kroatie-mooie-plekjes-gebieden

Toeristische informatie over Kroatië

Kroatië combineert meer dan 1200 eilanden aan de Adriatische Zee, het oude Dubrovnik, nationale parken, zee en stranden. Sinds de oprichting van Kroatië 30 jaar geleden, heeft het land zich dan ook ontwikkeld tot één van de belangrijkste reisbestemmingen aan de Middellandse Zee. Steden als Dubrovnik en Split hebben internationale bekendheid gekregen dankzij Game of Thrones. Scènes in Kings Landing, Mereen en Bravos zijn hier opgenomen.

Vakanties in Kroatië zijn de perfecte keuze voor culturele uitstapjes en strandvakanties aan de Middellandse Zee. Talloze eilanden met prachtige kiezelstranden en de lange Makarska Riviera aan de Adriatische Zee hebben alles in huis voor een echte mediterrane vakantie. Cruiseschepen en prachtige jachten in pittoreske baaien geven het vakantieland een vleugje luxe.

Maar de eilandenwereld van Kroatië is meer dan alleen een zwemvakantie aan lange stranden en dromerige baaien. Wandelen, klimmen, mountainbiken en zeilen kan ook op en rond de talloze eilanden van Kroatië. Het maakt niet uit in welke sport je geïnteresseerd bent, de Kroatische eilanden zijn de ideale bestemming voor elk type actieve vakantie.

Hier in dit blog lees je alles over een reis naar Kroatië. We hebben alle belangrijke toeristische informatie over Kroatië voor je verzameld. Het blog gaat onder meer over de mooiste bezienswaardigheden, de leukste vakantiegebieden en steden die je niet mag missen tijdens een rondreis. Aan het einde je vertellen we je meer over het klimaat en wanneer je het beste naar Kroatië kunt reizen.

kroatie-bezienswaardigheden-mooie-plekjes

 

Mooie bezienswaardigheden en plekken in Kroatië

Er is historisch en cultureel veel te ontdekken in Kroatië. Aloude kloosters die al eeuwenlang olijven en wijn verbouwen en oude forten van verschillende volkeren nodigen uit voor een reis door de geschiedenis van Kroatië. En natuurlijk heeft Kroatië ontzettend veel mooie natuurparken en eilanden om te bezoeken. Ondanks de komst van de moderniteit houden de charmante steden nog steeds vast aan hun gewoonten en verrassen ze bezoekers met hun gastvrijheid, traditionele festivals en mediterrane keuken.

Stadsmuren van Dubrovnik
De stadsmuren van Dubrovnik behoren tot de absolute hoogtepunten in het zuiden van Kroatië. De historische verdedigingswerken zijn op zichzelf al interessant om te verkennen en bieden ook een onvergetelijk panoramisch uitzicht over de pittoreske oude binnenstad van Dubrovnik en de Adriatische Zee. Sinds de 7e eeuw beschermen de machtige muren de inwoners van Dubrovnik en zijn architecturale juwelen. Het is een van de grote vestingwerken van de Middeleeuwen, omdat geen enkel vijandelijk leger het ooit heeft weten te overwinnen.

Vier poorten in de vestingmuren maakten communicatie met de buitenwereld mogelijk. Dit waren echter niet alleen stadspoorten, maar bestonden meestal uit een reeks van meerdere poorten, gescheiden door ophaalbruggen en kronkelende doorgangen om het binnendringen van te veel potentiële vijanden tegelijk te voorkomen. De stadsmuren van Dubrovnik worden op vier strategische punten versterkt door forten.

