denemarken-vakantie-informatie-bezienswaardigheden

Toeristische informatie over Denemarken

Denemarken is niet voor niets een van de meest populaire reisbestemmingen in Europa. Aan drie kanten omgeven door de zee, gemakkelijk bereikbaar en bezaaid met prachtige landschappen, heeft Denemarken iedereen wat te bieden. Waar veel vakantiegangers samenkomen in de drukke kustgebieden, liggen vele andere toeristische attracties in het binnenland en de verschillende mooie steden van het vakantieland.

Op deze informatiepagina lees je alles wat je moet weten voor een top vakantie naar het mooie Denemarken. Zoals toeristische informatie over de mooiste bezienswaardigheden, de leukste vakantiegebieden, leuke steden en het klimaat. Zo weet wanneer de beste reisperiode is voor je vakantie in Denemarken.

denemarken-mooie-bezienswaardigheden-plekken

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in Denemarken

Denemarken heeft prachtige natuurlijke en historische bezienswaardigheden. Veel vind je er in en rondom de hoofdstad Kopenhagen. Maar ook de rest van Denemarken heeft prachtige bezienswaardigheden om te bezoeken of ervaren. Om jou te inspireren hebben we een selectie gemaakt van de meest populaire bezienswaardigheden in vakantieland Denemarken.

Nyhaven
De nieuwe haven – dat is wat het Deense woord Nyhavn betekent – is wellicht het meest bekende plaatje van Kopenhagen en van Denemarken. De haven is al lang niet nieuw meer, want is inmiddels al bijna 400 honderd jaar oud. De haven met zijn kleurrijke houten huisjes werd al in 1673 aangelegd.

Nyhavn is de centrale haven in het centrum van Kopenhagen. De kleurrijke huizen met de schepen zijn een van de herkenningspunten en symbolische afbeeldingen geworden voor een reis naar Denemarken. De haven omvat restaurants, bars en attracties op de promenade en in het water. Je ziet schepen uit de vorige eeuw. Daarnaast woonde Hans Christian Andersen in een huis in Nyhaven.

kopenhagen-bezienswaardigheden-mooie-plekken

 Kleine Zeemeermin

Het 125 centimeter hoge beeld van de kleine zeemeermin uit het sprookje van Hans Christian Andersen is het symbool van Kopenhagen. Sommigen zien het beeld ook als een nationaal symbool van Denemarken. Het staat bij de ingang van de haven van Kopenhagen, in de buurt van de Kastellet. In het Deens het beeld “Den lille Havfrue”.

Beeldhouwer Edvard Eriksen modelleerde de zeemeermin naar het lichaam van zijn vrouw, het gezicht van een bekende balletdanseres en naar het personage met dezelfde naam uit een verhaal van de Deense nationale schrijver Hans Christian Andersen. Het standbeeld werd opgericht in 1913 en heeft in de loop van zijn bestaan ​​verschillende aanvallen van verschillende aard overleefd.

kopenhagen-mooiste-plekken-dingen-doenTivoli

Tivoli is een pretpark midden in de stad Kopenhagen. Zelfs als achtbanen en attracties je niet zo interesseren, is de Tivoli toch absoluut de moeite waard om te bekijken. Tivoli werd geopend in 1843 en is daarmee een van de oudste pretparken ter wereld. Zodra je door de grote toegangspoort bent gelopen, waan je je ineens in een heel andere wereld.

Alles is kleurrijk, sierlijk en magisch. Zelfs de moderne attracties, zoals de Freefall Tower, zijn ontworpen in retrostijl en passen perfect in de historische ambiance. Hoogtepunten zijn onder meer de “Rutschebanen”, een achtbaan uit 1914 met de 80 meter hoge kettingcarrousel en de achtbaan “Daemonen”.

