oostenrijk-mooie-steden-bezoeken-tips

Wenen; ontdek de vele historische bezienswaardigheden

Vooral voor liefhebbers van historie en cultuur is Wenen een leuke bestemming voor een stedentrip. Veel hoogtepunten bestaan namelijk uit oude gebouwen. Maar uiteraard heeft de stad je ook allerlei andere soorten hoogtepunten te bieden. Je kunt bijvoorbeeld de volgende highlights bezoeken:

1. Stephansdom
De populaire Stephansdom is een gotisch kathedraal. Je kunt er bij een bezoek aan Wenen eigenlijk ook niet omheen. Stephansdom ligt midden in het oude centrum van de stad. In de Stephansdom kun je nog goed zien hoelang het er al staat. De eerst versie van het kathedraal was een Romaanse kerk. Die werd echter bijna helemaal verbrand, op de portaal en de Heiden Türme na.

Nadien is de kathedraal weer aangebouwd in de 15d en 16e eeuw. Typerend voor de Stephansdom is ook de Südtoren. Van verre zie je de toren al staan, met een hoogte van 136 steekt de toren behoorlijk uit. Je kunt hem ook beklimmen. Aan de andere kant van de kathedraal vind je ook een toren, die is echter nooit helemaal afgebouwd. Helemaal in de kelders zijn catacomben te bezoeken. Bij de Stephansdom is dus erg veel te zien.

wenen-mooie-plekken-bezienswaardigheden2. Hofburg
Wenen staat ook bekend om het Hofburg-paleis. Bij dit paleis vind je mooie tuinen, de Spaanse rijschool en nog meer bezienswaardigheden. Het Hofburg-paleis zelf was voorheen het winterpaleis voor de keizers.

De Habsburgers kwamen in dit paleis vaak bijeen om belangrijke beslissingen te nemen. Ook diende het erg lang als residentie. Erg leuk om hier te bekijken is ook de oude bibliotheek. Als je er dan toch bent is het gaaf om al die boeken op zo’n manier bij elkaar te zien. En de schatkamer wil je ook niet missen.

oostenrijk-vakantie-hoogtepunten3. Spaanse rijschool
Erg populair om in Wenen eens te bezoeken, is de Spaanse rijschool. Al honderden jaren is de rijschool in gebruik. Bij de Spaanse rijschool wordt er gereden op Lipizzaner paarden, echte pronk paarden die ook voor parades ingezet kunnen worden. Dit is een oude traditie binnen de dressuur.

Als bezoeker van de stad kun je in de ochtend de training in de Spaanse Rijschool bekijken. Dit is een speciale uitvoering, die ook wel de quadrille wordt genoemd. De Lipizzaner paarden voeren dan een dressuur choreografie op klassieke muziek.4. Het historische centrum

In het centrum staat diverse historische en statige gebouwen. Hierdoor heeft de stad een wat chique en sierlijke uitstraling. Ook de fonteinen en standbeelden dragen aan dit beeld bij. Het centrum is hierdoor één grote bezienswaardigheid. Uiteraard ook door de vele winkels, terrassen en restaurants.

wenen-centrum-tips-stedentrip5. Das Schmetterlingshaus
Een andere bezienswaardigheid in Wenen is Das Schmetterlingshaus. Bij het lezen van de naam zou je vermoeden dat het alleen om een tof gebouw gaat, maar Das Schmetterlingshaus is een mooie botanische tuin. Het ligt in de buurt van het Hofburg. Het is een overdekte tropische tuin.

In Das Schmetterlingshaus moet je zijn als je echt even aan de stadse drukte wilt ontsnappen. Je waant je hier namelijk in een hele andere wereld. De tropische vlinders vliegen je om de oren en overal waar je kijkt zie je bijzonder kleurrijke planten. Er zijn zelfs watervallen te zien. Een heus paradijsje. En dat midden in de stad in de buurt van allerlei andere activiteiten.

wenen-mooiste-plekken-bezienswaardigheden6. Het Stadtpark
Nog meer natuur vind je in het Stadtpark. Dit park is het oudste van Wenen. Het staat er al sinds 1862. Het leuke aan het Stadtpark is dat het een plek is waar veel gebeurt. Dagelijks zijn er veel mensen te vinden. De één is aan het sporten en de ander maakt een lunch rondje in zijn werkpauze.

Daarnaast staat het Stadtpark bekend om de oude standbeelden. Door het hele park heen zie je verschillende componisten. Er zijn standbeelden van Strauss, Lehár en bijvoorbeeld Schubert. Ook is het brugje de moeite waard om eens naar te gaan kijken. Alle kunst neemt je mee naar een vorig tijdperk, dit park is niet voor niet het oudste park in Wenen.

wenen-wat-te-doen-zien7. Prater
Het Prater is in de skyline van Wenen niet over het hoofd te zien. Je kunt het aan het reuzenrad al snel herkennen. Dat is niet zomaar een reuzenrad, maar een erg oud exemplaar. Het werd al in 1897 gebouwd en je kunt met bijna 50 man in een gondel plaatsnemen om van het uitzicht over de stad te genieten.

