ijsland-mooie-plekken-plaatsen-tips

 

 

Wat te doen in IJsland? De leukste bezienswaardigheden

IJsland is een ongewoon vakantieland en heeft dan ook een uiteenlopend aanbod van bezienswaardigheden. Van gletsjers, geisers en thermale baden tot zwarte zandstranden. Wil je alles van IJsland zien, maak dan een roadtrip over de beroemde Ringweg. Heb je minder tijd, volg dan alleen de gouden cirkel. Vergeet ook niet een paar dagen Reykjavik aan je vakantie te plakken waar er veel culturele bezienswaardigheden op je wachten.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in IJsland.

1. Thingvellir nationaal park
Thingvellir is een nationaal park in IJsland en ligt ongeveer 40 kilometer noordoosten van de hoofdstad Reykjavík. Samen met de Gullfoss waterval, het Haukadalur thermaalveld en de beroemde Strokkur geiser vormt dit park de belangrijkste bezienswaardigheid in het zuiden van IJsland, de zogenaamde Gullni hringurinn, vrij vertaald als de gouden cirkel. Þingvellir National Park ligt aan het grootste binnenmeer van IJsland, het meer Thingvallavatn.

Nergens ter wereld is het uiteendrijven van twee tektonische platen zo indrukwekkend te zien als in de Almannagjá kloof. De spectaculaire kloof ligt precies tussen de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen. Vooral in de imposante spleet vallei is dit goed te zien. De platen drijven uit elkaar met een snelheid van 1 tot 2 centimeter per jaar. In de afgelopen 10.000 jaar zijn de twee continenten ongeveer 70 meter van elkaar verwijderd.

Het uit elkaar drijven van de continentale platen gaat ook onder water door. De resulterende Silfra spleet is één van de meest fascinerende duikplekken ter wereld. Door zijn kou maakt het smeltwater ongelooflijk helder, waardoor zicht van meer dan 100 meter is hier niet ongewoon. De mooiste duikplekken zijn de Silfra Cathedral en Silfra Lagoon.

ijsland-toeristische-informatie-vakantie-plekken2. Gullfoss waterval

De indrukwekkende Gullfoss in het zuiden van IJsland is één van de grootste watervallen van Europa en zeker een van de meest spectaculaire watervallen van de eilandstaat. Gullfoss wordt gevormd door de gletsjerrivier Hvítá. De rivier dankt zijn naam “witte rivier” aan de grote hoeveelheid zand en puin die hij in zijn waterloop transporteert. Gullfoss stort eerst 11 meter en vervolgens 21 meter in een 2.5 kilometer lange en 70 meter diepe kloof via twee massieve watervallen die bijna haaks op elkaar staan.

Het indrukwekkende aan Gullfoss is het natuurlijke platform, waardoor bezoekers het gebulder van de watermassa’s van dichtbij kunnen ervaren. Het perron is vanaf de parkeerplaats te bereiken via een houten trap en vanaf daar via een verhard pad beveiligd met een reling.

ijsland-mooie-plaatsen-steden-bezienswaardigheden3. Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een geneeskrachtig thermaal bad en één van de populairste toeristische attracties van IJsland. De blauwe thermale baden bevinden zich te midden van een prachtige achtergrond van pikzwarte lavasteen. Het thermale water heeft een betoverende helderblauwe kleur door het in het water opgeloste kiezelzuur. Bijna elke bezoeker van IJsland maakt hier een stop en laat zich verwennen door het weldadig warme en geneeskrachtige water. Zeker ook omdat de hoofdstad Reykjavik niet ver weg is.

Het thermaalbad van de Blue Lagoon is het hele jaar door geopend. Het water in de grote lagune heeft een comfortabele temperatuur van 37 tot 40 graden. Elke twee dagen ververst het water in de lagune zichzelf door verdamping en aanvulling uit de natuurlijke bron. Het bad van vandaag was nooit in deze vorm gepland, maar werd gecreëerd als een bijproduct van de naburige geothermische energiecentrale Svartsengi. Inmiddels is het een modern badhuis met kleedkamers, restaurant, massages, sauna en een souvenirwinkel.

ijsland-wat-doen-zien-hoogtepunten4. Walvissen spotten

Het kleine stadje Húsavík in het noorden van IJsland is schilderachtig gelegen aan de baai van Skjálfandi, die wordt bezocht door walvissen en door vele toeristen die de walvissen graag willen aanschouwen. De baai van Skjálfandi is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, daarom zijn hier vaak walvissen te vinden. Er worden de hele dag door walvistochten aangeboden, in de zomer bijna elk uur.

