balatonmeer-hongarije-vakantie-informatie-tips

Toeristische informatie over het Balatonmeer

Het Balatonmeer in het westen van Hongarije is één van de meest populaire toeristische gebieden van Oost-Europa. Deze prachtige regio rondom het bekende meer, biedt veel mogelijkheden voor ontspanning, plezier en sport. Of je nu alleen, als stel of gezin met kinderen, op vakantie gaat. Daarnaast biedt de Hongaarse regio rondom het Balatonmeer tal van bijzondere bezienswaardigheden en originele regionale gerechten.

Het Hongaarse Balatonmeer is voor veel mensen de ideale bestemming voor een zomervakantie. Dit is vooral te danken aan de prachtige natuur en de ideale omstandigheden voor ontspanning: vlakke stranden, uitstekende waterkwaliteit en een breed scala aan sport- en recreatiemogelijkheden. Terwijl de zuidelijke oever van het meer bekend staat om zijn vlakke oevers en stranden om te zwemmen en te zonnebaden, is het noorden van het Balatonmeer met zijn bergachtig terrein ideaal om te wandelen en mountainbiken.

Naast watersporters, zonnebaders en actieve vakantiegangers weten steeds meer wellness zoekers de weg naar het Balatonmeer te vinden. Het aanbod van wellness accommodaties in populaire vakantiebestemmingen zoals Keszthely, Siofok of Balatonfüred is groot en heeft voor elk budget wat wils. Verder zijn er rond het Balatonmeer veel interessante excursies te maken naar kastelen, wijndorpen en paleizen.

balatonmeer-hongarije-wat-te-doen

 

Mooie bezienswaardigheden rondom het Balatonmeer

Aan het Balatonmeer zijn er tal van bezienswaardigheden die erop wachten om door jou ontdekt te worden. Op deze pagina vind je onze beste suggesties voor een te gek dagje uit en een onvergetelijke vakantie. Wanneer je je vakantieplek heeft verkend, zijn er tal van andere mogelijkheden voor activiteiten en excursies rondom het Balatonmeer. We laten je hieronder de meest bezochte bezienswaardigheden zien.

1. Kasteel Szigliget
Kasteel Szigliget is een van de meest bezochte en populairste kastelen in Hongarije. Szigliget troont op een eenzame klif aan de noordkust van het Balatonmeer. De bastions van het historische kasteel bieden een adembenemend uitzicht op het Balatonmeer en de vulkanische kegel bergen van de regio. Het gerestaureerde Middeleeuwse fort is een van de beste excursies in het gebied rond het Balatonmeer.

Deze regio was al bewoond in de Romeinse tijd. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd bovenop oude Romeinse ruïnes. Later werd het een koninklijk bezit. Aanvankelijk wisselde het meerdere keren van eigenaar, daarna behoorde het vanaf de 16e eeuw enkele eeuwen toe aan de familie Lengyeltóti. Tijdens de Turkse oorlogen verdedigde het kasteel het Balatonmeer als grensfort. De moslimlegers hebben het nooit kunnen veroveren.

Aan het einde van de 17e eeuw sloeg de bliksem in op de kruittoren. Het beschadigde en het vervallen gebouw kreeg de laatste genadeslag van keizer Leopold, die het kasteel opblies. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog waren het kasteel en het dorp eigendom van de familie Eszterházy. Nu is het kasteel in bezit van de staat en is het open voor het publiek.

balatonmeer-vakantie-bezienswaardigheden-leuke-plekken2. Tapolca

Tapolca is een klein stadje ten noorden van het Balatonmeer. Op het eerste gezicht lijkt de stad met de socialistische prefab gebouwen niets bijzonders. De echte schat ligt echter onder de grond. Tapolca is een zeer populaire bestemming in Hongarije, vanwege de enorme grot die zich onder de stad uitstrekt.

Onder Tapolca bevindt zich een 8 kilometer lang grottenstelsel, waarvan je ongeveer 2 km kunt bezoeken onder begeleiding van een gids. Er is een looppad aangebracht, het is dus geen avontuurlijk dagje uit. De grootste zaal van de grotten is 20 meter lang en 8 meter hoog. Het hoogtepunt van het bezoek is de 20 minuten durende boottocht op het ondergrondse meer.

balatonmeer-hongarije-hoogtepunten-wat-doen3. Festetics Palast

Dit bijzondere paleis werd gebouwd door de aristocratische familie Festetics op de plaats van een kasteelruïne en werd gedurende meer dan honderd jaar voortdurend uitgebreid. Het Festetics Palast is een meesterwerk van de Hongaarse kasteel architectuur uit de barokperiode en een van de meest populaire attracties van het Balatonmeer.

