keulen-bezoeken-tips

 

De mooiste bezienswaardigheden van Keulen

Ontdek hier wat je zoal in de stad kunt gaan doen tijdens je bezoek.

1. Dom van Keulen
De dom van Keulen is één van de bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen tijdens een stedentrip in de stad. Het is een neogotisch gebouw, welke al eeuwenlang als het hart van de stad wordt gezien. De kathedraal steekt namelijk ver boven de stad uit door de 157 meter hoge torens. Vanuit deze torens kan je ook een mooi uitzicht ervaren over de stad.

De originele glas-in-lood ramen in de kathedraal zijn ontwikkeld in de 14e en 16e eeuw. De kathedraal is aan de binnenkant rijk versierd. Daarom is de kathedraal ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht gekomen.
De kathedraal is vrij te bezoeken voor het publiek. Alleen voor de schatkamer moet je entreetickets halen bij de kassa. Ook voor de toren heb je een ticket nodig.

keulen-dom-hoogtepunten2. Altstadt

Het meest historische gedeelte van Keulen is de oudste wijk van de stad. Deze valt daarom ook wel onder de naam Altstadt. Het is de wijk die rondom de Dom ligt en je kan hier alleen te voet komen. In dit gebied zijn meerdere winkels, restaurants en terrasjes te vinden. Je zal hier dus altijd veel gezelligheid vinden.

De smalle straatjes zijn voorzien van keien, waardoor het soms iets lastiger lopen wordt. Dankzij deze keien heb je wel een historisch gevoel. In Altstadt zijn er ook een groot aantal musea te vinden. Denk aan het Ludwig Museum of het Romeins-Germaans Museum.

De Alter Markt en Heumarkt zijn ook meer dan de moeite waard. Ieder jaar vind je op de Alter Markt ook de kerstmarkt. In de wintermaanden heb je hier dus nog extra gezelligheid door de kraampjes en lichtjes.

keulen-kerstmarkt-centrum3. Uitzicht over de stad

Een uitzicht over de stad mag uiteraard niet ontbreken als je in Keulen op vakantie bent. Niet alleen kan je dit uitzicht vinden bij de Dom. Er is namelijk nog een plek waar je een goed uitzicht over de hele omgeving krijgt. Je kon hiervoor in eerste instantie naar het hoogste uitkijkplatform van de stad. Dit is de 266 meter hoge communicatietoren, Colonius genoemd. Op 166 meter hoogte ligt het observatieplatform. Dit platform is echter sinds 1999 gesloten.

Er zijn echter nog genoeg andere opties om van het uitzicht te genieten. Denk aan de kabelbaan die over de Rijn loopt. Deze is ontstaan in 1957 en is een plek voor jong en oud. De baan is 935 meter lang en heeft 50 cabines. Alleen in de wintermaanden is deze gesloten.

Je kan ook naar het dak van de KölnTriangle gaan. Dit is een kantoorgebouw van 103 meter hoog. Je hebt hier een vrij uitzicht over de binnenstad van Keulen, maar ook op de Dom en de Rijn.

keulen-highlights-zien4. Hohenzollernbrücke

De Hohenzollernbrücke is een van de bezienswaardigheden die direct opvalt in de stad. Het is een oude spoorbrug, welke al vanaf de 20e eeuw over de Rijn gebouwd is. Je herkent de brug al van ver door de drie bogen. Op de brug is er ruimte voor een groot aantal voertuigen. Ook is er een speciale plaats voor voetgangers, zodat je hier ook veilig overheen kan lopen.

De brug is versierd met een groot aantal sloten in verschillende maten. Dit zijn de sloten die door toeristen en verliefde stelletjes opgehangen zijn. Vergeet vooral niet in de avonduren naar deze brug te gaan. De bogen zijn dan mooi verlicht en laten de brug nog meer opvallen. Vooral bij fotografen is deze brug daarom geliefd. Ook kan je vanaf hier de zonsondergang goed zien.

keulen-brug-tips5. Museum Ludwig

Museum Ludwig is een museum waar je met het gehele gezin kan genieten van kunst. Ook kan je hier meer leren over de geschiedenis van de stad en een aantal specifieke onderwerpen kan vinden. In het museum hangt en staat voornamelijk de moderne en hedendaagse kunst van Keulen.

