peru-vakantie-bestemmingen-gebieden

Wat te doen in Peru? De leukste bezienswaardigheden

Als je eenmaal een bezoek aan Peru gaat brengen, kunnen verschillende bezienswaardigheden niet over worden geslagen. Bepaalde hoogtepunten in het land zijn uniek en een bezoek meer dan waard. Denk bijvoorbeeld aan de Machu Picchu, Nazcalijnen, Vinicunca en Huacachina.

Ontdek wat je kan gaan doen tijdens je vakantie dankzij dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Peru.

1. Machu Picchu
De Machu Picchu is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Peru. De Inca Stad staat op vele ansichtkaarten en is hét beeld dat je voor je ziet als je denkt aan Peru. De Machu Picchu is een eeuwenoude ruïne van een Inca stad. Al voor een lange tijd was de stad verlaten en in het jaar 1866 werd het herontdekt. Het mooie is dat de stad nog zo goed bewaard is gebleven ondanks alle aardbevingen en weersomstandigheden in het gebied.

Het ligt in de regio Cuzco. Onder leiding van een gids kun je via het Inca Pad richting de Machu Picchu komen. Dat is een fikse hike. Het wordt ook wel de Inca Trail genoemd. Er is een beperkt aantal bezoekers dat per dag het pad mag bewandelen. Je moet ook een entreekaartje kopen om het te mogen bezoeken. Als je er zeker van wilt zijn dat je de bezienswaardigheid kunt bezoeken, is het slim om al ver van tevoren je entreekaartje te kopen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het kan er immers erg druk zijn. Jaarlijks trekt het ongeveer 2 miljoen toeristen. Omdat het gebied in de bergen ligt, wordt ook aangeraden om eerst een paar dagen aan het klimaat te wennen voordat je aan de hike gaat beginnen.

peru-mooie-plekken-plaatsen-bezienswaardigheden2. De Nazcalijnen
In de stad Nazca kun je een bezoek brengen aan de Nazcalijnen. Dit is één van de meest populaire en bijzondere bezienswaardigheden van het land. De lijnen zijn namelijk op een mysterieuze wijze tot stand gekomen. Het is nog steeds niet bekend wie dat gedaan heeft en hoe dat tot stand is gekomen. In de woestijn zijn er geometrische tekeningen zichtbaar. Vanwege de grootte van de tekeningen zijn ze vooral goed zichtbaar vanaf hoogte. Sommige tekeningen hebben een omtrek van wel 300 meter.

Dat zijn tekeningen van verschillende figuren, sommige zijn slechts gemaakt in een geometrische vorm en andere tekeningen stellen dieren of vogels voor. Vanuit de lucht zijn de tekeningen goed zichtbaar. Je kunt daarom een bezoek brengen aan diverse uitzichttorens of een tocht maken met een vliegtuig.

peru-mooiste-bezienswaardigheden-plekken-vakantie3. De Rainbow Mountains
Een andere bijzondere plek in Peru die de moeite waard is om te bezoeken, zijn de Rainbow Mountains. De plek staat ook wel bekend onder de naam Vinicunca en bevindt zich in het Andesgebergte van het land. Het is een berg van 5200 meter hoog met een breed palet aan kleuren. Daarom worden het de regenboog bergen genoemd. De kleuren worden veroorzaakt door het gesteente van de berg in combinatie met ijzeroxide, zwavel en kopersulfaat.

Vanuit de stad Cuzco kun je de gekleurde bergen bereiken. Als je gaat wandelen is dat een hike van meerdere dagen om er te komen. Er worden ook mogelijkheden aangeboden om Vinicunca te bereiken met een paard. Onderweg is de kans groot dat je alpaca’s tegenkomt.

peru-highlights-vakantie-informatie4. De woestijn van Huacachina
Peru heeft ook een woestijn. In die zandwoestijn ligt Huacachina. Dat is een kleine oase rondom een meer met palmbomen waar ook een klein dorpje gevestigd is. Alleen de plek is al uniek om te bezoeken. Zeker tijdens de mooie zonsondergang.

