zadar-kroatie

De mooiste bezienswaardigheden van Zadar

Ontdek hier de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Zadar. Zo kan je handig ontdekken of de stad een leuke vakantiebestemming voor je kan zijn.

1. Het levendige centrum
De stad heeft een gezellig centrum met diverse winkels, restaurants, terrasjes en cafés. Daar komen de (historische) bezienswaardigheden en de promenade langs de kust nog bij. De combinatie heeft er voor gezorgd dat veel toeristen, het Kroatische Zadar wel eens willen zien.2. Het Zee orgel

Twee vrij nieuwe bezienswaardigheden zijn te vinden aan de wandelpromenade. Het zijn twee kunstwerken die beide werken door de werking van de natuur. Het zee orgel is een verzameling van pijpen langs de waterkant. Door de golfbeweging van de zee ontstaan er allerlei tonen. Bij iedere golf ontstaat er een andere melodie.

Bovenste treden van de trap worden meestal niet bereikt door de golven en zijn daardoor leuke plekken om even lekker te gaan zitten.

zadar-wat-zien3. De Groet aan de Zon

Naast het zee orgel is de Groet aan de Zon te zien. Het is een groot kunstwerk in de vorm van een cirkel. Het heeft een diameter van 22 meter en bestaat uit glazen tegels. Onder het glas liggen zonnepanelen die energie opwekken om vervolgens verlichting in werking zetten tijdens de donkere periode. Echter is dit geen standaard licht maar een creatieve lichtshow.

zadar-centrum-wat-doen4. St. Donatus kerk

Al sinds het 800 staat de St. Donatus kerk in het centrum van de stad. Ondanks de hoge leeftijd is het ronde bouwwerk nog in goede staat. Het is echter geen kerk meer maar doet tegenwoordig dienst als concerthal. Desondanks is het een mooie plek om te bezoeken.

zadar-bezienswaardigheden-centrum5. Het mooie eiland Dugi Otok

Ook in de omgeving van Zadar zijn allerlei mooie plekken. Waaronder het groene eiland Dugi Otok. Je kunt het bezoeken met één van de excursieboten en onder andere de hoge krijtrotsen langs de kust bekijken. Eenmaal aan land kan je wandelen door de weelderige natuur, zonnen op de zandstranden, zwemmen in verborgen baaitjes, van kliffen in de zee springen, snorkelen, duiken en dieren spotten.

Tijdens een vakantie in Zadar gaan relatief veel toeristen een excursie naar Dugi Otok doen. Echter verspreidt de drukte zich goed over het eiland waardoor je er toch kan genieten van een fijne rust.

zadar-wat-te-doen6. Illusie museum

Ons brein is een bijzonder knap stukje natuur. Maar we kunnen onszelf toch voor de gek houden. In het Illusie museum kan je op een interactieve manier ervaren hoe je je zelf voor de gek kan houden. Mede dankzij hologrammen, optische spelletjes, puzzels, luchtspiegelingen, spiegels en “gedraaide kamers”. Leuke interactieve onderdelen die zowel voor kinderen als volwassenen leuk kunnen zijn.

Maar je kunt er ook leren hoe onze hersenen werken. Hoe we dingen waarnemen, het verwerken en vervolgens ons lichaam aansturen.
Het museum kan een leuke activiteit zijn wanneer het wat slechter weer is of je het buiten juist wat warm vindt.7. Nationaal Park Kornati

Voor de kust van Zadar ligt de eilandengroep Kornati. Samen vormen de maar liefst 147 eilanden het Nationaal park Kornati. Door de korte afstand kan je de mooi begroeide eilanden eenvoudig bezoeken. Vanuit de haven van Zadar vertrekken dagelijks excursieboten richting de eilanden. Tijdens de boottocht zal je langs de mooie plekken varen en meerdere eilanden bezoeken.

Ooit stonden op de eilanden mooie Romeinse villa’s en boerderijen maar tegenwoordig zijn ze grotendeels onbewoond. Tegenwoordig is dit gebied vooral toeristische attractie dankzij de mooie natuur, het onderwaterleven en de zwemplekken.

zadar-kroatie-highlights8. Zrmanja rivier

In de buurt van Zadar stroomt, volgens velen, één van de mooiste rivieren Europa. De Zrmanja rivier heeft namelijk helder water, vrij hoge watertemperaturen en het wordt omgeven door bergen, kloven en watervallen. Ook de rivier heeft onderweg meerdere kleine en grotere watervallen in de route.
De rivier heeft een lengte van 69 kilometer en stroomt vanaf de berg Plješevica tot de kust plaatsen Maslenica en Novigrad, waar het water de Adriatische zee in stroomt.

