pyreneeen-frankrijk-vakant-gebieden-plekken

Vakantiestreken in het noorden van Frankrijk

Wil je liever niet te lang rijden? Dan kan een vakantiegebied in noord Frankrijk geschikt zijn. Het is een vrij rustig en niet-toeristisch gebied. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor regio’s zoals:

Nord pas de Calais
Het noordelijke gelegen kustgebied heet Nord pas de Calais. Het is een vrij vlak en landelijk gebied met allerlei authentieke dorpjes. Bezienswaardigheden bestaan er met name uit gezellige plaatsen zoals Saint Omer, Lille en Duinkerke. Maar er zijn ook kastelen en allerlei musea te bezoeken. Vooral over de Tweede Wereldoorlog dankzij de belangrijke rol die dit gebied heeft gespeeld.

Het populairste gedeelte van Nord Pas de Calais is de kuststrook. Mede dankzij de mooie brede zandstranden, badplaatsen en de genoemde oorlogsmusea. Je kunt hier genieten van de mooie Franse stranden maar toch in relatieve rust. Een toeristisch gebied is het namelijk niet.Picardië

Onder de regio Nord Pas de Calais, ligt Picardië. Een heuvelig gebied dat vooral populair is onder liefhebbers van historie. Er zijn namelijk veel historische bezienswaardigheden zoals nagebouwde prehistorische dorpen, diverse kastelen, musea, de hoogste kathedraal van Frankrijk, een koninklijk paleis en allerlei Gotische kunst.

Maar Picardië bestaat niet alleen uit een begroeid glooiend landschap met wijnranken en allerlei historie. Een klein gedeelte ligt namelijk aan de kust. Je kunt hier naar hartenlust genieten van zon, zee en strand. De kustlijn is hier extra bijzonder dankzij de metershoge krijtrotsen die aan de stranden grenzen. Een fotogeniek verschijnsel van moeder natuur.

mooie-vakantiebestemmingen-gebieden-frankrijk-bezienswaardighedenVogezen

Een heel ander gebied in het noorden oosten van Frankrijk, is de Vogezen. Het ligt bij de grens met Duitsland en Zwitserland en is uitgegroeid tot een populair gebied onder toeristen. Met name door de mooie natuur en de ligging in het noorden.
Je kunt er genieten van vrij beboste heuvels die soms een flinke hoogte bereiken. Het is een mooi gebied voor een actieve vakantie. Er zijn namelijk vele wandelpaden, fietspaden, beekjes en meren. Ook stromen de Maas, de Moezel en de Rhône door het mooie gebied.

Maar de regio biedt niet alleen mooie natuur, ook de gezelligheid van leuke plaatsen zoals Épinal, Vittel en Neufchâteau.

Allerlei extra toeristische informatie kan je via de volgende link vinden op de pagina over: bezienswaardigheden in de Vogezen.

mooie-plekken-frankrijk-vakantie-gebieden-bestemmingen

 

De kustgebieden in het westen van Frankrijk

Het westen van het land staat natuurlijk vooral in het teken van de kustgebieden. Populaire gebieden onder toeristen dankzij de mooie zandstranden, krijtrotsen, badplaatsen en het mooie weer.

Normandië
Een bijzonder gebied met imponerende krijtrotsen, mooie zandstranden, kastelen en (oorlogs)musea. Want Normandië is uiteraard bekend van D-Day. De bekende invasie van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat de start van de bevrijding van Noord Europa betekende.

Normandië is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen van Frankrijk. Mede dankzij de mooie stranden, historische plaatsen en de handige ligging in het noorden. Naast de stranden, is Mont Saint-Michel de meest populaire bezienswaardigheid. Het is een enorm kasteel op een steil dat op een steile berg op een schiereiland ligt. Het is zelfs één van de populairste en bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk.

Allerlei extra toeristische informatie kan je via de volgende link vinden op de pagina over: bezienswaardigheden in Normandië.

bezienswaardigheden-frankrijk-mooie-plekken-gebiedenBretagne

Ten zuiden van Normandië ligt de andere bekende vakantieregio aan de kust. Bretagne. De verschillen met Normandië zijn niet zo groot. Wel vind je hier aan de kust, naast de stranden, geen krijtrotsen. De kust bestaat begroeide rotsen van verschillende steensoorten. Onder andere roze-kleurige granietrotsen bij de Côte de Granit Rose. Een bezienswaardigheid dankzij de roze kleur.

