bodensee-duitsland-bezienswaardigheden-mooie-plekken

Toeristische informatie over de Bodensee

De Bodensee ligt in de uitlopers van de Alpen tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met een lengte van 63 kilometer en een oeverlengte van 273 kilometer is het een populaire reisbestemming met prachtige steden en dorpen, leuke bezienswaardigheden en in de zomer perfect voor een strandvakantie aan het meer. In dit blog vertellen we je alles wat jij moet weten voor een top vakantie naar de Bodensee.

Door de ligging van de Bodensee in het verlengde van de machtige Alpen, is het klimaat van de Bodensee relatief mild. Vooral van het voorjaar tot het najaar, want in de winter is er altijd mist een kan het behoorlijk koud worden. De Bodensee is ook populair bij watersporters, zij het niet geheel zonder risico door plotselinge weersveranderingen.

Het op twee na grootste meer van Midden-Europa heeft alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke ontspannen vakantie: groene wijngaarden, bruisend water, interessante eilanden midden in het meer en natuurlijk tal van bezienswaardigheden zoals historische paalwoningen, kastelen en charmante stadjes. Na het lezen van dit blog wordt jij vast ook zo enthousiast over de Bodensee als alle toeristen die er al een keer geweest zijn.

bodensee-mooie-bezienswaardigheden-plekken-plaatsen

 

Mooiste bezienswaardigheden rondom de Bodensee

De Bodensee bestaat eigenlijk uit twee meren, de Obersee en de Untersee. Een stuk van vier kilometer Rijn, de See Rhein, verbindt de twee meren dwars door de grootse stad in de regio, Konstanz. De kleinere Untersee, ten westen van Konstanz, biedt vooral unieke ervaringen in natuurlijke omgevingen, zoals op het grootste eiland van de Bodensee, Reichenau. Aan de oevers van de Obersee vind je tal van historische stadscentrum met heel veel culturele bezienswaardigheden.

1. Paalwoningen in Unteruhldingen
Liefhebbers van geschiedenis en cultuur opgelet, aan de oevers van de Bodensee zijn er unieke paalwoningen te ontdekken in Unteruhldingen. Laat je meevoeren naar vervlogen tijden en ontdek de historische nederzettingen die ontstonden in het Laat Neolithicum. Overblijfselen van deze gebouwen werden gevonden aan de Üblinger See en de baai van Konstanz. In Unteruhldingen is een origineel paalwoning dorp gereconstrueerd.

bodensee-wat-te-doen-hoogtepunten2. Mainau

Geurende bloemen, een veelvoud aan natuurbelevenissen en een indrukwekkend kasteel. Het bloemeneiland Mainau midden in de Bodensee biedt dit alles en meer. Vooral natuur- en plantenliefhebbers zullen zich op dit eiland thuis voelen. Terwijl rode tulpen bloeien in de lente en delicate rozen in de zomer, betovert de herfst met prachtige dahlia’s. Maar dat is niet alles, de attracties variëren van een vlinderhuis tot het barokke paleis. Een geweldige bestemming voor verliefde stelletjes of voor het hele gezin.

bodensee-wat-doen-leuke-dingen-zien3. Überlinger See

Turkooisblauw water, met palmen omzoomde promenades en idyllische stranden. Voor velen zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste argumenten om een ​​vakantie aan de Bodensee door te brengen. Vooral in de idyllische Überlinger See komen zwemmers en watersporters aan hun trekken. Het meer ligt geheel aan de Duitse kant en strekt zich uit van Bodman-Ludwigshafen tot aan de veerverbinding tussen Meersburg en Konstanz.

