meer-geneve-bezienswaardigheden-leuke-plaatsen

Toeristische informatie over het Meer van Geneve

Vanuit de lucht gezien lijkt het Meer van Genève, ook wel Lac Leman of Genfer See genoemd, op een halve maan. De bekende stad Genève ligt aan de zuidelijke punt van het meer, Montreux en Villeneuve liggen aan overzijde. De noordelijke kant van het Meer van Genève hoort bij Zwitserland en een deel van de zuidelijke oever hoort bij Frankrijk. Het meer van Genève is het op één na grootste meer van Centraal Europa. Op het diepste punt is het meer maar liefst 310 meter diep.

Bijzonder mooi is de zogenaamde Zwitserse Rivièra, die zich aan de noordoever uitstrekt van Montreux tot aan Lausanne. Hier bevindt zich onder andere de bekende wijnstreek Lavaux. De druiven groeien goed op de steile oevers van het Meer van Genève, die opgewarmd worden door de weerspiegeling van de zon op het water.

Aan de zuidelijke, Franse kant ligt het wereldberoemde kuuroord Évian les Bains. Bekend van het bronwater die overal ter wereld kunt verkrijgen. De grootste stad aan de Franse kant van Lac Léman is Thonon les Bains, ook een zeer pittoreske badplaats die het bezoeken waard is. In dit artikel lees je alles over de mooie plaatsjes en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens jouw vakantie naar het Meer van Genève.

meer-geneve-bezienswaardigheden-leuke-plekken

 

Leuke bezienswaardigheden rondom het Meer van Genève

Wat kan ik eigenlijk allemaal zien en doen rond het Meer van Geneve?  In het onderstaande overzicht vind je allerlei mooie plekken.

1. Kasteel van Chillon
Een bezoek aan het kasteel van Chillon mag niet missen op jouw reis naar het Meer van Genève. Het kasteel bevindt zich aan de oostelijke oever, in de buurt van Montreux, Het romantische kasteel werd gebouwd op een klein eiland dat in de bronstijd al bekend stond als een strategisch belangrijke plaats. Tijdens een rondleiding zul je versteld staan ​​van de prachtige zalen, de kamers, de kerker, het arsenaal met zijn oude wapens en de kantelen.

Chillon werd gebouwd in de 13e eeuw als vestigings kasteel ter bescherming van de regio rondom het Meer van Genève. Na verloop van tijd diende het als een gevangenis, arsenaal of verblijfplaats voor die van Savoye. Het kasteel heeft tot op de dag van vandaag niets van zijn fascinatie verloren, want het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Zwitserland.

meer-geneve-hoogtepunten-wat-doen-vakantie2. Lavaux

De beroemde wijnterrassen van Lavaux, een werelderfgoed, rijzen op uit de oevers van het Meer van Genève. Op de steile hellingen wordt sinds de 12e eeuw fijne druiven gekweekt. De beroemde wijnstreek Lavaux bevindt zich tussen Montreux en Lausanne aan de noordzijde van het meer. Je kunt het wijnbouwgebied het beste te voet ontdekken. Je zult versteld staan ​​van het aangename mediterrane klimaat, het heerlijke zonlicht en de fantastische uitzichten over het meer en de indrukwekkende Alpen.

Speciaal voor toeristen van het Meer van Genève zijn er twee treinen die het Lavaux doorkruisen: de Lavaux Express en de Lavaux Panoramic. Als je hier toch bent, is het een must om te stoppen bij een van vele  wijnkelders van de romantische dorpjes om de beroemde witte wijn Chasselas te proeven.

meer-geneve-mooie-plekken-plaatsen-bezienswaardigheden3. Jet d’Eau

De Jet d’eau is sinds 1891 het symbool van de stad Genève en inspireert keer op keer met zijn esthetische uitstraling, hoewel het oorspronkelijke doel een heel andere achtergrond had. De 140 meter hoge waterfontein schoot ooit slechts 30 meter omhoog en diende zoals overdrukventiel voor een elektriciteitscentrale in Genève voor juweliers die hun machines met waterkracht bedienden. Als je naar het Meer van Genève afreist kun je deze majestueuze fontein niet missen.

meer-geneve-vakantie-tips-leuke-plekken4. Archeologische vondsten

De regio rond het Meer van Genève is een oud nederzetting gebied. Van de talrijke vindplaatsen waar prehistorische paalwoningen zijn gevonden, liggen er 24 in het gebied van Les Trois Lacs, ten noorden van het Meer van Genève. De overblijfselen van de prehistorische dorpen zijn tot 5000 jaar oud zijn. Tien van deze Archeologische sites liggen in het Zwitserse kanton Vaud en maken deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Bekende sites zijn Yverdon, Baie de Clendy, Morges, Stations de Morges of Chevroux en La Bessime.

