ierland-vakantie-informatie

Toeristische informatie over Ierland

Ierland is een opwindend land en heeft toeristen veel te bieden. Ierland heeft een prachtig ruige kust, oude kastelen, groene weiden, weelderige bossen en er is veel te doen en te zien op het eiland. Naast de prachtige natuur en de bijzondere landschappen staat het land ook bekend om zijn unieke cultuur en typisch Ierse pubs met heerlijke Guinness en vriendelijke locals. En dan zijn er natuurlijk nog de geweldige bezienswaardigheden en attracties van Ierland die we hier aan je voor gaan stellen. Ierland is verder vooral bekend om zijn volksmuziek, de viool en de Ierse Riverdance.

De langste rivier van Ierland, de Shannon, is grotendeels verantwoordelijk voor de vorm van het landschap in het midden en westen van het eiland. Het grootste meer van Ierland is Lough Corrib, vlak bij de noordwest kust. De hoogste berg in de Carrauntoohil, die met iets meer dan 1.000 meter uitsteekt boven de ruige kustlijn in het zuidwesten van Ierland. Dublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Steden als Dublin en Cork worden steeds vaker bezocht door toeristen. En daarnaast vooral de regio’s langs de rivier de Shannon en langs de westkust.

Op deze pagina lees over de mooiste bezienswaardigheden, leuke plekken en gebieden, welke steden het leukst zijn om te bezoeken en over het Ierse klimaat. Dankzij de tips kan je een passende vakantie samenstellen en boeken.

ierland-leuke-steden-plekken

 

De mooiste bezienswaardigheden en plekken in Ierland

Er zijn veel goede redenen om Ierland te bezoeken en het is zeker dat je een geweldige tijd zult hebben. Een van de populairste bezienswaardigheden van Ierland zijn de Cliffs van Moher, de Ring of Kerry, de Aran eilanden en natuurlijk de mystieke kastelen, eenzame vuurtorens, de nationale parken en de prachtige ruige landschappen van de kust. Ierland is een veelzijdig land waar zoveel te doen is dat een vakantie eigenlijk te kort is. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de belangrijkste highlights van Ierland die je zeker niet mag missen.

Cliffs of Moher
Eén van de meest iconische beelden uit Ierland is die van de majestueuze Cliffs of Moher. Deze uitgestrekte kalkstenen kliffen steken uit hoog boven de wilde oceaan. Hoewel ze zich niet altijd laten zien, leeft er een aanzienlijke populatie kleurrijke papegaaiduikers op de Cliffs of Moher. De kliffen zijn bij het grote publiek vooral bekend geworden na de Harry Potter films. Een van de beste dingen die je in de regio kunt doen, is over de kliffen wandelen. Als je bij de Cliffs of Moher verblijft, mag je O’Briens Castle niet missen, dat niet ver van de kliffen ligt. Deze typisch Ierse toren is gebouwd in 1835 en is al van ver te zien.

ierland-mooie-plekken-gebiedenBunratty Castle

Het bekende Bunratty Castle en Folk Park in County Clare, niet ver van Limerick, zijn twee geweldige plekken om te bezoeken in Ierland. Bunratty Castle, een van de meest complete middeleeuwse kastelen van Ierland, dateert uit de 10e eeuw en staat op de plaats van een Viking handelspost. Het bijzondere kasteel heeft meerdere verdiepingen en is versierd met wandtapijten en kunstwerken uit de 15e en 16e eeuw. Rondom het kasteel ligt Folk Park waar je verschillende huizen en gebouwen kunt bezoeken om het 19e-eeuwse Ierland te leren kennen.

Een van de meest unieke dingen aan een bezoek aan Bunratty Castle is het feit dat je de Middeleeuwen van dichtbij kunt beleven tijdens een van de banketten. Twee keer per avond worden er banketten gehouden in het kasteel, waar je kunt genieten van Middeleeuws geïnspireerd eten en drinken zoals honingmede en je kunt vermaken met Middeleeuwse dans en zang. Het is een must als je het kasteel en Ierland bezoekt.

ierland-mooie-bezienswaardigheden-plekkenRing of Kerry

Eén van de leukste dingen om te doen in Ierland is het maken van een roadtrip. Ierland heeft veel mogelijkheden voor mooie trips, maar een trip die er uit springt, is de Ring of Kerry. De route is 179 kilometer en kun je in één dag afleggen. Het is echter aan te raden langer de tijd te nemen om onderweg van alle bezienswaardigheden te genieten. De Ring of Kerry begint en eindigt in Killarney in Zuidwest Ierland en biedt enkele van de mooiste landschappen van het eiland.