Spring je graag in het verfrissende water? Het Strandbad West, het Strandbad Ost en het Strandbad Nußdorf nodigen uit tot verkoeling op warme zomerdagen. Het water bereikt de Bodensee via de Rijn, rechtstreeks uit de Alpen, en is daarom van uitstekende kwaliteit. De lido’s bieden allemaal een idyllisch uitzicht op de besneeuwde Alpen en zijn geopend van mei tot oktober.4. Zeppelinmuseum

De Bodensee is een waar paradijs voor gezinnen met kinderen. Of het nu gaat om spetteren in het meer, picknicken op het strand of e-bike tours, de regio biedt een veelzijdig recreatieprogramma voor het hele gezin. Maar wat als het weer niet meespeelt? Dan kun je het beste naar het Zeppelin Museum gaan. Gelegen in de haven van Friedrichshafen, neemt dit museum je mee in de spannende wereld van de zeppelin. Je kunt je hier vergapen aan de natuurgetrouwe replica van de passagiers kamers en experimenteer stations van de beroemde Hindenburg zeppelin.5. Rijn watervallen

Een absoluut hoogtepunt, en daarom een must voor elke bezoeker van de Bodensee, zijn de Rijn watervallen. Deze attractie ligt op slechts ongeveer vijftig kilometer van Konstanz midden in de natuur. Geniet van het onvergetelijke uitzicht op donderende watermassa die 23 meter de diepte in valt. Elke seconde stroomt er een onvoorstelbare 600.000 liter water langs de Rijn watervallen naar beneden.

bodensee-bezienswaardigheden-wat-te-doen6. Reichenau

Het eiland Reichenau ligt in het westelijke deel van de Bodensee, in de zogenaamde  Untersee. Dit bijzondere eiland is zonder twijfel een van de mooiste bezienswaardigheden in de regio. Door de klimatologische omstandigheden worden er over het hele eiland groenten en fruit verbouwd, je ziet overal de enorme kassen. Verder wordt Reichenau ook gebruikt voor de wijnbouw. Daarnaast kijkt het eiland terug op een rijke geschiedenis, gevormd door het Reichenau klooster van de Benedictijner monniken en de beroemde kruidentuin, waarvoor het bijzondere klimaat van het eiland honderden jaren geleden werd erkend. Het eiland Reichenau staat nu zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

bodensee-vakantie-toerisme-informatie7. Salem klooster

In tegenstelling tot de eerder gepresenteerde attracties aan de Bodensee, ligt het opmerkelijke klooster en kasteel van Salem niet direct aan de oever van het meer, maar een beetje landinwaarts. Hier kun je de site van de voormalige keizerlijke abdij bezoeken, inclusief de verschillende paleis gebouwen en de abdij. Sommige gebouwen kunnen zelfs van binnen worden verkend. Ook de prachtig onderhouden paleistuin van Salem zijn een attractie op zich. Overigens bevindt zich op het terrein ook een van de meest prestigieuze elite kostscholen ter wereld. Wijlen Prins Philip van het Verenigd Koninkrijk was één van de beroemde studenten.

bodensee-leuke-dingen-doen-attracties-kinderen8. Basiliek van Birnau

De bedevaartskerk van Birnau is een van de bekendste toeristische bestemmingen aan de Bodensee. Als je aan de Bodensee bent, moet je deze barokke attractie zeker bezoeken. De basiliek werd in het midden van de 18e eeuw gebouwd door de Vorarlbergse bouwmeester Peter Thumb voor het naburige Salem klooster. Het prachtige interieur laat je gewoon sprakeloos achter. Het voorplein van de kerk biedt een van de mooiste panoramische uitzichten over de Bodensee.

bodensee-duitsland-bezienswaardigheden-mooie-plaatsen9. Boottocht op de Bodensee

De scheepvaart op de Bodensee kijkt terug op een lange traditie. Vroeger werd de scheepvaart vooral gebruikt voor handel en visserij. Beide spelen tegenwoordig een ondergeschikte rol. In plaats daarvan worden de schepen nu vooral gebruikt om reizigers een paar mooie herinneringen te bezorgen. Uitzonderingen zijn de twee veerdiensten tussen Konstanz en Meersburg, en tussen Friedrichshafen en Romanshorn.

