dusseldorf-rijnboulevard

 

De mooiste bezienswaardigheden van Düsseldorf

Ontdek hier wat je zoal in de stad kunt gaan doen tijdens je bezoek.

1. Altstadt
Het oude historische centrum van Düsseldorf wordt ook wel Altstadt genoemd. Het is het hart van de stad en is tevens de meest sociale plek van de stad. Hier bevinden zich namelijk de meeste restaurants, terrassen en clubs. Zowel overdag als in de avonduren is hier veel te beleven en je verveelt je nooit.

Naast de restaurants en terrassen zijn er ook veel historische gebouwen in dit gedeelte van de stad te vinden. Denk aan de Andreaskirche, het Rathaus en de St. Lambertus Basiliek. Aan het einde van het jaar zijn hier ook de mooiste kerstmarkten te vinden. In ieder jaargetijde zijn er daarom voldoende mogelijkheden en kan je ervoor zorgen dat je een leuke tijd in de stad beleeft.

Ben je ook nog een bierliefhebber? Dan kan je hier de lokaal gebrouwen Altbier proberen. De lokale brouwers vertellen jou maar al te graag over deze bieren en hoe het brouwen in zijn werk gaat.

dusseldorf-bezienswaardigheden2. Medienhafen

De Medienhafen is een plek waar je bijzondere moderne architectuur tegenkomt. Het is een omgebouwd havengebied, waar je een groot aantal aparte gebouwen vindt. De meest uiteenlopende vormen kom je tegen. In de haven zijn veel horecabedrijven gevestigd en het is een echte toeristische trekpleister geworden. Ook deze bedrijven hebben vooral een moderne uitstraling. Het uitzicht op de gebouwen in het gebied en de haven zorgen ervoor dat je hier een leuke tijd door kan brengen. Een bezoek aan dit havenkwartier is te allen tijde een goed idee als je in Düsseldorf verblijft.

dusseldorf-wat-zien-centrum3. Rheinpromenade

De Rheinpromenade kan niet achterblijven. Waar je ook naartoe gaat in de stad, je zal altijd bij deze promenade uitkomen. Het is een wandelboulevard, welke over de rechteroever van de Rijn loopt en midden in het centrum van Düsseldorf ligt. Je hebt vanaf de promenade een mooi uitzicht op het water, ziet de rondvaartboten voorbij komen en kan gebruik maken van één van de vele terrasjes die zich aan de promenade hebben gevestigd. Het is daarom ook een uitstekende plek om van de zonsondergang te genieten bij goed weer.

Aan de Rheinpromenade heb je ook een aantal bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Denk aan de Schlossturm en de Rheinturm. Ook het maritiem museum van de stad kom je in deze wijk tegen. Wil je de hoogte in? Maak dan gebruik van het reuzenrad, zodat je pas echt een uitzicht hebt over de stad.

dusseldorf-bezienswaardigheden-info4. Uitzicht vanaf de Rheinturm

De Rheinturm is hierboven al even genoemd. Het is een plek waar je een mooi uitzicht krijgt over de stad. De toren is bijna 241 meter hoog. Dankzij deze hoogte is het ook het hoogste gebouw van de stad. De toren wordt voornamelijk gebruikt voor het verspreiden van radio- en televisiesignalen. De antennes zijn niet meer nodig voor het verspreiden van televisie zelf, omdat veel tegenwoordig gedigitaliseerd is. Wel moeten de signalen nog bij alle huishoudens komen.

Het observatiedek is voorzien van een ronddraaiend restaurant. Houd er wel rekening mee dat je moet betalen om de toren in te gaan. Voor fotografen is het niet altijd de beste plek om te verblijven en avondfoto’s te maken. Je hebt namelijk altijd de weerspiegeling van het glas.

rheinturm-dusseldorf-info5. Gehry-gebouwen

De Gehry-gebouwen zijn één van de bekende bezienswaardigheden van Düsseldorf, welke je niet over het hoofd mag zien. Het zijn gebouwen die je vindt in de Medienhafen. De gebouwen bestaan uit drie verschillende gebouwen, welke ontworpen zijn door de Amerikaanse architect Frank O. Gehry. De bijzondere vormgeving en het gebruik van verschillende materialen maken het een opmerkelijk geheel.