De muur is te betreden via twee ophaalbruggen en alleen te bezoeken in het eenrichtingssysteem. Je moet dus beslissen aan welke kant je gaat klimmen. De meeste bezoekers beginnen aan de zeezijde van de stadsmuur, maar als je besluit naar de havenzijde te gaan, heb je  vanaf het begin het beste uitzicht over de stad en de Adriatische Zee.

kroatie-leuke-bezienswaardigheden-hoogtepuntenPlitvice meren

Gelegen in het heuvelachtige karstgebied van centraal Kroatië, vlakbij de grens met Bosnië en Herzegovina, is het Nationaal Park Plitvice meren een van de meest adembenemende landschappen van het land. Te midden van de weelderige vegetatie van het bergachtige gebied van Mala Kapela liggen in totaal 16 kristalheldere meren, die met elkaar verbonden zijn door vertakte rivieren en fantastische watervallen.

Door het grote hoogteverschil binnen het nationale park biedt het afwisselende landschap een beschermd leefgebied voor een groot aantal dieren. De bruine beer, lynx en wolf kunnen hier overleven, maar ook meer dan 300 soorten vlinders en meer dan 50 soorten orchideeën zijn het vermelden waard. De gele dames pantoffel staat onder strikte natuurbescherming en wordt beschouwd als de mooiste orchidee van Europa.

kroatie-mooie-toeristische-attractiesTrogir

Het hart van de Kroatische stad Trogir herbergt de best bewaarde romaans-gotische architectuur in heel Oost-Europa. De stad was niet belangrijk genoeg om verwoesting te rechtvaardigen, en vandaag de dag heeft Trogir nog steeds de rustige straten van de 15e eeuw. De oude binnenstad van de Kroatische stad Trogir, 25 kilometer ten westen van Split, is een fantastisch juweel van middeleeuwse architectuur. Op zijn gedeeltelijk kunstmatige eiland in de Adriatische Zee voor de Kroatische kust, verstopt het zich al honderden jaren achter machtige muren en ontsnapte op wonderbaarlijke wijze aan elk militair conflict.

Trogir is door twee bruggen verbonden met het Kroatische vasteland en het eiland Čiovo. De waardevolle oude binnenstad, een adembenemend openluchtmuseum, wordt sinds de middeleeuwen beschermd door een indrukwekkende stadsmuur, die tegenwoordig grotendeels bestaat uit huizen die dicht bij elkaar zijn gebouwd. De meest indrukwekkende overblijfselen van de vestingwerken van Trogir liggen ten oosten van de oude stad. Het fort Kamerlengo is overdag te bezoeken en was, net als de ronde toren van Sveti Marko, tot de 19e eeuw verbonden met de stadsmuren, toen ze gedeeltelijk werden afgebroken.

kroatie-leuke-bezienswaardigheden-plekkenKustweg van Senj naar Maslinica

De kustweg van Senj naar Maslinica is een adembenemende route tussen zee en bergen. Het kan gebeuren dat je vergeet te rijden omdat je zo versteld staat van het landschap. Onderweg passeer je een aantal gezellige stadjes die goedkope accommodatie en eten bieden, en baaien met kristalhelder water. Voor de kust zijn er altijd fantastische uitzichten op de eilanden Krk, Rab en Pag. Het is zeker niet altijd mogelijk om je ogen op de weg te houden met deze uitzichten, dus hard rijden is sowieso niet aan te raden.

Het Velebit gebergte langs de kustweg wordt op drie manieren beschermd met hun endemische flora en fauna. Het is een UNESCO biosfeerreservaat, een natuurpark en een nationaal park. De ruige kalksteenriffen kunnen worden verkend op bewegwijzerde natuurpaden. Vrije klimmers worden aangetrokken door de enorme noordwand van Veliki Kozjak. Gezinnen met kinderen gaan graag naar het Kuterevo Bear Sanctuary in de buurt van Krasno, dat zorgt voor beerwelpen zonder ouders.Rab

Wil je er niet alleen even tussenuit, maar ook iets beleven, dan ben je op het hippe eiland Rab aan het juiste adres. Het is het groenste en meest bevolkte eiland van Kroatië. De beeldschone hoofdstad van Rab, met zijn levendige nachtleven, wordt vaak de mooiste stad van Kroatië genoemd. Rondom de typisch Kroatische vissersdorpjes nodigen wandelpaden en mountainbikeroutes uit om de prachtige natuur van Rab te ontdekken.

