schotland-mooie-steden-plaatsen-edinburgh

 

1. Royal Mile
De Royal Mile is een bekende en ook zeer belangrijke straat in het midden van Edinburgh. Deze straat loopt van Edinburgh Castle naar het Palace of Holyroodhouse en staat bekend als “The Royal Mile”. Ook al richt deze straat zich vooral op toeristen, waardoor het soms erg druk kan zijn, is het erg leuk om er een wandeling langs te maken. Dit omdat er veel traditionele Schotse bars en winkels te vinden zijn. Er zijn een aantal smalle, kronkelende doorgangen, bekend als shuts, die parallel lopen aan de Royal Mile. Veel van deze steegjes leiden naar geheime tuinen, adembenemende uitzichten over de stad en pubs en restaurants die erop wachten om gevonden te worden.

Tegen de oorspronkelijke geplaveide straten van de Royal Mile staan oude herenhuizen. In de Middeleeuwen werden gebouwen voornamelijk in de hoogte gebouwd, omdat de oude stad te vol dreigde te raken. De armere bevolking in de stad noemden de kelders van deze gebouwen vaak hun thuis. Het feit dat zoveel mensen die de pest hadden in deze kelders overleden, droeg bij aan het imago van Edinburgh als spookstad.

schotland-toeristische-attracties-plaatsen2. Het kasteel van Edinburgh

Een andere aanrader is het kasteel van Edinburgh, oftewel Edinburgh Castle. De rotsen waar Edinburgh Castle op gebouwd is, is van vulkanische oorsprong. Het panorama dat vanaf Edinburgh Castle over Edinburgh te zien is, is zeer adembenemend, maar vergeet ook niet voorbij de vestingwerken te gluren als je er bent. Breng ook zeker een bezoekje aan de binnenkant van het kasteel. De Honors of Scotland, dit zijn één van de oudste kroonjuwelen van Engeland, zijn namelijk te vinden in Edinburgh Castle, dat ook een aantal andere belangrijke historische artefacten herbergt.

Je bent vrij om het kasteel zelf te bezichtigen, hoewel het sterk wordt aangeraden om de audiogids te gebruiken. Vooraf online tickets kopen is handiger dan andere opties. Deze kaartjes zijn minder duur en door ze vooraf al te kopen hoef je niet in de rij bij de kassa te wachten. Ga je in de middag naar het kasteel? Om één uur ’s middags (met uitzondering van zondagen en feestdagen) wordt een kanon gelost. Dit soort vuur diende vroeger een doel, maar tegenwoordig is het alleen nog maar voor de show.

edinburgh-bezienswaardigheden-tips3. Het Scottish Parliament Building

Er zijn bijna evenveel mensen die het hedendaagse Schotse parlementsgebouw mooi als niet mooi vinden vanwege de combinatie van eikenhout, staal en graniet. Het is hierdoor een erg bijzonder bouwwerk. Het is eigenlijk een stuk ultramoderne architectuur in een stad die toch overwegend wordt gekenmerkt door oude gebouwen. Met andere woorden, het gebouw valt op door zijn uniciteit.

De Schotse regionale regering heeft dit gebouw sinds de eerste opening in het jaar 2004 zijn thuis genoemd. Hoewel het postmodernistische ontwerp misschien niet ieders smaak is, is het toch heel erg intrigerend om met eigen ogen te kunnen zien waar het centrum van de politiek in Schotland is gevestigd. In elk geval is het bouwwerk wel voornamelijk geprezen om de duurzaamheid ervan. Het gebouw verbruikt uitsluitend stroom uit hernieuwbare bronnen en krijgt zijn warme water met behulp van zonnepanelen.

edinburgh-bezienswaardigheden4. Het sfeervolle Old Town

Old Town kan zeker niet in dit lijstje ontbreken. Old Town, dat midden in de stad ligt, is sinds 1995 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Als je naar Old Town gaat, zal je zien waarom dat heel logisch is. Het is er namelijk gewoon prachtig. Veel van de oude monumenten van Edinburgh zijn te vinden in deze wijk, in de buurt van de Royal Mile en Edinburgh Castle.

edinburgh-highlights

 

Neem vooral even de tijd om de levendige sfeer in Victoria Street te waarderen. Fans van Harry Potter zullen bij het zien van deze straat ongetwijfeld denken aan de filmversie van Diagon Alley. Omdat er in Old Town zoveel te zien en te doen is, is het verkennen ervan met een local tour guide erg leuk. Tijdens de wandeling, die ongeveer negentig minuten duurt, verken je de straten, pleinen, binnenplaatsen en huizen van het oude Edinburgh. De rijke geschiedenis, cultuur, criminele activiteiten, het politieke klimaat en de inwoners van de hoofdstad van Schotland worden allemaal uitgebreid behandeld door de gids.