Inderdaad, een uitgebreide boottocht over de Bodensee is misschien wel de mooiste manier om het landschap te verkennen. Hiervoor zijn veel verschillende lijnen en verschillende schepen beschikbaar. In totaal exploiteren de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse rederijen enkele tientallen gemotoriseerde schepen op de Bodensee.

bodensee-duitsland-wat-te-doen-vakantie10. Pfänder

Tijdens je vakantie aan de Bodensee heb je waarschijnlijk niet zo’n goed uitzicht op het meer en de omliggende Alpentoppen als op de Pfänder. Het wordt ook wel de huisberg van de Bodensee genoemd, want vanaf de top heb je uitzicht over het hele Bodensee gebied en de bergtoppen van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Je kunt de top van de Pfänder bereiken met de Pfänderbahn kabelbaan vanuit Bregenz. Bregenz behoort overigens tot het Oostenrijkse deel van de Bodensee. Natuurlijk kunt je ook op de Pfänder wandelen.

bodensee-duitsland-tips-toerisme-informatie

 

Ontdek meer bezienswaardigheden

Zoals je ziet zijn er diverse bezienswaardigheden te bezoeken rondom de Bodensee. Maar de drie landen hebben uiteraard nog meer hoogtepunten te bieden. Meer ideeën vind je op de pagina’s over de leukste bezienswaardigheden in Oostenrijk en over de vele bezienswaardigheden in Zwitserland.

 

Leuke steden en plaatsen bij de Bodensee

Omdat de Bodensee zo groot is, en zich in een historisch belangrijke regio bevindt, zijn er tal van historische en pittoreske steden aan de oevers van de Bodensee. De grootste en belangrijkste stad is Konstanz, die als het ware midden in het meer ligt. Andere belangrijke steden zijn Lindau, Friedrichshafen en Bregenz. Andere grote steden in de buurt van de Bodensee zijn Zürich en Sankt Gallen in Zwitserland, en Vaduz in Liechtenstein.

Konstanz

Konstanz combineert veel dingen die een stad de moeite waard maken. Aan de ene kant ligt de stad aan het idyllische Bodensee en aan de andere kant herbergt het een charmante historische oude binnenstad. Culturele bezienswaardigheden ontdekken en daarna plaatsnemen in het café met uitzicht op het glinsterende water? Dit is heel eenvoudig te doen in Konstanz.

De beste plek om je ontspannen stadstour te beginnen is in de oude stad. Daar wachten imposante bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Konstanz, vele historische huizen en smalle, kronkelende straatjes op jou om ontdekt te worden. Trouwens, het oudste deel van de oude stad heet Niederburg. Hier zijn de straten nog smaller en kronkeliger dan in de rest van de oude stad.

bodensee-leuke-steden-stadjes-plekken-vakantie


Lindau

Een beschermde oude binnenstad, een schitterend stadhuis, musea en imposante kerken, de stad Lindau aan de Bodensee biedt het allemaal. De stad is vol geschiedenis, meesterlijke architectuur en cultuur. Wandel door de beroemde Maximilianstrasse en bewonder het oude stadhuis met zijn uitgebreide schilderijen. Maximiliaan I hield daar ooit de Reichstag.

Op de begane grond van het oude stadhuis bevindt zich de voormalige keizerlijke stadsbibliotheek met maar liefst 15.000 historische werken over intellectuele en culturele geschiedenis. Andere topattracties in Lindau aan de Bodensee zijn de Lindavia Brunnen, de Mangturm en de Nieuwe Vuurtoren. Lindau ligt aan de oostelijke oever van de Bodensee en is gemakkelijk te bereiken via verschillende hoofdwegen.

bodensee-mooie-plaatsen-dorpen-vakantie


Meersburg

De oude stad van Meersburg is een echt juweeltje, aangezien het op een heuvel ligt boven de Bodensee. Meersburg is echter vrij populair en het kan in het weekend erg druk worden. Maar er is ook veel te zien. Naast een glamoureuze promenade biedt de oude stad je een reis door een grote verscheidenheid aan bouwstijlen van de Middeleeuwen tot de barok. Naast een kasteel en een paleis getuigen de vele musea van de culturele diversiteit.

