roadtrip-mooie-autoroutes-europa

Ook in Nederland kan je leuke roadtrips maken

Ondanks het vrij kleine oppervlak van Nederland, zijn er in ons kikkerlandje toch verschillende mooie autoroutes voor een rondreis. Tijdens een roadtrip ontwijk je namelijk meestal snelwegen en autowegen. Door de lagere snelheden zie je meer, kan je extra ontspannen rijden en voelt Nederland weer een stukje groter.

De volgende routes in Nederland kunnen leuk zijn voor een roadtrip:

Mergellandroute
In het uiterste zuiden van ons land kan je kiezen voor een route van 112 kilometer dat je langs de mooiste plekken van Limburg leidt. De route begint en eindigt in Maastricht en loopt door Zuid Limburg langs bezienswaardigheden zoals het Drie-landen-punt, klooster Wittum, kastelen, kerken wijngaarden en uitzichtpunten. De zeshoekige Mergellandroute-bordjes zullen je vooral over de rustige landwegen tussen de Limburgse heuvels leiden.Deltawerken Route

Wanneer je de zaken als de Watersnoodramp, Deltawerken, de kust en de strijd tegen het water interessant vindt, kan de Deltawerken Route een aanrader zijn. Je maakt een rondreis langs 13 deltawerken waaronder Oosterscheldekering en Deltapark Neeltje Jans. Maar ook kom je langs leuke dorpen, badplaatsen, natuurgebieden, stranden en andere bezienswaardigheden.

Het is een relatief lange route van 400 kilometer die je door de provincie Zuid Holland en Zeeland leidt.

mooie-roadtrips-europa-routes-tipsVestingstedenroute

Nederland heeft door de eeuwen heen, verschillende oorlogen moeten uitvechten. Daarbij is gebruik gemaakt van de Zuiderwaterlinie, de langste en oudste waterlinie van Nederland. Tegenwoordig zijn nog steeds verschillende vestingwerken te bekijken. De Vestingstedenroute loopt veel langs de Maas waarbij je onderweg langs forten, linies, schansen en andere verdedigingswerken. Een gedeelte is te bezoeken en heeft een museum.

Maar de route leidt je ook langs plaatsen en steden zoals Grave, Heusden, Geertruidenberg, Willemstad, Breda en ’s Hertogenbosch. Meer informatie vind je op de website van de ANWB.Friese Merenroute

Voor liefhebbers van water kan de Friese Merenroute aan aanrader zijn. Tijdens de 119 kilometer kom je langs verschillende meren en sfeervolle dorpen zoals Sneek, Heeg, Grouw, Terherne en Sloten. Dorpen met een authentiek centrum, vaak met  haventjes en doorkruist door kanalen met allerlei scheepvaart. Dankzij de vele watersportactiviteiten in de plaatsen, ontstaat vaak een extra gezellige sfeer. Al helpen de historische panden, stadspoorten, grachten en leuke straatjes daar ook bij.

Via de volgende link vind je uitgebreide informatie over deze en verschillende andere routes: ANWB.nl.Hamalandroute

Ben je wel eens benieuwd naar de Achterhoek en omgeving? Dan kan je eens de Hamalandroute gaan rijden. De lange route van 253 kilometer voert je door Twente, de Achterhoek en het Duitse Münsterland. In het grensgebied wordt je onder andere geleid langs gezellige dorpjes, bossen, beekjes, moerasgebieden, oliemolens, waterburchten, kastelen en monumentale boerderijen. Veel rijders kiezen voor een tussenstop in het gezellige Winterswijk.
Het gedeelte dat je door Duitsland leidt, zorgt voor extra afwisseling. In de Duitse plaatsen waar je langs zal komen, zijn verschillende musea. Met onderwerpen als modelbouwauto’s, klokken, spoorwegen, pottenbakken, klompen en de geschiedenis van het gebied.

De route is 87 kilometer lang en daarmee relatief kort. Maar onderweg kan je op diverse plekken stoppen en genieten van de natuur.Zuid-Veluwe Route

Voor veel natuurliefhebbers is de Veluwe één van de hoogtepunten van Nederland. Tijdens de Zuid-Veluweroute kan je vele mooie kanten van het gebied zien. Bossen, heidevelden, zandverstuivingen en bezienswaardigheden zoals uitkijktorens, schaapskooien, zwemmeertjes en de 90 meter hoge Posbank. Een heuvelig gebied dat je mooie uitzichten biedt.

Maar onderweg kom je ook in de buurt van plaatsen als Arnhem, Ede, Hoenderloo en Apeldoorn. Deze kunnen dienen als leuke afwisseling, tijdens de rit door de mooie natuur. Of als overnachtingsplek tijdens je weekendje weg.

mooie-autoroutes-nederland-tips

 

Doordat de mooie autoroutes in Nederland niet zo lang zijn, kan je tijdens je vakantie ook meerdere routes combineren. Of de route combineren met bijvoorbeeld een citytrip.

 

Leuke routes voor roadtrips door Frankrijk

Door de grootte van Frankrijk en de verschillende soorten landschappen, zijn er vele mooie roadtrips door Frankrijk te maken. Van de kust van Normandië tot de meren van het Jura gebied en van de bergen van de Vogezen tot de heidevelden van de Provence. Verlaat de snelwegen en leer de gebieden eens echt kennen.
Ter inspiratie vind je hier verschillende mooie autoroutes door Frankrijk.

