noorwegen-vakantie-informatie-toerisme

Toeristische informatie over Noorwegen

Vakantie in koud en donker Noorwegen, het land van de Vikingen – kan dat? Vooral natuurliefhebbers, vissers en mensen die naast rust en stilte willen genieten van de natuurlijke eenzaamheid van het bijzonder aantrekkelijk landschap, kiezen voor Noorwegen als vakantiebestemming. Maar niet alleen individualisten en liefhebbers van Scandinavië wandelen over de brede Noorse toendra en kijken naar rendieren in de bossen.

Vooral de diep glooiende fjorden, de heldere, diepe meren en de rivieren, die worden gevoed door de machtige gletsjers, trekken elk jaar meer en meer vakantiegangers naar Noorwegen: families, senioren, groepsreizen en backpackers. Naast het bezoeken van de meer dan 20 nationale parken in Noorwegen, kijken de talrijke bezoekers uit naar het diverse aanbod van vakantie activiteiten in en rond de Noorse meren, rivieren en kusten.

Als je binnenkort naar Noorwegen op vakantie gaat, dan is dit reisblog echt iets voor jou. We geven je alle toeristische informatie voor een fantastische reis naar dit bijzondere vakantieland in Scandinavië. Je leest over de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen, de leukste vakantiegebieden en de steden in Noorwegen die je niet mag missen. Op het einde vertellen we ook meer over het klimaat.

noorwegen-mooie-bezienswaardigheden-plekken

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in Noorwegen

Noorwegen is een groot land in het noorden van Europa en heeft veel mooie bezienswaardigheden in petto voor vakantiegangers. Er zijn heel veel mooie natuurparken te bezoeken met fjorden, gletsjers, canyons, bossen en veel wilde dieren. Daarnaast zijn er ook veel historische en culturele bezienswaardigheden en natuurlijk de Aurora Borealis, het noorderlicht.

Lofoten
De Lofoten is een landschappelijk indrukwekkende archipel aan de westkust van Noorwegen en bestaat uit ongeveer 80 eilanden. Ze worden van het vasteland gescheiden door de Vestfjord. De Lofoten werd 6000 jaar geleden voor het eerst bewoond. Hier wonen nu nog zo’n 25.000 mensen. Op de spectaculaire eilanden kun je genieten van de middernachtzon en het noorderlicht.

Het landschap van de Lofoten is indrukwekkend: de koningsblauwe zee, bergen tot 1000 meter hoog, pittoreske meren, witte zandstranden, kleine vissershutjes – dit alles gaat samen in een symbiose die niet in woorden te vatten is, je moet de magie van Lofoten en Noorwegen zelf ervaren. Daarnaast is er de fantastische ligging in het noorden: de Lofoten liggen ongeveer 100 kilometer ten noorden van de poolcirkel in Noorwegen.

noorwegen-leuke-vakantiebestemmingen-plekkenAurora Borealis

Het spectaculaire noorderlicht is in veel gebieden in het noorden van Noorwegen uitstekend te zien. De Lofoten is een van de beste plekken om dit prachtige natuurverschijnsel te aanschouwen. In Laukvik is een Aurora Borealis Centrum opgericht met interessante exposities over het noorderlicht. Als je het adembenemende lichtspektakel onder geen enkele omstandigheid wilt missen, kun je ook een automatische sms naar je laten sturen als het noorderlicht weer aan de hemel danst. De beste kans om het noorderlicht in Noorwegen te zien is tijdens koude nachten tussen oktober en maart.

noorwegen-vakantie-wat-doen-zienFlåm Railway

De Flåm-spoorlijn in Zuid Noorwegen brengt passagiers op een route van 20 kilometer van de haven van Flåm door de adembenemende natuur van Zuid-Noorwegen naar de bergen van Myrdal. De Flåm-spoorlijn is een van de meest spectaculaire spoorlijnen ter wereld. Het werd in 1940 geopend na 17 jaar bouwen en overspant een afstand van ongeveer 20 kilometer. Onderweg kan je van een adembenemend natuurlandschap genieten. Watervallen die ver de diepte in tuimelen, worden afgewisseld met besneeuwde bergtoppen en alpenweiden die zich uitstrekken langs de steile hellingen.

