jamaica-stranden-hoogtepunten-toerisme

Een Jamaica vakantie: prachtige natuur en unieke sfeer

Denk je aan Jamaica, dan denk je aan Bob Marley, rasta en reggae. Het laidback sfeertje dat daarbij past vind je zeker op het eiland terug. Toch heeft het veel meer te bieden dan dat. Jamaica is een eiland in de Caribische zee, in de buurt van de eilanden Hispaniola en het bekende Cuba. De natuur is er spectaculair mooi en divers. Van mooie witte stranden tot een groen binnenland, het land heeft veel te bieden.

Jamaica is dan ook niet voor niets een populaire vakantiebestemming. Op deze pagina vind je handige overzichten met de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden in Jamaica. Ook krijg je uitleg over het klimaat en de beste reisperiode.

jamaica-mooiste-bezienswaardigheden-plekken

 

Toeristische informatie over Jamaica

Als je in het vliegtuig stapt richting Jamaica, kun je rekening houden met een vlucht van ruim 10 uur. Het is er ook maar net afhankelijk van of je een directe vlucht of een vlucht met overstap moet nemen. Het is in Jamaica qua tijdsverschil in totaal 6 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is dat verschil weer anders dan in de zomer. In de zomer is het verschil met Jamaica namelijk 7 uur.

Verder is het nuttig om te weten dat er in Jamaica wordt betaald met de Jamaicaanse dollar. Er wordt veel Engels gesproken, vanwege de rol die het Verenigd Koninkrijk in Jamaica heeft gespeeld.

jamaica-leuke-plekken-zien-gebieden

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Jamaica kan interessant voor je zijn.

 

Mooie steden en plaatsen in Jamaica

De sfeer en cultuur van een land proef je nergens zo goed als in de steden. De steden vertellen je vaak iets over de geschiedenis en het leven in het land. In Jamaica is dat ook het geval. De volgende steden zijn daarom leuk om te bezoeken:

Kingston

Kingston is de hoofdstad van Jamaica. Daarnaast is het ook de grootste stad van het eiland met in totaal bijna een miljoen inwoners. De stad is een must-see als je het eiland wilt gaan verkennen. Kingston is namelijk een plek waar je je niet hoeft te vervelen. Er zijn in de stad zowel culturele als historische plekken te bewonderen en het is een stad waar muziek erg belangrijk is. Je krijgt er een uniek inkijkje in het echte Jamaica.

In het centrum van Kingston zie je nog veel oude gebouwen, traditionele markten en musea. Toch zijn er ook veel moderne invloeden. Dat zie je onder andere terug aan de eettentjes in de stad. Ook Uptown staat bekend om het moderne karakter. In Kingston kun je een bezoek brengen aan het Bob Marley museum, de nationale galerij van het land en het National Heroes park.

Het toeristische gedeelte van de stad ligt vooral bij de kust. Veel toeristen kiezen voor een hotel bij de stranden. Vaak worden vanaf de kuststrook, de andere delen van de stad bekeken.

jamaica-leuke-steden-plaatsen-tips


Spanish Town

Na Kingston is Spanish Town de grootste stad van Jamaica. In totaal wonen er in Spanish Town 150.000 mensen. Het ligt in het zuiden van het eiland aan de voet van een gebergte. Ooit was Spanish Town de hoofdstad van het land. Dat heeft de stad diverse koloniale gebouwen en andere mooie plekken gegeven. Op dit moment is een groot deel van de historische gebouwen verdwenen en vind je er vooral een plein met oude gebouwen en krottenwijken. Het is niet zozeer een stad die je als toerist wilt bezoeken vanwege de criminaliteit.


Nine Miles

Een andere stad in Jamaica is Nine Miles. Als je meer te weten wilt komen over het leven en de jeugd van Bob Marley moet je in deze stad zijn. Het ligt hoog in de bergen bij Saint Ann. Bob Marley is hier als kind geboren en heeft er een groot deel van zijn jeugd gewoond. Naast het geboortehuis van de artiest kun je ook de graftombe van Bob Marley hier bezichtigen.


Negril

In het westen van Jamaica vind je Negril. De laatste jaren vind je hier steeds meer toerisme. En dat heeft een reden. Negril is een mooie plek die vooral bekend staat om de leuke stranden. Het strand is er opvallend wit en dat staat mooi in contrast met de blauwe zee. Je kunt er zowel tot rust komen op het strand als actief inspannen bij watersporten. Ondanks de toename van toerisme is het in Negril erg rustig en hangt er een laidback sfeer.

