warschau-polen-stedentrip-vakantie-informatie

De leukste bezienswaardigheden en plekken in Warschau

Warschau is een stad omgeven door groen en vol met prachtige monumenten, kerken en musea. De meest bekende bezienswaardigheden in Warschau zijn de Oude Stad, het Koninklijk Kasteel en het kasteelplein. Deze zijn op duizenden foto’s terug te zien, maar nog zoveel mooier om in het echt te ontmoeten. Om het jou wat makkelijker te maken hebben wij een lijstje gemaakt met de mooiste en leukste bezienswaardigheden en plekken in de stad.

1. De wijk Stare Miasto
Doordat Warschau in de tweede wereldoorlog gebombardeerd is was er enorm veel verwoesting in de stad. Inmiddels zijn veel gebouwen weer in hun oorspronkelijke glorie herbouwd, wat heeft gezorgd voor de wijk Stare Miasto. Het prachtige Stare Miasto is het historische centrum van Warschau en staat vol mooie gebouwen, allemaal in verschillende bouwstijlen. Zodra je de wijk binnenloopt kom je op het grote slotplein terecht. In de gebouwen langs dit plein vind je gebouwen in Gotische, Barok en Neo Classicistische stijl. Als architectuurliefhebber kun jij je hier ontzettend goed uitleven.
Daarnaast vind je hier ook veel kleurrijke vakwerkhuizen en gezellige steegjes die je zelf kunt gaan ontdekken. Ook het oude marktplein is een aanrader om te gaan bezoeken, Rynek Starego Miasta. Dit plein staat net als het slotplein zijn langs dit plein kleurrijke huizen te vinden, net als talloze restaurantjes en terrasjes.

warschau-stedentrip-bezienswaardigheden-tips2. Sint Johanneskathedraal

In het oude gedeelte van de stad is ook de Sint Johanneskathedraal te vinden. Op de plaats van deze kathedraal stond ooit een houten kerk, die later vervangen werd door de Sint Johanneskathedraal. Deze 14e eeuwse kerk is een van de oudste kerken van Warschau en is schitterend om van binnen en van buiten te bewonderen.

warschau-polen-vakantie-overnachten-bezienswaardigheden


 

3. Het Koninklijk Paleis
Als je op het slotplein bent kun je ook een bezoekje brengen aan het schitterende Koninklijk Paleis. Net als veel andere delen van de stad werd dit paleis in de tweede wereldoorlog bijna helemaal verwoest. Sindsdien is het rode paleis weer opgebouwd en te bewonderen tijdens een bezoek aan de stad. In het paleis kun je veel over de geschiedenis van Polen leren en is te zien hoe de Poolse koningen uit de 16e en 18e eeuw in het paleis woonden. Zo kun je een kijkje in de verschillende vertrekken nemen en portretten van de koningen bekijken. Daarnaast hangt het paleis ook vol met prachtige schilderijen uit de 18e eeuw en zijn er verschillende rondleidingen die je kunt volgen.

warschau-mooie-plekken-dingen-bezienswaardigheden4. Wilanówpaleis

Aan de rand van Warschau is het prachtige Wilanówpaleis te vinden. Vanaf het centrum is dit ongeveer 20 minuten rijden en je kunt het paleis ook met de bus bezoeken. Oorspronkelijk werd het paleis als zomerwoning voor koning Jan Sobieski gebouwd. Voor het paleis werd inspiratie opgedaan uit Italiaanse villa’s, wat heeft geleid tot een prachtig paleis dat je misschien doet denken aan het Paleis van Versailles. In het paleis kun je zien hoe de koning leefde en de verschillende vertrekken bewonderen. Deze ruimtes worden gesierd door kunstwerken, plafondschilderingen en antieke meubels, waardoor het een hele verademing is.

