Wat te doen in Noorwegen? De leukste bezienswaardigheden
Noorwegen is een groot land in het noorden van Europa en heeft veel mooie bezienswaardigheden in petto voor vakantiegangers. Er zijn heel veel mooie natuurparken te bezoeken met fjorden, gletsjers, canyons, bossen en veel wilde dieren. Daarnaast zijn er ook veel historische en culturele bezienswaardigheden en natuurlijk de Aurora Borealis, het noorderlicht.
Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen.
1. Lofoten
De Lofoten is een landschappelijk indrukwekkende archipel aan de westkust van Noorwegen en bestaat uit ongeveer 80 eilanden. Ze worden van het vasteland gescheiden door de Vestfjord. De Lofoten werd 6000 jaar geleden voor het eerst bewoond. Hier wonen nu nog zo’n 25.000 mensen. Op de spectaculaire eilanden kun je genieten van de middernachtzon en het noorderlicht.
Het landschap van de Lofoten is indrukwekkend: de koningsblauwe zee, bergen tot 1000 meter hoog, pittoreske meren, witte zandstranden, kleine vissershutjes – dit alles gaat samen in een symbiose die niet in woorden te vatten is, je moet de magie van Lofoten en Noorwegen zelf ervaren. Daarnaast is er de fantastische ligging in het noorden: de Lofoten liggen ongeveer 100 kilometer ten noorden van de poolcirkel in Noorwegen.
2. Aurora Borealis
Het spectaculaire noorderlicht is in veel gebieden in het noorden van Noorwegen uitstekend te zien. De Lofoten is één van de beste plekken om dit prachtige natuurverschijnsel te aanschouwen. In Laukvik is een Aurora Borealis Centrum opgericht met interessante exposities over het noorderlicht. Als je het adembenemende lichtspektakel onder geen enkele omstandigheid wilt missen, kun je ook een automatische sms naar je laten sturen als het noorderlicht weer aan de hemel danst. De beste kans om het noorderlicht in Noorwegen te zien is tijdens koude nachten tussen oktober en maart.
3. Flåm Railway
De Flåm-spoorlijn in Zuid Noorwegen brengt passagiers op een route van 20 kilometer van de haven van Flåm door de adembenemende natuur van Zuid-Noorwegen naar de bergen van Myrdal. De Flåm-spoorlijn is een van de meest spectaculaire spoorlijnen ter wereld. Het werd in 1940 geopend na 17 jaar bouwen en overspant een afstand van ongeveer 20 kilometer. Onderweg kan je van een adembenemend natuurlandschap genieten. Watervallen die ver de diepte in tuimelen, worden afgewisseld met besneeuwde bergtoppen en alpenweiden die zich uitstrekken langs de steile hellingen.
Eén van de hoogtepunten van Noorwegen is zeker de machtige waterval Kjosfoss. De Flåm-spoorlijn maakt hier een korte stop zodat reizigers dit spectaculaire natuurspektakel op foto’s kunnen vastleggen. Eenmaal op de top is er ook een korte stop in Myrdal voordat je terugkeert naar Flåm. Afhankelijk van het seizoen rijdt de Flåm-spoorlijn 4 tot 10 keer per dag van Flåm naar Myrdal en terug.
4. Voringfossen
Vøringfossen is de op twee na grootste waterval van Noorwegen en één van de mooiste watervallen van het land. Het is de meest bezochte waterval in Noorwegen en heeft een enorme daling van 183 meter. Hiervan is het vrijeval gedeelte van Vøringfossen 145 meter. Vøringfossen is zeer gemakkelijk te bereiken over de weg en ligt niet ver van de weg Rv 7, die Oslo met Bergen verbindt. De weg slingert de berg op in krappe haarspeldbochten en door talloze tunnels. Er is een parkeerplaats, van waaruit je via een goed bewegwijzerd pad in ongeveer 15 minuten een uitkijkplatform bereikt.
Als je de imposante Vøringfossen in al zijn glorie wilt ervaren, kun je omhoog naar Hotel Fossil klimmen. Het duurt ongeveer 90 minuten om heen en terug te lopen vanaf de parkeerplaats. Als alternatief kun je ook met de auto via een tolweg naar Hotel Fossil rijden. Vanaf het hoge uitkijkpunt heb je een fantastisch uitzicht op de imposante watermassa die over de rand de diepte in dondert.