Verder heeft Bretagne leuke dingen te bieden zoals mooie zandstranden, historische stadjes, gezellige badplaatsen, kastelen, het heuvelachtige beboste landschap, meren, een groot aquarium en leuke steden zoals Rennes.

Allerlei extra toeristische informatie kan je via de volgende link vinden op de pagina over: bezienswaardigheden in Bretagne.

mooie-plekken-frankrijk-regio-vakantiePays de la Loire

Nog zuidelijker dan Bretagne, maar ook aan de westkust, is Pays de la Loire. Ook een mooie vakantiebestemming voor liefhebbers van zon, zee en strand. De kustlijn is in dit gebied wat minder ruig dan in streken zoals Normandië en Bretagne.
Maar de geliefde vakantiebestemming staat ook bekend om de beboste heuvels en gebieden met wijngaarden. Ook biedt de regio meerdere kastelen, net als in veel andere Frans gebieden.
Pays de la Loire biedt een afwisselende natuur, moderne steden zoals Nantes, historische plaatsjes en gezellige badplaatsen.

Ook kan je een uitstapje maken naar het themapark Le Puy du Fou. Je kunt er verschillende indrukwekkende shows zien waarbij je helemaal terug gaat naar een bepaalde periode in de geschiedenis. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

kastelen-bezienswaardigheden-vakantie-frankrijk-waarheen-tips

 

Vakantiebestemmingen in oost Frankrijk

Ben je een liefhebber van mooi begroeide heuvels, wijngaarden en pittoreske dorpjes? Dan kan het oosten van Frankrijk een geschikte vakantiebestemming zijn. De volgende populaire gebieden zou je kunnen kiezen voor je vakantie.

Elzas
Ter hoogte van zuid Duitsland, in het oosten van Frankrijk, ligt de sfeervolle provincie Elzas. Door de flinke heuvels, bossen en vakwerk gebouwen, waan je je hier een beetje in Duitsland. Het is een vrij rustig gebied maar echter zeker de moeite waard. Zeker voor de sportieve vakantieganger. Je kunt er namelijk mooi wandelen, mountainbiken en kajakken.

mooie-vakantiebestemmingen-frankrijk-ideeen-tips

 

De Elzas is een echte wijnstreek. Je zult er geregeld wijngaarden tegenkomen op de zuidelijke heuvelhellingen. Beaujolais en Chablis zijn beroemde wijnstreken in de Bourgogne.
Benieuwd hoe en wat er uiteindelijk gebrouwen wordt? Diverse wijngaarden zijn opengesteld waar bezoekers kunnen leren hoe wijn wordt gemaakt. Ook kan je de befaamde Franse wijnen gaan proeven.

Ook leuk zijn de dorpen in deze streek. Veel gebouwen in het centrum zijn namelijk gebouwd met de vakwerk techniek. Hierdoor hangt er een wat Duitse of Oostenrijkse sfeer. Heel anders dan in veel andere Franse gebieden. In combinatie met horeca aan idyllische pleintjes, maken de dorpen tot leuke bezienswaardigheden.

frankrijk-mooie-streken-gebieden-vakantie-toerismeBourgogne

Het rustige Bourgogne ligt zuid westelijk van de Elzas. Het is eigenlijk een vergelijkbaar gebied. Ook hier zijn namelijk mooi begroeide heuvels afgewisseld met wijnranken. Wel kan je merken dat de streek niet dicht bij Duitsland ligt. De bouwstijl is hier namelijk typisch Frans. Vakwerk gebouwen zoals in de Elzas zal je hier dus weinig vinden.

De Bourgogne staat bekend om de sfeervolle plaatsen. Typisch Frans en vaak uitgerust met kerken, een kathedraal of zelfs een kasteel. Ook liggen relatief veel leuke plaatsen aan een beek of rivier.

frankrijk-vakantiegebieden-leuke-plekkenRhône Alpes

Voor liefhebbers van bergen is dit een mooi gebied. Je waant je hier in Alpenlanden zoals Zwitserland en Oostenrijk. Hoge bergen, bergmeren, kabelbanen, stoeltjesliften en vele routes om te gaan wandelen of mountainbiken. Een prachtig gebied voor de actieve vakantieganger. De bergen zorgen voor inspanning maar ook voor ontspanning doordat je er kunt genieten van rust en mooie uitzichten.

