cyprus-bezienswaardigheden-vakantie-tips

 

 

Toeristische informatie over Cyprus

Het eiland Cyprus ligt ten zuiden van de Turkse kust in de oostelijke Middellandse Zee en is al tientallen jaren een van Europa ’s populairste vakantiebestemmingen. Cyprus scoort met fantastische stranden en een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het is een ​​ideale vakantiebestemming voor zowel strand-, natuur- als voor cultuurliefhebbers.

Op Cyprus, ofwel het “Eiland van Aphrodite”, schijnt de zon gemiddeld 340 dagen per jaar en zelfs in de wintermaanden komt de thermometer in de kustgebieden zelden onder de 10℃. Het aangename klimaat en het fantastische landschap in het binnenland, trekken elk jaar meer en meer wandelaars en mountainbikers.

Hier lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden op Cyprus, de leukste badplaatsen, de mooiste stranden en wat je er zoal kan gaan doen.

cyprus-griekenland-vakantie-informatie

 

Leuke badplaatsen op Cyprus

Het gebied rond Ayia Napa, in het oosten van  Cyprus, is de oudste en meest bekende vakantiebestemming op het eiland. Deze badplaats ligt dicht bij de culturele centra zoals Larnaca en de hoofdstad Nicosia. In het oosten van Cyprus is er een grote keuze aan winkels, uitgaansgelegenheden en excursiemogelijkheden. Maar ook het westen van Cyprus, rond de prachtige stranden van Fig Tree Bay en badplaats Paphos, is een populaire regio voor strandvakantie.

Nicosia

De hoofdstad van het eiland is de moeite waard om tijdens je vakantie een dag te bezoeken. Je kunt er namelijk allerlei bezienswaardigheden zien en uitgebreid winkelen. De grote stad heeft ruim 300.000 inwoners en ligt centraal op het eiland. Hierdoor is het goed bereikbaar vanuit de meeste badplaatsen. Opvallend is dat de grens tussen Grieks-Cyprus en Turks-Cyprus midden door de stad loopt. Er loopt een bufferzone om de twee delen te scheiden. Een bijzonder fenomeen.

De buitenwijken zijn door de vele flats voor toeristen niet echt aantrekkelijk. Het historische centrum maakt de stad echter toch een leuke plaats voor een dagje uit. Je kunt onder andere diverse (historische) bezienswaardigheden bekijken en musea bezoeken.

Nieuwsgierig geworden wat je er kan doen? Bekijk dan de informatiepagina over de bezienswaardigheden in Nicosia.

cyprus-mooie-plaatsen-toerisme


Paphos

Paphos is een stad in het westen van Cyprus. Paphos is een populaire bestemming voor strand vakantiegangers en een goed startpunt voor uitstapjes naar Aphrodite’s Rock, het natuurreservaat op het schiereiland Akamas en het beboste Troodos gebergte. Paphos is ook een badplaats met veel historische plekken, waarvan sommige zelfs dateren uit de bronstijd. Van bijzonder belang zijn de Ptolemaeïsche koninklijke graven, die deel uitmaken van de Werelderfgoedlijst, en de Romeinse villa’s met sierlijke mozaïeken.


Limassol

Limassol is de tweede grootste stad van Cyprus. De stad heeft een snelle economische ontwikkeling doorgemaakt sinds het eiland in 1974 werd verdeeld en is nu een belangrijk financieel centrum. In de stad moet je zeker langs de promenade langs de haven en door de oude stad wandelen. In de oude stad vind je een grote markthal met veel cafés, restaurants en bars. Er is ook een middeleeuws kasteel in Limassol. En er zijn natuurlijk veel mooie stranden rondom deze bruisende stad in het zuiden van Cyprus.

cyprus-mooie-plekken-plaatsen


Ayia Napa

Eén van de meest populaire vakantieregio’s op Cyprus is Ayia Napa in het uiterste zuidoosten van het eiland. Als je na een dag in de zon naar de dansvloer van een disco wilt, ben je hier aan het juiste adres. Hoewel er veel hotels aan de promenade staan, hebben de stranden rond Ayia Napa hun natuurlijke charme behouden.