Wat ook leuk is aan de woestijn van Huacachina, zijn de activiteiten die je er kunt doen. Je kunt er een rit maken met een buggy door de woestijnen. Dat is vergelijkbaar met een achtbaan en een unieke manier om de woestijn te verkennen.
Een andere mogelijkheid is sandboarden. Dat kun je vergelijken met snowboarden, maar dan op zand in plaats van sneeuw. Op een bord kun je van de zandduinen af boarden naar beneden. Als je niet veel ervaring hebt met het snowboarden kun je ook liggend naar beneden.

peru-wat-doen-zien-vakantie5. Zoute vijvers van Maras

Een hele andere bezienswaardigheid zijn de zoutvijvers in de buurt van de plaats Maras. Het ligt 40 kilometer ten noorden van de stad Cusco, in het zuiden van Peru. Het gebied staat vooral bekend om de mooie natuur en de Inca-geschiedenis.
Waaronder de zoute vijvers die worden gebruikt voor het verkrijgen van zout. na de verdamping van het water, kan na ongeveer een maand, het zout van de bodem en wanden worden geschraapt. Er ontstaan drie kwaliteitssoorten zout.
Door de bijzondere ligging op een steile berghelling, zijn de vijvers uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van het gebied.

peru-klimaat-veilig-toerisme-informatie

 

 

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Peru.6. Islas Ballestas

Vanuit de westelijke kustplaats Paracas, kan je per boot een tochtje naar de eilandengroep Islas Bellestas maken. Het doel van de boottocht is niet om aan land te gaan maar om vanaf het water de vele dieren te gaan bekijken. Op de eilandjes leven namelijk dieren als zeeleeuwen, Jan van Genten, pelikanen, pinguïns, aalscholvers en meeuwen kunt zien. Je kunt ze duidelijk zien op de rotsige eilandjes.

Net na het vertrek vanuit de haven van Paracas naar de eilandjes, vaar je langs een enorme tekening in de duinen. Het is één van de belangrijkste geogliefen van het land. Hoe het grote geoglief is ontstaan, is nog steeds niet duidelijk.

peru-eilanden-hoogtepunten-vakantie7. De diepste kloof ter wereld

In de zuidelijke binnenlanden ligt het bekende dorp Cruz del Condor. Het is vooral bekend omdat er meerdere hoogtepunten van Peru te zien zijn. Waaronder de diepste kloof ter wereld, de Colca Canyon. De kloof is namelijk meer dan 1000 meter diep en zal je echt versteld doen staan.

Rond de Colca Canyon kan je mooi wandelingen en trektochten maken. Daarbij zal een gids je leiden en kan je onderweg overnachten. Wanneer je tot rust wil komen, kan het leuk zijn  om dit eens te gaan doen. Bij het dorp zijn meerdere aanbieders van deze tochten.

Eén van de andere highlights van het gebied zijn de condors. Enorme roofvogels met een spanwijdte van wel drie meter. Met name in de ochtend heb je vrij veel kans om de enorme dieren te zien zweven.

peru-mooiste-bezienswaardigheden8. Het hoge Titicacameer

In het uiterste zuid oosten van het land, bij de grens met Bolivia, ligt de stad Puno. Het is een levendige plaats dat leuk kan zijn om eens te zien. Toch bezoeken de meeste toeristen Puno niet voor de stad. Maar als uitvalsbasis naar het aangrenzende Titicacameer. Dit is namelijk het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Het ligt namelijk op maar liefst 3860 meter hoogte.

Maar de enorme hoogte, is niet de enige reden waarom het meer zo bijzonder is. Een andere belangrijke reden is de aanwezigheid van de Uros stam. De 300 stamleden wonen namelijk op drijvende eilanden gemaakt van riet. Doordat het riet echter vrij snel weg rot, wordt het riet geregeld aangevuld. Een bijzonder gezicht; drijvende eilanden van riet met daar op het grote gewicht van huizen en mensen.