Ook strand vakantiegangers zijn op Rab aan het goede adres, want de ongeveer 30 stranden van het eiland hebben allemaal warm, helder water. Overigens zijn de mooiste stranden van Rab te vinden rond de stad Rab zelf, in de buurt van Pudarica, op het schiereiland Kalifront en in de buurt van Lopar.

kroatie-wat-doen-leuke-plekkenNationaal Park Kornati

Nergens in de Middellandse Zee is er een archipel met een hogere dichtheid aan eilanden dan de Kornati-archipel voor de kust van Kroatië. Bijna 90 eilanden voor de Kroatische kust maken deel uit van het idyllische Nationaal Park Kornati, dat vaak wordt omschreven als het mooiste zeilgebied van Europa met zijn prachtige baaien en machtige kliffen. Het nationale park strekt zich uit van het eiland Dugi Otok in het noorden tot het eiland Zirje voor de kust van Dalmatië.

Kornat is het grootste eiland van Kornati National Park, op de voet gevolgd door Kurba, Lavsa, Levrnaka en Piskera. In bijna elke grotere baai zijn hotels, campings, vakantiehuizen, restaurants en tavernes te vinden. Zwemmen, zeilen, duiken, snorkelen en varen zijn de belangrijkste activiteiten op de Kornati-eilanden. Het eiland Kornat is het meest geschikt om te wandelen, hier leiden bewegwijzerde wandelpaden naar geologisch interessante plaatsen en fantastische uitkijkpunten.

kroatie-eilanden-kustgebieden-hoogtepuntenRovinj

Ondanks zijn toeristische populariteit heeft de Kroatische stad Rovinj de charmante sfeer van een historische kustplaats behouden en blijft ze betoveren met zijn kronkelende straatjes en prachtige pleinen direct aan zee. De beeldschone stad Rovinj behoort tot de meest pittoreske en gefotografeerde kustplaatsen van Kroatië. Rovinj scoort met fantastische uitzichten, idyllische baaien, mediterrane flair en een betoverende middeleeuwse oude stad.

Een rondleiding door de mooiste straten van Rovinj kan het beste beginnen in de haven. Slenterend langs de Obala Alda Rismonda promenade leidt het pad langs sneeuwwitte jachten, strakke zeilschepen en kleine vissersboten. Daarachter staan de mooie pastelkleurige huizen van de oude stad in de hoogt met als middelpunt de klokkentoren van de kerk van Sveti Eufemija, die van ver te zien is.

kroatie-vakantie-plekken-gebiedenZlatni Rat

Het karakteristieke strand Zlatni Rat in het zuiden van Brac wordt beschouwd als één van de grootste natuurlijke schoonheden in Kroatië en is één van de meest populaire en bekende stranden aan de hele Adriatische Zee. De karakteristieke punt van het land gemaakt van stralende heldere kiezelstenen ligt aan de zuidkust van het eiland bij Bol en wordt door velen beschouwd als het symbool voor vakantie in Kroatië

Ongeveer 2.5 kilometer ten westen van Bol steekt de hoorn van zand en bos ongeveer 500 meter uit in de azuurblauwe Adriatische Zee. De Gouden Hoorn is uitgeroepen tot natuurmonument en verandert van richting en vorm afhankelijk van de stroming, wind en golven. Gedurende miljoenen jaren werd de landtong gevormd door rots afzettingen die in de loop van de tijd fijngemalen waren door de constante branding.

