peru-mooiste-plekken-bezienswaardigheden

Handige toeristische informatie over Peru

Als je denkt aan Peru, dan denk je al snel aan de Machu Picchu. Dit is één van de meest populaire plekken in Peru, een ruïnestad van de Inca’s. Net als de Machu Picchu zijn er veel plekken in het vakantieland waar de invloeden van de Inca’s nog steeds zichtbaar zijn. Peru wordt ook wel het land van de Inca’s genoemd. Dit maakt het land uniek en trekt veel toerisme. Naast de Inca’s staat Peru ook bekend om de lama’s en alpaca’s. Die zie je op veel foto’s van het land voorbij komen.

Daarnaast maken de veelzijdige landschappen het land tot wat het is. Je kunt er van alles vinden. Van een woestijn tot een berglandschap en van een jungle tot uitgestrekte stranden. Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en grenst onder andere aan Bolivia, Chili, Brazilië, Colombia en Ecuador. De hoofdstad van het land is de stad Lima en er wordt Spaans gesproken.

Peru is een veelzijdig land. Dat heeft het mede te danken aan de geografie van Peru. Het land is onder te verdelen in 3 verschillende klimaten en regio’s. Aan de westkust van het land heerst een woestijnklimaat, in het noorden het tropische Amazonegebied en in het zuiden vind je het Andesgebergte. Het Andesgebergte is één van de hoogste bergketens in de wereld.

Op deze pagina vind je handige overzichten met de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden in Peru. Ook krijg je uitleg over het klimaat en de beste reisperiode.

peru-wat-te-doen-vakantie

 

Leuke vakantiegebieden in Peru

Het land Peru heeft meerdere leuke gebieden. Als toerist kan je je er erg goed vermaken en genieten van diverse landschappen. Je hoeft je in Peru in ieder geval niet te vervelen, er zijn genoeg mooie plekken te zien.

Het Andesgebergte

De Andes in Peru bestaat uit twee grote bergketens: de Cordillera Oriental en de Cordillera Occidental. In dit berggebied vind je veel soorten flora en fauna. Er zijn veel diersoorten die in het gebergte leven. Het staat bekend om diepe kloven, de diepste ter wereld. In het gebied is vooral de condor erg bijzonder. Daarnaast leven er lama’s in het wild en zijn er zelfs wilde poema’s.

peru-andes-toeristische-attracties-tips


De Colca Canyon

Een spectaculair gebied in Peru is de Colca Canyon. Als je de tijd hebt, is het meer dan de moeite waard om naar deze canyon te gaan. Dit is namelijk de diepste canyon van de wereld. Nog dieper dan de welbekende Grand Canyon in Amerika. In de kloof van de canyon zitten gaten, die worden de colca’s genoemd.

Het ligt in het Andesgebergte in het zuiden van Peru. Ongeveer 160 kilometer van de stad Arequipa. Via die stad is de vallei bereikbaar de route ernaar toe is betoverend mooi. De Colca vallei staat bekend om de vele soorten vogels die er leven. Voornamelijk de Andes Condor is bekend. Ook heb je er reuze kolibries.

peru-mooiste-bezienswaardigheden-plaatsen-gebieden


Het Amazonegebied

Het noorden van Peru ligt in het Amazonegebied. Dat gebied heeft oneindig veel rivieren en een ongekende biodiversiteit. Het aantal plant en diersoorten is enorm, nog steeds worden er nieuwe soorten ontdekt. Voor flora en fauna ben je hier dus aan het juiste adres. Ook kun je er veel dieren spotten. Denk bijvoorbeeld aan apen, dolfijnen, zeekoeien, veel soorten vogels en vissen. Bedreigde diersoorten leven er ook. Een bekend reservaat om te bezoeken in het Amazonegebied van Peru is het Pacaya Samiria reservaat. Via het water is het gebied te bereiken.

peru-leuke-dingen-doen-zien


Het Titicacameer

Ga je naar Peru, dan is een bezoek aan het Titicacameer erg leuk om op de agenda te zetten. Dit is een groot meer in het zuiden van het land op de grens met Bolivia. Het ene deel van het meer ligt in Peru en het andere deel in Bolivia. Bijzonder aan dit meer is dat het op 3812 meter boven zeespiegel ligt en nog steeds bevaarbaar is. Je kunt er met bootjes op varen. Het meer heeft licht zout water en er zijn veel eilandjes te vinden. Op sommige eilanden wonen kleine groepen mensen.

peru-mooiste-plaatsen-plekken


De Uros Eilanden

De Uros eilanden liggen in het Titicacameer. Dit zijn eilanden gemaakt van riet waar de zogeheten Uros-indianen leven. De bewoners maken van alles met het riet, zowel huizen als boten. Dat riet groeit langs de oevers van het meer. Vanuit Puno kun je de eilanden bezoeken. De Uros indianen kwamen oorspronkelijk op de eilanden terecht omdat ze de Inca’s wilden ontvluchten. Als toerist kun je tegenwoordig bij de mensen verblijven en ervaren op welke manier ze op de eilanden leven.


