glasgow-toerisme-informatie

 

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Glasgow

Ontdek hier wat je zoal kan doen en zien in de grootste stad van Schotland; het historische Glasgow. Je kunt bijvoorbeeld de volgende leuke bezienswaardigheden bezoeken:

1. De Glasgow Cathedral
De Glasgow Cathedral is zeker weten één van de topattracties in Glasgow. De gotische kathedraal werd gewijd in het jaar 1197, maar de prachtige gebrandschilderde ramen werden pas na de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Het is nog steeds één van de weinige middeleeuwse kerken in Schotland die tot op de dag van vandaag in zijn geheel bewaard is gebleven.

schotland-mooie-plekken-plaatsen-vakantie2. De Necropolis van Glasgow

Zorg ervoor dat de Victoriaanse Necropolis, welke op een heuvel ligt achter de Glasgow Cathedral, zeker op je route ligt voor wanneer je de kathedraal gaat bekijken. Deze prachtige begraafplaats bevat de graven van ongeveer 50.000 personen. Hoewel slechts een klein deel van de graven een grafsteen heeft, heeft de Mitchell Bibliotheek wel de tijd en de zorg genomen om de geschiedenis van elke persoon die er begraven is vast te leggen en te bewaren. Door de ligging op een heuveltop heb je vanaf Glasgow Necropolis ook een adembenemend uitzicht over de stad.

glasgow-bezienswaardigheden3. Glasgow Green Park

Wil je wat natuur zien terwijl je in de stad bent? Dan is Glasgow Green Park een goede keuze. Dit park is te vinden op de oever van de rivier de Clyde vanaf het centrale zakendistrict van de stad.

Glasgow Green Park is het oudste park van de stad. Het park werd in de 15e eeuw aangelegd. Het is een prachtige plek om te wandelen, te ontspannen en de pracht van de verschillende beelden en monumenten in het park in je op te nemen. In de zomer kun je er zelfs heuse concerten met doedelzakken bijwonen.

glasgow-park-bezienswaardigheden4. People’s Palace Museum

Het People’s Palace Museum is een andere attractie in het Glasgow Green Park. Je hoeft niets te betalen om dit gratis museum binnen te gaan. In het museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de mensen die in Glasgow woonden en de omstandigheden waarin ze door de jaren heen leefden.

Je vindt hier ook het Volkspaleis, welke is gevestigd in een gebouw van uitzonderlijke architectonische waarde. Je kunt ook een kijkje nemen bij de bekende Doulton fontein die voor dit gebouw staat. Deze prachtige terracotta fontein is de grootste in zijn soort ter wereld. Het symboliseert de landen die ooit door het Verenigd Koninkrijk werden geregeerd.

Je kunt ook een wandeling maken in de kassen, die buiten het museum liggen. Je kunt hier ontspannen met een lekkere kop koffie of een lunch terwijl je de prachtige kassen vol tropische planten in kijkt.

glasgow-schotland-bezienswaardigheden5. George Square

Eén van de meest herkenbare plekken in de hele stad is George Square. Deze plek moet dan ook zeker bovenaan het lijstje staan tijdens een bezoek. George Square is een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats voor mensen uit de omgeving en voor toeristen.

In 1781 werd het plein aangelegd en kreeg het zijn huidige naam ter ere van koning George III. Het plein wordt omgeven door veel verschillende en zeer spectaculaire monumenten die opmerkelijke Schotten uitbeelden en je vindt in dit gebied ook enkele mooie Victoriaanse bouwwerken, waaronder bijvoorbeeld het stadhuis. George Square bevat ook enkele grasvelden waar mensen zich even lekker kunnen ontspannen.

glasgow-wat-te-doen6. De Buchanan Street

Je moet ook zeker een keer naar Buchanan Street in Glasgow gaan als je geïnteresseerd bent in winkelen of gewoon een wandeling wilt maken door één van de drukste straten van de stad. Dit mooie voetgangersgebied is een fascinerende combinatie van Victoriaanse en moderne structuren en de straat bezit ook een grote verscheidenheid aan leuke winkels. Ga naar bijvoorbeeld het Princes Square Shopping Centre als je op zoek bent naar een winkelcentrum. Hier kun je de leukste souvenirs scoren.7. Het Riverside Museum

Het Riverside Museum is een museum over vervoer in Glasgow dat de afgelopen jaren verschillende prijzen heeft gewonnen. Dit hedendaagse museum in de Schotse stad biedt meer dan 3.000 voorwerpen die je meer vertellen over het transportsysteem in de stad, zowel op de zee als daarbuiten.

De voorwerpen in de collectie zijn onderverdeeld in een grote verscheidenheid aan categorieën, van skateboards tot kinderwagens en van klassieke auto’s tot treinen. Je kunt hier ook een wandeling maken door een oude geplaveide straat met winkels die tussen 1895 en 1980 in Glasgow te vinden waren. De Glenlee schip, wat het enige schip is in het Verenigd Koninkrijk dat op de Clyde is gebouwd dat nog blijft drijven, ligt voor het museum aangemeerd.

glasgow-highlights-info8. Het GoMA

Wil je nog wat meer cultuur snuiven? Dan is het GoMA ook erg leuk om te bezoeken. Het GoMA, het Glasgow Museum of Modern Art, is te vinden in Buchanan Street. Als je geïnteresseerd bent in cultureel toerisme, moet je dit museum zeker bezoeken. Het museum is gratis toegankelijk, wat een leuk bijkomend voordeel is.

