sardinie-bezienswaardigheden-leuke-dingen-doen

Toeristische informatie over Sardinië

In de Middellandse Zee vind je het prachtige Italiaanse eiland Sardinië. Samen met Sicilië is Sardinië één van de grootste eilanden van Italië. Van de witte stranden en de turquoise zee tot het heuvelachtige binnenland, nergens in Italië zal je zulke weelderige natuur tegenkomen als op Sardinië. Een vakantie in Sardinië is al sinds enkele jaren populair. Sardinië is namelijk een perfect toevluchtsoord voor iedereen die even wil ontsnappen van de massa en de schitterende natuur te ontdekken.

Langs de lange kustlijn van Sardinië bevinden zich de mooiste stranden met ongelooflijk mooie blauwe wateren. Je kunt de kustlijn zelf ontdekken met de boot, als je geluk hebt kom je zelfs nog een groep dolfijnen tegen. Ook vanaf het land is het prachtig om Sardinië te verkennen. Hier kom je schitterende historische steden, adembenemende kliffen en de meest weelderige natuur tegen. Kortom, er is ontzettend veel te ontdekken op dit mooie eiland in de Middellandse Zee.

Ook in (grotere) hotels en badplaatsen kan je toeristische informatie vinden. Bijvoorbeeld wat je zoal kan zien en doen op Sardinië.

sardinie-italie-vakantie-hotel-boeken

 

De leukste bezienswaardigheden en plekken op Sardinië

Sardinië heeft veel meer te bieden dan alleen mooie stranden, badplaatsen en een heldere zee. Je kunt er ook genieten van mooie plekken in de natuurgebieden. Of van culturele bezienswaardigheden in de binnenlanden. Je vindt hier een handig overzicht van de highlights en de leuke activiteiten die je kan gaan doen.

1. Cagliari
Voor een bezoekje aan een historische stad kun je naar Cagliari gaan, de hoofdstad en ook de grootste stad van Sardinië. In Cagliari vind je een schitterend oud stadscentrum, gelegen op een heuvel. Ook het Romeinse amfitheater en de Cattedrale di Santa Maria zijn leuke bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Voor een uitzicht over de hele stad kun je de Torre di San Pancrazio beklimmen. Dit is de hoogste toren van de stad die uitkijkt over de stad en de haven. Ook op warme dagen is Cagliari een leuke stad om te bezoeken. In de stad vind je namelijk een schitterend zandstrand, dus je zit direct aan de kust.

sardinie-mooie-plekken-plaatsen-bezienswaardigheden2. Alghero

In het noordwesten van Sardinië kun je het pittoreske middeleeuwse stadje Alghero bezoeken. Dit stadje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. In het centrum vind je de mooiste geplaveide straatjes waaraan verschillende kerken, arbeidershuizen en stadspaleizen staan. Een bijzondere kerk die je in Alghero kunt bezoeken is de Chiesa di Francesco. In dit kerkje zijn gotische en romaanse stijlen op unieke wijze met elkaar gecombineerd.

sardinie-italie-vakantie-informatie-toerisme3. Tharros en Oristano

Andere leuke stadjes zijn Tharros en Oristano. Tharros is een stadje uit de 8e eeuw na Christus waar verschillende oude tempels en thermencomplexen te vinden zijn. Hier kun je ook de restanten van een kinderbegraafplaats bekijken. In de buurt van Tharros ligt het middeleeuwse plaatsje Oristano, waar je schitterende kerken, paleizen en pleinen vindt.4. Sassari

De één na grootste stad van het eiland ligt in het noord westen en heeft een historisch centrum. Dat zou je niet denken wanneer je door de moderne buitenwijken komt maar uiteindelijk kan je bezoek de moeite waard zijn. In het levendige centrum staan namelijk nog vele historische gebouwen. Van kleine kerkje tot steegjes en van pleintjes tot paleizen. Sassari is een universiteitsstad waardoor er een gezellige drukte heerst.5. Castelsardo

Hoog boven de noord westelijke kust, staat al eeuwenlang het dorp Castelsardo. Het historische dorp is knap gebouwd op hoge rotsen. Veel huizen hebben vrolijke kleuren waardoor het dorp een bont geheel is geworden. Boven het dorp staat een groot fort. Wanneer je tussen de kantelen door kijkt, heb je prachtige uitzichten.

sardinie-mooie-plaatsen-stranden-bezienswaardigheden6. De muurschilderingen van Orogosolo

