porto-bezienswaardigheden-wat-doen-zien

Mooiste plekken en bezienswaardigheden van Porto

Porto is een typische wandelstad omdat het erg heuvelachtig is vol met kronkelige straatjes. Een kaartje voor het openbaar vervoer is alleen de moeite waard om naar de andere kant van de rivier te gaan, of naar het vliegveld. En als je richting zee wilt, want de stranden liggen een beetje te ver om te lopen. Een mooie manier om de stad te verkennen of naar het strand te gaan, is op de fiets. Maar wat kan je eigenlijk doen in Porto? Je vindt hier leuke ideeën.

1. Ponte Dom Luis I
Het herkenningspunt van Porto dat je op bijna elke ansichtkaart ziet, is de grote boogbrug over de stadsrivier de Douro. De Ponte Dom Luís I is 385 meter lang en 45 meter hoog. Een uitdaging als last hebt van hoogtevrees. De stalen brug verbindt het oude centrum van Porto met de portwijn huizen van Vila Nova de Gaia. Alleen al voor het uitzicht over de havenstad is de wandeling over de brug de moeite waard. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

porto-portugal-hoogtepunten-wat-doen2. Igreja de São Francisco

In Porto heb je op elke hoek van de straat wel een kerk, kathedraal of kapel. De keuze voor slechts één kerk is daarom niet zo eenvoudig. Eén van de mooiste kerken in Porto is zonder twijfel de Igreja de São Francisco. Deze kerk is gebouwd in de 14e eeuw op de plaats van een voormalig Franciscaner klooster.

Binnen wordt je verbluft door barok houtsnijwerk dat is bedekt met bladgoud. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook door de catacomben van de kerk gaan en daar de graven van de monniken bezoeken.

porto-mooie-plekken-kerken3. Capela das Almas

Dit is de meest bijzondere kapel in Porto. De kapel van de zielen, in het oude centrum van Porto, zal je zeker weten betoveren. Alle buitenmuren zijn bedekt met blauw geschilderde tegels, in totaal meer dan 15.900 stuks. Op de tegels zie je verschillende heilige taferelen afgebeeld. Zulke kleurrijk betegelde gevels zijn niet ongewoon in Porto, maar de omvang maakt deze kapel heel bijzonder.

porto-leuke-dingen-plekken-plaatsen-zien4. Jardim do Morro

Vlakbij de beroemde Ponte Luís I vind je de Jardim do Morro. Ondanks de centrale ligging is het park zeker niet overvol. Dit omdat het niet zo makkelijk te bereiken is. Integendeel, het wordt nog steeds als een echte insider tip beschouwd. Want velen weten niet wat een prachtig uitzicht je hebt vanaf dit park.

Er zijn verschillende niveaus, van waaruit je het fantastisch uitzicht hebt over de havenstad en de rivier de Douro. Portugese locals komen hier aan het einde van de dag samen om de prachtige zonsondergang over de rivier te bekijken onder het genot van een drankje.5. Torre dos Clérigos

Van alle bezienswaardigheden in Porto is de toren naast de Igreja de Clérigos het beroemdst. Aan de noordkant van de oude stad prijkt de Torre dos Clérigos ver boven de stad uit. De kerk en toren werden gebouwd in de 18e eeuw en worden beschouwd als belangrijke monumenten van Porto.

De 75 meter hoge toren is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte toeristen magneet. Jaar na jaar beklimmen honderden toeristen de 240 treden van de toren om te genieten van het 360° panoramische uitzicht over de stad en de haven.

bezienswaardigheden-hoogtepunten-porto-stedentrip6. Parque de Serralves

Genoeg van de drukte in de stad? Je hoeft hiervoor de metropool niet uit, want er is heel veel groen in Porto. Zoals in het binnenstedelijke Parque de Serralves. Het 18 hectare grote park werd geopend in 1932 en dient als toevluchtsoord voor lokale stadsbewoners. Midden in het park staat een villa in art decostijl, Serralves Museum. Een zeer gerenommeerd en goed bezocht museum voor moderne kunst.7. Jardins do Palácio de Cristal

