iseomeer-bezienswaardigheden

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden bij het Iseomeer

Benieuwd wat je zoal kan doen tijdens een vakantie bij het Iseomeer? Bekijk dan eens dit handige overzicht van leuke bezienswaardigheden.

1. Bogn baai
Aan de rand van het Iseo meer vind je Bahia del Bogn, oftewel de Bogn baai. Het is een uniek hoekje van het Iseo meer en veel mensen vergelijken deze met de Filippijnen. De baai heeft smaragdgroen water, welke schittert in de zon. Het wordt daarom ook wel het amfitheater van de natuur genoemd.

Zodra je jouw auto hebt neergezet in Lovere, 500 meter van de baai, kan je jouw wandeling beginnen. Tijdens de wandeling kijk je jouw ogen uit met de flora en fauna in de omgeving. Je loopt over het voetpad, door de tunnel van een oude weg en krijgt veel natuur. Bij de baai is een klein strandje, waar je even kan afkoelen. De vele inhammen van de baai zijn een mooi gezicht. De baai laat namelijk goed zien hoe de natuur zijn eigen pracht en praal maakt.

bogn-baai-iseomeer


2. Franciacorta wijngebied
Het Iseo meer staat bekend om de streek waarin deze ligt. Het Franciacorta is namelijk een heuvelachtige en welvarende streek, in de regio Lombardije. Het Iseomeer ligt ten noorden van deze streek. Ook kan je aan het oosten Brescia vinden, in het zuiden de Povlakte en de Monte Orfano berg en in het westen de Oglio rivier.

Franciacorta bestaat uit verschillende wijngaarden, waar schuimwijnen op wereldniveau worden gemaakt. Zo kan je hier onder andere de Franciacorta Rosato DOCG vinden, welke gemaakt is met een speciale noot. Het nauwkeurige proces heeft ervoor gezorgd dat de beste wijnen ontstonden. Je kan in het wijngebied verschillende varianten proeven en eventueel een aantal flessen mee naar huis nemen. Zo heb je Italië nog voor lange tijd bij je.

franciacorta-iseomeer-wat-zien


3. Loreto eiland
Loreto eiland is een andere plek waar je geweest moet zijn als je bij het Iseo meer verblijft. Het eiland ligt ten noorden van Montisola en is een plek waar al eeuwen lang vissers, handelaren en pelgrims samenkomen. Tevens is er een legendarisch vrouwenklooster te vinden, dat vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt.

Het eiland is anders dan anders. Voor langere tijd was er namelijk weinig kennis over het eiland. Er zijn weinig documenten te vinden waarin de geschiedenis beschreven staat. In 1910 kwam hier verandering in. Dankzij het neo-gothische kasteel van Vincenzo Richieri stond het eiland direct op de kaart en kwam er steeds meer bekendheid.

iseomeer-loreto-eiland-italie


4. De mooie wandelroutes
Het Iseo meer leent zich goed voor wandelaars. Het is een gebied waar je uren rond kan dwalen en over de verschillende wandelpaden loopt. Je kan voor een groot aantal routes kiezen. Afhankelijk van jouw niveau kan je kijken naar een geheel ander pad. Voor de fanatieke wandelaars zijn er bijvoorbeeld routes door het heuvelachtige gebied, terwijl je als beginner gewoon langs het meer kan lopen.

Tussendoor kan je altijd even afkoelen in het water. Tijdens jouw wandeling kan je genieten van de mooie Italiaanse natuur. Bijvoorbeeld in de vorm van de verschillende dieren die zich ongetwijfeld laten zien tijdens je wandelingen. Of wanneer je andere sportieve activiteiten gaat doen zoals mountainbiken of kajakken.

iseomeer-wandelen-wat-doen


5. Kasteel van Bornato
Het kasteel van Bornato heeft een unieke ligging. Het ligt namelijk midden in de wijngaarden van Franciacorta. Het is een met fresco’s beschilderde villa, die nog uit de Renaissance stamt en gebouwd is in een middeleeuws kasteel. Het kasteel bezoeken geeft jou de gelegenheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van het kasteel.

