lapland-mooiste-plekken-info

Handige toeristische informatie over Lapland

Een vakantie naar Lapland klinkt natuurlijk voor veel mensen als muziek in de oren. Wie droomt er nu niet van om ooit eens het Noorderlicht te zien? Door een slee met honden te over de ijsvlakte te glijden? Of de adembenemende ijslandschappen te aanschouwen die onze wereld rijk is. Maak kennis met alles wat Lapland te bieden heeft. Van ijsberen tot iglo’s en van zeehonden tot elanden.

Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over meerdere noordelijke landen. Het valt onder de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is dus niet één land zoals veel mensen denken. Het ligt enorm dicht bij de noordpool, wat betekent dat de winters donker zijn en dus ontzettend koud. In de diepste wintermaanden komt de zon zelfs überhaupt niet op, waar die in de zomer juist niet ondergaat. Extreme weersomstandigheden zijn daar dus aan de orde van de dag.

laplanp-bezienswaardigheden-vakantie-info

 

Het gebied wordt ook wel Samenland genoemd, omdat het de plek is waar traditioneel gezien de Samen wonen. Een nomadisch volk waarvan welgeteld de meeste in Noorwegen wonen. Officieel zijn er zo’n 70.000 tot 100.000 Samen, die met hun rendierkuddes over het land trekken. Deze bevolking kan wel goed overleven in deze wildernis, omdat ze hier al eeuwen wonen en zich hebben kunnen aanpassen in de loop der tijd. Vanwege de kolonisatie van de Zweden en de Finnen, is de cultuur van de Samen tegenwoordig een stuk minder overheersend. Gelukkig kunnen zij nog wel veel vertellen over hun levensstijl. Een leuk feitje is dat maar liefst driehonderd verschillende termen voor de sneeuw hebben. Stuk voor stuk een individuele manier om sneeuw te omschrijven.

lapland-mooiste-bezienswaardigheden-info

 

 

Sawadee's Lapland reizen

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden van Lapland

Benieuwd welke bestemmingen in het gebied leuk zijn? Bekijk dan dit handige overzicht van de mooiste plekken en bezienswaardigheden. Veel rondreizen zullen standaard al de meeste populaire plekken in het programma hebben opgenomen.

1. Het Noorderlicht
Het bekende Noorderlicht, of ook wel de Aurora Borealis, is een magnetisch veld boven Lapland. Het zijn groene, grote gloeden die lijken te zweven boven de atmosfeer. Het wordt veroorzaakt door de zonnewind. De zon heeft weleens uitbarstingen waarbij deeltjes het heelal in vliegen. Het magnetische veld rondom de aarde buigt die deeltjesstroom af rondom de Noord – en Zuidpool en laat door een natuurkundig proces kleurrijk licht zien. Zoals het al in de naam is aangegeven, is het een lichtfenomeen. Als je dus in de zomer het Noorderlicht wil zien in Lapland heb je al gauw pech. Omdat de zon niet ondergaat wordt het dan vrij lastig om het waar te nemen. Als je het Noorderlicht dus wil zien, moet je in de winter naar het noorden afreizen.

Maar het Noorderlicht kan je ook in Noorwegen zien. Meer informatie over dit land vind je op de pagina over de mooiste plekken in Noorwegen.

lapland-bezienswaardigheden-tips2. Oulanka National Park
Dit nationale park ligt in Finland in de Kuusamo regio en is de perfecte plek om te gaan wandelen. Het is een magisch boslandschap met een enorme wildernis. Je kan er met de auto naartoe waarna je verschillende wandel- en fietsroutes kan ondernemen. Naast het bos zijn er ontelbaar veel valleien en rivieren waarin je het water dat nog uit de IJstijd stamt, kan zien stromen. Daarnaast zijn er een groot aantal vogelsoorten aanwezig, een perfecte plek om te gaan vogelspotten dus. Wees natuurlijk wel altijd goed voorbereid voordat je een wandeling gaat doen. Het is een ruig natuurlandschap wat om enige voorzichtigheid vraagt.