Daarnaast is ook de Jardins do Palácio de Cristo een top park om even tot rust te komen. Het hoogtepunt is het halfronde kristallen paviljoen in het midden van het park. Daar vinden regelmatig concerten en sportevenementen plaats. De groene oase bestaat uit verschillende paden langs kleurrijke bloembedden en planten, en strekt zich uit tot aan de rivier de Douro. Verdere faciliteiten in het park zijn een schattig café, bibliotheek, auditorium en museum. Perfect voor een paar rustige uurtjes weg van de drukte in de stad.

porto-mooiste-plekken8. Teleférico de Gaia

Terwijl Lissabon de gele tram 28 heeft, heeft Porto de Teleférico de Gaia in Porto. De legendarische kabelbaan leidt van de oude binnenstad van Porto naar Vila Nova da Gaia en weer terug. Als je voeten pijn doen van al het geslenter door de staf, kun je gewoon plaatsnemen in de kabelbaan en genieten van het prachtige uitzicht over de op één na grootste stad van Portugal.

De Teleférico glijdt boven de Douro, zodat je vanaf daar een glimp kunt opvangen van de mooiste bezienswaardigheden van Porto. Zeker voor kinderen blijkt de kabelbaan vaak één van de hoogtepunten.

porto-wat-doen-leuke-dingen-zien9. Kathedraal Sé do Porto

Op de hoogste heuvel van de oude binnenstad, ligt de Sé do Porto kathedraal. Eén van de oudste monumenten van de stad. Met name de de mooie binnenkant van de kathedraal zal je positief verrassen.
Vanaf het voorgelegen plein heb je een prachtig uitzicht over de stad. Maar ook het naastgelegen Gotisch klooster is de moeite waard voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Mede dankzij de kloostergang dat in 1730 werd bekleed met blauwwitte azulejos tegels.

De Kathedraal is gratis te bezoeken, voor het klooster wordt een kleine toegangsprijs gevraagd.

gratis-bezienswaardigheden-hoogtepunten-porto-stedentrip10. Palacio da Bolsa

Het neoklassieke Palacio da Bolsa, de voormalige beurs geopend in 1844, is het monument van de kooplieden van Porto. De Hall of Nations bevindt zich onder een prachtige glazen koepel. Maar het hoogtepunt is toch echt de neo-Moorse balzaal, Salão Árabe. Een rijkelijk vergulde balzaal die is gebaseerd op het Alhambra in Granada. Niet alleen het gebouw, ook het gebouw kan je bezoek de moeite waard maken. Je kunt er namelijk ook diverse schilderijen, glazen panelen, beelden en speciale meubels bekijken.

In het Palacio da Bolsa kunnen dagelijks rondleidingen worden gevolgd waarbij je dankzij de gids een goed beeld krijgt van de geschiedenis van het bijzondere gebouw.

porto-mooie-plekken-info11. Treinstation Porto São Bento

Het centraal gelegen treinstation is een echt pareltje en een populair fotomoment. In de entreehal, met zijn hoge plafonds, is een deel van de geschiedenis van de stad en het land terug afgebeeld op de beroemde blauwe tegels, de azulejos. Tegenover het Porto São Bento station is een groot toerismekantoor, die lang niet zo druk is als die bij het gemeentehuis.

porto-wat-doen-bezienswaardigheden-citytrip-kinderen12. De Ribeira wijk

Op de noordoever van de Douro ligt de oude stadswijk Ribeira. Een bijzonder stukje Porto door de combinatie van steile straten, vele steegjes, pleintjes en oude huizen die mooi zijn beschilderd in pastelkleuren. Maar ook zijn gebouwen en huizen vaak voorzien van de typisch Portugese tegelplateaus, de azulejos.