Een walvistocht kan direct in de haven worden geboekt. Een rondvaart duurt ongeveer drie uur en de kans om de indrukwekkende zeezoogdieren te zien is relatief hoog. Maar er zijn natuurlijk geen garanties. Aangezien het aan boord erg koud kan worden, zijn warme kleding en stevige schoenen sterk aan te raden.

ijsland-wat-doen-leuke-activiteiten5. Haukadalur thermaal veld

Het thermale veld Haukadalur ligt in het zuidwesten van IJsland en maakt indruk met de actieve geiser Strokkur en de azuurblauwe glinsterende Blesi-bron. De Grote Geiser was tot het einde van de 19e eeuw een van de belangrijkste attracties voor reizigers naar IJsland. Oorspronkelijk spuugde hij bijna elk half uur een fontein van water tot 60 meter hoog. Tot de eeuwwisseling nam zijn activiteit steeds meer af, totdat hij in 1915 definitief stopte met zijn werk.

In het jaar 2000 bracht een aardbeving in het zuiden van IJsland de Grote Geiser weer tot leven. Sindsdien is zijn activiteit echter zeer grillig geweest. De Strokkur Geiser is vandaag de dag de betrouwbare partner van de Grote Geiser. Het ligt op slechts ongeveer 200 meter afstand en spuwt onvermoeibaar elk tien minuten, al sissend en stomend, kokend hete water tot 30 meter de lucht in.

ijsland-bezienswaardigheden-mooiste-plekken6. Kaap Dyrhólaey

Bij Kaap Dyrhólaey, een vulkanisch schiereiland in het zuiden van IJsland, ligt de Dyrhólaós lagune met zijn indrukwekkende lavastrand en beroemde rotsboog. Het fascinerende landschap ligt ongeveer 6 kilometer ten westen van het dorp Vík. Het pikzwarte lavazandstrand van Dyrhólaós is uitgeroepen tot een van de tien mooiste stranden ter wereld. In de maanden mei en juni is het strand grotendeels afgesloten om de overvloed aan papegaaiduikers en sterns ongestoord te laten broeden.

De belangrijkste reden waarom de meeste bezoekers hier komen, is echter de rotsboog voor de kaap. Deze spectaculaire rotsformatie ziet er door de mens gemaakt uit, maar is volkomen natuurlijk. Zelfs boten kunnen door de poort passeren, als de zee kalm is. Als je landinwaarts kijkt, heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op de bergen en gletsjers van IJsland erachter.7. Jokulsarlon gletsjermeer

Het gletsjermeer Jökulsárlón maakt indruk met de talrijke mini-ijsbergen, die als bizarre glinsterende figuren in het water drijven afkomstig van de Fjallsjökull gletsjer. Met een diepste van 248 meter is het het diepste meer van IJsland en het beroemdste van verschillende ijsbergmeren die hier een fascinerend arctisch landschap vormen. Nadat de gletsjertongen van de Fjallsjökull-gletsjer zich in de jaren dertig terugtrokken, lieten ze een bizar landschap van donker water en kaal ijs achter. Gebroken stukken gletsjer, vaak tot 15 meter lang, drijven geruisloos in het water.

De prachtige kleuren van de mini-ijsbergen variëren van sneeuwwit tot lichtturkoois en kobaltblauw. De stilte wordt slechts af en toe verbroken door het schrille gekrijs van meeuwen die over het meer vliegen. Het voormalige gletsjerlandschap verandert voortdurend. Als je jezelf eindelijk kunt losmaken van deze oogverblindende aanblik van Jökulsárlón, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het zwarte lavazandstrand.

ijsland-mooiste-bezienswaardigheden-hoogtepunten8. Námafjall

De vulkaan Námafjall in het noordoosten van IJsland heeft in de loop van de tijd een grillig maanlandschap gevormd van borrelende modderplassen, rokende geulen en stinkende gaten. Hoewel deze berg er op het eerste gezicht erg onopvallend uitziet, is het een actieve vulkaan die het landschap in de directe omgeving een fascinerend aanzien heeft gegeven. Aan de voet van Námafjall liggen de twee thermale velden Ódáðahraun en Möðrudalsöræfi.