Het bekende zandstrand Nissi Beach maakt deel uit van party resort Ayia Napa op Cyprus. In de zomer beginnen internationale dj’s vanaf het middaguur te draaien op Nissi Beach. Niet ver van Nissi Beach ligt het rustige, kleine zandstrand Landa Beach. Het zand is net zo wit als op Nissi Beach, maar er zijn geen dj’s en feesten. Landa Beach is dus perfect voor iedereen die een beetje rust wilt. Wel kan je er verschillende watersporten gaan doen.

cyprus-toeristische-plekken-bezienswaardigheden


Larnaca

Larnaca is een geschikte bestemming voor vakantiegangers die een combinatie van stads- en strandleven op prijs stellen. De bruisende havenstad aan de zuidkust van Cyprus heeft vele gezichten. De belangrijkste promenade van Larnaca is ongetwijfeld de met dadelpalmen omzoomde Finikoudes, direct aan het strand van Larnaca. Maar nog belangrijker, de strandpromenade is ook bezaaid met cafés, restaurants en kleine winkeltjes. Het bruist hier dag en nacht.

Langs het grote zoutwatermeer nabij de luchthaven en de Turkse wijk zie je elk voorjaar een geweldig natuurspektakel. Dat is wanneer duizenden en duizenden roze flamingo’s daar rusten.

Een wandeling door de oude stad met zijn oosterse flair, het bezienswaardige district museum en het Pierides Museum, nemen je mee naar het verleden van Larnaca en Cyprus. De belangrijkste archeologische vindplaatsen zijn de muren en tempels van de oude stad Kition. Deze werden al in de 19e eeuw ontdekt.

cyprus-vakantie-informatie-hoogtepunten


Kyrena

Aan de noordelijke kust ligt de populaire badplaats Kyrenia. Geliefd dankzij het gezellige centrum, het haventje en mooie stranden. Ook de natuur is de moeite waard dankzij de afwisseling tussen zandstranden, kliffen, baaien en de achterliggende bergen. Het is een vruchtbaar gebied waardoor er onder andere citrusvruchten, olijven en johannesbroodpitten worden verbouwd.

In het centrum rond de grote haven vind je allerlei gezellig vermaak zoals winkels en restaurants. Ook zijn er toeristische voorzieningen zoals watersportmogelijkheden, autoverhuur en excursiemogelijkheden.

cyprus-leuke-badplaatsen-dingen-doen


Protaras

In het uiterste oosten ligt de populaire badplaats Protaras. Het is de meest oostelijk gelegen plaats van Europa waardoor je er als eerste de zonsopgang kunt zien. Maar ook de stranden, mooie duikplekken, kerken en de fijne sfeer. Ondanks dat het een geliefde badplaats is, valt het toeristische gehalte mee. Je kunt er in een gezellige rust genieten van je zonvakantie. Wel zijn er gedeelten waar voornamelijk hotels en appartementencomplexen liggen.

cyprus-protaras-vakantiebestemmingen-tips

 

 

 

26 Mooiste bezienswaardigheden en plekken op Cyprus

Op Cyprus beleef je de hele geschiedenis van de Middellandse Zee geconcentreerd op één eiland. Aangezien de deling van de staat pas in de moderne tijd plaatsvond, zijn de historische bezienswaardigheden zowel in de Griekse als in de Turkse gebieden van Cyprus te vinden. Het diverse Cyprus zal zijn bezoekers ook qua natuur fascineren. Het Troodos gebergte wordt doorkruist door talloze wandelpaden waar je een ander Cyprus kunt verkennen.

1. Romeinse ruïnes van Kourion
De Romeinse ruïnes van Kourion behoren tot de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen op het eiland Cyprus. Kourion was ooit de hoofdstad van het oude koninkrijk met dezelfde naam. Kourion floreerde onder de Ptolemaeën en Romeinen. Op het hoogtepunt, tijdens de Romeinse overheersing, woonden er ongeveer 20.000 mensen in de stad op Cyprus. De overblijfselen die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven, dateren uit de Romeinse tijd.

cyprus-leuke-plekken-bezienswaardigheden2. Petra tou Romiou (de rots van Aphrodite)