Uiteraard laat de infrastructuur op het bekendste strand van Bol niets te wensen over. Parasols en ligstoelen, restaurants en toiletten en talrijke watersportmogelijkheden maken Zlatni Rat tot een paradijs voor strandvakanties in Kroatië. Ook nudisten zijn hier welkom – een deel van de Zlatni Rat is aangewezen als naturisten zone.

kroatie-mooie-bezienswaardigheden-attractiesNationaal Park Brijuni

Ben je op vakantie in Istrië? Dan is een uitstapje naar de Brijuni  archipel, die uit 14 eilanden bestaat, een goed idee. Het nationale park is per veerboot te bereiken en heeft een oppervlakte van ruim 30 vierkante kilometer. Sommige eilanden kunnen echter niet door vakantiegangers worden bezocht. Je kunt prima wandelen in het Brijuni National Park, meer dan 250 vogelsoorten observeren en opgravingen uit allerlei tijdperken bezoeken – je vindt er bijvoorbeeld overblijfselen van dinosaurussen.

Op het hoofdeiland Veli Brijun vind je een beroemde dierentuin, opgericht door het voormalige Joegoslavische staatshoofd Tito. Hij woonde ooit gedeeltelijk op het eiland en kreeg exotische dieren cadeau van beroemde bezoekers, voor wie hij het park creëerde. Het is vandaag de dag nog steeds te bezoeken en is dankzij de olifanten, ezels en zebra’s een populaire bestemming, vooral voor gezinnen met kinderen.

kroatie-mooiste-plekken-gebiedenPaleis van Diocletianus

Het bijna 2000 jaar oude paleis van Diocletianus in de Kroatische stad Split werd oorspronkelijk gebouwd als bejaardentehuis voor de Romeinse heerser. De uitzonderlijk goed bewaard gebleven gebouwen vormen nu het hart van de oude binnenstad van Split. Het paleis is een vakkundige mix van luxe villa en militair kamp met dikke muren, een kruis, een lange straat en vier imposante hoektorens.

De keizer ontving vroeger zijn staats gasten tegen het prachtige decor van een indrukwekkende binnenplaats met zuilen. Tegenwoordig herbergt de zuilengalerij een paar cafés en wordt het gebruikt voor concerten en andere culturele evenementen. Opmerkelijk is de granieten sfinx die te zien is in de zuilengalerij. Het kwam oorspronkelijk van de plaats van farao Thoetmosis III uit Egypte en is maar liefst 3500 jaar oud.Hvar

Hvar staat bekend als het “lavendeleiland” omdat in de vroege zomer de lavendel overal bloeit en het eiland verandert in een paarse bloemenzee  Verder is het eiland vrij groen met mediterrane dennenbossen en talrijke pijnbomen en Macchia. Op de stranden vind je daarentegen talloze palmbomen langs de waterkant ​​en de zee een Caribische flair geven. En alsof dat nog niet genoeg variatie was, wordt er zelfs wijn verbouwd op de Stari Grad vlakte, pal naast zilverachtig glinsterende olijfbomen.

Blauwe luchten en felle zonneschijn zijn je constante metgezellen op Hvar. Om deze reden is het eiland heel populair bij de lokale bevolking van Kroatië, maar nog niet ontdekt door het massatoerisme. Dus als je op zoek bent naar rust en afzondering, moet je hier naar toe. Naast het goede weer heeft Hvar prachtige stranden, adembenemende natuur, een interessante cultuur, een bruisende stad en genoeg feesten voor jongeren.

kroatie-toeristische-attracties-plekkenKasteel Našice

Het kleine stadje Našice in Slavonië, het “binnenland” van Kroatië, is vooral bekend om zijn prachtige barokke kasteel, maar heeft ook andere architectonische bezienswaardigheden te bieden. Sinds de oprichting is het kasteel in het bezit geweest van vele heren, waaronder seculiere prinsen, Franciscaanse broeders, Tempeliers en Turken. Tot 1945 behoorde het kasteel toe aan de Kroatische adellijke familie Pejačević.