Vanaf de parkeerplaats aan de voet van Námafjall, leiden gemarkeerde wandelpaden de fascinerende berg op, die bezoekers meenemen naar deze buitenaardse wereld. De vulkanische zwaveldampen wikkelen het grillige maanlandschap in een wolk van geuren van rotte eieren en de paden slingeren de berg op tussen sudderende en rokende modderputten. Hete stoom komt overal omhoog vanaf de grond.9. Skogafoss waterval

De Skógafoss waterval is het symbool van de stad Skógar in het zuiden van IJsland. Met een breedte van 25 meter valt het ongeveer 63 meter over de kliffen van de voormalige kustlijn.  De indrukwekkende kliffen, waarover de watermassa’s van Skógafoss donderen, lagen ooit direct aan zee en werden gevormd door de golven. Tegenwoordig staat de machtige klif midden in het groene landschap van IJsland.

ijsland-highlights-wat-bezoeken-vakantie10. Seljalandsfoss waterval

Op 15 kilometer van de Skogafoss waterval ligt een ander indrukwekkende waterval; de Seljalandsfoss waterval. In een mooie groene omgeving stort het water er 65 meter de diepte in. Een indrukwekkend gezicht. Zeker vanaf het paadje dat achter de waterval langs loopt.
De waterval ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij de Ringweg. De belangrijkste weg van het land.

wat-doen-zien-ijsland-vakantie11. Stuðlagil kloof

Het kristalheldere water met de vulkanische zeshoekige rotsen van de Stuðlagil kloof op de achtergrond is een van de meest onrealistische plekken in IJsland. Het is een mysterie hoe de natuur zulke rotsen heeft kunnen vormen. Een ding is zeker, de kloof is echt en het is een van de bezienswaardigheden in Noord IJsland die je niet mag missen. Om bij de rotsformaties te komen, moet je ook een langere wandeling afleggen. Maar dat alles is de moeite waard voor toeristen die genieten van buitengewone landschappen om unieke foto’s maken.

ijsland-waar-vakantie-boeken-informatie12. Ringweg

De Ringweg is de ultieme roadtrip door IJsland. Deze weg leidt 1330 km rondom heel IJsland. Langs de schilderachtige route kun je enkele van de mooiste bezienswaardigheden, attracties en verborgen juweeltjes bezoeken. De beste manier om dit te doen is midden in de zomer met een 4×4 huurauto, een camper of een georganiseerde tour. De route volgt de laaglanden gevormd door gletsjers, vulkanen, thermale bronnen, zwarte stranden, fjorden en soms eenzame natuurlijke landschappen, die vooral in het noorden van IJsland veel voorkomen.


 

IJsland13. Stekkjarkot

Het kleine huis in Reykjanes, de regio rondom hoofdstad Reykjavik, is waarschijnlijk gebouwd in de jaren 1830 van steen en hout met een grasveld op het dak, net als veel andere traditionele huizen op IJsland. Helaas zijn er tegenwoordig niet veel meer van deze typische huizen over. Maar Stekkjarkot is een prachtig voorbeeld en is open voor het publiek. Hier kun je zien hoe het leven was in IJsland in de 19e eeuw. Eerst sliep men bijvoorbeeld gewoon op de grond en pas later werd er een houten vloer geïnstalleerd en kwam er een houtkachel bij.14. Viking World

Ook op het schiereiland Reykjanes vind je één van de nieuwste attracties van IJsland. Het museum genaamd Viking World. Het centrale object van de tentoonstelling, die gaat over de IJslandse Viking geschiedenis, is een getrouwe replica van een 9e-eeuws Vikingschip dat in 1880 in Noorwegen werd gevonden en wordt beschouwd als het grootste Vikingschip dat ooit is gevonden. Het museum gaat ook over de nederzettingsgeschiedenis van IJsland, over de Noorse mythologie en in het algemeen over de veroveringen van de Vikingen.15. Hallgrimskirkja

Met een hoogte van ruim 70 meter is de Hallgrimskirkja het hoogste kerkgebouw van IJsland. De bijzondere architectuur van de kerk, die doet denken aan orgelpijpen, waarvan de bouw in 1945 begon, is dan ook bijna overal in Reykjavik te zien. Vanwege de architectonische vormgeving is het ook de moeite waard om een ​​kijkje binnen te nemen, maar je moet er niet de gebruikelijke kerkversieringen verwachten, het gebouw is vrij eenvoudig gehouden. Interessanter is de rit met de lift naar het uitkijkplatform, waar je een fantastisch panoramisch uitzicht hebt over de stad en tot ver in de omgeving.