Volgens de legende verrees de mooie godin Aphrodite uit de zee aan de zuidkust van Cyprus. Haar vermeende geboorteplaats is een prominente geologische rotsformatie. Op heldere nachten met volle maan wordt de rots een bedevaartsoord voor verliefde stelletjes. Wie er drie keer omheen zwemt, is zeker van eeuwige liefde. Het aantrekkelijke strand met zijn turquoise water ligt direct aan de verbindingsweg van Paphos naar Limassol. Het is op elk moment van de dag een interessante tussenstop.

cyprus-mooie-plaatsen-stranden3. Ómodos in het Troodos gebergte

De regio Ómodos ligt ten noorden van Limassol aan de voet van het Troodos gebergte van Cyprus. Zeven idyllische dorpjes liggen hier verspreid te midden van uitgestrekte wijngaarden. De bewoners hebben al eeuwen lang wijn gemaakt voor eigen gebruik. Een goed voorbeeld is de bekende Cypriotische rode wijn van de Mavro druif. De witte Xynisteri is ook wijdverbreid. In totaal zijn er iets van vijftig kleine wijnhuizen om kennis te maken met de traditionele wijnproductie en om de verschillende wijnen te proeven.

Het stadsbeeld van Omodos zelf wordt bepaald door een historisch klooster. Deze torent hoog boven het gezellige dorpsplein uit. In het wijndorp Koilani verwelkomt de eenbeukige kerk van Agia Mavri met zijn trotse koepel al sinds de 12e eeuw bezoekers van ver. Tot de bezienswaardigheden van de plaats behoort dan ook het wijnmuseum. Op het voorplein wordt de lokale cognac “Zivania” geproduceerd in een grote distilleerketel.4. Kykkos klooster in het Troodos gebergte

Het Kykkos klooster in het Troodos gebergte is een van de belangrijkste kloosters van Cyprus. Het werd gesticht onder het bewind van de Byzantijnse keizer Alexios I Komnenos rond het jaar 1100. Helaas brandde het klooster in de loop van de tijd meerdere keren af, waardoor er niets van de oorspronkelijke structuur overbleef.

Het huidige complex met een prachtig interieur van mozaïeken en fresco’s dateert uit de 19e en 20e eeuw. Het klooster omvat ook talrijke boerderijen, ondersteunt scholen, ziekenhuizen en musea en heeft grote politieke invloed op Cyprus.

cyprus-vakantie-mooie-plekken5. Kasteel van Lemesos

Het 13e-eeuwse kasteel staat in de buurt van de oude haven, midden in de oude binnenstad van Limassol in het zuiden van Cyprus. De Venetianen breidden het oorspronkelijke fort uit om de stad te beschermen tegen piratenaanvallen. In 1570 veroverden de Ottomanen het kasteel en gebruikten het als militaire basis en gevangenis.

Tegenwoordig herbergt het kasteel een middeleeuws museum met tentoonstellingen waaronder borden uit de Byzantijnse tijd, een muntenverzameling en liturgische werktuigen.6. Kaap Greco

Kaap Greco is het meest oostelijke punt van Cyprus en dus ook van de Europese Unie. Er zijn rondvaartboten van Agia Napa naar de kaap. Je kunt er ook met de bus komen. Interessant is er de Kamara Tou Koraka Stone Arch aan zee, de Blue Lagoon en natuurlijk de kaap zelf. Het eigenlijke meest oostelijke punt van Kaap Greco behoort echter tot een afgezet Brits radarstation.

cyprus-mooie-plekken-vakantie-tips7. Blue lagune

De Blue Lagoon is een zwembaai tussen Polis en Paphos. De naam Blue Lagoon komt van het kristalheldere water en het zuivere, witte zand in de baai. Het zonlicht dat naar beneden schijnt, geeft het water, afhankelijk van het moment op de dag, een donkere tint blauw of juist turkoois. Je kunt de baai alleen te voet of per boot bereiken. De meeste boten voor dagtochten vertrekken vanuit de bekende badplaats Paphos. Een mooie plek om even lekker tot rust te komen en te genieten van watersporten.8. Kasteel van Kyrenia

Mooi gelegen naast de oude haven van de populaire badplaats Kyrenia, ligt het goed behouden kasteel van de plaats. Het is uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid, mede dankzij de mooie uitzichten op het centrum. Maar ook dankzij het museum dat je er kan bezoeken. Je kunt er onder andere een historisch schip en een kapel bekijken.