De Normandië Route – 1100 km

In het noord westen van Frankrijk ligt het bekende Normandië. Veel mensen kennen het gebied vooral van D-Day; de bestorming van de stranden door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn er nog steeds fysieke overblijfselen aan deze wereldberoemde invasie te zien in de vorm van bunkers en musea.

Voor liefhebbers van kustgebieden en de historie van D-Day, kan deze lange autoroute een aanrader zijn. Het is maar liefst ruim 1100 kilometer lang en wordt gemiddeld in acht dagen gereden. De Normandië Route begint in de stad Rouen. Vanaf deze stad met het historische centrum, rijd je via Honfleur, de bekende landingsstranden, het groene departement Orne naar Mont Saint-Michel. De bekende abdij boven op de rotsen van een schiereiland voor de kust.

Vanaf Mont Saint-Michel loopt deze roadtrip door de binnenlanden van Normandië. Via plaatsen als Barenton, Domfront, Méhoudin, Bagnoles de l’Orne Normandie, Alencon, Sées, Argentan, Croisilles, Broglie met als eindpunt weer de stad Rouen. Onderweg kom je door mooie natuurgebieden waaronder Normandie-Maine.

De route door Noord west Frankrijk kan je uiteraard zelf nog naar eigen wens aanpassen. Via de volgende link vind je de informatiepagina over mooie plekken in Normandië.

normandie-leuke-plekken-plaatsen-bezienswaardighedenRoute des Cols – 900 km

Ben je avontuurlijk ingesteld en houd je van bergen? Dan kan je kiezen voor een citytrip over de Route des Cols. Een bergachtige route die ooit is laten aanleggen door Napoleon als route naar verschillende kuuroorden.
De avontuurlijke route loopt langs de grens tussen Frankrijk en Spanje. Het leidt je van de westkust van Frankrijk via vele bergpassen in de Pyreneeën, naar Cerbère aan de oostkust.

De afwisseling maakt deze citytrip al vele jaren populair. Je kunt tijdens je vakantie namelijk genieten van zowel de Franse stranden als de bergen van de Pyreneeën. Onderweg kom je langs hoogtepunten waaronder 34 bergtoppen. Een prachtig gezicht voor liefhebbers van bergen. Via de volgende link kom je op de informatiepagina over de: Franse Pyreneeën.

pyreneeen-hoogtepunten-frankrijk-bezienswaardigheden-wat-doenRoadtrip langs de Franse kust

Voor liefhebbers van zon, zee en strand kan een roadtrip langs de westkust van Frankrijk leuk zijn. Bijvoorbeeld vanaf het bekende Mont Saint-Michel in zuid Normandië, via de badplaats Saint Nazaire, havenstad La Rochelle, het sfeervolle Bordeaux, de badplaats Archachon naar het uiterst zuidelijke Bayonne als eindpunt.

Bij de Franse kust roadtrip kan je niet alleen genieten van zon, zee en strand maar ook van verschillende mooie natuurgebieden zoals de Pyreneeën. Maar ook van diverse (bad)plaatsen en steden. En andere hoogtepunten zoals de Dune du Pilat, de hoogste duinen van Europa. Sommigen zijn maar liefst 110 meter hoog!

De terugreis van deze roadtrip kan je op verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld met een route langs de Pyreneeën naar de Cote d’Azur en dan vervolgens langs de Franse oostgrens naar het noorden. Of je kiest voor een terugreis via het centrale gedeelte van Frankrijk via bekende gebieden zoals de Provence, Jura en Vogezen.

roadtrip-routes-frankrijk-leuk


 

Kastelen en wijnroute door de Loire

Geïnteresseerd in kastelen? Dan is het Loire gebied in zuid oost Frankrijk een aanrader. Je vindt er maar liefst 140 kastelen in allerlei soorten en maten. De volgende kastelen staan bekend als de mooiste van het gebied:

 • Chambord
 • Chenonceau
 • Le Clos Lucé
 • Chaumont
 • Cheverny
 • Villandry
 • Chinon

Maar ook de Loire rivier stroomt door het gebied. Met een lengte van 1012 kilometer, de langste rivier van Frankrijk. De meeste kastelen zijn in de buurt van de rivier te vinden.

Ook de wijngaarden en de diverse historische plaatsen steden zijn een belangrijke trekpleister van het Loire gebied.
Er zijn verschillende mooie routes door het Franse gebied te vinden maar je kunt ook zelf je roadtrip samenstellen. Bijvoorbeeld door een route te vormen langs de kastelen, plaatsen en andere bezienswaardigheden die je wilt zien. De autonavigatie zal per dag een route voor je kunnen uitstippelen.


 

Route des Vacances
Vanuit het centraal gelegen Parijs ligt een weg naar de populaire Cote ‘d Azure; de Route Nationale (N7). Ooit een drukke route, mede door de vakantiegangers naar het zuiden. Maar sinds de komst van de bekende Route du Soleil, wordt de Route des Vacances een stuk minder gebruikt. Ondanks dat het je door mooie delen van Frankrijk leidt. Onderweg kan je nog echt de authentieke kant van Frankrijk zien. Je komt door leuke dorpjes, mooie natuurgebieden en langs bezienswaardigheden als kastelen, paleizen en musea.

