Toeristische informatie over IJsland
IJsland is het meest noordelijke vakantieland van Europa en fascineert bezoekers met de fantastische compositie van vuur en ijs. De mooiste plekken van IJsland bestaan vooral uit onvergetelijke natuurlijke schoonheden. Die variëren van sissende geisers en donderende watervallen tot glinsterende blauwe ijsbergen die als bizarre kunstwerken aanspoelen op pikzwarte lavastranden. Verder zijn er drie nationale parken en tientallen vulkanen die tot de meest actieve van de wereld behoren.
Iets meer dan tien procent van het oppervlak van IJsland is bedekt met gletsjers. Deze ontbreken daarom ook niet in de lijst met mooiste plekken in IJsland. Waar geen gletsjers zijn, heerst dichte vegetatie. Bijzonder opvallend zijn de korstmossen waaraan IJsland zijn groene kleur dankt. Vanaf ongeveer mei, wanneer de paarse lupines in grote aantallen bloeien, ontstaat op deze gebieden een natuurspektakel.
Laat je door dit reisblog inspireren voor een onvergetelijke reis naar het indrukwekkende IJsland. We vertellen je over de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden om eens te bezoeken. Ten slotte vind je praktische informatie over het klimaat en beste reistijd voor een vakantie naar IJsland.
Leuke vakantiegebieden en plekken in IJsland
IJsland bestaat uit diverse woeste en vulkanische landschappen en wordt gedomineerd door gletsjers en rotsformaties. Het is het land van vuur en ijs. Voor een rondreis door de verschillende regio’s heb je zeker een 4 × 4 nodig. De meeste bezoekers volgen de grote ringweg die langs de kust alle gebieden in IJsland met elkaar verbindt. Als je naar het binnenland wilt, is het aan te raden om met een ervaren gids op pad te gaan. Voor wie IJsland wil leren kennen, zonder al te veel avontuur, is de Gouden Cirkel route rondom de hoofdstad een perfect gebied.
Gouden Cirkel
Voor bezoekers die niet de tijd hebben om heel IJsland in hun vakantie te bezoeken, is er de Gullni hringurinn, ofwel de gouden cirkel. Dit is de toeristische regio rondom hoofdstad Reykjavik waar je een miniversie van IJsland kunt ervaren in een kortere tijd. De route van ongeveer 300 kilometer voert door typisch IJslandse landschappen en biedt tal van geweldige uitzichten over land en zee. De belangrijkste toeristische plekken langs deze route zijn het Thingvellir nationale park, het geothermisch gebied van Haukadalur, de Gullfoss en Brúarfoss watervallen en het Kerið kratermeer.
Westfjorden
De Westfjorden zijn de meest afgelegen regio van IJsland. Hier vind je een wereld die cultureel origineler en geologisch ouder is dan in de meeste andere delen van het eiland. Machtige basaltplateaus en diepe fjorden kenmerken het landschap. Het leven is rustig en tradities worden in stand gehouden. Op de imposante kliffen vind je de grootste vogelkolonies in de Noord-Atlantische Oceaan. Het verlaten schiereiland Hornstrandir, dat alleen over water te bereiken is, biedt natuurliefhebbers eenzame ervaringen weg van de bewoonde wereld.
Noordwest IJsland
Noordwest IJsland is een grotendeels onbekende regio. Het omvat de zelden bezochte schiereilanden Vatnsnes, Skagi en Skagafjörður. Veel gletsjerrivieren uit de hooglanden verenigen zich hier op weg naar de zee en vormen brede valleien. Veel paardenfokkers profiteren van dit rustige, groene landschap. Vooral de Héraðsvötn rivierdelta staat bekend om zijn rijkdom aan paarden. Hier bevindt zich ook de oude veenboerderij Glaumbær. Aan de kust ontstaan lagunes en strandmeren met goede leefomstandigheden voor zeehonden en in ondiep water broedende vogels.
Mývatn gebied
De geologisch en toeristisch belangrijke Mývatn regio strekt zich uit van Skjálfandafljót in het westen tot voorbij de machtige gletsjerstroom Jökulsá á Fjöllum in het oosten. En van de onbewoonde lavawoestijn Ódáðahraun in het zuiden tot de uitgestrekte Öxarfjörður in het noorden. Het geologisch zeer actieve en biologisch diverse gebied rond het Muggenmeer en de machtige Dettifoss waterval in het Jökulsárgljúfur National Park zijn twee van de belangrijkste bezoekersmagneten van IJsland. Het nationale park staat bekend om een indrukwekkend canyon landschap.
