schotland-rondreis-vakantie-informatie

Wat te doen in Schotland? De leukste bezienswaardigheden

Schotland heeft onwijs veel mooie bezienswaardigheden. In het land kun je je ogen uitkijken. Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Schotland.

1. Het meer van Loch Ness
Je hebt vast ooit wel de geruchten gehoord over het meer van Loch Ness. Volgens sommige mensen is het namelijk zo dat er in het meer een monster leeft. Op het internet zijn er zelfs foto’s van te vinden. Het meer is erg groot en diep, in totaal is de maximale diepte 270 meter. Het ligt in de Hooglanden van Schotland. Een prachtige natuurlijke omgeving.

Toeristen vinden het erg leuk om met eigen ogen te kijken of ze het monster van Loch Ness kunnen spotten. De omgeving is bovendien bijzonder mooi en ook daar is genoeg te beleven. In de buurt van het meer kun je namelijk ook terecht voor oude ruïnes. Als je het monster niet hebt kunnen spotten kan een bezoek aan het meer nog steeds de moeite waard zijn geweest.

schotland-leuke-plekken-meer-loch-ness2. Loch Lomond
In Loch Lomond ben je voor watersporten aan het juiste adres. Aan de mooie oevers kun je genieten van leuke activiteiten. Er zijn mogelijkheden om een kajak te huren, of denk bijvoorbeeld aan een waterfiets of jetski. Het is een plek met veel natuur. Er zijn bossen en heuvels die je kunt verkennen. Je hoeft je er niet te vervelen. Voor liefhebbers van natuur en mooie uitzichten is dit een bestemming om niet over te slaan.

schotland-bezienswaardigheden-natuurgebieden-meer3. De distilleerderij Strathisla
Bij het echte Schotse bestaan hoort ook een goede fles whisky. In het land vind je meerdere distilleerderijen waar je goede whisky kunt proeven en een kijkje achter de schermen kunt nemen bij het distilleren van de drank. Een bekende distilleerderij is Strathisla. Dit is de oudste van heel Schotland. Je kunt er onder leiding van een gids een kijkje nemen. Die kan dan ook meteen meer vertellen over de geschiedenis van de whisky en het proces om de drank te maken. Het is bijvoorbeeld zo dat het minimaal 3 jaar moet rijpen om volgens de regels de officiële naam whisky te krijgen.4. Eilean Donan castle

Voor liefhebbers van kastelen kan het Eilean Donan castle een goede tip zijn. Het kasteel is niet bijzonder groot of indrukwekkend maar de ligging op een klein eiland maakt dat helemaal goed. De historische brug naar het eiland en de prachtige omgeving, maakt het plaatjes helemaal compleet.

Je vindt het kasteel aan de noordwest kust van Schotland bij het dorp Dornie. Het ligt in Loch Duich in de regio Highland. Dankzij de mooie ligging is het kasteel uitgegroeid tot één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Schotland.

schotland-mooie-plekken-bezienswaardigheden5. Kilt Rock waterval

Voor liefhebbers van een ruige kustlijn, is het Isle of Skye een leuke vakantiebestemming. Het eiland heeft namelijk een ruige natuur dat bestaat uit bergen, watervallen en langs de kust hoge kliffen. Voor natuurliefhebbers is het eiland een prachtige plek. Eén van de bezienswaardigheden is de Kilt Rock waterval. Het water stort er met veel geweld van de meters hoge klif de zee in. Een mooi gezicht. Maar ook de hoge kliffen en de uitzichten over de zee, maken de waterval tot één van de bezienswaardigheden van het eiland.

schotland-mooiste-plekken-tips-vakantie6. Mooie stranden

Schotland is uiteraard geen bestemming voor een strandvakantie. Desondanks vind je er meerdere mooie zandstranden. Niet vol ligbedden, parasols en toeristen maar met rust, ruimte en mooie natuur. De zandstranden liggen op het eiland Harris bij een stuk zee dat vaak azuurblauw is. Een natuurverschijnsel dat je in Schotland niet zo snel zal verwachten.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende mooie stranden bezoeken:

• Seilebost (eiland Harris)
• Tolsta (eiland Lewis)
• Lossiemouth (eiland Moray)
• stadsstrand van Aberdeen
• Baai van Coldingham

Bij het laatste strand vind je wel meer gezelligheid en voorzieningen. Het zandstrand ligt namelijk bij het plaatsje Coldingham. Schotten en toeristen genieten er van het strandleven.

schotland-kust-stranden-mooie-plaatsen7. De enorme Kelpies

Sinds 2015 heeft de regio rond Falkirk er een attractie bij; twee enorme paardenhoofden. Niet gewoon groot, maar echt indrukwekkend groot. Beide beelden zijn namelijk 30 meter hoog. Daardoor zijn de twee paarden in de hele omgeving te zien.
De twee paarden beelden Kelpies uit. Watergeesten uit de Schotse mythologie, die meestal de gedaante aannemen van paarden en in de buurt leven van moerassen, meren en zeeën. Ze proberen mensen te lokken en deze vervolgens in het water te verorberen.