Centraal in de wijk ligt de Praça da Ribeira, een gezellig pleintje. De naar beneden lopende straatjes, leiden je naar de rivierkade. Daar vind je een levendige wandelboulevard met vele restaurants en barretjes. Ook liggen er historische portboten waar je rondvaarten mee kan maken.

De wijk doet vooral dienst als woonwijk. Hierdoor kan je er nog de echte Portugese cultuur proeven. Bijvoorbeeld vanaf één van de terrasjes. De historie, bijzondere bouwstijlen en gezelligheid, maken deze wijk tot een toeristische attractie. Een niet te missen stukje Porto tijdens je stedentrip.

porto-toeristische-attracties-hoogtepunten-stedentrip13. Casa da Musica

Heb je wel even genoeg historische bezienswaardigheden gezien? Dan kan je ook eens een rondleiding gaan volgen in het Casa da Musica. Een hypermodern gebouw dat dienst doet als theater, kunstacademie, concertzaal en interactief museum. Het is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas en is sinds 2005 geopend.
Tijdens de rondleiding hoor je allerlei informatie en kom je achter de schermen van het Casa da Musica. Je kunt op een luchtige leren wat er eigenlijk allemaal nodig is voor het faciliteren van een dergelijke groot cultureel gebouw.

Wanneer je iets origineels wilt doen tijdens je stedentrip, dan kan je bijvoorbeeld eens een voorstelling bezoeken in het Casa de Musica. Een leuke activiteit voor een Portugees avondje uit.14. Avenida dos Aliados

De meeste straten in porto zijn vrij smal. Maar de Avenida dos Aliados is dat zeker niet. Het is een brede straat met voorheen zelfs een parkje in het midden. Tegenwoordig is de gehele straat weer bestraat. Het ruimtelijk gevoel dat je hier zult ervaren, zal je in Porto niet zo vaak kunnen ervaren.

Maar de straat kan ook een hoogtepuntje zijn dankzij de verschillende monumenten. Zo ka je bijvoorbeeld het Stadhuis en het São Bento station gaan bekijken. Ander bijzonder weetje; aan de Avenida dos Aliados staat de mooiste McDonalds vestiging van de wereld. Het is tenminste ooit uitgeroepen tot de mooiste vestiging. Dat maakt nieuwsgierig . . .

porto-toeristische-attracties-wat-doen-zien15. Wijnhuizen

Een hele andere toeristische activiteit dan alle historische bezienswaardigheden, zijn de wijnhuizen. In de omgeving van de stad wordt op grote schaal druiven gekweekt voor de bekende Portwijn. Het rijpen en verwerken gebeurd echter in de stad. Met name op de zuidoever van de Douro in Vila Nova de Gaia zijn veel wijnhuizen, proeverijen en opslagkelders te vinden.

Sommige zijn opengesteld voor bezoekers. Je kunt er een rondleiding krijgen en als afsluiting een proeverij gaan doen. Tijdens dit uitje kan je even uitrusten van het slenteren door de straatjes van de stad en een goed beeld krijgen van de de Portwijn.

porto-toeristische-attracties-hoogtepunten-zien16. Praça da Liberdade

Midden in het historische centrum van de stad, ligt het Praça da Liberdade. Het grootste plein van de stad. Een handig beginpunt van je stedentrip. Het ligt namelijk centraal in de meest toeristische wijk en rond het plein staan meerdere bezienswaardigheden. Zoals de kathedraal, het Beursgebouw en één van de weinig fonteinen van Porto. Afgezien van het formaat, staat het Praça da Liberdade ook bekend als het meest mooie plein van de stad.17. Livraria Lello

Misschien wat onverwachts maar een winkel, is in porto één van de populairste bezienswaardigheden. Livraria Lello is een bijzondere boekenwinkel. Enerzijds door het historische interieur, de prachtige trappen en plafondversierselen maar anderzijds ook door de geschiedenis van de winkel. J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, zou de winkel namelijk als inspiratiebron hebben gebruikt.
Livraria Lello staat zelfs bekend als één van de mooiste boekenwinkels ter wereld!