Rondom het paleis zijn schitterende tuinen gelegen waar je tijdens je bezoek doorheen kunt wandelen. Hier vind je geurige rozentuinen, kun je door het labyrint lopen en verschillende standbeelden bewonderen.

warschau-polen-leuke-bezienswaardigheden-hoogtepunten5. De Koninklijke Route

Als je een indrukwekkende route door de stad wilt lopen is de Koninklijke Route een echte aanrader. Deze route begint op het slotplein in het oude gedeelte van de stad en brengt je langs mooie straten zoals Nowy Świat en Krakowskie Przedmieście. De route eindigt bij het Wilanówpaleis. Tijdens deze route wandel je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad, zoals paleizen, kerken en parken. Daarnaast geniet je tijdens deze route van de groene natuur in de stad, evenals de gezellige pleinen en schilderachtige straatjes. De perfecte manier dus om de stad te verkennen.6. Lazienki Park

Het Lazienki Park is één van de mooiste en oudste parken van Warschau, ten zuiden van het centrum. Het is een prachtig stadspark waar je even kunt ontsnappen van de drukte van de stad en helemaal tot rust kunt komen. In het park kun je naar verschillende monumenten en vijvers wandelen. Zo vind je hier bijvoorbeeld het Chopin monument, gelegen aan een vijver. Hier worden op zondag pianoconcerten gegeven met muziek van de componist. Daarnaast zijn in de tuin ook verschillende paleizen te vinden, zoals het Lazienki Paleis, net als het Royal Lazienki Museum.

warschau-polen-stedentrip-mooiste-plekken-bezienswaardigheden7. De Vistula rivier

Een andere fijne plek om even te genieten wat wat rust en natuur, is langs de Vistula rivier. deze loopt langs het centrum maar is desondanks een goede plek voor wat rustige ontspanning. Langs de rivier liggen namelijk wandelpaden en parkjes. Ondertussen kan je genieten van de uitzichten en de scheepvaart.
Maar naast rust, vind je er ook gezellige drukte. Bijvoorbeeld bij de strandpaviljoens of tijdens één van de concerten die geregeld in de parken worden georganiseerd.8. Beeld van de zeemeermin

Overal in de stad kom je de afbeelding van een zeemeermin tegen. Het symbool van de stad. Dit is ontstaan door de legende waarin een zeemeermin na een lange tocht, ging uitrusten aan de oevers van de Wisła rivier in de stad. De zeemeermin werd echter gevangen genomen om te gaan zingen voor publiek. Gelukkig hebben vissers haar vervolgens weer bevrijd. Als dank heeft de zeemeermin beloofd om de vissers te beschermen in geval van nood. Dat is ook de reden dat de zeemeermin wordt uitgebeeld met een schild en zwaard.

Je komt de zeemeermin onder andere tegen als groot beeld op het plein in het historische centrum. Geen grote bezienswaardigheid maar toch leuk om even bij langs te lopen.

warschau-polen-toerisme-informatie


 

9. Monument voor de opstand van Warschau
Een ander beeld in het oude centrum is het Monument voor de opstand van Warschau. Dit beeld staat sinds 1989 in het centrum en is geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het Poolse verzetsleger. Dit leger kwam in verzet tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij hebben dapper gevochten tegen het Duitse leger. Mede doordat er geen steun van de Sovjet Unie kwam, werd het verzetsleger na 63 dagen verslagen.

Meer informatie over deze bijzondere actie, kan je vinden in het Museum van de Opstand van Warschau. Eén van de populairste musea van de stad.

warschau-bezienswaardigheden-mooie-plekken10. Paleis van Cultuur en Wetenschap

In het centrum van de stad, vlakbij de moderne wolkenkrabbers, staat het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Een historisch en hoog gebouw dat een groot contrast vormt met de wolkenkrabbers.
Het mooie gebouw werd in de jaren 60 cadeau gedaan door de Sovjet Unie. Tegenwoordig is het niet meer in gebruik als paleis maar vind je er theaters, bioscopen en musea. Ook kan je genieten van het uitzicht over de stad vanaf het uitkijkplatform op 115 meter hoogte. Het palei vormt door het uiterlijk en de verschillende mogelijkheden, een bekende en populaire bezienswaardigheid.

warschau-stedentrip-informatie-mooie-plekken11. Dierentuin

Een leuke bezienswaardigheid met kinderen is de dierentuin van de stad. De grote dierentuin bestaat al sinds 1928 en heeft ondertussen een groot aanbod van dieren te bieden. Je kunt er namelijk maar liefst ruim 500 diersoorten bekijken. Het Ogród Zoologiczny Warszawski is bijna een garantie tot succes. Zo vind je er onder andere het grootste haaienbassin van Polen.

