bilbao-spanje-informatie-attracties

Bilbao; de leukste plekken en bezienswaardigheden

De Spaanse stad is bij veel mensen niet echt bekend. Desondanks zijn er allerlei mooie plekken en bezienswaardigheden te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld de volgende highlights:

1. Casco Viejo
Op de eerste plaats van bijzondere bezienswaardigheden in Bilbao, staat Casco Viejo. Casco Viejo is de oude binnenstad van Bilbao. Het historische centrum is een deel in de stad waar je veel mooie gebouwen en bijzondere plekken kunt zien. Tijdens je wandeling door het centrum zie je van alles, gezellige barretjes met tapas, leuke boetiekjes en historische gebouwen. Pinxtos heb je in Bilbao ook in overvloed, een heerlijke Spaanse specialiteit om eens te proberen.

Bekend in de Casco Viejo van Bilbao, zijn onder andere de zeven straatjes: ‘Las Sietes Calles’. In het verleden vormden deze zeven straten het centrum van de stad. Dit gedeelte van het centrum is heeft dan ook een extra speciaal verleden. Verder is Plaza Nueva een centraal en bekend plein in het centrum.

bilbao-mooiste-plekken2. Plaza Nueva
In het hart van het oude centrum in Bilbao, vind je Plaza Nueva. Dit is niet alleen een erg oud plein, maar het is ook bijzonder mooi. Daarnaast is er op en rondom het plein veel te beleven en te zien. Er zijn grote historische gebouwen en die worden afgewisseld met kleine gezellige terrasjes. Met wat geluk kom je precies op het plein wanneer er een festival, optreden of markt wordt georganiseerd. Daar is Plaza Nueva de ideale plek voor.

bilbao-leuke-plekken-zien3. Guggenheim museum
Eén van de meest bekende plekken van de stad, is het Guggenheim museum. Dit museum is iconisch voor Bilbao. Als je een plaatje van de stad opzoekt, is de kans groot dat je het museum ziet. Het Guggenheim museum is een museum voor moderne kunst en dat zie je al als je buiten het museum staat. Loop er dus vooral even omheen.

Zo staat er rondom het Guggenheim museum een gigantische spin en een puppy van bloemen. De puppy is in totaal wel 12 meter hoog en heeft leuke kleuren gekregen door de vele bloemen. Daarnaast is ook de architectuur van het museum zelf het bewonderen waard. De strakke lijnen, de bronskleurige muren en de futuristische vormen maken het een bijzonder bouwwerk. Ook in de avond wordt het pand op een bijzondere manier verlicht.

Wat ook bijzonder is aan het Guggenheim museum, is dat het een belangrijke rol heeft gespeeld voor de stad zelf. Het was een van de eerste grote bezienswaardigheden in Bilbao. Daarmee trok het veel toeristen. Het geld dat door die toeristen verdiend kon worden, werd ingezet om de rest van de stad te verbeteren.

bilbao-mooie-bezienswaardigheden4. Santiago Kathedraal
Een bekende plek in het centrum van Bilbao, is de Santiago Kathedraal. De kathedraal staat er al eeuwen. De oudste delen komen uit de 14e eeuw. Het bouwwerk is van binnen en van buiten een plaatje.

Wellicht heb je ook wel eens van de bekende wandelroute gehoord: Santiago de Compostela. Dit kathedraal ligt op de route! Kijk er dus niet van op als je veel wandelaars tegen komt.

bilbao-mooie-hoogtepunten-tips5. Basilica de Begoña
In Bilbao heb je ook een mooie basiliek: de Basilica de Begoña. De oude basiliek eert de maagd Begoña en ligt midden in het centrum van Bilbao. Bilbao is een stad in een bergachtige omgeving. Dat geldt ook voor het centrum van Bilbao. Er zijn veel heuvels en hellingen. De Basilica de Begoña ligt ook op een heuvel.