De diversiteit geeft een breed publiek voldoende om te ontdekken. Vooral de Popart en Russische Avant-garde kunstwerken zijn een echte aanrader volgens de experts die het museum hebben bezocht. Ook is in het Ludwig Museum een grote verzameling van de werken van Picasso terug te vinden. Deze moet je dus ook niet over het hoofd zien.

keulen-wat-doen-museum6. Rheinauhafen

Rheinauhafen is een gebied dat nog niet zo lang bestaat. Het is namelijk één van de stadsvernieuwingsprojecten, waardoor het gebied een geheel nieuwe bestemming heeft gekregen. De plek is voornamelijk gebaseerd op oude tradities, maar dan gemengd met moderne punten.

Van oorsprong was het een havengebied van de stad. Dit is nog goed te zien aan de oude havenkranen, welke nu vooral museumstukken zijn geworden. De oude elementen geven het gebied net wat extra’s.

De Kranhaus-gebouwen zijn er in moderne architectuur bij gebouwd, waardoor er een goede mix ontstaat. De drie bouwwerken samen vormen een kraan. Het is vooral een plek waar je goed rond kan lopen. Ook kan je de nieuw aangelegde jachthaven ontdekken. Als het slechter weer is, is een bezoek aan de twee musea een goede oplossing. Zowel het Imhoff-Schokoladenmuseum en het Deutsches Sport & Olympia Museum liggen namelijk ook in dit gebied.

keulen-bezoeken-info7. Belgische Viertel

Het Belgische Viertel is het Belgische stadsdeel van Keulen. Deze bevindt zich rondom de Brüsseler Platz en wordt gezien als één van de leukste wijken van de stad. De straatnamen staan allemaal in het teken van de Belgische plaatsnamen. Ook zijn er een aantal Nederlandse namen terug te vinden, zoals de Brabanter Straße, Limburger Straße en de Maastricht Straße.

De wijk is vooral geschikt om even flink te shoppen. Ook kan je hier kunst bewonderen, welke door de lokale bewoners wordt gemaakt. Er zijn veel lokale winkeltjes te vinden, waardoor je dus niet alleen bij de moderne merken naar binnen hoeft te stappen. Je kan echt op een ontdekkingstocht gaan en iedere keer zie je weer iets nieuws in de straten van de wijk.8. Hahnentorburg

De Hahnentorburg is één van de middeleeuwse gebouwen, welke na de Tweede Wereldoorlog overeind is gebleven. Het is de middeleeuwse stadspoort, welke vandaag de dag in het moderne Keulen staat. Het geeft daarom een mooi contrast met de rest van de stad. De twee enorme torens zorgen ervoor dat je jouw ogen uitkijkt.

Vroeger was de Hahnentorburg de toegangspoort tot Keulen en onderdeel van een 8 kilometer lange ommuring. De stadspoorten zijn behouden gebleven, dus deze kan je nog altijd bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je de poort alleen vanaf de buitenkant kan bewonderen. Voor de stadspoort is van november tot aan kerst ook een mooie kerstmarkt waar je een bezoek aan kan brengen.

keulen-bezienswaardigheden-centrum9. Farina Haus Duftmuseum

Het Farina Haus Durftmuseum is de oudste operationele parfumfabriek ter wereld. Deze fabriek is namelijk sinds 1708 in gebruik en de Italiaanse parfumeur Johann Maria Farina heeft hier al verschillende parfums ontwikkeld. De cijfers 4711, ook een merknaam van Eau de Cologne, kom je niet alleen bij het museum tegen, maar ook in de rest van de stad. Keulen staat immers niet voor niets bekend als de stad der geuren.

