hamburg-bezienswaardigheden

 

De mooiste bezienswaardigheden van Hamburg

Ontdek hier wat je zoal in de stad kunt gaan doen tijdens je bezoek.

1. Hauptkirche Sankt Petri
De Hauptkirche Sankt Petri is de oudste hoofdkerk van Hamburg. De kerk is gebouwd aan het einde van de 12e eeuw. De locatie is de locatie van een voormalige kathedraal. In 1310 begon een herbouwing. Vanaf dat moment ontstond de Gotische stijl, welke nog altijd zichtbaar is bij de kerk.

Door de jaren heen is de kerk ook nog een aantal keren uitgebouwd. Je kan daarom een aantal verschillende stijlen ontdekken als je hier rondloopt. Een brand heeft ervoor gezorgd dat de kerk erg beschadigd was. Een aantal kunstwerken zijn echter wel gered. Na de herbouwing van de kerk zijn de kunstwerken teruggeplaatst in de kerk. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft weinig sporen achtergelaten. De kerk kent tevens een van de hoogste kerktorens ter wereld. Reden genoeg om een bezoek te brengen aan de kerk en de kunstwerken van dichtbij te zien.

hamburg-kerk-centrum2. Hauptkirche St. Michaelis

De Hauptkirche St. Michaelis is een van de bekendste kerken die de stad kent. Het is daarom ook een belangrijk symbool van de stad. De originele kerk is in 1647 gebouwd. In 1750 sloeg de bliksem in, waarna een brand ernstige schade toebracht. In 1786 kwam een herbouwing van de kerk. Toch is dit niet het resultaat dat je vandaag de dag kan aanschouwen.

Ook na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog moest de kerk weer opgebouwd worden. Vanaf dat moment is de kerk de grootste van de stad geworden. De kerk heeft namelijk een lengte van 52 meter, een breedte van 44 meter en een hoogte van 27 meter.
De klokkentoren steekt er ver bovenuit met 132 meter hoogte. Je kan de toren beklimmen, van waaruit je een mooi overzicht hebt over de stad. Ook kan je hier een tentoonstelling aanschouwen, die jou meer vertelt over de geschiedenis van de stad.

hamburg-kerk-zien3. HafenCity

Het HafenCity project is de herinrichting van de oude havens van de stad. Deze havens liggen op een aantal riviereilanden van de Elbe en zijn sinds de 21e eeuw volledig vernieuwd. Vanaf het moment dat de herinrichting plaatsvond, zijn er meer hotels, appartementencomplexen en kantoorgebouwen bijgekomen. Ook zijn er verschillende gezellige restaurants gevestigd en kan je jouw souvenirs en andere benodigdheden aanschaffen in de leuke lokale winkeltjes.

Het project is tussen 2025 en 2030 volledig klaar moeten zijn, maar in de tussentijd is er al voldoende te ontdekken. Het moderne concertgebouw is één van de voorbeelden. Ook kan je de verdere ontwikkelingen volgen in het Kesselhaus, waar het InfoCenter gevestigd zit en je een maquette kan aanschouwen.

hamburg-activiteiten-hafencity4. Mahnmal Sankt Nikolai

De Mahnmal Sankt Nikolai is ook één van de hoofdkerken van Hamburg. De kerk is van origine gebouwd in 1195. In de 14e eeuw is het gebouw vervangen. Na de brand van 1842 is een groot deel van de kerk weer verwoest, waarna de herbouwing in 1874 begon. Na de herbouwing is de kerk voor een tijd het hoogste gebouw ter wereld geweest, maar hier kwam al snel verandering in.

Als je deze kerk bezoekt, hoef je niet te verwachten dat je een volledige kerk ziet staan. Een groot deel van de kerk is namelijk weggehaald, maar de toren en delen van de muur zijn nog altijd te aanschouwen. Je kan deze toren beklimmen, waarna je met een lift naar het observatieplatform gaat. Je hebt hier een mooi uitzicht over de stad. Buiten de kerk zie je het standbeeld Prüfung.

hamburg-highlights-kerken5. Hamburger Rathaus

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden dat in Hamburg is te zien, is het Hamburger Rathaus. Velen beschrijven dit gebouw als één van de mooiste regeringsgebouwen van het land. De zetel is gebouwd na een grote stadsbrand in 1842. Tijdens deze brand is het oude stadhuis namelijk verwoest. Het nieuwe bouwwerk is tijdens de bombardementen van de stad in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig intact gebleven. Het is daarmee ook één van de enige gebouwen die de aanvallen hebben overleefd.

