treinrondreis-zwitserland-oostenrijk-vakantie

Wat te doen in Zwitserland? De leukste bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Zwitserland zijn natuurlijk de prachtige berglandschappen en de imposante bergtoppen als de Matterhorn en de Jungfraujoch. Pittoreske dorpjes, idyllische stadjes, adembenemende kloven en schitterende kastelen liggen verscholen tussen de ruige toppen van de Zwitserse Alpen. Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Zwitserland.

1. Matterhorn
Met een hoogte van 4477 meter en zijn majestueuze piramidevorm is de Matterhorn het symbool van Zwitserland. Door zijn bijna perfecte piramidevorm is de Matterhorn één van de mooiste en waarschijnlijk meest gefotografeerde bergen op onze planeet. Elk jaar proberen duizenden bergbeklimmers de top van de Matterhorn te beklimmen, maar slechts twee derde van hen slaagt. De meesten nemen de normale route vanuit het dorp Zermatt via de Hörnligrat, dit is de gemakkelijkste beklimming.

De beste tijd om de Matterhorn te beklimmen is begin juli tot half september. Een top conditie en conditie en ervaring zijn een absolute vereist om de Matterhorn te beklimmen. Je moet verticale rotspartijen en gletsjers beklimmen die levensgevaarlijk zijn voor toeristen die niet weten wat ze doen. Sowieso is aan te raden om de klimtocht uit te voeren onder begeleiding van lokaal getrainde gidsen.

zwitserland-mooie-plekken-bezienswaardigheden2. Triftbrücke

De 170 meter lange en 80 centimeter brede Triftbrug is een spectaculaire hangbrug voor voetgangers in het Zwitserse Trift. Op een hoogte van 100 meter boven de Trift vallei heb je een prachtig uitzicht over het hoogalpiene berg- en gletsjerlandschap, het Trift gletsjermeer en de gletsjertong zelf. De indrukwekkende hangbrug werd in 2009 in slechts 6 weken gebouwd en stelt bergbeklimmers in staat om de adembenemende Trift kloof over te steken op weg naar de Trifthütte.

De bouw van de brug was ingegeven door het terugtrekken van de Trift gletsjer, die het vroeger mogelijk maakte om de Trift kloof over te steken. Tegenwoordig is de Trift gletsjer echter deels verdwenen en in plaats daarvan is op de bodem van de kloof een gletsjermeer ontstaan. Om het meer heen lopen duurt erg lang, vandaar dat besloten is om deze hangbrug te installeren. Inmiddels is het de bekendste en meest spannende hangbrug van Zwitserland.

zwitserland-bezienswaardigheden-hoogtepunten-tips3. Schloss Chillon

Schloss Chillon, gevestigd op een rotsachtig eiland aan het Meer van Genève, is één van de mooiste waterburchten van het land en het meest bezochte historische gebouw in Zwitserland. Het kasteel troont schilderachtig op een rotsachtig eiland  en was daarom ideaal gepositioneerd om het Meer van Genève te beschermen. Niet alleen het meer, maar ook de landroute langs het meer naar de St. Bernhardpas kon zo worden gecontroleerd door Kasteel Chillon.

In en rondom het kasteel van Chillon is veel te zien. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de 18e-eeuwse houten brug die naar het kasteel leidt, het gewelfde houten plafond van de Ridderzaal, de ondergrondse gewelven die doen denken aan gotische kathedralen, de gevangeniskamers met kruisribgewelven, de Berner Zimmer waar de regent sliep, de staatskamers met uitzicht op het Meer van Genève en de kapel met prachtige 14e-eeuwse muurschilderingen.

meer-geneve-vakantie-toerisme-informatie-tips4. Trientschlucht

De 200 meter diepe Trient kloof in het zuidwesten van Zwitserland kan worden bezocht via een loopbrug die langs de verticale bergwand leidt naar een adembenemende waterval. De Trient kloof ligt in het Zwitserse kanton Wallis bij de stad Martigny. Het werd uitgehouwen in de rots van het Mont Blanc massief door de Trient rivier. Het voorste deel van de indrukwekkende Trient kloof is van mei tot september te bezoeken via een verhard wandelpad langs de verticale rotswand.5. Jungfraujoch

De Jungfraujoch is het hoogste treinstation van Europa op 3.454 meter boven zeeniveau. Voor veel toeristen is de treinrit naar het dak van Europa op de Jungfraujoch een vast punt op hun reis door Zwitserland. De Jungfraubahn die naar dit hoge station rijdt, biedt een fantastisch uitzicht op het omringende Alpen en maakt het mogelijk dat jaarlijks meer dan 800.000 mensen de Jungfraujoch in Zwitserland bezoeken. Daarmee is het één van de populairste bezienswaardigheden van het land.