De Ring of Kerry gaat door het prachtige Killarney National Park in het zuiden van Ierland naar Molls Gap en vervolgens naar het kleurrijke stadje Kenmare. De route kronkelt vervolgens langs de rotsachtige kust, langs kleine stranden, groene velden en verre eilanden in de oceaan. Een omweg langs de Skellig Ring is vooral de moeite waard vanwege de dramatische kliffen, oude stenen forten en pittoreske kasteelruïnes.

ierland-vakantie-plekken-plaatsenBlarney Castle

Ierland staat vol met kastelen. Van majestueuze en imposante kastelen tot eenzame ruïnes op de winderige kliffen, de Ierse kastelen zijn legendarisch en zeker het ontdekken waard. Iedereen heeft wel eens gehoord van Blarney Castle, het is het beroemdste kasteel van Ierland. Het is de thuisbasis van de Blarney Stone, een van de interessante eigenaardigheden waar Ierland bekend om staat. Volgens de legende wordt je, als je de Blarney Stone kust, beloond met de gave van welsprekendheid. Het kasteel zelf is een ruïne. De meeste mensen komen naar deze bijzondere plek van Ierland om de steen te kussen en de uitgestrekte en prachtig onderhouden tuinen op het terrein van het kasteel te bewonderen.

ierland-mooie-bezienswaardigheden-hoogtepuntenMount Tara

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de Ierse geschiedenis zullen de fascinerende Mount Tara in County Meath niet willen missen. In de ijzertijd werden op deze mystieke plek de Koningen van Ierland gekroond en sindsdien is Mount Tara al eeuwenlang een spiritueel centrum. Eén van de meest legendarische Keltische koningen die van deze heuvel zijn machtsbasis heeft gemaakt, is Cormac mac Airt. Op het met gras begroeide plateau kun je zijn voormalige huis nog herkennen in de overblijfselen van de houten vlechtwerk structuur.

Eén van de meest interessante bezienswaardigheden is de Heuvel der Gijzelaars, het oudste monument in Tara. Ongeveer vierduizend jaar geleden werd dit neolithische graf zo gebouwd, dat  de donkere passage maar twee keer per jaar wordt verlicht door de zonnestralen. Binnen werden minstens 200 gecremeerde lichamen ontdekt, samen met mysterieuze steengravures. Tegenwoordig kunnen bezoekers alleen door beschermende roosters naar binnen kijken.

ierland-wat-zien-doen-vakantieAran eilanden

De Aran eilanden liggen voor de westkust van Ierland, vlak bij. Er zijn drie eilanden om te bezoeken: Inishmore, Inishmaan en Inisheer. Tijdens een bezoek aan de Aran eilanden maak je kennis met het Ierse plattelandsleven. Iers is de belangrijkste taal die op de eilanden wordt gesproken, hoewel de eilandbewoners ook vloeiend Engels spreken. De beste manier om elk eiland te ontdekken, is per fiets. Je kunt een fiets huren bij de winkeltjes in de buurt van de veerboot.

Inishmore en Inisheer zijn de twee meest populaire plekken van de Aran eilanden, want daar is wat meer te zien. Het hoogtepunt op Inishmore is Dun Aengus, een rond stenen fort hoog op een klif. Op Inisheer mag je het Plassey Shipwreck  niet missen. Het echte hoogtepunt van de bijzondere eilandengroep voor de kust van Ierland is echter de natuurlijke schoonheid van de groene heuvels, omringd door stenen kliffen die uitkijken over de prachtige blauwe Atlantische Oceaan.