De Ballestas Eilanden

Lijkt het je leuk om een plek te bezoeken in Peru waar je een enorme biodiversiteit hebt, dan zijn de Ballestas eilanden the place to be. Er zijn heel veel soorten vogels en andere dieren. Van zeeleeuwen tot pelikanen en van pinguïns tot wilde gieren. Het aantal pinguïns op de Ballestas eilanden neemt wel af met de jaren.
Vanuit de havenstad Paracas kun je de eilanden goed bereiken. Je hebt zelfs kans om onderweg dolfijnen in de zee te zien. Zowel voor jong als oud een leuke bestemming om eens een kijkje te nemen.

peru-eilanden-hoogtepunten-vakantie


Cordillera Huayhuash

Voor liefhebbers van steile bergen en meren, kan het Cordillera Huayhuash gebergte een leuke plek zijn om tijdens je vakantie te bezoeken. Het ruige natuurgebied biedt je mooie natuurverschijnselen zoals gletsjers, hemelsblauwe bergmeren, rotsige bergpassen, beken en besneeuwde bergtoppen. De tijd lijkt in dit gebied wat te hebben stil gestaan. Dit kan je onder andere zien in de authentieke bergdorpjes waar je mooi de cultuur van Peru kunt terug zien.

peru-vakantie-bestemmingen-gebieden


 

Nationaal Park Paracas

In het zuiden van Peru vind je een bijzonder natuurgebied. Het is namelijk een woestijn aan de zee.  Het heeft de naam Nationaal Park Paracas en is uitgegroeid tot een toeristische plek. Het “woestijn-gevoel” is namelijk iets wat veel toeristen wel eens willen ervaren. Zeker omdat je een woestijn in een groen land als Peru niet zo snel zal verwachten.

Tijdens verschillende soorten excursies kan je een stukje van de woestijn gaan verkennen. Ook kan je naar de felgekleurde stranden. Het zijn rustige, lange stranden met een donkerbruine kleur. Samen met de aangrenzende lichtgele woestijn, zorgt dit voor een bijzondere kleurcombinatie.

Vanuit dorpjes in de omgeving kan je verschillende excursies ondernemen. Maar er zijn ook wat restaurantjes en het Tello museum. Hier kan je allerlei informatie krijgen over de natuur en cultuur van het natuurpark.

mooiste-plekken-peru-gebieden

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Peru kan interessant voor je zijn.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Peruaans gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

De mooiste steden en plaatsen van Peru

Naast de mooie plekken en gebieden in het land, zijn er ook een groot aantal steden die zeker een bezoekje waard zijn. In steden kom je pas echt meer te weten over onder andere de cultuur, historie, levenswijze van Peruanen, oude gebouwen en de traditionele keuken. Zeker een bezoekje waard dus om het land echt te leren kennen. Dit zijn de vier meest populaire steden van het land: Lima, Cuzco, Arequipa en Iquitos.

Lima

Lima is de grootste stad én hoofdstad van Peru. De stad ligt aan de westkust van Peru, op de plek waar de Rimac rivier uitmondt in de zee. Lima is een echte wereldstad. In de stad kun je zowel voor moderne als traditionele plekken terecht. Houd je van oude gebouwen? Dan zijn er genoeg kerken en musea. Een bekende kerk is het kerk en klooster van San Francisco. Het bijzondere aan deze kerk is dat het in het verleden ook als begraafplaats is gebruikt. Er zijn speciale catacomben waar mensen werden begraven.

Een andere culturele en mooie plek in de stad is het plein Plaza San Martin. Hier staat tevens het standbeeld van San Martin. Een ander bekend plein heet Plaza de Armas. Dit staat ook wel bekend als het centrale plein en wordt ook wel Plaza Mayor genoemd.