Je kan het museum bezoeken en de verschillende geuren ontdekken die in de fabriek zijn ontwikkeld. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor naar de hogere verdiepingen van de fabriek moet gaan. Het enige waar je nooit achter zal komen, is het recept om jouw eigen parfum te kunnen maken.10. Groß St. Martin

Een laatste bezienswaardigheid op de lijst, is Groß St. Martin. Het is een kerk, die meer dan de moeite waard is om te bezoeken. De Romaanse kerk is enorm en valt vooral op door de vier hoektorens die aan de kerk bevestigd zitten. De kerk heeft al veel te verduren gehad. Denk aan de aanvallen in de Tweede Wereldoorlog, waarna een deel van de kerk weer gerestaureerd moest worden.

Het interieur is voornamelijk in de romaanse stijl gebouwd. Het zijn sombere muren en weinig versieringen. In de crypte van de kerk zie je de Romeinse fundamenten, van waaruit de eerste versie van de kerk opgebouwd was.

keulen-wat-zien11. De creatieve Ehrenfeld wijk

Ooit was de wijk Ehrenfeld een wat grauwe arbeiderswijk. Tegenwoordig is het vooral een plek voor creatievelingen. Je vindt er namelijk allerlei kunstgalerijen, boetiekjes, restaurants en hippe bars. Maar er is ook veel streetart te zien. De ooit grauwe muren, zijn opgefleurd met allerlei soorten streetart.
Grote bezienswaardigheden heeft de wijk niet maar het kan wel een leuke plek zijn om even sfeer te proeven. Wel kan je een bezoekje brengen aan Bunker K101. Ooit een bunker, tegenwoordig een kunstgalerie.

keulen-attracties-ehrenfeld12. Verken de highlights per fiets

Net als veel Duitse steden, is ook Keulen zeker geschikt om per fiets te gaan ontdekken. Met een fiets kan je op een leuke en snelle manier, veel leuke plekken zien. Heb je geen zin om zelf een leuke route te moeten vinden? Dan kan je ook kiezen voor een fietstour met een gids. Zo hoef je niet te zoeken en krijg je onderweg de nodige toeristische informatie over de stad.13. Phantasialand

Wil je na je citytrip nog wat extra actie? Dan kan je pretpark Phantasialand bezoeken. Het ligt namelijk vlakbij Keulen waardoor het handig gecombineerd kan worden. Het is een prachtig pretpark, mede dankzij de ver doorgevoerde aankleding. Maar Phantasialand heeft ook voor alle leeftijden, vele mooie attracties te bieden.

phantasialand-keulen-attracties14. De kabelbaan

Je kan de Rijn oversteken via één van de bruggen maar ook kiezen voor een tochtje in een kabelbaan. Deze brengt je op een leuke manier van het Zoo station naar Rhein Park station. Onderweg kan je genieten van mooie uitzichten. Ook ’s avonds is de verlichte stad de moeite waard om van boven te bekijken.

De kabelbaan heeft een lengte van 935 meter en 50 cabines.15. Chocolademuseum

Zowel voor kinderen als volwassenen, kan het chocolademuseum een leuke attractie zijn. Bijna een garantie tot succes want het museum wordt per jaar gemiddeld door maar liefst 600.000 mensen bezocht. Daarmee is het één van de populairste culturele bezienswaardigheden van Keulen.

In het moderne museum kan je van alles leren over het heden en verleden van chocolade. Van cacaobomen tot een productielijn en van kunstwerken van chocolade tot een enorme chocoladefontein. Het is er allemaal te zien.

Je vindt het chocolademuseum ligt op een kade langs de Rijn, op ongeveer 20 minuten lopen vanaf het hoofdstation.

keulen-chocolade-museum

Bron: chocolademuseum Keulen

 

Via de volgende links kom je op andere interessante pagina’s. Zoals over de nabij gelegen regio Sauerland of het overzicht van leuke Duitse steden.

 

 

© 2024 SuggestMe.com