De familie Festetics, oorspronkelijk van Kroatische afkomst, vergaarde aanzienlijke rijkdom in de strijd tegen de Turken. Laat in de 18e eeuw kocht de familie een groot landgoed net buiten Keszthely aan het Balatonmeer. Het van oorsprong Middeleeuwse jachthuis is meerdere malen verbouwd en uitgebreid. Een van de belangrijkste leden van de familie, graaf György Festetics, bouwde de prachtige bibliotheek. Het was destijds vrij toegankelijk voor de studenten, wat toen nog ongebruikelijk was.

balatonmeer-wat-te-doen-leuke-plaatsen4. Poppenmusem

Het Poppenmuseum in de buurt van het Balatonmeer is niet alleen bijzonder vanwege de collectie, maar ook vanwege het gebouw waarin het is gehuisvest.  In een voormalige graanschuur is op enkele honderden vierkante meters het klederdracht poppenmuseum geopend. Niet alleen de porseleinen poppen zijn speciaal, maar ook hun kleding.

Het grootste poppenmuseum van Midden-Europa presenteert de folkloristische, industriële en burgerlijke kostuums van het historische Hongarije. Het museum laat je niet alleen zien welke kleding mensen in deze regio droegen, maar ook in welke huizen ze woonden. Talloze model gebouwen zoals boerderijen, kerken, poorten en molens vertegenwoordigen de hedendaagse dorpen.5. Kuuroord Heviz

Een heel bijzonder hoogtepunt dat je tijdens je vakantie aan het Balatonmeer niet mag missen, zijn de vele thermale bronnen rondom het meer. Het bekendste kuuroord is Heviz, wat direct aan een thermaal meer ligt. En niet zomaar een. Het meer van Heviz is het allergrootste thermale meer in de wereld. Heviz ligt een aantal kilometer ten zuiden van het grote Balatonmeer.

Het water van het Heviz thermale meer wordt gemakkelijk 36 graden warm. Door de warmte en de ophoping van zwavel en kooldioxide, werkt het water bevorderend bij reuma en gewrichtsproblemen. Ook als je gezond bent, kun je hier genieten. De meest mensen komen naar kuuroord Heviz voor ontspanning en welzijn. In Heviz kan iedereen, van jong tot oud, genieten van een familievakantie aan het Balatonmeer.

balatonmeer-leuke-activiteiten-wat-doen6. Pier van Badacsonytomaj

De pier en de promenade aan het Balatonmeer liggen pal naast elkaar in het centrum van Badacsonytomaj. Het lido is overzichtelijk van formaat en is een uitstekende plek voor een rustig dagje ontspannen aan het meer. Vlak voor oever is een klein kunstmatig eilandje gemaakt waar je vanaf in het water kunt duiken. Ook zijn er waterpolo velden. Het is echt een idyllische oase voor diegenen die willen ontspannen en genieten van de zon met een boek in de hand.

Het strand van Badacsonytomaj is zeer geschikt voor gezinnen. Er zijn ondiepe gebieden waar het water net je enkel bereikt. De kleintjes kunnen spelen met de zachte, zwarte modder of kijken naar de vredige watervogels op het riet. Aan het strand vind je de gebruikelijke faciliteiten als kiosken, snackbars, toiletten en kleedkamers. Het enige dat nog niet wijdverbreid is in Hongarije zijn de ligstoelen. Die moet je dus zelf even meenemen.

balatonmeer-zwemmen-wandelen-natuur-bergen7. Wijngaarden van Badacsony

Badacsony, een grote wijngaard aan de noordoever van het Balatonmeer, is een echt pareltje in Hongarije. De basalt berg biedt een schilderachtig landschap en is een uitstekende plek voor wandelaars. De kleine steden aan de voet van Badacsony zijn populaire vakantiebestemmingen voor Hongaren.