De winkel is zo populair dat er vaak een rij buiten staat. Er worden namelijk vrij weinig mensen gelijktijdig binnen gelaten. Alvast online een entreeticket kopen kan daarom verstandig zijn.

porto-wat-te-doen-centrum18. Igreja do Carmo

Volgens veel inwoners en toeristen is het Igreja do Carmo, één van de mooiste gebouwen van de stad. De kerk is namelijk voorzien van vele azuurblauwe tegeltjes. De bekende Azulejos-tegels die je vaker in Porto ziet.

Het is wat lastig te zien maar de kerk bestaat eigenlijk uit twee gedeelten. Een gedeelte voor nonnen en een gedeelte voor de monniken. Een smal huis is er tussen gebouwd om de twee geslachten te scheiden.
Tegenwoordig is het gebouw voor veel toeristen een interessante bezienswaardigheid tijdens hun stedentrip.

porto-mooie-plekken19. De stranden

Je citytrip is helemaal compleet met een bezoekje aan één van de stranden van Porto. Met een tram kan je je eenvoudig naar de stranden laten leiden. Onderweg heb je meteen een rondtour door de stad.
De grote zandstranden zijn geschikt voor mooie strandwandelingen door de relatieve rust en grote afmetingen. Of kies voor één van de watersporten, zoals surfen dankzij de vaak hogere golven.

Een idyllisch gevoel kan je vinden bij de verborgen strandjes die onderaan de rotswanden verscholen liggen. De keuze is reuze dankzij het grote aanbod van stranden.20. Bezienswaardigheden per fiets ontdekken

Niet alleen lopend, per tram en per bus kan je de hoogtepunten van Porto gaan zien. Je kunt namelijk ook kiezen voor de fiets als vervoersmiddel. Daarbij heb je keuze uit een huurfiets met of zonder een gids. Wil je zelf een route bepalen of laat je je liever leiden? De keuze is helemaal aan jou. Via de volgende link vind je de pagina met de leuke fietstours door Porto.

 

Baja Bikes banner algemeen 250x250

 

Zoals je ziet heeft Porto veel leuke bezienswaardigheden te bieden. Wil je op een eenvoudige manier allerlei hoogtepunten zien? Dan kan je kiezen voor één van de hop-on hop-off bussen. Onderweg kan je uitstappen en instappen bij de haltes. Verder kan je vanuit de open bussen genieten van een rondtour door de stad.

 

 

De hotels om te overnachten in Porto

In Porto kun je heel goed overnachten, voor relatief weinig geld. De oude stad is erg populair bij toeristen en heeft daarom te maken met de gebruikelijke prijzen die we kennen uit hoofdstad Lissabon. Desondanks zijn er genoeg pareltjes te vinden, zoals deze drie top hotels in Porto:

Hotel Armazém
Dit voormalig ijzerwaren pakhuis, direct aan de Rua das Flores, is bijzonder indrukwekkend. Het industrieel chique boetiek hotel Armazém Luxury Housing doet het zonder marmer. Hier vind je vooral steen en ijzer. Dat maakt het juist extra bijzonder en perfect voor een lang weekend naar Porto dat je niet snel zult vergeten.

Vila Foz Hotel & Spa
Het nieuwe Vila Foz Hotel & Spa is in mei 2019 geopend in Foz de Douro, de luxe strandwijk van Porto. Dit spahotel is gevestigd in een vorstelijk 19e-eeuws pand en biedt met 68 kamers een intieme, moderne boetiek ervaring.

Het hotel is ontworpen door de bekende Portugese ontwerpster Nini Andrade uit Madeira. Het historische karakter is bewaard, terwijl de ruime hotelkamers juist heel modern zijn en de spa- en wellness ruimtes spectaculair.

Six Senses Douro Valley
Six Senses is een bekend Aziatisch hotelketen. Met een melodieuze naam en een toonaangevende reputatie op het gebied van duurzaam toerisme. Porto heeft een prachtige vestiging met spa en hotel, gevestigd in een oud landhuis met quinta, dat vroeger dienst deed als herenhuis met wijngaard en tuin.

