meer-annecy-bezienswaardigheden-leuke-plekken

Toeristische informatie over het meer van Annecy

Het Meer van Annecy wordt beschouwd als één van de schoonste meren ter wereld. Het Lac d’Annecy is het zesde grootste meer van Frankrijk. De ligging midden in de bergen, de natuurlijke kleuren, de schoonheid van de omgeving, en de rijke historie geven het Meer van Annecy een allure die niet te ontkennen valt. In de zomer is het de perfecte plek voor watersportvakanties. Rondom het meer zijn er daarom diverse campings en hotels in verschillende categorieën. In de winter is het een topbestemming voor ski- en snowboardvakanties.

Er zijn een aantal plaatsen en stranden rond het Meer van Annecy die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op de meeste plaatsen zijn fietspaden gescheiden van de weg, dus kun je in deze omgeving ook heerlijk fietsen en wandelen. De fietspaden worden veel gebruikt door ambitieuze wielrenners en inline skaters. Over het algemeen merk je al snel dat het Meer van Annecy niet alleen gebruikt wordt voor ontspanning, maar vooral voor een actieve sport vakantie.

meer-annecy-wat-te-doen

 

Mooie bezienswaardigheden bij het Meer van Annecy

Het is niet makkelijk om het Meer van Annecy samen te vatten in de 10 leukste bezienswaardigheden, er is zoveel te doen. We geven je in dit artikel zo veel mogelijk tips over leuke activiteiten rondom het Meer van Annecy, maar het is aan jou om je eigen programma te maken voor jouw vakantie. Het is immers een gebied dat rijk is aan adembenemende panorama’s, ongeëvenaarde natuur, activiteiten, evenementen, erfgoed en gastronomie.

1. Rondvaart over het Meer van Annecy
Het Meer van Annecy, ingebed in de Alpen, is één van de grootste meren van Frankrijk en extreem schoon. In de zomer is er veel te beleven op en rond het meer. Als je de frisse lucht wilt opsnuiven, kun je het beste een rondvaart over het meer maken. Er zijn verschillende aanbieders die rondvaarten van ongeveer een uur aanbieden.

Als alternatief kun je een van de waterfietsen, roeiboten of motorboten huren en op eigen gelegenheid het meer verkennen. De omgeving van het meer is overigens geschikt voor alle sportliefhebbers. Je hebt de keuze tussen wandelen, fietsen, skiën, watersporten of paragliden.

meer-annecy-frankrijk-vakantie-informatie2. Château de Menthon

Van een afstand lijkt het Château de Menthon aan het meer op een sprookjeskasteel. Het kasteel werd voor het eerst genoemd in 1249 en is nog steeds eigendom van de familie Menthon. Het kasteel is sinds 1903 opengesteld voor het publiek. Negen van de 105 kamers zijn te bezichtigen. Een indrukwekkende bibliotheek, eerbiedwaardige faciliteiten en spannende inzichten in de geschiedenis van de familie Menthon en het kasteel maken de rondleiding tot een belevenis.

Bernhard de Menthon werd hoogstwaarschijnlijk tegen het einde van de 10e eeuw in het kasteel geboren. Bernhard de Menthon stichtte het hospice op de Grote St. Bernhard berg en redde samen met zijn honden handelaars in nood op weg over de pas. De honden dragen tegenwoordig zijn naam: de St. Bernhard.

meer-annecy-vakantie-overnachten-hotels3. Basilica de la Visitation

De bedevaartskerk, de Basilica de la Visitation, en het bijbehorende klooster van de Orde van de Visitatie van Maria bevinden zich op de heuvel Crêt du Maure met uitzicht op de Oost-Franse stad Annecy. De katholieke kerk torent hoog boven de het Meer van Annecy uit en is in de wijde omtrek zichtbaar. De basiliek is ook een symbool van de religieuze geschiedenis van de gelijknamige stad aan het Meer van Annecy en grenst aan het klooster, dat in 1610 werd gesticht door François de Sales en Jeanne de Chantal.