Eén van de hoogtepunten van Noorwegen is zeker de machtige waterval Kjosfoss. De Flåm-spoorlijn maakt hier een korte stop zodat reizigers dit spectaculaire natuurspektakel op foto’s kunnen vastleggen. Eenmaal op de top is er ook een korte stop in Myrdal voordat je terugkeert naar Flåm. Afhankelijk van het seizoen rijdt de Flåm-spoorlijn 4 tot 10 keer per dag van Flåm naar Myrdal en terug.

noorwegen-trein-reis-hoogtepuntenVoringfossen

Vøringfossen is de op twee na grootste waterval van Noorwegen en één van de mooiste watervallen van het land. Het is de meest bezochte waterval in Noorwegen en heeft een enorme daling van 183 meter. Hiervan is het vrijeval gedeelte van Vøringfossen 145 meter. Vøringfossen is zeer gemakkelijk te bereiken over de weg en ligt niet ver van de weg Rv 7, die Oslo met Bergen verbindt. De weg slingert de berg op in krappe haarspeldbochten en door talloze tunnels. Er is een parkeerplaats, van waaruit je via een goed bewegwijzerd pad in ongeveer 15 minuten een uitkijkplatform bereikt.

Als je de imposante Vøringfossen in al zijn glorie wilt ervaren, kun je omhoog naar Hotel Fossil klimmen. Het duurt ongeveer 90 minuten om heen en terug te lopen vanaf de parkeerplaats. Als alternatief kun je ook met de auto via een tolweg naar Hotel Fossil rijden. Vanaf het hoge uitkijkpunt heb je een fantastisch uitzicht op de imposante watermassa die over de rand de diepte in dondert.


Nusfjord
Het pittoreske Nusfjord op het eiland Flakstadøy is misschien wel het mooiste vissersdorp van Noorwegen. Aan de oever van de Bottelvika fjord staan de kleurrijke houten huisjes als een soort speelgoed nederzetting onder de torenhoge bergen van Flakstadøy. De hoogte van de kliffen, de Tønsåsheia, is een indrukwekkende 769 meter.
Nusfjord wordt beschouwd als het best bewaarde historische vissersdorp op de Lofoten. Naast vissen en het bezoeken van het historische dorp, behoren wandelen, fietsen en boottochten door de spectaculaire bergen van Noorwegen tot de meest populaire activiteiten in en rond Nusfjord.

Een groot deel van de ongeveer 40 overgebleven rorbu huizen wordt verhuurd als pittoreske, rustieke accommodatie aan toeristen, die naast de commerciële vissers van de Lofoten kunnen wonen en de drukte van de Nusfjord-haven van dichtbij kunnen ervaren.

noorwegen-vakantie-informatie-plaatsenPreikestolen en Lysefjord

De Preikestolen, vrij vertaald als preekstoel, is een plateau in het zuiden van Noorwegen, gelegen op een 600 meter hoge steile klif boven de Lysefjord en biedt adembenemende panoramische uitzichten. Het rotsplateau is ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd door het barsten van de vorst. Op dat moment reikte de gletsjer over de Preikestolen en het ijskoude water in de spleten blies enorme blokken weg, die de gletsjer vervolgens wegvoerde.

Meer dan 100.000 bezoekers per jaar beklimmen de bijna verticale rotswanden om te genieten van het bijna buitenaardse panoramische uitzicht over dit deel van Noorwegen. Een heel speciale adrenalinestoot is gegarandeerd voor iedereen die de rand durft te naderen. Mensen met hoogtevrees moeten hier wegblijven. Het plateau is namelijk volledig onbeveiligd, geen enkele barrière beschermt bezoekers tegen de 600 meter diepe afgrond.

Voordat je kunt genieten van dit sublieme gevoel, moet je ongeveer twee en een half uur klimmen over een afstand van 5 kilometer. Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats Preikestolhytta, waar je moeten betalen om te staan. Daar is ook een souvenirwinkel en sanitair. Voor de matig zware wandeling zijn naast een goede fysieke conditie stevige schoenen absoluut noodzakelijk.

noorwegen-wat-doen-zien-activiteitenStaafkerk van Lom

De staafkerk van Lom in het zuidwesten van Noorwegen is één van de beroemdste, mooiste en meest bezochte staafkerken van Noorwegen. De staafkerk  werd gebouwd in de 12e eeuw en ligt in de provincie Oppland in het zuidwesten van Noorwegen in een zijdal van de Gudbrandsdal. De Gudbrandsdal is de langste vallei van Noorwegen met een lengte van 320 km.