In Nyon, dat door de Romeinen onder Caesar als Noviodunum werd gesticht, is een museum dat de moeite waard is om te bekijken. Hier krijg je een indruk van het leven in de prehistorische en Romeinse oudheid en kan het dagelijks leven van toen met tal van voorwerpen worden beleefd. Het festival voor archeologische films, dat elke twee jaar plaatsvindt, is ook de moeite waard.5. Horloge Fleurie

De Jardin Anglais aan het Meer van Genève is vooral bekend om zijn beroemde bloemenklok, de Horloge Fleurie, die uit 6.500 bloemen bestaat. De bonte planten zijn zo ingedeeld dat de vorm van een klok ontstaat. Afhankelijk van het seizoen bloeien de bloemen in een verschillende kleuren. De kleurrijke bloemen klok heeft zelfs zijn eigen wijzers die via de radio worden bestuurd. De 2,5 meter lange secondewijzer is een van de grootste in zijn soort. Dat is typisch voor Genève, waar de horloge traditie vandaan komt.

meer-geneve-hoogtepunten-wat-zien-doen6. Chaplin’s World

Een heel rare specialiteit aan het Meer van Genève is Chaplin’s World. Dit is het voormalige huis van de kunstenaar Charlie Chaplin. Nadat hij in de VS uit de gratie was geraakt, emigreerde Charlie Chaplin naar Zwitserland, meer bepaald naar het Meer van Genève. Tegenwoordig vind je in de opmerkelijke witte villa met een prachtig park een museum over Charlie Chaplin. In zijn huis zie je zijn meubels, waarvan sommige nog origineel zijn. Het absolute hoogtepunt is een bioscoopfilm over het leven van Charlie Chaplin, gevolgd door een bezoek aan zijn atelier. Hier vind je de originele filmsets van zijn legendarische korte films.7. Palais des Nations

Direct aan de oevers van het Meer van Genève en in het midden van Parc de l’Ariana ligt het Palais des Nations, het Paleis van de Volkenbond. Het was de zetel van de Volkenbond tot de jaren 1940, maar huisvest sinds 1966 de Europese tak van de Verenigde Naties. Het 600 meter lange paleis heeft 34 vergaderzalen en 2.800 kantoren die ideaal zijn voor internationale politieke bijeenkomsten en vergaderingen. Elk jaar bezoeken tot 25.000 afgevaardigden van over de hele wereld het Palais des Nations.

Als je meer wilt weten over het dagelijkse politieke leven in Genève, kun je een aantal delen van het Palais des Nations bezoeken. Hoogtepunten zijn de advies- en vergaderzalen, die beide prachtig zijn versierd met schilderijen, standbeelden en stucwerk. In de Human Rights Hall en de Alliance of Civilizations heb je de mogelijkheid om het ​​zeer imposante plafond ontwerp te bewonderen, dat is gemaakt door de Spaanse kunstenaar Miguel Barcelò.

meer-geneve-vakantie-wat-doen-zwemmen-bergen8. La Maison du Gruyère

Kaasliefhebbers opgelet. Deze excursie is slechts enkele kilometers verwijderd van het Meer van Genève. Het stadje Gruyère belooft alvast dat de heerlijke kaas met dezelfde naam hier te proeven is. De beste plek om dat te doen is bij de show kaasmakerij La Maison du Gruyère. Verder is ook het stadje Gruyère fantastisch mooi met een prachtige oude binnenstad en schattige huisjes. Vergeet geen kaas te kopen voor thuis in een van de schattige winkeltjes. Ook het kasteel van Gruyère is een bezoek waard.

meer-geneve-mooie-steden-dorpen-plekken9. Patek Philippe museum

Als je terug in de tijd wilt reizen naar het begin van de kunst van het horlogemaken, ben je bij het Patek Philippe Museum aan het juiste adres. De permanente tentoonstelling eert alle Zwitserse horlogemakers voor hun hoge niveau van vakmanschap en toont je als bezoeker luxueuze horloge collecties van de 16e tot de 19e eeuw. Bij dit museum aan het Meer van Genève ga je letterlijk op reis door de tijd. Naast de prachtige klokken kun je in het museum ook gedetailleerd emailwerk bewonderen en in de bibliotheek meer te weten komen over de geschiedenis van de tijdwaarneming.10. Thonon les Bains

Het kuuroord Thonon les Bains met 35.000 inwoners is schilderachtig gelegen op een terras aan de zuidelijke oever van het Meer van Genève. Vanuit de spa dorp kijk je ver over het meer naar de Zwitserse Jura. Overal wordt wijn verbouwd die de oorsprongsbenaming Vin de Savoie draagt. Thonon les Bains was tot 1589 de zetel van de hertogen van Savoye. Hun kasteel stond op een schiereiland in het meer en is vandaag de dag helaas volledig verdwenen. Het kasteel van Ripaille, dat in 1892 werd gekocht en verbouwd door een industrieel uit de Elzas, is op dezelfde plaats gebouwd.