5. Nusfjord
Het pittoreske Nusfjord op het eiland Flakstadøy is misschien wel het mooiste vissersdorp van Noorwegen. Aan de oever van de Bottelvika fjord staan de kleurrijke houten huisjes als een soort speelgoed nederzetting onder de torenhoge bergen van Flakstadøy. De hoogte van de kliffen, de Tønsåsheia, is een indrukwekkende 769 meter.
Nusfjord wordt beschouwd als het best bewaarde historische vissersdorp op de Lofoten. Naast vissen en het bezoeken van het historische dorp, behoren wandelen, fietsen en boottochten door de spectaculaire bergen van Noorwegen tot de meest populaire activiteiten in en rond Nusfjord.
Een groot deel van de ongeveer 40 overgebleven rorbu huizen wordt verhuurd als pittoreske, rustieke accommodatie aan toeristen, die naast de commerciële vissers van de Lofoten kunnen wonen en de drukte van de Nusfjord-haven van dichtbij kunnen ervaren.
6. Preikestolen en Lysefjord
De Preikestolen, vrij vertaald als preekstoel, is een plateau in het zuiden van Noorwegen, gelegen op een 600 meter hoge steile klif boven de Lysefjord en biedt adembenemende panoramische uitzichten. Het rotsplateau is ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd door het barsten van de vorst. Op dat moment reikte de gletsjer over de Preikestolen en het ijskoude water in de spleten blies enorme blokken weg, die de gletsjer vervolgens wegvoerde.
Meer dan 100.000 bezoekers per jaar beklimmen de bijna verticale rotswanden om te genieten van het bijna buitenaardse panoramische uitzicht over dit deel van Noorwegen. Een heel speciale adrenalinestoot is gegarandeerd voor iedereen die de rand durft te naderen. Mensen met hoogtevrees moeten hier wegblijven. Het plateau is namelijk volledig onbeveiligd, geen enkele barrière beschermt bezoekers tegen de 600 meter diepe afgrond.
Voordat je kunt genieten van dit sublieme gevoel, moet je ongeveer twee en een half uur klimmen over een afstand van 5 kilometer. Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats Preikestolhytta, waar je moeten betalen om te staan. Daar is ook een souvenirwinkel en sanitair. Voor de matig zware wandeling zijn naast een goede fysieke conditie stevige schoenen absoluut noodzakelijk.
7. Staafkerk van Lom
De staafkerk van Lom in het zuidwesten van Noorwegen is één van de beroemdste, mooiste en meest bezochte staafkerken van Noorwegen. De staafkerk werd gebouwd in de 12e eeuw en ligt in de provincie Oppland in het zuidwesten van Noorwegen in een zijdal van de Gudbrandsdal. De Gudbrandsdal is de langste vallei van Noorwegen met een lengte van 320 km.
Het eerste dat opvalt, is de hoge, puntige toren. Drakenkoppen zitten op de dakgevels om boze geesten af te weren. Deze dateren uit de begintijd van de kerk. Twee van de drakenkoppen zijn inmiddels vervangen door nieuwe exemplaren. De originelen zijn te zien in het museum in Lillehammer. Ter bescherming tegen weersinvloeden is de gehele houten constructie bedekt met teer.
Deze beroemde kerk in Noorwegen is open voor bezoekers van mei tot september. De openingstijden variëren enigszins per maand. De kerk is geen museum, maar wordt nog steeds gebruikt als een plaatselijke kerk. Je dient hier rekening mee te houden bij je bezoek. Fotograferen in de kerk is niet toegestaan. De kerk is gesloten voor bezoekers tijdens diensten, bruiloften en begrafenissen.
8. Noordkaap
De Noordkaap in het noordelijkste graafschap van Noorwegen verwelkomt zijn gasten met een steile leistenen muur, een zeer interessant bezoekerscentrum en hun eigen Noordkaap certificaat. De Noordkaap is een gigantische rots die steil oprijst uit de poolzee in het noorden van Noorwegen. Het is gelegen op het eiland Magerøya in de Noorse gemeente Nordkapp en wordt vaak ten onrechte het noordelijke punt van Europa genoemd. In feite is de Noordkaap het meest noordelijke punt van Europa dat vanaf het vasteland over de weg kan worden bereikt.