Het eerste dat opvalt, is de hoge, puntige toren. Drakenkoppen zitten op de dakgevels om boze geesten af ​​te weren. Deze dateren uit de begintijd van de kerk. Twee van de drakenkoppen zijn inmiddels vervangen door nieuwe exemplaren. De originelen zijn te zien in het museum in Lillehammer. Ter bescherming tegen weersinvloeden is de gehele houten constructie bedekt met teer.

Deze beroemde kerk in Noorwegen is open voor bezoekers van mei tot september. De openingstijden variëren enigszins per  maand. De kerk is geen museum, maar wordt nog steeds gebruikt als een plaatselijke kerk. Je dient hier rekening mee te houden bij je bezoek. Fotograferen in de kerk is niet toegestaan. De kerk is gesloten voor bezoekers tijdens diensten, bruiloften en begrafenissen.

noorwegen-mooie-natuurgebieden-gebouwenNoordkaap

De Noordkaap in het noordelijkste graafschap van Noorwegen verwelkomt zijn gasten met een steile leistenen muur, een zeer interessant bezoekerscentrum en hun eigen Noordkaap certificaat. De Noordkaap is een gigantische rots die steil oprijst uit de poolzee in het noorden van Noorwegen. Het is gelegen op het eiland Magerøya in de Noorse gemeente Nordkapp en wordt vaak ten onrechte het noordelijke punt van Europa genoemd. In feite is de Noordkaap het meest noordelijke punt van Europa dat vanaf het vasteland over de weg kan worden bereikt.

Vanaf de Noordkaap is het nog ruim 2.000 kilometer naar de Noordpool, maar het is al 500 km boven de poolcirkel. De Noordkaap is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Noorwegen en wordt jaarlijks door zo’n 200.000 toeristen bezocht. De beste manier om de Noordkaap te bereiken is met de bus of auto vanuit Honningsvåg of Rovaniemi. Tussen november en april is de weg afgesloten voor personenauto’s, maar er rijden nog wel bussen. Ook komen steeds meer reizigers met de camper of fiets naar de Noordkaap.

noorwegen-noordkaap-bijzondere-plekkenBorgund staafkerk

De staafkerk van Borgund is een van de best bewaarde staafkerken in Noorwegen en is niet gewijzigd of uitgebreid. De raamloze vorm van die tijd is bewaard gebleven, de kerk  is nu nog precies zoals het 800 jaar geleden was. De staafkerk van Borgund ligt in de provincie Sogn og Fjordane in het zuidwesten van Noorwegen. Het dateert van rond 1150 en is opgedragen aan de apostel Andreas.

Het interieur, dat toegankelijk is via het westelijke portaal, is heel eenvoudig gehouden, zonder zitplaatsen en door het ontbreken van ramen is het schemerig en somber. Het weinige licht dringt door ronde kijkgaten in de muren het interieur van de staafkerk binnen. Ten zuiden van de kerk staat een aparte klokkentoren, waarvan de houten constructie ook dateert uit de Middeleeuwen.

noorwegen-vakantie-bestemmingen-gebiedenStruve Boog

De Struve Boog is een 2.800 km lang netwerk van geodetische meetpunten dat zich uitstrekt over 10 landen, van de Noordelijke IJszee tot de Zwarte Zee. Van Fuglenes (nabij Hammerfest) aan de Noordelijke IJszee in Noorwegen tot Staro-Nekrasovka in Oekraïne aan de Zwarte Zee. In de 19e eeuw werd de boog, onder leiding van de astronoom Wilhelm Struve, gebruikt om de grootte en vorm van de aarde te bepalen. Vier van deze  Struve boog meetpunten bevinden zich in Noorwegen:

  • Fuglenes – een voorstad van de stad Hammerfest, markeert het begin van de Struve Boog en is misschien wel het beroemdste monument van het onderzoeksnetwerk.
  • Lille-Raipas – een berg in de buurt van de stad Alta in Finnmark, Noord-Noorwegen.
  • Lodiken – een berg in de gemeente Kautokeino, ook in Noord-Noorwegen.
  • Muvrávárri – de hoogste top van het Bealjášvárri-gebergte, ook in Noord-Noorwegen.


