zagreb-wat-doen

 

1. De historische benedenstad
Zagreb kan eigenlijk worden verdeeld in een gedeelte op de heuvel en een gedeelte onderaan de heuvel. Ook wel beneden- en bovenstad genoemd. Beide delen hebben hun eigen charme en mooie plekken. Ooit werden beide delen Kaptol en Gradec genoemd en waren het twee aparte plaatsen.

De benedenstad werd in de 19e eeuw aangelegd en heeft een stijlvol uiterlijk. Mede dankzij de brede straten met de diverse statige gebouwen. Dit gedeelte van de stad biedt het grootste aanbod van restaurants, winkels en musea.

kroatie-mooiste-vakantie-plekken2. De “dorpse” bovenstad

Het gedeelte van Zagreb dat boven op de heuvel is gebouwd wordt de “bovenstad” genoemd. Het is een sfeervol gebied met allerlei smalle straatjes en steegjes. Een historisch gebied met verschillende historische bezienswaardigheden.
In dit hoger gelegen gedeelte van de stad komt minder verkeer. Hierdoor heerst er een rustigere sfeer dan in de “benedenstad”.

zagreb-bezienswaardigheden3. Ban Jelacic plein

Midden in het centrum van Zagreb, ligt het centrale plein van de stad. Het is het Ban Jelacic plein, vernoemd naar graaf Josip Jelacic. Het is één van de mooiere plekken van de stad dankzij de gezelligheid van de winkels en restaurants. Maar ook dankzij de verschillnde historische gebouwen die rond het plein staan. Tijdens een vakantie zullen de meeste toeristen het plein zien.

zagreb-wat-zien4. Maksimir Park

Het centrum van Zagreb kan vrij druk zijn. Mede daardoor is het oudste park van de stad, een populaire plek. Zowel onder de inwoners als de toeristen. In het Maksimir Park kan al sinds 1787 al genoten worden van de rust van de bossen en vijvers. Het park is zo groot dat het haast meer een natuurgebied is. Je kunt er uren wandelen en fietsen.

Bezienswaardigheden van het park zijn de historische toegangspoort, de dierentuin, het kerkje, monumenten, cafétjes en een uitkijktoren. Veel mensen bezoeken het park echter vooral voor de vele mooie natuurlijke plekjes.
Aan de rand van het Maksimir park ligt het stadion van voetbalclub Dynamo Zagreb. Een interessante plek voor voetballiefhebbers.

zagreb-mooie-plekken5.
Zagreb’s hoogtepunten per fiets ontdekken
Als je niet van wandelen houdt, heb je ook de mogelijkheid om een fietstocht van 2.5 uur af te leggen. Je kan comfortabel zitten en alle bezienswaardigheden van de stad en de omgeving ontdekken. Zo ga je onder andere langs een groot aantal historische monumenten van de stad. Regelmatig zijn er stops om even tot rust te komen en wat te drinken. Hier heb je ook fotomomenten.

Je kunt van te voren zelf aangeven welke wijken en plekken je graag zou willen zien.6. Sint Stefanuskathedraal

Net als in veel steden, staat ook in Zagreb de bekendste kathedraal in het historische centrum. Een mooi gebouw dat echter minder oud is dan je misschien zou verwachten. Het is namelijk “pas” gebouwd in 1880. De oorspronkelijke kathedraal is namelijk verwoest tijdens een aardbeving.

Niet alleen de buitenkant van het hoge bouwwerk, ook de binnenkant is mooi om te zien. Mede dankzij de hoge glas-in-lood ramen en de vele versieringen. De kerk is met recht één van de bekendste bezienswaardigheden van Zagreb.

zagreb-highlights-zien-info7.
Stadstour met een hop on hop off-bus
Zagreb is een plek waar je veel uitzicht hebt op de omgeving. Het is wel belangrijk dat je de stad kan ontdekken op jouw eigen tempo. Je kan hiervoor een stadstour met een panoramische hop on hop off bus maken. Je stapt op ieder willekeurig moment in de bus stappen en ook weer uitstappen als je iets ziet dat jouw aandacht getrokken heeft. De bus brengt je langs alle historische hoogtepunten van de stad.

Als je een Zagreb City Tour-boekje hebt, profiteer je van nog meer voordelen. Zo kan je jezelf ook veel geld besparen met de kortingen die je bij de geselecteerde attracties en restaurants krijgt. De hop-on hop-off bus is een handige manier om vele leuke plekken van de stad te zien.8. Museum voor moderne kunst

Voor liefhebbers van kunst is het plaatselijke kunstmuseum een belangrijke attractie. Het moderne museum staat goed bekend en heeft een grote kunstcollectie te bieden. Waaronder veel kunst uit de negentiende en twintigste eeuw. Ook worden er geregeld tijdelijke exposities georganiseerd.