Het complex bestaat uit het oude kasteel (1811), waarvan de zijtorens in 1865 zijn toegevoegd, en het nieuwe kasteel (1907). De laatste werd gebouwd door graaf Marko Pejačević naar het model van het Sans Souci-paleis in Potsdam. Tegenwoordig fungeert het als een museum en presenteert het niet alleen de familie Pejačević, maar ook andere belangrijke persoonlijkheden uit de regionale geschiedenis in zijn prachtige kamers. Een etnografische en kunstkeramiek collectie completeren de culturele excursie.

 

 

Leuke vakantiegebieden in Kroatië

De Pannonische vlakte in het noordoosten en oosten van Kroatië bestaat uit vlak land, dat wordt onderbroken door enkele lage bergketens en wordt gekenmerkt door het Midden-Europese landklimaat. Er zijn hete, droge zomers en koude, sneeuwrijke winters. In het Dinarische berggebied, in het midden van Kroatië, zijn er tal van skigebieden. Maar verreweg de meeste toeristen komen naar Kroatië voor de zon. De drie bekende zonnige vakantie bestemmingen in Kroatië zijn Istrië, Kvarner Bay en Dalmatië.

Istrië

Historische oude steden die zich nestelen tegen rotsachtige hellingen, het glinsterende water van de Adriatische Zee voor een schilderachtig uitzicht, de geur van pijnbomen en gebakken specialiteiten – een vakantie in Istrië prikkelt alle zintuigen. Het Kroatische schiereiland biedt alles wat je nodig hebt voor een droomvakantie in Kroatië. Want hier vind je de perfecte mix van vertier en vooral ontspanning tussen afwisselende bezienswaardigheden en prachtige baaien.

De geschiedenis van de laatste eeuwen zie je overal terug in de charmante stadjes met unieke bouwstijlen waarin Venetiaanse, Romeinse sporen terug te vinden zijn. Steden als Novigrad, Poreč, Vrsar, Pula of Rovin barsten van de historische bezienswaardigheden. Ver weg van stranden en steden biedt het groene achterland een adembenemend landschap: tussen beplante hellingen, glinsterende meren en rivieren stromen door een ruig bergachtig gebied dat uitnodigt tot wandelen. Je kunt gaan paardrijden, snorkelen, wandelen, fietsen of watersporten.

kroatie-vakantie-bestemmingen-gezin-stellen

Stad: Povec


Dalmatië

Dalmatië is de vakantie regio in Kroatië die direct grenst aan de Adriatische Zee. Split, Dubrovnik en ook Zadar zijn de grootste steden in de regio. Prachtige historische steden, veel stranden en kristalhelder water, aangename temperaturen, gastvrije mensen en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn ook veel eersteklas excursiebestemmingen en tal van recreatieve activiteiten.

De kust van Dalmatië met zijn honderden eilanden voor de kust is de jaarlijkse bestemming van talloze strand- en zeeliefhebbers, maar ook natuurliefhebbers en rustzoekers, actieve vakantiegangers en geïnteresseerden in geschiedenis komen hier aan hun trekken. Met meer dan 2.800 zonuren per jaar en een zeer mild, mediterraan klimaat, trekken vakantiegangers het hele jaar door naar Dalmatië.

kroatie-dalmatie-vakantie-gebieden-stranden


Kvarner Bay

De Kvarner Bay regio is een iets minder druk bezochte vakantie regio in Kroatië. Deze regio is voornamelijk populair bij de Kroaten zelf die geen zin in massa toerisme hebben. De regio Kvarner is een gebied dat bekend staat om zijn groene natuur en rijke culturele en historische schatten. Dankzij deze ideale ligging werd Rijeka, de centrale stad in deze regio, al in de 19e eeuw beschouwd als één van de belangrijkste havensteden van Europa.