Meersburg is ook de thuishaven voor een breed scala aan verschillende watersporten zoals surfen, zeilen en duiken. Ook kun je heel relaxed zwemmen in een van de buitenzwembaden. Ook al ligt Meersburg op een heuvel, er zijn hier veel mooie fiets- en wandelroutes. Je kunt ook op je inline skates langs de oevers van het meer zoeven.

Ingebed in de wijngaarden, ligt de Meersburg Therme direct aan het meer. De saunaruimte is gemodelleerd naar de paalwoningen van het nabijgelegen Unteruhldingen, zodat je na de sauna direct in het koude water van de Bodensee kunt springen om af te koelen.

bodensee-mooie-dorpen-steden-vakantie-tips


Friedrichshafen

Friedrichshafen is een moderne stad aan het meer en bied je veel te zien op het gebied van vliegen. Zo kun je hier een kijkje nemen in het Dornier vliegtuig museum en het beroemde Zeppelin Museum (waarover straks meer). De grote finale van een dag in Friedrichshafen is een rondvlucht in een zeppelin. Een unieke ervaring voor jong en oud die je niet mag missen als je jouw vakantie doorbrengt aan de Bodensee.

bodensee-bezienswaardigheden-hoogtepunten-vakantie-tips


Bregenz

In Bregenz, Oostenrijk, kun je slenteren door de pittoreske oude binnenstad en langs de oever van de Bodensee, of de vele bezienswaardigheden ontdekken. Wanneer je met de Pfänderbahn de berg op gaat kun je vanaf daar genieten van het spectaculaire uitzicht over het meer. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen in Bregenz genieten van optredens op het openluchtpodium direct aan de Bodensee. De optredens hier zijn de kers op de taart in de culturele zomer wanneer de regionale operahuizen er even tussenuit gaan.


Radolfzell

Het kuuroord aan de westkant van de Untersee is omgeven door veel groen. Weelderige rietvelden wisselen af ​​met de met riet omzoomde oevers van het meer. Er is hier veel te ontdekken voor het hele gezin. De pittoreske oude binnenstad heeft veel charme, een leuk plekje is bijvoorbeeld de Greiner Winkel, een voormalig vissers winkeltje met resten van de stadsmuur.

In de nabije omgeving zijn nog andere natuurlijke pareltjes te ontdekken. Bijvoorbeeld de Mindelsee, waar meer dan vijftig soorten libellen leven. In het Natura 2000-gebied Bodanrück, een schiereiland tussen de Überlinger- en Untersee, kun je op 143 vierkante kilometer zeldzame dieren en planten van de inheemse natuur ontdekken.

 

Welke sportieve activiteiten kan je doen bij de Bodensee?

Rond de Bodensee wachten talrijke mooie dorpjes, historische bezienswaardigheden en afgelegen natuurgebieden om ontdekt te worden. En het mooiste is, ze zijn allemaal met elkaar verbonden door middel van een goed ontwikkeld en goed bewegwijzerd netwerk van fiets- en wandelpaden. Het water van de Bodensee en de omliggende meren zijn perfect voor watersport activiteiten in de zomer. In de andere seizoenen kun je omgeving te fiets of te voet ontdekken. Dit zijn de natuurlijk highlights voor een actieve vakantie:

Hegau
De Hegau is een voormalig vulkanisch landschap ten noordwesten van de Bodensee. Kenmerkend voor het landschap zijn de kegels van de uitgedoofde vulkanen. Trouwens, op de meeste ervan staan ​​de ruïnes van Middeleeuwse kastelen. De grootste en best bewaarde ruïne is de vesting Hohentwiel bij Singen. Deze is overdag te bezichtigen. Vanaf het Hegau gebergte heb je vaak een prachtig uitzicht op de Bodensee landschap.

