groenland-mooiste-plekken

Groenland is wellicht niet direct de eerste plek waar je aan denkt bij een vakantie. Desondanks kan je er genieten van mooie natuur. Veel groen is er echter niet want Groenland is voor 85 % bedekt met sneeuw en ijs. Het land wordt gekenmerkt door de enorme ijsbergen, gletsjers en kleurige dorpen. Tevens vind je op Groenland walvissen, zeehonden, ijsberen, rendieren, muskusossen en veel soorten vogels en vissen. Voor actieve natuurliefhebbers is Groenland een unieke plek om te bezoeken en zeker de moeite waard.

 

De ligging van het onbekende Groenland

Groenland ligt in het Noordpoolgebied, met in het westen Canada en in het zuidoosten IJsland. Groenland is een autonoom gebied dat behoort tot Denemarken met Nuuk als hoofdstad. Hoewel Groenland tot Denemarken behoort, is het geen lid van de EU. De officiële talen van Groenland zijn Deens en Groenlands, al kun je met Engels in de toeristische gebieden ook terecht. Het land is enorm uitgestrekt en kent daardoor verschillende klimaten. Gemiddeld is het zo’n 10 graden Celsius in de zomerperiode en hoewel dat koud klinkt, is het door de lage luchtvochtigheid een aangename temperatuur.

groenland-mooie-bezienswaardigheden

 

De beste reistijd voor een vakantie in Groenland

Wil je reizen naar Groenland, dan heb je een paspoort nodig die ten minste geldig is tot de terugreisdatum. Voor een verblijf van drie dagen of langer heb je tevens een reisverzekering met werelddekking nodig. Afhankelijk van welke activiteiten je wilt ondernemen, kun je het beste in de zomerperiode van half juni tot eind augustus reizen of in maart en april voor meer winterse activiteiten. Doordat Groenland zo noordelijk ligt, is het zomers gemiddeld zo’n 10 graden. In de winter vriest het in het zuiden van Groenland overdag licht tot matig en kan het ’s nachts zo’n 10 graden vriezen. In het binnenland en het noorden is het dan heel koud.

Daglicht

Bij een bezoek aan Groenland moet je er rekening mee houden dat de hoeveelheid daglicht niet hetzelfde is als in bijvoorbeeld Nederland. Door de noordelijke ligging worden vanaf half september de dagen snel kort en zijn er zelfs dagen dat er nauwelijks daglicht is. Deze periode duurt tot ongeveer februari. De donkere periode is een ideale periode om bijvoorbeeld het noorderlicht te bekijken. In de zomerperiode is het juist omgekeerd, waarbij de zon in sommige maanden nauwelijks ondergaat. In mei, juni en juli heb je bijvoorbeeld bijna 24 uur per dag licht.

groenland-bezienswaardigheden

 

Groenland, hoe te bereiken?

Groenland is een eiland en kan daardoor alleen per vliegtuig of per cruiseschip bereikt worden. De vluchten vertrekken vanuit Denemarken en IJsland. Vanuit Kopenhagen vlieg je in 4 uur en 40 minuten naar Kangerlussuaq Airport op Groenland. Vanaf IJsland vlieg je in ongeveer 2 uur naar het oosten van Groenland.

Vanaf Canada is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Groenland te vliegen. Hoewel er geen reguliere veerdiensten zijn die naar Groenland varen, is het wel mogelijk om een cruise te boeken waarbij Groenland wordt aangedaan, bijvoorbeeld via Hurtigruten en Silversea. De opstapplaatsen hiervoor zijn in IJsland, Noorwegen en Canada. Op Groenland zelf is vervoer over land moeilijk. Daarom vindt het binnenlandse vervoer per vliegtuig, helikopter of boot plaats.

 

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

 

De mooiste plaatsen en steden van Groenland

Op het uitgestrekte Groenland kun je niet echt spreken van steden, want de meeste plaatsen zijn er relatief klein. De grotere steden van Groenland bieden voldoende toeristische faciliteiten, cultuur en gebouwen om te bekijken. Ben je meer een natuurliefhebber en ga je graag van de gebaande paden, dan zijn de kleinere dorpjes van Groenland wellicht interessanter, waar je meer te weten komt over de traditionele manier van wonen en leven en waar er weinig toeristische faciliteiten zijn.