ierland-vakantie-plekken-plaatsen-tipsJanus Head

Op Boa Island bij Belleek staat één van de oudste en beroemdste gebeeldhouwde stenen van Ierland. De Janus Head steen is meer dan 2000 jaar oud en dateert van vóór het christendom. Op de steen staat een figuur afgebeeld van ongeveer een meter hoog, die men in Ierland Janus heeft genoemd. Het hoofd van Janus is in tweeën gedeeld door een zigzag groef. Men denkt dat het figuur zowel mannelijke als vrouwelijke godheden symboliseert. Bezoekers van dit historische monument in Ierland laten hier geld en andere spullen achter om hen geluk te brengen.Lismore Castle

Eén van de mooiste kastelen in Ierland om te bezoeken is het prachtige Lismore Castle in County Waterford. Dit indrukwekkende Middeleeuwse kasteel uit de 12e eeuw was ooit de thuisbasis van de graven van Desmond voordat het in 1753 het huis werd van de familie Cavendish, wiens familie het kasteel tot op de dag van vandaag bezit. Hoewel het kasteel zelf niet open is voor het publiek, zijn de prachtige tuinen en cafés dat wel.

Het paleisterrein herbergt twee aangelegde tuinen. De lagere tuinen zijn informele gronden met losjes beboste delen. In het bos vind je een geweldige boomschommel en een gratis speelruimte voor de kinderen om plezier te hebben. De bovenste tuinen zijn werden aangelegd in de 17e eeuw. Tegenwoordig vind je hier sierlijsten, groentebedden en ook rozentuinen. De lente en zomer zijn de beste tijden van het jaar om Lismore Castle te bezoeken.

ierland-mooie-plekken-gebieden-vakantieDingle

Het schiereiland Dingle aan de zuidwestkust van Ierland is een smal, maar bijzonder gebied dat zich tot ver in de Atlantische Oceaan uitstrekt. Maar laat je niet misleiden door de kleine omvang. Het schiereiland herbergt veel hoogtepunten van Ierland. Het landschap van Dingle is zo ongerept en haast surrealistisch dat er in het gebied veel films zijn opgenomen, waaronder de nieuwste Star Wars film.

De kust is hier omzoomd met zandstranden en steile kliffen. Landinwaarts zijn er juist weer ruige bergen. De hoogste berg is Mount Brandon, de op een na hoogste berg van Ierland. En daartussen liggen die schilderachtige, glooiende heuvels die zo kenmerkend zijn voor Ierland. De stranden van Dingle zijn perfect om te zwemmen in de zomermaanden en de bergen zijn het hele jaar door uitermate geschikt voor prachtige wandelingen.

ierland-bezienswaardigheden-hoogtepuntenCahir Castle

Cahir Castle aan de oevers van de rivier de Suir in County Tipperary is een plek die tot de top van bezienswaardigheden in Ierland behoort. Het is één van de grootste en best bewaarde Middeleeuwse kastelen van Ierland en werd gebouwd in de 13e eeuw. Het was ooit de thuisbasis van de machtige familie van Osmond. Cahir Castle is een geweldige plek om te bezoeken en prima te combineren met een bezoek aan de Rock of Cashel op minder dan 30 minuten afstand of Swiss Cottage op minder dan 10 minuten afstand. Stuk voor stuk geweldige attracties om te verdwalen in de Ierse geschiedenis.

Cahir Castle heeft veel torens en kamers om te verkennen. Een bezoek aan het kasteel van Cahir is een plezier voor jong en oud. Van de torens tot de kelder, er zijn veel hoeken en gaten om te ontdekken. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het kasteel en hoe het gebied er eeuwen geleden uit zou hebben gezien, is er een geweldige interactieve tentoonstelling waar kinderen ook van kunnen genieten.

ierland-mooiste-plekken-plaatsenIerse vuurtorens

Ierland is een eiland met tientallen vuurtorens. Gezien het feit dat Ierland omringd wordt dor water is dat natuurlijk redelijk voor de hand liggend. Maar door toeristen worden de soms bijzondere vuurtorens vaak over het hoofd gezien. Irish Lights beheert de meeste vuurtorens in Ierland, ongeveer zeventig stuks in totaal. Veel van de vuurtorens staan ​​op het land, maar sommige staan midden in de zee. Een ding hebben alle vuurtorens van Ierland met elkaar gemeen, ze staan allemaal op prachtige, vaak ruige locaties.