Jostedal gletsjer

Het grootste ijsveld van Noorwegen ligt in het Jostedalsbreen National Park. Met een oppervlakte van ongeveer 500 vierkante kilometer verdient de gelijknamige gletsjer de titel van de grootste in zijn soort op het vasteland van Europa. Ruimte voor avonturiers is er dus zeker genoeg, deze plek is een uitdaging voor natuurliefhebbers die actief willen zijn. Je kunt er verschillende gletsjer armen ontdekken die zich uitstrekken tot in de idyllische valleien en fjorden die typisch zijn voor Noorwegen.

Een populaire route voert over de gletsjer arm “Nigardsbreen”, die met zijn blauw glinsterende ijs onvermijdelijk doet denken aan fascinerende sprookjesverhalen over sneeuw koninginnen en ijsmonsters. Het omringende landschap zou de afgelopen jaren weinig veranderd zijn. Er zijn rondleidingen in Nationaal Park Jostedalsbreen vanaf verschillende locaties, bijvoorbeeld vanuit Jostedalen. Daarnaast kun je in het nabijgelegen gletsjermuseum je kennis van de gletsjerwereld in Noorwegen uitbreiden of opfrissen.

noorwegen-gletsjer-mooie-plekkenGeirangerfjord

De Geirangerfjord staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt niet voor niets de “Parel van Noorwegen” genoemd. Het ligt ongeveer 280 kilometer ten noordwesten van Oslo en is de voortzetting van de Sunnylvsfjord, die op zijn beurt een zijtak van de Storfjord is. De Geirangerfjord is vooral beroemd om zijn indrukwekkende landschap tussen de bergen tot 1700 meter hoog. Maar ook verlaten boerderijen, de zogenaamde fjord boerderijen, die in de omgeving liggen en deels in de steile hellingen zijn ingebouwd, trekken talrijke bezoekers van over de hele wereld.

Verder zijn de watervallen rondom de Geirangerfjord erg fascinerend. De bekendste zijn de zogenaamde “zeven zussen”. Dit zijn zeven watervallen naast elkaar, die, afhankelijk van het seizoen, zachter of sneller over de kliffen vallen.

noorwegen-mooie-fjorden-meren-gebiedenTrolltunga

Trolltunga de perfecte plek voor een dagtocht naar de hoogten van Noorwegen. De rots, die in het Nederlands “trollen tong” betekent, bevindt zich in de buurt van Odda. Je passeert mysterieuze heidevelden en heldere meren, klimt over rotsachtige rotsen en wandelt door weelderige groene weiden. Eenmaal boven word je beloond met een spectaculair uitzicht. Begin ’s ochtends vroeg met wandelen en neem voldoende proviand mee, want je wandeling duurt minimaal acht uur. Een goede wandeluitrusting is hier geen overbodige luxe.

noorwegen-waar-vakantie-boekenKystriksveien kustweg

Met een lengte van 400 mijl is deze weg die door het noorden van Noorwegen loopt allesbehalve een gewone weg. Op de route kom je in het binnenland gletsjers tegen en langs de kust vele kleine eilandjes die je verleiden tot een tocht met de veerboot als kleine onderbreking van je reis. Niet alleen het landschap van de kustweg fascineert, hier ontdek je ook veel dieren in het wild.

Als je van vogels houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan het eiland Vega in Noorwegen en zijn zeldzame eidereenden. Lovund maakt indruk met wilde papegaaiduikers. Op deze weg moet je je maar één ding eigen maken: de reis zelf is het doel. Neem korte pauzes en met een beetje geluk stuit je op kleine en grote wonderen van de natuur.

 

Leuke vakantiegebieden in Noorwegen

Noorwegen kent vele leuke vakantie gebieden die ieder jaar weer heel veel toeristen trekken. Het noorden van Noorwegen is bekend om het noorderlicht en de arctische landschappen. Het hele westen wordt gekenmerkt door diepe fjorden, bergen en bossen, afgewisseld met historische steden. Het zuiden heeft een gematigd klimaat en is perfect voor een zomervakantie aan het water. De echte avonturiers gaan natuurlijk naar Spitsbergen, de Noorse eilandengroep op de Noordpool.

Noord Noorwegen

Noord Noorwegen staat synoniem voor rust en afzondering en de puurheid van de natuur. Wie hier reist, zoekt unieke, authentieke ervaringen, natuur avonturen en vooral zichzelf. Fascinerende natuurverschijnselen, eindeloze uitgestrektheid en culturele bijzonderheden zorgen voor een individuele vakantie-ervaring. Als onderdeel van Noors Lapland ligt de regio op het niveau van Siberië, Groenland en Alaska en bevat niet alleen de enige verbinding van het land met Rusland, maar ook het noordelijkste punt van Europa met de Noordkaap.