Hieronder vind je een overzicht van grotere en kleinere plaatsen op Groenland die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Nuuk

Nuuk is de hoofdstad van Groenland en tevens ook de grootste stad van het land met ruim 18.000 inwoners. Net als in andere grote steden vind je hier alle voorzieningen, zoals een universiteit, een cultureel centrum, een haven, winkels en restaurants.

Aqqusinersuaq is de hoofdstraat van de stad waaraan diverse bezienswaardigheden liggen. Het stadskantoor van Nuuk ziet er aan de buitenkant niet zo mooi uit, maar aan de binnenkant des te meer. Tijdens je verblijf in Nuuk kun je eveneens een bezoek brengen aan het Nationaal Museum van Groenland en het Nuuk Art Museum. Ben je geïnteresseerd in de tradities van Groenland, ga dan ook even kijken in de bontwerkplaats Kittat, waar kostuums in traditionele stijl worden gemaakt.

groenland-mooie-plekken-plaatsen


Sisimiut

Na Nuuk is Sisimiut de grootste stad van Groenland met ruim 5.500 inwoners en wordt al 4.500 jaar bewoond. Het is een stad die snel groeit en een belangrijk zakelijk centrum vormt ten noorden van Nuuk. De haven van deze stad is het hele jaar ijsvrij en de visserij is de belangrijke industrie. In Sisimiut vind je een mix van kleurrijke huizen en jaren zestig appartementenblokken.

De stad is een goede uitvalsbasis voor wandeltochten in de omgeving. In de winter kun je eropuit met de sneeuwscooter of met de hondenslee. In de zomer kun je vanuit de haven van Sisimiut met een boottocht de kust bewonderen en zeehonden, walvissen en vogels spotten.

groenland-leuke-plekken


Ilulissat

De derde stad van Groenland is Ilulissat, gelegen aan de westkust van het land. Ilulissat betekent ijsbergen en deze naam doet de omgeving eer aan. Vanuit de Ilulissat ijsfjord drijven heel veel ijsschotsen voorbij die in de Diskobaai uitkomen. Dit is ook een van de voornaamste redenen waarom toeristen de stad bezoeken. Ook natuurliefhebbers komen in de omgeving van de stad volop aan hun trekken met de vele mooie wandelroutes in de omgeving. Daarnaast staat Ilulissat ook bekend om zijn gastronomie. In de stad kun je heerlijk culinair eten met verse ingrediënten die recht uit de zee worden bereid.


Qaqortoq

Qaqortoq behoort tot de grotere steden van Groenland en is zelfs de grootste stad van Zuid-Groenland met ruim 3.000 inwoners. Qaqortoq is gelegen op een steile heuvel waar het in de zomer aangenaam warm kan worden. Doordat de stad niet erg groot is, is deze makkelijk te voet te verkennen. Je vindt er een originele Vikingkerk en een historisch centrum met cafés en restaurants.

Door de stad verspreid vind je sculpturen die door de Groenlandse kunstenaar Aka Høegh samen met andere Scandinavische kunstenaars zijn gemaakt met als naam ’stone & man’. De omgeving leent zich uitstekend voor wandelen, kajakken en boottochten.

qaqortoq-plaats-groenland


Qassiarsuk

Aan de overkant van het fjord waar ook de internationale luchthaven van Groenland ligt, vind je het dorpje Qassiarsuk. Meer dan duizend jaar geleden vestigden een groep Noormannen uit IJsland onder leiding van Erik de Rode zich in de baai van Qassiarsuk, die zij de naam Brattahlid gaven. Je kunt er de ruïnes bekijken van diverse boerderijen en een kerk. Ook vind je er een reconstructie van diverse gebouwen. De lokale bewoners leven van de landbouw en je vindt er vooral schapenboeren.


Narsarsuaq

Hoewel Narsarsuaq maar een klein dorp is in het zuiden van Groenland, is het wel enorm toegespitst op het toerisme en heeft het dorp een eigen vliegveld, een haven voor cruiseschepen, meerdere hotels, winkels en cafés.

Rondom het dorp vind je een prachtige natuur met valleien en ijsbergen. Naast wandelen zijn zeilen tussen de ijsschotsen en vliegen over het gebied populaire activiteiten. Ook is het mogelijk om in de omgeving te fietsen of aan de kust te vissen. Een grappig weetje is dat je in Narsarsuaq de enige bijenhouder van Groenland kunt vinden. De honing van deze bijenhouder kun je kopen in de souvenirwinkels.