 

Leuke plekken in Porto om te gaan winkelen

Neem de tijd om lekker door de vele straatjes en steegjes van de oude stad te slenteren en te genieten van alle kleine winkeltjes en boetiekjes. Afgewisseld met de vele blauw betegelde oude gebouwen en sommige afbrokkelende gevels. Daarnaast is Rua de Catarina een lange winkelstraat waar je alle bekende Europese merken kunt vinden. In deze straat vind je ook de Capela das Almas en bekende café Majestic.

De Avenida dos Aliados is de luxe winkelstraat van de stad. Hier vind je niet alleen de gebruikelijke boetiekjes, maar ook de bekende ontwerpers. Dit deel van de stad wordt gekenmerkt door schone straten en goed onderhouden gevel. Een schril contrast staan ​​met de soms afbrokkelende gevels in andere delen van het centrum. Deze mix van verval en chique buurten, is de magie die Porto uniek maakt.

porto-winkels-stedentrip-informatie

 

Leukste musea van Porto

De Portugese stad betovert toeristen met zijn mooie huizen, smalle pittoreske straatjes, geweldige mensen en een heerlijke bar cultuur. Men geniet van lange warme zomeravonden aan de rivier, drinkt portwijn en luister naar de straatmuzikanten. Daarnaast zijn er ook veel interessante musea in Porto. Een leuk uitje om ter afwisseling te doen tijdens je weekendje weg.

Museu de Arte Contemporânea de Serralves
In het prachtige Parque de Serralves bevindt zich het uitstekende museum voor hedendaagse kunst, gebouwd door de Portugese ster architect Alvaro Siza Vieira. In dit park vinden ook veel  openluchtevenementen plaats. Het museum is gevestigd in een prachtige villa gebouwd in de jaren ’30 in art-decostijl.Street Art Tour

Street art vind je overal in Porto. Soms zo groot als een hele gevel, soms juist heel klein. Vooral in de wijken Miragaia en Vila Nova de Gaia. Maar ook rond Rua de Bombarda, de kunstenaarswijk van de stad, is er veel straatkunst. In deze straat vind je ook veel kunstgalerijen.

Houdt dus altijd je ogen open als je op straat loopt in Porto, dan zie je ongelooflijk veel kunst. Een tour is aan te raden, zoals Porto Street Art Tour, dan mis je niets.Casa de Arquitectura

Niets vervangt de ervaring van het leven op een plek. Schaal, kleur, licht, ruimte en zijn verschillende sensaties die onze ervaring van een bepaalde plek beïnvloeden. Met dat in het achterhoofd, tref je in het Casa de Arquitectura een rondleiding langs verschillende projecten, contexten en verhalen van belangrijke bouwwerken in en rondom Porto.Soares dos Reis National Museum

Voor liefhebbers van kunst is het Soares dos Reis National Museum een echte aanrader. Het staat namelijk bekend als het beste kunstmuseum van Porto. Je vindt het museum in het mooie en historische Carrancas-paleis. Eigenlijk al een hoogtepunt op zich. Eenmaal binnen kan je een grote collectie aan kunst bekijken uit verschillende perioden. De collectie bestaat uit schilderijen, porseleinen werken en meubels.

 

 

Porto stedentrip met kinderen

De Portugezen zijn zo ontzettend kindvriendelijk dat het niet nodig is op zoek te gaan naar specifieke kindvriendelijke restaurants. De Portugezen begrijpen de vraag helemaal niet. Kinderen zijn altijd in Porto overal welkom. Toch zijn er een aantal attracties in Porto die kinderen extra leuk vinden. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen gaan doen.