Vanaf de Noordkaap is het nog ruim 2.000 kilometer naar de Noordpool, maar het is al 500 km boven de poolcirkel. De Noordkaap is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Noorwegen en wordt jaarlijks door zo’n 200.000 toeristen bezocht. De beste manier om de Noordkaap te bereiken is met de bus of auto vanuit Honningsvåg of Rovaniemi. Tussen november en april is de weg afgesloten voor personenauto’s, maar er rijden nog wel bussen. Ook komen steeds meer reizigers met de camper of fiets naar de Noordkaap.
9. Borgund staafkerk
De staafkerk van Borgund is een van de best bewaarde staafkerken in Noorwegen en is niet gewijzigd of uitgebreid. De raamloze vorm van die tijd is bewaard gebleven, de kerk is nu nog precies zoals het 800 jaar geleden was. De staafkerk van Borgund ligt in de provincie Sogn og Fjordane in het zuidwesten van Noorwegen. Het dateert van rond 1150 en is opgedragen aan de apostel Andreas.
Het interieur, dat toegankelijk is via het westelijke portaal, is heel eenvoudig gehouden, zonder zitplaatsen en door het ontbreken van ramen is het schemerig en somber. Het weinige licht dringt door ronde kijkgaten in de muren het interieur van de staafkerk binnen. Ten zuiden van de kerk staat een aparte klokkentoren, waarvan de houten constructie ook dateert uit de Middeleeuwen.
10. Struve Boog
De Struve Boog is een 2.800 km lang netwerk van geodetische meetpunten dat zich uitstrekt over 10 landen, van de Noordelijke IJszee tot de Zwarte Zee. Van Fuglenes (nabij Hammerfest) aan de Noordelijke IJszee in Noorwegen tot Staro-Nekrasovka in Oekraïne aan de Zwarte Zee. In de 19e eeuw werd de boog, onder leiding van de astronoom Wilhelm Struve, gebruikt om de grootte en vorm van de aarde te bepalen. Vier van deze Struve boog meetpunten bevinden zich in Noorwegen:
- Fuglenes – een voorstad van de stad Hammerfest, markeert het begin van de Struve Boog en is misschien wel het beroemdste monument van het onderzoeksnetwerk.
- Lille-Raipas – een berg in de buurt van de stad Alta in Finnmark, Noord-Noorwegen.
- Lodiken – een berg in de gemeente Kautokeino, ook in Noord-Noorwegen.
- Muvrávárri – de hoogste top van het Bealjášvárri-gebergte, ook in Noord-Noorwegen.
11. Jostedal gletsjer
Het grootste ijsveld van Noorwegen ligt in het Jostedalsbreen National Park. Met een oppervlakte van ongeveer 500 vierkante kilometer verdient de gelijknamige gletsjer de titel van de grootste in zijn soort op het vasteland van Europa. Ruimte voor avonturiers is er dus zeker genoeg, deze plek is een uitdaging voor natuurliefhebbers die actief willen zijn. Je kunt er verschillende gletsjer armen ontdekken die zich uitstrekken tot in de idyllische valleien en fjorden die typisch zijn voor Noorwegen.
Een populaire route voert over de gletsjer arm “Nigardsbreen”, die met zijn blauw glinsterende ijs onvermijdelijk doet denken aan fascinerende sprookjesverhalen over sneeuw koninginnen en ijsmonsters. Het omringende landschap zou de afgelopen jaren weinig veranderd zijn. Er zijn rondleidingen in Nationaal Park Jostedalsbreen vanaf verschillende locaties, bijvoorbeeld vanuit Jostedalen. Daarnaast kun je in het nabijgelegen gletsjermuseum je kennis van de gletsjerwereld in Noorwegen uitbreiden of opfrissen.