Lima kent een rijke geschiedenis als stad. Zo was het ooit een belangrijke plaats vanwege de handel en is er ook ooit een deel van de stad verwoest door een aardbeving. Er vonden onafhankelijkheidsoorlogen plaats met Chili en later werd het onveilig gemaakt door de guerrillabeweging van Sendero Luminoso. Toch was er ook veel plaats voor urbanisatie en raakte de stad steeds meer in trek. Voor de economie is het echt een middelpunt. Er is veel industrie te vinden en tegenwoordig is er veel gewerkt aan infrastructuur en veiligheid.

Vanuit Lima kun je de rest van het land goed bereiken. Ook eilanden zijn vanaf de hoofdstad te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de Palomino eilanden, waar je veel zeeleeuwen kunt spotten in het wild. Daarnaast is de hoofdstad op het gebied van gastronomie erg populair. Je vindt er de beste restaurants met allerlei kookkunsten.

peru-mooie-steden-plaatsen-vakantie


Cuzco

Veel mensen vinden Cuzco de mooiste stad van het land. Het staat ook wel bekend als Cusco en ligt in het zuidoosten van Peru. Cuzco heeft als stad dezelfde naam als de regio. Naast Lima is dit één van de grootste steden in het land en een plek waar veel toeristen komen. Waar Lima de echte hoofdstad van het land is, wordt Cuzco vaak gezien als de archeologische hoofdstad van Peru. Je kunt vanuit Cuzco namelijk makkelijk de Machu Picchu bereiken. Als je naar Peru gaat, moet je dat immers wel gezien hebben en daar is een bezoekje aan de stad Cuzco dus ook voor nodig. En gelukkig is een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard.

Het is een hoger gelegen stad. Het ligt op een hoogte van 3360 meter in het Andes gebergte. Voor sommige bezoekers is dat even acclimatiseren in de bergen bij Cuzco. Het kan erg benauwd aanvoelen om zo hoog te verblijven. Vooral als je een hike gaat maken of je op een manier in gaat spannen wordt het aangeraden om eerst een paar dagen aan de hoogte te wennen. Over het algemeen wennen veel mensen eerst 3 dagen aan de hoogte voordat ze een hike maken naar de Machu Picchu. Tijdens het wennen hoef je je in de stad gelukkig niet te vervelen.

Op het moment dat je in Cuzco arriveert, zijn de Inca muren vaak het eerste dat opvalt. Daarnaast heeft Cuzco een lange geschiedenis en mooie karakteristieke bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan de kathedraal, meerdere musea, mooie oude kerken en bruisende straten. Genoeg te beleven. Ook kun je vanuit Cuzco de ‘Maras’ bezoeken, dit is een plek waar sinds de tijd van de Inca’s al zout wordt gewonnen. En heb je er uitstapjes naar de mooie ‘Rainbow Mountains’. Al met al kun je wel stellen dat er genoeg te beleven valt in Cuzco. Niet gek dus dat toeristen hier vaak langer verblijven dan dat ze op voorhand in gedachten hadden.

peru-toeristische-attracties-hoogtepunten


Arequipa

Als je de kaart van Peru bekijkt, ligt Arequipa in het zuiden van het land. Het is een erg grote stad en het ligt boven het zeeniveau, op een hoogte van 2325 meter. Net als Cuzco in het Andes gebergte. In Arequipa kun je terecht voor de mooiste toeristische plekken. De oude karakteristieke bouwwerken zijn nog goed bewaard gebleven. Het centrum heeft veel knusse en oude straatjes met huizen in vrolijke kleuren. Ook staat er een bekend klooster, het Santa Catalina klooster.

Het bijzondere is wel, dat de stad is omgeven door vulkanen. Er staan 3 grote vulkanen om Arequipa: de Pichu Pichu, de Misti en de Chachani. Ook zijn er veel aardbevingen in de stad. Dit is dan ook de reden dat er relatief weinig hoge gebouwen in Arequipa te vinden zijn.

peru-vakantie-informatie-toerisme


 

Iquitos

In tegenstelling tot de eerder genoemde steden, ligt Iquitos in een compleet ander deel van Peru. In de Loreto-regio om precies te zijn. In het noordoosten van het land. Het ligt in het Amazonegebied. Iquitos zelf is omgeven door drie verschillende rivieren; de Amazone zelf, de Itaya en de Nanay.

Het bijzondere aan de stad is het gebrek aan infrastructuur om er te komen. Over het algemeen kun je Iquitos slecht bereiken. Het staat erom bekend dat dat via de normale autowegen niet mogelijk is. Vaker wordt er gekozen voor een boot of vliegtuig om er te komen. De stad ligt in het tropische gebied en wordt steeds populairder bij toeristen. Het vormt een startpunt voor reizen door het Amazonegebied.