Harry Potter Boekhandel Lello
Op slechts een steenworp afstand van de universiteit, is er een heel bijzondere boekwinkel. Namelijk de eerbiedwaardige boekhandel Lello & Irmão die J.K. Rowling inspireerde voor haar bekende bibliotheek in de Harry Potter romans. De toegang is € 5,- per persoon, maar als je een boek koopt, krijg je korting op het bedrag ter waarde van de toegangsprijs. Het is altijd relatief druk, dus houdt er rekening mee dat je even in de rij moet staan.

Over het algemeen zal je merken dat Porto de bekende auteur veel geweldige ideeën heeft gegeven. Dat merk je als je in de schemering op pad bent. En als je groepjes studenten in de traditionele lange zwarte jassen door de stad ziet lopen. Porto is gewoon magisch.Pastel de Nata eten

Probeer deze legendarische bladerdeegtaartjes zeker. Toeristen die wel eens in Lissabon geweest zijn, kennen de ‘Pastéis do Belém’ vast nog wel. In Porto heten deze bladerdeegtaartje met de fijne pudding crème gewoon ‘Pasteis de Nata’.

De zoete pasteitjes worden gemaakt met bloem, suiker, eieren, melk en boter. En worden bestrooid met een beetje kaneel. De beste in Porto vind je bij Miguel Clarinha, eigenaar van de legendarische Confeitaria.Stadstour met Hop On – Hop Off Bus

De rode lijn van de Hop On Hop Off bus laat je handig alle delen van de stad zien. De blauwe route brengt je ook naar de wijk Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de rivier. Net als in veel andere steden zijn de dubbeldekkerbussen op de stadstour rood geverfd. Informatieborden aan de voorkant van de bus geven aan of zij de de rode of blauwe route rijden.

Maar er is ook een bedrijf met gele bussen en een tweedaagse pas (!) en eentje met hele nieuwe, blauwe bussen. Deze laatste zijn grotendeels leeg, hoewel ze in ieder geval een vergelijkbaar traject afleggen als de rode marktleiders.Ontdek de stad tijdens een tramtour

Wil je veel van de stad zien maar zoek je toch wat anders dan een hop on – hop off bus? Dan kan je ook kiezen voor de typisch Portugese trammetjes. Deze kunnen je langs allerlei hoogtepunten en verschillende wijken leiden. Onderweg kan je lekker uitrusten en toch allerlei leuke plekken zien. Met de Porto Card kan je extra korting krijgen op de tramkaartjes. Meer informatie over de toeristische kortingskaart vind je iets lager op deze pagina.Maak een boottocht

Door het vele slenteren door de stad, kunnen kinderen soms wat eerder moe worden, dan jullie als ouders. Een handig oplossing kan zijn om een boottocht over de Douro rivier te gaan maken. Zo kan je allerlei bezienswaardigheden van de stad zien, maar de kinderen even lekker uitrusten. Daarnaast biedt de rivier weer een hele andere kijk op de stad, dan wanneer je er zelf middenin staat.

Vanaf verschillende steigers in het centrum, vertrekken dagelijks rondvaartboten. Er worden verschillende soorten boottochten aangeboden. Kort of lang en met of zonder Portugese maaltijd. In de meeste gevallen krijg je onderweg uitleg over de bezienswaardigheden waar je langs vaart.

porto-wat-doen-zien-weekend-weg-stedentrip

 

Welke gratis activiteiten kan je doen in Porto?

Porto is geen dure stad. En dat maakt het een uitstekende bestemming voor een lang weekend weg met vrienden of met de kinderen. Desondanks is het fijn om activiteiten te doen die niets kosten. Wij hebben vier leuke gratis activiteiten in Porto voor je samengesteld:

Vuurtorens
Als je van de zee houdt, urenlang naar golven kan kijken, en enthousiast bent over spectaculaire zonsondergangen, dan wordt dit je nieuwe favoriete plek in Porto. De Farol Molhe do Douro is een leuke bestemming voor een kleine avondwandeling en voor mooie foto’s. De vuurtoren staat op de plek waar de rivier de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Strikt genomen staan ​​hier zelfs drie vuurtorens: een groene aan de zuidkant van de Douro rivier, een oudere die al een paar jaar niet meer wordt gebruikt en een rode vuurtoren. Pal naast de oude en ongebruikte vuurtoren, is er een nieuwe steiger aangelegd als golfbreker die Porto beschermt tegen stormvloeden en overstromingen.