Voorheen kon je simpelweg de Route Nationale (N7) volgen. Tegenwoordig is de route opgedeeld in de wegen D7, D607, D2007 en D307. Globaal gezien loopt de route vanaf Parijs via plaatsen als Fontainebleau, Montargis, Nevers, Lyon, Avignon, Aix-en-Provence naar uiteindelijk de bekende badplaats Nice.
Officieel begint de ooit zo bekende route bij de Arc de Triompf in hartje Parijs maar je kunt uiteraard ook op een minder druk beginpunt starten.

Je kunt deze roadtrip eenvoudig naar eigen smaak aanpassen. In de buurt van de route liggen namelijk ook mooie plaatsen als Marseille, Saint Tropez en Cannes.
Via de volgende link kom je op de informatie pagina over de: Cote d’ Azur.

cote-dazur-leuke-dingen-plekken-plaatsen

 

Mooie routes voor roadtrips in Portugal

Ondanks dat Portugal niet echt op rijdafstand ligt, kan het toch een goede Europese bestemming zijn voor een roadtrip. Dankzij een huurauto kan je namelijk alsnog de rustige en goede wegen gaan gebruiken om het mooie land te gaan ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een route langs de mooie kusten of juist kiezen voor het authentieke binnenland. Mogelijkheden voor een mooie roadtrip, zijn er in Portugal genoeg. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één van de volgende routes:

Lissabon – Porto
De steden Lissabon en Porto staan beide bekend als één van de toeristische hoogtepunten van Portugal. Naast uiteraard de mooie kustgebieden. Tijdens deze roadtrip kan je al deze hoogtepunten combineren. Je kunt namelijk kiezen voor een roadtrip van Lissabon naar Porto. Doordat beide steden aan de kust liggen, rijd je onderweg steeds door de Portugese kustgebieden. Daarbij kom je in de buurt van bekende badplaatsen als Aveiro, Figueira da Foz, Nazaré en Peniche.

Het is een vrij korte roadtrip van ongeveer 500 kilometer. Maar je kunt je vakantie zo lang maken als je zelf wilt. Je kunt namelijk in bepaalde (bad)plaatsen tussenstops houden om te genieten van de omgeving en stranden. Via de volgende twee links vind je de informatiepagina’s over de mooiste bezienswaardigheden in Porto en de highlights van Lissabon.

lissabon-winkels-leuke-plekken-dingenLissabon – Algarve – Lissabon of Sevilla

Je kunt ook kiezen voor een roadtrip langs de zuidkust van Portugal. Bijvoorbeeld vanaf de zuidelijk gelegen stad Lissabon. Na een citytrip kan je met een huurauto afzakken richting de bekende Algarve. Daar kan je tussenstops maken bij bekende badplaatsen zoals Lagos, Portimao, Albufeira, Faro, Tavira en Monto Gordo.

Deze route heeft ongeveer een afstand van 450 kilometer. Wil je graag een wat langere roadtrip? Dan kan je de route verlengen door de kust te blijven volgen tot in Spanje. Na 50 kilometer Spaanse kust kan je het binnenland intrekken om uiteindelijk na 100 kilometer bij sinasappel stad Sevilla aan te komen. Een sfeervolle stad dat zeker geschikt is als afsluitende citytrip. De huurauto kan je bijvoorbeeld weer bij het vliegveld inleveren. Uiteraard dient het verhuurbedrijf hier wel mee akkoord te gaan.

Wanneer je de huurauto ook in Portugal weer moet inleveren kan je ook kiezen voor de alternatieve route. Daarbij vertrek je ook vanaf Lissabon en volg je de route door de Algarve. Maar na 450 kilometer rijd je niet Spanje in maar sla je in noordelijke richting af richting de binnenlanden. Je verlaat de toeristische kustgebieden en komt in het rustgevende en authentieke binnenland. Via rustige wegen kom je door mooie natuur en langs authentieke dorpjes. Een heel ander Portugal dan tijdens het eerste deel van je roadtrip. Uiteindelijk zal je via de binnenlanden weer uitkomen bij de sfeervolle stad Lissabon.

Deze roadtrip is niet alleen geschikt in het voorjaar en de zomer. Want ook in het najaar en de winter zijn er aangename temperaturen.

Meer informatie over het gebied vind je op de handige pagina over de leukste bezienswaardigheden van de Algarve.

portugal-leuke-vakantie-bestemmingen-gebiedenNoord Portugal

Zoek je een roadtrip door een landelijk en niet-toeristisch gedeelte van Portugal? Dan kan je kiezen voor een route vanaf Porto door de noordelijke helft van het land. Daarbij kan je starten met een citytrip in de sfeervolle stad Porto. Vanaf hier kan je vervolgens met een huurauto langs de kust richting de mooie badplaats Viana do Castelo rijden. Hier kan je genieten van bezienswaardigheden zoals paleizen, kerken, kloosters, fonteinen en de bekende kerk Templo do Sagrado Coração de Jesus.