 

Het afwisselende klimaat

Peru is erg veelzijdig. Je vindt er onder ander een woestijn, tropische gebieden en een gebergte. Dit maakt dat het land in principe meerdere klimaten kent. Over het algemeen is het in Peru warm, maar niet zozeer zonnig. Eerder zelfs vochtig zou je kunnen stellen. In de maanden december en januari is het erg gunstig om het land te bezoeken. Op dat moment is er weinig regen en is de temperatuur erg aangenaam.

In het noorden heb je het Amazonegebied, waar een tropisch klimaat heerst. Dit wordt ook wel het tropisch regenwoudklimaat genoemd. Het staat erom bekend dat het er erg vochtig is, warm is en er veel regen valt. Toch verschilt dat per seizoen. Van juni tot eind september is het er relatief droger dan in de rest van het jaar.

Aan de westkant van Peru, aan de kust dus, heerst weer een ander klimaat. Dit kan beter worden omschreven als een woestijnklimaat. Dat wil echter niet zeggen dat het er altijd droog en warm is. Vooral als je wat zuidelijker aan de westkust komt, kunnen de temperaturen behoorlijk kelderen. Ook heb je in dit gedeelte van het land vaak te maken met mist en bewolking vanaf de kust. Garúa is de naam voor de hardnekkige mist in dat deel van het land.

Ga je verder naar het zuiden, dan kom je in het Andes gebergte terecht. Het klimaat in dat deel van het land is lastig te omschrijven. Het wordt vaak vergeleken met een koud woestijn of steppeklimaat of een gematigd zeeklimaat.

peru-leuke-plaatsen-highlights-rondreis

 

Het traditionele eten en drinken van Peru

Denk je aan het eten van Peru, dan denk je al snel aan Ceviche. Ceviche is een gerecht met verse rauwe vis. Voor het marineren wordt er limoensap gebruikt. Soms wordt het geheel aangevuld met blokjes tomaat, rauwe ui en mais. Het is maar net waar de kok zich door laat inspireren. Er zijn tegenwoordig veel verschillende varianten van Ceviche. Door de limoen krijgt het gerecht een vrij zure smaak en het is snel klaar te maken.

Waar Peru ook om bekend staat, is het eten van cavia’s. Veel mensen hebben daar zo hun eigen mening over. Het is een van de meest bekende vleesgerechten van het land en het Andes gebergte. De cavia’s en het gerecht dat ermee wordt gemaakt wordt Cuy Cuy genoemd. De naam is geïnspireerd op het geluid van de dieren. Het dier wordt op de barbecue klaargemaakt en het is nog goed te zien dat het een cavia is geweest. Daarom laten veel mensen het links liggen en vertikken ze het om Cuy Cuy te proberen.

Een derde gerecht dat in Peru regelmatig op het menu staat is Lomo saltado. Lomo saltado is een vleesgerecht. Dit lijkt bijna op een gerecht uit de Aziatische keuken. Het zijn gebakken biefstukreepjes met wat groente en een saus van azijn, sojasaus en nog meer kruiden. Samen worden alle ingrediënten geroerbakt.

 

De rijke geschiedenis van Peru

Peru is het land van de Inca’s. Het was jarenlang het rijk van deze bevolkingsgroep. Tot het moment kwam dat de Spanjaarden het land binnenvielen. Vanaf 1572 werd het land door Spanjaarden veroverd en bestuurd. Pas in 1821 verliet Spanje het land als bestuur en werd Peru onafhankelijk. Toen wisselden militaire en burger besturen elkaar af, waren er meerdere pogingen tot democratie en kwamen er veel verschillende dictators aan de macht. Ook was er nog een oorlog met Spanje omdat de Spanjaarden nog een eiland van Peru in hun bezit hadden. Met behulp van buurlanden won Peru deze strijd. Met Chili heeft Peru ook nog oorlog gevoerd. Het buurland viel namelijk 2 regio’s in het zuiden van Peru binnen. Dat waren kostbare gebieden vanwege de zoutwinning. Die strijd heeft Chili gewonnen.