Het Rathaus is gemaakt in neorenaissance stijl. Het groen koperen dak valt al van een afstand op. Halverwege de voorgevel is een toren te vinden van 112 meter hoog. De mozaïek in de ingang laat jou je ogen uitkijken. Ook de binnenkant van het gebouw is rijkelijk versierd. Je kan het Rathaus bezoeken met een gids, welke jou alles kan vertellen. Houd er wel rekening mee dat het gebouw nog in gebruik is en een rondleiding dus niet altijd mogelijk is.

hamburg-wat-doen-raadhuis6. Hauptkirche St. Katharinen

De Hauptkirche St. Katharinen is een kerk dat ligt op een van de eilanden van de Altstadt. Traditioneel was het een kerk waar zeevaarders naar toe trokken. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd, maar in de 15e eeuw volledig herbouwd in Gotische stijl. Ook na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog zijn er weer herbouwingen aan te pas gekomen.

In deze kerk vind je het belangrijkste orgel van Hamburg. Deze is grotendeels verwoest tijdens de oorlog, maar enkele onderdelen zijn bewaard gebleven, waarna er een restauratie uitgevoerd is. Ook zijn er nog veel oude foto’s en beschrijvingen te bekijken en lezen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de orgel eruit heeft gezien. De restauratie is wel zo dicht mogelijk bij de oude variant gebleven, waardoor je alsnog jouw ogen uitkijkt binnen deze kerk.

hamburg-wat-doen-centrum7. Elbphilharmonie

Het moderne concertgebouw van HafenCity heet Elbphilharmonie, in de volksmond ook wel Elphi genoemd. Het concertgebouw is aan drie zijden omringd door het water van de Elbe, wat het direct een unieke ligging maakt. Een oud warenhuis is het beginpunt geweest voor het ontwikkelen van het concertgebouw. Bovenop dit warenhuis is een glazen constructie ontstaan, waardoor er een unieke uitstraling is.

Het gebouw heeft maar liefst 26 verdiepingen, waarvan er 8 in het warenhuis verstopt zijn. Je kan de roltrap naar het Plaza op de achtste verdieping pakken, van waar je een mooi uitzicht ervaart. Naast het gebouw zijn een hotel met spa en verschillende restaurants te vinden.

hamburg-elbphilharmonie-concerthal8. Internationales Maritimes Museum

In het HafenCity is nog een bezienswaardigheid welke je niet over het hoofd mag zien: het Internationales Maritimes Museum. Het is een museum dat zich gevestigd heeft in een oud pakhuis en waar je de privécollectie van Peter Tamm kan vinden. Het museum is uitgestrekt over 10 verdiepingen, waardoor je hier voor langere tijd rond kan lopen.

De collectie zelf bestaat uit 40.000 objecten. Denk aan ontwerpen, modelschepen, uniformen, wapens en schilderijen. Ook kan je een groot aantal foto’s bekijken, zodat je weet hoe de geschiedenis van de scheepsvaart zich heeft ontwikkeld. Het scheepsvaartmuseum kan erg druk zijn. Het is daarom aan te raden om vooraf al tickets te boeken.9. Speicherstadt

Speicherstadt is een stad van de warenhuizen, midden in het HafenCity kwartier van Hamburg. Het is het grootste warenhuizen district ter wereld met 300.000 vierkante meter. De originele pakhuizen zijn nog altijd zichtbaar. Deze zijn gebouwd met donkere bakstenen en daken van groene koper.

Doordat het een authentiek deel van Hamburg is, staat het district sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een belangrijk toeristische trekpleister en veel tours vanuit de haven zullen hier langs gaan. Dit komt mede door de attracties die je hier kan vinden, zoals Hamburg Dungeon, Miniatur Wunderland en Deutsches Zollmuseum.

hamburg-pakhuizen-centrum10. Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland is er voor het gehele gezin. Het is de grootste modelspoorbaan ter wereld en kent maar liefst 15,4 kilometer aan spoorwegen in het museum. Het museum zelf is opgedeeld in verschillende secties, waar steden en regio’s nagebouwd zijn. Niet alleen zie je hier de spoorwegen van Hamburg, maar ook andere delen en steden van de wereld.

Het museum is nog altijd in ontwikkeling. Zo kan je er wellicht weer nieuwe uitbreidingen ontdekken als je er een tweede keer naartoe gaat. In Miniatur Wunderland zijn ongeveer 1300 treintjes en 15.000 wagonnetjes te aanschouwen. Ook zijn er andere bewegende voertuigen, bomen en menselijke figuren te bekijken. Druk op de knoppen en laat alles in beweging komen in het museum.