Na je tussenstop in Viana do Castelo, kan je de kustgebieden verlaten en de binnenlanden gaan verkennen. Zoals bijvoorbeeld mooie natuurgebieden als het Nationale Park Peneda Geres, Nationaal Park Montesinho en Parque Natural do Douro Internacional in het uiterste noorden van het land. Maar Noord Portugal heeft ook leuke plekken zoals kastelen, wijngaarden, pittoreske dorpjes , rivieren, stroompjes en kuuroorden te bieden. Leuke overnachtingsplekken zijn historische plaatsen zoals Chaves, Mirandela, Guarda en Amarante. Of je kunt kiezen voor de rust van campings of B&B’s op het platteland.

Via de volgende link vind je een informatiepagina over: mooie plekken in Portugal.

portugal-mooie-plekken-plaatsen-gebieden

 

Ideeën voor roadtrip routes in Italië

Dankzij het klimaat, de natuur, cultuur, Italiaanse keuken en de vele kustgebieden, is Italië een populair land voor vakanties. En ook voor roadtrips is het een leuk land. Er namelijk veel dankzij de bergen, stranden, steden, eilanden en het platteland.

Zuid-west kust
Veel van de bekendste plekken in Italië liggen aan de zuid westelijke kust. Een roadtrip door dit gedeelte van Italië kan daarom één zijn vol hoogtepunten. Je kunt bijvoorbeeld starten in het noorden van Italië in modestad Milaan. Vanaf daar kan je via Turijn naar de stad Genua. De grootste havenstad van het land. Na deze drie steden kan je nu gaan genieten van de kustgebieden met gezellige badplaatsen en mooie zandstranden. Na de ontspanning van zon, zee en strand, kom je bij het volgende hoogtepunt; hoofdstad Rome. Een prachtige stad vol historische gebouwen. Bekijk hier eens de mooiste bezienswaardigheden van Rome.

Wil je een wat langere roadtrip? Dan kan je je reis in zuidelijke richting vervolgen naar de havenstad Napels. Een stad dat zeker de moeite waard is. Vooral door het grote historische centrum.

Vanaf deze stad kan je een route terug naar het noorden kunnen bedenken. Bijvoorbeeld weer via de kust, het binnenland van Italië of via de snelwegen voor een vlotte terugreis. Via de volgende link kom je op de informatiepagina over: mooie plekken in Italië.

italie-mooiste-plekken-vakantie-gebieden-tips“Rondje” kust

Zoek je een wat langere roadtrip. Dan kan je kiezen om het land te gaan verkennen door langs een groot gedeelte van de kust te gaan touren. Daarbij kan je via de het westelijke kustgebied, afzakken richting het zuiden. Daar kan je via het binnenland de oversteek maken naar het oostelijke kustgebied. Vanaf daar kan je langs de kust weer terug naar het noorden. Doordat veel Italiaanse bezienswaardigheden bij de kust liggen, is dit een autorondreis vol hoogtepunten.

Langs de westelijke kust kom je bijvoorbeeld langs steden als Genua, Livorno, Rome en Genua. Tijdens de oversteek naar de oostelijke kust, kom je door prachtige groene bergen. De oostkust heeft steden te bieden als Ancona, Rimini en uiteraard Venetië. Verder kom je uiteraard door mooie natuurgebieden, langs leuke badplaatsen en authentieke dorpjes.

Vanuit Venetië kan je via Verona en Milaan weer terug naar Zwitserland. De autoroute door Italië heeft ongeveer een lengte 2000 tot 2500 kilometer. Daarnaast zal je uiteraard nog naar het land moeten toerijden. Dat is een afstand van ongeveer 1100 kilometer. Maar je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren en per vliegtuig of trein naar het land te reizen.

italie-verona-mooiste-plekken-hoogtepunten


 

Amalfi kust

Een korte maar prachtige roadtrip kan je maken langs de Amalfi kust. Een bekend stukje Italiaanse kust dat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De combinatie van hoge rotsen met schilderachtige kustdorpjes, zorgt voor een bijzonder geheel. De knappe bouwwerken tegen de steile rotsen zullen je imponeren.

De route is slechts 50 kilometer lang maar desondanks is het verstandig om ruim de tijd te nemen. Er zijn namelijk verschillende mooie plekken die zeker de moeite waard zijn om te stoppen. Dankzij de verschillende stranden kan je van je vakantie ook een combinatie maken tussen een roadtrip en een strandvakantie.

Je kunt bijvoorbeeld starten in de stad Napels. Een havenstad met een mooi historisch centrum. Vanaf daar kan je naar Sorrento, waar de Amalfi kust officieel begint. En tevens de stad waar het drankje Limoncello is uitgevonden. Een leuk uitstapje vanuit Sorrento is per boot een dagje naar het eiland Capri.
Na Sorrento kan je je autorondreis vervolgen via Positano, Amalfi en ten slotte Salerno. Hier eindigt officieel de Amalfi kust. Maar ook de rest van de Italiaanse kust is de moeite waard. Je kunt je autovakantie dus nog naar eigen wens verlengen.

Houd er wel rekening mee dat dit stukje Italië nogal populair is. De smalle en bochtige wegen kunnen daardoor in het hoogseizoen nogal druk zijn. Ook kan het parkeren bij de bijzondere kustdorpjes lastig en prijzig zijn. Vervoer per bus kan een goed alternatief zijn.

italie-vakantie-bestemmingen-plekken

 

Uiteraard kan je nog veel meer mooie roadtrips maken in Italië. Je kunt ook zelf je route samenstellen door de bezienswaardigheden en plaatsen die je graag wilt bezoeken, te verbinden met mooie routes. Ook kan je per dag de autonavigatie de route voor je laten bepalen. Je kunt daarbij instellen dat je snelwegen wilt vermijden. Zo kan je extra “vrij” gaan roadtrippen.