Veel Kopenhagenaren komen regelmatig naar Tivoli. Naast attracties zijn er hier nogal wat restaurants, evenals regelmatige concerten en theatervoorstellingen. Het is vooral ’s avonds mooi als er meer dan 100.000 lampjes de Tivoli verlichten.

kopenhagen-pretpark-activiteiten-kinderenLegoland

Het is één van de bekendste en populairste vrijetijdsattracties in Denemarken. Legoland in Billund biedt entertainment, plezier en veel actie. Het was het eerste Legoland ter wereld, geopend in 1968. Het idee ontstond echter een paar jaar eerder, toen de Legoblokjes op hun hoogtepunt waren. Niet alleen kinderen beleven hier veel plezier in dit prachtige en originele pretpark in Denemarken.

denemarken-vakantie-wat-doen-zienRømø

Het strand op het vakantie-eiland Rømø is vaak het eerste wat mensen zien als ze met de auto naar Denemarken rijden, aangezien het net over de grens van Duitsland ligt. Misschien is het daarom wel een van de mooiste, want op het eerste gezicht word je absoluut overdonderd door de adembenemende zee. Het eiland en zijn omgeving maken ook deel uit van het Nationaal Park Waddenzee, dat in 2014 door UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard.

Bij Lakolk en Sonderstrand kunnen auto’s naar zee rijden. En dat komt goed uit, want  de 6 kilometer dat het strand breed is (overigens het breedste zandstrand van Europa) wil je niet per se lopen. In het hoogseizoen kan het hier erg druk worden. In het eerste weekend van september wordt er een spectaculair vliegerfestival gehouden op Rømø Beach.Birkegården Gardens

Birkegården Gardens zijn gelegen in de stad Ruds Vedby in de provincie West-Seeland in het oosten van Denemarken. Oorspronkelijk helemaal niet als tuin gepland, is het prachtig aangelegde gebied nu uitgegroeid tot de meest populaire toeristische attractie in de regio. De Japanse tuin is nu de grootste van Denemarken. De tuinen van Birkegården hebben de meest prachtige kleuren, afhankelijk van het seizoen. Al in april toveren de eerste tulpen en narcissen de Deense tuin om in een ware kleurenzee.

Ook voor kinderen hebben de tuinen van Birkegarden veel te bieden. Terwijl de volwassenen genieten van de prachtige bloemen, kunnen de kinderen hun eigen avonturen beleven op de speelplaatsen of ze kunnen van dichtbij en persoonlijk kennismaken met geiten en andere dieren in de kinderboerderij.Paleis Amalienborg

Het Koninklijk Paleis Amalienborg ligt in de Deense hoofdstad Kopenhagen en is eigendom van de Deense koninklijke familie. Het is een van de hoogtepunten van rococo en barok in Denemarken en mag niet ontbreken op een sightseeingtour door Kopenhagen. Het Koninklijk Paleis van Amalienborg bestaat uit vier visueel bijna identieke paleizen, het Palais Moltke, Schack, Brockdorff en Levetzau.

De vier paleizen van Paleis Amalienborg zijn gegroepeerd rond een achthoekig plein dat een perfect uitzicht biedt op de Marmeren Kerk of Frederikskerk. Net aan de andere kant is de Royal Opera . Het centrum van het Amalienborg Paleisplein wordt gesierd door een imposant ruiterstandbeeld van koning Frederik V. De gevels van de vier paleizen hebben fantastische zuilen en pilasters die tot de barokke meesterwerken van Denemarken behoren.

denemarken-vakantie-mooie-plekken-plaatsenSt. Clemenskerk in Aarhus

De St. Clemenskerk in Aarhus, ook bekend als de kathedraal van Aarhus, is het grootste heilige gebouw in de Deense stad Aarhus. De kathedraal dateert uit het jaar 1500 en biedt plaats aan 1200 gelovigen. De prachtige kerk is gemaakt van rode bakstenen, wat een interessant contrast vormt met de pastel groene daken. De oudste klok in de kerktoren in Aarhus dateert uit de 13e eeuw.

De eerste kerk in Aarhus werd rond het jaar 900 aan Sinterklaas gewijd en was nog steeds van hout. Het was ooit de eerste kathedraal van het toenmalige bisdom Aros. De bouw van de kathedraal van Aarhus begon in 1190 en werd meer dan 100 jaar later voltooid. Het Romaanse kerkgebouw deed voortaan ook dienst als bisdom. Na een brand in 1330 die de hele stad verwoestte, werd de kathedraal van Aarhus pas in 1449 in gotische stijl herbouwd en 50 jaar later voltooid.Koninklijke Opera

De Opera van Kopenhagen is het nationale operahuis van Denemarken en één van de modernste opera’s ter wereld. Het werd volledig herbouwd, wat nogal ongebruikelijk is voor een operahuis in Europa. Het voor een opera ongebruikelijke gebouw van staal en glas staat op het eiland Holmen in het centrum van Kopenhagen, recht tegenover de Marmeren Kerk en het Koninklijk Paleis van Amalienborg.