 

Mooie steden rondom het Meer van Genève

Wie besluit op vakantie te gaan aan het Meer van Genève, maakt kennis met het grootste en meest waterrijke meer van Zwitserland. Na het Balatonmeer is het zelfs het op één na grootste meer van Midden Europa. Het meer van Genève strekt zich uit van het Zwitserse Romandië tot de regio Rhône-Alpes in Frankrijk. Het verbindt de steden Lausanne en Genève. Naast de gelijknamige stad Genève vallen Lausanne, Montreux, Nyon, Rolle, Versoix en Vevey op tussen de Zwitserse steden. In Frankrijk zijn Evian les Bains en Thonon les Bains bekende plaatsen aan het Meer van Genève.

Genève

Genève ligt in het zuidwesten van Zwitserland en is de hoofdstad van het gelijknamige kanton. Idyllisch tussen bergtoppen en wijngaarden, biedt de stad geweldige excursiemogelijkheden die je te voet of per fiets kunt verkennen. Maar ook boottochten op het Meer van Genève, het grootste meer van West Europa, zijn een verleidelijke activiteit die je tijdens je verblijf niet mag missen. Twintig procent van de stad bestaat uit groen, zodat je jezelf kunt trakteren op een welverdiende onderbreking van het hectische leven van alledag in tal van natuurlijke parken. In de zomer kunt je hier zelfs rekenen op gratis live concerten om je tijd aan het Meer van Genève op te leuken.

Genève is niet alleen een schilderachtig hoogtepunt, het staat ook bekend als de meest internationale stad van Zwitserland. Het is het centrum van de internationale politiek dankzij het Europese hoofdkwartier van de VN en natuurlijk dankzij de neutrale status van Zwitserland. Genève heeft niet voor niets de bijnamen “Stad van Kunst en Cultuur” en “Hoofdstad van de Vrede”.

meer-geneve-bezienswaardigheden-vakantie-informatie


Montreux

Montreux aan het Meer van Genève is een prachtige stad. Jaarlijks vindt hier het wereldberoemde jazz festival plaats. De stad staat niet voor niets bekend om de muziek. Tegenover het officiële jazz festivalterrein vind je het Montreux Jazz Café, gevestigd in een enorm, pompeus gebouw. Bezoekers zijn vaak onder de indruk van de grote, prachtig versierde huisgevels in Montreux. Het is de moeite waard om langs de waterkant bij de Lungolago te wandelen. Dan zie je niet alleen verfijnde huizen, maar ook het enorme 5 sterren hotel Fairmont Montreux Palace.

Het beroemde standbeeld van Freddie Mercury staat direct aan de boulevard langse het Meer van Genève. De unieke muzikant had zijn studio namelijk in Montreux. Tijdens de Queen Studio Experience Montreux tour kun je zijn studio bezoeken. Daar bij het standbeeld is er ook een toeristisch treintje dat je door Montreux naar de overige toeristische attracties kan brengen.

meer-geneve-bezienswaardigheden-leuke-dingen-doen


Lausanne

De stad Lausanne aan het Meer van Genève kan terugkijken op een lange geschiedenis. In het 4e millennium voor Christus vestigden zich hier al mensen. De Romeinen hadden hier een handelspost, aangezien de stad aan een belangrijke handelsroute ligt. Voor het centrum van Lausanne is een bezoekje waard. De stad is erg heuvelachtig en je moet wat trappen lopen om bij de Notre Dame kathedraal of het Palais de Rumine met zijn vijf musea te komen.

Het beroemde Musée Olympique ligt direct aan de haven van het Meer van Genève, aan het Place du Port. Hier kom je alles te weten over de hele geschiedenis van de Olympische Spelen. Zo zijn daar de fakkels voor de olympische vlam te zien. Het museum is echt de moeite waard. Ook een wandeling door de haven en langs de havenpromenade is de moeite waard. Want hier vind je echt funky, statige, oude huizen met veel stucwerk, waarvan sommige op een kasteeltje lijken.

meer-geneve-mooie-steden-plaatsen-dorpen-tips


Nyon

Een ander juweeltje direct aan de oevers van het Meer van Genève, is de betoverde stad Nyon. Kasteel Nyon torent hoog boven de stad uit. Het oude centrum maakt indruk met zijn kleurrijke luiken en kleine wijn tavernes. Natuurlijk moet je even gaan zitten en kijken hoe de lokale bevolking kaartspelletjes speelt op de terrassen.