In en rond de rivier kan je allerlei leuke dingen gaan doen. Met name sportieve activiteiten zoals raften, kajakken, kanoën en zwemmen. Een frisse duik kan er op vele plekken, waaronder verborgen baaien en onder watervallen.

zadar-kroatie-wat-doen9. Archeologisch Museum van Zadar

Al sinds 1832 heeft Zadar een archeologisch museum. Daarmee is dit het op één na oudste archeologisch museum van Kroatië. Dankzij allerlei informatie en voorwerpen kan je er een beeld krijgen van de geschiedenis van de stad en regio. Zo kan je er bijvoorbeeld beelden, glaswerk, juwelen, aardewerk, wapens en maquettes zien.10. Paklenica Nationaal Park

In de binnenlanden achter Zadar ligt het indrukwekkende Paklenica Nationaal Park. Je kunt er genieten van een ruig landschap bestaande uit bergen, kloven, grotten, watervallen en een rijke natuur. Je kunt er mooi gaan wandelen en helemaal tot rust komen.

De  Velika en Mala kloven behoren tot de spectaculairste plekken van het gebied. De metershoge rotswanden zijn een prachtig gezicht. De hoogste berg is de 1700 meter hoge Vaganski Vrh. De 400 meter diepe Anic Kuk is het diepste ravijn. Deze omstandigheden zorgen voor allerlei mogelijkheden op het gebied van sportieve activiteiten. Zo kan je sporten gaan doen als wandelen, mountainbiken, klimmen en speleologie.

zadar-bezienswaardigheden-info11. Land gate poort

Eén van de bekendste highlights in het centrum is de historische Land Gate poort. Een goed behouden stadspoort uit de 16e eeuw. Het is één van de weinig stadspoorten die nog steeds goed behouden is. Het kan een interessante plek zijn om even langs te lopen.

Rond de poort zorgen het haventje, de stadsmuren en enkele historische gebouwen, voor een extra mooie sfeer.

zadar-kroatie-bezienswaardigheden12. St. Anastasia kathedraal

Eén van de hoogtepunten van Zadar is de prominente St. Anastasia kathedraal. Je vindt het in het historische centrum van de stad aan een sfeervol plein. Het is de grootste kerk in heel Dalmatië en is ondertussen ook toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De kerk is in meerdere perioden gebouwd waardoor het onderste gedeelte een Romaanse steil heeft en het bovenste gedeelte is gotisch. Niet alleen van buiten, ook van binnen is de kerk de moeite waard. Zo zijn er diverse pilaren, versieringen en houtsnijwerk te zien.

zadar-kathedraal-st-anastasia13. Volksplein – Narodni trg Zadar

Alle vele eeuwen is het volksplein het hart van de stad. Er hebben namelijk vele publieke evenementen plaats gevonden en het plein wordt omringd door gebouwen met een publieke functie. Zo kan je er het stadhuis, de stadsloge (Gradska loža) en de stadswacht met de klokkentoren (Gradska Straža) zien. De stadsloge deed ooit dienst als rechtbank en bibliotheek. Tegenwoordig zijn er tentoonstellingen te zien.

zadar-volksplein-highlights14. Het archeologisch museum

In het centrum staat een historisch klooster. Een interessant gebouw om eens te bekijken tijdens je vakantie. Tegenwoordig doet het dienst als archeologisch museum. Je kunt er allerlei objecten uit de middeleeuwen en Romeinse tijd zien.15. Museum van antiek glas – Muzej antičkog stakla

In het historische Cosmacendi paleis bij de haven, is tegenwoordig een museum over glas te vinden. Je kunt er onder andere allerlei glaswerk uit de Romeinse tijd zien. Een gedeelte van de collectie is na al die eeuwen, nog steeds in goede staat.

Maar ook glas in de huidige moderne tijden, wordt behandeld. Zo kan je er bijvoorbeeld informatie krijgen over het productieproces, de diverse toepassingen en kan je een glasblazer aan het werk zien.16. Waterputten op Trg Pet Bunara

Naast het bekende Vrijheidsplein, ligt het kleine pleintje Trg Pet Bunara. Het is met name bekend om de vijf historische waterputten die er op een rij staan. Deze deden in vroegere tijden dienst als watervoorziening voor de omliggende wijk. Indrukwekkend zijn de putten niet maar het is wel een leuke plek.

zadar-waterputten-bezienswaardigheden17. Minitreintje

Heb je even genoeg gelopen maar wil je nog wel verschillende leuke plekken zien? Dan kan je een ritje gaan maken in het toeristentreintje. Het vertrekt geregeld vanuit het centrum en kan een leuke activiteit voor kinderen zijn. Onderweg krijg je wat informatie over de bezienswaardigheden die je passeert.

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er allerlei leuke dingen te doen in Zadar. Benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik of over de historische havenstad Split.

 

De mooiste stranden van Zadar

Zadar biedt de mooie combinatie van bergachtige natuur, de stad en mooie stranden. Daarom kan je hier van een afwisselende vakantie genieten. In en rond de stad zijn meerdere mooie stranden te vinden. Meestal gaat het daarbij om zandstranden. Je vindt hier een handig overzicht van de mooiste stranden.