Via de volgende link vind je de informatiepagina over: mooie plekken in Italië.

 

Voorbeelden van roadtrip routes in Noorwegen

Houd je van roadtrippen door mooie natuur en over rustige wegen? Dan kan Noorwegen een geschikt land voor je zijn. De wegen zijn er namelijk goed en rustig. Daarnaast is de natuur er prachtig. In vrijwel elk seizoen zullen de bossen, meren, fjorden, gletsjers, vissersdorpjes, watervallen en kustgebieden je verrassen.
Noorwegen heeft 18 Nationale toeristische routes. Deze kan je vinden op de website van het landelijke VVV. Lang zijn de meeste echter niet, vaak maximaal 150 kilometer. Maar je kunt de routes ook combineren tot één langere roadtrip. Andere voorbeelden van mooie autoroutes zijn:

Westkust route
Vanuit de Eemshaven in Noord Groningen kan je per veerboot naar het Noorse Kristiansand. Dit is bijna het meest zuidelijke punt van Noorwegen en kan het beginpunt van je roadtrip door Noorwegen zijn. Je kunt via de westkust de reis vervolgen door de mooie natuur en langs plaatsen als Stavanger, Bergen, Molde en Trondheim. Daarbij hoef je simpelweg alleen maar de E39 te volgen. Deze weg leidt je door de kustgebied en langs de verschillende grotere plaatsen.

Eenmaal aangekomen in Trondheim, heb je een afstand van circa 1200 kilometer afgelegd. Voor de terugweg kan je kiezen voor dezelfde route of voor het binnenland. Daarbij volg je de E6 en E18. Daarbij kom je langs plaatsen als Lillehammer, Hamar, hoofdstad Oslo en uiteindelijk weer Kristiansand. Daarnaast kan je onderweg vooral genieten van prachtige afwisselende natuur in bergachtige en vlakkere gebieden. Het laatst gedeelte vanaf Oslo, zal je langs de oostkust rijden. De terugreis heeft een lengte van ongeveer 1000 kilometer.De noordelijke helft
van het land
Door de smalle maar nogal hoge vorm van Noorwegen, zijn de afstanden naar de noordelijke helft nogal fors. Echter vinden veel mensen de natuur steeds mooier worden wanneer de noordelijker komen. Je kunt kiezen voor een langere autovakantie of voor het huren van een auto. Dat heeft als voordeel dat je per vliegtuig naar het centrale gedeelte van het land kan vliegen. Vanaf daar kan je meteen de mooiste natuur in rijden richting het noorden.

Wanneer je naar Trondheim vliegt, kan je via de E6 in ongeveer 1000 kilometer naar Bodø rijden. Vanaf daar beginnen de bekende Lofoten. Een eilandengroep dat bekend staat als één van de hoogtepunten van Noorwegen. De grotere eilanden zijn via een weg aan elkaar verbonden. Onderweg kan je genieten van diverse eilanden, visserij, dorpjes en het befaamde Noorderlicht.

Hoe ver je door rijd naar het noorden, kan je helemaal zelf bepalen. Je kunt zelf helemaal doorrijden tot de bekende Noordkaap. Het meest noordelijk punt van Europa.

noorwegen-reisinformatie-toerismeRoadtrip langs fjorden

In het westelijke gedeelte van het land, vind je de meeste fjorden. Populaire plekken onder toeristen. Zowel over de weg als met cruiseschepen. Lijkt je dit een leuk gebied voor je autoreis? Dan kan je er via de E39 naar toe rijden vanaf de zuidelijke grens van Noorwegen. Vanaf Kristiansand is de afstand ongeveer 1000 kilometer.
Eenmaal in het gebied aangekomen, kan je genieten van bergen, fjorden, gletsjers en bekende bezienswaardigheden zoals de Geirangerfjord en Trollstigen. Dit alles kan je zien in het Jostedalsbreen Nationaal Park.

noorwegen-mooie-fjorden-meren-gebiedenHelgeland Route

De provincie Nordland in het noord westen van het land, heeft een officiële toeristische route. Tijdens de 430 kilometer langer rit kan je onder andere genieten van natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Zeven Zusters bergen, de Vega eilanden, de grote Svartisen gletsjer, duizenden eilanden, de nationale parken Lomsdal-Visten en Saltfjellet-Svartisen en de Torghatten berg. Ook passeer je onderweg de poolcirkel.

De route loopt van Holm naar Bodø en voornamelijk langs de Noorse kustlijn. Het biedt je een prachtige tocht maar goedkoop is het niet. Je zult namelijk over verschillende eilanden komen waardoor je zes keer per veerboot een overtocht zult moeten maken. De vaartijden zijn echter niet zo lang, variërend van 15 tot 60 minuten.Atlantic Road

Tijdens het roadtrippen door Noorwegen, mag je de Atlantic Road eigenlijk niet missen. Het staat namelijk bekend als één van de mooiste autoroutes van Europa. Ondanks dat de weg slechts 36 kilometer lang is, zal het je toch verbazen. De weg loopt namelijk kronkelend via verschillende eilandjes en bijzondere boogbruggen door het mooie kustgebied. In het Noors wordt de route de Atlanterhavsvegen genoemd. Leuk om even mee te nemen tijdens het roadtrippen door dit rustgevende land.

roadtrips-noorwegen-mooie-autoroutes

 

Praktische info over roadtrippen door Noorwegen

Noorwegen is een duur land. Daarom kan het handig zijn om vooral te overnachten op campings en in vakantiehuisjes. Maar je kunt ook gaan kamperen in de natuur. Wildkamperen is op de meeste plekken namelijk toegestaan.