Mede door de ligging in het toeristische gedeelte van de stad, is het kasteel één van de populairste bezienswaardigheden van Cyprus.

cyprus-kyrenia-mooie-plaatsen-plekken9. Kasteel Kolossi

Het middeleeuwse kasteel Kolossi is het best bewaarde kasteel van Cyprus. Het complex dateert uit de 13e eeuw. De bekende dessertwijn Commandaria komt oorspronkelijk uit de stad. De traditie van het wijn maken gaat terug tot de middeleeuwen.

Het oorspronkelijke kasteelcomplex werd in het begin van de 15e eeuw verschillende keren geplunderd door Ottomanen en Genezen. Het huidige gebouw werd in 1454 gebouwd op de ruïnes van het oude complex. Naast het bolwerk bevinden zich de ruïnes van een 14e-eeuwse suikermolen.10. Akamas schiereiland

Het schiereiland Akamas in het westen van Cyprus is een semi-officieel nationaal park. Er leven meer dan 150 soorten vogels, 20 verschillende reptielen, 16 soorten vlinders en 12 verschillende zoogdieren. Enkele van de mooiste stranden van Cyprus, zoals Lara Beach, Baths of Aphrodite en de Blue Lagoon, behoren tot Akamas. Je kunt het schiereiland te voet, per mountainbike of tijdens een jeepsafari verkennen. Er zijn geen verharde wegen.11. Klooster van Agios Neophytos

Het Agios Neophytos klooster in de buurt van Paphos is één van de beroemdste kloosters van Cyprus. Het werd in de tweede helft van de 12e eeuw gesticht door de Cypriotische kluizenaar en schrijver Neofytos op een afgelegen locatie aan het einde van een schilderachtige vallei. Op Cyprus is vooral het kerkmuseum in het klooster bekend.12. Hala Sultan Tekke

Hala Sultan Tekke is een moskee aan het gelijknamige zoutmeer in de buurt van de luchthaven van Larnaca. De moskee is één van de belangrijkste heiligdommen van de islam. Toen de Arabieren Cyprus in 647 veroverden, zou de tante van de profeet Mohammed daar ook geweest zijn. Ze stierf in Hala Sultan Tekke Tal en werd daar begraven. Later werd op de plaats een moskee gebouwd, het graf bevindt zich sindsdien in een aangrenzende kamer van het gebouw.

cyprus-mooiste-plekken13. Stavrovouni klooster

Het Stavrovouni klooster ligt op een rotsachtige piek ten westen van Larnaca op het zonnige eiland Cyprus. Volgens de legende werd het Grieks-orthodoxe klooster in de 4e eeuw gesticht door Sint Helena, de moeder van Constantijn de Grote. De monniken van het kloosterleven nog steeds volgens strikte regels. Vrouwen mogen het klooster niet betreden, maar ze kunnen wel genieten van het prachtige uitzicht en, naar wat naar verluidt, de beste honing en olijfolie van het eiland kopen. Fotografie is ten strengste verboden in het klooster. Mannen mogen het klooster alleen betreden in gepaste kleding.

cyprus-wat-doen-mooie-plekken14. Chirokitia in Larnaca

De archeologische vindplaats Chirokitia bij Larnaca staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De nederzetting dateert uit de Neolithische periode op Cyprus. Het werd bewoond van het 7e tot het 4e millennium voor Christus en had iets van 1000 inwoners. Tot nu toe is de nederzetting slechts gedeeltelijk opgegraven. In Chirokitia zie je vondsten uit alle fasen van het Neolithicum, die je inzicht geven in de leefomstandigheden van die tijd.15. Cyprus museum in Nicosia

Het Cyprus Museum is het grootste en oudste archeologische museum van Cyprus. De exposities van het museum tonen de ontwikkeling van de Cypriotische beschaving van het Neolithicum tot het vroege Byzantijnse tijdperk. De tentoonstelling bestaat uit keramiek, sieraden, sculpturen, munten, koperen voorwerpen en andere kunstvoorwerpen die je in chronologische volgorde in de verschillende zalen van het museum kunt aanschouwen. Typische Cypriotische exposities zijn het Chalcolithische kruisvormige idool van Pomos, keramiek uit de vroege bronstijd uit Vouni en sieraden uit de late bronstijd uit Egkomi.16. Byzantijns museum