Vooral liefhebbers van architectuur zullen hier hun ogen uitkijken. In de volksmond wordt het complex ook wel de Neuer Zollhof genoemd. Tegenwoordig zijn de gebouwen voornamelijk gebruikt als wooneenheden en kantoorgebouwen.

dusseldorf-mediahaven-wat-doen6. Schloss Benrath

Schloss Benrath is een landgoed dat aan de Rijn ligt. Aangrenzend ligt het natuurgebied Zonser Grind. Het kasteel is gebouwd in de 18e eeuw in Benrath. Tegenwoordig is Benrath een deelgemeente van Düsseldorf. Het ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van het centrum, dus je bent er binnen een paar minuten. Je kan met de auto er naartoe reizen, maar ook gebruik maken van de U-Bahn. Met de U-Bahn ben je binnen een half uur bij het kasteel.

Het kasteel zelf is vrij rustig. Je hoeft dus geen excentrieke versieringen te verwachten. Je ziet verschillende stijlen voorbij komen. Denk aan de rococostijl en het classicisme. Binnen in het paleis zijn er twee musea te vinden. Het Museum voor Europese Hovenierskunst en het Natuurhistorisch Museum zijn beide geopend voor het publiek. Ook de historische kasteeltuin is openbaar en staat bekend als één van de mooiste parken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

dusseldorf-bezoeken-tips7. Köningsallee

De Köningsallee is de perfecte plek voor echte winkelliefhebbers. Het is wel een plek waar je voornamelijk de duurste winkels tegen gaat komen. Deze straat ligt recht aan de boulevard en is daarom goed te combineren. Je vindt hier een aantal luxe modehuizen, maar ook winkels als Louis Vuitton, Tiffany & Co en Hermes. De winkelstraat is ongeveer 31 meter breed, waardoor je niet snel in de drukte belandt. Je kan een kilometer aan winkels terugvinden. Wie weet vind je wel een nieuwe outfit.8. Kunstmusea

Düsseldorf heeft meerdere musea waar je een bezoek aan kan brengen. Twee kunstmusea steken hier met kop en schouder bovenuit. Het K20 aan de Grabbeplatz en de K21 in het Ständehaus en Schmela Haus. De musea hebben beide een geheel andere uitstraling.

Het K20 museum is gevestigd in een zeer modern gebouw. De zwarte granieten gevel springt er direct uit in het straatbeeld. In het museum vind je collecties van Mondriaan, Picasso, Knoebel en Beuys. In het K21 museum, welke onderverdeeld is in twee gebouwen, zijn voornamelijk exposities en tijdelijke tentoonstellingen te vinden. Iedere keer dat je hier een bezoek aan brengt, kom je dus weer een geheel andere tentoonstelling tegen.

dusseldorf-musea-kunst9. Filmmuseum

Het Filmmuseum is een ander museum waar je een bezoek aan moet brengen als je in Düsseldorf bent. Filmliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Verschillende onderdelen van de cinematografie komen hier voorbij. Denk aan apparatuur, special effects, technieken, filmposters en kostuums.

De vaste tentoonstelling is al enkele jaren te bezoeken, maar er zijn ook tijdelijke exposities waar je een bezoek aan kan brengen. Bij de tijdelijke exposities komen vooral bepaalde onderdelen in de spotlight. Zo kan het bijvoorbeeld ook om een bepaalde filmgenre gaan, maar ook om een specifieke techniek.10. St. Lambertus kerk

De St. Lambertus is een rooms-katholieke kerk, welke je in het hart van Düsseldorf tegenkomt. Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de kerk al bestaat, maar naar verwachting is het een 12e eeuws gebouw. Het is hiermee ook het oudste, nog bestaande gebouw van de stad. De toren wordt gezien als het symbool van de stad. Dit komt mede door de bijzondere dakconstructie. Deze is namelijk gedraaid, waardoor er een gedraaide torenspits ontstaan is.

Deze dakconstructie is minder oud dan de rest van het gebouw. Na een enorme brand moest het gebouw namelijk gerestaureerd worden. Er is vers hout voor gebruikt, wat is gaan werken en verdraaid is opgedroogd. Bezoek vooral de schatkamer, waar je verschillende rituele gouden en zilveren voorwerpen kan bekijken.

dusseldorf-lambertus-kerk11. De jaarlijkse evenementen

In de stad worden elk jaar meerdere bekende evenementen georganiseerd. Zo kan je in december de kerstmarkten bezoeken. Of bekijk een keer de grote carnavalsoptocht die eind februari of begin maart wordt georganiseerd.
Eind mei vindt jaarlijks de “Japandag” plaats. Een dag dat wordt georganiseerd door de relatief grote Japanse gemeenschap.
Verder kan je de grootste kermis langs de Rijn bezoeken. De derde week van juli wordt er (bijna) jaarlijks een grote kermis opgebouwd op de oevers van de Rijn.12. Kö-Bogen

Aan de rand van het centrale Hopfgarten park, staat tegenwoordig een modern winkelcentrum. De futuristische gebouwen worden de Kö-Bogen genoemd. Ze worden gebruikt als kantoorpanden en als winkelgebied. Het kan een leuke plek zijn om moderne architectuur te zien en te gaan winkelen. De winkels richten zich met name op het hogere segment. Goedkope merken kom je er niet veel tegen.

dusseldorf-hoogtepunten-winkelcentrum13. Johanneskirche

Sinds 1881 staat aan het einde van de Berliner Allee, in het centrum van de stad, de Johanneskerk. Het is de grootste protestantse kerk in Düsseldorf en daardoor vanaf vele plekken te zien. Het kan interessant zijn om de kerk eens van buiten en binnen te bekijken.