lapland-wat-te-doen3. Ranua Wildlife Park

Het bijzondere Ranua Wildlife Park staat bekend om de stille locatie waarin je kan overnachten onder het Noorderlicht. Gelegen in Finland, kan je bijvoorbeeld in een iglo slapen met uitzicht op het Ranuanjärvi meer.
Daarnaast leeft er natuurlijk veel wildlife en dat is dan ook zeker te spotten. Zo leeft een ijsbeer, een bruine beer en verschillende wolven. Het park specialiseert zich in arctische dieren. De dieren leven wel binnen hekken, maar die zijn begeven te midden van grote, wilde en natuurlijke bossen om een zo authentiek mogelijke ervaring voor het dier te bieden.

lapland-leuke-bestemmingen4. Rovaniemi

Rovaniemi is de Fins-Laplandse hoofdstad van waaruit de meeste mensen hun vakantie in Lapland beginnen. De plaats komt samen bij de rivieren Kemijoki en Ounasjoki. Deze plek lijkt misschien niet het meest interessante deel van Lapland, maar voor veel kinderen kan het een attractie zijn. Het zou namelijk de woonplaats van de kerstman zijn. In het ‘Santa Park’ kan je zijn huis bezoeken. Verder is deze plaats top om verschillende activiteiten te ondernemen zoals raften, klimmen of skiën. Een echte outdoor stad.

lapland-plaatsen-steden-info5. Het Noorse Vesterålen

Net buiten de kust van de plaats Vesterålen in het Noorse Lapland, gaat de bodem van de zee ineens van driehonderd meter naar drie kilometer. Een plek waar bijvoorbeeld potvissen, reuzepijlinktvissen en orka’s leven. Juist doordat de zee zo diep is, is deze enorm voedselrijk en dus kan je zomaar tijdens je reis dolfijnen, zeehonden en zeevogels tegenkomen. Een perfecte plek om bijvoorbeeld een walvissafari te ondernemen. Ook kan je de vikinghistorie beter onder de loep nemen, of kan je de mogelijkheid aangrijpen om te gaan snorkelen en duiken in het ijskoude water.

ijsland-wat-doen-leuke-activiteiten6. Kemi

Kemi is een kustplaats en ligt aan de noordzijde van de Oostzee. Dat gedeelte heet ook wel de Botnische Golf. Dit is een bijzondere plek omdat een groot deel van deze golf gedurende het jaar bevroren is. In de plaats kan je een historisch museum vinden, er is een kunstgalerij, een kerk en de plaats staat bekend om het grote sneeuwkasteel dat elk jaar wordt gebouwd.


 

Lapland met Voigt Travel7. Utsjoki

Dit is een Finse plaats die helemaal in het noorden van Finland ligt, en dus in een hoog puntje Lapland. De mensen die hier wonen zijn vooral de Samen, de orginele bevolking van Lapland. Omdat de Scandinavische landen uiteindelijk de macht overnamen in het gebied, moesten de Samen gedwongen mee moderniseren. De Samen is echter een volk dat heel veel waarde hecht aan hun eigen cultuur, tradities en gebruiken. Die proberen ze daarom zoveel mogelijk in stand te houden. In deze gemeente kan je nog een paar Samen dorpen vinden waar je naartoe kan om kennis te maken met deze oude gebruiken.

lapland-leuke-plekken-informatie8. Het centrale plaatsje Arvidsjaur

In het centrale gedeelte van Lapland ligt het plaatsje Arvidsjaur. Het staat bekend om de vele activiteiten die je er kan doen. Zowel in de zomer als in de koude winters. Zo kan je bijvoorbeeld hondensledetochten maken, visuitstapjes maken, sneeuwscootertochten maken, wandelen, zwemmen, skiën en mountainbiken.

Maar Arvidsjaur staat ook bekend als Sami stadje. Het heeft namelijk ene rijk Sámi verleden en ook tegenwoordig leven er nog circa 5000 Sámi. Daardoor kan je er echt nog het Sámi-leven ervaren. Bijvoorbeeld door de verschillende rendierhoeders.

Een leuke natuurlijke bezienswaardigheid is de wilde waterval net buiten het stadje. Je kunt er leuk pootje baden en wandelen.

lapland-mooie-plekken-bestemmingen9. Het ijshotel van Jukkasjärvi

Elke winter wordt in het noordelijke Jukkasjärvi wordt een groot ijshotel gebouwd. De plaatselijke bevolking heeft deze traditie al sinds 1990. Ondertussen is het hotel uitgegroeid tot een bekende bezienswaardigheid.

Het hotel is gemaakt van ijsblokken uit de naast gelegen rivier. In het bouwwerk kan je overnachten in hotelkamers waar een temperatuur heerst van -5 tot -8 graden. Dankzij de speciale dekens kan je er echter toch comfortabel overnachten.