Het Byzantijns museum in Nicosia is de grootste verzameling Byzantijnse kunst op Cyprus. Je kunt meer dan 200 iconen uit de 9e tot 19e eeuw zien, heilige vazen, gewaden en boeken. Veel iconen dateren uit de 12e eeuw, toen de iconografie op zijn hoogtepunt was. Het museum heeft ook beroemde 6e-eeuwse mozaïeken die gevonden zijn in de kerk van Panagia Kanakaria in het dorp Lythragkomi en teruggebracht zijn naar Cyprus.17. Laiki Geitonia

Laiki Geitonia is een traditionele wijk binnen de stadsmuren van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus. De wijk staat vol met 18e-eeuwse gebouwen. Allemaal typische voorbeelden van stedelijke Cypriotische architectuur. In de gerestaureerde historische gebouwen zijn nu appartementen, winkels, tavernes en ambachtelijke winkeltjes gevestigd. De wijk ligt op 200 meter van het Eleftherias-plein (Vrijheidsplein).18. Kasteel St. Hilarion

Het St Hilarion Kasteel is een goed bewaard gebleven fort op een heuveltop in Kyrenia (Girne) in Noord-Cyprus. Eerst was er alleen een kerk op de berg boven de havenstad, daarna werd er een klooster op de berg gebouwd en pas uiteindelijk werd het een kasteel voor de zomerresidentie van het Huis van Lusignano, de koningen van Cyprus en Jeruzalem. Tegenwoordig kun je de stallen, kazernes en de voormalige koninklijke vertrekken in het kasteel bezoeken.

Het uitzicht vanaf de kasteeltoren op de haven van Kyrenia (Girne) is een van de mooiste fotomomenten van Noord-Cyprus. Op mooie dagen kun je zelfs de kust van Turkije zien, 90 kilometer verderop.

cyprus-leuke-plekken-bezienswaardigheden19. Salamis en koninklijke graven

Een paar kilometer van Famagusta liggen de overblijfselen van de oude stad Salamis. Volgens de legende werd het gesticht door helden van de Trojaanse oorlog. Op het hoogtepunt woonden 100.000 mensen in de oude metropool. De macht en rijkdom van Salamis straalde tot ver buiten Cyprus. Hoogtepunten in de ruïnes zijn het Thermen Gymnasium met prachtige marmeren zuilen, het theater met 15.000 zitplaatsen en een enorme necropolis met de koninklijke graven van Salamis.20. Abdij van Bellapais

De ruïnes van het Bellapais klooster bevinden zich in het prachtige heuveldorp Bellapais, ongeveer 6,4 kilometer buiten Kyrenia. Er wordt gezegd dat de naam Bellapais uit het Frans komt en zoiets betekent als “klooster van de vrede”. De abdij werd al in 1198 gesticht door Augustijner monniken. Na de Ottomaanse verovering van Cyprus werd het gebouw aan de Grieks-orthodoxe kerk gegeven. Na verloop van tijd verloor het klooster zijn belang. Tegenwoordig ademen de gotische ruïnes en oude natuurstenen muren een heel bijzondere sfeer uit. Het uitzicht reikt ver naar zee.

cyprus-bezienswaardigheden-hoogtepunten-tips21. Schiereiland Karpaz

Het schiereiland Karpaz in Noord-Cyprus is een geheime tip voor iedereen die op zoek is naar natuur en rust. Nergens anders op Cyprus kun je zulke prachtige zonsondergangen meemaken en zulke ruime en verlaten stranden zien. Op het schiereiland ben je helemaal ongestoord, er komen niet veel toeristen. Om het schiereiland Karpaz het beste te verkennen, heb je zeker een auto en misschien een tent nodig r. Het is de moeite waard om meer dan een dag op Karpaz door te brengen om te genieten van de natuur en de rust.22. Kasteel van Larnaca

Het kasteel staat aan de zuidkant van het Finikoudes-strand in het centrum van Larnaca. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de 14e eeuw. Tijdens de Britse overheersing van Cyprus was het kasteel een gevangenis. Galgen in het kasteel werden tot 1948 gebruikt voor executies. Tegenwoordig is het kasteel een museum.23. Bad van Adonis

Op ongeveer 12 kilometer van de badplaats Paphos, vlakbij het dorpje Kili, ligt midden in de natuur een mooie waterval en een meertje. Het is een mooie plek om te zwemmen en vanaf hoogte in het meertje te springen. Ook kan je de twee beelden van Aphrodite en Adonis bekijken.