In de binnenlanden van het centrale gedeelte van het eiland, ligt het dorp Orogosolo. In het dorp is 150 jaar geleden de traditie ontstaan om muurschilderingen aan te brengen. Dit is ontstaan doordat anarchisten hun politieke boodschappen wilden overbrengen. Later is dit door bewoners overgenomen met allerlei uiteenlopende beschilderingen. Dankzij de ruim 150 muurschilderingen is een bont geheel ontstaan. Tijdens een rondtour over het eiland, kan Orogosolo een leuke tussenstop zijn.7. Sardegna in Miniatura

Wil je veel bezienswaardigheden in een korte tijd zien? Dan kan je een bezoekje brengen aan het Madurodam van Sardinië. In het Sardegna in Miniatura staan allerlei schaalmodellen van mooie gebouwen op Sardinië.

Ook kan je allerlei gebouwen zien zoals die tijdens de IJzertijd op het eiland hebben gestaan. Verder kan je het Planetarium bezoeken en van alles leren over het heelal.
Het park kan zowel voor volwassenen als kinderen een leuk uitje zijn.

sardinie-mooiste-bezienswaardigheden8. De vele muurschilderingen van de plaats Orgosolo

De oostelijk gelegen plaats Orgosolo staat bekend om de vele muurschilderingen.  Je kunt er maar liefst 150 verschillende muurkunstwerken bewonderen. Daardoor valt de plaats tegenwoordig ook onder de bezienswaardigheden van Sardinië.
Een deel van de kunstwerken dateren uit 1969 toen anarchisten via muurschilderingen wilden uitbeelden hoe onderdrukt ze zich voelden.
Tegenwoordig worden ook moderne stijlen en andere onderwerpen gebruikt.

sardinie-mooie-bezienswaardigheden

 

De natuurlijke bezienswaardigheden van Sardinië

Wil je naast de historische en toeristische hoogtepunten, ook wat natuurlijke plekken bezoeken? Dan zit je ook goed op Sardinië. Op het eiland kan je namelijk ook de volgende natuurlijke highlights zien.

9. De ruige kustlijn van Sardinië
De kustlijn van Sardinië is erg ruig en bezaaid met vele inhammen, baaien en ruige kliffen. Hier vind je ook veel rotsige eilandjes waarvan sommige bewoond zijn. Vanaf de kustlijn kijk je uit over de azuurblauwe zee. Ga je met een bootje het water op? Dan kom je verschillende zeedieren tegen, als je geluk hebt zelfs walvissen. Langs de kust vind je veel verborgen strandjes en grote delen van de kust zijn genoemd tot natuurgebied.

sardinie-italie-wat-doen-zien-mooie-plekken10. Een heuvelachtig en groen eiland
Over het algemeen is Sardinië erg groen en heuvelachtig. De bergen hier zijn niet zo hoog als die van het Franse eiland Corsica. Hier vind je een glooiend landschap, bedekt met prachtige dichte bossen, kurkbomen en wilde tijm en rozemarijn.

De ongerepte natuur kun je het beste terugzien in het Parco Nazionale del Gennargentu. Dit is een natuurpark in de hoge bergen. Hier vind je de mooiste baaitjes en meest dramatische rotskusten. Kenmerkend voor Sardinië zijn de ronde stenen torens die je overal over het eiland terug ziet komen. Deze torens worden Nuraghi genoemd en zijn een erfenis van het mystieke verleden van Sardinië. Niemand weet precies wie ze gebouwd heeft, alleen dat ze rond 1500 voor Chr. gebouwd werden.

sardinie-italie-vakantie-leuke-bezienswaardigheden11. Maak de mooiste wandelingen
Zodra je het binnenland in trekt kun je wandelingen maken door de mooiste bossen. Trek je verder richting het oosten, dan kom je in een gebied vol bergen. Monte Ortobene is voor veel reizigers een hoogtepunt. Dit is een berg ten hoogte van 955 meter in de provincie Nuoro.