Maar in het Mývatn gebied vind je ook het bijzondere Dimmuborgir lavaveld. Een gebiedje vol met ruige rotsformaties die zijn ontstaan door stollend lava na vulkaanuitbarstingen. Volgens vroegere IJslandse legenden was het een trollendorp. Vandaar de naam Dimmuborgir, wat staat voor “duistere burchten”. Onder toeristen staat het vooral bekend als een bijzonder wandelgebiedje.
Zuid IJsland
Het centrale zuiden van IJsland wordt gekenmerkt door de plateau gletsjer Mýrdalsjökull en de Vestmannaeyjar archipel. De regio is alleen bereikbaar met een 4 × 4 of highland bus. De ijsvrije kustranden zijn hier breed en de vulkanische elementen nemen meer ruimte in naast de glaciaal gevormde landschapscomponenten. Kilometers zwarte stranden worden in het uiterste zuiden onderbroken door een massieve rotsformatie bij Kaap Dyrhólaey.
Centrale Hooglanden
De legendarische IJslandse Hooglanden zijn het meest onherbergzame en geologisch actieve deel van IJsland. Talloze mythen vertellen over bandieten die in dit dorre landschap de kost verdienen. Het landschap bestaat uit kleurrijke geothermische meren, ruwe gletsjers en machtige vulkanische kraters, allemaal gesitueerd in een droge woestijn. Overtochten door het binnenland vinden plaats op de Kjölur en Sprengisandur routes.
Nationaal Park Thingvellir
Ten noorden oosten van de hoofdstad Reykjavik ligt Nationaal Park Thingvellir. Een prachtig natuurgebied met vele mooie plekken. Waaronder het grootste meer van IJsland. Het bijzondere aan het Thingvallavatn meer is de plek waar het gevoed wordt. Nieuw water komt namelijk niet (alleen) via beekjes maar ook vanuit een waterbron dat onder het wateroppervlak ligt. Bij het plaatsje Vellankatla is dit bijzondere natuurverschijnsel te zien.
Het natuurgebied biedt uiteraard ook andere mooie plekken. Waaronder de Silfra kloof. Een plek waar Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen bij elkaar komen. Echter drijven de platen jaarlijks 1 tot 2 centimeter uit elkaar. Hierdoor ontstaat een steeds bredere kloof. Voor toeristen is het vooral een mooi wandelgebied.
Verder biedt de streek leuke natuurverschijnselen zoals lavavelden en watervallen.
Schiereiland Snæfellsnes
Aan de centrale westkust ligt het schiereiland Snæfellsnes. Ondanks de natuurlijke pracht en praal, is het geen toeristische plek. Dit heeft als voordeel dat het een extra goede bestemming is voor liefhebbers van echte rust.
Tijdens je bezoek kan je genieten van mooie uitzichten vanaf de Kirkjufell berg. Maar ook van vulkanen, lavavelden, hoge kliffen, beekjes en watervallen. Dit alles is in alle rust en op een vrij klein oppervlakte zien.
Heb je echt veel geluk, dan kan je er ook het Noorderlicht zien.
Fjadrargljufur
In het uiterste zuiden, vlakbij de rondweg en de kust, ligt de Fjadrargljufur. Een diepe kloof dat wordt omringd door bijzondere rotsformaties. Mede dankzij de puntige vormen maar ook door de begroeiing met frisgroen mos. Hierdoor is de kloof een prachtig plekje en zeker geen “doorsnee” kloof.
Op de bodem van de kloof stroomt een riviertje. Ook is er een wandelpaadje waardoor je een bijzondere wandeling kunt maken. Al is de kans op natte voeten wel aanwezig. Maar je kunt het ook wat hogerop zoeken en genieten van uitzichten over de kloof.
Tip: mis niet de interessante pagina over de mooiste bezienswaardigheden in IJsland.
Ik bekijk hier alvast mooie IJsland vakanties
Wees nog op tijd dankzij dit actuele reisaanbod:
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.