Het is geen populaire bezienswaardigheid maar wel een mooie plek voor natuurliefhebbers.

cyprus-griekenland-wat-doen24. Lazaruskerk in Larnaca

De orthodoxe Lazaruskerk in Larnaca dateert uit de 9e eeuw. In de crypte van de kerk bevindt zich het heiligdom van Sint Lazarus. De ingang van de grafkamer met de schedel van Lazarus bevindt zich in het rechterschip. Het interieur is typisch Grieks-orthodox, wat de religie is op het Middellandse Zee vakantie-eiland Cyprus.25. Venetiaanse vestingmuren van Nicosia

De vijf kilometer lange vestingmuren hebben een merkwaardige sneeuwvlok vorm. Ze omsluiten praktisch de hele oude stad van Nicosia. Ze werden oorspronkelijk gebouwd in 1567 om de stad te beschermen tegen Ottomaanse indringers. Een uitgebreide reconstructie vond plaats in de 16e eeuw. De elf bastions, verspreid over de hele stad, zijn vernoemd naar belangrijke families van de Italiaanse aristocratie. Op sommige plaatsen leiden smalle trappen naar hogere plateaus, zodat je kunt genieten van een geweldig uitzicht.
Het mooie bouwwerk is tegenwoordig één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Mede dankzij de uitzichten over de stad.26. Büyük Han in Nicosia

De Büyük Han is de grootste nog bestaande karavanserai (Han) op het eiland Cyprus. Het is gelegen in het noordelijk Cypriotische deel van Nicosia, vlak bij de grensovergang Ledras. De Büyük Han heeft restaurants, cafés en kleine winkeltjes. De nabijgelegen Selimiye moskee kan ook een interessante plek zijn. Het was oorspronkelijk een 13e-eeuwse katholieke kathedraal.

cyprus-vakantie-tips-informatie

 

Mooie stranden op Cyprus

Begraaf je voeten in het fijne poederzand en ontspan in de koele schaduw van een palmboom met het zachte geluid van de zee op de achtergrond – wat is er mooier dan genieten op een droomstrand in Cyprus? Op het mediterrane eiland Cyprus zijn er talloze prachtige stranden die de harten van zonaanbidders en badgasten sneller laten kloppen. Van en kleine baai in de ongerepte natuur tot het comfortabele familiestrand, er is voor elk wat wils. Dit zijn de mooiste stranden van Cyprus:

Makronissos strand
Zelfs onder de Cyprioten staat het Makronissos strand bekend als één van de mooiste stranden van het eiland. Het bestaat uit twee delen. Het één langgerekt en vrij druk, het andere wat meer besloten en rustiger. In het wat meer besloten gedeelte staat vaak wat minder wind waardoor er ook minder golfslag is. Fijn wanneer je op vakantie bent met kinderen.

Bij de stranden zijn vele voorzieningen te vinden zoals restaurants, toiletten, douches, omkleedhokjes, strandwachten, WiFi, winkeltjes en zelfs een EHBO post.

mooiste-stranden-cyprus-leuke-plekkenNissi Beach

Schitterend wit zand en helderblauwe zee – het populaire Nissi Beach voelt meer aan als het Caribisch gebied dan een eiland in de Middellandse Zee. Het strand scoort ook met een breed scala aan watersporten en een klein rotseiland voor de kust dat via een zandbrug te bereiken is. Geen wonder dat het tot de top van de mooiste stranden van Europa hoort. Vanwege zijn populariteit wordt het strand meestal goed bezocht. Buiten het hoogseizoen kunnen vakantiegangers het strand nog bijna voor zichzelf hebben en genieten van het Caribische gevoel op Cyprus.

malta-mooie-stranden-plekken

Het schiereiland voor het Nissi strandBlue Lagoon

De lagune dankt zijn naam aan het kristalheldere water, dat glinstert in talloze blauwtinten. De Blue Lagoon nodigt uit tot zonnebaden, zwemmen en snorkelen. Het strand van de kleine baai omgeven door rotsen ligt in het Akamas National Park op Cyprus en is niet zo gemakkelijk te bereiken. De gemakkelijkste manier om hier te komen is per boot. Als je sportief bent, kun je ook je wandelschoenen aan doen en de baai te voet bereiken. Voor wat extre actie is er zelfs de mogelijkheid om met een quad naar het afgelegen droomstrand te gaan.Fig Tree Bay