Verder kan je er genieten van een sauna, hottub, ijsbar en een bar.

lapland-mooie-plekken-plaatsen10. Wintersportgebied Levi en Ylläs

Wil je graag skiën of snowboarden? Dan kan het Levi gebied of het Ylläs gebied, geschikte bestemmingen zijn. Dit zijn namelijk de meest populaire wintersportbestemmingen van Lapland. Mede dankzij de goede voorzieningen.

Beide gebieden liggen in het Finse gedeelte van Lapland. Houd er wel rekening mee dat de dagen er kort zijn. In december is er slechts een paar uur per dag licht van de zon. In de zomermaanden wordt het er juist haast niet donker. Een bijzonder fenomeen.

Verwacht geen enorm hoge bergen en vele kilometers pistes maar een paar dagen zal je je hier wel goed kunnen vermaken. Zeker dankzij de heerlijke rust. En niet te vergeten, het Noorderlicht dat je er kan spotten.

lapland-wintersportgebied-plekken-info

 

 

Wat te doen in Lapland tijdens een vakantie?

Uiteraard kan je tijdens je vakantie allerlei mooie plekken en bezienswaardigheden gaan zien. Maar welke leuke activiteiten kan je er eigenlijk doen? Voor veel mensen is dit vrij onduidelijk. Hier onder vind je een handig overzicht met leuke dingen die je in verschillende gebieden kan gaan doen.

Sneeuwscootersafari
Anders dan een safari met een honden- of rendierslee, kan je natuurlijk ook gewoon zelf het heft in eigen handen nemen. Met een sneeuwscooter kan enorm grote afstanden afleggen, en krijg je gelijk de kick van het gemotoriseerde voertuig. Natuurlijk is het wel heel belangrijk dat je goed bent aangekleed voor deze tocht. Je gaat een stuk harder en dus wil je niet dat je wenkbrauwen eraf vriezen voordat je bij je bestemming bent aangekomen. Uiteraard is het ook van belang dat je weet hoe de sneeuwscooter werkt. Maar als je dan eenmaal gaat, kan je de boslandschappen en bevroren meren intens bewonderen. En wie weet kom je wel een rendier of ijsbeer tegen.

lapland-wat-doen-zienIJsvissen

Nee, dit is niet simpelweg een hengeltje in het water gooien en aan de kant wachten. IJsvissen vergt wat meer werk. Het is namelijk hartstikke koud en dus moet je wel de juiste kleding dragen. Daarbij is er overal ijs en dus heb je een goede boor nodig die een gat kan maken in het diepe ijs. Er wordt dan een gaat gezaagd en dat wordt zo gedaan, dat het niet meer dichtvriest. Pas dan kan je je hengel het water in laten hangen en kan je wachten tot er een vis langs zwemt. Het kost in elk geval moeite, dus het zal dan ook zeker lekker smaken.Wintersport

Al die sneeuw en ijs vraagt natuurlijk ook om wintersport. Is het dan mogelijk om te skieën, snowboarden in dit landschap? Ja zeker. Lapland bestaat namelijk in bepaalde gebieden uit een hoop bergen. De relatief kleine skigebieden zorgen voor het ultieme wintersportgevoel. In de winter wordt de wintersport in Lapland wel iets lastiger, het is dan namelijk vrijwel alleen maar donker. Als je dus wil gaan, kan je het beste in de zomermaanden. Het zal ook niet druk zijn, want de meeste mensen combineren het wintersporten met andere activiteiten. De beste plek voor wintersport in dit gebied is Finland.

Je kan ook voor cross country skiën kiezen. Een best wel stoere en avontuurlijke benaming voor langlaufen. Het is wel iets anders dan de gemiddelde langlaufroute in Oostenrijk. In Lapland kom je vaak namelijk in de middle of nowhere terecht. Het kan ook best zwaar zijn, heuvels zijn zeker niet de makkelijkste opgave wanneer je op ski’s staat. En de tocht moet natuurlijk afgemaakt worden. Je wil immers niet in de sneeuw slapen ‘s nachts.