edinburgh-hoogtepunten-centrum5. Palace of Holyroodhouse

Het Palace of Holyroodhouse ligt aan het einde van de grote doorgaande weg die bekend staat als de Royal Mile en die te bereiken is vanaf Edinburgh Castle. Je verkent tijdens een bezoek de ruïnes van Holyrood Abbey, die dateren uit de 12e eeuw, evenals de koninklijke gronden en de State Apartments in het paleis zelf. Je komt hier ook meer te weten over onder andere de geschiedenis van het gebouw en ook over de beroemdste huurders die hier zowel in het verleden als in het heden hebben gewoond. Tijdens de korte regeerperiode van Mary Stuart diende het paleis, dat vooral bekend is als de residentie van Mary Stuart, Queen of Scots, als locatie voor een aantal belangrijke en dramatische gebeurtenissen.

edinburgh-wat-te-doen6. Het Museum of Scotland

Ben je fan van musea? Ga dan zeker naar het Museum of Scotland. De tentoonstellingen in het postmoderne Museum van Schotland nemen je mee op een reis door de geschiedenis van Schotland, de natuurwonderen uit het verleden en andere beschavingen uit de hele wereld. Je leert hier ook over recente vorderingen in de wetenschap en geniet van prachtige voorbeelden van kunst, design en kleding uit de hele geschiedenis.

De verbazingwekkende collectie van het museum omvat wel 20.000 verschillende voorwerpen, zoals bijvoorbeeld de Millenniumklok, die tot op de dag van vandaag de uren slaat met een vrolijk muziekje en felle lichtjes. En vergeet niet de Tyrannosaurus dinosaurus te begroeten die de wacht houdt bij de ingang van de Natural World Galleries. Daarnaast functioneert het museum als een interactief museum waarin jonge bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende wetenschappelijke activiteiten. Een leuke tijd dus voor alle leden van het gezin.

Extra leuk is het feit dat de toegang tot het Museum of Scotland gratis is.

edinburgh-wat-doen-tips7. Ontdek de stad te fiets

Wil je eens op een vlotte en originele manier allerlei leuke plekken van Edinburgh gaan zien? Dan kan je kiezen voor vervoer te fiets. Je kunt zelfstandig op pad of je laten leiden door een gids. Zo hoef je niet op zoek naar een leuke route en krijg je onderweg wat extra toeristische informatie.

De mogelijkheden vind je op de pagina over leuke fietstours door Edinburgh.8. Camera Obscura en de Wereld van Illusies

De Camera Obscura en de Wereld van Illusies is één van de meest bekende en gevestigde toeristische attracties in heel Edinburgh. Aan de Royal Mile, niet ver van het kasteel, vind je dit museum gewijd aan optische illusies. Het museum heeft een slimme indeling en is ook erg leuk voor jongere bezoekers. Het is een prachtig uitstapje en je mag de kans om te gaan niet laten liggen als je met je gezin naar Edinburgh gaat.

Vooral de “Camera obscura” is prachtig. Dit is een geanimeerd klein panorama van de stad dat 360 graden omspant. Dit panorama is gemaakt met behulp van een periscoop, waarmee de beelden worden getoond. Neem ook zeker het adembenemende panorama van de historische wijk in je op, dat je vanaf de hoogste verdieping in het gebouw kunt zien.

edinburgh-wat-doen-zien9. Arthur’s Seat Hill

Tijdens je tijd in Edinburgh mag je de kans natuurlijk ook niet missen om naar Arthur’s Seat Hill te gaan. Vanwege de nabijheid van het Palace of Holyroodhouse is dit het ideale startpunt voor een wandeling over de Schotse heide, die ongeveer anderhalf tot twee uur moet duren. Het is net alsof een stukje bergachtig terrein midden in de drukke metropool is getransplanteerd. Een oase van rust midden in de drukke metropool.

Als je de bovenkant van deze oude vulkaan van 250 meter bereikt, word je begroet met een adembenemend uitzicht over de gehele stad. De wandeling is een beetje steil, maar het uiteindelijke uitzicht is zeker de moeite waard.

edinburgh-tips-centrum

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan de handige informatiepagina’s over de mooiste plekken in Schotland en het overzicht van de bezienswaardigheden in Schotland.

Of bekijk de pagina over de grootste stad van het land; het historische Glasgow.

 

© 2024 SuggestMe.com