Fig Tree Bay is gelegen bij de bekende badplaats Protaras en is één van de meest populaire stranden van het eiland Cyprus. De baai met het gouden zand is vernoemd naar een grote oude vijgenboom die daar in de directe omgeving van het strand groeit. Dankzij de talloze winkels, bars en restaurants aan de strandboulevard en het brede aanbod aan watersporten, is horeca en entertainment goed verzorgd.

Het heldere uitzicht en de kleurrijke onderwaterwereld rond een klein rotseiland voor het strand maken de baai ook tot een paradijs voor snorkelaars. Vanwege het ondiepe water en het grote aantal ligstoelen en parasols is Fig Tree Bay ook perfect voor gezinnen met kinderen, vooral ook omdat het strand altijd wordt bewaakt door strandwachten.


Konnos Beach
Konnos Beach ligt midden in het Cape Greco National Forest Park, in het oosten van Cyprus. Het staat bekend om de opvallende rotswanden, ondiep, turkooisblauw water en een schilderachtige omgeving. Konnos Beach wordt beschouwd als één van de mooiste stranden van het vakantieoord Protaras en is uitermate populair. De talrijke watersporten zoals snorkelen of flyboarden zijn in trek bij actieve vakantiegangers, maar ook degenen die op zoek zijn naar ontspanning komen aan hun trekken in de natuurlijke omgeving van de baai.

mooie-stranden-cyprus-griekenlandStrand van Aphrodite

Het natuurlijke kiezelstrand bij de historische stad Paphos zou de geboorteplaats zijn van de godin Aphrodite. Maar niet alleen dit mystieke verhaal maakt het strand tot een echt hoogtepunt en een van de mooiste stranden van Cyprus. Omgeven door ruige rotsen en een dorre, ongerepte natuur, inspireert het uitgestrekte strand met ruige schoonheid en bijzonder helder water. Trouwens: wie drie keer rond de bizar gevormde Aphrodite’s Rock zwemt, wordt beloond met eeuwige liefde.Alagadi Turtle Beach

Alagadi Turtle Beach ligt in de buurt van Girne in Noord-Cyprus. Het is vooral bekend van het gelijknamige dierenbeschermingsproject voor schildpadden. De schildpadden bouwen hun nesten in het fijne zand, waaruit half augustus de jongen uitkomen. Een paar weken later is het vaak aan de vrijwilligers om de kleintjes veilig naar zee te helpen. De vrij smalle zandstrook wordt omgeven door een bijna eindeloos duinlandschap, dat uitnodigt tot romantische picknicks en lange wandelingen met de zeebries in de rug. Laat de drukte gewoon achter je en reflecteer op jezelf in harmonie met de ongerepte natuur.De mooie baaien

Zoals je ziet zijn er verschillende mooie stranden op Cyprus. Maar wil eens wat anders? En wat mee rust of een mooie snorkelplek? Dan kan je ook kiezen voor één van de mooie baaien. Vaak verscholen tussen hoge rotswanden. Hierdoor is er minder wind en golfslag. Ook zorgen de rotsen voor extra onderwaterleven. Ideaal wanneer je graag watersporten wilt gaan doen zoals duiken en snorkelen.

cyprus-stranden-mooiste-plekken

 

Praktische tips voor je Cyprus vakantie

Het kan handig zijn om voor aanvang van je vakantie naar Cyprus, alvast op de hoogte te zijn van bepaalde praktische zaken. Dankzij de onderstaande tips kan je onaangename verrassingen tijdens je vakantie voorkomen. Zo kan je met een gerust gevoel uitkijken naar je vakantie.

• In het Griekse gedeelte is de Euro de munteenheid, in het Turkse gedeelte van het eiland wordt betaald met de Turkse Lira. Echter word ook hier vaak de Euro wel geaccepteerd.

• Naturisme is op Cyprus streng verboden.

• Het eiland staat bekend als een veilige vakantiebestemming. Wel zijn er op drukke plaatsen soms zakkenrollers.