Eten en drinken is ook prijzig in het land. Daarom kan het slim zijn om wat eten en drinken mee te nemen. Daarnaast is zelf koken, flink voordeliger dan uit eten gaan. Door wat te besparen op luxe, kan je toch nog voor een redelijke prijs gaan roadtrippen in het indrukwekkende Noorwegen.

De verkeersveiligheid is vergelijkbaar met het Nederlandse verkeer. Wel is het er veel rustiger, met name in de natuurgebieden. Behalve met schapen, deze lopen geregeld over de weg.

Via de volgende link vind je de informatiepagina over: mooie plekken in Noorwegen. Of bekijk de pagina’s over de Noorse bezienswaardigheden of de georganiseerde rondreizen door Noorwegen.

leuke-steden-noorwegen-wat-zien

 

Ontdek de mooie roadtrip routes in Kroatië

Het vrij onbekende Kroatië heeft een verrassend mooie natuur. Tijdens een roadtrip door het land kan je genieten van bergen, mooie stranden, vele eilanden, watervallen en meren. Maar ook van sfeervolle en authentieke dorpen met allerlei historie en cultuur. Onder andere de volgende mooie autoroutes kunnen geschikt zijn voor je vakantie.

Je kunt per auto naar Kroatië (1300 km) of per vliegtuig via bijvoorbeeld de steden Pula, Zagreb of Split. In het land liggen goede wegen die vaak vrij rustig zijn.

Kust route
Met name de kustgebieden van Kroatië zijn populair onder toeristen. Mede dankzij de verrassend heldere zee, zandstranden, baaien en gezellige badplaatsen. Daarom kan een roadtrip langs de kust leuk zijn.
Je kunt bijvoorbeeld starten in de Noord westelijke gelegen plaats Pula. Gelegen op 300 kilometer van het Italiaanse Venetië en 150 kilometer van het vliegveld van Zagreb. Pula is een vrij kleine plaats maar met een mooi historisch amfitheater en prachtige zwembaaien. Geniet van het azuurblauwe water en de snorkelplekken rond de rotsen.

Vanaf Pula kan je de kustgebied volgen richting het zuiden. Zo kan je eenvoudig de Kroatische kustgebieden gaan verkennen. Daarbij kan je elke dag een nieuwe bestemming langs de kust op de navigatie invoeren en je zo eenvoudig laten leiden. De kust heeft een lengte van ongeveer 600 kilometer. Een relatief korte afstand voor een autovakantie en dus kan je rustig aan doen. Onderweg kan je genieten van de stranden, natuur en bezienswaardigheden.

Voor de terugreis van de Kust route kan je kiezen voor wegen door het binnenland. Hier krijg je een heel andere kant van Kroatië te zien. Met name op het gebied van natuur, toerisme en drukte. Via de vrij rustige wegen kan je je laten leiden door bergachtig gebied met meren, watervallen, rotsformaties, rivieren en bossen. De mooie Kroatische natuur zal je ongetwijfeld verrassen.

kroatie-vakantie-bestemmingen-gezin-stellen

Stad: PovecEilandentour

Voor de kust van Kroatië liggen diverse eilanden. Van groot tot klein en van toeristisch tot rustig. Vanuit plaatsen als Split gaan er veerboten naar verschillende eilanden. En ook tussen de eilanden zijn meerdere veerdiensten. Zo kan je op roadtrip van eiland naar eiland. Een leuke afwisseling tijdens je vakantie langs de Kroatische kust. De kust heeft “slechts” een lengte van 600 kilometer. Wil je een wat langere roadtrip? Dan kan de toevoeging van de mooie eilanden dus handig zijn.

Op de eilanden kan je genieten van mooie natuur, baaien, stranden, cultuur en het zeeleven.

kroatie-eilanden-kustgebieden-hoogtepuntenKroatië – Italië tour

Doordat er “slechts” 200 kilometer zee tussen Kroatië en Italië ligt, kan je beide landen ook combineren tijdens je autoreis. Vanuit de Kroatische badplaatsen Split en Zadar gaan er veerboten naar het Italiaanse Ancona.
De combinatie van beide landen geeft een leuk beeld op de culturele verschillen tussen beide landen. Ook geeft het extra afwisseling tijdens het roadtrippen.

Deze roadtrip kan je bijvoorbeeld starten in de Noord Italiaanse alpen. Daarbij kan je genieten van de mooie bergen en eventueel van steden als Turijn en Milaan. Via de westelijke kust kan je afzakken tot de mooie historische stad Florence. Na een leuke stedentrip kan je via de binnenlanden naar de oostelijke kust. Daar aangekomen kom je in de buurt van bekende plekken als feestplaats Rimini en het kleine staatje San Marino. Vanaf het nabij gelegen Ancona kan je de overtocht maken naar Kroatië.