Ook de zonsondergang wil je er niet missen. Dat is er prachtig. Er zijn mogelijkheden om in Negril een hapje en een drankje te nuttigen, dus als je de kans hebt om dit tijdens zonsondergang te doen met een mooi uitzicht: laat die kans dan niet aan je voorbij gaan.

jamaica-vakantie-informatie-stranden


Ocho Rios

Ocho Rios is een stad waar je als toerist waarschijnlijk bedoeld of onbedoeld wel terecht komt. Veel toeristen maken vanuit deze stad uitstapjes naar de natuurgebieden in de omgeving. Vanuit Ocho Rios kun je bijvoorbeeld de Dunn’s’ river watervallen goed bereiken. Toch is ook de stad zelf de moeite waard. Het geeft je een goed beeld van het leven en de cultuur in Jamaica.


Mandeville

Ook een grote stad op Jamaica is Mandeville. Hier wonen in totaal 50.000 mensen. Mandeville is een stad waar je naartoe kunt gaan als je even geen zee en strand om je heen wilt hebben. Het ligt namelijk op 600 meter hoogte en meer in het binnenland. Het is een heerlijke plek om als toerist even tot rust te komen.


 

Port Antonio

Port Antonio is vergeleken met de andere steden uit het rijtje echt een verborgen parel te noemen. Het is bij het grote publiek nog niet erg bekend maar is een prachtige plek. De stad Port Antonio ligt in het noorden van Jamaica en is een echte havenstad. Het is één van de meest belangrijke plekken op Jamaica voor de industrie.

Voorheen was het ooit een haven van waaruit veel bananen naar de Verenigde Staten werden vervoerd. Daarom wordt de stad ook wel de bananenstad genoemd. Nog steeds is de haven er belangrijk voor de stad. Verder is het een echte oase van rust te noemen. De groene omgeving in combinatie met de zee levert mooie plaatjes op en valt bij veel mensen goed in de smaak.

jamaica-wat-te-doen-vakantie

 

Zoals je hebt kunnen zien, kan je in Jamaica verschillende mooie plekken en gebieden ontdekken. Je kunt er vanuit gaan dat de reisorganisaties alleen vakanties aanbieden naar relatief veilige en leuke regio’s.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Praktische informatie voor je Jamaica vakantie

Door de grote verschillen tussen Nederland en Jamaica, is het verstandig om je voor vertrek te verdiepen in de belangrijkste praktische zaken van het land. Zo ga je beter voorbereid op pad en zal je minder snel voor vervelende situaties komen te staan. Ook zal je bepaalde zaken ruim voor vertrek naar Jamaica moeten regelen, waardoor het verstandig is om je op tijd te verdiepen in bijvoorbeeld de onderstaande praktische informatie.

• Het officiële betaalmiddel is de Jamaicaanse Dollar. In de meeste plaatsen kan worden gepind. Het is verstandig om voor vertrek te controleren of je bankpas in Jamaica werkt. Ook kan je geregeld betalen met een creditcard.
Maar ook de Amerikaanse Dollar wordt vaak geaccepteerd.

• Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen. Het voltage van het netstroom is namelijk 110 Volt en de stopcontacten zijn anders dan bij ons in Nederland.

• Drugsbezit is strafbaar en kan zelfs worden bestraft met een gevangenisstraf. Ondanks dat er veel softdrugs wordt gebruikt, is ook dit strafbaar.

• De Jamaicanen zijn gewend om in veel gevallen een fooi te krijgen.

• De gezondheidszorg is van goede kwaliteit. Hotelmedewerkers kunnen u vaak vlot helpen aan medische zorg. Wel dient de zorg meestal contant te worden betaald.

• Topless zonnen wordt niet gewaardeerd.

• Foto’s maken van inwoners wordt vaak niet gewaardeerd.

• Engels is de officiële taal. Voor veel toeristen is dat een hele uitkomst.

• In Jamaica wordt links gereden maar zijn de wegen vrij goed. Wel zal men minder netjes rijden dan wij gewend zijn. Ook kan je een taxi kiezen. Tip: bepaal voor vertrek duidelijk samen de prijs af. Een extra goedkope optie is een bus. Deze zijn echter vaak flink vol en rijden niet volgens vaste tijden.

• Jamaica is geen veilig land. Zo worden er veel moorden gepleegd en er zijn relatief veel zakkenrollers. Vermijd dus de drukte en let goed op je spullen. Wanneer mensen je iets aanbieden zoals een rondleiding door een plaats, kan je dit beter afslaan. Afgezien van de zakkenrollers is veel criminaliteit niet op toeristen gericht. Het meeste vind plaats in buitenwijken en ghetto’s. Geadviseerd wordt om voor je vakantie, tips te zoeken op het gebied van veiligheid in Jamaica.