Om de berg te bezoeken kun je een bijzondere route nemen die je leidt naar de voet van de berg. Deze plek is ideaal om lekker te picknicken tussen de rotsen en onder de bomen. Tijdens de picknick geniet je van een schitterend uitzicht op Nuoro en de natuur. Als je doorreist naar de oostelijke kust kom je in de Golf van Orosei. Hier vind je de mooiste stranden van Sardinië die gekenmerkt worden door de kalksteenrotsen.

sardinie-leuke-mooie-plekken-dingen-plaatsen12. Supramonte gebergte

Ook zeker een bezienswaardigheid is het Supramonte gebergte, gelegen tussen het Nationaal Park Gennargentu en de Golf van Orosei. Vanaf dit gebergte heb je uitzicht op een adembenemend natuurgebied. Daarnaast vind je hier bijzondere grotten, bronnen en de Gola di Goroppu kloof. Deze kloof heeft rotswanden van wel 400 meter hoog, wat het één van de diepste kloven maak in heel Europa.13. Nationaal Park Gennargentu
Wat ook zeker een bezoek waard is, is het Nationaal Park Gennargentu. Hier vind je de mooiste orchideeën en meest bijzondere planten. Daarnaast kom je hier ook verschillende dieren tegen, zoals vossen, wilde zwijnen en edel- en damherten. Dit is een heerlijke plek om te gaan wandelen en de natuur in te trekken. Als je iets meer naar het zuiden gaat kom je nog een bijzonder berggebied tegen.

sardinie-wat-doen-zien-bezienswaardigheden14. Grotta di Nettuno
Naast alle natuur en de verschillende bergen kun je ook naar de druipsteengrotten van Neptunus gaan. De Grotta di Nettuno ligt in de westkust van Sardinië, in de buurt van het plaatsje Alghero, en bevat indrukwekkende kamers en zalen die in de loop van de tijd ontstaan zijn. Deze grotten liggen net boven zeeniveau, waardoor je ze zowel per boot als via een wandelpad kunt bereiken. De boten die naar de grotten vertrekken starten in de haven van Alghero.

Als je ervoor kiest om de grotten zelf te bezoeken kun je de Escala del Gabirol, de geiten trap, nemen. Na 650 treden langs de steile rotswand kom je beneden in de grot en geniet je van de mooiste uitzichten. Een andere grot die je kunt bezoeken is de Grotta Su Marmuri. Hier zijn sommige druipstenen wel 12 meter hoog!

sardinie-hoogtepunten-leuke-dingen-doen15. Molentargius – Saline Regional Park
Een ander stukje natuur dat ook zeker het bezoeken waard is zijn de meren en moerassen bij de hoofdstad Cagliari. Hier vind je ook het Molentargius – Saline Regional Park. Een grote lagune die meer dan 4000 hectare beslaat. Deze plek zijn erg populair bij flamingo’s en andere watervogels. Het is dus een mooie plek om veel vogels te zien.
Als je nog meer vogels wilt zien kun je afreizen naar het natuurgebied Stagno di Colostrai, in het zuidoosten van het eiland. Net als in het Molentargius – Saline Regional Park zijn hier ook flamingo’s te vinden.16. Lago del Cedrino

Voor natuurliefhebbers kan het Cedrino meer een leuke bestemming zijn. Je kunt er genieten van de rust, natuur en het weer. Maar je kunt er ook verschillende activiteiten gaan doen. Vooral wandelen en kanoën is er populair. Bij verschillende agriturismo’s kan je kano’s huren. Dit is een moderne naam voor boerderijen waar je kan overnachten.

Je vindt het Lago del Cendrino in de buurt van de centrale oostkust, bij het plaatsje Cala Gonone.

sardinie-mooiste-plekken17. Su Gorropu kloof

In het centraal oostelijke Supramonte-gebergte, ligt de diepste kloof van Europa. Het is de Su Gorropu kloof die een lengte heeft van 1500 meter. De omliggende rotswanden behalen hoogtes van wel 300 meter! Een indrukwekkend gebied waar je mooi kan wandelen. Door het bergachtige en rotsige terrein worden goede schoenen wel geadviseerd. Voor jongere kinderen wordt de mooie kloof echter afgeraden.

Er leiden meerdere routes naar de kloof. Variërend in lengte en zwaarte. De meest eenvoudige route loopt vanaf de parkeerplaats bij de Sa Barva brug. De wandeling duurt vanaf hier twee uur.

Je kunt zelf een geschikte route kiezen of je laten leiden door een gids. En je kunt zelfs overnachten bij de kloof.

sardinie-wat-te-doen

 

Voor meer vakantie inspiratie kan je de pagina’s over de mooiste plekken in Italie of over de leuke bezienswaardigheden op Sicilie bekijken.

 

 

De mooiste stranden van Sardinië

Sardinië is onder andere populair dankzij de vele mooie stranden. Van langgerekt en populair tot onontdekt verscholen in een baai. Vrijwel elke badplaats heeft een eigen strand. De mooiste stranden buiten de badplaatsen, vind je in het handige onderstaande overzicht.