Rond de kerk staan ook andere bezienswaardigheden, zoals het Keizer Wilhelm-monument, het Bismarck-monument en de resten van grotendeels verwoestte Moltke-monument.

dusseldorf-johanneskerk14. Het bijzondere plantengebouw

Bij het futuristische Kö-Bogen winkelcentrum, staat tegenwoordig de Kö-Bogen II. Een gebouw met een bijzondere vormgeving. Maar wat het gebouw helemaal bijzonder maakt is de bekleding van planten. De enorme wanden en het dak, zijn namelijk bijna helemaal bekleedt met planten. Een bijzonder gezicht waardoor het Kö-Bogen II gebouw al is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid.

dusseldorf-ko-bogen15. Het historische stadhuis

Midden in de Altstadt staat het Rathaus. Het historische stadhuis van Düsseldorf. Het gebouw is al gebouwd in de 16e eeuw en is daarmee één van de oudere gebouwen van de stad. Voor liefhebbers van historie is het daardoor een interessante plek. En zelfs na al die jaren doet het gebouw nog steeds dienst als stadhuis.

dusseldorf-info-bezoeken-stadhuis16. Japanse tuin

Heb je zin in een rustige en onbekende bezienswaardigheid? Dan kan je een bezoekje brengen aan het Nordpark. Een stadspark in het noorden van de stad. Je kunt er heerlijk tot rust komen. Eén van de leukste plekken van het park is de Japanse Tuin. Deze is ooit aangelegd door de relatief grote Japanse bevolkingsgroep in de stad. De Japanse gebouwen en de bijzondere tuin kunnen leuk zijn om eens te zien.

japanse-tuin-dusseldorf17. Ontdek de stad per fiets

Wil je een leuke activiteit doen en ook veel leuke plekken zien? Dan kan je een fietstocht gaan maken. Zo kan je de stad eenvoudig en op een leuke manier verkennen. Je kunt er voor kiezen om een fiets te huren en vervolgens zelf een route te bepalen. Ook kan je kiezen voor een fietstour. Een lokale gids (o.a. Engelssprekend) zal je langs allerlei highlights leiden. Onderweg kan je wat extra informatie krijgen over alles wat je ziet.18. Kaufhof an der Ko

De Kö is de bekendste winkelstraat van de stad. Het ligt midden in het centrum en biedt allerlei soorten winkels. Een opvallend plek is het indrukwekkende art-nouveaugebouw. Het is het Kaufhof an der Ko. Een historisch winkelcentrum dat al sinds 1909 is geopend. Ook tegenwoordig is het warenhuis nog geopend en een leuke plek voor winkelliefhebbers.

dusseldorf-activiteiten

 

Toeristische informatie voor je bezoek aan Düsseldorf

De stad ligt in de buurt van de grens met Nederland, ter hoogte van Eindhoven. De afstand tot de grens is slechts 50 kilometer. Dankzij de ligging is het voor Nederlanders en Belgen een geschikte stad voor een weekendje weg. Ondanks dat Düsseldorf niet de eerste Duitse stad is waar je aan zal denken, is de stad toch zeker de moeite waard. Maar hoeveel dagen heb je eigenlijk nodig om veel te zien? Veel mensen bezoeken de stad twee à drie dagen. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse kerstmarkten in het historische centrum.

Düsseldorf is een middelgrote stad met ruim 600.000 inwoners. Daarmee is het de zevende stad van Duitsland. De bezienswaardigheden liggen grotendeels op loopafstand van elkaar. Leuke plekken die toch wat verder weg liggen zijn meestal eenvoudig met de tram of metro te bereiken. Wil je de stad per auto bezoeken? Vergeet dan niet de verplichte milieusticker niet.

dusseldorf-bezoeken-winkel

 

Via de volgende links kom je op andere interessante pagina’s Zoals over de nabij gelegen regio Sauerland of de stad Keulen.

Ook kan je het overzicht van leuke Duitse steden bekijken.

© 2024 SuggestMe.com