De eerste opera die in het New Opera House van Kopenhagen werd uitgevoerd, was Verdi’s Aida. Zelfs als je geen enthousiaste operafan bent, moet je in ieder geval het nieuwerwetse operahuis van Kopenhagen op zijn eiland eens van dichtbij bekijken, want het is duidelijk een van de belangrijkste operahuizen van Europa.Ronde Toren van Kopenhagen

De Ronde Toren van Kopenhagen heet “Rundetårn” in het Deens en staat midden in het stadscentrum van de Deense hoofdstad. De Ronde Toren werd in 1637 in opdracht van de toenmalige koning Christian IV gebouwd als observatorium en werd na vijf jaar bouwen voltooid. De bijzondere kenmerken, zoals de buitentrap en de fotopuzzel op de gevel, maken het een populaire attractie.

De Ronde Toren is 35 meter hoog en heeft een diameter van ongeveer 15 meter. Het oudste observatorium van Europa is vandaag de dag nog steeds te zien onder het dak. Naast de historische apparatuur bovenop de toren, zijn ook het uitkijkplatform en het spectaculaire uitzicht over Kopenhagen enorm populair bij bezoekers.Blokhus strand

Het 25 kilometer lange Blockhus Strand aan de Jammerbaai is niet alleen één van de mooiste stranden van Denemarken, maar zelfs van heel Scandinavië. De hoge duinen beschermen tegen windstoten en het zachte zand is krijtwit. Het strand loopt van Rødhus in het zuiden tot Løkken in het noorden. Zowel auto’s als honden (aangelijnd) zijn hier toegestaan.

In het hoogseizoen wordt er elke nacht om 21:00 uur een kanon boven de zee afgevuurd – een dagelijkse groet van het Blokhus Cannon Guild. Het proeven van de heerlijke vers gevangen vis is een must op Blokhus Strand – onder het genot van het beste entertainment wanneer de kleurrijke zeilen van de windsurfers dansen op de diepblauwe zee.

denemarken-wat-doen-leuke-plekkenKattegat

Het Kattegat wordt opgewarmd door de stromingen van de Noordzee en de Oostzee die hier samenkomen. Vertaald betekent Kattegat “kattenhol” en duidt het op het zeegebied tussen Jutland en de westkust van Zweden. Direct aan het Kattegat ligt Djursland, een Deens schiereiland dat een diversiteit aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Het grote nationale park Mols Bjerge nodigt uit tot wandelen met zijn bos-, heide- en weidegebieden langs de kust. Ook de vuurtoren Sletterhage Fyr is een bezoekje waard, alleen de reis er naar toe is een prachtige natuurlijke ervaring.Kasteel Frederiksborg
Kasteel Frederiksborg ligt op de drie kleine eilanden in Hillerød. De waterburcht werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd door koning Christian IV en wordt beschouwd als het grootste gebouw van de Scandinavische Renaissance. Kenmerkend zijn de prachtige tuinen, die uitnodigen tot een wandeling. Het werd gebouwd om de positie van de toenmalige vorst te versterken. Dit is te zien aan de indrukwekkende decoratieve en symbolische elementen zoals de Neptunusfontein en de Marmergalerij.

denemarken-wat-zien-doen-vakantieKathedraal van Roskilde

In de directe omgeving van kasteel Frederiksborg ligt de kathedraal van Roskilde. Het werd voltooid in 1280 en wordt sindsdien beschouwd als de eerste bakstenen kathedraal van de gotische periode. Deze bezienswaardigheid is de traditionele begraafplaats van de koningen van Denemarken. Bovendien staat de kathedraal sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.Den Gamle By

Vertaald “Den Gamle By” betekent de oude stad, die ook dient als een perfecte beschrijving van het openluchtmuseum. Je kunt hier zien wat een origineel stadje in de middeleeuwen van Denemarken eruit gezien heeft. Het is een indrukwekkende getuige van de cultuur en de Deense geschiedenis. Bijna 75 gebouwen uit de 17e en 19e eeuw vertellen over de historische omstandigheden in die tijd. Het marktplein is natuurlijk het centrum van het kleine middeleeuwse stadje. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen die draaien om textiel, traditionele kostuums en speelgoed uit die tijd.

