Heb je het over Tanzania, dan heb je het over spectaculaire natuur. Bij een groot publiek staat het land bekend om de safari’s. Je kunt er naast de Big Five enorm veel wilde dieren in hun natuurlijke habitat spotten. Bij een bezoek aan Tanzania valt er ook een uniek natuurspektakel te bewonderen: de jaarlijkse grote trek. Allerlei wilde dieren migreren dan van de ene plek in het natuurgebied naar de andere. Uniek om te zien, daarom komen er veel toeristen op af.
Het uitdagende vakantieland heeft vele gezichten. Van prachtige eilanden tot uitgestrekte savannes en van steile bergtoppen tot bruisende steden. Om je een beter beeld te geven van Tanzania zetten we de meest belangrijke toeristische informatie over het land voor je op een rijtje. Zo vind je hier handige overzichten met de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden in Tanzania. Maar ook uitleg over het klimaat, de beste reisperiode en het benodigde visum.
Toeristische informatie over Tanzania
Na ongeveer 10 uur vliegen kom je vanuit Nederland in Tanzania aan. Het verschilt per periode en per vliegtuigmaatschappij of je een directe vlucht kunt boeken of dat je nog moet overstappen. Er is een tijdverschil met het land. In de zomer is het er 1 uur later en in de winter is het in Tanzania 2 uur later. Er is dus een verschil tussen zomer en wintertijd.
Vanwege het klimaat zijn de maanden juli, augustus en september de beste reisperiode voor een Tanzania vakantie. De temperaturen zijn in deze maanden aangenaam en je hebt geen last van het regenseizoen. Echter maak je in de maanden december tot en met maart meer kans om wilde dieren te spotten. De grote trek is in het land dan volop aan de gang.
Om goed voorbereid op pad te gaan zijn er enkele dingen die je moet weten. Zo wordt er betaald met de Tanzaniaanse shilling en wordt er de taal Swahili gesproken. Daarnaast is het nodig om een visum te hebben bij aankomst in het land. Wil je gedoe voorkomen? Zorg er dan voor dat je dit hebt geregeld voor dat je vertrekt. Een standaard toeristenvisum geeft je de mogelijkheid om 3 maanden in het land te reizen. Er zijn uiteraard ook andere opties mogelijk.
Leuke gebieden voor je vakantie
Tanzania is hét land als je op zoek bent naar indrukwekkende natuur. Daarom heeft het meer dan genoeg leuke gebieden en plekken waar je je ogen uit kunt kijken. Na een bezoek aan de gebieden wordt het natuurschoon van Tanzania vaak niet meer vergeten. Om te weten waar je kunt beginnen en wat je absoluut niet wilt missen zetten we de mooiste gebieden onder elkaar.
Tarangire
Lijkt het je leuk om olifanten te spotten? Dan maak je in het Tarangire National park de meeste kans. Hier leven namelijk de meeste olifanten ter wereld. Door het park heen stroomt de Tarangire rivier, die de olifanten als drinkbon gebruiken. In het park zijn ook nog andere waterbronnen en Tarangire Nationaal park staat bekend om de vele Baobab bomen. Uit deze bomen kunnen de dieren ook water halen.
Ruaha
Ruaha Nationaal park is het grootste park van Tanzania. Het ligt in het midden van het land. Vanwege de mindere toegankelijkheid wordt het landschap minder bezocht dan andere nationale parken. Dat neemt niet weg dat het een erg fraai natuurgebied is. Ruaha Nationaal park kent zowel uitgestrekte landschappen als steile hellingen en vruchtbare heuvels. En ook wilde dieren zijn in het park in ruime aantallen te vinden.