hamburg-wat-doen-kinderen11. Chilehaus

Hamburg heeft nog veel meer te bieden. Een bezoek aan het Chilehaus wordt gezien als de blikvanger van het Kontorhaus district. Het gebouw is opvallend en gebouwd in 1920, in opdracht van de zakenman Henry B. Sloman. Hij verhandelde natriumnitraat uit Chili en heeft hiermee een fortuin verdiend. Voor het ontwerp is een ontwerpwedstrijd uitgeloofd, welke gewonnen is door Fritz Höger. Het bouwwerk staat vandaag de dag voornamelijk symbool voor de economische wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog.

hamburg-bezienswaardigheden-chilehaus12. Hamburger Kunsthalle

Een laatste bezienswaardigheid op de lijst is de Hamburger Kunsthalle. Het is het museum voor de Schone Kunsten en één van de belangrijkste kunstmusea van het land. Het volledige complex bestaat uit drie verschillende gebouwen. Het hoofdgebouw is gebouwd in 1869. Dit is tevens het grootste deel van het museum. De Kuppelsaal is er in 1921 aan toegevoegd en de Galerie der Gegenwart kwam in 1997.

In de kunsthal zijn verschillende kunstwerken uit de vroege Middeleeuwen en de eerste helft van de 19e eeuw te aanschouwen. Ook kan je een collectie van moderne kunst van na 1960 zien en is er een deel dat zich voornamelijk heeft gericht op de Duitse Romantiek.

hamburg-musea-kunsthal13. Gezelligheid langs de Elbe

De straten in het centrum die langs de Elbe liggen, bieden een leuke mix van historie en moderniteit. Dit zorgt voor een bonte verzameling van gebouwen. Dit maakt het tot een leuke plek voor bezoekers. Maar ook dankzij voorzieningen zoals restaurants en kroegjes. Soms met een mooi uitzicht over het water.

Ook kan je er activiteiten gaan doen zoals een fietstour door de stad of een boottocht over de rivier.

hamburg-bezoeken-tips14. De befaamde Reeperbahn

Andere gezelligheid vind je op de Reeperbahn. De bekende straat in de wijk St. Pauli waar de rosse buurt van de stad te vinden is. Het is onder andere een bekende plek doordat de Beatles hier op straat hebben opgetreden voordat ze beroemd werden. Maar ook de levendigheid van de vele kroegjes maakt de straat voor veel bezoekers interessant. Al is het maar om het wereldje eens zelf te aanschouwen. Daarom kiezen relatief veel toeristen voor een wandelingetje door de buurt. Meestal overdag of in de vooravond.

hamburg-wat-doen-reeperbahn15. Rickmer Rickmers museumschip

Als havenstad mag een museum in de haven eigenlijk niet missen. En dat heeft Hamburg dan ook te bieden. In de vorm van museumschip Rickmer Rickmers. Het staat zelfs bekend als één van de grootste museumschepen van Europa.
De Rickmer Rickmers is een 19e eeuws zeilschip dat vracht vervoerde naar onder andere Hong Kong. Je kunt het schip bezoeken en ontdekken hoe het leven aan boord er uit heeft gezien.

hamburg-museumschip-rickmer-rickmers16. Cap San Diego

Naast het Rickmer Rickmers museumschip, ligt de Cap San Diego. Een ander museumschip dat je kan bezoeken. Het is een groot containerschip uit de jaren 80. Je kunt diverse ruimten van het schip van binnen zien. Ook kan je het museum bezoeken en leren over de geschiedenis van de Hamburgse scheepvaart.

cap-san-diego-hamburg17. Blumen und Blomen

Aan de rand van het centrum ligt een prachtig park. Al sinds 1821 kan je hier tot rust komen en genieten van mooie natuur. Eigenlijk is het park meer een botanische tuin want je vindt er ook vele tropische planten en bomen. Onder andere in meerdere kassen.

Ook worden er geregeld concerten georganiseerd en heb je er mooie uitzichten op de hoge televisietoren.

hamburg-highlights-botanische-tuin

 

Extra informatie over Hamburg bezoeken

Is Hamburg eigenlijk een leuke stad? En hoeveel dagen heb je nodig om veel leuke plekken te zien? Gezien het toenemende toerisme in de Duitse stad, zal een bezoek waarschijnlijk niet tegenvallen. Dankzij de vele highlights en gezellige plekken, kan je je hier zeker drie dagen goed vermaken. Ook wel veel langer maar veel mensen hebben circa drie dagen nodig om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien.

Hamburg is een havenstad maar desondanks ligt het niet aan zee. Wel wordt het via rivier de Elbe verbonden met de Noordzee. Mede hierdoor is het uitgegroeid tot een grote stad met maar liefst 1.7 miljoen inwoners. Daarmee is Hamburg de één à grootste stad van Duitsland.

hamburg-bezoeken-informatie

 

Ben je ook benieuwd naar andere leuke steden? Bekijk dan eens de pagina over leuke Duitse steden.

 

© 2024 SuggestMe.com