bodensee-informatie-bergen-varen-zwemmen-vakantieWandelen in Vorarlberg

Er zijn ook tal van wandelpaden in de bergen rondom de Vorarlberg. Door de twee kloven Rappenloch en Arscher Alploch bijvoorbeeld, in de buurt van Dornbirn aan de Bodensee. Beide kunnen worden verkend op vrij gemakkelijke paden, behalve in de wintermaanden. De kleine berg Karren is niet ver van de Vorarlberg, van daaruit heb je weer een heel goed uitzicht over de Vorarlberg zelf.Bregenzerwald

Als je naar Bregenz gaat, kunnen wij je alleen maar van harte adviseren een uitstapje naar de bergen te maken, en dan het liefst naar de Bregenzerwald. Volgens kenners behoren de toppen en dorpen van het Bregenzerwald tot de mooiste plekken van heel Oostenrijk. Een van de hoogtepunten zijn de zonsondergang ritten. Op bepaalde dagen rijden de kabelbanen langer door zodat je de zonsondergang in de bergen kunt meemaken, een fantastische ervaring. Het is aan raden om de zonsondergang  te bewonderen vanaf de Diedamskopf.

bodensee-mountainbiken-fietsen-wandelen-vakantie


Fietsen en mountainbiken

Door het grote formaat van het meer, zijn er ook meerdere soorten landschappen te vinden. Je kunt kiezen voor een vrij vlak gebied, heuvels of bergen. Hierdoor kan elk type fietser of wandelaar een geschikte vakantiebestemming vinden. Je kunt bijvoorbeeld rustig en vlak langs de oevers van het meer fietsen. Of juist de paden van de bergen opzoeken met een mountainbike.

Wil je graag fietsen maar heb je geen ruimte om de fietsen mee te nemen? Ook geen probleem. In veel dorpen zijn wel fietsen en mountainbikes verhuurd.

 

Accommodaties zoals campings, hotels en vakantiehuizen

Het aanbod hotels en accommodaties aan de Bodensee is enorm. Van vakantie appartementen, pensions, kleine familie hotels, tot luxe hotels. Natuurlijk is de locatie bepalend bij het kiezen van de juiste accommodatie. Maar mocht je in een mild jaargetijde gaan, dan kun je er ook voor kiezen om op een camping te verblijven, iets wat heel populair is bij de Nederlanders.

De Bodensee regio is een ideale bestemming voor een kampeervakantie met tent, caravan, stacaravan of camper. In sommige gevallen worden ook stacaravans, boomhutten of ongebruikelijke glamping accommodaties zoals tipi’s of safaritenten aangeboden. Campings met uitzicht op de Bodensee, of met directe toegang tot het meer zijn vaak iets prijziger. Maar deze campings in de buurt van magische plaatsen zoals Konstanz, Lindau of het bloemeneiland Mainau, bezorgen je een magische vakantie in de Bodensee.

 

 

Een Bodensee vakantie met kinderen

De Bodensee is een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor gezinnen. Gezien het prachtige landschap en de vele bezienswaardigheden is dit niet verwonderlijk. Wij hebben de leukste tips voor een Bodensee vakantie met kinderen voor je op een rijtje gezet en je zult versteld staan ​​wat je met kinderen allemaal kunt doen:

Affenberg Salem
Dit dierenpark ligt niet ver van Kasteel Salem en herbergt, zoals de naam al doet vermoeden, ongeveer 200 berberapen in het grote apen buitengebied. Als bezoeker kun je vrij door het gebied lopen en de dieren zien zonder kooien of tralies. Let op; pas op voor eten dat je mee hebt genomen, de apen kunnen behoorlijk ondeugend worden. Kinderen hebben altijd veel plezier op de Affenberg.

bodensee-leuke-activteiten-doen-kinderen

 

Sealife Konstanz
Als het weer niet geweldig is, raden we een reis naar Sealife Konstanz aan. In de aquaria van dit park kunnen je de fascinerende onderwaterwereld verkennen. De ezelspinguïns zijn een bijzonder hoogtepunt. En je kinderen kunnen voor de schattige zeedieren zorgen in het interactieve reddingstation voor schildpadden.