Door deze constructie zijn er enorme golven die tegen de oude vuurtoren en de steiger omhoog spuiten. Ze zorgen voor veel drukte onder de vakantiegangers en de lokale vissers. Maar, ondanks de opwinding van de metershoge golven, is het een rustige plek. De zee verspreidt haar zilte geur en als het donkerder wordt gaan de eerste vissersboten de zee op. Onze favoriete plek in Porto.Zonsondergang

De kleine wijk Miragaia is niet alleen een bezoek waard vanwege de vele kleine straatjes en authentieke restaurants. Het schilderachtige uitzicht vanaf één van de vele terrassen over de Douro en de stalen Ponte da Arrábida brug, is op elk moment van de dag absoluut prachtig. Maar de meesten bewaren dit uitzicht toch voor een leuk einde van de dag.

Onze tip: haal een koud biertje en een goedkope snack in de bar El Reys, direct aan het prachtige uitzichtpunt Passeio de Virtudes. Dan ga je gewoon tussen de vele portalen in het kleine park zitten en geniet je van het prachtige uitzicht op de Douro en de Ponte da Arrábida.Mercado de Bolhão

Wanneer je echt even de Portugese cultuur wilt proeven, kan je een bezoekje brengen aan de Mercado de Bolhão markt. Ondanks dat het een leuk uitje kan zijn tijdens je stedentrip, zijn er relatief weinig toeristen die de authentieke markt bezoeken. Mede daardoor kan je er nog de originele Portugese cultuur ervaren.

De Mercado de Bolhão markt is te vinden in het historische centrum van de stad. Er worden uiteenlopende waren aangeboden die variëren van levende kippen tot verse vis en van groente tot bloemen. Ook voor kinderen kan een wandeling over de bijzondere markt een interessante ervaring zijn.

 porto-toeristische-attracties-hoogtepunten-stedentripBotanische tuin

Zoals veel in Porto, wordt de botanische tuin een beetje oud, maar dat is precies wat deze plek zo bijzonder en interessant maakt. Meer dan vijf meter hoge cactussen, oeroude bomen die de wanden van de kassen gewoon negeren en er doorheen groeien, zware takken die diep over voetpaden hangen en vijvers met een groene algen deken over het water. Een betoverende plek, vooral in het uurtje voor zonsondergang. Het licht valt tijdens de schemering dramatisch door de overwoekerde heggen en bomen. Perfect moment om geweldige foto’s te maken.

In het midden van de tuin staat een pand uit de 19e eeuw, het Andresenhuis. Het behoorde toe aan een rijke familie die veel geld verdiende met de handel in portwijn en dit kleine paleis voor zichzelf bouwde. Tegenwoordig is het een locatie voor evenementen en exposities.
Zeker voor liefhebbers van natuur, is de botanische tuin een leuke bezienswaardigheid om te gaan zien.

In het centrum vind je ook een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in Porto.

 

 

Korting met de Porto Card

Met de Porto Card kun je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer. Bovendien krijg je gratis toegang of kortingen op attracties, restaurants en rondleidingen. Ze zijn verkrijgbaar als 1, 2, 3 en 4-daagse tickets. Check vooraf wat je allemaal met de Porto Card kunt doen, om het meeste voordeel eruit te halen. Een eendaags ticket kost je € 13,- en een vierdaags ticket € 33,-. Ook bestaat er een Porto Card zonder vervoer. Die is de helft goedkoper.

porto-korting-attracties-bezienswaardigheden

 

Wat kan je doen in de buurt van Porto?