Eenzame, ongerepte plateaus, prachtige bergen, ruige rotskusten, dromerige valleien, talloze meren en eilanden en een ongelooflijke uitgestrektheid fascineren natuurliefhebbers van over de hele wereld al honderden jaren. Het noordelijkste punt van Europa is een belangrijke toeristische bestemming en een ideaal uitkijkpunt voor de wereldberoemde natuurlijke spektakels van de middernachtzon en het noorderlicht.

noorwegen-mooie-gebieden-steden-hoogtepunten


Fjord Noorwegen

Fjord Noorwegen is een regio in het westen van Noorwegen die bestaat uit de provincies Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane en Møre og Romsdal. Machtige fjorden, bergen, gletsjers en watervallen geven de regio Fjord Noorwegen zijn onvergelijkbare aantrekkingskracht en bieden tegelijkertijd een breed scala aan sport- en recreatiemogelijkheden. In de steden langs de kust daarentegen kun je genieten van de levendige cultuur en geschiedenis van de regio en van de heerlijke Noorse keuken.

Fjord Noorwegen is een regio in het zuidwesten van Noorwegen met enkele zeer populaire reisbestemmingen, zoals de steden Stavanger, Bergen, Florø, Ålesund en Molde. Karakteristiek zijn natuurlijk de majestueuze fjorden die de regio zijn naam hebben gegeven en de imposante berglandschappen. Ook vind je hier diepe meren en dichte bossen, kortom een ​​paradijs van ongerepte Scandinavische natuur.

noorwegen-vakantie-gebieden-attracties


Zuid Noorwegen

Vanwege het milde klimaat voor Scandinavische begrippen wordt de kuststreek ten zuiden van Oslo ook wel de “Noorse Rivièra” genoemd. Deze regio staat vooral bekend om de prachtige archipels en de witte houten huizen langs de kust. De dorpen hebben zich goed aangepast aan het heersende toerisme. Elke stad heeft zijn eigen charme. Zo heeft Arendal een levendige kunst- en cultuur scene met veel festivals.


Svalbard

Svalbard, de Noorse naam van Spitsbergen, betekent koel land en doet zijn naam eer aan. Het klimaat is hier subpolair en 60 procent van het gebied is bedekt met gletsjers. Desalniettemin is de eilandengroep van Noorwegen met als hoofdeiland Spitsbergen goed bereikbaar en met een beetje geluk kun je arctische dieren in het wild bewonderen. Hier leven ijsberen die zich langzaam voortbewegen tussen de massieve toppen en bizarre ijslandschappen.

Het hoogtepunt op Spitsbergen is echter het kijken naar het noorderlicht, dat vooral zichtbaar is in de lange nachten van oktober tot maart. Het natuurverschijnsel manifesteert zich door betoverende verblindende lichten aan de nachtelijke hemel, bewegend in heldere kleuren – te midden van de eindeloze stilte van de sneeuw. Ze nemen magische vormen aan, dansen op en neer en veranderen op een fabelachtige manier van kleur, vorm en intensiteiten – een spektakel dat je zeker nooit zult vergeten.

noorwegen-mooiste-plekken-camper-kind

 

 

Mooie steden en plaatsen in Noorwegen

De meeste mensen die Noorwegen bezoeken komen aan in Oslo. Dit is het culturele centrum van het land en een echte moderne Europese stad met een rijke historie. Verder zijn er langs de kust omhoog nog meer interessante steden om aan te doen tijdens een rondreis door dit prachtige Scandinavische land. Van zuid naar noord reist kom je via Stavanger, Bergen en Trondheim uiteindelijk bij de meest noordelijke stad Tromsø uit.

Oslo

Oslo is een spannende metropool, perfect voor een stedentrip naar Noorwegen. Er wonen minder dan een miljoen mensen in de hoofdstad van Noorwegen, wat het de grootste stad van het land maakt. Oslo is ook een van de oudste steden in Scandinavië. Geen wonder dus dat hier talloze historische gebouwen en musea zijn geclusterd. Maar je vind ook spectaculaire, moderne architectuur en coole trendy wijken in Oslo. En dan is er natuurlijk de ligging, met zijn schilderachtige landschappen direct aan de Oslofjord.