Mooie steden en plaatsen in IJsland
IJsland staat niet echt bekend om zijn steden, de bezoekers komen voor al het natuurlijke schoon dat dit prachtige eiland te bieden heeft. De hoofdstad Reykjavik is de grootste stad van het land. De helft van de IJslanders woont in en rondom de hoofdstad. Andere steden zijn dus aanzienlijk kleiner, maar niet minder interessant om te bezoeken als je een tocht rondom IJsland maakt. De steden Húsavík en Akureyri, beide aan de noordkust, zijn ook een aanrader.
Reykjavik
Reykjavik is niet alleen de hoofdstad, het is ook de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. De IJslandse hoofdstad is een moderne metropool met de charme van een kleine stad. Het uitgaansleven is beroemd, er is namelijk geen avondklok. Als je wilt, kun je tot in de vroege uurtjes dansen in één van de vele clubs. Vooral District 101 staat bekend om zijn clubs en chique restaurants.
De temperaturen in Reykjavik zijn eigenlijk niet zo arctisch als je op het eerste gezicht zou denken. Er zijn relatief milde winters en koele zomers, met temperaturen die zelden boven de 20° C uitkomen. In de winter blijven je voeten altijd lekker warm tijdens een dagje shoppen in de binnenstad dankzij een uniek vloerverwarmingssysteem.
Leuke toeristische plekken in Reykjavik zijn onder andere het Nationaal Museum met kunstwerken en objecten van de IJslandse cultuur zoals sieraden, wapens, kerkkunst en gebruiksvoorwerpen. Andere IJslandse culturele schatten zijn te zien in het Museum van IJslands Cultureel Erfgoed, de Nationale Bibliotheek en het Natuurhistorisch Museum. In de National Gallery is werk te zien van IJslandse kunstenaars zoals Asgrimur Jonsson. Eén van de hoogtepunten van de stad is de kathedraal, dat het oudste gebouw in Reykjavik is.
Je kunt de stad onder andere eens per fiets gaan bekijken. Bijvoorbeeld tijdens één van de leuke fietstours met een gids via het bekende bedrijf Baja Bikes. Handig, leuk en met Nederlandse uitleg.
Meer informatie over de stad vind je op de pagina over mooie plekken in Reykjavik.
Húsavík
De stad Húsavík ligt in de IJslandse gemeente Norourping, in het noorden van IJsland. De naam Húsavík betekent de baai met huizen. De stad wordt geflankeerd door twee bergen, de Husavikurfjall en de Skjalfandibucht. De eerste Viking die langere tijd in IJsland verbleef, was Caroar Svavarson uit Zweden. Hij overwinterde in Húsavík en noemde de plaats aanvankelijk naar zichzelf, Garoarsholmur. Tegenwoordig wordt hij herdacht met een gedenkteken in de buurt van de Húsavík school. Húsavík is een vissershaven en voorziet de regio van verse vangst.
De kerk van Húsavík werd aan het begin van de vorige eeuw van hout gebouwd. Het is genereuzer ontworpen dan de meeste andere plattelandskerken, heeft witte muren en grote ramen. Walvissen spotten is ook een reden voor toeristen om naar Húsavík te komen. Als je geluk hebt, kun je in de regio dwergvinvissen en dolfijnen spotten. In het Walvismuseum in Húsavík is er veel informatie over dit onderwerp.
Akureyri
De stad Akureyri ligt aan de oever van de Eyjafjöröur fjord en de rivier de Glerá. Akureyri werd in 1602 gesticht als een Deense handelspost. Tegenwoordig leeft de stad vooral van de hightech industrie en het toerisme. Akureyri ligt aan de noordelijke ringweg rond IJsland en is daarom een perfect vertrekpunt om de vulkanische regio te ontdekken. Toeristen die op doortocht zijn verblijven vaak één of twee nachten in Akureyri.
De stad is niet heel groot, maar heeft toch een aantal interessante plekken en gebouwen. Er zijn twee historische kerken, namelijk de Akureyrarkirkja Evangelisch-Lutherse Kerk en de kerk van Glerárkirkja. Verder zijn er een aantal musea met tentoonstellingen over dit deel van IJsland, zoals het Akureyri Art Museum, gemeente museum, natuurhistorisch museum en het transportmuseum op de luchthaven. Wil je meer over de lokale flora te weten komen, dan is een bezoek aan de botanische tuin een aanrader.