Kolovare strand
Bij het centrum ligt het Kolovare strand. Te vinden bij Kolovare hotel en bedekt met zand en kiezels. Ook zijn er ligweiden die bedekt zijn met gras. Deze liggen op verschillende niveaus waardoor iedereen uitzicht op de zee heeft. Daarbij kan je dankzij de bomen, ook kiezen voor schaduwplekken.

Rond het strand zijn verschillende voorzieningen. Zo zijn er toiletten, douches, kleedhokjes, restaurants en winkels. De diverse voorzieningen zijn een gevolg van de drukte tijdens de zomermaanden. Het is een mooi strand maar kan in de zomer wel wat druk zijn.Het Borik strand

Veel toeristen verblijven aan de rand van Zadar, onder andere in de wijk Borik. Hier staan diverse accommodaties en ligt een mooi strand. Het Borik strand ligt in een baai waardoor er weinig golfslag is. Ook wordt het water er maar langzaam dieper waardoor het een geschikte plek voor kinderen is. Het helder blauwe water maakt de baai extra mooi.

Het strand is bedekt met strand en kiezels. Het wordt omringd door hotels met grasvelden en zwembaden in tuinen langs het strand. Door de diverse accommodaties wordt het strand door veel hotelgasten gebruikt. Overnacht je niet in de buurt, dan kan je gebruik maken van openbare toiletten, douches en restaurants.

zadar-stranden-borikDiklo stranden

Naast de Borik wijk, ligt de wat chiquere Diklo wijk. Aan de villa’s en andere stijlvolle bebouwing, kan je al snel zien dat het een vrij chique wijk is. De stranden zijn er wat minder chique want ze zijn bedekt met kiezels. Vind je dat niet erg? Dan kan het een mooie zwemplek zijn. De voorzieningen zijn er namelijk goed en de drukte valt vaak mee. Langs het strand staan diverse restaurants en bars. In de wijk zijn ook verschillende uitgaansgelegenheden te vinden. Daardoor kan dit ook een geschikte plek voor jongeren zijn.

Per taxi of bus kan je vlot in het historische centrum zijn. Daardoor kan het een geschikt plek voor je accommodatie zijn. Zeker wanneer je graag een vakantiehuis of villa wilt boeken.Het strand van Zaton

Op 12 kilometer van Zadar ligt het plaatsje Zaton. Het badplaatsje heeft een ruim zand / kiezelstrand. Door de lengte van 1.5 kilometer zal de drukte zich meestal goed verspreiden. Dankzij de verschillende bomen kan je er ook kiezen schaduwplekken, gedeeltelijk op gras.

Voor het strand ligt een opblaasbaar parcours op het water. Hier kan je je (tegen betaling) op uitleven. Ook kan je gaan waterfietsen of andere watersporten gaan doen. Ten slotte zijn er voorzieningen zoals douches, toiletten en enkele restaurantjes.

zadar-mooie-stranden-zatonHet lange zandstrand van badplaatsje Nin

De mooiste zandstranden rond Zadar vind je op 15 kilometer afstand bij het badplaatsje Nin. Hier ligt een lang zandstrand van 7 kilometer. Door de ligging in een baai, is het water er vrij kalm. De stranden worden gedeeltelijk aan twee kanten omringd door water. Ze liggen namelijk op smalle landtongen. Een bijzondere ervaring.

Je kunt je voor de kust van Nin ook vermaken met verschillende watersporten. Je ziet er onder andere veel kitesurfers.

zadar-mooiste-stranden-nin

 

Zoals je ziet kan je op verschillende leuke stranden gaan genieten tijdens je vakantie. Maar je kan uiteraard uit meer stranden kiezen. Sommige hotels hebben een eigen privé strand.

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

 

Toeristische informatie over Zadar

De populaire badplaats ligt in het centrale westen van Kroatië. Daardoor is het goed bereikbaar vanuit diverse landen. Het is een populaire bestemming door de combinatie van mooie stranden, diverse (historische) bezienswaardigheden en de eilanden die er voor de kust liggen.

Zadar heeft ruim 70.000 inwoners en bestaat al ruim 2500 jaar. Dit is in het oude centrum ook nog op verschillende plekken terug te zien. Het vliegveld van de stad Split ligt op 90 kilometer afstand. Ook kan je kiezen voor de veerboot die je naar het Italiaanse Ancona kan brengen.

Je kan het je haast niet voorstellen maar ruim 20 jaar geleden heerste de Balkan oorlog nog in Zadar. Ondertussen zijn de historische gebouwen echter gerestaureerd en is de rust weder gekeerd. De plaats is wat minder bekend dan plaatsen als Split of Dubrovnik. Daardoor is het er ook nog wat minder toeristisch.

zadar-informatie

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er allerlei leuke dingen te doen in Zadar. Benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Kroatië en het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Of bekijk eens de pagina’s over de vele mooie bezienswaardigheden in Dubrovnik of over de historische havenstad Split.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie Zadar. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com