Op cultureel gebied heeft Oslo haar bezoekers veel te bieden, er is een ruime keuze aan musea in Oslo. In het Munch Museum kom je bijvoorbeeld meer te weten over het werk en het leven van de in Olso overleden kunstenaar Edvard Munch, wiens “schreeuw” hem wereldberoemd maakte. In de National Gallery zijn de schilderijen van Munch, Picasso en van Gogh te bewonderen. Nostalgisch wordt het in het Fram Museum, dat draait om het schip Fram en de beroemde poolexpedities.

Noorwegen is een constitutionele monarchie en heeft dus een koninklijk paar dat natuurlijk in  een kasteel woont. Het stadskasteel van Oslo, Slottet, is tussen juni en augustus open voor bezoekers. Nog mooier is de tuin, die is aangelegd in de stijl van de Engelse tuin en bestaat uit ruime groenvoorzieningen, kleine vijvers en weelderige begroeiing.

noorwegen-mooie-steden-plaatsen-toerisme


 

Bergen

Bergen is de op één na grootste stad van Noorwegen. Het is gelegen in de provincie Hordaland. Bergen is vooral bekend om de haven van Bergen, waarvan wordt gezegd dat het een van de drukste van Europa is. Vanaf hier vertrekken veel toeristen op een van de vele cruiseschepen. Bergen biedt een heel mooi uitzicht over de stad vanaf het water. De kleine en meestal smalle huisjes aan de rand van het meer liggen aan de natuurlijke haven van Vagen, waar ook de Landungsbrücken liggen.

Het monument in de haven van Bergen, gemaakt door kunstenaar Leif Larsen, is nu een van de bezienswaardigheden van de stad. Bekend is ook het monument voor Kari Rolfsen in de wijk Sandviken. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Kunstmuseum, de Hakonshalle met de Rozenkranstoren en het stadspark Byparken. Het Maritiem Museum is van bijzonder belang voor bezoekers van de stad, het is opgericht in 1962 en toont de hele maritieme geschiedenis van het land. Herenhuizen uit de 19e eeuw, die nog van hout waren, zijn ook te bezoeken in de oude industriële nederzetting.

noorwegen-bergen-oslo-trondheim


 

Tromsø

In het uiterste noorden van Noorwegen ligt Tromsø, op slechts 344 kilometer van de poolcirkel. Deze stad in Noorwegen heeft daarom niet alleen de meest noordelijke kathedraal ter wereld, geen enkele andere universiteit ligt zo ver noordelijk als de universiteit van Tromsø. Het beroemdste gebouw in de stad is de unieke ijskathedraal. Ook het prachtige landschap rondom de stad maakt Tromsø tot een populaire vakantiebestemming.

Tromsø heeft enkele eigenaardigheden. De zon gaat niet onder tussen 19 mei en 26 juli en de stad ziet geen zonsopgang van 26 november tot 15 januari. Maar het zijn niet alleen de natuurlijke fenomenen die Tromsø zo interessant maken.

Dat Tromsø dicht bij de poolcirkel ligt, blijkt ook uit veel van de bezienswaardigheden van de stad. Polaria is de naam van een avonturencentrum dat bezoekers informeert over het leven in het eeuwige ijs. De architectuur van het centrum is ook ongebruikelijk, omdat het doet denken aan ijsschotsen die over elkaar worden geduwd. In het Poolmuseum kom je alles te weten over de bekendste poolexpedities. Het Tromso-museum wijdt zijn exposities aan het leven en de geschiedenis van de Sami-bevolking, die nog steeds rond Tromsø leven als nomaden met hun kuddes rendieren.

noorwegen-leukste-plekken-natuurgebieden


 

Trondheim

Na Oslo en Bergen is Trondheim de grootste stad van Noorwegen. De stad aan de rivier de Nidelva wordt beschouwd als een belangrijk handelscentrum in het Scandinavische land. Trondheim werd gesticht in 997 omdat de stad een strategisch gunstige ligging had dankzij de natuurlijke haven. In de Middeleeuwen was Trondheim de zetel van de Noorse koningen en de hoofdstad van Noorwegen. Maar Trondheim was ook het religieuze centrum en een belangrijk bedevaartsoord voor Noord-Europa.