denemarken-mooie-gebieden-plaatsenHuis van Hans Christian Andersen in Odense

Het huis van Hans Christian Andersen, gelegen in Odense, straalt een sprookjesachtige flair uit. Het is een klein geel hoekhuis waar de Deense dichter en schrijver waarschijnlijk is geboren. In de 19e eeuw bevond het  HC Andersens Hus zich in een van de wijken waar de armste mensen van Odense woonden. Tijdens zijn leven woonden 5 gezinnen tegelijkertijd in dit kleine huis. Het is sinds 1908 een museum en is nu een van de oudste poëzie musea ter wereld.Kasteel Hammershus

Kasteel Hammershus is de grootste bewaarde ruïne in Noord-Europa en staat sinds 1822 op de monumentenlijst. Lange tijd was het majestueuze kasteel op een klif met uitzicht op zee een zeer gewild eigendom. Koningen en de kerk vochten om Hammershus totdat het uiteindelijk eigendom werd van de koning van Denemarken. Het is gelegen op het eiland Bornholm, waar ook een bezoekerscentrum is dat informatie geeft over de ruïne en het dagelijks leven in 1575.

denemarken-wat-doen-mooiste-plekkenVrijstad van Christiania

Krakers stichtten Freistadt in de oude kazerne aan de Bådmandsgade in Kopenhagen in de jaren zeventig. De kinderen en kleinkinderen van de eerste krakers wonen nu in Christiania. Tegenwoordig hebben ze de vrije wijk opgeleukt met biologische restaurants, workshops, galerieën en muziekevenementen. De Deense autoriteiten en de inwoners van Christiania hebben de drugshandel in Push Street teruggedrongen.Kasteel Kronborg

Het fictieve verhaal van Shakespeare over Hamlet speelt zich af in kasteel Kronborg in Helsingor bij de ingang van de Oresund-straat. Het paleis ligt een uur ten noorden van Kopenhagen en omvat een verzameling renaissance- en barok kunstwerken, een balzaal en het standbeeld van Holger Danske in de kazematten onder Kronborg.

denemarken-wat-doen-zien-bezienswaardighedenLouisiana-museum voor moderne kunst

Het museum in Humlebæk toont werken van Pop Art van Andy Warhol en Nouveau Réalisme van Yves Klein. Ook Duitse kunst uit de jaren 80 van onder meer Anselm Kiefer is hier vertegenwoordigd. Verschillende architecten hebben de geschakelde gebouwen van het museum ontworpen. Het gebied omvat ook een park met een meer en sculpturen.Kasteel Rosenborg

In het kasteel zijn de Deense kroonjuwelen en insignes van de koningen van Denemarken te zien. De ceremonie van de wisseling van de wacht begint dagelijks om 11.30 uur, voor het kasteel. Van daaruit marcheren de bewakers naar het paleis Amalienborg. Samen met de exposities, de ceremonie en de Renaissance-architectuur is het kasteel een van de meest bezochte attracties in Denemarken.

kopenhagen-paleis-musea-mooie-gebouwenOresundbrug

Slechts een paar jaar geleden kreeg Kopenhagen een nieuw gezicht met het Opera House en de Öresundbrug. Het werd in 2000 voor het verkeer opengesteld en is al lang niet alleen een technisch meesterwerk met een hoge mate van praktisch gebruik, maar ook een van de toeristische attracties van Denemarken. Met een totale lengte van 7845 meter biedt het een directe verbinding tussen Kopenhagen en de stad Malmö in Zweden.

Op de bovenste verdieping van de brug rijden auto’s over vier rijstroken, waaronder de spoorlijn loopt tussen de twee buurlanden. Nog verder naar beneden kunnen schepen onder de brug door, tot een hoogte van 55 meter. De constructie werd in ongeveer 40 maanden gebouwd door een consortium van internationale bouwbedrijven, waarbij de meeste onderdelen als geprefabriceerde onderdelen werden geleverd.

denemarken-toeristische-attracties-hoogtepuntenVikingschipmuseum in Roskilde

Welk beeld heb je in gedachten als je aan de geschiedenis van Denemarken denkt? De kans is groot dat je inmiddels aan Vikings hebt gedacht. En aangezien dit geen fantasiefiguren zijn, maar juist een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van dit land, kom je hun sporen ook op verschillende plekken in Denemarken tegen.