Wanneer je een langere stedentrip of zelfs een hele vakantie hebt gepland in en rond Porto, kan je ook leuke dingen in de omgeving van de stad gaan zien en doen. Je kunt bijvoorbeeld naar de volgende leuke plekken:

Wijnstadje Vila Nova de Gaia
Als je de Dom Luis I brug oversteekt naar de andere oever van de Douro, kom je aan in het stadje Vila Nova de Gaia, of kortweg Gaia. Van hieruit hebben portwijn producenten hun producten over de hele wereld verscheept. Dat verklaart waarom er tot op de dag van vandaag nog meer dan 50 bedrijven met port wijnkelders en pakhuizen gevestigd zijn. Toeristen komen veel naar Gaia om de enorme kelders te bezoeken met een rondleiding en de gebruikelijke proeverij achteraf.

Graham’s is één van de beroemdste producenten van portwijn. Het huis heeft een goed restaurant met een prachtig uitzicht op de skyline van Porto. Je kunt eerst een rondleiding doen, daarna een proeverij en daarna op het terras dineren terwijl je de zon ziet ondergaan over Porto en de Douro rivier.Geniet van de Portugese stranden

Om bij de stranden van Porto te komen, moet je ongeveer een half uur met de metro reizen. Dat is op zich geen probleem, want de metro is grotendeels bovengronds en je kunt gewoon naar buiten kijken en naar de omgeving leren kennen. Neem metrolijn A richting Matosinhos Sul. Stap uit en volg de geur van de zee naar de lange strandpromenade. Joggers en vele andere sportliefhebbers zijn hier op elk moment van de dag op pad.

De stranden rondom Porto aan de Atlantische Oceaan zijn ideaal om te surfen, maar meestal is het iets te koel om te zwemmen. Als je toch in het koele water wilt springen, moet je zeker een bezoek brengen aan het zee zwembad Piscinas do Marés. De zwembaden zijn direct in de rotsen uitgehouwen door de zee en bieden een natuurlijke bescherming tegen de hoge golven.

Langs de Atlantische kust in Foz vind je overigens prachtige statige villa’s en geweldige promenades omzoomd met palmbomen. Als je niet de ruige Atlantische Oceaan voor je neus had, zou je je aan de Côte d’Azur wanen.

portugal-mooie-vakantie-bestemmingen-gebiedenSportieve activiteiten in de Douro vallei

De Douro rivier loopt buiten de stad door een mooie vallei. Hier kan je allerlei sportieve activiteiten gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan Suppen, kajakken of kanoën. Tijdens je sportieve tocht over het water kom je langs wijngaarden, watervallen, rotspartijen en grotten.

Ben je wat minder sportief? Dan kan je ook kiezen voor een boottocht over de rivier.

porto-wat-doen-leuke-plekken

 

De beste reisperiode

Porto is het hele jaar door een topbestemming. Het klimaat in Porto wordt door weerexperts geclassificeerd als gematigd. Dat betekent in gewone mensentaal dat zomers warm en zonnig zijn en de winters mild, maar regenachtig. Wie de regenachtige tijd liever vermijdt, reist het beste tussen juni en september. Zelfs in het hartje van de zomer, in juli en augustus, wordt het niet onaangenaam warm, want er waait altijd een frisse bries vanaf de Atlantische Oceaan. De meeste maanden vallen in Porto dus onder de beste reisperiode.

 

Wil je je voor je stedentrip ook eens verdiepen in andere steden? Kijk dan via de volgende links eens op de informatiepagina’s over Lissabon of over mooie steden.

Of bekijk de pagina over de verrassend leuke fietstours door Porto.

 

Heb je al ervaringen met Porto? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de mooie stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Lotte op 17-03-2023
"Mooie stad"

Porto vonden wij zeker een mooie stad. Onze tip: met een dag een rondtour door de omgeving, wordt de vakantie net even completer.

Marloes en Maaike op 23-07-2022
"Fijne sfeer"

De citytrip met mijn zus is zeker goed bevallen. Porto is niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip maar dat vonden wij onterecht. Wat een sfeervolle stad. Een boottocht vonden wij ook wel een aanrader.

Deel jouw Porto-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com