Daar kan je de kustgebieden en een gedeelte van de binnenlanden gaan bekijken. Je kunt bijvoorbeeld de boot naar Zadar nemen en op de terugreis de boot vanuit Split. Via de kust zijn beide havensteden eenvoudig te bereiken en onderweg kan je genieten van de mooie Kroatische kust.

Of combineer je bezoek met een verkenning van de binnenlanden. De bergen, meren, watervallen en andere mooie natuur is zeker de moeite waard.

Na je bezoek aan Kroatië en aankomst in Ancona, kan via de oostelijke Italiaanse kust weer richting het noorden. Je zou de kust kunnen volgen tot het bekende Venetië. Na een stedentrip kan je via de Italiaanse Alpen, het land weer verlaten.

Een mooie en afwisselingen autoroute voor een roadtrip van circa twee weken. Al kan je de vakantieduur zelf nog flink aanpassen.

kroatie-mooie-plekjes-gebiedenKust – Zagreb – binnenlanden

Wil je zoveel mogelijk kanten van het land zien? Dan kan je er voor kiezen om een cirkel in het land te rijden waarbij je zowel de kust, steden als natuur kunt gaan ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld je vakantie starten bij de noord westelijke kust. Vervolgens kan je de kustwegen volgen en genieten van de azuurblauwe zee, baaien en zandstranden.

Vervolgens kan je de binnenland inrijden en richting hoofdstad Zagreb rijden. De grootste stad van het land met allerlei bezienswaardigheden. Onderweg kom je door bergachtig gebied met bossen, watervallen, meren en allerlei andere mooie kanten van de natuur.

Na je stedentrip in Zagreb, kan je in zuidelijke richting richting rijden. Je komt nu in een vrij onbekend maar mooi gedeelte van het land. De wegen zijn er goed en rustig. Onderweg kan je ook hier genieten van verschillende mooie natuurgebieden. Maar ook van gezelloge plaatsen en authentieke plattelandsdorpjes.
Uiteindelijk kan je weer in de richting van de kust rijden en zo de cirkel rond maken. Hoe groot je het “rondje Kroatië” wilt maken is helemaal afhankelijk je factoren zoals je aantal vakantiedagen, de rijdafstand per dag en hoeveel tijd je op mooie plekken blijft.

Via de volgende links kom je op de informatiepagina’s over de mooie plekken in Kroatië en de diverse Kroatische bezienswaardigheden.

kroatie-bezienswaardigheden-mooie-plekjes

 

Roadtrippen door Schotland

Schotland klinkt misschien ver weg, maar vanuit IJmuiden ben je per veerboot al in drie uur in Newcastle. Vanaf hier ligt Schotland op slechts drie uur rijden. Wanneer je het land eenmaal binnenrijd, zal je vast blij zijn dat je de overtocht hebt gemaakt. De heuvels, meren, ruige kustgebieden, kastelen en authentieke plaatsen, maken je roadtrip vast en zeker tot een succes.

Rondje Centraal Schotland
Zoek je een afwisselende en vrij korte route? Dan kan een vakantie in het centrale gedeelte van het land geschikt zijn. Hier is Schotland namelijk slechts 125 kilometer breed. Hierdoor kan je in een relatief korte tijd, verschillende soorten landschappen zien.

Na aankomst vanuit Engeland kan je via de kust naar de stad Edingburgh rijden. Onderweg kan je genieten van de ruige kustgebieden. Na ongeveer 150 kilometer kom je in de historische stad Edingburgh. Je kunt er diverse historische bezienswaardigheden bekijken. Na dit bezoek kan je je weg vervolgens richting Falkirk. Een plaats dat vooral bekend staat om metershoge beelden van paardenhoofden.

Wanneer je nog 40 kilometer verder rijd, kom je in Glasgow. De grootste stad van het land en een mix van historische en moderne gebouwen.
Na de volgende 50 kilometer ben je al bij de westkust aangekomen. Na de binnenlanden en steden, kan je nu weer genieten van stranden, heuvels en een ruige kustlijn met hoge kliffen. Officieel heb je hier de zee bereikt maar voor de kust liggen nog verschillende schiereilanden. Mooie gebieden om ook te gaan roadtrippen. Daarom kan je vanaf de kust in noordelijke richting rijden en de eilanden gaan verkennen.
Wanneer je genoeg Schotse kusten hebt gezien, kan je weer richting het oosten via het Nationaal park Loch Lomond en de Trossachs. Een bergachtig gebied met meren, watervallen en bossen.

Na dit mooie natuurgebied kan je weer in zuidelijke richting afbuigen richting Glasgow. Onderweg kan je en stop maken in de plaats Perth. Een authentiek plaats aan de rivier Tay.