Serengeti
Eén van de must-see plekken in Tanzania is het Serengeti National park. Dit is één van de oudste en meest bekende wildparken van het land. Een bijzonder moment in Serengeti is de jaarlijkse trek. Enorme kuddes wilde dieren, waaronder zebra’s en gnoes gaan dan migreren. Ze doorkruisen vlaktes en rivieren. Die dieren worden op de voet gevolgd door roofdieren als leeuwen en hyena’s. Een bijzonder schouwspel van de natuur. In totaal gaat het om wel 2 miljoen dieren. Het wordt zelfs een wereldwonder genoemd.
Zanzibar
Zanzibar is een eiland van Tanzania. Het staat ook wel bekend als Unguja. Het maakt onderdeel uit van een eilandengroep en Zanzibar is daarvan het hoofdeiland. Zanzibar ligt ongeveer 40 kilometer van de kust af in de Indische Oceaan. Het vochtige klimaat op het eiland leent zich goed voor het groeien van specerijen. Het eiland staat bekend om het leveren van nootmuskaat, saffraan en vanille, maar nog veel meer kruiden worden er verbouwd.
Als je aan Zanzibar denkt, denk je aan parelwitte zandstranden met prachtig helder blauw water. Het is niet gek dat de plek tot werelderfgoed is verklaard. Stone Town is de hoofdstad van het eiland, ook dat is erg karakteristiek en zeker de moeite waard om eens te bekijken.
Manyara
Een ander nationaal park dat zeker de moeite waard is is het Manyara Nationaal Park. Hier vind je enorm veel wilde dieren. Het is park met zowel uitgestrekte vlaktes als dichtbegroeide wildernis. Manyara Nationaal park is een thuis voor de grootste bavianen populatie in heel Afrika.
In het park kun je ook een bezoek brengen aan Lake Manyara. Dit is een ondiep meer van zout, bij een scheur in de aardkorst. Dagelijks komen er duizenden flamingo’s langs om aan hun eten te komen. Het grappige aan het Manyara Nationaal park is bovendien dat er ook klauterende leeuwen te zien zijn. Er zijn leeuwen die in bomen klimmen en daar op een tak gaan uitrusten.
Tip: meer mooie plekken vind je op de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Tanzania.
Ik bekijk hier alvast mooie Tanzania vakanties
Wees nog op tijd dankzij dit actuele reisaanbod:
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.
De mooiste steden en plaatsen van Tanzania
Al staat Tanzania voornamelijk bekend om de indrukwekkende natuurgebieden, er zijn in het land ook steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo leer je Tanzania weer op een andere manier kennen. In steden zie je meer van het leven in Tanzania, de geschiedenis en cultuur.
Dar es Salaam
De eerste stad die thuishoort in het rijtje van de mooiste steden in Tanzania, is Dar es Salaam. Dit is de grootste stad van het land. Voorheen heette het Mizzima en was het de hoofdstad van het land. Nu is dat Dodoma. Met de ligging aan de kust van het land is Dar es Salaam een belangrijke havenstad voor Tanzania. Voor toeristen zijn er genoeg mooie plekken in de stad te zien.
In de havens van Dar es Salaam worden meerdere dingen geëxporteerd. Denk bijvoorbeeld aan koffie, katoen, huiden en verschillende levensmiddelen. De haven is ook voor het oog mooi om te zien. De haven staat vol met allerlei palmbomen en mangrovebomen. Ook is het een plek met contrasten. Naast de grote vrachtboten met containers, zie je mensen in traditionele uitgeholde boomstammen als kano’s. Een bijzondere plek om eens een kijkje te nemen.
Waar je ook naartoe kunt gaan in Dar es Salaam, zijn de verschillende musea. Zo kun je er het Nationaal museum bezoeken. Hier kun je allerlei archeologische vondsten bekijken. Het museum bevindt zich in een mooi gebouw en geeft je een inkijkje in meerdere periodes van het verleden. Ook kun je er struinen door de botanische tuin.
Een ander museum dat het waard is om in je agenda te zetten is het Dorpsmuseum. In dit museum kun je in de setting van een dorp goed zien hoe woningen in verschillende bouwstijlen zijn gemaakt. Een leuk kijkje in de geschiedenis en traditionele bouwstijlen.
