reykjavik-bezienswaardigheden-info

 

De mooiste bezienswaardigheden van Reykjavik

Mis niets in deze bijzondere stad en geniet van de volgende hoogtepunten.

1. De Hallgrímskirkja kerk
De Hallgrímskirkja is een kerk die werd voltooid in 1986. De kerk is gemaakt van licht gekleurd beton en je vindt deze kerk in Reykjavik op een hoogte van maar liefst 74.5 meter. De kerk werd gecreëerd door rijksarchitect Guojon Samuelsson en heeft een zeer bijzonder uiterlijk. Zo lijkt de kerk een beetje op een raket.

Aan beide kanten van de hoofdingang staan 31 slanke, vierkante zuilen die in hoogte oplopen. Deze zuilen zijn geïnspireerd door basaltzuilen die ontstaan als lava afkoelt en verhard. Erg bijzonder dus om naar te kijken.

Wanneer je de kerk gaat bezoeken, is het ook zeker een aanrader om het interieur te bekijken. Het interieur bevat enkele indrukwekkende bogen en een 5275 pijpen tellend orgel, dat in combinatie met de uitstekende akoestiek zorgt voor buitengewone kooruitvoeringen.

Ga ook zeker even met de lift omhoog naar het observatieplatform voor een adembenemend uitzicht dat de stad, de historische haven en de ruwe Noorse Zee omvat. Wil je nog een leuk feitje weten? De wijzers van de klok worden regelmatig bewogen door de wind, waardoor de klok regelmatig een verkeerde tijd laat zien.

ijsland-bezienswaardigheden-klimaat-vakantie2. De Oude Haven van Reykjavik

De Oude Haven in Reykjavik herbergt een aanzienlijke verzameling van de meest uitnodigende eetgelegenheden, drinkgelegenheden en toeristische informatiecentra van Reykjavik. Hier vertrekken ook walvistochten vandaan. Wanneer je in de Oude Haven bent, is het een aanrader om over de kade te wandelen en de vele soorten boten die er liggen te bekijken, variërend van kleurrijke zeilboten tot echte walvisjagers.

Proef hier ook zeker de regionale lekkernijen terwijl je een ontspannen wandeling maakt door de charmante straatjes met gerestaureerde oude vissershuisjes. Probeer bijvoorbeeld de kreeftensoep bij Saegreifinn, dat gevestigd is aan Geirsgata 8 en gemakkelijk te herkennen is aan de turquoise tint van het interieur. Er zijn ook een aantal kunstgaleries en leuke winkeltjes in de Oude Haven te vinden, naast een groot aantal locaties waar souvenirs worden verkocht.

reykjavik-highlights-info3. Het Ráðhús Reykjavíkur

Het stadhuis van Reykjavik ligt in de buurt van het meer Tjornin. Je kunt genieten van een schitterend uitzicht op het meer Tjornin vanuit het café dat zich op de 1e verdieping van het gebouw bevindt. Bovendien is er een zeer bijzondere maquette van IJsland zelf te zien als je het Ráðhús Reykjavíkur bezoekt.4. Parlementsgebouw Alþingishúsið

De IJslandse Alþing (parlement) komt bijeen in het gebouw dat bekend staat als het Alþingishúsið, oftewel het palementsgebouw. Het parlementsgebouw werd in 1880 gebouwd en is te zien op het Austervollurplein, dat midden in het centrum van Reykjavik te vinden is. Donaties van IJslanders werden gebruikt om de bouw van het Alþingishúsið te financieren.

De nabijgelegen tuin is ook de oudste openbare tuin van IJsland, dus het is zeker iets wat je gezien moet hebben als je in de buurt bent. Je kunt het pand van buiten bekijken, maar je kunt ook een rondleiding door het interieur plannen. Je moet dan wel ruim van tevoren een aanvraag sturen.

reykjavik-hoogtepunten-zien5. Het Höfðihuis

In 1940 en in 1950 diende het Höfðihuis als officiële residentie van de Britse ambassade. Toch is het herenhuis het meest bekend als ontmoetingsplek voor de gesprekken die in 1986 plaatsvonden tussen Michael Gorbatsjov en Ronald Reagan. De ondertekeningsceremonie vond uiteindelijk toch niet plaats zoals oorspronkelijk gepland. Zowel de vlag van Amerika als die van de Sovjet-Unie hangen trots in het bouwwerk als aandenken aan deze gedenkwaardige gebeurtenis.6. De Sun Voyager

Het beeld Sun Voyager, dat als een baken langs de waterkant staat, is ongeveer 500 meter ten oosten van de Oude Haven te zien. De kunstenaar Jón Gunnar Árnason is de persoon die verantwoordelijk is voor het maken van dit openbare kunstwerk in 1990. Hij had in 1986 een ontwerpwedstrijd gewonnen voor het ontwerpen van een kunstwerk ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van Reykjavik.

