hongarije-bergen-natuur-mooie-gebieden

Wat te doen in Hongarije? De leukste bezienswaardigheden

Er valt veel te zien en te beleven in Hongarije. De meeste bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken vanaf hoofdstad Boedapest of de populaire vakantiebestemming Balatonmeer. Er zijn veel mooie kastelen, kerken, kuuroorden en natuurlijk parken om te bezoeken in Hongarije.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije.

1. Buda kasteel
Het monumentale Buda kasteel is waarschijnlijk het bekendste en meest opvallende gebouw in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het imposante gebouw met de 62 meter hoge koepel troont op het zuidelijke deel van de Burchtheuvel in de Buda wijk. Het Buda kasteel is al van ver zichtbaar en is sinds het begin van de 13e eeuw de residentie van de Hongaarse koningen.

Het is tegenwoordig het grootste gebouw in Hongarije en met talrijke musea één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest.

De Nationale Galerie van Hongarije strekt zich uit over drie vleugels en vier verdiepingen van het Buda kasteel. Naast een collectie penningen zijn hier kunstwerken van de vroege middeleeuwen tot de moderne tijd te bewonderen.

De geschiedenis van Boedapest, van de prehistorie tot de moderne tijd, wordt verteld in het Historisch Museum in de zuidoostelijke vleugel, waar ook de overblijfselen van het middeleeuwse Buda kasteel te vinden zijn.

De Hongaarse bibliotheek, genoemd naar de oprichter graaf Széchényi, is gehuisvest in de noordoostelijke vleugel van het Buda kasteel. Als de grootste bibliotheek van het land bevat het ongeveer acht miljoen boeken, manuscripten en kaarten, waaronder de legendarische bladen van Boedapest uit 1473, het eerste gedrukte boek van Hongarije.

hongarije-hoogtepunten-toeristische-attracties2. Neusiedler See

De Neusiedlersee en omgeving in het noorden van Burgenland is een natuurgebied in Hongarije en Oostenrijk met een groot aantal zeldzame plant- en diersoorten. Meer dan 40 soorten zoogdieren en ongeveer 300 soorten vogels hebben er hun leefgebied gevonden. Ook een groot aantal vissen en reptielen voelt zich thuis in het ondiepe water. Tevens is het een populaire bestemming voor recreatie en watersport.

Door het milde klimaat en meer dan 2000 zonuren per jaar is de Neusiedlersee niet alleen een paradijs voor flora en fauna. Er zijn verschillende fiets-, wandel- en paardrijroutes rond het meer. Zeilers, roeiers, surfers en andere watersporters ravotten op en onder het wateroppervlak.

hongarije-mooie-vakantiebestemmingen-plekken3. Parlement in Boedapest

Het parlement van Hongarije in Boedapest troont aan de oevers van de Donau en is een van de meest imposante gebouwen ter wereld. Het indrukwekkende interieur van het prachtige neogotische gebouw kan tijdens rondleidingen worden bekeken. Met zijn 365 torentjes en talrijke gevels heeft het Hongaarse parlementsgebouw een absoluut onderscheidend uiterlijk.

Rondleidingen door het parlement worden in meerdere talen gehouden en geven een kijkje in het democratische hart van Hongarije. Onder meer de indrukwekkende koepelzaal met zijn de kroonjuwelen, de imposante hoofdtrap en de beroemde bestuurskamer zijn open voor bezoekers. Uitgebreide fresco’s en muurschilderingen vertellen de geschiedenis van Hongarije op het grootste geknoopte tapijt van Europa – 7 bij 21 meter – in de voorkamer van het parlement.

boedapest-leukste-plekken-bezienswaardigheden-vakantie4. Nationaal Park Bükk

Bükk National Park is het grootste nationale park van Hongarije en dankt zijn kenmerkende naam aan de vele beuken die het gebied bedekken. Het hoge berglandschap van Hongarije staat bekend om zijn adembenemende bergweiden, kloven en karstlandschappen en heeft een indrukwekkende flora en fauna. Het is gelegen tussen Eger, Miskolc en Szilvasvárad in het Bükk gebergte in het noordoosten van Hongarije.