De dierentuin is te vinden in het centrum en heeft een rijk verleden. Niet alleen als dierentuin maar ook als schuilplaats voor onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.12. Fryderyk Chopin Museum

Voor liefhebbers van muziek en geschiedenis, kan het Fryderyk Chopin Museum een interessant uitje zijn. Je krijgt er een goed beeld van het leven van de bekende Poolse componist. Het is een interactief museum waardoor het ook voor kinderen best leuk kan zijn.

warschau-musea-activiteiten-doen-hoogtepunten


Het grote aanbod van musea

Warschau heeft opvallend veel musea. Hierdoor vinden veel toeristen wel een museum over een onderwerp dat men interessant lijkt.  Je kan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan:

• POLIN (museum over de historie van Poolse joden)
• Warschau Uprising Museum (museum over de Poolse opstand tijdens de WO II)
• Copernicus Science Center (wetenschapsmuseum)
• Nationaal Museum (allerlei informatie over Polen)
• Pools Leger museum
• Fotografiemuseum
• Pawiak Gevangenis museum
• Museum over een communistisch leven
• Neon museum
• Museum over Poolse militaire technologie
• Spoorweg museum
• Zacheta Nationaal kunstmuseum13. Bekijk de stad eens vanaf het water

Heb je even genoeg gelopen? Dan kan je de stad ook eens vanaf het water bekijken tijdens een rondvaart. De Vistula rivier loopt langs het centrum en allerlei mooie gebouwen en is dus een leuke route voor een rondvaart. Je hebt keuze uit verschillende rondvaartboten. Tijdens een wandeling over de boulevard op de kade, kom je verschillende aanbieders tegen.

Onderweg krijg je vaak de nodige informatie over de stad. Zo krijg je meteen een beter beeld bij de achtergrond van Warschau.

warschau-wat-doen-leuke-plekken14. De stad per fiets verkennen

Niet alleen lopend en vanaf het water, ook per fiets kan je Warschau gaan verkennen. Een leuke en snelle manier om allerlei hoogtepunten en leuke plekken te zien. Je kunt zelf je route bepalen of je door de stad laten laten met een gids. Deze kan je onderweg allerlei extra weetjes vertellen over de leuke plekken die je tegen komt. Daarnaast heeft een gids als voordeel dat hij of zij je ook de minder bekende bezienswaardigheden kan laten zien.

Via de volgende link kom je op de pagina met informatie over: fietstours door Warschau.

 

Baja Bikes banner algemeen 250x250

 

 

Zoals je ziet heeft de stad genoeg hoogtepunten te bieden voor een stedentrip van meerdere dagen dagen. Een weekendje weg kan zelfs wat te kort zijn door de vele interessante bezienswaardigheden.

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Warschau

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

Toeristische informatie over Warschau

Warschau is de wonderlijke hoofdstad van Polen die steen voor steen herbouwd is. Het is een stad die in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest werd, maar daarna uit de as verrees. Dit maakt van Warschau een unieke stad, gelegen op belangrijke handelsroutes in het centrum van Europa. In de stand vind je ontzettend veel contrasten, zoals historische monumenten, moderne architectuur, kleurrijke vakwerkhuizen en nog veel meer. Daarnaast is ook goed te zien hoe de oosterse en westerse invloeden elkaar hier ontmoeten.

Wat zeker een bezoekje waard is, is Stare Miasto, het oude stadscentrum. In het centrum zijn veel gezellige restaurantjes, pleinen en straatjes te vinden. Daarnaast is ook het Lazienki Park een aanrader. Hier maak je de mooiste wandelingen en kom je heerlijk tot rust. Ook het Wilanówpaleis is zeker een bezoekje waard. Hier is te zien hoe de koningen van vroeger leefden. Al met al valt er ontzettend veel te zien en te beleven en is er in de stad volop historie en cultuur te beleven.