Praktische informatie voor je IJsland vakantie
Omdat elk land haar eigen gewoonten, regelgeving, cultuur en klimaat heeft, is het verstandig om je voor je vakantie te verdiepen in dergelijke praktische zaken. Dat kan onduidelijkheden of vervelede situaties voorkomen. Met de onderstaande praktische informatie kan je alvast een goede basis leggen voor je vakantievoorbereiding.
• De officiële taal is het Oud-Noors of ook wel IJslands genoemd. Maar gelukkig spreken in de toeristische branche ook veel mensen Engels.
• De maanden juni tot en met september worden gezien als de beste reisperiode.
• Voor deze vakantiebestemmingen worden geen inentingen geadviseerd.
• Tijdens onze zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger, tijdens onze winters is dat maar één uur.
• Het officiële betaalmiddel is de Kroon. Ook kan je geregeld je bankpas of een creditcard gebruiken. Tip: zorg dat je bankpas ingesteld staat op “werelddekking”.
• Fooien worden in IJsland weinig gegeven. Bij excursieleiders is men het echter wel gewend.
• Het alarmnummer voor alle hulpverleningsdiensten is, net als bij ons, 112.
• De gezondheidszorg is goed. Zorg wel dat je een pas van je zorgverzekering meeneemt.
• Net als de meeste zaken, is ook alcohol duur in IJsland. Het rijden met alcohol op is strafbaar. Slechts een heel laag promillage wordt toegestaan.
• Het land heeft slechts 340.000 inwoners.
• De netspanning is 230 Volt. Daarbij worden dezelfde stopcontacten gebruikt als bij ons in Nederland.
• Het kraanwater is van hoge kwaliteit en kan dus gerust gedronken worden. Het staat zelfs bekend als het beste kraanwater ter wereld doordat het bronwater is.
Ook na het boeken van je vakantie, zal je vaak nog praktische informatie ontvangen van de reisorganisatie.
Het klimaat van IJsland
IJsland heeft net als in Nederland vier seizoenen. Terwijl het de ene maand stormt en sneeuwt, kan het andere moment de zon schijnen. Het IJslandse gezegde luidt: “Als het weer je niet bevalt, wacht dan vijf minuten”. Het is ook niet constant koud in IJsland, wat veel mensen denken. Het klimaat in IJsland is eigenlijk relatief mild, wat te wijten is aan de Golfstroom. IJsland heeft koele zomers en milde winters. Het zuiden van het eiland is door de Golfstroom warmer dan het noordoosten en zuidwesten, waar de Groenlandse stroom koudere temperaturen met zich meebrengt.
De beste tijd om naar IJsland te reizen is in de zomermaanden. Dan valt de minste neerslag bij temperaturen tot 15° C. Natuurlijk verschillen de temperaturen per regio. In de winter dalen de temperaturen tot onder het vriespunt, alhoewel het aan de kust over het algemeen iets warmer blijft dan in het binnenland. Belangrijk om te weten als je van plan bent IJsland met een huurauto te verkennen, is dat de wegen naar de hooglanden meestal afgesloten zijn van september tot juni.
De beste reistijd voor het noorderlicht zijn de wintermaanden van oktober tot maart. Daarbuiten is het ook mogelijk om de aurora borealis te zien, maar in de wintermaanden is de kans vele malen groter. Helaas is er nooit een garantie. Koude, donkere en heldere poolnachten bieden de beste omstandigheden. Als de lucht bewolkt is, is de kans dat de prachtige groene lichten erdoorheen komen klein.
De plaatsen Húsavík, Akureyri, Reykjavik, de Westfjorden en het schiereiland Snaefellsnes zijn populair voor walvistochten. Hier heb je de kans om dolfijnen, gewone vinvissen, bultruggen, dwergvinvissen, blauwe vinvissen en soms orka’s te zien. Het seizoen om walvissen te spotten is tussen begin juni en eind augustus. Als je geluk hebt, kun je deze prachtige reuzen ook zien in de maanden mei, september en oktober.
Tip: mis niet de handige pagina over de mooiste bezienswaardigheden in IJsland. Of bekijk de pagina over de mooiste plekken van Reykjavik.
Ik bekijk hier alvast mooie IJsland vakanties
Wees nog op tijd dankzij dit actuele reisaanbod:
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.
Heb je al ervaringen met IJsland? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!
Deel jouw IJsland-ervaring en tips!