Beide kloosterstichters zijn inmiddels heilig verklaard. Hun botten rusten sinds 1911 in bronzen sarcofagen in de twee zijbeuken van de bedevaartkerk. De geschiedenis van de Orde komt tot leven in het Museum van de Salesiaanse Zusters in het aangrenzende klooster, terwijl een monument in de stad Annecy François de Sales herdenkt.4. Pont des Amours

De Pont des Amours is een brug met een kanaal in de stad Annecy. Het is een geliefde plek voor inwoners en toeristen. In de herfst, als de bomen van de laan langzaam van kleur veranderen en de bladeren de grond bedekken, is de omgeving van de Pont des Amours een echte blikvanger. De historische draaimolen op de oever draait langzaam in het licht van de gietijzeren straatlantaarns, typisch Frankrijk. Bij mooi weer is dit pad naar het meer een populaire promenade waar de locals flaneren.

meer-annecy-toeristische-vakantie-plekjes5. Jardins Secrets

De Jardins Secrets liggen iets buiten Vaulx, aan de oevers van het Meer van Annecy, in een zeer mooi en heuvelachtig landschap. Als je door de prachtige tuinen slentert, is het eigenlijk ondenkbaar dat de twee oprichters Nicole en Alain en hun drie dochters pas in de jaren ‘80 een oude boerderij kochten om te renoveren. Na deze verhuizing hebben ze langzaam aan een de bijzondere tuin voor eigen gebruik gemaakt. Alain legde paden aan, plantte bloemperken en bouwde paviljoens. Nicole kweekte en plantte planten en begon zich later bezig te houden met technieken voor het storten van betonplaten en stenen. Zo ontstond deze geheime tuin met veel liefde over de jaren heen.

Sinds de jaren ‘90 hebben ze hun poorten geopend voor bezoekers van het Meer van Annecy die door 25 verschillende kleine individuele ruimtes kunnen wandelen over een oppervlakte van 7000 vierkante meter. Er is een genummerd pad door de Jardins Secrets. Je kunt dit volgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Want je kunt ook heerlijk ontspannen door de faciliteit slenteren. Een genot, vooral op warme dagen. Door de vele planten, de overdekte maar luchtige gangen en de talrijke zitjes is de hitte in de zomer heel gemakkelijk te verdragen. Er waait namelijk altijd een aangenaam briesje en er spat altijd wel ergens een beetje water vandaan.6. Paragliden

Voor een uniek uitzicht op het meer en zijn bergen, is paragliden een unieke ervaring die je niet mag missen. Trek eropuit en ontdek nieuwe sensaties op een internationaal bekende locatie. En voor degenen die gewoon de paragliders willen zien opstijgen en vliegen, is er een fantastische show gegarandeerd.

La Forclaz en Planfait zijn de twee klassieke startplaatsen voor de duikvluchten, maar je zult zeker ook paragliders zien opstijgen op andere plaatsen rond het Meer van Annecy. Paragliders die opstijgen zijn een indrukwekkend gezicht. Leun achterover en kijk hoe de kleuren van de zeilen de lucht kleuren, luister naar het geluid van de wind in de zeilen en het gejuich van de toeschouwers.

meer-annecy-leuke-activiteiten-doen-vakantie7. Fête du Lac

De eerste zaterdag van augustus schittert het meer in de regio Haute-Savoie met lichtgevende lichtpuntjes tijdens het Fête du Lac ofwel het Festival van het Meer van Annecy. Het pyrotechnische spektakel vindt plaats in de baai van Albigny. Er is een indrukwekkende vuurwerkshow van meer dan een uur tegen het landschap van de bergen en het meer, dat wordt beschouwd als een fantastisch decor voor dit spectaculaire evenement.

Fête du Lac werd in 1860 opgericht als het feest in Venetiaanse stijl ter ere van Napoleon III na zijn aankomst in Annecy. In de loop van de tijd is het evenement geëvolueerd en zijn nieuwe technologieën geïntegreerd. Licht, muziek en speciale effecten vermengen zich met het vuurwerk om een ​​werkelijk magische ervaring te creëren in de donkere lucht boven het meer.8. Bergen van Haute-Savoie

In het hart van de Haute-Savoie bieden de bergen rondom het Meer van Annecy adembenemende landschappen en buitengewone natuurlijke attracties. Ze zijn een verademing voor alle natuurliefhebbers. Of je ze nu van onderaf bekijkt of beklimt, de bergen zijn een integraal onderdeel van een vakantie naar het Meer van Annecy. Dit zijn de belangrijkste bergtoppen rondom het Franse meer:

  • Tournette – 2351 m
  • Parmelan – 1856 m
  • Roc des Bœufs – 1774 m
  • Semnoz – 1699 m
  • Mont Veyrier – 1291 m
  • Taillefer – 855 m

 

’s Zomers kan je er prachtige wandelen en mountainbiken, ’s winters kan je er genieten van de Franse skigebieden.

meer-geneve-bezienswaardigheden-leuke-plaatsen

 9. Château de Montrottier

Het Château de Montrottier heeft en belangrijke positie in de regio rondom het Meer van Annecy. Het kasteel is gebouwd in de nabijheid van een van de weinige passages waarmee je de wilde stroom de Fier kunt oversteken. Château de Montrottier is de belichaming van een kasteel uit kindersprookjes.

Gebouwd in de 13e eeuw vanwege zijn strategische en militaire locatie, is het in de loop van de tijd een verblijfplaats geworden voor illustere families in de regio. Léon Marès, een unieke verzamelaar, schonk zijn nalatenschap en unieke collecties aan de Florimontane Academie toen hij stierf in 1916.

meer-annecy-frankrijk-vakantie-leuke-tips10. La voie verte

In de regio rondom Meer van Annecy vind je één van de oudste groene paden (voies vertes) van Frankrijk. Op de westelijke oever ontdek je op dit pad een buitengewone omgeving tussen het meer en de bergen. Het loopt langs het meer en de stranden, door kleine dorpjes en stelt je in staat om op een relaxte manier het natuurlijke schoon te ervaren.

Tussen Annecy en Val de Chaise biedt la voie verte fietsers, skaters en mensen met beperkte mobiliteit een route van bijna 33 kilometer. Het is ook toegankelijk voor voetgangers, wandelaars en honden aan riem. Degenen die de ontdekking willen voortzetten, kunnen la voie verte verder volgen door de Haute-Savoie tot aan Albertville.

 

Leuke steden en steden bij het Meer van Annecy

In de regio rondom het Meer van Annecy vind je verschillende pittoreske steden en dorpen om te ontdekken. De grootste stad Annecy ligt direct aan het meer, net als Duingt. De andere bekende stad in de regio is Chamonix, een wereldberoemd skiresort aan de voet van Europa’s hoogste berg de Mont Blanc. Verder kun je andere pittoreske steden ontdekken als Aix les Bains, Albertville en Chambery.

Annecy

Zoals de naam al doet vermoeden, is Annecy ontstaan aan de noordelijke oever van het Meer van Annecy. Op de plek waar de Thiou rivier en het Canal du Vassé uitmonden in het meer. Doordat er zoveel water door het historische centrum stroomt, doet Annecy denken aan Venetië. Maar deze stad aan het Meer van Annecy heeft een heel eigen karakter. De smalle straatjes van de Vieille Ville (oude stad) zijn afgesloten voor autoverkeer, waardoor je op een ontspannen manier door het historische centrum kunt slenteren.

Zeker de moeite waard is het Middeleeuwse Château d’Annecy, ooit de residentie van een graaf, nu een museum. Het Palais de l’Isle, dat troont in het midden van de rivier de Thiou, is ook een echte blikvanger, dit fort uit de 12e eeuw deed ooit dienst als lokale gevangenis, tegenwoordig is het de thuisbasis van het lokale geschiedenis museum. Voor een pauze tussendoor zijn er tal van gezellige cafés en restaurants in de steegjes, langs de promenade aan het meer en aan de kanaaloevers. Ook Place Georges Volland, waar meerdere keren per week markt is, is prachtig.

meer-annecy-mooie-steden-plaatsen-stadjes


Duingt

Duingt ligt aan de zuidkant van het Meer van Annecy. Van een afstand zie je het Château de Duingt uitsteken op een klein schiereiland. Het kasteel wordt ook wel eens Châteauvieux (Oud Kasteel) en Château de Ruphy genoemd. Oorspronkelijk was er in de 11e eeuw al een kasteel gebouwd, waarop het huidige kasteel is gebouwd. In het kasteel worden concerten van verschillende stijlen uitgevoerd. Iets boven het dorp, midden op de beboste heuvel, bevindt zich een kleine grot ter ere van de Heilige Maagd.