Sinds de bouw in het begin van 1900 heeft het gebouw waarin het museum nu is gevestigd heeft onder andere gediend als woning, vervolgens als bibliotheek en recentelijk als museum. Het is mogelijk om de verschillende werken van zowel lokale als buitenlandse kunstenaars te bekijken wanneer je in dit museum bent.

Ben je geen kunstliefhebber? Ook dan kan dit een mooie plek zijn. De buitenzijde van het pand maakt het museum namelijk al met recht tot een bezienswaardigheid.

glasgow-wat-te-doen-museum9. Het Sharmanka Kinetisch Theater

Eduard Berdudsky, geboren in Rusland en opgeleid als beeldhouwer en monteur, is verantwoordelijk voor het verbazingwekkende Sharmanka Kinetisch Theater, oftewel het Sharmanka Kinetic Theatre. De buitengewone constructies van schroot en ingewikkeld houtsnijwerk stellen komische en droevige verhalen voor die zowel volwassenen als kinderen zeker interessant zullen vinden.

Als je maar tijd hebt om één item te zien terwijl je in Glasgow bent, maak er dan dit theater van. Je zult er geen spijt van krijgen. De galerie is open van woensdag tot en met zondag, tot aan het begin van de tentoonstellingen. De beelden en de verhalen erachter zijn erg intrigerend, ongeacht of ze wel of niet bewegen.10. Kelvingrove Park

Heb je zin in wat natuurlijke rust tijdens je citytrip? Dan kan je eens een wandeling maken door het mooie Kelvingrove Park. Uitgestrekte grasvelden zal je hier niet vinden. Dit is een vrij ruig en natuurlijk stukje Glasgow. Het is een heuvelig park vol bomen en zelfs met een rivier. De kelvin rivier loopt namelijk dwars door het park.

Rond het park staan meerdere grote en historische universiteitsgebouwen. Ook voor kinderen kan het een leuke plek zijn dankzij de speeltuinen.

glasgow-schotland-tips-park11. Het Glasgow Science Centre

Als je met kinderen reist, moet je zeker een stop maken bij het Glasgow Science Centre, dat in 2001 werd opgericht en aan de oever van de rivier de Clyde ligt. Dit wetenschappelijk museum lijkt enigszins op het “Cité des Sciences” in Parijs, omdat het een aantal interactieve onderdelen bevat.

Tijdens je bezoek krijg je allerlei informatie over wetenschap. Daarnaast is er ook een planetarium in het museum te vinden, een theater dat films in 3D vertoont en de Glasgow Tower, een uitkijkplatform dat adembenemende panorama’s over de stad biedt. Dit museum vraagt, in tegenstelling tot veel andere in Glasgow, wel een entree.

glasgow-museum-hoogtepunten12. The Lighthouse

De stad Glasgow werd gekozen als “Stad van Design en Architectuur” en in 1999 opende de stad The Lighthouse, dat dient als nationaal centrum voor design en architectuur. The Lighthouse is een museum dat gewijd is aan de kunst van design en architectuur. Het ligt aan Buchanan Street, direct naast het GoMA, en het is gewijd aan Charles Rennie Mackintosh, een bekende architect uit Schotland die in Glasgow veel verschillende bouwwerken heeft gemaakt.

Je kunt vanaf de top van de vuurtoren, die toegankelijk is via de binnenkant van het bouwwerk, een uitzicht krijgen over het hele stadscentrum.13. Kelvingrove Kunstmuseum

Voor liefhebbers van kunst is het Kelvingrove kunstmuseum zeker een goede tip. Het staat namelijk bekend als één van de mooiste kunstmusea van Schotland. Desondanks kan je het gratis bezoeken.

Het museum ligt in het Kelvingrove park en is eigenlijk niet te missen. Het is namelijk gevestigd in een groot historisch pand. Eenmaal binnen kan je een grote collectie met schilderijen, beelden en objecten zien. Handig verdeeld in diverse thema’s.

Eigenlijk is alleen de buitenkant van het enorm gebouw al een mooie bezienswaardigheid. Je bezoek is handig te combineren met het naast gelegen Kelvingrove park.

glasgow-mooiste-plekken14. De historische universiteitsgebouwen

Glasgow heeft de beschikking over één van de meest prestigieuze universiteiten van de wereld. Het is gevestigd in prachtige historische gebouwen. Samen vormt het complex een bekende bezienswaardigheid. Zeker doordat toeristen een deel van de gebouwen ook van binnen kunnen bekijken. Zo kan je onder andere meerdere kleine musea en binnenplaatsen bewonderen.

Wil je extra informatie over het complex? Dan kan je een rondleiding boeken. Hierdoor kan je ook extra ruimtes van binnen zien.

glasgow-mooie-attracties

 

Zoals je hebt kunnen zien, bestaan veel bezienswaardigheden in Glasgow uit historische gebouwen. Maar uiteraard zijn er ook allerlei andere mooie plekken te bezoeken.

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan de handige informatiepagina’s over de mooiste plekken in Schotland en het overzicht van de bezienswaardigheden in Schotland.

Of bekijk de informatiepagina over de mooie Schotse stad Edinburgh.

 

© 2024 SuggestMe.com