gambia-wat-doen-vakantie-tips

Handige toeristische informatie over Gambia

Gambia is kleurrijk, levendig en perfect om Afrika op een ongedwongen manier te leren kennen. Gambia is een relatief klein land aan de westkust van Afrika en wordt volledig begrensd door buurland Senegal. Gambia staat wereldwijd bekend als spannende vakantiebestemming met prachtige stranden, levendige markten, mooie plekken, relaxte mensen, interessante flora en fauna en geweldige excursies. Gambia is een top zonvakantie bestemming op slechts een aantal uur vliegen vanaf Amsterdam. Een vakantie naar Gambia zal je niet snel vergeten.

Gambia heeft een verfijnde geschiedenis die nog steeds zichtbaar is in de meer dan negentig monolithische steencirkels. In periodes na het begin van onze jaartelling werd het gebied rondom de Gambia rivier bewoond door het Mandinka volk en later de Malinezen, Portugezen, Fransen en Nederlanders. Tussen 1765 en 1965 was Gambia een Britse kolonie. Vandaag de dag wonen er tientallen etnische groepen samen in Gambia en Senegal en kent het vakantieland vijf officiële talen. Alle Gambianen spreken Engels en ook alle borden zijn in het Engels.

Benieuwd geworden naar wat er allemaal te ontdekken valt in het zonnige Gambia? Op deze pagina vind je handige overzichten met de mooiste plekken, vakantiegebieden en steden in Gambia. Ook krijg je uitleg over het klimaat en de beste reisperiode.

gambia-vakantie-bezienswaardigheden-tips

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Gambia kan interessant voor je zijn.

 

 

Leuke steden en plaatsen in Gambia

De hoofdstad van Gambia, Banjul, heb je vooral veel markten, kan je culturele plekken bezoeken en zijn er heilige bossen. In de buurt vind je de bekende vakantiebestemmingen als Kololi, Bakau en Gunjur. Meer naar het binnenland zijn er geen echte steden en is er ook weinig infrastructuur voor toerisme. Deze plaatsen zijn vooral geschikt voor de avontuurlijke reiziger en voor georganiseerde groepsreizen.

Banjul

Banjul is de administratieve hoofdstad van Gambia. Wanneer je Banjul bezoekt, probeer dan de verleiding te weerstaan ​​om direct naar het strand te gaan en enkele van de historische plekken te bezoeken. De Arch 22, gebouwd om de staatsgreep van 22 juli 1994 te vieren, is bijzonder indrukwekkend. Als je in de hoofdstad bent, moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Albert Market, die een brede selectie verse producten, souvenirs, sieraden, eten en meer biedt. Je kunt zelfs een Gambiaanse kookles volgen als je echt ondergedompeld wilt worden in de Gambiaanse cultuur.

gambia-leuke-plaatsen-steden-tips


Serekunda

Het voormalige marktstadje Serekunda is de grootste stad van Gambia en ligt direct aan de monding van de Gambia rivier. De stad is vernoemd naar de 19e-eeuwse oprichter Sayer Jobe, een koninklijke Wolof uit Koki, Senegal. Serekunda heeft bijna een half miljoen inwoners en ligt net ten zuiden van de hoofdstad Banjul. Het bestaat eigenlijk uit negen dorpen die zijn samengevoegd. De stedelijke nederzetting ligt ongeveer 3 kilometer landinwaarts vanaf de kustplaatsen Kololi en Kotu.

Het commerciële centrum en het hart van de stad zouden oorspronkelijk zijn begonnen door verschillende vrouwen die regelmatig hun kraampjes oprichtten langs een onverharde weg die een paar verse groenten en gedroogde vis verkochten. Naarmate de tijd verstreek, voegden andere lokale voedselverkopers zich bij hen en het groeide vervolgens uit tot de bruisende markt die het vandaag is. Als je een goed gevoel wilt krijgen van het dagelijkse, stedelijke West-Afrikaanse culturele bestaan dan is een bezoek aan dit centrum een goede excursie tijdens de zonvakantie in Gambia.


Kololi

De badplaats Kololi en het toeristengebied Senegambia Strip zijn begonnen als een typisch vissersdorp aan de kust van de Atlantische Oceaan. Kololi ligt vlak bij Serekunda en het vliegveld van Banjul. Sinds het begin van de jaren tachtig is Kololi radicaal veranderd door het toerisme, het groeide aanzienlijk en verspreidde zich tot aan het strand, in wat nu de resort gebieden van Palma Rima en Senegambia worden genoemd. Of je nu houdt van klein en gezellig of groot en spectaculair, er is iets voor jou. In de buurt van de Senegambia Strip vind je de meeste uitgaansgelegenheden van Gambia. Van leuke terrasjes en barretjes tot luxe nachtclubs.