Dodoma
De hoofdstad van Tanzania is Dodoma, dat is sinds 1973 het geval. De stad ligt in het midden van het land ten westen van Dar es Salaam. De regio van de stad heet ook Dodoma. Het is een middelpunt voor de handel in het land. Het is via wegen, sporen en rivieren te bereiken en staat bekend om de agrarische activiteiten. Het leuke van de goede infrastructuur in deze stad, is dat je er ook kunt fietsen. Per fiets kun je de stad verkennen. Aangezien Dodoma een relatief kleine stad is, kun je op de fiets in een korte tijd veel mooie plekken zien.
Je vindt in Dodoma ook het parlement. Op bepaalde tijden kun je de parlementsgebouwen bezoeken. Een bekende bezienswaardigheid is het gebouw De Bunge. Dit is mooi om eens met eigen ogen te zien. De gebouwen zijn op traditionele Afrikaanse stijl gebouwd. Ook de moskeeën kunnen zeker de moeite waard zijn. De Ismaili is een bekende moskee in Dodoma.
Waar Dodoma ook bekend om staat is de wijnindustrie. Rondom de stad vind je veel lokale wijnvelden waar wijn wordt gemaakt. Voorbeelden zijn de Shiraz wijn en Cabernet Sauvignon. De wijnen worden in de restaurants van de stad geschonken. Het kan ook leuk zijn om de wijnhuizen zelf te bezoeken. Ga bijvoorbeeld eens naar de wijngaard Tanganyika Vineyards Company.
Arusha
In het noorden van Tanzania ligt de stad Arusha. Dit is de hoofdstad van de safaritochten naar onder andere de Kilimanjaro, Serengeti en Ngorongoro Krater. De ligging is daarvoor ideaal. Vlakbij ligt ook een vliegveld. Als je door de stad loopt zijn er hoogstwaarschijnlijk meerdere mensen die je aanspreken om een safari tour aan je te verkopen.
Arusha zelf staat als stad ook wel bekend als het hart van Afrika. Het ligt namelijk tussen Kaapstad en Caïro. De stad heeft een bruisend centrum. Er is veel leven op straat en er zijn in de stad vele markten waar je groente en fruit kunt kopen. Ook biedt de stad meerdere restaurants waar je als toerist kunt gaan eten.
Ga je liever naar een museum? Dat kan ook in Arusha. Je hebt er het Nationaal History museum. Hier leer je meer over de historie en evolutie van de mens. Daarnaast heb je ook het Arusha Cultural Heritage Site. Die kun je bezoeken als je meer te weten wilt komen over de tanzaniet steen die in de buurt van Arusha in de grond zit. Hier worden sieraden mee gemaakt. In het Arusha Cultural Heritage Site vind je ook meerdere verzamelingen die tentoon zijn gesteld. Tot die verzamelingen behoren objecten van stammen in Tanzania. Een ander museum is het Masaï museum.
In de buurt van Arusha ligt ook een klein natuurpark van de stad: het Arusha nationaal park. Naast het Arusha nationaal park heb je in de buurt ook het Meserani Snake park, waar je geïnformeerd kunt worden over slangen. Als een slang je gebeten heeft kun je daar ook worden verzorgd. Wel zo handig om te weten. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan en weet je hoe je moet handelen.
Stone Town
Een andere indrukwekkende stad is Stone Town. Dit ligt op het eiland Zanzibar en is zeker de moeite waard. Stone Town wordt ook wel Zanzibar Town genoemd. Het centrum van Stone Town wordt door UNESCO beschermd. En met een reden. Het centrum is namelijk grotendeels gemaakt van koraalsteen en dat levert de mooiste plaatjes op. Er zijn smalle mooie steegjes, je kunt er heerlijk eten en uitwaaien aan het strand. De smalle straten zijn zo gemaakt om hitte in de stad te weren. De laatste jaren zijn de huizen gerenoveerd en gerestaureerd.
