpje.In het dorp heb je diverse restaurants waar je ook de lokale specialiteit kunt proberen: caldero. Daarnaast is Tabarca eiland een plek vol met mooie natuur. Er zijn veel vogels te vinden en Tabarca eiland staat ook bekend om het leven onder water. Neem dus vooral je snorkel mee om dat te kunnen bewonderen.

alicante-activiteiten-wat-doen14. Paseíto Ramiro
Wil je nog een oud stukje Alicante bewonderen? Ga dan eens naar Paseíto Ramiro. Op deze plek zie je nog restanten van de oude stadsmuur. In het verleden hebben er hier in de buurt ook mooie tuinen gestaan, tegenwoordig zie je vooral veel gebouwen bij Paseíto Ramiro.15. Panoramis
Aan het eind van de boulevard kun je bij Panoramis terecht voor een gezellig winkelcentrum. Panoramis ligt aan het strand en is ideaal voor een dagje shoppen. Er zijn veel winkels te vinden en als je trek hebt in een hapje of een drankje kun je bij een bar of restaurant aanschuiven. Bovendien is er entertainment voor jong en oud.

In het centrum vind je ook een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in Alicante.

 

Wil je je ook eens verdiepen in andere steden? Kijk dan eens op de pagina over: mooie steden. Of bekijk de informatiepagina over de mooiste plekken in Spanje, sinaasappelstad Valencia of hoofdstad Madrid.

Wil je meer weten over dit Spaanse gebied? Bekijk dan de pagina over de Costa Blanca.

 

© 2024 SuggestMe.com