De eiken en hogere beuken van het nationale park worden beschouwd als de groene longen van Hongarije en worden sinds het stenen tijdperk gebruikt als bescherming, zoals archeologische vondsten bewijzen. Het hoge berglandschap van Hongarije is vooral populair bij wandelaars die willen genieten van de fascinerende Hongaarse natuur op een van de talloze bewegwijzerde bospaden.

De hoogste waterval van Hongarije ligt in het Bükk gebergte, de Lillafüred waterval. En er zijn meer dan 1.000 grotten in het Bükk National Park, waarvan er velen bezocht kunnen worden. Waaronder de Istyán-grot, met 254 meter de langste grot in Hongarije.

hongarije-vakantie-plekken-plaatsen5. Esterházy paleis in Fertöd

Het Esterházy paleis in de Hongaarse stad Fertöd dateert uit de 18e eeuw. Het wordt toepasselijk het “Hongaarse Versailles” genoemd. De componist Joseph Haydn bracht er vele jaren door als hofcomponist en creëerde een groot aantal van zijn werken hier in Fertöd. Het Hongaarse Esterházy kasteel ligt aan de rand van Fertöd in het westen van Hongarije, vlakbij de Oostenrijkse grens, ongeveer 25 km van Sopron.

Het prachtige paleis van de familie Esterházy is een van de grootste en mooiste rococo paleizen van Hongarije. Esterházy paleis was oorspronkelijk een klein jachthuis dat eigendom was van prins Michael Esterházy. Echter, in 1746, na zijn reis naar Parijs, besloot prins Nikolaus I het paleis te herbouwen op basis van het model van Versailles. Het centrale gedeelte van Esterhazy paleis doet nu dienst als museum en kan bezocht worden tijdens rondleidingen van ongeveer een ​​uur.

hongarije-leuke-bezienswaardigheden-plaatsen6. Heldenplein in Boedapest

Het Heldenplein, Hősök tér, in Boedapest is waarschijnlijk het beroemdste en meest indrukwekkende plein in de hoofdstad van Hongarije. Hier worden de Hongaarse koningen en nationale helden herdacht, het plein wordt geflankeerd door twee monumentale musea. Het Heldenplein is al van ver te zien, want het Millenniummonument troont in het midden van het plein en wordt omringd door de imposante dubbele bogen met een zuilengalerij.

Aan de linkerkant is het Museum voor Schone Kunsten, dat de belangrijkste collectie van kunstenaar die niet uit Hongarije komen. Naast werken van Picasso, Rembrandt, Chagall, Titiaan en Rubens, heeft het Museum voor Schone Kunsten ook de grootste collectie Spaanse kunstenaars buiten het Museum del Prado in Madrid.

De Kunsthal (Műcsarnok) aan de rechterkant van het Heldenplein, die dateert uit 1896, heeft wisselende tentoonstellingen met hedendaagse kunst. Boven de vergulde kapitelen van de zuilen beeldt een kleurrijk mozaïek de heilige Stefanus af als beschermheer van de schone kunsten.

hongarije-wat-doen-zien7. Benedictijnse abdij van Pannonhalma

De benedictijner abdij van Pannonhalma bij Gyor in het noordwesten van Hongarije is het grootste en oudste klooster van het land. Naast het historische klooster, de waardevolle bibliotheek en de prachtige basiliek is er ook een prachtige geneeskrachtige kruidentuin en de uitstekend uitgeruste wijnkelder te bezoeken.

Het klooster is gelegen op de Martinsberg, die zijn naam ontleent aan Sint Maarten, de patroonheilige van het klooster, die hier in het begin van de 4e eeuw werd geboren. Sommige delen van de kerk die meer dan 600 jaar oud zijn, zijn vandaag de dag nog steeds te zien. Het oudste deel van de kerk, dat ook de donkere middeleeuwen heeft overleefd, zijn de indrukwekkende gewelven van de crypte.

hongarije-bezienswaardigheden-wat-te-doen8. Staatsopera in Boedapest

De Staatsopera van Hongarije bevindt zich in Boedapest, in de wijk Pest, niet ver van het hart van de stad. Achter de indrukwekkende façade bevindt zich het opera podium met de op twee na beste akoestiek ter wereld. De prachtige bouw begon in 1875 en is een van de mooiste operahuizen ter wereld met zijn rijkelijk versierde renaissancistische gevel. De Hongaarse Staatsopera is ontworpen door Miklós Ybl, één van de grootste Hongaarse architecten van de 19e eeuw.