De Sun Voyager lijkt een beetje op een skelet van een Vikingschip en is te zien in de vorm van een sculptuur van 18 meter lang van roestvrij staal. Toch was dit helemaal niet wat Arnason voor ogen had. Hij zag het kunstwerk dat hij maakte als een soort boot van dromen die dient als een groet aan de zon en een symbool van de belofte van onbekend terrein. Wanneer je de Sun Voyager gaat bezoeken kun je dit het beste bij zonsondergang doen, wanneer hij een spectaculair silhouet vormt tegen de kleurrijke hemel en de Esja berg, welke 914 meter hoog is, die in de verte achter de Faxaflói Baai te zien is.

reykjavik-wat-doen7. Het IJslandse Nationale Museum

Het IJslandse Nationale Museum kan zeker niet in het rijtje ontbreken. In dit museum in Reykjavik vind je een duidelijk en compleet overzicht van de ontwikkelingen van het land, van de tijd van de Vikingen tot de tijd waarin we nu leven. Bovendien worden er wisselende tentoonstellingen gehouden. Als je geïnteresseerd bent in een dieper inzicht in het verleden van IJsland, is dat zeker het overwegen waard.8. Het Harpa Concertgebouw

Sinds 2011 bevindt zich de spectaculaire Harpa Concertzaal naast de Oude Haven. Het woord voor harp in het IJslands is harpa, wat ook de naam is van de eerste lentemaand in de traditionele Scandinavische kalender. Deze naam staat voor groei en optimisme. Het raamwerk van de gevel is van staal en is bekleed met 12-zijdige glazen modules die gedeeltelijk getint zijn. Deze modules zijn op het bijzondere noorderlicht geïnspireerd en de onregelmatige geometrische basaltrotsen uit IJsland, waardoor het gebouw een zeer bijzonder uiterlijk heeft.

Let voornamelijk op de voortdurend veranderende patronen die de zon in het glas creëert door de verschillende hoeken waarin de panelen van glas geplaatst zijn. Dit spectaculaire lichtspel kun je zien als je voor de hoofdgevel aan de buitenkant staat, maar ook in de lobby aan de binnenkant. Het lichtspel zorgt voor een effect dat vergelijkbaar is met dat van een caleidoscoop.

reykjavik-bezienswaardigheden-tips9. De meest pittoreske straat van Reykjavik

Laugavegur is één van de meest belangrijke straten in Reykjavik. Het is een fantastische locatie om ’s middags rustig rond te wandelen en je te verademen aan de verschillende winkeltjes. Je kunt hier een bezoekje brengen aan een groot aantal charmante boetiekjes, cafés en drinkplaatsen. Je kunt er ook veel verschillende antieke kledingwinkels ontdekken, winkels met bijzondere accessoires en natuurlijk winkels met leuke dingen voor de inrichting van je huis.10. De stad per fiets verkennen

Wil je even wat anders dan het vele wandelen? Dan kan je stad stad ook eens te fiets gaan bekijken. Je kunt een fiets huren of een fietstour met een gids gaan doen. Onderweg krijg je wat uitleg over de stad en wordt de langs de leukste plekken geleidt.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens de volgende pagina over fietsverhuur en leuke fietstours door Reykjavik.11. De landschappen van Perlan

Wil je er even op uit en genieten van een mooi uitzicht? Op de heuvel Oskjuhlid, die je in het zuidoosten van de stad kunt vinden, staat het opmerkelijke bouwwerk dat bekend staat als Perlan. Het gebouw is voorzien van een glazen koepel die wordt omringd door zes ronde tanks en is met deze tanks helemaal rondom verbonden door een uitkijkplatform dat 360 graden uitzicht biedt over Reykjavik.

Het Perlan Museum, dat zich richt op de natuurkrachten die IJsland vormen, bevindt zich in één van de tanks, terwijl de andere vijf tanks worden gebruikt om water op te slaan dat geothermisch is verwarmd voor de stad.

reykjavik-bezienswaardigheden12. De Golden Circle

De Golden Circle wordt vaak beschouwd als IJslands mooiste route om af te leggen. Het is mogelijk om deze route in één dag af te leggen, te beginnen in Reykjavik, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding of zelf met een huurauto. De ongeveer 300 kilometer lange weg loopt als een ellips in het oosten van de stad en voert je langs een opeenvolging van woeste landschappen. Tijdens de route bewonder je de grote aardkrachten die op verschillende manieren in het landschap te zien zijn.

Bekijk bijvoorbeeld de Almannagjá breuk, die 80 meter breed en 40 meter diep is. Deze breuk scheidt het Euraziatische continent van het Noord-Amerikaanse continent. Elke vier tot acht minuten barst daarnaast de Strokkur geiser in Geysir uit en spuwt het heet water tot een hoogte van twintig meter.

Bij Gullfoss zijn er verder verschillende wandelroutes die leiden naar uitzichtpunten over deze enorme watervallen. Het stuifwater vormt hier prachtige regenbogen.

ijsland-mooie-plaatsen-steden-bezienswaardigheden13. De Blue Lagoon

Tijdens een bezoek aan Reykjavik wil je waarschijnlijk ook wel wat ontspanning. Een bezoekje aan de Blue Lagoon is in dit geval ideaal. Je bent hoogstwaarschijnlijk wel eens een foto van deze warmwaterbron tegengekomen tijdens het scrollen op social media. Het is de bekendste warmwaterbron van heel IJsland.

De Blue Lagoon ligt op ongeveer 45 minuten rijden buiten Reykjavik, wat 15 minuten verder is vanaf de internationale luchthaven van Reykjavik. Hoewel het best prijzig kan zijn om de Blue Lagoon te bezoeken, is het zeker iets dat niet mag worden overgeslagen als je in IJsland bent.

ijsland-wat-doen-zien-hoogtepunten

 

In het centrum vind je een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in Reykjavik.

Via de volgende links kom je op de handige informatiepagina’s over de leukste bezienswaardigheden in IJsland en over de mooiste plekken in IJsland.

 

© 2024 SuggestMe.com