Veel imposante gebouwen uit deze periode zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, zoals de Stiftshof, het grootste paleis in Scandinavië dat volledig van hout is gebouwd. Vooral ’s avonds, wanneer de oude gaslantaarns de straten verlichten, is een wandeling door de historische wijk met zijn pubs, jazzkelders en restaurants aan te bevelen. Het marktplein in het centrum van Trondheim werd aangelegd in de 17e eeuw met een monument voor de Vikingkoning en stichter van de stad, Olav I Tryggvason.

leuke-steden-noorwegen-wat-zien


 

Stavanger

Stavanger staat qua inwoneraantal op de vierde plaats op de lijst van Noorse steden. Stavanger is geen grote stad, maar deze de stad in de provincie Fylke is een bezoek zeker waard. Stavanger heeft een zeer lange en gevarieerde geschiedenis en bewijzen van het verleden zijn nog steeds door de hele stad te vinden. De kathedraal, Stavanger Domkirke, werd gebouwd in 1125 en is de enige middeleeuwse kerk in Noorwegen.

De oude wijk rond de haven is ook mooi, want in Gamle Stavanger vind je nog een aantal zeer indrukwekkende gebouwen uit historische tijdperken. Het zijn de witgeverfde houten huisjes uit de 18e en 19e eeuw die het beeld van de historische binnenstad karakteriseren. Degenen die meer willen weten over de geschiedenis van de stad, moeten een bezoek brengen aan het Norsk Hermetikkmuseum, het lokale geschiedenis museum in een oude conservenfabriek.

noorwegen-bezoeken-bestemmingen

 

Praktische informatie voor je Noorwegen vakantie

Dankzij de onderstaande praktische informatie kan je extra goed voorbereid op vakantie gaan. Dit kan je een gerust gevoel geven en ongemak tijdens je vakantie voorkomen. Met de onderstaande praktische informatie heb je alvast een goede basis van je voorbereiding.

• Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Noorwegen.

• Het voltage en de stopcontacten zij hetzelfde als bij ons in Nederland. Een verloopstekker is dus niet nodig.

• Helaas is Noorwegen een duur land. Maar het geven en ontvangen van fooien is men minder gewend.

• Het Noors is de hoofdtaal. Maar veel mensen spreken ook (wat) Engels.

• Er worden geen vaccinaties geadviseerd.

• Het officiële betaalmiddel is de is de Noorse kroon (NOK). Geld wisselen zal je echter niet hoeven te doen. Er wordt namelijk weinig contant geld meer gebruikt in het land. Bijna overal worden ook internationale bankpassen en creditcards geaccepteerd.

• Op verschillende snelwegen wordt tol geheven. Tegenwoordig gaat dit vaak automatisch en dien je achteraf bij een tankstation te betalen.

• Het land heeft ruim 5 miljoen inwoners en daarmee een lage inwonersdichtheid.

• Je kunt het Noorse drinkwater gerust drinken want het is van goede kwaliteit. Het kan wel wat naar kalk smaken.

Meer praktische informatie over Noorwegen kan je vaak vinden via je reisorganisatie of geboekte accommodatie.

 

 

Het klimaat van Noorwegen

In de zomermaanden van mei tot september is het overal in Noorwegen warm en helder, daarom wordt de zomer beschouwd als de ideale tijd om naar Noorwegen te reizen. Terwijl het in de winter de hele dag donker is, gaat de zon in de zomer maar kort onder. Dit is niet alleen prettig voor de levenshouding, maar ook voor de flora en fauna. Het resultaat: Noorwegen bloeit volop in de zomermaanden.

Op midzomernacht in de tweede helft van juni schijnt de zon tot 24 uur aan stuk door en heel Noorwegen viert de langste dag van het jaar. Wil je daarentegen van het noorderlicht genieten, dan zijn vooral de maanden oktober, februari en maart bijzonder geschikt.

Noorwegen is echter niet alleen in de zomer een reis waard. Vooral wintersporters komen van eind september tot begin april naar het land voor de beste omstandigheden om te skiën en snowboarden. Lillehammer, Hemsedal en Skeikampen behoren tot de meest populaire skigebieden in Noorwegen.

noorwegen-reisinformatie-toerisme

 

Meer informatie over vakantiebestemmingen kan je vinden op de pagina over: mooie vakantielanden. Of bekijk eens de pagina’s over omliggende landen als IJsland en Denemarken.

Heb je al ervaringen met Noorwegen? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Noorwegen-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com