Maak je dus klaar voor veel traptreden om de basiliek te bezoeken. Het leuke van de Basilica de Begoña is ook weer dat het op de wandelroute ligt. Je gaat hier dus zeker wandelaars van de Santiago de Compostela tegen het lijf lopen.

bilbao-mooie-plekken-hoogtepunten6. Artxanda funicular kabelbaan
Vanuit Bilbao kun je een ritje maken in de kabelbaan: de Artxanda funicular. Bilbao ligt in een prachtige omgeving en is omringd door mooie bergen. Het is dus wel zo leuk als je daar tijdens je vakantie ook iets van meekrijgt. Gelukkig hoef je zelf niet helemaal naar boven te lopen, maar kun je gewoon met de Artxanda funicular kabelbaan omhoog.

In een paar minuten sta je al boven. Zonder al te veel moeite geniet je dus van prachtig uitzicht. Je kunt de hele stad zien liggen. De bijzondere kunstwerken rondom het Guggenheim museum kun je ook goed zien. Op de terugweg kun je ervoor kiezen om ook met de kabelbaan omlaag te gaan, maar wandelen is ook een optie. Ook voor kinderen kan dit een leuke activiteit zijn om te gaan doen tijdens je vakantie.

bilbao-wat-te-doen7. Mercado de la Ribera
Ben je fan van lekker Spaans eten en een bruisende sfeer? Ga dan naar de Mercado de la Ribera. Pintxos zijn in Bilbao echt een specialiteit. En de Mercado de la Ribera is de ideale plek om ze te proeven. Er zijn namelijk allerlei restaurants en barretjes bij de markt te vinden. Daarnaast worden er dagelijks verse producten verkocht.

bilbao-hoogtepunten-tips8. Palacio de Chavarri
Een populair paleis om in Bilbao te bezoeken, is Palacio de Chavarri. In dit paleis zetelt de overheid van het Baskenland. Het paleis heeft een bijzondere en historische uitstraling. Je zou denken dat het er eeuwen geleden is neergezet, maar in werkelijkheid was dat pas in de 20e eeuw.

bilbao-leuke-bezienswaardigheden-tips9. Street art in Bilbao
Waar de stad daarnaast bekend om staat, is de veelzijdige street art. Als je erop gaat letten tijdens het wandelen, zul je kunnen bevestigen dat Bilbao ook voor street art een prachtige stad is. De kleurrijke kunst op bruggen, gebouwen en in steegjes wil je niet missen. En wil je echt goed de kunst bewonderen? Neem dan een tour.10. Bruggen in Bilbao
Bilbao ligt aan de Nervión rivier. Het is een leuke activiteit om eens langs de kade van de rivier te lopen. Hier kom je veel verschillende bruggen tegen. Het ene is nog bijzondere dan het ander. Een bezoekje waard is allereerst de Puente de la Salve. De Puente de la Salve ligt in de buurt van het Guggenheim museum.

Een bekende brug is de Zubizuri brug. Die wordt ook wel de Puente del Campo Volantin genoemd en is een van de meest opvallende bruggen van de stad. Het leuke is, dat de brug door een architect is ontworpen, waar je misschien wel meer werken van hebt gezien. Ook heeft de architect, genaamd Calatrava, namelijk de Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia ontworpen.

bilbao-wat-doen-highlights11. Bilbao per fiets verkennen

Wil je even wat anders gaan doen dan het vele wandelen? Dan kan je stad stad ook eens te fiets gaan bekijken. Je kunt een fiets huren of een fietstour met een (Nederlandstalige) gids gaan doen. Onderweg krijg je wat uitleg over de stad en wordt de langs de leukste plekken geleidt.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens de volgende pagina over fietsverhuur en leuke fietstours door Bilbao.12. Teatro Arriaga
Niet te missen in Bilbao, is ook het Teatro Arriaga. Een historisch operahuis in een neobarok bouwstijl. Het toffe aan het gebouw is, dat je goed kunt zien wat er in de loop der jaren heeft voorgevallen. Er is een brand geweest en delen van het gebouw zijn overstroomd. De naam van het operahuis komt van een bekende componist uit Spanje: Juan Crisóstomo Arriaga.

bilbao-bezienswaardigheden-vakantie

 

In het centrum vind je een toeristisch informatiepunt waar je kan ontdekken wat je nog meer kan gaan zien en doen tijdens een vakantie in Bilbao.

Via de volgende links kom je op de informatiepagina’s over mooie steden en andere Spaanse steden zoals Sevilla, sinaasappelstad Valencia en hoofdstad Madrid.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties naar het mooie Bilbao. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com