noorwegen-mooie-steden-plaatsen-toerisme

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Sydney

Het moderne Oslo wordt een steeds populairdere vakantiebestemming. Maar wat is er eigenlijk te zien en doen? Op deze pagina kan je ontdekken of de mooiste plekken van Oslo ook jou kunnen overtuigen.

1. Koninklijk paleis
Het koninklijk paleis is een van de eerste bezienswaardigheden die niet mag ontbreken op jouw lijstje als je Oslo bezoekt. Het paleis is gebouwd in de eerste helft van de achttiende eeuw, op de Bellevue. Het ontwerp komt van architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. De bouw zelf heeft ruim twintig jaar gebuurd. Een lange tijd, welke zich goed geloond heeft. Toen koning Harald V aan de macht kwam, zijn er verschillende aanpassingen gedaan aan het gebouw. Ook zijn er meerdere vernieuwingen toegevoegd aan het paleis.

Tijdens de zomermaanden kan je een deel van het paleis bezoeken. Op dat moment is de koning met zijn gezin in een ander verblijf. Tijdens jouw bezoek kan je je ogen uitkijken met alle schatten die in de ruimtes te ontdekken zijn.

noorwegen-oslo-paleis2. Norsk Folkemuseum

Als je meer te weten wilt komen over het Noorse leven en Oslo zelf, dan mag een bezoek aan het Noors museum niet ontbreken. Het Norsk Folkemuseum toont jou namelijk alles wat je moet weten over de stad en de culturele geschiedenis. Het is deels openluchtmuseum en bevindt zich op het schiereiland Bygdøy. Het museum is in 1894 opgericht en kent een collectie van ruim 150 oude woningen. Deze woningen komen uit meerdere plaatsen in Noorwegen.

Eén van de belangrijkste bouwwerken die je hier kan zien, is de Gol Stavkirke. De kerk is gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw. In het overdekte gedeelte van het museum kan je voornamelijk meer over de cultuur ontdekken. Denk aan klederdracht, speelgoed, volkskunsten en Sami cultuur. Het museum biedt voldoende variatie voor het gehele gezin.3. Aker Brygge

Langs het water van de haven, ligt de hippe wijk Aker Brygge. Het voormalige havengebied is omgebouwd tot een trendy plek met allerlei restaurants, winkels en barretjes. Daardoor is het een wijk waar je van alles kan gaan doen. Aker Brygge is zelfs uitgegroeid tot één van de populairste plekken van de stad. Jaarlijks wordt het bezocht door miljoenen mensen.

Verder is dit het vertrekpunt van verschillende excursieboten naar de fjorden in de omgeving.

oslo-leuke-plekken4. Het Stortinget

Een ander bouwwerk dat je moet bezoeken als je in Oslo bent, is het Stortinget. Het is het gebouw waar je ook het parlement van Oslo hebt. Stortinget betekent ‘de grote onderhandeling’, wat goed duidelijk is bij het gebouw en de functies die het gebouw heeft. Het bouwwerk staat aan de Karl Johans Gate 22 en is gebouwd in 1860. Het ontwerp komt van architect Emil Victor Langlet, welke zowel de binnen- als buitenkant heeft ontworpen. Het gebouw wordt daarom ook wel gezien als het begin van zijn carrière. In 1866 is Storinget officieel in gebruik genomen.

Als je het gebouw wilt bezoeken moet je wel goed opletten wanneer het mogelijk is. Alleen in bepaalde delen van het jaar kan je namelijk naar binnen met een gids. Houd hier dus wel rekening mee als je jouw bezoek aan het parlementsgebouw wilt plannen tijdens jouw vakantie.


5. Het futuristische operagebouw
Sinds 2008 heeft de stad er een nieuwe eyecatcher bij; het “Operahuset i Oslo”. Of ter wel, het operagebouw van Oslo. Het gebouw heeft een origineel ontwerp dat volgens velen op een ijsberg lijkt. Het gebouw staat namelijk aan het water en is bekleedt met wit marmer en graniet. Door aflopende vorm tot aan het water, lijkt het operagebouw nog meer op een ijsberg dat uit het water steekt.