Qaanaaq

In het noordelijke gedeelte van Groenland vind je de stad Qaanaaq. Leuk detail is dat de stad met zo’n 650 inwoners bijna evenveel hondensledes heeft. Qanaaq is de ultieme bestemming voor reizigers die kennis willen maken met de lokale bewoners en hun gebruiken. Je vind in deze stad dan ook nauwelijks toeristische faciliteiten. Juist door contact te maken met de lokale bewoners kun je meer te weten komen over hun manier van leven en zullen ze je hondensledetochten of boottochtjes aanbieden.

Daarnaast is de natuur in de omgeving van Qaanaaq prachtig met ijsbergen, ijsgrotten, fjorden en veel dieren en planten. Ook heb je hier de mogelijkheid om het noorderlicht te bewonderen.

groenland-bestemmingen-info


Qeqertarsuaq

In het westen van Groenland vind je het Disko eiland, dat ook wel Qeqertarsuaq wordt genoemd. De enige plaats op het eiland heet eveneens Qeqertarsuaq. Doordat de omgeving van Qeqertarsuaq heel vruchtbaar is, vind je veel verschillende planten tegen. Op dit groene eiland kan je op de gletsjer Lyngmark het hele jaar door hondensledetochten maken. Ook is het de perfecte plek om walvissen en bultruggen te spotten en kun je op walvissafari gaan in de lente en bultruggen zien in de zomer. Daarnaast leent de omgeving zich perfect voor wandeltochten.


Tasiilaq

De stad Tasiilaq is gelegen in het oosten van Groenland en heeft zo’n 2.000 inwoners. Doordat de stad tussen een aantal grote bergtoppen is gelegen, voel je je echt verwijderd van de rest van de wereld. Zelfs de cultuur en de taal van het gebied zijn anders dan die van bijvoorbeeld het westen van Groenland.

In de stad Tasiilaq is een museum waar je een tentoonstelling kunt bekijken over de sterke banden die Groenland heeft met de Inuit cultuur. In de omgeving van Tasiilaq vind je de Floral Valley, waar je in de zomer heel veel bloemen kunt bewonderen en kun je een bezoek brengen aan de Sermilik fjord, waar je enorme ijsbergen die van de gletsjers komen in het water kunt zien drijven.

Tasiilaq-groenland-bezienswaardigheden


Kangerlussuaq

In het westen van Groenland vind je het plaatje Kangerlussuaq, wat vroeger een Amerikaanse vliegbasis is geweest. Dit is ook een goede uitvalsbasis om andere delen van Groenland per boot of per vliegtuig te bereiken. Rondom Kangerlussuaq kun je heel veel wilde dieren spotten, zoals rendieren, muskusossen en poolvossen en daarom is het ook een geliefde plek voor natuurliefhebbers en wandelaars. Wil je daarnaast het noorderlicht zien, dan is Kangerlussuaq de plek om dit te bekijken. De kans dat je hier in de lente, herfst en winter het noorderlicht ziet is heel erg groot.

 

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

 

Wat te doen in Groenland? De bezienswaardigheden

Naast mooie plaatsen op Groenland, is het een plek waar je vooral naar toe gaat voor de prachtige ijsbergen, ruige landschappen en de rijke flora en fauna. Omdat Groenland lastig via het land te verkennen is, moet je gebruik maken van andere manieren om het enorme gebied te verkennen. De beste manieren om dit te doen zijn al wandelend, via het water en via de lucht. Mooie bezienswaardigheden zijn:

1. Illulissat IJsfjord
Een andere indrukwekkende gletsjer is de Illulissat IJsfjord. De fjord is grotendeels gevuld met ijs en ligt aan de wetskust van het land. Het is één van de meest actieve gletsjers ter wereld. Per dag beweegt het namelijk met maar liefst 19 kubieke meter. Het bewegende ijs is een indrukwekkend gezicht waardoor het een leuke plek kan zijn om te bezoeken tijdens je rondreis.