12. Geirangerfjord
De Geirangerfjord staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt niet voor niets de “Parel van Noorwegen” genoemd. Het ligt ongeveer 280 kilometer ten noordwesten van Oslo en is de voortzetting van de Sunnylvsfjord, die op zijn beurt een zijtak van de Storfjord is. De Geirangerfjord is vooral beroemd om zijn indrukwekkende landschap tussen de bergen tot 1700 meter hoog. Maar ook verlaten boerderijen, de zogenaamde fjord boerderijen, die in de omgeving liggen en deels in de steile hellingen zijn ingebouwd, trekken talrijke bezoekers van over de hele wereld.
Verder zijn de watervallen rondom de Geirangerfjord erg fascinerend. De bekendste zijn de zogenaamde “zeven zussen”. Dit zijn zeven watervallen naast elkaar, die afhankelijk van het seizoen, zachter of sneller over de kliffen vallen.
13. Trolltunga
Trolltunga de perfecte plek voor een dagtocht naar de hoogten van Noorwegen. De rots, die in het Nederlands “trollen tong” betekent, bevindt zich in de buurt van Odda. Je passeert mysterieuze heidevelden en heldere meren, klimt over rotsachtige rotsen en wandelt door weelderige groene weiden. Eenmaal boven word je beloond met een spectaculair uitzicht.
Begin ’s ochtends vroeg met wandelen en neem voldoende proviand mee, want je wandeling duurt minimaal acht uur. Een goede wandeluitrusting is hier geen overbodige luxe.
14. Kystriksveien kustweg
Met een lengte van 400 mijl is deze weg die door het noorden van Noorwegen loopt allesbehalve een gewone weg. Op de route kom je in het binnenland gletsjers tegen en langs de kust vele kleine eilandjes die je verleiden tot een tocht met de veerboot als kleine onderbreking van je reis. Niet alleen het landschap van de kustweg fascineert, hier ontdek je ook veel dieren in het wild.
Als je van vogels houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan het eiland Vega in Noorwegen en zijn zeldzame eidereenden. Lovund maakt indruk met wilde papegaaiduikers. Op deze weg moet je je maar één ding eigen maken: de reis zelf is het doel. Neem korte pauzes en met een beetje geluk stuit je op kleine en grote wonderen van de natuur.
15. Kjeragbolten
Zoek je letterlijk een hoogtepunt? Dan kan je eens naar de Kjeragbolten gaan lopen. Dit is een ronde rots dat tussen twee rotswanden is ingeklemd. Het lijkt alsof de steen elk moment naar beneden kan vallen. Waaghalzen gaan zelfs op de steen staan boven de diepe afgrond. Maar soms moet je wat voor een originele foto overhebben.
16. Kjeragfossen
Vlakbij de bekende Kjeragbolten, ligt een andere bezienswaardigheid van het gebied. Dit is de Kjeragfossen, een metershoge waterval. Het water stort maar liefst 715 meter de diepte in. Met name in de winter en het voorjaar, stroomt er veel water over de rand.
17. Loen Skylift
Wil je genieten van mooie uitzichten maar niet uren te hoeven lopen? Dan kan je handig gebruik maken van de Loen Skylift. Het is geopend in 2017 en is de steilste kabelbaan ter wereld. Een unieke ervaring met als beloning prachtige uitzichten. De baan brengt je in vijf minuten naar Mount Hoven op 1.011 meter.
Eenmaal boven kan je genieten van uitkijkplatforms met glazen wanden. Leuk voor mensen met hoogtevrees . .
18. Walvismuseum The Whale
In 2022 is een modern museum gebouwd over de walvis. Het is gevestigd op het eiland Andøya, één van de eilanden van Vesterålen. Wat vooral opvallend is de prachtige locatie aan een bergmeer en het futuristische gebouw. Het gebouw heeft namelijk de vorm van een walvis en is gemaakt van natuurlijke materialen die passen in de omgeving.
De gekozen locatie is geen toeval. In dit gebied leven namelijk veel walvissen. Je kunt er ook excursies volgen waarbij je de dieren, met een beetje geluk, kunt gaan bewonderen.
Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Noorwegen. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Noorse vakanties bekijken.
Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Noorwegen. Of bekijk de informatiepagina’s over de Noorse stad Bergen of de hoofdstad Oslo.
Bekijk hier alvast mooie Noorwegen vakanties
Handige links naar goede reisaanbieders:
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Noors gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.