Langs het gebouw lopen grote trappen die naar het dak leiden. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Door het ontwerp en het uitkijkpunt, is het gebouw uitgegroeid tot een populaire plek.

operagebouw-oslo-wat-zien6. Kathedraal van Oslo

Een ander gebouw waar je jouw ogen uit kan kijken is in de Kathedraal van Oslo. Deze kathedraal is regelmatig toneel voor publieke optredens van het koningshuis. Het gebouw bestaat uit prachtige glas-in-lood ramen, welke voor een unieke sfeer en het mooiste licht zorgen. De inrichting en afwerking zijn gedaan door de grote meesters in het vak. Daarom wordt de kathedraal soms zelfs gezien als één van de mooiste kathedralen ter wereld.

Eén van de kunstwerken die je in de kathedraal kan bewonderen is het zilveren kunstwerk ‘Het laatste avondmaal’ van de Italiaanse beeldhouwer Arrigo Minerbi. De oorspronkelijke stenen van de kathedraal komen zelfs uit Nederland. De rode stenen waaruit de kathedraal tegenwoordig hoofdzakelijk uit bestaat, komen dan weer niet uit ons land. De bouwwerkzaamheden zijn tevens uitgevoerd door vrouwen.7. Holmenkollen Skischans

Aan de rand van de stad, naast de Holmenkollen berg, staat een indrukwekkend bouwwerk. Het is de bekende Holmenkollen skischans. Een schans met een hoogte van maar liefst 60 meter. De schans ligt echter op een heuvel waardoor de top op een hoogte van ruim 400 meter boven zeeniveau ligt. Hierdoor heb je mooie uitzichten vanaf de schans.

De skischans wordt niet alleen door skiers gebruikt, maar ook voor minder sportieve bezoekers. Het is namelijk uitgegroeid tot een toeristische bezienswaardigheid. Mede dankzij het naast gelegen ski-museum. Hier vind je allerlei informatie, onder andere over de Olympische Winterspelen van 1994.

En ook het Noors technisch museum ligt in de buurt.

oslo-noorwegen-informatie8. Universiteit van Oslo

De universiteit van Oslo, met als officiële naam de ‘Universitetet i Oslo’ is een van de grootste en oudste universiteiten van Noorwegen. Het is een universiteit die geroemd wordt om kwaliteiten. Er zijn een groot aantal opleidingen te volgen, waaronder Rechten, Geneeskunde, Theologie, Tandheelkunde, Natuurwetenschappen, Antropologie en Onderwijs.

De universiteit zelf heeft zich gevestigd in een prestigieus gebouw en in de nabije omgeving zijn er nog veel meer passende gebouwen te vinden. Denk aan het parlement, het koninklijk kasteel en het nationale theater. Jouw bezoek aan de universiteit kan daarom een dagvullend programma zijn en je kijkt je ogen uit bij het ontdekken van de gebouwen.9. Akershus

Akershus was in het verleden vooral bedoeld om Oslo te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Dit kan je zien aan de strategische ligging. Akershus heeft ervoor gezorgd dat er veel gevechten en belegeringen zijn overleegd en een groot aantal strijden zijn hier gestreden. De Noren overmeesteren is daarom ook nooit gelukt door mensen van buitenaf.

Echter is dit niet het enige waar het gebouw om bekend staat. Ook zijn hier namelijk veel ‘beroemde’ gevangenen opgesloten. Een tijd lang heeft het gebouw namelijk gefungeerd als gevangenis. Er is daarom ook veel geschiedenis terug te vinden in het gebouw. Het bouwwerk staat op militaire grond. Dit neemt niet weg dat het te bezoeken is voor het publiek. Ook kan je hier het Verzetsmuseum en het Noorse Strijdkrachten Museum bezoeken. Reden genoeg om deze bezienswaardigheid aan jouw lijstje toe te voegen.

oslo-akerhus-bezienswaardigheden10. De stad per fiets verkennen

Heb je even genoeg gelopen? Dan kan je de stad ook te fiets gaan verkennen. Zelfstandig of met een gids die je langs allerlei leuke plekjes leidt. Ook kan de gids je wat extra informatie geven over Oslo.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens de volgende pagina over fietsverhuur en leuke fietstours door Oslo.11. Karl Johans Gate

Karl Johans Gate is hierboven al een keer genoemd. Het is namelijk de belangrijkste straat van Oslo en geniet van het meeste aanzien. Dit komt mede door het koninklijke paleis dat je hier vindt. Ook zijn er voldoende historische panden te ontdekken. Denk aan Tostrupgården, het Stortinget en de universiteit van Oslo.