Op een heldere dag kijk je vanaf de Jungfraujoch zelfs over de Zwitserse grens naar Italië, Duitsland en Frankrijk.

zwitserland-mooie-gebieden-plaatsen-plekken6. Gotthardpas

De Gotthardpas tussen de Zwitserse kantons Uri en Ticino is één van de belangrijkste noord-zuidverbindingen in de Alpen en biedt fantastische landschappen en adembenemende panoramische uitzichten. Het meeste verkeer rijdt nu door de in 1980 geopende wegtunnel en op rails door de in 1882 geopende spoortunnel. De indrukwekkende weg over de pas leidt je door een sensationeel berglandschap en behoort daardoor ook tot de bezienswaardigheden in Zwitserland.

De weg slingert zich in nauwe kronkels de steile berg op en biedt onderweg onvergetelijke uitzichten op prachtige landschappen van de Zwitserse bergen. Een van de meest spectaculaire hoogtepunten is zeker de rit over de oude geplaveide weg die via een adembenemende route door de Tremolo kloof leidt. Baanbrekende kronkels leiden naar de top van de pas in Airolo. Op de top van de pas worden bezoekers begroet door een oud hospice, een restaurant en een museum.

zwitserland-hoogtepunten-wat-zien-doen7. Bernina Express

De Bernina Express in Zwitserland biedt bezoekers waarschijnlijk de meest spectaculaire manier om de Alpen over te steken. Langs 122 kilometer beleef je een hoogalpine treinrit van vier uur die je van Chur in Zwitserland naar Tirano in Italië brengt, via St. Moritz. De spoorlijn maakt sinds 2008 deel uit van het Unesco-werelderfgoed en behoort tot onze top bezienswaardigheden in Zwitserland.

Een hoogteverschil van 1.830 meter wordt overwonnen door middel van talloze haarspeldbochten en lussen, en heeft delen die tot de steilste spoorlijnen ter wereld behoren. Er ligt zelfs een rond viaduct op de route, aangezien de te overwinnen hoogte niet anders te overbruggen was. Onderweg kom je langs adembenemende landschappen en bergen, pittoreske dorpjes, culturele monumenten en fascinerende gletsjers.

zwitserland-mooiste-plekken-bezienswaardigheden8. Rijnwatervallen

De beroemde Rijnwatervallen bij Schaffhausen zijn zonder twijfel één van de belangrijkste Zwitserse bezienswaardigheden. De watervallen bevinden zich in de grensregio van Duitsland en Zwitserland, vlakbij de Bodensee. Het water van de Rijn laat zich hiervan zijn beste kant zien en valt ruim 23 meter naar beneden over een breedte van 150 meter. Rondom het waterspektakel vind je goed begaanbare wandelpaden die je naar uitkijkplatforms aan weerszijden van de rivier leiden. Deze zijn alleen toegankelijk via smalle, steile trappen.

zwitserland-wat-doen-zien-vakantie9. Giessbach watervallen
Door de hoogteverschillen zijn er vele watervallen in Zwitserland. Maar de Rijnwatervallen en bijvoorbeeld de Giessbach watervallen, springen er bovenuit. Vaak door het formaat, maar soms ook door bijvoorbeeld het feit dat je onder de waterval kan doorlopen. Dat is het geval bij de Giessbach watervallen. Er loopt een pad onder de waterval door waardoor je tussen de berg en de klaterende watermassa kunt staan.

Je vindt de watervallen bij het sfeervolle plaatsje Iseltwald, gelegen aan de Brienzersee.

zwitserland-wat-doen-bezienswaardigheden


10. Lauterbrunnen
Veel Zwitserse dorpen zijn mooi door de bouwstijl en de natuur, maar sommige dorpen springen er net even bovenuit. Lauterbrunnen is daar één van. Het wordt namelijk omringd door steile berghellingen waar diverse watervallen langs naar beneden klateren. In het hele dal zijn maar liefst 72 watervallen! Het grote aantal watervallen is een bijzonder gezicht.