Chamonix

Chamounix, ten oosten van het Meer van Annecy, wordt beschouwd als een van de belangrijkste centra van wintertoerisme en sport in de Franse Alpen. Hier vonden de eerste nieuwe Olympische Winterspelen plaats in 1924. De belangrijkste attracties van Chamounix zijn de Mont Blanc Tramway en Montenvers Railway berg treinen, die een derde spoor hebben dat is uitgerust met speciale spikes. Het Alpenmuseum is ook bijzonder interessant voor vakantiegangers.

De regio is vooral bekend om zijn natuurlijke attracties, met name de Vallée Blanche. Dit gebied is de thuisbasis van de meest populaire skipistes die in de zomer en winter bezocht worden door fotografen van over de hele wereld. Hier kun je fantastische berglandschappen bewonderen, wandelen door besneeuwde bossen, de kabelbaan nemen en alle natuurlijke schoonheden van bovenaf bekijken.

meer-annecy-vakantie-zomer-winter-herfst


Aix les Bains

Ten westen van het meer ligt Aix les Bains, een prestigieuze stad waar water een grote rol speelt, heeft grote schatten die toerisme en gezondheid combineren. Op de westelijke oever kun je de abdij van Hautecombe bezoeken, die werd gebouwd in de 12e eeuw. Het is gekozen door het beroemde Huis van Savoye als de laatste rustplaats voor 42 van zijn prinsen. Een andere heerlijke plek is het Lac du Bourget. De stad dankt haar mediterrane microklimaat aan het water, dat in de zomer 26° kan bereiken. Talloze vogels nestelen op de ongerepte oevers.

meer-annecy-watersporten-leuke-plaatsen


Albertville

Albertville is een klein stadje ten zuiden van het meer en is een bekend skioord en cultureel centrum. Het werd in 1836 opgericht door Karl Albert, koning van Scandinavië. Op deze plek was vroeger een kleine Middeleeuwse nederzetting. Tegenwoordig zijn er slechts een paar oude gebouwen bewaard gebleven ter ere van deze nederzetting. Albertville ligt op het kruispunt van de belangrijkste handelsroutes die Italië, Frankrijk en Zweden met elkaar verbonden. De stad werd beroemd na de Olympische Winterspelen, die in 1992 op haar grondgebied plaatsvonden.


Chambéry

Chambéry is de grootste stad in de regio en biedt haar bezoekers een ruime keuze aan musea. Er is het museum van de beroemde Rousseau, evenals het Musée des Beaux Arts en het Musée Savoisien. Het laatste museum stelt primitieve schilderijen ten toon die typisch zijn voor het Middeleeuwse Savoye. De Dorische kerk Notre Dame, gebouwd in 1636, het Nicole-kruis en de Arcade de Buan zijn ook erg interessant.

 

Welke leuke dingen kan je doen bij het Annecy meer?

Het Meer van Annecy is bijna 15 kilometer lang, maar zelfs op het breedste punt nauwelijks meer dan drie kilometer breed. Het meer is één van de schoonste binnenwateren van Europa en perfect voor bijna elk type watersport, van zwemmen en zeilen tot duiken. Als je wilt, kun je het meer per roeiboot verkennen. Er varen ook gemotoriseerde rondvaartboten.

meer-annecy-bezienswaardigheden-wat-doen

 

Het natuurpark Massif des Bauges, ten zuiden van het Meer van Annecy, is een UNESCO Global Geopark. Dat betekent dat de geologisch bijzondere landschappen beschermd zijn. Tijdens een excursie naar het natuurpark ervaar je een breed scala aan landschappen, van glooiende heuvels tot de ruige, vaak bijna verticale rotswanden en 2000 meter hoge bergtoppen.

Daartussen zijn er diepe kloven en stromen kolkende bergstroompjes. Het gebied is daarom niet alleen ideaal om te wandelen en mountainbiken, maar ook erg populair bij rafters, paragliders en klimmers. Deze laatste komen hier vooral vanwege de steile rotswanden direct aan de oevers van het Meer van Annecy.