Eén van de bekendste vuurtorens is de Hook Head Lighthouse op het Hook Head schiereiland ten zuidwesten van Wexford. Hook Head Lighthouse is de oudste vuurtoren van Ierland en zelfs ook van de wereld. De enige manier om de binnenkant van de vuurtoren te zien is met een rondleiding. Na de informatieve tour door deze bijzondere vuurtoren heb je alle tijd om na te genieten van het uitzicht op de Ierse Zee en het platteland van Wexford.

ierland-leuke-dingen-doen-zienWicklow Nationaal Park

Het mooie Wicklow National Park is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Het grootste nationale park van Ierland heeft meer dan 50 hectare aan bergen, meren en prachtige historisch belangrijke locaties. Wicklow National Park staat bekend om de enorme biodiversiteit en prachtige landschappen in groene tinten. Een van de meest bezochte delen van het park is de Glendalough vallei met het gelijknamige 6e-eeuwse kloostercomplex, wat ook een bezoek waard is.

Voor liefhebbers van een ontspannende hike is de wandeling rond de Glendalough meren bij het klooster de perfecte manier om een ​​ochtend in de frisse buitenlucht van Ierland door te brengen. Als je een naar meer avontuur op zoek bent, moet je de Wicklow Way zeker proberen. Dit is een afwisselend parcours van ongeveer 100 kilometer dat begint in Marlay Park bij Dublin en helemaal doorloopt naar het dorp Clonegal. Deze spannende tocht neemt ongeveer 7 dagen in beslag en neemt je mee door het hart van het Nationale Park.

ierland-natuur-klimaat-bezienswaardighedenRock of Cashel

De Rock of Cashel, gelegen in County Tipperary in het oude oosten van Zuid Ierland, is een populair nationaal monument waarvan het oudste gebouw meer dan 1000 jaar oud is. Deze historische plek, ook bekend als Cashel of the Kings of St Patrick’s Rock, was eeuwenlang de traditionele zetel van de koningen van Munster, zoals Zuid Ierland heette voor de Normandische invasie in de 12e eeuw. In 1101 schonk de toenmalige koning zijn fort aan de kerk. De 30 meter hoge ronde toren is de enige overgebleven structuur van zijn regeerperiode. De meeste gebouwen die er tegenwoordig te zien zijn, zijn gebouwd in de 12e en 13e eeuw.

Je kunt urenlang genieten van de gewelfde plafonds en indrukwekkende bogen van de Cormac kapel uit de 12e eeuw en de kruisvormige kathedraal die in de 13e eeuw is gebouwd. Ook het kerkhof voor de kerk is bijzonder met zijn uitzonderlijke verzameling Keltische grafstenen, waaronder de indrukwekkende en sierlijke hoge kruisen. Alle bezoekers zijn onder de indruk van de rijke geschiedenis van Ierland die je hier kunt ontdekken.

ierland-vakantie-informatie-toerisme

 

Leuke steden en plaatsen in Ierland

Wat mensen fascineert in Ierland is het wilde en romantische groene landschap. En verder zijn er in Ierland een aantal nationale parken die zeer geschikt zijn voor excursies en wandelingen. Het culturele leven speelt zich grotendeels af in de grotere steden als Dublin, Cork en limerick. Daarnaast heeft Ierland nog een aantal kleinere historische steden die een bezoek meer dan waard zijn zoals Athlone in de Midlands. Dingle en Kilkee, beide gelegen aan de ruige westkust, en Waterford aan de zuidkust van Ierland, zijn leuk badplaatsen om te bezoeken als je een tour maakt door dit prachtige groene eiland.

Dublin

Duhb Linn is de naam die werd gegeven aan de hoofdstad van de Republiek Ierland toen het in 988 werd gesticht. Vertaald betekent dit zoiets als zwarte vijver en hieruit is op te maken dat Dublin in die tijd geen bijzonder aantrekkelijke plaats geweest kan zijn. Dat is inmiddels wel veranderd, want tegenwoordig is Dublin een van de populairste steden van Europa. Het stadscentrum van Dublin is klein en overzichtelijk en je kunt gemakkelijk naar alle belangrijke bezienswaardigheden lopen.