Ten slotte kan je via Edinburgh weer naar de zuidelijk gelegen grens met Engeland rijden. De cirkel is nu rond en je hebt in ongeveer een week uiteenlopende Schotse gebieden kunnen bekijken.

schotland-vakantie-informatie-highlightUitgebreide rondreis

Doordat Schotland een relatief klein land is, kan je tijdens je vakantie alle gedeelten aandoen. Van het zuiden naar het noorden is namelijk “maar” een afstand van 700 kilometer. Daardoor kan je de meeste gebieden tijdens een vakantie van bijvoorbeeld 14 dagen. De volgende mooie autoroute biedt een afwisselende kijk op het land:

Per veerboot kom je aan bij de Engelse stad Newcastle. Vanaf hier kan je via het Engelse Nationaal park Northumberland, de grens met Schotland bereiken. Vanaf de grens kan je via binnenwegen naar richting Edinburgh rijden. Onderweg kom je door het Schotse platteland, authentieke dorpjes en langs kastelen.
Vervolgens kan je de sfeervolle stad Edingburgh bezoeken. De stad ligt aan de oostkust waardoor je na je bezoek, eenvoudig de wegen langs de kust kan blijven volgen richting het noorden. Na 140 kilometer kom je langs de plaats Dundee.

Vanaf daar is het 240 kilometer naar de stad stad Aberdeen. Onderweg kan je uiteraard genieten van de oostelijke kustgebieden. Na Aberdeen kan je in westelijke richting afbuigen richting het Cairngorms National Park. Een bergachtig natuurgebied met meren, watervallen, rivieren en bossen. Net na dit mooie gebied kom je bij het befaamde Loch Ness. Het meer met de legende over een groot watermonster.

Na het spotten van het monster, kan je verder rijden richting de westkust. Je zult merken dat de natuur bergachtig en ruig is. Ook kom je langs diverse meren. Vanaf Loch Ness kan je na ongeveer 200 kilometer de ruige westkust bereiken. De kust is hier heel anders gevormd dan aan de oostkant van het land. Waar het oosten vooral langgerekt is, bestaat het westen vooral uit allerlei schiereilanden en diepe baaien.
Je kunt de slingerende kust volgende richting het zuiden. Uiteindelijk kan je de richting van Glasgow aanhouden. Dit kan een leuke stad zijn voor een tussenstop.

Ten slotte kan je via het zuidelijke platteland weer afzakken naar de diverse Engeland. Benieuwd wat je onderweg allemaal kan zien? Bekijk dan eens het handige overzicht van leuke bezienswaardigheden in Schotland.

schotland-mooiste-plekken-tips-vakantieNorth Coast 500

Langs de noordelijke kustlijn van het land, ligt de North Coast 500 route. Dit traject staat bekend als één van de mooiste autoroutes van Europa. Het is ruim 800 kilometer lang en leidt je langs bezienswaardigheden zoals whiskey stokerijen, kastelen, ruige rotsformaties, kastelen en verschillende landschappen. De mooie route is bedacht door het Schotse VVV en begint en eindigt in de plaats Inverness.

Hopelijk heb je een goede inspiratie gekregen van de bovenstaande mooie autoroutes door Europa. Maar uiteraard heeft Europa nog veel meer leuke wegen te bieden. Je zou zelf je vakantie kunnen samenstellen door een lijst te maken met bezienswaardigheden en plaatsen die je graag wilt zien. Vervolgens kan je deze leuke plekken verbinden met een mooie route.

Via de volgende link kom je op de informatiepagina over de: mooie plekken in Schotland.

schotland-mooie-steden-plaatsen-edinburgh

 

Waar aan denken bij een roadtrip?

Wanneer je gaat roadtrippen is een goede voorbereiding verstandig. Het kan namelijk vervelende situaties en onzekerheid voorkomen. Je kunt je voorbereiden door te denken aan onder andere de volgende zaken:

 • Na het samenstellen van je reis, is het verstandig om je te verdiepen in de tolwegen die je gaat tegenkomen. Door per land op de hoogte te zijn van de manier van werken rond tolwegen, kan je stress voorkomen. Bij de tolpoortjes kan het door drukte namelijk soms wat hectisch zijn. Onduidelijkheden kan je dan wel missen. Met name de manier van betalen is van belang. Ook kan het zijn dat er geen tolpoortjes zijn, maar je wel een tolvignet moet kopen bij binnenkomst in het land.
 • Ga je een auto huren? Lees dan goed de huurovereenkomst door. Zet eventueel bestaande beschadigingen aan de auto, op papier en op foto. Kijk ook of de auto is verzekerd. Ook wanneer je in je eigen auto gaat roadtrippen, is het verstandig om je autoverzekering te controleren. Bijvoorbeeld op Europese dekking.
 • Controleer voor vertrek de auto op zaken zoals de staat van de banden, de bandenspanning, verlichting en het oliepeil. Ook kunnen veiligheidshesjes, een gevarendriehoek en een krik voor de zekerheid handig zijn.
 • Verdiep je per land even in de belangrijkste verkeersregels. Zo heb je bijvoorbeeld in sommige landen een Europees rijbewijs nodig.
 • Regel leuke muziek voor onderweg. Niet alle Europese landen bieden radiozenders naar onze smaak.
 • Zorg voor voldoende eten en drinken. Zo zit je niet meteen zonder wanneer je in een file komt of in een gebied rijd zonder winkels.

 

roadtrippen-europa-mooie-autoroutes

 

Hopelijk heb je een flinke dosis inspiratie opgedaan dankzij deze informatiepagina. Via de diverse links in de tekst vind je allerlei andere handige informatie. Of bekijk de autoreizen via de verschillende banners van reisorganisaties op deze pagina.

Alvast een mooie roadtrip gewenst!

© 2024 SuggestMe.com