Aquamarijn in Wasserburg
Het openluchtzwembad en het strandbad, direct aan de Bodensee gelegen, is een aanbeveling voor een dagje uit tijdens de familievakantie. Hoogtepunten voor kinderen zijn het kinderbad met glijbaan, de waterpaddenstoel en een in het landschap geïntegreerde waterstroom met fontein en watervallen. Volwassen kunnen ondertussen genieten van het panoramische uitzicht op het meer, de uitlopers van de Alpen en het schiereiland Wasserburg. Als de sprong vanaf het zwemvlot direct in de Bodensee te koud voor je is, is er ook een verwarmd zwembad. Het buitenzwembad heeft ook een kajak-, windsurf- en stand-up paddle school.

Ravensburger Spieleland
Een paar kilometer landinwaarts vanaf de Bodensee, in de richting van Ravensburg, ligt het Ravensburger Spieleland. Je kent de spellen vast wel van Ravensburger Verlag. Dit themapark draait helemaal om al die mooie spellen die je vast nog herinnert van vroeger. Meer dan 70 attracties in acht themawerelden zorgen voor een afwisselende dag voor het hele gezin. Zowel voor kinderen, pubers als volwassenen.

bodensee-vakantie-wat-doen-kinderen

 

Uhldingen reptielenhuis
Het reptielenhuis werd gesticht als een toevluchtsoord voor reptielen die in beslag waren genomen of die door hun eigenaren niet langer verzorgd konden worden. Tegenwoordig is het een attractie aan de Bodensee die vooral populair is bij gezinnen. Hier kun je je vergapen aan exotische slangen, hagedissen, gekko’s en schildpadden uit verschillende continenten.

Dierenboerderij Reutemühle
Op de dierenboerderij Reutemühle in Überlingen maak je kleine dierenliefhebbers heel blij.  Voorzien van een voerzak, mag jouw kind de dieren voeren en leren ze veel over de boerderijdieren en huisdieren. In Überlingen vind je ook de oudste biologische markt aan de Bodensee, met geweldige architectuur en een restaurant waar alles biologisch is. Vooral de voorgerechten zijn een aanrader.

 

Wanneer is de beste vakantieperiode voor dit gebied?

Het klimaat aan de Bodensee is over het algemeen vrij mild. Wat het weer betreft, is de zomer de beste tijd om naar de Bodensee te reizen. Omdat het weinig regent, loopt de watertemperatuur in de Bodensee op tot 25 graden en op warme dagen kun je afkoelen met een duik in het meer. Lente en herfst zijn het beste voor een actieve vakantie, wanneer wandelaars en fietsers de regio kunnen ontdekken bij milde temperaturen.

De gouden herfst met zijn heldere kleurenspectrum is een geweldige tijd om tijdens lange wandelingen en fietstochten van het landschap te genieten. Maar de winter heeft ook zijn bijzondere charme. Aan de winterse Bodensee kun je perfect ontspannen, bijvoorbeeld met ontspannende wandelingen, een bezoek aan de kerstmarkten, een museumbezoek of een dagje wellness in één van de thermale baden van de Bodensee.

bodensee-fietsen-wandelen-vakantie-informatie

 

Meer vakantiebestemmingen bij meren vind je op de pagina over: mooie meren. Of bekijk de pagina’s over Duitsland, het chique Zwitserland of buurland Oostenrijk.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct overzichten van mooie vakanties rond het meer. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaringen met het Bodenmeer? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Ton op 02-07-2022
"Afwisselend gebied"

De Bodensee is wat groot en het gebied is op veel plekken vrij vlak maar verder is het een mooi en afwisselend gebied.

Deel jouw Bodensee-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com