Ilulissat-gletsjer-groenland-info2. Eqip Serma ijsgletsjer

80 Kilometer te noorden van de grote Illulissat IJsfjord, ligt de Eqip Sermia gletsjer. Het wordt vaak per boot bezocht omdat je vanaf het water het indrukwekkende uiteinde van de ijsmassa kunt bekijken. Het blauwige ijs breekt geregeld in grote brokken in de zee. Maar ook de enorme ijsvlakte wat voor je ligt, is een indrukwekkend gezicht.

Ook vanaf het land heb je mooie uitkijkpunten en kan er gewandeld worden via verschillende routes.

groenland-leuke-bestemmingen-plekken3. Wandelen

Groenland is een enorm eiland en daarom zijn er eindeloos veel mogelijkheden om er te wandelen. Of je nu graag korte wandelingen maakt of juist lange dagtochten, er is altijd wel een wandeling die bij jou past en waarbij je zeker bent van een prachtige omgeving en mooie uitzichten. Voor de beste uitzichten kies je een wandeling naar de top van een berg, vanwaar je de omgeving goed kunt bekijken. Ook in de winter is het mogelijk om te wandelen met behulp van sneeuwschoenen. Dit zijn speciale overschoenen die je gebruikt om minder snel in de sneeuw weg te zakken.

groenland-wat-te-doen4. Activiteiten in de sneeuw

Doordat een groot gedeelte van Groenland bedekt is met sneeuw, leent de omgeving zich uitstekend voor allerlei soorten activiteiten in de sneeuw. Denk daarbij aan (heli)skiën, langlaufen en sneeuwschoenwandelen, maar je kunt ook tochten maken met de sneeuwscooter of met sledehonden. De hondenslee wordt nog veel gebruikt door de lokale bevolking om zich te verplaatsen en is net als de sneeuwscooter een onmisbaar vervoermiddel van Groenland.

groenland-toeristische-informatie5. Geniet van de warmwaterbronnen
Heb je even genoeg van de kou? Dan kan je ook genieten van de warmte van de natuur. Namelijk dankzij de warmwaterbronnen op het eiland Uunartoq. Verdeeld over het kleine eiland liggen meerdere van deze bronnen. Zelfs in de winter heeft het water een fijne temperatuur van ongeveer 34 tot 38 graden. Hierdoor kan je er heerlijk badderen terwijl je de ijsschotsen voorbij ziet drijven.

groenland-wat-doen-zien6. Activiteiten op het water

Een andere manier om je te verplaatsen op Groenland is per boot. Voor sommige plekken is dit de beste manier om ze te bereiken, maar het is tegelijkertijd ook een perfecte manier om meer van Groenland te zien en wellicht wel walvissen te spotten.

Naast boottochten worden er ook kajaktochten aangeboden, waarbij je dicht bij ijsschotsen kan komen en gletsjers van dichtbij kunt bekijken. Onder water verschuilt zich rondom Groenland ook een heel leven, dat je door poolduiken kunt ontdekken. Onder water zie je enorme ijsbergen, koralen, zeegras, krabben, zeesterren, zee-egels, diverse vissoorten en hondshaaien.

ijsland-wat-doen-leuke-activiteiten7. De groende toendra’s

De noordelijke gebieden van Groenland bestaan uit groene toendra-vlaktes. Dat zal je niet zo snel verwachten in het land van sneeuw en ijs. Maar de lage hoeveelheid neerslag en de föhnwinden, zorgen voor plantengroei. Een bijzonder gebied waar het niet vaak warmer wordt dan 5 graden en tijdens de wintermaanden niet eens meer licht wordt.

Ondanks de bizarre omstandigheden leven er toch verschillende dieren. Waaronder poolvossen, poolhazen, muskusossen, ijsberen, hermelijnen en veelvraten.

groenland-wat-doen-hoogtepunten

 

Zoals je hebt kunnen zien, heeft Groenland allerlei mooie plekken, bezienswaardigheden en plaatsen te bieden. Zoek je toch een vergelijkbare bestemming maar dan wat dichterbij? Dan kan je eens een kijkje nemen op de pagina’s over de mooiste plekken in IJsland of op de pagina over het onbekende Lapland.

Zoek je toch eigenlijk een vakantie wat dichter bij huis? Dan kan je ook kiezen voor de diverse mooie plekken in Noorwegen.

 

© 2024 SuggestMe.com