St. Patrick’s Cathedral, een prachtige kerk vernoemd naar de beschermheilige van Ierland, is een van de bezienswaardigheden van de stad. Een andere is de Christ Church Cathedral, dat meteen ook het oudste gebouw in Ierland is. Een andere aanrader om te bezoeken is het eerbiedwaardige Trinity College met de Long Room, een van de meest uitgebreide bibliotheken ter wereld. Het legendarische Book of Kells, een boek waarin de geschiedenis van het Ierse volk is geschreven, is hier te zien.

Dublin is ook een uitstekende stad als het gaat om winkelen en dineren. De beste selectie winkels, goede restaurants en gezellige koffie zaakjes vind je in en rondom Henry Street en Grafton Street. Als je boeken wilt kopen, ga dan naar Dawson Street, want in deze straat vind je alleen boekwinkels. ‘s Avonds uitgaan in Dublin is geweldig. De beste pubs en tavernes bevinden zich in de wijk Temple Bar. Met een glas whisky of Guinness in je hand luister je naar de live muzikanten in de pubs, die grappige drinkliedjes en melancholische ballads zingen.

dublin-centrum-wat-zien-doen


Cork

De stad Cork ligt in het gelijknamige graafschap in de provincie Munster in het zuiden van Ierland. Cork is de tweede grootste stad Ierland, maar meteen al een stuk kleiner dan Dublin. Het stadscentrum werd gevestigd op een eiland in de monding van de rivier de Lee. Volgens legendes werd er rond het jaar 600 een klooster op dit eiland gesticht. Daarna maakten Vikingen deze plek tot een handelspost. Tegen het einde van de 12e eeuw regeerden de Noormannen over de stad Cork en de hele regio. Het regime werd later overgenomen door koopmansfamilies die door handel met het Europese continent rijk zijn geworden.

De Franse Hugenoten gaven in de 18e eeuw vorm aan het huidige stadsbeeld. Tot op de dag van vandaag dragen veel straten Frans klinkende namen en in dezelfde eeuw werden veel Middeleeuwse gebouwen vervangen door neoklassieke Georgische architectuur. Voorbeelden hiervan zijn Christ Church, Church of St. Anne en het Custom House. Aan het einde van de eeuw kon de haven flink uitbreiden, ontstonden er een aantal glasfabrieken en kwam de hele stad tot bloei.

Het historische centrum van Cork is juist heel divers door de constant wisselende invloeden. Cork is een handig vertrekpunt voor excursies in het zuiden van Ierland. Naast de kerken en andere historische gebouwen kun je hier ook een bezoek brengen aan het Botermuseum met levendige verhalen over de historische boterhandel. En je kunt bier gaan proeven in een van de bekende bierbrouwers van Ierland: Murphy’s en Beamish & Crawford.

ierland-leuke-steden-plaatsen


Limerick

Limerick ligt  in het zuidwesten van Ierland ligt, aan het begin van de monding van de grote rivier Shannon. Limerick is het culturele centrum van de provincie Munster en kan terugkijken op een zeer lange geschiedenis. Het waren de Vikingen die rond 800 een nederzetting bouwden in wat nu Limerick is. Een aantal eeuwen later werd het een stad toen de Noormannen een groot deel van Ierland hadden veroverd. Ze bouwden het machtige King John’s Castle, wat nu nog steeds de belangrijkste trekpleister is van deze gezellige stad in het westen van Ierland.

Het kasteel is gebouwd in een vijfhoek, heeft drie grote verdedigingstorens en een bastion. Binnen in het kasteel kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Limerick, oude wapens bewonderen en vanaf een van de torens genieten van adembenemende uitzichten over de rivier en de stad. Ook de Mariakathedraal is een bezoek waard. Irish Town is zoiets als de oude binnenstad van Limerick, met veel musea, prachtige oude huizen en, zoals het Ierland betaamt, tal van pubs.