De stad staat bekend om de bijzondere architectuur. Het is van origine Swahilisch, een mix van Indiase, Osmaanse en Arabische invloeden. Je waant je in een andere wereld. De deuren in de stad zijn op prachtige manieren versierd en zijn erg van belang in deze bouwstijl. Ze fungeren als statussymbool. Vandaar dat een stadswandeling door het oude centrum al een hele mooie belevenis kan zijn.
Wat je ook kunt bezoeken is het Arabische fort bij de stad. Dat ligt aan de achterkant van de Forodhani Gardens, eveneens een mooie plek vol flora en fauna. Het Arabische fort is een bijzonder gebouw. Oorspronkelijk stond er een Portugese kerk en daar is het fort omheen gebouwd. Met enige regelmaat worden er in het fort ook voorstellingen georganiseerd.
Lijkt het je leuk om een museum te bezoeken in Stone Town? Dat kan. Je kan langsgaan bij het Nationaal Zanzibar museum. Dat is gevestigd in een indrukwekkend gebouw: Beit El-Ajaib. Hier waan je je in de verschillende bouwstijlen en ambachten op Zanzibar. Je krijgt er meer te weten over de geschiedenis van de stad.
Naast het fort ligt ook een koninklijk paleis met de naam Beit El-Sahel. Het paleis is geopend voor publiek. Je ziet er van alles. Van mooie traditionele kleding tot een karakteristieke inrichting. Princess Salme heeft hier een speciale tentoonstelling. Al met al hoef je je in Stone Town niet te vervelen. Er is meer dan genoeg te zien.
De veiligheid in Tanzania
Ter voorbereiding van je reis naar Tanzania is het slim om een paar vaccinaties te nemen. Zo wordt het aangeraden om je te laten inenten tegen gele koorts. Ook wordt een prik tegen Difterie, Tetanus en Polio aangeraden (DTP) en een vaccinatie voor Hepatitis A. Daarnaast is het verstandig om malariapillen mee te nemen. In het land komen malariamuggen voor, die leven onder een hoogte van 1800 meter.
Op het gebied van veiligheid zijn er bepaalde dingen die je over het land moet weten. Bepaalde delen van het land zijn niet veilig om als toerist te bezoeken. Ga bijvoorbeeld niet onnodig naar de grens met Mozambique. Hier zijn regelmatig extremistische groepen actief die met geweld aanvallen plegen. Daar wil je als toerist niet zijn. Ook het grensgebied met Burundi kan onveilig zijn. In het verleden zijn hier veel gewapende overvallen geweest. Als je er niet heen hoeft, vermijd het dan. Is het wel een gebied die je om een reden moet bezoeken, doe dat dan vooral niet alleen en altijd overdag.
Het is bovendien handig om ook op je hoede te zijn voor criminaliteit in Tanzania. In het land vinden gewelddadige berovingen, overvallen en ontvoeringen plaats. Dat is met name in grote steden het geval, maar ook in de rest van het land. Je kunt bij berovingen denken aan persoonlijke eigendommen, van tassen tot auto’s. Over het algemeen geldt dat je je niet moet verzetten als het gebeurt. Ook ontvoeringen komen voor. Toeristen worden meegenomen, gedwongen geld op te nemen en het geld af te geven. Wees daarom op je hoede, ga niet naar onveilige plekken, draag geen waardevolle spullen opvallend bij je en let goed op als je gebruik maakt van openbaar vervoer of taxi’s.
Praktische informatie voor je Tanzania vakantie
Door de grote verschillen tussen Nederland en Tanzania kan je tijdens je vakantie voor verrassingen komen te staan. Het kan verstandig zijn om goed voorbereid te vertrekken zodat je goed op de hoogte bent van bijvoorbeeld de regelgeving, veiligheid, cultuur en andere praktische zaken. Dankzij de onderstaande praktische informatie zal je een goede start van je voorbereiding kunnen maken.