De regio Badacsony nodigt bezoekers uit met zijn levendige stadscentra, stranden, interessante ruïnes en een overvloed aan wijnkelders. Op de top van de Badacsony kun je naar de overkant lopen en heb je een prachtig uitzicht op de vele bergen aan de noordkust en het Balatonmeer. Naast de Badacsony ligt de berg Szigliget met zijn Middeleeuwse kasteel. Aan de voet van de Badacsony ligt het kleine dorpje Salföld dat jong en oud trekt met zijn vervallen klooster, paardenboerderij en kinderboerderij.

balatonmeer-klimaat-bergen-natuur-wandelen8. Abdij van Tihany

Het symbool van het schiereiland in het midden van het Balatonmeer is de Benedictijner abdij van Tihany, van afstand herkenbaar aan de twee witte torens. Het gebouwencomplex op de heuvel van Tihany is zowel een klooster als een abdij. Het werd in 1055 gesticht door koning Andreas I, wiens oprichtingsbrief in een gemengde Latijns-Hongaarse taal was geschreven. Het is daarom ook de oudste bewaard gebleven schriftelijke herinnering aan de Hongaarse taal.9. Lavendel huis

Het Lavendel huis werd in de jaren ‘00 aan de oevers van het meer van Tihany gebouwd. In tegenstelling tot de naam gaat het niet alleen om lavendel. Dit huis toont de natuurlijk geschiedenis van de regio, het nationale park en de hooglanden rondom het Balatonmeer.

Het Lavendel huis is uitermate geschikt voor een uitje met de hele familie. Voor de kleintjes zijn er talloze spelletjes om te ontdekken, terwijl er voor de ouders een grote collectie over de biologische historie valt te zien. Als je nieuwsgierig bent naar de vorming van het Balatonmeer, de borrelende vulkanen, de geheimen van de levende wereld en natuurlijk de lavendel zelf, dan mag je dit niet missen.10. Kluizenaarsgrotten

De kluizenaarsgrotten aan het Balatonmeer, ook in Tihany, werden bewoond van de 11e tot de 14e eeuw. Van het complex, dat ooit waarschijnlijk uit tien holtes bestond, zijn er nog maar drie over. Het conserveringswerk begon uiteindelijk in de jaren negentig, maar door meerdere aardverschuivingen zijn deze unieke historische monumenten bijna in z’n geheel vernietigd. De kluizenaarsgrotten werden gebruikt door monniken van de Byzantijnse ritus die tijdens het bewind van koning Andreas I waren gekoloniseerd. Deze bijzondere grotten zijn de enige overgebleven kluizenaars kolonies in Centraal-Europa.

 

Zoals je ziet zijn er vele bezienswaardigheden rondom het Balatonmeer. Benieuwd naar de hoogtepunten in de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije.

 

Leuke steden en plaatsen rond het Balatonmeer

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in het verleden van Hongarije mogen de bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten van de steden rondom het Balatonmeer zeker niet missen. Alles steden hebben bijzondere centra met kastelen en historische gebouwen. De bekendste en populairste steden van het Balatonmeer zijn Siófok, Balatonfüred en Keszthely. Hieronder vertellen we alles over deze steden, een nog een paar bijzondere plaatsen.

Siófok

Met meer dan 20.000 inwoners, is Siófok de grootste gemeente aan het Balatonmeer. Wat ook te zien is aan het grote aanbod van vakantieappartementen. Naast een bijzonder vlak strand, dat niet alleen zand maar ook grasvelden voor je heeft, trekt de grote haven met zijn prachtige zonsondergangen in de zomer vele vakantiegangers aan.

Ook oudere kinderen en volwassenen komen hier aan hun trekken, want ’s avonds wordt Siófok een echte feeststad. Maar maak je geen zorgen, het uitgaansleven beperkt zich tot het stadscentrum en het strand, zodat je niet gestoord wordt in je vakantiehuis aan het Balatonmeer. Siófok is niet voor niets de favoriete recreatieplaats van de Hongaren.

balatonmeer-mooie-steden-plaatsen-dorpen


Balatonfüred

De stad Balatonfüred is de oudste stad in de regio rondom het Balatonmeer. En het is zeker ook de meest elegante en stijlvolle. Dit was het belangrijkste vakantieoord voor de Europese aristocratie in de 18e en 19e eeuw. De grote villa’s en sierlijk versierde gebouwen staan ​​vandaag de dag nog steeds langs de lommerrijke geplaveide straten. Het lijkt ook nu nog de plek te zijn waar de jetset graag samenkomt, als je kijkt naar de Maserati’s, Ferrari’s en Porsches die je de hele dag voorbij ziet rijden.