De twee paardenhoofden staan op de oevers van het Forth & Clyde kanaal bij het stadje Falkirk. Ze zijn gebouwd om de omgeving toeristisch meer allure te geven. Aan de beelden zal dit niet liggen, deze zijn uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid.

schotland-toeristische-attracties-wat-zien8. The Old Man of Storr

In een prachtig landschap met bergen, meren en ruige rotspartijen, staat de indrukwekkende rotspartij The Old Man of Storr. Dankzij de mooie ligging en bijzondere vormen, is het één van de hoogtepunten van het eiland Skye. Met name onder liefhebbers van natuur en wandelen. Er kan namelijk mooi gewandeld worden rond de bijzondere rotspartij.

Vooral actieve toeristen hoeven zich niet af te vragen wat ze kunnen doen in Schotland. Er zijn namelijk allerlei actieve dingen te doen dankzij de mooie en rustige natuur. Met namelijk wandelen, mountainbiken en kanoën is populair onder inwoners en toeristen.

schotland-wat-doen-leuke-dingen


 9.  Zweinstein Express

Voor fans van de wereldberoemde Harry Potter verhalen, kan het leuk zijn om even het gevoel te hebben alsof je zelf in het verhaal zit. In Schotland is dat wat mogelijk doordat je kan rijden in de “echte” Zweinstein Express. De bekende stoomtrein die werd gebruikt in de Harry Potter films.

Officieel heeft de trein de “Jacobite Express” en deze rijdt tussen de plaatsen tussen Fort William en Mallaig. In totaal duurt deze reis vier uur. Twee uur heen en twee uur terug. Onderweg kan je gebruik maken van de restauratiewagen. De reis staat bij liefhebbers bekend als één van de mooiste treinreizen ter wereld. De rit is zeer populair en daarom is het verstandig om de tickets weken of zelfs maanden voor je vakantie te reserveren.

schotland-rondreis-vakantie-informatie10. Zweinsteinmeer

Ook het bekende meer uit de films kan je in het echt gaan zien. Het ligt bij de plaats Glenfinnan en heet officieel Loch Shiel. Ook voor niet-liefhebbers van Harry Potter kan het meer een leuke bezienswaardigheid zijn. Mede dankzij de indrukwekkende viaduct die in de buurt staat. Over de viaduct loopt een spoorweg dat nede wordt gebruikt door de bekende Harry Potter stoomtrein.

Ook de plaats kan de moeite waard zijn. Glenfinnan is aardig toeristisch waardoor het er vaak gezellig druk is en van alles is te doen en zien. Waaronder de gotische kerk, het Stationsmuseum en het Glenfinnan Bezoekerscentrum. Ten slotte mag de omliggende natuur niet worden vergeten.De heuvels vormen is namelijk een mooi gebied voor activiteiten zoals wandelen.

schotland-mooiste-bezienswaardigheden11. Stirling Castle

In de centrale regio Stirling staat één van de grootste kastelen van Schotland; het hooggelegen Stirling Castle. Het is een populaire bezienswaaardigheid van de regio. Het wordt jaarlijks gemiddeld door maar liefst 460.000 mensen bezocht.
Eenmaal binnen de verdedigingsmuren, kan je het kasteel, een paleis en een militaire kazerne bekijken. Zes kamers van het kasteel zijn gerestaureerd en voorzien van historisch meubilair en aankleding. Hierdoor kan je de historische tijden weer wat beleven. Maar ook de acteurs die in en rond het kasteel lopen, dragen bij aan de leuke middeleeuwse sfeer.

Verder kan je de omliggen tuinen en het stadje Stirling bekijken. Er is genoeg te zien en doen voor een middagje uit.

schotland-bezienswaardigheden-hoogtepunten12. Het populaire eiland Skye

Voor veel toeristen is het eiland Skye één van de highlights van het land. Je kan er namelijk genieten van een ruige kustlijn met hoge kliffen, witte zandstranden en moerassen. Maar ook van bezienswaardigheden zoals de hoofdstad Portree, de Duntulm Castle ruïnes, het Armadale Kasteel en Dunvegan Castle.