• Er worden momenteel geen vaccinaties geadviseerd. Voor een actueel advies kan je de website van de GGD raadplegen.

Na het boeken van een vakantie, zal je meer praktische informatie ontvangen van de reisorganisatie.

 

 

 

Het klimaat en beste reistijd van Jamaica

In Jamaica vind je tropische klimaten. Maar niet in het hele land heb je hetzelfde klimaat. In het grootste gedeelte van Jamaica heerst een tropisch savanneklimaat. Dit type klimaat staat erom bekend dat de zon zo goed als elke dag schijnt. In een ander deel van Jamaica heb je juist het tropische Af klimaat. Vooral in het binnenland en langs de kust aan het zuiden van het land is dit het geval.

De temperatuur op Jamaica is er overwegend aangenaam, gemiddeld ligt de temperatuur overdag rond de 26 graden. Vooral in de maanden van januari tot en met april is het erg zonnig. Er komen dan wel buien voor, maar die zijn over het algemeen niet van lange duur. Dit wordt dan ook vaak aangewezen als de beste reistijd om naar Jamaica te reizen. Jamaica is daarmee een echte winterzonbestemming te noemen.

Toch is er ook een kans op regen bij het tropisch savanneklimaat. Het kan wisselvallig zijn met zware regen- en onweersbuien. Dit komt nog meer voor in de maanden van mei tot juni en van september tot november. Dit zijn dan ook de nattere periodes van het jaar. Met name in de hoger gelegen delen van het land valt er relatief veel neerslag. De zon laat zich in vergelijking met de rest van het jaar ook minder zien. Grijze dagen met bewolking komen in die maanden met meer regelmaat voor.

In de maanden van juni tot november kunnen er ook orkanen in Jamaica voorkomen. In deze periode van het jaar is de kans groter dat er tropische stormen optreden. Het land staat bekend om een hogere orkaanactiviteit. De ligging van Jamaica brengt wel een voordeel met zich mee; de kracht van de orkanen is vaak al enigszins afgenomen als ze het land bereiken. Doordat de orkanen eerst al over ander land komen neemt de kracht af. Toch blijft het een natuurfenomeen waar je rekening mee kunt houden als je naar het land afreist in deze reisperiode.

jamaica-vakantie-bezienswaardigheden-klimaat

 

Praktische informatie over Jamaica

Ga je naar Jamaica? Dan wordt het aangeraden om je vooraf te laten inenten. De volgende vaccinaties worden op zijn minst geadviseerd: Hepatitis A, Difterie Tetanus en Polio (DTP). Daarnaast is het afhankelijk van je reis en van je gezondheidssituatie of je ook een inenting tegen Gele koorts en Hepatitis B kunt gebruiken.

Daarnaast moet je op het gebied van gezondheid rekening houden met de muggen in Jamaica. De muggen kunnen namelijk ziektes overbrengen. Denk aan dengue, zika of chikungunya. Er zijn mogelijkheden om je tegen de muggen te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld met pillen of een goed anti-muggenmiddel . Laat je daar vooral over informeren.

jamaica-leuke-steden-plaatsen-vakantie

 

Is Jamaica een veilig vakantieland?

In Jamaica zijn er enkele risico’s op het gebied van veiligheid die handig zijn om vooraf te weten. Qua criminaliteit kan het er ernstig aan toe gaan in het land. In de hoofdstad Kingston en omstreken komt veel zware criminaliteit en geweld voor. Kom dus niet zomaar in elke wijk en houd er rekening mee dat je in de veilige gebieden van de stad en wijken blijft.

Bovendien komt ook diefstal geregeld voor. Gezegd moet worden, dat toeristische plekken op Jamaica over het algemeen goed beveiligd worden. Toch wordt altijd aangeraden om waardevolle spullen niet op een opvallende manier bij je te dragen. Berg dat waar mogelijk op in een kluis in je accommodatie. Let ook goed op dat je niet in het donker reist, probeer je reisbewegingen alleen overdag te doen.

Niet alleen criminaliteit maar ook het natuurgeweld, speelt een rol bij de veiligheid in het vakantieland. In Jamaica komen namelijk af en toe tropische stormen voor, zoals orkanen. Vanaf juni tot november is hier de meeste kans op. Mocht je in die periode in Jamaica zijn, houd dan rekening met de regionale nieuwsberichten om goed geïnformeerd te blijven.

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Jamaica kan interessant voor je zijn.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Jamaica? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

© 2024 SuggestMe.com