Kololi, en in het bijzonder de omgeving van Senegambia, heeft een overvloed aan verschillende restaurants verspreid langs de belangrijkste toeristische doorgang, waar een breed scala aan internationale gerechten wordt geserveerd. Als je authentiek Gambiaans eten wilt proberen, kun je het beste dieper de wijk in gaan, in enkele van de lokale privérestaurants of langs de oostelijke weg van Palma Rima, weg van het strand.

gambia-badplaatsen-vakantie-tips


Brikama

Brikama Town ligt in de West Coast Region van Gambia, in West-Afrika. Het is de belangrijkste stedelijke nederzetting in het binnenland. Brikama is een marktstad en een belangrijk handelscentrum voor rauwe aardnoten, palmolie en pitten. De stad staat verder bekend om zijn traditionele muziekerfgoed van de Kora Jalis.

Aan de rand van de stad is een bos met Santangbo bomen wat een heilige plaats is voor  de Gambianen. Ook was dit de plek waar deze nederzetting eeuwen geleden ontstaan is. De reden waarom het zo goed bewaard is gebleven, is omdat men dacht dat het werd bewoond door de geesten van voorouders. Het was dus een taboe voor de lokale bevolking om er fruit te plukken, bomen te vellen of te jagen.

Dit Brikama Craft Market is de belangrijkste markt in de stad en het ontdekken waard. De vruchten, groenten, vis en vlees worden in hopen opgestapeld of netjes in rijen gerangschikt. Je vindt er hordes vliegen die boven producten zweven zoals vis, tomaten, okra, rijen gerookte meerval, teentjes knoflook, plastic flessen palmolie, hopen mango’s, trossen bananen, gele en roodgloeiende pepers, groene sinaasappels, potten rijst, papaja en broodvruchten. Een bijzondere en interessante plek voor toeristen.


Bakau

Het Bakau resort ligt aan de westkust van Gambia, en is het dichtstbijzijnde vakantieoord in de buurt van de hoofdstad Banjul. De stad Bakau is gevormd door het voorgebergte van Cape Point, de punt in de noordelijkste kustlijn op de plek waar de Atlantische Oceaan de Gambia rivier ontmoet. Het is deels een gewilde buitenwijk, deels sloppenwijk en deels kustplaats. de kustlijn is omzoomd met palmbomen, maar het strand bestaat uit rotsachtige klifranden en bij vloed kan het zand helemaal verdwijnen. Dit is niet het geval bij Cape Point dat afdaalt naar een breed strand.

De oude stad, samen met het Sanchaba gedeelte, is één van de oudste nederzettingen in Gambia. Onder de eerste kolonisten die arriveerden, waren vooral vissers en hun families. Tijdens het koloniale tijdperk was de plaats een gewild gebied voor de Britten en maakte het deel uit van British Kombo, dat in feite de hoofdstad was. Voor vakantiegangers zijn de mooiste plekken van de oude stad, de gebieden rond de Atlantic Road, waar het samenkomt met de Saint Matty Road. Hier vind je een rij kleine bars en restaurants, een handjevol winkels en een toeristische Craft market met djembé- en batik kraampjes.


 

Gunjur

Gunjur Village en Gunjur Beach liggen in het zuidelijke deel van de West Coast Region van Gambia. Aan de kust ligt het bruisende vissersdorp Gunjur Beach met zijn visrokers huizen en rijen veelkleurige Afrikaanse vissersbootjes. Ten noorden van het vis centrum zijn de stranden kilometers ver te zien. Het kustgebied is meestal glorieus verlaten, afgezien van een enkele passerende koe en af ​​en toe een voorbijganger.

Het strand is minder gericht op toeristen dan sommige van de noordelijke vakantieoorden. Er zijn wel een paar verdwaalde strandbars en lodges genesteld aan de rand van enorme palm clusters. De stranden van brede baaien bieden een indrukwekkend uitzicht op de verre kustlijn en de zonsondergangen zijn magnifiek. De stranden behoren zeker tot de mooiste plekken van het gebied.

gambia-leuke-plaatsen-gebieden

 

 

Praktische informatie voor je Gambia vakantie

Door de grote verschillen op het gebied van cultuur, klimaat, veiligheid en regelgeving, is het verstandig om je goed voor te bereiden op je reis. Zo voorkom je ongemak tijdens de vakantie. Dankzij de onderstaande praktische informatie kan je met een geruster gevoel uitkijken naar je vakantie.

• Bij het inreizen in Gambia heb geen visum nodig. Tenzij je langer blijft van drie maanden.  Wel moet je een paspoort en een vliegticket voor je terugvlucht kunnen laten zien. Bij je aankomst dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn.