• Voor deze vakantiebestemming is een visum nodig. Dit kan via het consulaat van Tanzania in Nieuwerkerk a/d IJssel. Op de website van het consulaat vind je meer informatie.
• Het Swahili is de hoofdtaal in het land. Maar ook het Engels is een belangrijke taal. Voor toeristen een hele uitkomst.
• Er wordt betaald met de Shilling. In steden kan je geld pinnen. In de binnenlanden is dit vaak lastiger. Contant geld meenemen is buiten de steden dus wel nodig. De pinautomaten accepteren meestal alleen Visa creditkaarten. Dus geen bankpassen zoals wij wel gewend zijn.
• Het dagelijks leven is er niet duur. Bepaalde toeristische attracties zijn in verhouding wel prijzig.
• Omdat er meerdere bepaalde ziektes in Tanzania voor komen, is het verstandig om minimaal acht weken voor je vakantie, een inenting te halen. Op de website van de GGD kan je meer informatie vinden.
• Er zijn diverse geloven in Tanzania. Op Zanzibar en langs de oostkust is dat vooral de Islam. In de binnenlanden vind je veel christenen en verschillende geloven waarbij de natuur geëerd wordt. Verder is een vrij kleine groep van de bevolking hindoeïstisch.
• Beleefdheid speelt een grote rol. Ook van toeristen wordt verwacht dat zij bij het aanspreken, eerst vragen hoe het met die gene is. Ook dienen begroetingen op straat netjes te worden beantwoord.
• Het tijdverschil met Nederland is tijdens onze wintertijd twee uur. Tijdens onze zomers is het tijdsverschil maar een uur.
• Tanzania is niet altijd een veilig land. Vooral bepaalde gebieden en tijdens politieke gebeurtenissen kan het er minder veilig zijn. Ook de verkeersveiligheid is ronduit slecht. Daarom wordt sterk aangeraden om je voor je reis, goed te verdiepen in zaken omtrent de veiligheid in het land.
• Uit de stopcontacten komt een voltage van circa 230 Volt. Omdat de stopcontacten alleen geschikt zijn voor stekkers met drie vierkant polen, zal je een wereldstekker nodig hebben.
Het tropische klimaat van Tanzania
In Tanzania vind je een tropisch savanneklimaat. Het hele jaar door zijn de temperaturen relatief hoog. Het land bevindt zich dan ook nagenoeg ten hoogte van de evenaar. Op het gebied van neerslag zijn er meerdere periodes, zowel natte als droge periodes. Het klimaat van Tanzania en de desbetreffende periodes verschillen per regio.
Voornamelijk in het midden en westen van het land komen regenperiodes voor. In de maanden van oktober tot en met december begint dit seizoen en het eindigt pas in april. Er valt dan veel neerslag. Daarna volgt de relatief droge periode van het jaar.
Op het gebied van natuurgeweld kunnen in Tanzania meerdere dingen voorkomen. Allereerst kunnen er in het land aardbevingen plaatsvinden. De ene aardbeving is er heviger dan de ander. Soms is het ook een voorteken van een mogelijke vulkaanuitbarsting. Ten tweede zijn er af en toe ook overstromingen en stormen in Tanzania. Met name in het regenseizoen. Dat is in november en december, en in de maanden maart, april en mei.
Zoals je hebt kunnen zien kan Tanzania een interessante, leuke en uitdagende vakantiebestemming zijn. Er zijn allerlei leuke dingen te zien en doen. Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens zien welke reizen je zoal kan boek
Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Tanzania kan interessant voor je zijn.
Ik bekijk hier alvast mooie Tanzania vakanties
Wees nog op tijd dankzij dit actuele reisaanbod:
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.
Heb je al ervaringen met Tanzania? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!
Reviews
Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!
Deel jouw Tanzania-ervaring en tips!