ijsland-bezienswaardigheden-klimaat-vakantie16. Icelandic National Gallery

De Icelandic National Gallery werd geopend in 1884 en toont op drie verdiepingen werken van zowel lokale als buitenlandse kunstenaars die zich bezighouden met de IJslandse cultuur en geschiedenis. Opvallend is het aantal werken uit Denemarken, waar de National Gallery eigenlijk is opgericht. Het tentoonstellingsgebouw is gelegen aan de Frikirkjuvegurstraat in een gebouw dat ooit dienst deed als koelcel.17. Zwarte stranden

In het zuiden van IJsland bestaan de stranden niet uit vulkanisch zand. Daardoor is het zwart van kleur. In combinatie met de naastgelegen zwarte kliffen, zorgt voor een bijzondere omgeving. Niet alleen de kleur, ook de temperatuur van het zand is bijzonder. Het voelt namelijk altijd warm aan, zelfs bij koud weer.
Je kunt de stranden onder andere bekijken bij het plaatsje Vik. Hierdoor zijn ook de zwarte kliffen en extra bezienswaardigheden zoals een grot en een vliegtuigwrak dat je kan kennen van het televisieprogramma “Wie is de Mol?”.

ijsland-highlights-wat-doen-zien18. De bijzondere grot bij Vik

We blijven nog even bij het zuidelijke badplaatsje Vik. Hier kan je namelijk de bijzondere grot gaan bekijken. Het is vooral populair dankzij de bijzonder gevormde basaltstenen. Door volkaanuitbarstingen zijn deze namelijk soms keurig recht gevormd. De rechte stenen zorgen samen voor een bijzonder gezicht.

De grot kan je vanaf het zwarte strand inlopen. Een leuke tussenstop tijdens een strandwandeling op de zwarte vulkanische stranden.

ijsland-mooiste-bezienswaardigheden19. Raften op de Varmahlid rivier

Ben je toe aan wat actie? Dan kan je bijvoorbeeld gaan raften op de wilde Varmahlid rivier. Deze staat bekend als één van de ruigste raftplekken van Europa. Actie gegarandeerd dus. De rivier leidt je onder andere door een afwisselende kloof wat de wilde tocht extra leuk maakt.

Het water is behoorlijk koud. Daarom krijg je en wetsuit en een beschermende jas. Verder zorgt de gids er voor dat je veilig over de rivier wordt geloodst. Je vindt de Varmahlid in het centrale noorden van IJsland.


 

IJsland met Voigt Travel20. Meer van Mývatn

In het noorden van het land ligt het bijzondere meer van Mývatn. Het meer is uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van het land door de vele kraters rondom het meer. Door diverse vulkaanuitbarstingen in het verleden heeft zich een soort maanlandschap rond het meer gevormd. Naast de kraters, hebben de uitbarstingen ook voor wel 50 kleine eilandjes gezorgd.

De kraters, zwavelrook en het heldere water zorgt voor een mooi gebied. Leuk om door heen te lopen. Vanaf verschillende uitkijkpunten kan je mooi over het gebied uitkijken. Na een stevige wandeling kan je bijkomen bij de Mývatn Nature Baths. Geothermale baden die meestal niet zo druk zijn.

Je zou het gebiedje trouwens ongemerkt al wat kunnen kennen. Het was namelijk in beeld in één van de bekende Game of Thrones films.

ijsland-wat-zien-hoogtepunten21. Vatnajökull gletsjer

Eén van de mooiste plekken van IJsland is helaas slechts enkele weken per jaar te zien. Het is namelijk het grottenstelsel in de Vatnajökull-gletsjer. Tijdens de winter komt het een paar weken bloot te liggen. Wanneer dit is, verschilt per jaar. Bezoekers kunnen een zeer bijzondere wandeling maken door tunnels van helder ijs.

Maar wees gerust, ook de bovenkant van de gletsjer is prachtig. Mede doordat dit de grootste gletsjer van Europa is. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 8.100 km². Je vindt de Vatnajökull gletsjer in het zuiden van het land.

ijsland-wat-zien-hoogtepunten-tips

 

IJsland

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in IJsland. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei vakanties bekijken.

Zoals je hebt kunnen zien kan je in IJsland allerlei bezienswaardigheden gaan zien en leuke dingen gaan doen. Meer informatie kan je vinden op de handige pagina over de mooiste plekken in IJsland.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com