 

De cultuur in Peru

De Peruaanse cultuur is een mix van een Spaanse, Zuid Amerikaanse en traditionele cultuur van inheemse bevolkingsgroepen zoals de Inca’s. Er worden in het land meerdere talen gesproken. Naast Spaans is namelijk ook Quechua een belangrijke taal in het land die nog veel mensen spreken. Er zijn hiernaast nog tientallen andere talen die in het land voorkomen. Vooral in het Amazonegebied en Andesgebergte vind je veel verschillende talen die door kleinere groepen mensen wordt gesproken.

De stijl van de meeste architectuur en gebouwen in grote steden heet de Mestizo-stijl en de indeling van steden werd veel gebaseerd op de Barok en Renaissance stijl die de Spanjaarden meebrachten. Het geloof dat overheerst in het land is katholiek.

peru-klimaat-natuur-cultuur-veiligheid

 

Praktische informatie voor je Peru vakantie

Door de grote verschillen tussen Nederland en Peru, is een goede vakantievoorbereiding geen overbodige luxe. Zo ben je goed op de hoogte van de cultuur, veiligheid, klimaat en regelgeving. De onderstaande praktische informatie biedt je al een goede basis.

• De meest gesproken talen zijn het Spaans en het Quechua. Een deel van de Peruanen spreken ook redelijk goed Engels.

• De netspanning is 220 Volt waarbij andere stopcontacten worden gebruikt dan wij gewend zijn. Het is dus handig om een wereldstekker mee te nemen.

• Bij aankomst in Peru dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Een visum is niet nodig. Wel krijg je bij aankomst een (gratis) toeristenvisum. Zonder visum mag je maximaal zes maanden in het land blijven.

• De seizoenen zijn in Peru net andersom ten opzichte van bij ons. Zo is het tijdens onze winter, in Peru zomer. Tijdens onze zomertijd is het in Peru zeven uur vroeger.

• Het officiële betaalmiddel is de is de Nieuwe Sol. Maar je kan ook geregeld met Dollars betalen. Deze kan je bij banken pinnen. Veel banken zijn echter alleen ’s ochtends geopend. Betalen met een creditcard is in veel gevallen niet mogelijk.

• Er wordt een vaccinatie geadviseerd en soms zelfs verplicht. Actuele informatie vind je via de website van de GGD.

• Het openbaar vervoer is vrij goed geregeld in Peru. Maar omdat veel inwoners er van afhankelijk zijn, zijn de bussen en treinen vaak flink vol. Daarom kiezen veel toeristen voor een rondreis per bus of auto.

• Voor kortere afstanden kan je ook kiezen voor een taxi. Kies daarbij alleen voor taxi’s van officiële bedrijven. Tip: spreek voor aanvang van de rit een duidelijk prijs af.

• Het is een vrij veilig land. Wel moet je oppassen voor zakkenrollers en tasjesdieven. Ook is het verstandig om pinnen vooral in banken te doen.

peru-mooie-plekken-informatie

 

Wanneer is de beste reistijd voor deze vakantie?

In Peru kun je het hele jaar reizen. De temperatuur schommelt niet zoveel gedurende het jaar. Als je dan toch de meest gunstige periode aan wilt wijzen om Peru te bezoeken, is dat in onze zomermaanden. De maanden van mei tot en met oktober zijn erg gunstig voor een reis door Peru.

Het type klimaat verschilt per gebied. Net als in andere landen zal het klimaat aan de kust anders zijn dan in de hoger gelegen binnenlanden. Zo is er in het bekende Andes gebergte vaak zware regenval tijdens de periode van december tot en met maart. De beste periode om richting het Andes gebergte te trekken voor bijvoorbeeld de Machu Picchu en de Inca Trail, zijn de maanden juni tot en met september.

 

Is een vakantie in Peru veilig?

Veel mensen vragen zich af hoe het met de veiligheid gesteld is in Peru. Zuid-Amerikaanse landen staan bekend om de criminaliteit. Peru is een veilig land om door te kunnen reizen. In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen is de criminaliteit goed te vermijden zodat je op een aangename manier het land kunt verkennen. Het is echter altijd handig om je gezond verstand te gebruiken en alleen op de plekken te komen waarvan je weet dat het er veilig is. Voor het meest recente reisadvies over het land is het slim om een kijkje op internet te nemen.

Daarnaast worden enkele vaccinaties aangeraden voor als je het land wilt gaan bezoeken. Een vaccinatie tegen DTP, Gele koorts en Hepatitis A worden geadviseerd. Ook is het handig om op voorhand research te doen naar de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen tegen Malaria.

peru-wat-doen-leuke-dingen

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Peru kan interessant voor je zijn.

 

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per Peruaans gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Peru? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Peru-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com