Houd er rekening mee dat je alleen naar binnen kan als je een rondleiding geboekt hebt. Tijdens de route kom je langs de muren met torens, steunberen en torens. Ook zie je de slotgrachten en de loopbrug. Regelmatig worden hier ook proeverijen gehouden, zodat je kan genieten van de beste wijnen uit de omgeving. Je kan altijd een bezoek brengen aan de kasteeltuin bij de oude wijnkelder.

kasteel-bornato-iseomeer-italie


6. Monte Isola
Monte Isola is één van de mooiste dorpen van Europa. Het is een plek waar veel toeristen naartoe trekken. Dit is niet voor niets. Er zijn namelijk verschillende bezienswaardigheden te vinden en zowel wandelaars als fietsers kunnen hier urenlang in het dorp vertoeven. Het dorp ligt direct aan het meer en er mogen geen auto’s komen. Je moet jouw auto daarom buiten het dorp parkeren voordat je bekijkt wat je hier allemaal kan vinden. Het betoverende uitzicht is waar je het allemaal voor doet. Monte Isola is één van de plekken waar je helemaal tot rust komt en urenlang kan wandelen en fietsen.

monte-isola-eiland-iseomeer


7. Iseo
Iseo is een plaats rondom het Iseo meer, waar je jouw ogen uitkijkt. Alle cultuur en historie is namelijk in dit stadje terug te vinden. Het historische centrum heeft veel pittoreske steegjes. Vanaf de heilige plaats kan je genieten van het hele gebied van de sebino. Hier vind je onder andere de oude parochiekerk van Sant’Andrea. Deze heeft bijzondere klokkentorens, die in het midden van de gevel hangt. Dit is ook de ingang naar de kerk. Aan de rechterkant is de 14e eeuwse graf boog van Giacomo Oldofredi. Hier worden talloze kunstschatten bewaard.

Tegenover de kerk vind je de ingang van de Kerk van San Silvestro. Hier is een kostbaar fresco van de Danse macabre bewaard gebleven. Voldoende reden om deze stad te bezoeken tijdens jouw vakantie.

iseo-plaatsen-iseomeer


8. Klooster van San Pietro in Lamosa
Het klooster van San Pietro in Lamosa is een klooster dat in de 12e eeuw gemaakt is. Het is al 400 jaar van de Orde van Cluny. De oase van rust zie je terug in een groot aantal stijlen. Denk aan de middeleeuwen en Renaissance.

Het klooster kan je vinden boven op het natuurgebied van de Turfgebieden van Sebino. Je hebt hier zowel de Romaanse kerk, de kleine kloostergang en de Disciplina. In de grote zaal kan je de mooiste fresco’s aanschouwen, welke in de 16e eeuw gemaakt zijn.

iseomeer-wat-doen-zien


9. Kerk van San Giovanni Battista
Een historische bezienswaardigheid in het oude centrum van Zone, is de kerk van San Giovanni Battista. Het is een mooi gebouw met een aantal prachtige altaren, die zijn ontworpen door lokale kunstenaars uit de 17e eeuw.

Eén van de meest bijzondere altaren is het altaar van Corpus Christi van plychroom marmer. Ook het altaar van Maria van de Rozenkrans en het hoofdaltaar zijn de moeite waard. In de achthoekige kapel naast de kerk, welke gebouwd is in de 18e eeuw, kijk je ook jouw ogen uit. Deze deed dienst bij het kerkje bij het kerkhof. Tegenwoordig vindt hier de Mariaverering plaats.10. Geniet van het water

Het meer is voor veel mensen één van de leukst hoogtepunten. Het water biedt namelijk allerlei activiteiten. Zo kan je een boottocht over het meer gaan maken. Bijvoorbeeld met de veerboot of met een gehuurd bootje. Of ga een sportievere activiteit doen zoals watersporten als suppen of kajakken.
Het water is ook geschikt om te gaan zwemmen en snorkelen. De watertemperatuur ligt tijdens de zomers namelijk gemiddeld tussen de 18 en 21 graden. Daarnaast is het water prachtig helder.

gardameer-vakantie-boeken-hotels-campings-tips

 

De ligging van het Iseomeer

Je vindt het Iseomeer in het centrale noorden van Italië, in de regio Lombardije. Het ligt op ongeveer 120 kilometer afstand van de grens met Zwitserland. Italiaanse steden in de omgeving zijn Brescia (25 km), Bergamo (30 km) en modestad Milaan (100 km). Bekende meren zoals het Comomeer en het Gardameer liggen op een afstand van ongeveer 80 kilometer. Hierdoor zou je de meren ook kunnen combineren binnen één vakantie. Het Iseomeer is minder bekend maar wel rustiger en daardoor wat charmanter.

Het meer heeft een lengte van 25 kilometer en een breedte van 4 kilometer. Zeker groot genoeg dus om vele mooie plekken te kunnen bieden. Deze zijn vanaf veel omliggende (snel)wegen achter niet te zien door de vele tunnels. Daarom worden de kleinere wegen en het gebruik van de veerboten geadviseerd aan toeristen.

iseomeer-italie-bezienswaardigheden

 

Meer vakantiebestemmingen bij meren vind je op de pagina over: mooie meren. Of bekijk de pagina’s over de mooiste plekken in Italië of het overzicht van de highlights in Italië.

Ook bekijk de pagina’s over bekende meren in de buurt, zoals het Comomeer en het Gardameer.

 

© 2024 SuggestMe.com