De Tagore promenade (Tagore Sétány) is het absolute centrum van alle actie en lijkt een favoriet te zijn bij jong en oud. Blije kinderen voeren eendjes met liefhebbende grootouders, oude mannen spelen op traditionele accordeons, fietsers manoeuvreren tussen stelletjes die arm in arm lopen. Het is gewoonweg een heerlijke plek om te wandelen. Langse de vele cafés en kleine winkeltjes langs de promenade met uitzicht over het lichtblauwe Balatonmeer, terwijl zeilboten op en neer dobberen in de haven en meeuwen boven het hoofd zweven.

balatonmeer-mooie-plaatsen-plekken-bezienswaardigheden


Keszthely

Een relatief grote en trotse stad aan het Balatonmeer is Keszthely. Pittoresk omsloten door een fascinerend berglandschap en bezaaid met historische gebouwen en toeristische trekpleisters, is het stadscentrum in het noorden van het Balatonmeer een magneet voor toeristen. Het Festetics Palast, met zijn prachtige park en historisch museum, is internationaal bekend en is het hele jaar door de moeite waard om te bekijken en te bezoeken. Verder heeft Keszthely twee grote en goed onderhouden stranden voor recreatieve activiteiten.

balatonmeer-leuke-steden-plekken-bezienswaardigheden


Badacsonytomaj

De kern van de stad Badacsonytomaj aan het Balatonmeer wordt gevormd door de verbinding van twee straten: Park utca en Egry sétány. Dit gebied ligt net achter het treinstation van Badacsony, vlakbij de kleine haven en de pier. Het centrum is levendig en pittoresk. Er zijn hier altijd veel vakantiegangers die hun honger en dorst hier komen lessen. In het stadscentrum vind je tal van restaurants, snackbars, wijnbars en ijssalons. In deze twee straten bevinden zich ook veel hotels. Op het punt waar Park utca en Egry sétány elkaar ontmoeten, zijn er in de zomer elke dag kleine marktstalletjes met souvenirs en traditionele Hongaarse zoetigheden.


Tihany

Eigenlijk een vrij kleine plaats, maar gelegen op het schiereiland dat midden in het Balatonmeer uitsteekt waardoor het van alle kanten zichtbaar is. Hier zijn toeristen altijd op pad om het mooiste en meest uitgebreide uitzicht over het hele Balatonmeer te krijgen voor prachtige foto’s. Dankzij de strategische ligging gaan er van Tihany verschillende veerboten naar de andere oevers van het Balatonmeer.  Bekende attractie van Tihany zijn de abdij met de twee witte torens, het Lavendel huis en de historische kluizenaatsgrotten.

balatonmeer-mooiste-plekken-plaatsen-campings


Salföld

Het kleine dorpje Salföld ligt op ongeveer 10 km van Badacsony. Het ligt niet direct aan het Balatonmeer, maar midden in een heuvelachtig landschap. Salföld heeft een druk programma in petto voor gezinnen en voor toeristen die graag buiten de gebaande paden gaan. In het centrum van het dorp vind je tal van traditionele Hongaarse huizen. Ze zijn meestal langwerpig gebouwd en zijn witgekalkt. Sommige hebben een dik rieten dak. De huizen dateren uit de 19e eeuw. Velen zijn nu gerenoveerd en versierd met mooie bloempotten. Hier kun je het traditionele Hongaarse leven ervaren in een van de musea en dierenparken.

 

Benieuwd naar andere vakantieplekken in het land? Bekijk dan eens de handige pagina over de mooiste plekken in Hongarije.

 

Welke activiteiten kan je hier doen?

Toeristen komen vaak naar het Balatonmeer voor de grote verscheidenheid aan watersportmogelijkheden. Surfplanken en kajaks kunnen geboekt worden, evenals motorboten en catamarans. Zeilcursussen worden ter plaatse aangeboden. Duikliefhebbers gaan onder deskundige begeleiding de onderwaterwereld van het Balatonmeer in. Watersportliefhebbers kunnen hun vaardigheden testen op een van de elektrische waterskibanen in Vonyarcvashegy, Balatonfüred en Siófok

Het Balatonmeer, dat op veel plaatsen ondiep is, is ideaal om te zwemmen voor gezinnen met kinderen. Met name de zuidelijke oever is hier het vermelden waard, waar het meer op 200 tot 300 meter van de oever nog geen meter diep is. Voor sommige stranden in de steden is toegang verplicht. Veel zwemplekken aan het meer zijn echter vrij toegankelijk. Deze zijn op kaarten en borden aangegeven als Szabadstrand (vrij strand). Het blijft lang aangenaam in Hongarije wat temperatuur betreft. Je kunt van mei tot ver in de herfstmaanden heerlijk zwemmen in het Balatonmeer.

balatonmeer-mooie-zwem-plekken-kinderen-vakantie

 

Als je naar het Balatonmeer gaat, ga daar dan ook naar het Balaton felvidéki Nemzeti Park. Het landschap is typisch Hongaars vlak, maar bedot met vulkanische kegels, kleine heuvels en wijngaarden. In het hele nationale park vind je enorm veel bezienswaardigheden zoals kastelen, grotten en thermale bronnen. Perfect om te ontdekken tijdens een fietstocht of trekking.