Daarnaast kan je er meerdere mooie wandelingen maken. Bijvoorbeeld naar de vuurtoren die op het uiterste puntje van Skye staat. Dankzij de smalle landtong en hoge kliffen, een bijzondere wandelroute.

schotland-vakantie-kust-plekken13. Scone Palace

Net buiten de plaats Perth in het centrale oosten van Schotland, staat een groot kasteel. Het Scone Palace is een 19e eeuws kasteel in Georgische stijl. Ondertussen zijn er al vele koningen gekroond en heeft het bouwwerk een rijke historie opgebouwd.
Je kunt het kasteel zowel van buiten als van binnen gaan bewonderen. Je kunt er onder andere waardevolle collecties van meubels en antieke voorwerpen zien.
Maar ook de omliggende tuinen kunnen leuk zijn. Je vindt er namelijk tuinen, moestuinen, een doolhof, een oude gevangenis en een oude begraafplaats.

schotland-highlights-tips14. Glamis Castle

Ben je tijdens je vakantie in het oosten van het land? Dan kan je een bezoek brengen aan het Glamis Castle. Een groot kasteel met opvallend veel torens. En ook rondom het kasteel staan meerdere torens in de tuin. Het is gebouwd in de 17e eeuw en tegenwoordig een bekende toeristische attractie. Mede doordat het bouwwerk ook van binnen kan worden bekeken. Je kunt er genieten van de historische kamers en interieur uit vroegere tijden.

Ook kan je een wandeling maken door de tuinen of even naar het bijbehorende winkeltje.

schotland-highlights-wat-doen-zien15. Kustplaatsje Oban

In het centrale westen ligt het levendige kustplaatsje Oban. Naast de gezelligheid, vindt je er ook meerdere bezienswaardigheden. Daarom kan het een leuke plaats zijn om tijdens je rondreis te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld de volgende attracties gaan bekijken:

• meerdere kastelen
• kathedraal
• grote historische uitkijktoren
• distilleerderij
• oorlogsmuseum
• ruïnes van Dunollie Castle

Daarnaast biedt Oban ook allerlei mogelijkheden voor Schotse hoogtepunten in de omgeving. Vanuit de haven vertrekken namelijk veerboten naar meerdere eilanden. Ook kan je op het vasteland genieten van attracties zoals een opvangcentrum voor zeehonden, een bijzondere energiecentrale in een berg, kastelen, tuinen en mooie natuurgebieden.
Je kunt de dag afsluiten in één van de visrestaurants die vers gevangen plaatselijke vis en schaaldieren serveren.

schotland-attracties-wat-doen16. Corrieshalloch Gorge

Een natuurlijk hoogtepunten dat je eerder in de Alpen zal verwachten, is Corrieshalloch Gorge. Een indrukwekkende kloof dankzij de lengte van 1,5 kilometer en een diepte van 60 meter. Een mooi stukje natuur waar je tijdens wandelingen vanuit verschillende hoeken van kan genieten.
Ook kan je meerdere watervallen zien en een spannende overtocht maken dankzij de hangbrug.

Je vindt de mooie kloof bij de Droma rivier in het noord oosten van het land.

schotland-highlights-attracties17. Dunrobin Castle
Ondanks de naam is dit geen kasteel maar wel een indrukwekkend gebouw. De combinatie met de mooie omliggende tuinen maakt het tot een mooie plek dat een bezoekje zeker waard kan zijn. Oorspronkelijk was Dunrobin Castle wel een kasteel maar veel delen werden in de 19e eeuw gebouwd. De oorspronkelijke delen zijn nog op het binnenplein te zien.

Je vindt het “kasteel” aan de oostkust bij de kustplaats Golspie. Het is alleen tijdens het toeristische seizoen geopend en kan zelfs worden bereikt via het Dunrobin treinstation.
Een andere bezienswaardigheid in de buurt is loch Fleet. Een groot meer in een rustig en heuvelig gebied. Een mooie locatie voor wandelliefhebbers.

schotland-bezienswaardigheden-oosten18. Grotten van Durness

Ga je Schotland zelfs verkennen tot in het hoge noorden? Dan kan het kustplaatsje Durness een leuke bestemming zijn. Bij het dorpje ligt namelijk het mooi grottenstelsel Smoo Cave. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de regio.
Het stelsel bestaat uit meerdere grote grotten en zelfs een waterval. Tussen de grotten en de zee ligt een diepe baai. Een bijzondere plek waar je mooi kan wandelen. De grotten kan je te voet of per voor van binnen bekijken. Een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen.

Het gebied is ook uitgeroepen tot een officieel Geopark door de diverse geologische vondsten.

schotland-attracties-uitjes-tips

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Schotland. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei Schotse vakanties bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken en gebieden in Schotland.

 

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Schots gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com