Voor de kust van de Kvarner Bay liggen een aantal droomeilanden die gelden als top vakantiebestemming in Kroatië. Het eiland Krk is het grootste eiland van Kroatië en heeft prachtige zwembaaien, kristalhelder water en prachtige natuur. Met 2.500 zonuren is Krk één van de zonnigste regio’s van heel Europa. Op Krk zijn ook veel bezienswaardigheden, kleine inheemse dorpjes en historische kerken te ontdekken.

kroatie-vakantie-plekken-kinderen-stellen

 

Mooie steden en plaatsen in Kroatië

Kroatië kent een lange geschiedenis en die is goed bewaard gebleven in de historische steden. De meeste steden liggen langs de Adriatische kust en waren belangrijke handelssteden. De bekendste zijn Dubrovnik, Zadar, Split, Rijeka, Pula en Novigrad. Uitzondering is hoofdstad Zagreb, die ligt niet aan de kust, maar in het noorden in het binnenland. Zagreb is zeker de moeite waard om te bezoeken en is tevens een uitstekend vertrekpunt voor rondreizen en excursies in het binnenland van Kroatië.

Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. De metropool is ook het politieke, culturele en economische centrum van het land. Door Zagreb stroomt het Sava. Het symbool van de stad, aan de voet van het Medvednica-gebergte, is de Stephansdom. Er zijn veel parken en groene gebieden in Zagreb. Het klimaat in Zagreb is continentaal. De zomers zijn warm en soms regenachtig en de winters vrij koud.

In de bovenstad staat een toren uit de 13e eeuw. Vanaf hier gaat de kabelbaan naar de benedenstad. De Stefansdom is de kathedraal en tegelijkertijd het symbool van de stad. De fontein van de Madonna met zijn gouden engelen is erg interessant. In de benedenstad is de Botanische Tuin. Op zo’n 15.000 vierkante meter gedijen hier meer dan 10.000 plantensoorten. Sommige hiervan zijn exotische planten uit Azië. Een wandeling door de barokke oude binnenstad van Zagreb is ook uitermate sfeervol.

kroatie-mooiste-vakantie-plekken


Dubrovnik

Kroatië is de laatste jaren steeds prominenter geworden als vakantiebestemming en de stad Dubrovnik wordt beschouwd als een van de mooiste bestemmingen in het land. Dubrovnik wordt beschouwd als de parel van de Adriatische Zee. Er zijn veel recreatieve activiteiten en excursiebestemmingen in en rondom de stad. Ook is er een ruim aanbod aan restaurants en accommodaties.

De oude binnenstad van Dubrovnik is het hoogtepunt van de stad. Hier vind je overal prachtige pleinen, fonteinen, promenades en smalle kronkelende straatjes. Luza Square is als de woonkamer van de stad. Hier gaat iedereen heen die gezien wil worden of die denkt iets beters te zijn. De stadsmuren, die tot 25 meter hoog en tot 6 meter dik kunnen zijn, zijn alleen al vanwege het geweldige overzicht de moeite waard om te wandelen. Deze zijn ook bekend van King’s Landing in de Game of Thrones.

kroatie-mooie-steden-plaatsen-plekken


Split

Na Zagreb is Split de grootste stad van Kroatië en het middelpunt aan de Dalmatische kust. Split is nu 1700 jaar oud en tot op de dag van vandaag heeft de stad niets van haar unieke magie verloren. Er zijn veel dingen te zien in Split, zoals de oude binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier klopt het hart van Split en hier is ook de grootste bezienswaardigheid, die tevens het symbool van de stad is: het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. In de ruime kamers bevinden zich nu kleine cafés en restaurants, winkels en souvenirwinkels. En natuurlijk een museum waar je alles te weten komt over het verleden van Split.