Naast de ontspannende natuur, heeft dit gebied ook bezienswaardigheden te bieden zoals de mooie stad Lyon, stadjes zoals  Villefranche-sur-Saône en Oingt, de mooie wijnregio Beaujolais, het historische “gouden” dorpje Bagnols, indrukwekkende grotten, kastelen en de privédierentuin La Ferme aux Crocodiles waar je maar liefst 350 krokodillen kunt bewonderen.

Ook de bekende de Alp d’Huez trekt jaarlijks veel toeristen. Vooral van liefhebbers van wielrennen. Mede dankzij de karavaan van de Tour de France die jaarlijks de bergpassen passeert.

Maar niet alleen in de zomer, ook in de winter is dit een populaire streek. ’s Winters is het zelfs één van de populairste gebieden dankzij de mooie wintersportgebieden.

mooie-plekken-frankrijk-vakantie-bezienswaardigheden 

 

 

De vakantiegebieden in het zuiden van Frankrijk

Het warme zuiden is één van de populairste vakantiegebieden in Europa. De bekende Ardèche, Pyreneeën en Côte d’Azur worden jaarlijkse door veel toeristen bezocht. Je leest hier wat de kenmerken van de gebieden zijn.

Pyreneeën
Het uiterste zuiden van Frankrijk wordt gevormd door de Pyreneeën. Een bekende bergketen op de grens met Spanje en Andorra. Je kunt er genieten van hoge bergen, meren, mooi weer en een rijke natuur. Maar er zijn ook verschillende gezellige steden, waaronder de hoofdstad Toulouse. Ook zijn er bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Saint-Cécile, één van de grootste bakstenen gebouwen van Europa. Maar je kunt ook verschillende andere historische gebouwen bewonderen zoals een aquaduct, kerken, kastelen en bruggen.

Je kunt het gebied onbewust al wat kennen van de televisie. De Tour de France passeert namelijk jaarlijks de bergen van de Pyreneeën. Uiteraard zijn de bergpassen ook leuk voor amateurwielrenners, motorrijders en andere bergliefhebbers.
Wil je even geen hoge bergen? Ook dat is in de Pyreneeën geen probleem. Er is namelijk ook een heuvelig gedeelte.

Allerlei extra toeristische informatie kan je via de volgende link vinden op de pagina over: bezienswaardigheden in de Pyreneeën.

frankrijk-mooie-vakantiebestemmingen-gebieden-toerismeCôte d’Azur

Een van de meest bekende Franse regio’s is de Côte d’Azur. Het kustgebied met mooie zandstranden, gezellige badplaatsen en afwisselende natuur. Je vindt er bekende badplaatsen zoals Saint-Tropez en Monaco. Maar ook de stad Cannes, dat je kan kennen van het internationale filmfestival. Maar het historische centrum, het kasteel en de grote haven van Cannes maken de stad als een bezienswaardigheid op zich. Verder ligt de stad Marseille en uiteraard noord Italië in de buurt.

Met name de kustgebieden trekken van veel toeristen. Van grote en drukke stranden tot “onontdekte” strandjes verscholen in baaien. Door de ligging in het uiterste zuiden, kiezen de meeste toeristen voor vervoer per vliegtuig.

Allerlei extra toeristische informatie kan je via de volgende link vinden op de pagina over: bezienswaardigheden aan de Cote d’Azur.

frankrijk-saint-tropez-vakantie-plaatsenArdèche

Gelegen in het zuiden maar net niet in de alpen en aan de kust, is de regio Ardèche. Een gebied dat bekend staat om de vol begroeide en glooiende heuvels met daartussen kloven met riviertjes. De verscholen meren, beekjes en riviertjes bieden mooie natuurlijke plekken voor toeristen. Leuk om te zonnen, zwemmen, vissen, kanoën, suppen, varen en kajakken.