 

 

Accommodaties zoals hotels, vakantiehuizen en campings

Zowel in de zomer als met  de wintersport, komen er veel toeristen naar het Meer van Annecy. Dat heeft als gevolg dat er volop keuze is uit hotels, appartementen en vakantiehuizen. Je kunt kiezen voor een accommodatie in Annecy of een van de andere steden en van daaruit dag excursies maken de natuur in. Of je kunt een huisje in de bergen huren wat vooral fijn kan zijn wanneer je van een wat rustige vakantie houdt.

 

 

De Fransen zijn enthousiaste kampeerders. Er zijn daarom ook een groot aantal kampeerplaatsen aan en om het meer, in totaal meer dan 15. De meeste liggen aan de westkant van het meer, waarvan sommige campings direct toegang hebben tot het water. Er wonen minder mensen aan de westkant en het is er vrij vlak. Ideale kampeerplek dus. Je kunt geld besparen door op de gemeentelijke campings (camping municipal) te gaan staan.

 

 

Een meer van Annecy vakantie met kinderen

Het meer heeft jongere bezoekers veel te bieden. Zeker op het meer kun je veel doen met kids, bijvoorbeeld een rondvaart tocht, of zelf met de kinderen een toch maken op een waterfiets of op een kleine motorboot. Verder zijn er ook veel speeltuinen en pretparken in en rondom het Meer van Annecy. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de hele Haute-Savoie regio.

Door de bergen wandelen met kinderen is heel goed te doen. Er zijn veel dorpjes en berghutten waar je kunt pauzeren. Bijkomend voordeel is dat er veel kabelbanen zijn die je op gemakkelijke wijze naar hoger gelegen delen brengen.

Bij Chamonix kun je hele gezin met de rode tandradtrein langzaam naar een hoogte van 1900 meter laten brengen. Vanaf daar kun je een gondel (of wandelpad) nemen en dan nog eens 450 treden lopen om de grootste Franse gletsjer, de Mer De Glace, te bereiken. De gletsjer is vandaag nog steeds meer dan zeven kilometer lang. Je kunt een ijsgrot betreden die in de gletsjer is uitgehouwen.

meer-annecy-leuke-dingen-doen-kinderen

 

Wanneer is de beste vakantietijd in dit gebied?

Het meer is charmant en mooi in elk seizoen. Wanneer de eerste sneeuw de smalle straatjes van Annecy met de vele lichtjes in kerstsfeer brengt, weet de alpenstad net zo goed te overtuigen als in de zomermaanden. De regio is perfect voor de wintersport en om de feestdagen door te brengen. Vooral Chamonix en Albertville kunnen erg druk worden in de winter.

De zomer is de beste tijd om heerlijk te zonnen langs het Meer van Annecy, en van watersporten te genieten. Ook kun je in de zomer prima wandelen en fietsen, want door de hoogte wordt het niet super heet. In het voor- en najaar is het te fris voor watersporten, maar kun je wel andere activiteiten doen en natuurlijk de culturele bezienswaardigheden bezoeken.

meer-annecy-bezienswaardigheden-waar-vakantie

 

Meer vakantiebestemmingen bij meren vind je op de pagina over: mooie meren. Of bekijk de informatiepagina over bijvoorbeeld het Meer van Geneve. Of bekijk bijvoorbeeld het overzicht van de mooiste plekken in Frankrijk.

Alvast een mooie vakantie gewenst!

 

Heb je al ervaringen met het meer van Annecy? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

familie Tuinstra op 26-06-2022
"Heerlijke plek"

Wij vinden het gebied rond het meer prachtig. Daarom zijn w er al vijf keer op vakantie geweest. In de zomer kan het er soms aardig druk zijn in de plaatsen, dus in juni of september kan het meer nog mooier zijn. Waterfietsen, snorkelen en de bergen in vonden wij … Lees meer
Wij vinden het gebied rond het meer prachtig. Daarom zijn w er al vijf keer op vakantie geweest. In de zomer kan het er soms aardig druk zijn in de plaatsen, dus in juni of september kan het meer nog mooier zijn. Waterfietsen, snorkelen en de bergen in vonden wij vooral leuk. … Lees minder

Deel jouw Meer van Annecy-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com