Omdat Roskilde vele jaren geleden ooit de belangrijkste stad van het land was en de Vikingen opzettelijk enkele schepen in de wateren voor de stad tot zinken brachten om te voorkomen dat potentiële vijanden de kust zouden bereiken, is dit bij uitstek de plek voor het Vikingschipmuseum. Hier vind je in het museum indrukwekkende replica’s van Vikingschepen die hier voor de kust gevonden zijn.Nationaal park Mols Bjerge

Het Mols Bjerge National Park heeft een prachtige dwarsdoorsnede van landschappen die de moeite waard zijn om te zien, waaronder kuststroken, bosgebieden, heide en wat doorgaat voor bergen in Denemarken – met een hoogtepunt van slechts 137 meter. Aangezien alles rondom vlak is, kun je met een korte wandeling naar deze hoogte een geweldig panoramisch uitzicht over de omgeving krijgen.

Behalve de landschappen die echt de moeite waard zijn, die zeker een van de bezienswaardigheden van Denemarken zijn , kun je in het nationale park ook historische dingen zien: grafheuvels geven aan dat hier al in het stenen tijdperk menselijke nederzettingen waren.

denemarken-mooiste-bezienswaardigheden-plekken

 

Leuke vakantiegebieden in Denemarken

Ontdek Denemarken met zijn prachtige natuur, een schijnbaar eindeloze kustlijn en vele bezienswaardigheden. Denemarken is onder te verdelen verschillende en uniek vakantiegebieden. Natuurlijk is Kopenhagen een plek waar veel mensen naar toe gaan. Maar er zijn meer interessante bestemmingen. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk vakantie vieren aan de Noordzeekust, Oostzeekust, op Jutland of op een van de vakantie-eilanden: Bornholm, Romo en Fanoe.

Kopenhagen

Aan de oostkant van Seeland ligt de hoofdstad Kopenhagen. De metropool heeft talloze bezienswaardigheden die een stedentrip de moeite waard maken. Ontdek de Kleine Zeemeermin of de Tivoli tuinen, evenals het kasteel van Kronborg of de koninklijke paleizen Christiansborg of Amalienborg. Winkel in Stroget en neem een ​​pauze aan de pittoreske waterkant van Nyhavn. Musea, pretparken en andere attracties van wereldklasse maken deze stad tot een opwindende vakantiebestemming. Veel goede hotels bieden accommodatie voor elk budget.

kopenhagen-centrum-wat-te-doen


Oostzeekust

Grote delen van Denemarken liggen aan de Oostzee. De twee belangrijkste eilanden, Seeland en Funen, zijn typische eilanden in de Oostzee. Andere vakantie-eilanden langs de Oostzeekust zijn Mon, Falster, Lolland en Langeland. Geniet van de prachtige natuur en de geweldige stranden. Veel mensen huren een boot en varen langs al deze prachtige eilanden voor een onvergetelijke reis naar Denemarken.

Mooie bezienswaardigheden in deze regio van Denemarken zijn onder andere de Kathedraal van Roskilde, het geboortehuis van Hans Christian Andersen in Odense, Kasteel Valdemar, wildpark Knuthenborg, Kasteel Egeskov en het safaripark op Lolland. Ook komen er jaarlijks duizenden jongeren naar het bekende muziekfestival in Roskilde.

denemarken-mooie-eilanden-gebieden-tips


Noordzeekust

Het vakantiegebied aan de Noordzeekust van Denemarken is het wat ruigere deel van het land. Langs de kust ligt de Deense Waddenzee, die wordt gekenmerkt door de eb en vloed van het getij, net als onze Waddenzee. Hier kun je genieten van de getijden, frisse wind en zilte lucht, evenals het prachtige landschap van de Jutlandse kust. Vooral het gebied rond de Ringkobing Fjord en bij Blavand wordt gekenmerkt door eersteklas stranden en hoge duinen.

Veel toeristen brengen hun vakantie hier door in een vakantiehuis of op een van de vele goed uitgeruste campings. In deze onstuimige kuststreek van Denemarken kun je fietsen, surfen, zeilen, vissen en genieten van excursies.