Je kunt ook het eiland Amatani bezoeken. Wees gerust, dit is een gewoon eiland. Je kunt er overnachten en genieten van de mooie natuur. Het overnachten kan bij families in eenvoudig accommodaties. Een originele en bijzondere ervaring. Veel bezoekers kiezen er tijdens hun verblijf voor om voor zonsondergang de berg met de heilige tempel Pachatata te beklimmen.

Ook kan je een tochtje maken naar het eiland Taquile. Een cultureel uitstapje want je kan zien hoe authentiek men hier nog leeft. Zo zijn zowel de vrouwen, als de mannen, veel aan het weven en breien.

peru-mooiste-plaatsen-plekken9. De stad Cuzco

Naast de mooie Peruaanse natuur, kan het ook leuk zijn om wat steden en plaatsen te gaan zien. Een aanrader kan de zuidelijke stad Cuzco zijn. Het is een levendige stad met allerlei winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook kan je er verschillende architectonische hoogstandjes gaan bekijken.

Maar Cuzco staat vooral bekend als startpunt van een bezoek aan het Andes gebergte en de bekende Machu Picchu. Daardoor zullen veel toeristen de stad tijdens hun vakantie bezoeken.

peru-toeristische-attracties-hoogtepunten10. Inca-stad Ollantaytambo

Vlakbij het bekendste hoogtepunt van Peru, de Machu Picchu, ligt een andere bezienswaardigheid. Het is de historische Inca-stad Ollantaytambo. Het is de laatste overgebleven stad uit het Inca rijk. Uiteraard gaat het puur om ruïnes van de 13e eeuwse gebouwen. Zo kan je er nog gedeelten van gebouwen, smalle straatjes en irrigatiekanalen bekijken.

Het nabij gelegen dorp Ollantaytambo, is ook een veel bezochte plek. Het is namelijk een handige overnachtingsplek voor toeristen die de befaamde Machu Picchu gaan bezoeken. Het is een gezellig stadje waar de authentieke cultuur nog duidelijk zichtbaar is. Zo dragen veel inwoners nog de traditionele kleding.

peru-mooie-hoogtepunten-zien11. De bijzondere jungle-stad Iquitos

In het uiterste noorden van Peru vind je de grootste stad ter wereld dat niet via een weg bereikbaar is. Het ligt namelijk middenin een dichtbegroeide jungle zonder wegen. Daarom kan de stad alleen lopend, per boot en per vliegtuig worden bezocht. Desondanks is Iquitos een grote en welvarende stad. Het centrum is behoorlijk druk en hectisch. Net buiten de stad sta je echter al meteen in een oase van rust.

Iquitos heeft leuke toeristische bezienswaardigheden zoals de markt, het drijvende dorp Belén, vele straatartiesten, het strand aan het Quistococh meer, het Plaza de Armas plein en indianenstammen in de rondom gelegen jungle.

Veel toeristen bezoeken de stad als beginpunt voor een ontdekkingstocht door de jungle. Uiteraard met een gids.

peru-highlights-wat-doen12. De oude ruïnes van Chan-Chan
De stad Trujillo is een kleurrijke stad met een koloniaal historisch centrum. Je kunt er highlights zien zoals historische beelden, het Plaza de Armas plein en de kathedraal. Veel historische panden zijn gerestaureerd waardoor de stad een nette uitstraling heeft.

Maar je kunt meer leuke dingen doen in dit gebied. De stad is vaak namelijk niet de belangrijkste bezienswaardigheid. Dat is zijn de oude ruïnes van Chan-Chan. De overblijfselen van de vroegere hoofdstad van het Chimú-rijk. Je vindt het op enkele kilometers afstand van het centrum. Ooit woonden er ongeveer 30.000 mensen in de keizerlijke hoofdstad. Een verovering door de Inca’s bracht daar echter verandering in.
Tegenwoordig vinden veel toeristen het een verrassend mooie bezienswaardigheid.

peru-bezienswaardigheden-info-tips

 

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te zien en doen in Peru. Hieronder kan je ter inspiratie alvast allerlei rondreizen bekijken.

Tip: mis ook zeker niet de handige pagina over de mooiste plekken in Peru.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com