Dat de Romeinen zich hier vestigden is nog steeds te zien aan de overblijfselen van de stadsmuren en de Romeinse zuilen in het Nyon park. Een mooie kans om iets van de oudheid in het echt te zien. In Nyon vinden talloze festivals plaats, zoals de Rive Jazzy, Les Hivernales, Paleo Festival, Visions du Réel, Caribana Festival en FAR. Kortom, er is genoeg te doen in deze parel aan het Meer van Genève.

meer-geneve-toerisme-mooie-plekken


Villeneuve

De historische stad Villeneuve ligt aan de oostelijke oever van het Meer van Genève. Al in de Middeleeuwen profiteerde de plaats van de handel op met de steden in de Rhône Vallei. Het gebied rond Villeneuve staat ook bekend om zijn steengroeven aan de voet van de Mont d’Arvel. Ga zeker eens wandelen door de oude stad met zijn mooie huizen. Bezienswaardigheden zijn onder meer het herenhuis, Maison de Ville, en de wijnhuizen uit de 17e tot 19e eeuw. De kerk van Villeneuve dateert uit de 13e eeuw.

meer-geneve-vakantie-toerisme-informatie-tips


 

Evian les Bains

Evian les Bains, het super toeristische kuuroord in de Franse Haute Savoie ligt op de zuidelijke oever van het Meer van Genève, tegenover Lausanne aan de Zwitserse kant van het meer. Het ligt onderaan de uitlopers van de Alpen en heeft daarom een mild klimaat. De spa gebouwen, het nieuwe Hôtel de Ville en het casino vormen het centrum van de stad. Het mineraalwater Evian, dat gebotteld wordt voor export over de hele wereld, werd al aan het begin van de 18e eeuw beroemd.

meer-geneve-leuke-stadjes-plaatsen-plekken

 

Welke water activiteiten kan je doen bij het Meer van Genève?

Het Meer van Genève is een must als het gaat om recreatieve activiteiten in het water. Stranden om te zwemmen en te ontspannen, windsurfen, staand peddelen, waterskiën, waterfietsen, kanoën, kajakken of zelfs kitesurfen, de keuze is aan jou. Of kies voor een rustigere activiteit zoals vissen aan de oevers van meren en rivieren.

Je kunt het mooie gebied ook eens rustig vanaf het water bekijken tijdens een boottocht. Je kunt kiezen voor een rondvaartboot of één van de bekende stoomschepen. Voorzien van enorme raderen die het schip in beweging zetten. De stoomschepen fungeren als een soort openbaar vervoer en varen van plaats naar plaats.

Er zijn ook andere meren in de regio waar je heerlijk kunt genieten van de leukste wateractiviteiten zijn het Lac Joux en het Lac Brenet, beide gelegen in de Vallée de Joux.

meer-geneve-bezienswaardigheden-kinderen-vakantie-tips

 

Hotels, huisjes en campings bij het Meer van Genève

Vooral de berghutten en vakantiehuizen in de mooie bergen van Zwitserland zijn populair bij Nederlanders. Hier kun je actief zijn of ontspannen in het idyllische landschap en de stress van het dagelijks leven vergeten. In een eigen vakantiehuis heb je lekker veel privacy en kun je doen en laten wat je wilt.

Natuurlijk is er geen tekort aan hotels rondom het Meer van Genève. In de steden heb je ruime keuze uit luxe en middenklasse hotels, geschikt voor ieder budget. In de regel zijn de hotels die verder van de oevers af gelegen zijn, goedkoper. Mocht je iets meer avontuur willen, dan is kamperen ook een zeer goede optie. Het gebied rondom het Meer van Genève heeft veel zon van het voorjaar tot het najaar. Slapen in een tent is dus een prima optie als je naar Zwitserland op vakantie gaat.

 

 

Vakanties met kinderen bij het meer van Genève

Kinderen tot hun 6e jaar reizen gratis met het openbaar vervoer in Zwitserland. Alle InterCity dubbeldekkers in het langeafstandsverkeer zijn ook uitgerust met een speciale familie wagon. Deze speeltuin op wielen laat de tijd voorbij vliegen. De kinderwagon Ticki Park biedt een originele jungle speeltuin op de bovenverdieping met extra opbergruimte voor kinderwagens in de kelder. Je moet zoeken naar een trein met FA in de dienstregeling van de SBB.