 


Jutland

Jutland strekt zich uit over het hele Deense vasteland. Skagen in het noorden is ruig, de Oostzijde scoort met zachte kustlijnen en de westzijde overtuigt met eindeloze zandstranden en hoge duinen. Midden in Jutland vind je bezienswaardigheden als Legoland in Billund, de runenstenen van Jelling en diverse openluchtmusea zoals Den Gamle By in Aarhus of Kasteel Rosenholm.

denemarken-leuke-gebieden-plaatsen-plekken


Bornholm

Ver in het oosten van Denemarken ligt het eiland Bornholm. Het eiland profiteert van zijn afgelegen ligging en heeft zich ontwikkeld tot een oase van rust voor gezinsvakanties. Campings en kleine hotels bieden goede accommodatie mogelijkheden. Het aanbod aan activiteiten is aantrekkelijk, vooral fietsers en wandelaars komen aan hun trekken. Mis de kasteelruïnes van Hammershus, het kunstmuseum en de kleine kerken niet, evenals de prachtige kustlijn.

denemarken-mooie-eilanden-stranden-gebieden-toerisme


Romo en Fano

De twee eilanden Romo en Fano nemen een bijzondere positie in op de Deense Noordzee. Beide liggen ten noorden van de Noord-Friese eilanden en bieden zeer mooie stranden. Hier kun je uitstekend allerlei watersporten beoefenen. Vakantiegangers verblijven hier op campings of in vakantiehuisjes. Romo is via een dam met het vasteland verbonden en heeft het breedste en misschien wel het mooiste strand van Noord-Europa.

 

Mooie steden en plaatsen in Denemarken

Een dagje uit naar een stad of zelfs een hele stedentrip is vaak een succes. Ook in Denemarken heb je de keuze uit meerdere steden die geschikt kunnen zijn voor een toeristisch bezoekje. Je vindt hier enkele voorbeelden.

Kopenhagen

Bijna geen enkele andere stad in Scandinavië is zo divers als de Deense hoofdstad Kopenhagen. Schitterende kastelen uit verschillende tijdperken, een gezellige oude binnenstad, veel winkels en veel afwisseling als je je wilt amuseren. Kopenhagen heeft het allemaal. Met ruim 1,5 miljoen inwoners is Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Toch blijft de stad altijd overzichtelijk en heeft het iets van een gezellig dorps karakter.

De kastelen zijn één van de belangrijkste attracties van Kopenhagen. Paleis Amalienborg is het beroemdste paleis van de stad, want hier woont de koningin met haar familie. Een juweel onder de renaissance kastelen in Europa is het kasteel Rosenborg, dat dienst deed als zomerresidentie voor de Deense koningen.

Nyhavn is het oude centrum van de stad en een must-see bij een bezoek aan Kopenhagen. De oude Holmes kerk, de beurs van Kopenhagen en vooral de prachtige herenhuizen met hun rijkelijk versierde gevels uit verschillende eeuwen zijn juwelen uit vervlogen tijden.

Meer informatie kan je vinden op de pagina over: Kopenhagen.

kopenhagen-denemarken-toerisme-informatie-vakantie


Roskilde

Roskilde is een stad in Denemarken, gelegen op het Oostzee-eiland Seeland. Het heeft ongeveer 50.000 inwoners en ligt op ongeveer 30 kilometer van Kopenhagen. De naam van de stad zou zijn afgeleid van de legende van koning Roar, omdat de stad ooit een koninklijke stad was en een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Denemarken. Het Roskilde Muziekfestival zorgt ervoor dat de stad internationaal bekendheid geniet.

Roskilde was tot 1443 de hoofdstad van Denemarken. Het centrum van de stad Roskilde strekt zich uit op een helling tussen de Roskildefjord en de spoorlijn naar Kopenhagen. Het voetgangersgebied is nu een belangrijke winkelstraat in het moderne Roskilde. Ook de kathedraal, de centrale markt en de wekelijkse markt zijn bezienswaardige attracties.

denemarken-waar-vakantie-boeken


Arhus

Arhus is de op één na grootste stad van Denemarken. Het heeft een zeehaven en is gelegen in het Kattegat tussen Jutland en de westkust van Zweden. Aarhus is de oudste stad van Noord-Europa en was al een belangrijk centrum in de tijd van de Vikingen. Opgravingen hebben uitgewezen dat hier al in 770 mensen moeten hebben gewoond. Ze lieten zes grote runenstenen in de regio achter en bouwden een wal rond Aarhus, als ook in nabijgelegen Haithabu en Dankirke.