Villasimius
In het zuiden van het eiland ligt een strand dat aan beide kant is omsloten door water. Net achter het strand ligt namelijk een meer. Mede hierdoor is het een populaire plek. Door de grootte van het strand verspreid de drukte zich echter goed. De zee biedt hier ook mooie duikplekken. Mede doordat er verschillende oorlogswrakken op de bodem liggen. Je kunt het gaan ontdekken dankzij de verschillende duikscholen in de buurt.

Bij het strand ligt het voormalige vissersplaatsje Villasimius. Tegenwoordig een populaire vakantiebestemming. Mede dankzij het gezellige centrum waar allerlei horeca en andere gezelligheid te vinden is.

sardinie-vakantie-informatie-toerisme-tipsCosta Rei

Sardinië biedt niet alleen stranden om te zwemmen, snorkelen en duiken maar ook mooie surfplekken. Zoals bijvoorbeeld voor Costa Rei. Een strand in het zuiden met vrij veel golfslag. Daardoor kan er ook gesurft worden. Voor wat hulp kan je terecht bij de surfscholen.
De Costa Rei is een lange kuststrook met meerdere stranden. Het is tien kilometer lang en ligt in de buurt van het dorpje Chia. Naast surfen kan je er ook watersporten zoals kajakken gaan doen.

sardinie-mooiste-stranden-baaien-plekkenSchiereiland Capo Testa

Houdt je van kleine verscholen strandjes? Dan kan het schiereiland Capo Testa een goede plek voor je zijn. Je vindt er namelijk enkele verscholen strandjes. Verstopt tussen rotsen en daardoor niet bekend bij het grote publiek. Ook de vrij steile afdaling naar het strandje, zorgt er voor dat het er nog niet zo toeristisch is.

Het vrij klein strandje is gelegen in een diepe baai. Hierdoor is de wind er minder voelbaar en kan je er mooi snorkelen en duiken. Maar het hoogtepunt is de aanwezigheid van schildpadden, Met wat geluk zie je er opeens één voorbij zwemmen of schuiven.

Het gebied rond het strandje is ook populair onder wandelaars. Mede dankzij de mooie uitzichten.

sardinie-leuk-voor-vakantie-boeken-hotelCapriccioli

In het noorden van het eiland, in de buurt van het vliegveld, ligt de streek Costa Smeralda. Je vindt er bijzonder mooie strandjes met een natuurlijke uitstraling. De zandstrandjes zijn omringd door hoge kliffen en begroeiing zoals dennenbomen en olijfbomen. Opvallend aan dit gebiedje zijn de vele afgeronde rotsen langs het water. Afgerond door het water en daardoor prettig om over te lopen of op te zitten. Dankzij de rotsen kan je bij Capriccioli ook mooi snorkelen. Het water wordt langzaam dieper waardoor het strand ook geschikt is voor kinderen.

sardinie-italie-vakantie-leuke-tipsGrande Pevero

Andere mooie stranden in het noorden, zijn de Grande Pevero. Mooi gelegen in ronde baaien omringd door begroeiing. Mede dankzij de accommodaties en de vlakbij gelegen golfbaan, zijn de twee stranden populair onder zeilers, jachteigenaren en golfers. Maar ook als “standaard” toerist is het een mooie plek om een middag te gaan zwemmen. Of om zelfs je hotel te boeken. Er liggen namelijk verschillende kleinschalige hotels tussen de begroeiing op de heuvelhelling.

sardinie-italie-vakantie-hotel-boekenCala Luna

Zoek je een bijzonder strand? Dan kan Cala Luna in het oosten, een goed idee zijn voor je vakantiedag. Langs het strand liggen namelijk verschillende grotten. Ook deze zijn gevuld met zacht zand en dus geschikt als ligplek. De grotten zorgen voor een bijzondere sfeer en zijn handig wanneer je in de schaduw wilt liggen. Maar je kunt ook kiezen voor een ligplek voor de grotten waarbij je wel in de zon ligt.
Het strand is per boot bereikbaar of via een vrij flinke wandeling.

sardinie-vakantie-boeken-welke-plekCala Goloritze

Zoek je een mooi en rustig kiezelstrand? Dan kan je eens naar het Cala Goloritze. Gelegen langs hoge rotswanden in het oosten van het eiland. Het strand is bedekt met hele fijne kiezelsteentjes. Ideaal wanneer je niet zo van zandstranden houdt. Het water is, net als op veel plekken rond Sardinië, kraakhelder en mooi blauw van kleur.
Door de wat afgelegen ligging, wordt het strandje met name bezocht door wandelaars.