• Net als bij bepaalde andere landen, mag er op veel plekken geen toiletpapier door het toilet gespoeld worden. Dit kan in een speciale prullenbak naast het toilet.

• De netspanning op Cyprus is 240 volt . Daarom kan een wereldstekker verstandig zijn.

• Het kraanwater is drinkbaar maar smaakt niet zo lekker.

• Tussen 13:00 en 17:00 uur wordt vaak een siesta gehouden. Winkels en restaurants kunnen dan dicht zijn.

• Bij geldautomaten kan worden gepind met onder andere pinpassen met een Maestro-logo. Ook creditcard worden vaak geaccepteerd in hotels, restaurants en winkels.

• Er wordt Grieks, Turks en Engels gesproken.

• Aantal inwoners: ruim 1.2 miljoen.

• Bij deze bestemming is geen visum of vaccinatie nodig.

• Op Cyprus is het een uur later dan bij ons in Nederland en België.

Meer praktische informatie en tips zal je van je reisorganisatie ontvangen na het boeken van je reis.

leuke-all-inclusive-bestemmingen-tips

 

Het zomerse klimaat van Cyprus

Het eiland Cyprus heeft een subtropisch klimaat. Over het algemeen zijn de zomers daarom droog en heet, terwijl de winters vochtig en mild zijn. In het binnenland van het eiland zijn de temperaturen over het algemeen iets hoger dan aan de kusten, waar vooral tijdens de zomermaanden een zeebriesje voor verkoeling zorgt. Het westen en noorden van het eiland zijn meestal een paar graden koeler dan het oosten en zuiden.

Vanaf maart lopen de dagelijkse temperaturen in Cyprus op tot bijna 20 graden om vervolgens vanaf april de 20 °C te overschrijden. Al in mei kan de thermometer overdag 30 °C aangeven. En dat blijft zo tot september. De hoogste temperaturen worden gemeten in juli en augustus met een gemiddelde van 34 graden. In het binnenland van het eiland zijn wel een temperaturen rond de 45 graden gemeten.

Het eiland krijgt tussen de 4 en 5 uur zon per dag in de winter en 12 – 13 uur in de zomer. Met tot 340 zonnige dagen per jaar is Cyprus één van de zonnigste landen ter wereld. In de zomermaanden is de watertemperatuur aangenaam. Vanaf april is het water warmer dan 20 °C. Van juli tot oktober heeft het water zelfs een gemiddelde temperatuur van 25 tot 28 graden. Hiermee heeft Cyprus de hoogste watertemperaturen in het hele Middellandse Zeegebied.

cyprus-mooie-stranden-plekken-baaien

 

Ook wel benieuwd naar andere bestemmingen? Kijk dan eens op de pagina over: mooie vakantie eilanden. Of de informatiepagina over: Griekse vakantie eilanden.

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct overzichten van mooie Cyprus vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaringen met Cyprus? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het eiland. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

1abg2q op 18-04-2024
"↔ Transaction 65 076 Dollars. GЕТ =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--376325-03-14?hs=fc007e7399ded720b8b98343ba3ca616& ↔"

x5t2pm

de0w4k op 15-04-2024
"✔ Transfer 58 838 $. GЕТ => https://script.google.com/macros/s/AKfycbzRNHCI_UyHaAxZz0pLpW1tPpzCN6Pqv2AS7Gd1mPsf7sgr1TxuA5U7SJimsgyMa2kezQ/exec?hs=fc007e7399ded720b8b98343ba3ca616& ✔"

61dbss

amb4mz op 14-04-2024
"↔ TRАNSАСТIОN 0,75000 ВТС. Continue > https://telegra.ph/BTC-Transaction--998564-03-14?hs=fc007e7399ded720b8b98343ba3ca616& ↔"

x61ccf

d6nucc op 12-04-2024
"🔅 Withdrawing 42 022 $. GЕТ => https://script.google.com/macros/s/AKfycbz4KODHZRIlRBueTGu6pRyuC12q2Dtx0Ce4Cb6ul6TwF9JbO88I7Wvtia8Ymn24IxGM/exec?hs=fc007e7399ded720b8b98343ba3ca616& 🔅"

hc5yak

Meer weergeven

Deel jouw Cyprus-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com