Het weelderige interieur van de belangrijkste opera in Hongarije wordt gedomineerd door sierlijke versieringen van stucwerk, goud, mozaïeken en marmeren zuilen. Het plafond van de toneelzaal is versierd met een prachtig schilderij en imposante kroonluchters van ongeveer een ton. Het auditorium biedt plaats aan meer dan 1200 toeschouwers en staat bekend om zijn uitstekende akoestische ruimte.

hongarije-mooie-gebieden-plekjes-natuur9. Sint Adalbertkathedraal in Esztergom

De Sint Adalbertkathedraal in Esztergom in het noorden van Hongarije is de grootste kerk en het katholieke centrum van het land. Het machtige orgel en ’s werelds grootste schilderij boven het altaar zijn bijzonder indrukwekkend. Het indrukwekkende heilige gebouw is opgedragen aan de Moeder Gods en St. Adalbert van Praag en wordt daarom “Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw en St. Adalbert” genoemd.

De machtige St. Adalbert-kathedraal aan de oevers van de Donau lijkt van verre al een machtig bouwwerk. De portiek, die doet denken aan de Griekse oudheid met zijn zuilen en driehoekig puntdak, wordt geflankeerd door twee monumentale klokkentorens. Daarachter rijst de imposante 100 meter hoge koepel op, die een diameter van 33,5 meter heeft en ook wordt ondersteund door een cirkel van kolommen.10. Nationaal park Aggtelek

Het Aggtelek National Park ligt in het noordoosten van Hongarije en is vooral bekend vanwege het grootste en mooiste druipsteengrottenstelsel van Hongarije, de Baradla grotten. Het bevat de hoogste stalagmiet ter wereld, samen met andere adembenemende kalksteenformaties. Het park bestaat uit weelderige loofbossen, die herhaaldelijk worden opgebroken door open plekken, grasvelden en rotspartijen. Zeldzame planten gedijen goed in Aggtelek National Park en bieden een veilige habitat voor een groot aantal insecten en meer dan 200 vogelsoorten.

Verborgen onder het unieke landschap van het Nationaal Park bevinden zich ongeveer tweehonderd adembenemende druipsteengrotten. De grotten zijn ongeveer twee miljoen jaar geleden gevormd. De kalksteen waarin ze door talloze beken en rivieren zijn uitgegraven is maar liefst 230 miljoen jaar oud. In de loop van de millennia zijn er unieke stalactieten en stalagmieten in verschillende vormen, maten en kleuren gevormd uit de druipende kalksteen.

hongarije-vakantie-gebieden-plekken-natuur11. Vissersbastion in Boedapest

Het Vissersbastion op de Burchtheuvel in Boedapest doet denken aan een middeleeuws kasteel met zijn talrijke trappen, torens en kantelen, evenals de overblijfselen van de oude stadsmuur. Bezoekers mogen het Vissersbastion niet missen, vooral vanwege het fantastische uitzicht op de wijk Pest en de Donau. Een absolute topper als je Boedapest en Hongarije bezoekt.

Het magnifieke Vissersbastion is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest. Met zijn kegelvormige torentjes en kantelen doet het Vissersbastion denken aan een sprookjeskasteel. De zeven torens zijn bedoeld om de tenten van de Magyaren te herdenken en staan symbool ​​voor de zeven stammen die in de vroege Middeleeuwen leefden op de Pannonische laaglanden.

boedapest-mooiste-bezienswaardigheden-hoogtepunten12. Terror Háza Múzeum

Deze renaissancistische villa in de wijk Pest van Boedapest werd halverwege de 20e eeuw door de nazi’s en de Sovjets gebruikt als martelkamer en gevangenis.  Maar tegenwoordig is het een gedenkteken en museum. De gevel van het Terror Háza Múzeum roept een gevoel van weemoedigheid op, want op ooghoogte herdenkt een schijnbaar eindeloze reeks zwart-witfoto’s de slachtoffers die in dit huis hebben geleden en hun leven hebben verloren.