lapland-informatie-vakantieRendiertour

Zoals de Samen het ook doen. Op een rendier – of hondenslee door het winterlandschap touren. Dat is natuurlijk een geweldige ervaring. Door de grote hoeveelheden sneeuw en ijs is Laplan een van de weinige plekken waar je jezelf op deze manier kan vervoeren. Een hondentocht wordt gedaan met vier tot acht honden die getraind zijn om jou voort te slepen. Dit kan er best hard aan toe gaan. Met rendieren daarentegen is dat wat minder. Meestal is er één rendier dat de slee trekt, en die doet vaak lekker rustig aan. Je kan dit in groepen doen, en ook gelijk op die manier naar verschillende dorpen trekken. Al met al een bijzondere activiteit dus.Snowshoeing

Dit betekent eigenlijk dat je met speciale sneeuschoenen door de sneeuw gaat wandelen. Dat is best bijzonder, je loopt namelijk op plekken waar nog niemand eerder gelopen heeft. De sneeuw is nog onaangeraakt en jij mag de eerste sporen maken. Met de speciale schoenen kom je gemakkelijk de sneeuw door en hoeft de tocht dus niet enorm zwaar te zijn.

lapland-bezienswaardigheden-wat-doenIJswatervallen bezoeken

Er zijn genoeg grotten met watervallen die tijdens de winter volledig bevroren zijn. Dat zorgt natuurlijk voor een adembenemend beeld dat zeker bekeken moet worden. Het zijn eigenlijk enorm grote ijspegels die naar beneden hangen. Dit kan een avontuurlijke onderneming worden, waarbij je de grotten in kan klimmen en zo allerlei mooie natuurlijke kunstwerken kunt bekijken.

lapland-hoogtepunten-wat-doenNatuurzeilreizen

Aan de kust van Noord-Noorwegen is het mogelijk om met een zeilschip in de winter een reis te maken. Vanaf het water kan je de kleine, schattige dorpjes aan de kust beschouwen, net als de grote wilde bergen, en de verschillende wilde dieren. Het zou niet toevallig zijn als je opeens een zeearend naast de boot hebt vliegen, of orka’s en bultruggen in de zee mee zwemmen. En ook hier is natuurlijk het Noorderlicht in de winter te vinden. Een magische ervaring dus, niet vanaf het land maar vanaf de zee.Geniet van een sauna

In eigenlijk elk stuk van Lapland, Zweeds, Fins, Noors of Russisch, zijn de sauna’s behoorlijk in trek. Finland is hoogstwaarschijnlijk de grootste fanatiekeling. In vrijwel elk huis kan je hier een sauna vinden voor privégebruik. Een goede manier om op te warmen is het zeker, maar je kan natuurlijk ook heerlijk ontspannen tegelijkertijd. En voel je je echt avontuurlijk? Dan kan je ervoor kiezen om tijdens je het gebruik van de sauna, ook nog even in ijskoud water buiten te springen. Zo gaat het bloed wel stromen.

lapland-mooie-plekken

 

De bijzondere natuur van Lapland

Lapland is een betoverend natuurgebied. Men zegt weleens dat dit deel van Europa ‘de laatste wildernis’ is. Uitgestrekte boslandschappen en wijdverspreide ijsvlaktes regeren het beeld van Lapland. Er zijn dan ook verschillende nationale parken en natuurgebieden waarin je uren kan verdwalen. Ook wordt gezegd dat de lucht hier het schoonst is. Buiten de Samen wonen er weinig mensen. Dat zorgt ervoor dat wilde dieren in al hun glorie te bewonderen zijn. Er leven onder andere lynxen, wolvenroedels, beren, kuddes herten en prachtige vogels. En ga je echt ver het noorden in? Dan kan het zelfs zijn dat je een ijsbeer tegenkomt.

lapland-natuur-bestemmingen-info

 

Lapland is één van de weinige plekken op de wereld waar het grootste deel van de natuur vrij is om voor iedereen te bewonderen en te genieten. Je betaalt geen geld en mag hier vrijelijk skiën, lopen of fietsen. Je mag zelfs eten plukken, paddenstoelen zoeken of vissen. Er is daarin alleen één regel: het is ook je verantwoordelijkheid om dit te doen met het oog op de natuur. Verstoor dus niet de dieren, ga niet zomaar jagen op herten en begin niet zomaar een kampvuur.

lapland-vakantie-informatie-plekken

 

Lapland met Voigt Travel

 

Wil je ook wat informatie over landen in de buurt? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de leuke pagina’s over mooie plekken in Noorwegen of over de verschillende bezienswaardigheden in IJsland.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com