Iedereen die van lange wandelingen houdt, moet een bezoek brengen aan de berg van Split, Marjan. Het wordt beschouwd als de groene oase van de stad en nodigt uit tot het maken van prachtige wandelingen. In Split kun je ook genieten van een onvergetelijke stranden of een uitstapje maken naar een van de eilanden zoals Brac, Hvar of Ciovo. Divers en altijd interessant, Split is een stad die een blijvende indruk achterlaat op elke bezoeker.

kroatie-mooie-steden-plaatsen-toerisme


Zadar

Zadar is een havenstad en badplaats in het zuiden van Kroatië een behoort tot Dalmatië. Zadar is een drukke stad met veel geschiedenis. Naast de vele bezienswaardigheden in de stad zijn er genoeg dingen te doen de omgeving. Maar er zijn geen stranden in de buurt. Het nachtleven van Zadar heeft veel te bieden. Verschillende discotheken en clubs toveren de stad om tot één groot feestterrein. Vooral jongeren komen hier aan hun trekken. Er zijn genoeg accommodaties in alle categorieën en prijsklassen.

In de 2e eeuw voor Christus kwamen de Romeinen en bouwden hier vestingwerken, thermale baden en een aquaduct. In de 11e eeuw werden de Kroaten heerser, en weer later de Oostenrijkers en ook de Italianen. Deze mix heeft gevarieerde sporen achtergelaten in het oude centrum van Zadar.  Dat zie je een aantal heilige en wereldlijke gebouwen, zoals de kerk van Sv. Donat of de Landtor Porta Terraferma met de Venetiaanse leeuw van San Marco.


Rijeka

Rijeka is de derde grootste stad van Kroatië. Het ligt direct aan de Kvarner Bayi in het noordwesten van Kroatië. De regio Kvarner is een gebied dat bekend staat om zijn groene natuur en rijke culturele en historische schatten. De geschiedenis van Rijeka gaat terug tot de Romeinse tijd. Talrijke archeologische vondsten bewijzen dat hier ooit Romeinse baden, zuilen en gebouwen stonden.

Naast middeleeuwse overblijfselen en historische gebouwen, vind je in Rijeka ook nieuwe gebouwen met prachtige gevels. Deze stad combineert geschiedenis en moderniteit in gelijke mate. Oude pakhuizen zijn omgetoverd tot concertzalen en grauwe betonblokken tot bezienswaardige gebouwen. Deze verandering heeft zijn vruchten afgeworpen, want in 2020 is Rijeka uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, waarin muziek, kunst en cultuur een prominente rol spelen.


Pula

De stad Pula in Istrië heeft alles wat een vakantieganger kan verwachten. Bezienswaardigheden, excursiebestemmingen direct voor de deur, winkelmogelijkheden, een gevarieerde gastronomie en vele vakantie appartementen en hotels in de directe omgeving van het stadscentrum. Ook zwemmen, duiken en varen behoren tot de mogelijkheden. In Pula vind je een aantal discotheken en bars waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen.

Bezienswaardigheden uit de historische periodes zijn er in overvloed in Pula. Het symbool van de stad is het grote Romeinse het amfitheater. De Boog van de Sergians en de Tempel van Augustus zijn ook belangrijke bezienswaardigheden. Pula is met hogesnelheids boten verbonden met andere Istrische havensteden, evenals met Venetië en Rijeka.

kroatie-mooie-bezienswaardigheden-vakantie


Novigrad

Novigrad was ooit een klein, dromerig vissersdorpje aan de kust van Istrië, tegenwoordig is het een populair vakantieoord. Maar Novigrad heeft zijn rustieke charme behouden en dat is wat Novigrad zo aantrekkelijk maakt. Vroeger was Novigrad een veilige schuilplaats voor piraten, later werd de haven een bloeiend handelscentrum. Wat de haven van Novigrad zo bijzonder maakt, zijn de verborgen baaien en het prachtige strand.