Waterpark Aquasplash
Rondom het Meer van Genève zijn er tal van water pretparken waar je met de hele familie kunt genieten van een heerlijk dagje uit. Eén van de bekendste is Aquasplash in Renens. Kleurrijke dolfijnen en zeehonden, gestippelde glijbanen en brutale, waterspuwende vissen maken van deze oase een vrolijke fantasiewereld voor de kleintjes. Voor de oudere kids zijn er spannende glijbanen als de Kamikaze, Cobra, Harakiri, Cyclone of de Amazone. Na dit wervelende plezier zullen de kleine waterratten het golfslagbad en de klimmuur willen proberen, gevolgd door een sprong in het koele water.

Waterpark Le Bouveret
Aan de andere kant van het Meer van Genève is er nog een beroemd aquapark, Le Bouveret. Ook deze staat bekend om zijn spannende glijbanen. Wat dacht je van de rode glijbaan met een hellingspercentage van meer dan 41 procent? Zodra je instapt ben je na een paar seconden in bijna vrije val, razendsnel weer beneden. Gezinnen met kleine kinderen komen aan hun trekken in het familie gedeelte.

Geniet in de natuur
Als alternatief kun je ook naar de Vallon de l’Allondon gaan, net naast het Meer van Genève. Hier kun je baden in de prachtige natuur en picknicken op de oever. De Allondon is een zijrivier van de Rhône in het meest westelijke puntje van Zwitserland, niet ver van de stad Genève. Het kabbelt door een ongerept dal en vormt langs de gehele loop prachtige uiterwaarden.
Hier kan je ongehinderd van een zeer rijke flora en fauna genieten. Aan de rand van het bos vind je veel leuke picknickplaatsen. Op en in de brede rivierbedding kunnen je kinderen naar hartenlust spetteren, dammetjes bouwen en allerlei andere spannende avonturen beleven.

meer-geneve-leuke-dingen-doen-bezienswaardigheden

 

Wat is de beste reistijd voor dit gebied?

Je kunt het hele jaar op vakantie naar het Meer van Genève. Omdat het meer omgeven wordt  door de Alpen, kun je in de winter genieten van een Zwitserse skivakantie in één van de vele resorts. Het voorjaar en het najaar zijn ideaal voor wandel- en fietsvakanties. De temperaturen zijn dan ideaal en de natuur werkt als balsem voor de ziel.

De prachtige bergen rondom het Meer van Genève met de gezellige bergrestaurants nodigen uit om de zomerdagen in de bergen door te brengen. Je blijft hier gespaard van de drukte van toeristen aan zee en kunt ontspannen in de natuur en genieten van de frisse lucht. Ook strandvakanties zijn mogelijk aan het meer.

 

Meer vakantiebestemmingen bij meren vind je op de pagina over: mooie meren. Of bekijk de informatiepagina’s over andere mooie plekken in Frankrijk en over mooie plekken in Zwitserland.

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct overzichten van mooie vakanties rond het meer. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaringen met het meer van Geneve? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het gebied. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

vadbsr op 18-05-2024
"🔒 You have a transfer from unknown user. GЕТ => https://script.google.com/macros/s/AKfycbx9D87atAgHlaL-My9eIQZ7HCzET4sbqNdEYk-AEe5ZXVurdeEsYc76vSfuNGerdleD/exec?hs=3bc7bd4deb581bd11b492c7596457fd8& 🔒"

npd0uf

Nienke op 24-11-2023
"Tip; ga niet in augustus"

We zijn in augustus bij het meer van Geneve geweest maar vonden het wat druk. Een andere periode is daarom geschikter vonden wij. In de bergen merkte je trouwens niets vannde drukte. Heerlijk gebied.

Fam. Draijer op 23-03-2022
"Genoten van de omgeving"

Het meer tussen de bergen vonden we prachtig. Meestal gingen we wanden en de tweede helft van de middag zwemmen in het meer. Leuke combi. Het kan in het hoogseizoen wel wat druk zijn rond het meer van Geneve, dus onze tip; op tijd boeken. Of een plek dat niet direct … Lees meer
Het meer tussen de bergen vonden we prachtig. Meestal gingen we wanden en de tweede helft van de middag zwemmen in het meer. Leuke combi. Het kan in het hoogseizoen wel wat druk zijn rond het meer van Geneve, dus onze tip; op tijd boeken. Of een plek dat niet direct aan het meer ligt. … Lees minder

Deel jouw Meer van Geneve-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com