Extra bijzonder is de Trümmelbachwaterval. Deze valt namelijk binnenin de berg naar beneden. Via een speciale ligt kan je de waterval gaan bekijken.

Lauterbrunnen ligt in de regio Jungfrau in het zuiden van het land.

zwitserland-bezienswaardigheden-overzicht-tips11. Pilatus

In het centrale gedeelte van het land, staat de Pilatus. Een steile berg waar van alles voor toeristen te doen is. Zo kan je kiezen voor een rit met de steilste tandradbaan ter wereld. Deze brengt je via een mooie tocht naar de top van de berg. Maar via de andere kant is de top ook te bereiken via meerdere kabelbanen.

Halverwege de berg kan je gaan rodelen op de zomerrodelbaan. En niet zomaar een baan, het is één van de langste ter wereld. Ook kan je naar het klimpark, overnachten in hangende tenten of spelen in de grote speeltuin. Uiteraard kan je “standaard” dingen gaan doen zoals wandelen en mountainbiken.

De Pilatus is 2118 meter hoog en biedt uitzichten over de stad Luzern en het mooie Vierwoudstedenmeer.

zwitserland-highlights-hoogtepunten12. Titlis

Een andere berg in de buurt van het Vierwoudstedenmeer is de Titlis. Gelegen aan het eind van het Engelbergerdal en uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Veel internationale rondreizen doen de berg aan. Je kunt dan ook geregeld een bus met bijvoorbeeld Japanners tegenkomen.

De populariteit is niet voor niets want de Titlis is maar liefst 3032 meter hoog. Daardoor kan je er zelfs ’s zomers in de sneeuw staan. Maar ook het laatste gedeelte naar de top is bijzonder. De kabelbaan draait namelijk rond tijdens de tocht omhoog. Hierdoor kan je rondom van de uitzichten genieten.

Ook kan je op de top door een heuse ijsgrot lopen, naar het panoramarestaurant, de winkeltjes, genieten van de uitzichten, over een spannende hangbrug, sleeën met banden en in een speciale gletsjer-stoeltjeslift.

Halverwege de Titlis, ligt Trübsee. Een bergmeertje waar je mooi kan wandelen, roeien en tokkelen.

zwitserland-wat-te-zien-tips13. De Zwitserse meren

De meren in Zwitserland zijn gedeeltelijk gevuld met smeltwater. Mede hierdoor is het water prachtig helder. Dankzij de ligging tussen de bergen, behoren volgens veel mensen ook de meren bij de hoogtepunten van het land. Mooie meren om te bezoeken zijn onder andere:

  • Oeschinenmeer
  • Vierwoudstedenmeer
  • Meer van Geneve
  • Thunersee
  • Brienzersee
  • Blausee
  • Caumasee

 

zwitserland-mooie-meren-plekken-bezienswaardigheden

Vierwoudstedenmeer14. Aletschgletsjer

De langste gletsjer in Zwitserland is momenteel maar liefst 22 kilometer lang. Hierdoor zijn er vele punten waar je de enorme ijsmassa mooi kunt zien. De Aletschgletsjer ligt in het uiterste zuiden van het land, bij de grens met Italië.

Niet alleen de indrukwekkende ijsmassa is een bezoekje waard, ook bijbehorende attracties zoals de Belevenis ijswereld Bettmerhorn, het bekende onderzoekslaboratorium de Sphinx, ijswandeltochten, en de Märjelensee.

zwitserland-wat-te-doen15. Creux du Van

Voor natuurliefhebbers kan de Creux du Van een leuk hoogtepunt zijn. Het is een enorme rotswand van 160 meter hoog. Maar het is ook een hele brede en opvallend nette wand. Alsof de wand door mensen is bewerkt. Zeker omdat de wand gedeeltelijk rond loopt, lijkt de wand te netjes om rechtstreeks door de natuur te zijn gemaakt. Maar niets is minder waar. Het is een goed gelukt stuk natuur.

De bijzondere rotswand ligt in het uiterste westen, bij de grens met Frankrijk.

zwitserland-mooiste-bezienswaardigheden

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in het Alpenland. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Zwitserse vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Zwitserland.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Zwitsers gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com