Het is een vrij authentiek gebied met typisch Franse dorpjes. Hoogbouw en moderne gebouwen zal je er nog relatief weinig zien. Ook grote steden zijn er nauwelijks. Wel leuke plaatsen en dorpen zoals Balazuc. Verder staat de Ardèche vooral bekend om natuurlijke bezienswaardigheden zoals grotten, watervallen, kloven met riviertjes en mooie rotspartijen.

vakantiegebieden-frankrijk-overzicht-leuke-strekenDordonge

In het centrale gedeelte van het Franse zuiden, ligt de rustige regio Dordogne. Een ontspannen gebied met mooi begroeide heuvels, open vlakten, typisch Franse dorpen en diverse kastelen. Dankzij de diverse wandel- en fietspaden is het een geschikt gebied om ontspannen te gaan wandelen of fietsen.
Ook de gelijknamige rivier Dordonge loopt door de streek. Sfeer verhogend en leuk voor kajakken, kanoën of een boottocht. Ook liggen er verschillende kastelen langs de rivier en gezellige dorpjes zoals Bergerac en Perigueux

Grote steden zijn er minder in de Dordonge. Wel verschillende grotere plaatsen waar je leuk kan winkelen. Ook ligt de grote stad Marseille op ongeveer 100 kilometer afstand. Met de trein kan de stad een leuk en handig daguitstapje zijn.

Nu je een idee hebt gekregen van de bekendste vakantiegebieden in Frankrijk, zou je je verder kunnen verdiepen in de gebieden die je leuk lijken. Of kijk eens via de fotoknoppen naar de hotels en campings per gebied.

vakantie-regio-frankrijk-overzicht-tips-bezienswaardigheden

 

Je kunt uiteraard ook meerdere gebieden van het land combineren tijdens je vakantie. Via de volgende pagina vind je voorbeelden van roadtrip routes in Frankrijk.

 

Vakantiehuizen in Frankrijk

 

Praktische tips voor een soepele Frankrijk vakantie

Elk land heeft haar eigen gewoonten en eigenschappen. Soms kan dit voor aangename of onaangename verrassingen zorgen tijdens een vakantie. Om verrassingen voor te zijn, vind je hier enkele praktische tips over zaken die in Frankrijk anders geregeld zijn dan bij ons in Nederland en België.

 • Feestdagen: ook op 8 mei, 14 juli, 15 augustus, 1 november en 11 november zijn er in Frankrijk nationale feestdagen. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld de openingstijdens van voorzieningen.
 • Kraanwater: meestal kan het water uit de kraan veilig worden gedronken.
 • Tanken: de benaming voor diesel is anders dan in veel andere landen; namelijk “Gasoil”. Tankstations bij grote supermarkten zijn vaak het goedkoopste.
 • Campings: Frankrijk heeft globaal gezien drie soorten campings:
 1. Loisirs: meer dan de helft van de plekken bestaan uit vaste plekken
 2. Tourisme: meer dan de helft van de plekken betreffen toeristische plekken
 3. Aire naturelle: alleen toeristische plekken en maximaal 30 stuks

 

 • Milieusticker: (vignet Crit’Air) is in bijna alle grote Franse steden verplicht.
 • Openingstijden winkels: een gedeelte van de winkels sluit tussen de middag.
 • Stopcontacten: niet alle stekkers zijn gelijk voor de Franse stekkerdozen. Een wereldstekker kan daarom handig zijn.
 • Medicijnen: neem je vakantie mee op vakantie? Dan kan een medische verklaring verstandig zijn. Zoals het Europees Medisch Paspoort dat je bij apotheken en huisartsen kunt krijgen.
 • Verkeersregels: een bestuurder moet snel kunnen reageren. Zeker in Frankrijk zijn de regels hier over streng. Bestuurders mogen daarom zelfs niet eten, drinken of roken tijdens het rijden. Ook teenslippers zijn verboden voor bestuurders.
  Ook oortjes en koptelefoons zijn verboden voor bestuurders.
 • Fooi: de Fransen zijn gewend om fooi zelf al te bereken. “Service compris” kan dus al op de rekening staan. Bij restaurants vaak 5 %, bij taxi’s ongeveer 10 %.

 

mooie-plekken-frankrijk-vakantie-informatie

 

Waterparken in Frankrijk

Tijdens je vakantie wil je uiteraard leuke dingen gaan doen. Naast het verkennen van de natuur en stadjes in de omgeving, kan ook een attractie leuk zijn. Zoals bijvoorbeeld een waterpark. Dankzij het mooie zomerweer en het vele toerisme, heeft Frankrijk relatief veel waterparken. Je vindt hier een handig overzicht van grote waterparken.