In het centrum vind je een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen in de Warschau.

warschau-polen-vakantie-wat-doen-zien

 

Winkelen en cultuur snuiven

Tijdens een stedentrip naar Warschau is de Krakowskie Przedmiescie ook een grote aanrader. Hier kun je shoppen en cultuur snuiven in één. Het Krakowskie Przedmiescie is een boulevard die ook onderdeel is van de Koninklijke Route en heeft veel leuke bezienswaardigheden. Zo vind je hier verschillende dure huizen, chique panden en leuke winkeltjes. Als je van shoppen houdt is ook de markt een aanrader. Zo kun je de markthallen van Hala Mirowska bezoeken die de oorlog overleefd hadden. Deze markthallen zijn nog authentiek en staan vol met leuke kraampjes waar je streekproducten kunt kopen.

warschau-winkelen-centrum-leuke-plekken-vakantie

 

Het uitgaan in Warschau

Wat je misschien niet wist is dat Warschau ook een echte studentenstad is. De grootste universiteit van Polen ligt namelijk in deze stad. Er is dan ook een dynamisch uitgaansleven in de stad. De meeste nachtclubs en hippe tentjes zijn in de oude stad en in het stadsdeel Praga te vinden. Naast de uitgaansgelegenheden zijn er ook veel stadsbars waar je kunt genieten van live volksmuziek. Hier heb je keuze uit ontzettend veel verschillende soorten wodka en word je soms bediend in serveersters gekleed in klederdracht.

 

 

Overnachten in leuke hotels in Warschau

Warschau stikt van de leuke en mooie hotels. Of je nu meer van chique hotels bent of gewoon een hotel met een ruime en moderne kamer, er is aanbod genoeg. Om het zoeken naar hotels wat makkelijker te maken hebben wij enkele hotels voor je uitgezocht en een handig lijstje gemaakt waar je uit kunt kiezen!

Vienna House Mokotow Warsaw
Een echte aanrader is het 4-sterrenhotel Vienna House Mokotow Warsaw. Dit is een uniek hotel waar staal en beton worden afgewisseld met hout en warm wol. Het decor van het hotel is hierdoor zeer behaaglijk en heerlijk comfortabel. In dit hotel waan je je in luxe en kun je genieten van badkamers die aanvoelen als kleine spa-ruimtes. Als je wilt kun je hier ’s ochtends een lekker ontbijtje eten en tot rust komen in de lobbybar waar je geniet van heerlijke cocktails en koffiespecialiteiten.

Moxy Wasaw Praga
In de oude wijk Praga is het Moxy Warsaw Praga hotel gelegen. Dit hotel is onderdeel van een nieuw complex en voelt erg modern aan. Net als in het Vienna House Mokotow Warsaw hotel is dit hotel voorzien van een gezellige hotellobby waar je kunt ontspannen. Hier kun je de bekende Moxy cocktail drinken en het hotel volledig in je opnemen. De kamers hier zijn erg industrieel en modern aangekleed, wat het hotel een aanrader maakt voor iedereen die van moderne architectuur houdt.

Hotel Warszawa
Als je van meer luxe wilt genieten is een overnachting in het Warszawa hotel een aanrader. Dit 5-sterrenhotel torent boven de hoofdstad uit en is voorzien van de meest majestueus en elegant ingerichte kamers. Daarnaast zijn in dit hotel twee restaurants te vinden, volledig in oude stijl ingericht. Hier kun je ook plaatsnemen op het grote terras en genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Warschau. Om het plaatje compleet te maken vind je in het hotel ook een spa- en wellnesscentrum net als een fitnesscentrum.

Hotel Arche Geologiczna
Het Hotel Arche Geologiczna is een modern en industrieel ingericht 3-sterrenhotel. Het hotel ligt in de wijk Włochy, in de buurt van een vliegveld. Naast een restaurant vind je in dit ook een gezellige loungebar waar je aan het einde van de dag kunt neerstrijken. De hotelkamers van dit hotel hebben een modern uiterlijk en zijn van alle gemakken voorzien.

 

De geschiedenis van Warschau

Zoals al eerder genoemd is Warschau na de oorlog steen voor steen heropgebouwd. De stad is aan de hand van oude schilderijen, afbeeldingen en foto’s opnieuw opgebouwd tot de stad die we nu kennen. Dit laat duidelijk zien hoeveel de Polen van hun hoofdstad houden.

Ondanks dat bijna de hele stad verwoest was, is er veel historie in de vorm van monumenten bewaard gebleven. De historie is voornamelijk in het centrum de ‘Oude Stad’ terug te zien. Hier zijn gebouwen te vinden met de mooiste gevels in barok- en renaissancestijl, staan enkele gotische kerken en staat ook een schitterende kathedraal. Daarnaast kun je ook wandelen langs de verschillende verdedigingswerken. Ook zijn er historische musea in de stad te vinden, zoals het Koninklijk Paleis en het Museum van Warschau. Als je hier bent geweest en de geschiedenis van de stad begrijpt zal je met nog meer bewondering van de stad genieten.