ierland-vakantiebestemmingen-rondreis


Athlone

In het hart van Ierland, ruim 100 kilometer ten westen van Dublin, ligt de stad Athlone. De Shannon stroomt door Athlone en voordat het overgaat in de Lough Ree, één van de grootste meren van Ierland. Athlone is daarom ook een uitstekend vertrekpunt voor excursies en hikes in het prachtige natuurgebied rondom het meer. In het centrum van de stad staat Athlone Castle, gebouwd in de 13e eeuw. Een ander overblijfsel uit de oudheid is St Marys Hall, oorspronkelijk een abdij en de plaats van waaruit de nederzetting Athlone is ontstaan. De kathedraal van St. Peter en Paul ligt op de westelijke oever van de Shannon. Verder kun je in Athlone lekker struinen, genieten van de vele pubs en goed winkelen.

ierland-leuke-steden-plaatsen-vakantie.


Dingle

De stad Dingle ligt op het gelijknamige schiereiland in het westen van Ierland. Omdat het zo dicht bij de stad Tralee ligt, kun je een bezoek aan beide stadjes heel makkelijk op een dag combineren. De exacte stichting van Dingle is niet bekend, alhoewel er geschriften gevonden zijn uit de 13e eeuw die het over Dingle hebben. Wel is bekend dat koning James I in rond 1600 Dingle een speciale status verleende in naam van koningin Elizabeth I van Engeland. Daarom mag worden aangenomen dat Dingle al meer dan 400 jaar een stad met stadsrechten is.

Wie vandaag naar Dingle reist, kan zich verheugen op een aantal prachtige en historische bezienswaardigheden. Bovendien zijn er tal van pubs om te bezoeken, evenals visrestaurants en ambachtswinkels. Niet alleen de lokale bevolking winkelt hier, maar ook de toeristen. Je vind er dus ook veel souvenirs en lokaal ambachtswerk. Bezoekers die een dagtocht naar de regio maken, kunnen een bezoek aan Dingle combineren met een tocht over de Connor Pass, de hoogste in Ierland, en Slea Head, een steile klif.

ierland-mooie-plekken-kust-stranden


Kilkee

Een uur rijden ten westen van Limerick en net ten zuiden van de Cliffs of Moher ligt de charmante badplaats Kilkee. Kilkee, een verborgen juweeltje aan de Ierse Wild Atlantic Way en  een populaire zomerbestemming voor veel inwoners van Limerick. Kilkee’s populariteit als badplaats is toegenomen sinds de 19e eeuw en de uitbreiding van treindiensten naar de Ierse kust. Het werd ooit beschouwd als de meest populaire badplaats in Groot-Brittannië en Ierland. Naast de natuurlijke schoonheid biedt Kilkee authentieke Ierse ervaringen in een handvol Ierse pubs en restaurants.

Het meest opvallende kenmerk van Kilkee aan de Atlantische Oceaan is de hoefijzervormige baai. De baai wordt beschermd tegen de ruwe Atlantische golven door het Duggerna Reef. Het rif bestaat uit natuurlijke rotsformaties, gewoonlijk “pollock holes” genoemd. Naast het neerslaan van de krachtige golven, worden de Pollock Holes door bewoners en bezoekers gebruikt als natuurlijke zwembaden.

Na een verfrissende duik in de Pollock Holes is een wandeling langs de kliffen van Kilkee een must. De kliffen vind langs de hele lengte van Kilkee, maar ze zijn niet zo hoog als de bekendere Cliffs of Moher. Ze zijn daarom vrijwel verstoken van toeristen. De Loop Head Way is een pad van zeven kilometer dat begint bij de Pollock Holes. De kliffen bieden een prachtig uitzicht op Kilkee, het Ierse platteland en de Atlantische Oceaan.

ierland-kustplaatsen-hoogtepunten-tips


Waterford

Waterford, gelegen aan de zuidkust van Ierland, wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen, en toch heeft deze kleine stad zoveel te bieden. Ten eerste is er de geschiedenis van Waterford, want dit is de oudste nederzetting van Vikingen in Ierland. Overal in de stad en in de Vikingdriehoek kom je Viking erfgoed tegen. Voor een virtual reality ervaring waarbij je je in een 9e-eeuws Vikingdorp waant, ga je naar de King of Vikings Experience. In Waterford leer je een hele andere kant van Ierland kennen.