Het museum is gevestigd in een modern gebouw bij het Zrinjevac Park.9. Mimara Museum

Ook in het Mimara Museum is allerlei kunst te zien. Gevestigd in een historisch gebouw met het uiterlijk van een paleis. Eigenlijk is alleen de buitenzijde van het gebouw al een hoogtepunt. Voor liefhebbers van geschiedenis en kunst kan de binnenzijde ook interessant zijn. Hier is tegenwoordig namelijk een geschiedenismuseum gevestigd. Echter bestaat een ruim gedeelte van de collectie uit kunstvoorwerpen. Waaronder schilderijen van bekende Nederlandse schilders als als Rembrandt, en Vincent van Gogh.

zagreb-musea-bezoeken10. Watersportgebied Jarun

Bij de wijk Jarun kan men tegenwoordig genieten van een recreatiegebied rond het meer van Jarun. Je kunt er onder andere verschillende watersporten gaan doen. Of rustig vanaf één van de terrasje kijken hoe anderen zich sportief bezig houden. Verder kan je er activiteiten gaan doen zoals wandelen, fietsen en zonnen op de verschillende mooie zandstranden. Zo kan je van je citytrip zelfs nog een beetje een strandvakantie maken.

zagreb-jarun-info11. Grič Tunnel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een lange tunnel onder de stad gebouwd. Het was bedoeld als veilige route om inwoners te kunnen evacueren naar veiligere plekken tijdens een aanval. Na de oorlog is de tunnel tijdelijk gebruikt als opslagruimte. Tegenwoordig is het vooral een toeristische attractie. Een rondleiding door de tunnel volgen kan namelijk interessant en spannend zijn.

Maar de tunnel wordt ook gebruikt als cultureel centrum. Zo zijn er meerdere moderne kunsttentoonstellingen te zien.

zagreb-activiteiten-tunnel12. De botanische tuin

In de buurt van het hoofdstation van Zagreb, ligt de mooie botanische tuin van de stad. Er is een opvallend grote collectie planten te zien. Maar liefst 10.000 verschillende soorten. Voor natuurliefhebbers met recht één van de highlights van de stad.

Deze botanische tuin is aangelegd in het haar 1889 en heeft dus al een rijke historie.13. De viering van de overwinning

Nog steeds wordt elke dag gevierd dat Zagreb is bevrijdt van de Turken. Ondanks dat de oorlog al meer dan honderd jaar geleden plaats vond. De viering vindt plaats bij de Lotrščak toren. Hier wordt namelijk elke dag om 12:00 uur een kanon afgeschoten. Een bijzonder schouwspel dat ondertussen is uitgegroeid tot een heuse toeristische attractie.14. De begraafplaats van Mirogoj

In Zagreb ligt de belangrijkste begraafplaats van het land. Daardoor liggen er ook diverse bekende Kroaten begraven. De begraafplaats is in de 19e eeuw gebouwd en bestaat onder andere uitverschillende bouwwerken. Waaronder een gebogen toegangspoort en eeen kathedraal. Een deel van de gebouwen zijn flink begroeid met planten. Een bijzonder gezicht.

De begraafplaats is eigendom van de gemeente. Daardoor liggen er mensen met allerlei geloven. Hierdoor ligt het ook niet naast een kerkelijk gebouw. Veel bezoekers kiezen de bus als vervoersmiddel naar de historische plek.

zagreb-toerisme-tips15. De vele musea

Zagreb staat onder andere bekend om het hoge aantal musea. Daarbij heb je de keuze uit allerlei onderwerpen. Dat musea niet saai hoeven te zijn, wordt in Zagreb wel bewezen. Onder andere in musea zoals het:

  • Nikola Tesla Techniek Museum
  • Museum of Broken Relationships
  • Archeologisch museum
  • Zagreb City Museum
  • Museum of Illusions
  • Museum voor Kunst en Ambacht
  • Museum van Hedendaagse kunst
  • Kunstpaviljoen
  • Observatorium


16. De wekelijkse vlooienmarkt

Wil je even wat anders doen, dan bezienswaardigheden bekijken? Dan kan de wekelijks vlooienmarkt misschien een leuke attractie zijn. Je kunt er leuk rond struinen en ontdekken hoe het Kroatische aanbod verschilt met de Nederlandse vlooienmarkten. Je vindt de markt elke zondag op de Britansky trg straat.17. Nationaal Theater

In het centrum staat een opvallend geel gebouw dat je eigenlijk niet mag missen. Het is het Nationaal Theater. Gevestigd in een historisch gebouw uit 1895 dat je kan vinden in het lager gelegen centrum van de stad. Ook wanneer je niet van theater houdt, kan het gebouw een interessante plek. Het is namelijk best een indrukwekkend bouwwerk, dat goed zichtbaar is dankzij het naastgelegen park.

zagreb-hoogtepunten-info18. St. Mark’s kerk

In de bovenstad staat de goed behouden St. Mark’s kerk. Ondanks dat het gedeeltelijk al in de 1e eeuw is gebouwd, is het nog in een goede staat. De kerk is geen immens bouwwerk maar is wel een mooi gebouw. Mede dankzij de diverse beschilderingen op het dak.

De kerk is te zien op het op het Sint-Marcusplein. Hier vindt je ook bezienswaardigheden zoals verschillende regeringsgebouwen.

zagreb-kerk-wat-doen

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er allerlei leuke mooie bezienswaardigheden in Zagreb. Benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste gebieden in Kroatië en het overzicht van de highlights in Kroatië.

Of bekijk de pagina’s over het nabij gelegen Zadar, het historische Split en het noordelijke gebied Istrië.

 

© 2024 SuggestMe.com