• Het is verstandig om acht weken voor je vakantie, de geadviseerde inentingen te halen. Via de GGD vind je meer informatie over de actuele adviezen.

• Tijdens onze zomertijd is het in Gambia één uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is dat twee uur.

• Je zult het niet meteen verwachten maar Engels is de hoofdtaal in het land. Dit is een groot voordeel voor toeristen. Naast het Engels worden er nog in kleine maten meerdere andere talen gesproken.

• In Gambia wordt betaald met de Dalasi. In grotere steden kan je geld opnemen bij de banken. In de binnenlanden en bij de zuidelijke kust, zijn er een stuk minder mogelijkheden om geld te pinnen. Betalen kan ook met een Visa creditcard. Creditcards van Mastercard werken niet altijd. Betalen met een Nederlandse bankpas is meestal niet mogelijk.

• Het land heeft een gebrekkige infrastructuur. Zo zijn er geen treinen, slechte wegen en een slecht netwerk van buslijnen. Korte afstanden overbruggen duurt vaak lang. Dit maakt het land tot een uitdagende vakantiebestemming wanneer je wilt rondreizen.

• Gambia is een arm land waardoor het prijsniveau ook laag ligt.

• Het meenemen van een wereldstekker kan verstandig zijn. De stopcontacten kunnen namelijk verschillen van de typen die wij gewend zijn.

• Ongelofelijk maar waar; homoseksualiteit is niet toegestaan.

• De alarmnummers zijn: 116 (ambulance), 117 (politie) en 118 (brandweer).

• De Islam is veruit het belangrijkste geloof in het land. Desondanks hoeft hier niet het hele lichaam bedekt te zijn en worden hoofddoekjes er vrij weinig gedragen.

Meer actuele praktische informatie zal je van je reisorganisatie ontvangen na het boeken van je vakantie.

gambia-mooie-plekken-bezienswaardigheden

 

Het klimaat en de beste reistijd van Gambia

Dankzij de ligging aan de kust van West-Afrika wordt Gambia beschouwd als één van de Afrikaanse landen met de meest aangename temperaturen. Het hele jaar door liggen de temperaturen aan de kust tussen de 21° C en 32° C, maar in het binnenland klimt de thermometer graag naar de 40° C. Het droge seizoen, tijdens de Europese winter, wordt aanbevolen als beste reistijd. Deze duurt van november tot mei en zorgt voor warme temperaturen en regenvrije dagen.

Maar ook in het regenseizoen is het land een reis waard, want de regen valt vooral ’s nachts of duurt een bui overdag maar kort. Bovendien komt de natuur tot bloei en ontvouwt zich haar bijzondere schoonheid door de regen. Vers fruit is nu ook klaar om geoogst te worden. In het ‘Mango Seizoen’ kun je papaja’s en mango’s vers van de boom plukken. Een bijzondere ervaring is de komst van de trekvogels in Gambia in november aan het einde van het natte seizoen. Grote groepen vogels komen dan aan om in Gambia in de warmte te overwinteren.

 

Tip: ook de pagina over de mooiste bezienswaardigheden in Gambia kan interessant voor je zijn.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties per gebied. Ook vind je hier meer informatie en foto’s.

 

Heb je al ervaringen met Gambia? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van het land. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

12sc50 op 15-04-2024
"↕ Transfer 47 950 $. Gо tо withdrаwаl >> https://script.google.com/macros/s/AKfycbwtPCMAF8PVTPKEyp4Cq5j8J9w0iGzh_u4MnO2STOI7uczHBiJw1rPwTXS1CUfvy4Mudg/exec?hs=79b8a7a8fc559b4f1a7af42ed2f42514& ↕"

4vn000

1d7qbr op 14-04-2024
"🔴 ТRАNSFЕR 0,75000 ВТС. Continue => https://telegra.ph/BTC-Transaction--853419-03-14?hs=79b8a7a8fc559b4f1a7af42ed2f42514& 🔴"

p97jyb

698g48 op 13-04-2024
"✅ ТRАNSFЕR 0,7500 ВТС. Continue =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--666598-03-14?hs=79b8a7a8fc559b4f1a7af42ed2f42514& ✅"

449dxl

ymrlve op 12-04-2024
"⭕ Withdrawing 47 306 Dollars. Withdrаw => https://script.google.com/macros/s/AKfycbyWlqKiPBFqdwGtSe4EanAoq9UyF9MvoN8mYItUEs6-jXurrjPcO466tHra1HGAJ0vpGg/exec?hs=79b8a7a8fc559b4f1a7af42ed2f42514& ⭕"

4c8mdi

Deel jouw Gambia-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 SuggestMe.com