Als je tijd hebt voor een dagje uit, is ook het Irish National Heritage Park in Wexford een aanrader. Dit is een geweldig openluchtmuseum met interessante informatie over de geschiedenis van Waterford en het zuiden van Ierland. Een ander hoogtepunt is natuurlijk Waterford Crystal. Het gerenommeerde kristalbedrijf is tot ver buiten de grenzen van Ierland bekend en is zelfs interessant voor mensen die geen fan zijn van extravagant glaswerk. Tijdens de rondleiding leer je veel over het proces en kun je zelfs proberen je eigen kristallen souvenir te maken.

ierland-vakantie-hoogtepunten-tips

 

Praktische informatie voor je Ierland vakantie

Doordat de cultuur, gewoonten en regelgeving per land verschillen, is het verstandig om voor een vakantie je goed voor te bereiden. Dankzij de onderstaande praktische informatie, ben je alvast van verschillende belangrijke praktische zaken op de hoogte.

• Er worden stopcontacten gebruikt met drie dikke pinnetjes. Je zult dus een wereldstekker of een verloopstekker type G nodig hebben tijdens je vakantie. Het netstroom heeft een voltage van 230 Volt.

• Wil je een huisdier meenemen? Houd er dan rekening mee dat er strenge controle is op bijvoorbeeld ziektes. Men wil namelijk voorkomen dat er (dieren)ziektes op het eiland komen. Het is verstandig om je voor vertrek te verdiepen in de regelgeving over het meenemen van dieren. Zo is er bijvoorbeeld een EU-dierenpaspoort nodig. Deze kan je regelen via je dierenarts. Honden en katten dienen minimaal 21 dagen voor aankomst een inenting te hebben gekregen.

• Het kraanwater is van goede kwaliteit en kan dus worden gedronken.

• Bij je bezoek heb je geen visum nodig, uiteraard wel een geldig paspoort.

• De gezondheidszorg is van goede kwaliteit. Heb je medische zorg nodig? Neem dan ook contact op met de verzekering. Wanneer je medicijnen meeneemt die onder de Opium wet vallen, is het verstandig ook een medische verklaring mee te nemen.

• Net als in heel Groot Brittannië, wordt ook in Ierland links gereden. Daarbij zal je niet zo vaak over snelwegen rijden. Deze zijn er namelijk relatief weinig.

• Er wordt Engels en Iers (Gaelisch) gesproken. Soms wordt er een dialect gesproken maar communiceren is bijna nooit een probleem.

• In Ierland wordt betaald met de Euro. In Noord Ierland met de Britse Pond, de Pound Sterling.

Na het boeken van je vakantie ontvang je meer praktische informatie en tips van de reisorganisatie.

 

 

Het klimaat van Ierland

Het eiland Ierland wordt begrensd door de Atlantische Oceaan, de Keltische Zee en de Ierse Zee. In tegenstelling tot andere landen op dezelfde noordelijke breedtegraad, heeft Ierland een vrij mild klimaat. Dit wordt zelfs omschreven als licht mediterraan. Dit aangename klimaat in Ierland is te danken aan de invloed van de warme Golfstroom, die extreme temperatuurschommelingen tegengaat en zorgt voor warme gemiddelde temperaturen van 18° C ​​in de zomer. In de winter schommelen de gemiddelde temperaturen tussen 3° C en 8° C, wat zeer mild is voor Noord-Europese landen.

Tegelijkertijd is natuurlijk de invloed van de omringende zeeën zeer uitgesproken. Deze brengen frequente regenval met zich mee, die de Ieren “liquid sunshine” noemen. Mocht je een van de vrij korte en niet al te heftige buien tegenkomen, dan kun je je natuurlijk snel terugtrekken in een gezellige kroeg of je reis voortzetten met een regenjack aan. De meeste neerslag valt in de herfst en winter. Tijdens deze maanden kun je ongeveer 15 dagen neerslag verwachten per maand. Het verschil met de zomer met zijn 10 tot 13 regendagen per maand is niet erg uitgesproken.

 

Via de volgende links kom je op informatiepagina’s over mooie vakantielanden en over buurlanden Schotland en Engeland.

 

Heb je al ervaringen met Ierland? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Ierland-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com