De straat heeft echter meer te bieden dan alleen deze gebouwen. Je kan hier namelijk ook terecht voor een dagje winkelen, het genieten van verschillende horecazaken. Ook begint Downtown Oslo bij deze straat. Als je een bezoekje brengt aan deze straat, kan je voor langere tijd rondkijken en ontdekken wat de stad jou te bieden heeft.

oslo-noorwegen-wat-doen12. Bygdøy

Het schiereiland Bygdøy is ook al voorbij gekomen in de lijst. Dit komt mede door het museum dat je hier vindt. Er zijn op het schiereiland nog veel meer interessante musea te vinden. Tevens beschikt het eiland over leuke wandelgebieden, goede restaurants en mooie stranden. Je kan het schiereiland bezoeken door de boot te nemen van het stadhuis bij pier 3, waarna je binnen een kwartier bij de haven uitkomt.

Zodra je hier aangekomen bent, kan je naar een van de vele musea. Denk aan het Holocaust Center, het Vikingschip Museum en het Noors Maritiem Museum. Ook het Noorse Volks Museum mag niet ontbreken op jouw lijst. Uiteraard kan je hier ook terecht om te genieten van de veelzijdige natuur die het schiereiland te bieden heeft.13. Het Nationale Theater

Het Nationale Theater is één van de plekken die je gezien moet hebben als je in Oslo bent. Het nationale theater van Noorwegen is omringd door andere prachtige gebouwen, zoals het koninklijk paleis en het station. Tegenover de hoofdingang zie je de beelden van iconen Bjørbstjerne Bjørnson en Henrik Ibsen. Beide iconen zijn bekend om hun schrijf- en dichtkunsten binnen het toneel.

Het Nationale Theater is een goed podium voor acteurs die goed zijn in hun vak. Alleen de besten mogen daarom op het podium staan. Er zijn een groot aantal uiteenlopende producties te vinden, welke je binnen meerdere genres in kan delen. Het theater staat ook bekend om zijn fenomenale akoestiek.

oslo-theater-highlights-info14. Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design

Zoek je een cultureel hoogtepuntje? Dan kan het kunstmuseum van de stad een goede tip zijn. Het museum biedt je de grootste kunstverzameling van Noorwegen. Waaronder schilderijen van bekende schilders als Picasso, Vincent van Gogh en Claude Monet.

Het museum is sinds 2022 gevestigd in een futuristisch gebouw bij de havenkades in het centrum.

oslo-kunstmuseum-bezienswaardigheden15. Vigelandpark

Als je echt een unieke ervaring wilt hebben, moet je bij het Vigelandpark zijn. Het is een indrukwekkend beeldenpark, welke vernoemd is naar de kunstenaar Gustav Vigeland. Het park kent meer dan tweehond bijzondere sculpturen, welke tussen 1907 en 1942 gemaakt zijn. De inrichting van het park zelf mag er ook zijn. Het is een lust voor het oog, met meters hoge zuilen, fonteinen, strakke vormgegeven tuin en een brug.

Naast het park bevindt zich het Vigeland Museum. Hier kan je nog meer kunst ontdekken. In dit museum staat de mens van wieg tot graf centraal. Reden genoeg om je in deze omgeving te bevinden en te zorgen voor een leuke dag.

oslo-vigelandspark-plekken

 

Toeristische informatie over Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is tevens de grootste stad van het land. Ondanks dat de stad “slechts” een half miljoen inwoners heeft. Zij wonen aan de mooie Oslofjord tussen groene heuvels. Hierdoor heb je er de fijne combinatie van stadse drukte en de rust van de natuur.

’s Winters ligt er meestal een aardig pak sneeuw in de stad en ligt de temperatuur rond het vriespunt. Tijdens de zomers is er vrij veel neerslag en ligt de temperatuur rond de 14 graden.

Veel toeristen bezoeken de stad twee à drie dagen. Vaak als onderdeel van een rondreis door Noorwegen. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar waardoor je in een vrij korte tijd, veel plekken kan zien.

noorwegen-oslo-hoogtepunten-haven

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan eens de handige pagina’s over de mooiste plekken in Noorwegen en de diverse bezienswaardigheden in Noorwegen.

Of bekijk de pagina over de leuke fietstours door Oslo.

 

© 2024 SuggestMe.com