Waar vroeger rijk beladen schepen van over de hele wereld aanmeerden, liggen nu prachtige zeilboten voor anker. De haven is hét symbool van de stad en als je er ’s avonds op uit wilt in Novigrad, dan kan dat bijzonder goed aan de haven. Er zijn veel goede restaurants waar je verse visgerechten en vooral sint-jakobsschelpen kunt eten. De haven is ook waar de beste bars, lounges en cafés te vinden zijn.

kroatie-vakantie-bestemmingen-plekken-all-in

 

Praktische informatie voor je Kroatië vakantie

De verschillen tussen Nederland en Kroatië zijn relatief klein maar desondanks zijn er bepaalde praktische zaken die goed zijn om te weten. Dat kan je namelijk ongemak tijdens je vakantie schelen. Met de onderstaande praktische informatie heb je een goede eerste vakantievoorbereiding.

• De munteenheid is de Kuna. Maar wees gerust, ook de Euro wordt in toeristische gebieden geregeld geaccepteerd. Verder kan je op de meeste plekken ook betalen met een creditcard of je bankpas. Tip: wil je aan het eind van de vakantie de opgenomen Kuna’s weer inwisselen voor Euro’s? Dan moet je de pinbon kunnen tonen.

• Je hoeft geen visum aan te vragen. Wel heb je een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is.

• Bij veel restaurants wordt de fooi al standaard berekend. Meestal staat dit ook op de bon vermeld.

• De kwaliteit van het drinkwater op het vasteland van Kroatië is van goede kwaliteit. Wel kan het wat naar Chloor smaken. Het drinken van kraanwater op de eilanden wordt afgeraden.

• Zowel de netspanning als de stopcontacten, zijn gelijk met bij ons in Nederland.

• De hoofdtaal is het Servo-Kroatisch. Op toeristische plekken spreekt men vaak ook wat Duits.

• De gezondheidszorg is er van (vrij) goede kwaliteit. Denk er wel om dat je je zorgpas meeneemt. Ook kan het gebeuren dat er contant moet worden betaald voor geboden zorg.

• Er worden bepaalde vaccinaties geadviseerd. Welke dit precies zijn, zal verschillen per jaar. Actuele informatie vind je op de website van de GGD.

• Let in de natuur op teken.

• Kroatië is een veilig land. Let uiteraard wel op zakkenrollers bij drukke plekken.

Meer praktische informatie is vaak te vinden in je geboekt accommodatie of zal je ontvangen van de reisorganisatie.

 

 

Het zomerse klimaat van Kroatië

De beste maanden voor een strandvakantie in Kroatië zijn juni tot en met augustus. De watertemperatuur van de Adriatische Zee stijgt in deze maanden regelmatig tot 25 °C. Aan de kust waait constant een aangenaam briesje. September is ook nog geschikt om te zwemmen. Hoewel de watertemperaturen dalen, liggen ze nog steeds rond de 22 °C.

De Bora is een koude, winderige wind die langs de Adriatische kust waait. De Bora kan een paar dagen mee, bereikt topsnelheden tot 250 km/u en legt vaak het scheepvaart- en veerboot verkeer in het land stil. De Bora waait meestal in de winter, maar kan ook in de zomer voorkomen.

Sightseeing in Kroatië kan het hele jaar door. In de winter is het niet erg toeristisch en meestal erg rustig. Maar je moet wel warme kleding bij je hebben. In het zuiden in Dalmatië kun je in december en januari ook prachtige zonnige en warme dagen beleven.

In de bergachtige regio’s van Kroatië zijn er ook enkele skigebieden (Platak bij Rijeka, Bjelolasica bij de stad Ogulin en Sljeme bij Zagreb) voor beginners en gevorderden. Het skiseizoen is van december tot februari. Maart, april, mei, september en oktober zijn de beste maanden om in de bergen te wandelen. In de zomermaanden wordt het erg warm en valt er nauwelijks regen in de bergstreken van Kroatië.

kroatie-leuke-vakantiebestemmingen-bezienswaardigheden

 

Meer informatie over vakantiebestemmingen kan je vinden op de pagina over: mooie vakantielanden. Of bekijk eens de pagina’s over nabij gelegen landen als Oostenrijk en Hongarije.

 

 

Heb je al ervaringen met Hongarije? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Kroatië-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com