Noorden:

 • The Oasis (noorden)
 • Aqualagon (Parijs)
 • Aquaboulevard parc Aquatique (Parijs)

Oosten:

 • Aqua Mundo Center Parcs Three Forests (noord oosten)

Midden:

 • Aqua Mundo Center Parcs Les Hauts de Bruyères (midden Frankrijk)
 • Aquasplash (zuid oosten)
 • Aqualand Port Leucate (zuid oosten)
 • Aqualand Saint-Cyr-Sur-Mer (zuid oosten)
 • Aqualand Fréjus (zuid oosten)

Westen:

 • Aqua Mundo Center Parcs Les Bois Francs (westen)
 • Parc d’Attractions Aquatic Landes / Labenne (westen)
 • Aqualand Bassin d’Arcachon (westen)
 • O’Gliss Park (westen)
 • Atlantic Toboggan SARL (westen)

Zuiden:

 • Aqualand Sainte-Maxime (zuid oosten)
 • Aquajet (zuid oosten)
 • Aqualand Port Leucate (zuid oosten)
 • Aqua Béarn (zuiden)
 • Aqualand Agen (zuiden)

wat-doen-frankrijk-attracties-bezienswaardigheden

 

Met name in de kustgebieden zijn veel waterpretparken. Zoals in de Côte d’Azur en in de westelijke kustgebieden.
Naast de bovenstaande voorbeelden zijn er nog meerdere kleinere waterparken en campings en vakantieparken met een eigen waterpark. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer opblaasbare waterparcoursen die op meertjes drijven. Dit is een parcours vol hindernissen dat bestaat uit aaneengeschakelde luchtkussens.

 

 

Franse pretparken voor een leuk dagje uit

De waterparken liggen met name in de kustgebieden, de Franse pretparken liggen mooi verdeeld over het land. Alleen in het westen en het centrale gedeelte zijn weinig pretparken te vinden. Je kunt de volgende pretparken bezoeken:

Noorden:

 • Dennlys Parc (voor jongere kinderen)
 • Parc Bagatelle
 • Parc du Bocasse
 • Parc Saint-Paul
 • Parc Astérix
 • Disneyland Parijs
 • La Mer de sable (voor jongere kinderen)
 • Walygator Grand Est
 • Didiland (voor jongere kinderen)
 • Europa Park (net over de grens met Duitsland)
 • Le Parc du Petit Prince (voor jongere kinderen)
 • Nigloland

Midden:

 • Le Pal
 • Vulcania

Oosten:

 • Walibi Rhône-Alpes
 • The Parc des Combes

Westen:

 • Kingoland

Zuiden:

 • Antibes Land Park
 • Parc Spirou Provence
 • Walygator Sud-Ouest
 • Jacquou Parc

 

pretparken-frankrijk-attracties-wat-doen-hoogtepunten

 

Zoals je hebt kunnen zien is Frankrijk een nogal gevarieerd land waardoor het voor veel mensen een geschikte vakantiebestemming kan zijn. De regio’s hebben uiteenlopende soorten natuur en te bieden. Ook heeft elk gebied haar eigen soorten bezienswaardigheden. Hopelijk heeft de toeristische informatie je kunnen helpen om een geschikte regio voor je vakantie te vinden.

Alvast een mooie vakantie in Frankrijk gewenst!

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

 

Reviews

Rianne op 13-05-2022
"Onze tip; het Jura gebied"

Het Jura gebied heeft ons echt verrast. Bossen, heuvels, meren en beken. maar afgelopen jaren vonden we meer vakantiegebieden in Frankrijk mooi. Zoals de Vogezen en Bretagne. Onze tip: probeer wat woorden Frans te spreken. Dat waarderen de inwoners omdat het een teken … Lees meer
Het Jura gebied heeft ons echt verrast. Bossen, heuvels, meren en beken. maar afgelopen jaren vonden we meer vakantiegebieden in Frankrijk mooi. Zoals de Vogezen en Bretagne. Onze tip: probeer wat woorden Frans te spreken. Dat waarderen de inwoners omdat het een teken van respect voor de Franse cultuur is. … Lees minder

Deel jouw Frankrijk-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com