 

 

Accommodaties zoals hotels, vakantiehuizen en campings

Rondom het Balatonmeer is er geen tekort aan accommodatie voor toeristen. De regio is erg populair onder de Hongaren, andere Oost Europeanen en sinds een aantal decennia ook bij Nederlanders. In en rondom Balatonfüred vind je de meest luxe, en dus prijzige, hotels en vakantie appartementen. Hier zijn ook fantastische wellness hotels waar je heerlijk kunt genieten.

In de andere plaatsen is er een grotere verscheidenheid en kun je een kamer boeken in een middenklasse- of budgethotel. Of juist kiezen voor een van de mooie vakantiehuisjes rondom het meer en in de heuvels rondom het Balatonmeer. In de warmere maanden van het jaar is het ook heel goed toeven op één van de campings rondom het meer.

 

 

Een Balatonmeer vakantie met kinderen

Het Balatonmeer weet te overtuigen met een grote diversiteit aan attracties die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn een groot aantal avontuurlijk waterparken met glijbanen, golfslagbaden, touwenparcours en zelfs skelterbanen. Je moet zeker ook een keer een waterfiets huren en een dag uittrekken om het Balatonmeer met zijn indrukwekkende omvang te verkennen.

balaton-meer-hongarije-vakantie-informatie

 

Er is altijd entertainment aan het Balatonmeer. Op veel campings en vakantieparken wordt de hele dag door kinderanimatie aangeboden. Zo kunnen ouders lekker ontspannen terwijl hun kinderen zich uitleven met entertainment, variërend van sport tot minidisco. Er is overigens ook genoeg entertainment voor de volwassenen. Veel campings hebben ook avondprogramma’s met spellen een feestje om heerlijke te kunnen ontspannen tijdens je familievakantie.

Eten en drinken is betaalbaar voor gezinnen aan het Balatonmeer. Zowel in de lokale Hongaarse restaurants en strand cafés als in de supermarkt. Naast de beroemde Gulyáz (Goelash), moet je zeker ook de vis stoofschotels proberen, een grote traditie aan het Balatonmeer. De liefde voor paprika zorgt voor de nodige kick in de Hongaarse keuken, maar voor kinderen zijn er ook altijd milde gerechten te bestellen. Ook wijnkenners komen aan hun trekken, het wijnbouwgebied aan het Balatonmeer kijkt terug op een lange traditie van meer dan 2000 jaar.

 

Beste vakantieperiode voor een Balatonmeer vakantie

De beste tijd om het Balatonmeer te bezoeken is in het late voorjaar, rond de maand juni, of in het vroege najaar, rond de maand september. De meeste Hongaren nemen hun zomervakantie in augustus, wat betekent dat de accommodaties van het Balatonmeer en de omgeving vrij vol zitten. De beste attracties, wijnhuizen, restaurants, bars en stranden zijn waarschijnlijk overvol in de drukke zomerperiode.

In het late voorjaar warmt het weer op en raken de omliggende velden bedekt met wilde bloemen. Het voorjaar is het hoogseizoen voor lavendel, waarbij grote delen van het landschap bedekt worden met een zee van paars. Het is werkelijk magisch en doet niet onder voor de Provence in Frankrijk. In het voorjaar zijn veel minder mensen en er hangt een bijna serene sfeer rondom het meer.

In de vroege herfst is het hoogseizoen voorbij, maar hangt er toch nog steeds die zomerse warmte in de lucht. Het water is warm en comfortabel om in te zwemmen, en de sfeer is een beetje meer ontspannen. De accommodatie prijzen zijn ook gunstiger. De late herfst, hoewel koeler, is de tijd van de druivenoogst, en de wijngaarden veranderen in de prachtige tinten oranje en geel.

balatonmeer-hongarije-toerisme-tips-informatie

 

Meer vakantiebestemmingen bij meren vind je op de pagina over: mooie meren. Of bekijk de pagina over andere mooie gebieden in Hongarije.

Alvast een mooie vakantie gewenst!

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct overzichten van mooie vakanties rond het meer. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaringen met het Balatonmeer? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Tim op 02-07-2022
"Relatief vlak maar lekker rustig"

Niet gedacht ooit op vakantie te gaan naar het Balatonmeer maar achteraf is het goed bevallen. Voor ons waren er historische bezienswaardigheden en voor de kinderen allerlei leuke dingen op en rond het water. Allerlei watersporten en zwemplekken.

Deel jouw Balatonmeer-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com