Overal is terug te zien hoe trots de Polen op hun land en op Warschau zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de restauratie van het Koninklijk Kasteel, wat door giften van het volk mogelijk was. Het Poolse volk is daarnaast ook erg gezellig. Dit is voornamelijk aan de gemoedelijke sfeer in de oude stad en de vele winkeltjes te zien. Hierdoor heeft de stad een gezellig karakter waar jij je helemaal in thuis zult voelen!

Dankzij deze bijzondere geschiedenis en de herstelwerkzaamheden in de stad heeft UNESCO Warschau tot werelderfgoed bekroond. De herstelwerkzaamheden werden in 1980 uitgevoerd en de stad werd opnieuw opgebouwd zoals het er in de 17e en 18e eeuw uitzag. Deze reconstructie is de enige die op de werelderfgoedlijst een plekje heeft gekregen.

warschau-leuke-wijken-buurten-toerisme

 

Wat is een goede reisperiode voor deze stedentrip?

Niet elke stad is in elke periode geschikt als vakantiebestemming. Meestal is het klimaat daar de oorzaak van. Warschau kan eigenlijk elke periode leuk zijn voor een stedentrip. In het voorjaar en de zomer uiteraard door het mooie weer. Maar in het najaar en de winter kan de stad juist extra sfeervol zijn. Zeker het oude gedeelte van het centrum. Hier is tijdens de herfst- en wintermaanden leuke feestverlichting en er worden kerstmarkten georganiseerd. Dit maakt de stad weer net even wat gezellig.

Houd er wel rekening mee dat de temperaturen ’s winters in de stad gemiddeld rond het vriespunt liggen.

 

Ontdek de Poolse keuken

Als je lekker wilt tafelen zijn er genoeg restaurants in Warschau te vinden. Waar je ook van houdt, er zijn genoeg modieuze restaurants waar je lekker kunt een. De Poolse keuken bestaat uit vele soepen, stoofpotten, vleesschotels en compotes. Alle maaltijden worden op een eigentijdse manier gekookt en zitten vol smaak.

Toen Polen nog geen lid was van de Europese Unie lagen de prijzen om uit eten te gaan een stuk lager dan bij ons. Sindsdien zijn de prijzen helaas omhoog geschoten, waardoor het soms moeilijk kan zijn om een goedkoop restaurantje te vinden. Toch is het eten in Warschau zeker het geld waard en kun je heerlijk van de Poolse keuken genieten.

Een multiculturele keuken

Van oorsprong is de Poolse keuken zeer multicultureel. Dit komt doordat er naast Polen ook veel Litouwers, Oekraïners, Wit-Russen en joden in het land woonden. Daarnaast hebben ook de buurlanden van Polen veel invloed op de Poolse keuken. Dit betekent dat er veel verschillende smaken en maaltijden zijn waaruit je kunt kiezen. Een aanrader is de traditionele rode bieten soep Barszcz of de meel- en yoghurtsoep Zurek. Daarnaast kun je in Polen ook pierogi eten, een heerlijke Poolse ravioli, en pyzy, gevulde noedels. Zelfs voor pannenkoeken zit je in Polen goed!

Het populairste drankje van Polen: Wodka

Natuurlijk kan het populairste drankje van Polen ook niet ontbreken tijdens een bezoek aan Warschau. Wodka wordt door veel Polen na het eten gedronken en is in veel smaken door de hele stad heen terug te vinden. Zo kun je terecht bij een leuk restaurantje of een gezellige bar om samen met de locals wodka te drinken. Naast wodka drinken Polen ook veel thee en bier. Zo kun je proeven van verschillende Poolse bieren, zoals Zywiec, Tatras en Okocim.

 

Wil je je voor jullie stedentrip ook eens verdiepen in andere steden? Kijk dan eens op de pagina over: mooie steden. Of bekijk de informatiepagina over een andere mooie stad dat in hetzelfde gedeelte van Europa ligt; Praag.

Ook kan je de pagina over de leuke fietstours door Warschau bekijken.

 

Heb je al ervaringen met Warschau? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de mooie stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Warschau-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com