Tegenwoordig is Arhus het centrum van Jutland. Bezienswaardigheden zijn onder meer het openluchtmuseum Den Gamle By, dat de stedelijke cultuur en geschiedenis van het gebied laat zien, de kathedraal van Aarhus met zijn hoogaltaar van Bernt Notke, en Paleis Marselisborg, de zomerresidentie van de koninklijke familie.

denemarken-leuke-steden-plaatsen


Odense

Odense ligt op het Deense eiland Funen. Het is de derde grootste stad van het land en is ook de zetel van de bisschop en de Zuid-Deense universiteit. De geschiedenis van Odense gaat terug tot de Vikingtijd. Het dankt zijn naam aan de plaats van aanbidding ter ere van de god Odin, in 1060 werd de plaats benoemd tot zetel van de bisschop.

Een beroemde inwoner van Odense is de dichter Hans Christian Andersen, die zijn jeugd in de stad doorbracht. Tegenwoordig geven het Andersens Huis en het Andersens museum bezoekers inzicht in het leven en werk van de dichter. Een ander museum in Odense is het Danmarks Jernbanemuseum, dat de grootste collectie spoorwegen en veerboten in Noord-Europa toont.

denemarken-leuke-bezienswaardigheden-hoogtepunten

 

Praktische informatie voor je Denemarken vakantie

Ondanks de relatief kleine verschillen tussen Nederland en Denemarken, kan het toch handig zijn om je even te verdiepen in bepaalde praktische zaken van het land. Zo kan je namelijk onduidelijkheden of ongemak tijdens je vakantie voorkomen. De onderstaande praktische informatie kan je al een duidelijker beeld geven.

• Het voltage en de meeste stopcontacten zijn in Denemarken hetzelfde als bij ons in Nederland.

• Er wordt betaald met de Deense Kroon. Daarnaast kan je op veel plekken betalen met je bankpas of creditcard. Soms worden Eurobiljetten ook aangenomen.

• Het Deense drinkwater is van goede kwaliteit en kan je dus gewoon drinken.

• Er is geen tijdsverschil met Nederland.

• Het Deens is de hoofdtaal maar vrij veel mensen kunnen ook wel wat Engels spreken.

• Let op teken wanneer je de natuur in gaat.

• Bij een vakantie naar Denemarken heb je geen visum nodig. Wel een geldig paspoort.

• De verkeersveiligheid is vergelijkbaar als bij ons in Nederland. Op de Sontbrug en de Kroonprinses Marybrug zal je tol moeten betalen. Op snelwegen hoeft dit niet.

• Het gebruik van fooien is niet echt gebruikelijk in Denemarken.

Meer praktische informatie kan je meestal vinden in je gehuurde accommodatie.

 

Het klimaat van Denemarken

West- en zuidwestenwinden zorgen voor een zeeklimaat in Denemarken met koele zomers en milde winters. Doordat het land wordt beïnvloed door de Golfstroom is het klimaat mild en aangenaam. De gemiddelde temperaturen in de zomer zijn 16 tot 18 graden Celsius, maar kunnen oplopen tot 25 graden. In de winter is het zelden kouder dan nul graden.

Op de Deense eilanden in het zuiden is het het warmst. Hier lopen de temperaturen in de zomer op tot 30 graden Celsius. In het zuiden is Denemarken bijna mediterraan: op het eiland Bornholm groeien zelfs vijgen- en moerbeibomen. Over het algemeen is het aan de Oostzeekust warmer dan aan de Noordzeekust. Op de Noordzee kan het dan koeler zijn, deze zee is avontuurlijker en watersporters vinden hier ideale omstandigheden.

denemarken-vakantie-gebieden-plekken

 

Meer informatie over vakantiebestemmingen kan je vinden op de pagina over: mooie vakantielanden. Of bekijk eens de pagina’s over omliggende landen als Duitsland en Noorwegen.

 

Heb je al ervaringen met Denemarken? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Denemarken-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com