 

 

Het fijne Italiaanse klimaat van Sardinië

In Sardinië geniet je van een mediterraan en subtropisch klimaat. Hierdoor is het eigenlijk altijd wel aantrekkelijk om hier op vakantie te gaan. De zomers zijn vaak lekker warm en de winters zijn ook zeker goed vol te houden op Sardinië.

Het weer tijdens de zomer

Als je voor een zonvakantie wilt gaan, kun je het best voor de maanden mei tot en met september kiezen. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 30 graden. Deze temperaturen maken het heerlijk om de hagelwitte stranden te bezoeken en een frisse duik in het azuurblauwe water te nemen. Als je kiest om in de zomer naar Sardinië te gaan, kun je het beste voor augustus kiezen. Dit is bij uitstek de beste maand waarbij de temperaturen vaak oplopen tot de 30 graden. Gelukkig waait er bijna altijd wel een briesje over Sardinië, waardoor je het niet snel te warm zult krijgen.

Ook ’s winter geschikt als vakantiebestemming

Naast de lekker warme zomers kun je ook kiezen om de winter door te brengen op Sardinië. De winters zijn meestal vrij mild en kunnen omschreven worden als kort. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden rond de 14 graden. Hierdoor is het nooit heel koud op het Italiaanse eiland.

Als je in de winter naar Sardinië gaat moet je wel rekening houden met de wind. Vanaf september tot en met april waait er namelijk een sterke wind door het land. De beste wintermaanden om het eiland te bezoeken zijn november en april. Dit zijn veruit de warmste maanden in deze periode, je geniet dan namelijk van temperaturen tussen de 9 en 18 graden.

Door dit zachte weer is Sardinië een zeer geliefd vakantieland voor zonliefhebbers die er tijdens de wintermaanden even op uit willen trekken. Daarnaast geniet je tijdens de nazomer van een gemiddelde zee temperatuur van 18 graden in de maand november, waardoor je zelfs de mogelijkheid hebt om te zwemmen.

sardinie-italie-bezienswaardigheden-wat-doen

 

Wist je dat?

Sardinië één van de gezondste plekken van de wereld is. Het eiland is namelijk een ‘Blue Zone’, wat betekent dat de mensen hier ouder worden dan gemiddeld. Dit komt onder andere doordat de mensen veel buiten zijn, veel bewegen én gezond eten.

Het eiland een “eigen” pastasoort heeft. Je kunt namelijk de Fregola eens testen. Een typisch Sardijnse pasta. Deze pasta wordt gemaakt van griesmeel en in kleine balletjes gerold. Zeker de fregola met zeevruchten is een aanrader, vaak geserveerd met wat brood en saffraanbouillon.

Naast pasta’s kom je ook vaak varken op het spit tegen, porceddu genoemd. Porceddu is een grote favoriet onder de lokale bevolking en is ook zeker het proberen waard!

 

Sardinië; een leuke vakantiebestemming voor jong en oud

Als je kiest voor een vakantie naar Sardinië zal je jezelf niet snel vervelen. De eindeloze mogelijkheden zorgen dat er ontzettend veel te beleven valt en dat geen dag hetzelfde is. Het Italiaanse eiland biedt mogelijkheden die leuk zijn voor bijvoorbeeld een vakantie met kinderen of een bestemming voor stellen. Groepen jongeren vind je er niet veel.
Het is erg leuk om de natuur in te gaan en de flamingo’s en andere zeevogels op het eiland te spotten. Of kies voor wat meer actie dankzij wandelingen door ruig gebied of ga een mountainbiketocht doen. Daarnaast zijn er ontzettend veel leuke historische stadjes en dorpjes die je kunt bezoeken.

 

 

 

Ben je toch ook benieuwd naar andere bestemmingen? Kijk dan eens op de informatiepagina over de: mooiste Italiaanse eilanden of over de bezienswaardigheden op Elba. Of bekijk eens de pagina over: mooie eilanden binnen en buiten Europa.

 

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van mooie Sardinië vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaringen met Sardinië? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het eiland. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

6d71mm op 17-06-2024
"🔊 You have a transaction from Binance. Withdrаw >> https://telegra.ph/BTC-Transaction--832624-05-10?hs=94c9257526d1bfa8fb69137855bf8a88& 🔊"

e0q6a3

Dina en Tim op 17-11-2023
"Geschikt voor een rondreis"

Door het formaat van sicilie, kan het leuk zijn om er te gaan rondreizen. Bijvoorbeeld zoals wij deden met onze caravan. Wij zijn twee weken op Sicilie geweest.

Deel jouw Sardinië-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com