Naast talloze films en documenten over de desastreuze regimes van de nazi’s en de Sovjet-Unie zijn ook de cellen te zien waarin het laatste verzet van de gevangenen werd gebroken. Veel van de informatie is alleen in het Hongaars, maar er is ook een audiogids in het Engels.13. Fort van Sümeg

Op de top van de top van de Burchtberg (270 meter) bij de stad Sümeg, ligt een goed behouden fort. Het kan een leuke bezienswaardigheid zijn tijdens je vakantie. Mede dankzij de mooie uitzichten over de omgeving. In het fort kan je ook wassenbeelden bekijken het het museum over de geschiedenis van het kasteel bezoeken. Ook worden er geregeld ridderspelen nagespeeld op de binnenplaats.
De wandeling naar het fort kan wat steil zijn maar gelukkig kan je ook kiezen voor een ritje per taxi of koets.

hongarije-wat-doen-vakantie-kinderen14. Vidámpark

Wanneer je op vakantie bent in de buurt van Boedapest en een leuk uitje met kinderen wil gaan doen, kan het Vidámpark een leuke idee zijn. Het is een historische pretpark met oude attracties die nog steeds in gebruik zijn. Waaronder een 100 jaar oude draaimolen en een achtbaan uit 1926. Een gedeelte van de ruim 30 attracties zijn echter wel modern. De historische attracties kunnen leuk zijn om eens te zien15. Hoogste waterval van Hongarije
In het noord oosten ligt het Hámori meer dat wordt omringd door het Bükk-gebergte. Je vindt er meerdere (natuurlijke) bezienswaardigheden, waaronder een indrukwekkende waterval. Met een indrukwekkend geweld valt er een enorme hoeveelheid water naar beneden. Doordat je vlakbij de waterval kan staan, is de vallende watermassa extra indrukwekkend.

Andere hoogtepunten van de regio zijn het meer, twee grotten, een historische smeltoven, een burcht en een stoeltjeslift.

hongarije-wat-doen-zien16. Koninklijk paleis van Gödöllő

Eén van de belangrijkste paleizen van Hongarije vind je bij de plaats Gödöllő in het centrale noorden. Men is al in 1733 begonnen met de bouw van het enorme bouwwerk. In de loop der jaren heeft het al meerdere functies gehad. Van paleis tot militaire kazerne en van bejaardentehuis tot museum.
En dat laatste is het nog steeds. Bezoekers kunnen het gerestaureerde gebouw van binnen en buiten bekijken. Daarbij kan je onder andere de mooi gerestaureerde kamers zien. Maar je kunt ook een wandeling maken door het omliggende park.

hongarije-highlights-tips17. De grootste kerk van Hongarije

Wil je de grootste kerk van het land wel eens zien? Dan moet je naar stadje Esztergom dat in het noorden bij de grens met Slowakije ligt. Het is één van de oudste steden van het land en biedt allerlei historische gebouwen, Waaronder de grote basiliek, die tussen 1822 en 1869 gebouwd is.

Je kan de kerk ook van binnen bekijken. Meer informatie over het bouwwerk kan je vinden bij het museum van het nabij gelegen paleis.

hongarije-hoogtepunten-wat-zien18. Tapolca grot

Midden in het plaatsje Tapolca, in de buurt van het Balatonmeer, ligt een populaire grot. Je kan de grot namelijk bezoeken en vervolgens een route van 3 kilometer lopen. Onderweg kom je door een indrukwekkend stelsel van gangen en grotten. Voor je ondergrondse ontdekkingstocht kom je door een kleine informatieruimte. Vervolgens ga je per boot met een gids door het ondergrondse stelsel. Een leuke activiteit voor zowel volwassenen als kinderen.

hongarije-leuke-dingen-doen19. Thermale baden in Héviz

Vlakbij het bekende Balatonmeer ligt het plaatsje Heviz. Het uitgegroeid tot een bekend plaatsje dankzij de thermale bronnen. De vijver is tienduizenden jaren geleden ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting. Na al die jaren heeft de natuur nog steeds een grote invloed op de vijver. Het water wordt namelijk verwarmd door water wat uit de onderliggende veenlaag komt. Daardoor is het water altijd 33° tot 36° graden. Ook zou het water door de bijzondere samenstelling, geneeskundige effecten hebben. Daardoor is het een populaire plek onder zowel toeristen als de inwoners.

Je kunt het water testen via het bijbehorende Wellnesscentrum Spa Héviz.

balatonmeer-leuke-activiteiten-wat-doen

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Hongarije. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Hongaarse vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Hongarije.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Hongaars gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com