Het Prater is een stadspark waar je ook veel attracties hebt, daarmee is het ook meteen een soort pretpark te noemen. Er is een golfbaan, er zijn meerdere achtbanen en er is een zwembad. Het is gratis om te bezoeken en je betaalt voor de achtbanen waar je in wilt.

wenen-wat-te-zien8. Kaisergruft
In Wenen kun je ook een keizerlijke crypte bezoeken: de Kaisergruft of de Kapuzinergruft. In deze grafkelder liggen ongeveer 150 keizerlijke personen uit de geschiedenis. Veel zijn familie van de welbekende Habsburgers. Hertogen, keizers en keizerinnen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld, liggen in de Kaisergruft begraven.

Als je fan bent van wat geschiedenis, is de Kaisergruft dus een interessante plek om te bezichtigen. Een populair graf in de Kaisergruft is dat van keizer Franz Joseph I en Sissi. Sissi was een keizerin en werd in 1898 vermoord. Veel bezoekers zijn bekend met dat verhaal en nemen een bloemetje mee om op het graf te leggen.9. Paleis Schönbrunn
Bewonderaars van Sissi en de keizer kunnen ook naar Paleis Schönbrunn. Dit is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in de stad. Het ligt aan de rand van het centrum en is een flink paleis. Het kent een spiegelzaal, honderden kamers en keizerlijke vertrekken.

Paleis Schönbrunn werd gebouwd als jachtslot voor de zoon van Keizer Leopold I. Ook om het paleis heen kun je je ogen goed de kost geven. De tuinen worden prachtig onderhouden en zijn erg divers. Mooie bloemen perken, fonteinen en standbeelden wisselen zich af.

oostenrijk-mooie-steden-plaatsen-plekken10. Hundertwasserhaus
Wenen is een stad vol met bijzondere architectuur. In het oude centrum zie je het ene mooie gebouw na het andere. Een huis dat er ook echt tussenuit springt is het Hundertwasserhaus. De architectuur van dit gebouw is niet met andere gebouwen te vergelijken. Het heeft allerlei kleuren en is asymmetrisch, een grappig gezicht. Het Hundertwasserhaus is gemaakt door kunstenaar Hundertwasser.

In het Hundertwasserhaus zijn 52 woningen geplaatst, zijn winkels te vinden en terrasjes. Leuk zijn ook de bomen, die groeien als het ware uit het gebouw. Ook aan de binnenkant is het gebouw niet symmetrisch te noemen. Het is een gezellige chaos van gangen.

wenen-hoogtepunten-tips11. Jesuitenkirche

Deze bezienswaardigheid wordt omschreven als de mooiste kerk van Wenen: de Jesuitenkirche. En als je het bouwwerk bezoekt, snap je al snel waarom het deze bijnaam heeft gekregen. Bij binnen komt kijk je je ogen uit. Het is adembenemend wat je allemaal aan pracht en praal ziet.

Van de bijzondere marmeren gedraaide zuilen in diverse kleuren tot de koepel. En van de gouden versiersels tot de fresco’s op het plafond. Overal waar je kijkt zie je kleur en rijkdom. Leuk om eens in te gaan kijken dus.

wenen-mooiste-plekken-tips12. Staatsopera
Een hele andere bezienswaardigheid of activiteit is de Weense Opera. Voor Opera is Wenen echt een belangrijk centrum. Je kunt de stad dan ook niet verlaten, zonder naar de klassieke muziek geluisterd te hebben.

Ga daarom eens naar de Staatsopera van Wenen. Het gebouw is op zichzelf al een belevenis, een bijzondere entourage. En als je er zin in hebt, zou je ook nog naar een voorstelling kunnen gaan.

wenen-hoogtepunten-wat-doen13. De stad te fiets verkennen

De afstanden tussen leuke plekken kunnen best behoorlijk zijn. Daarom kan het handig en leuk zijn om eens een fietstour te gaan doen. Je kunt zelf fietsen huren of een fietstour met een gids boeken. Deze leidt je langs een leuke route en geeft onderweg de nodige toeristische informatie.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens de volgende pagina over fietsverhuur en leuke fietstours door Wenen.14. Karlskirche
Nog zo’n bijzondere plek in de stad, is de Karlskirche. Naast de Stephansdom wordt dit als een van de mooiste kerken van de stad gezien. De Karlskirche is echt een uniek bouwwerk van Wenen. Bij aankomst zie je al snel dat de Karlskirche niet zomaar een kerk is. Het gebouw met de blauw groene koepels, witte en gouden kleuren en gedraaide zuilen is een plaatje om te zien.

De Karlskirche is er neergezet door architect Fischer von Erlach. Hij deed dat samen met zijn zoon. De kerk is gewijd aan Carolus Borromeus. In de architectuur zijn verschillende stijlen met elkaar gecombineerd. Samen leveren ze een spetterend geheel op. Maar ook van binnen is het mooi. Er zijn prachtige koepels, fresco’s en beelden te zien.

wenen-wat-zien-mooie-plekken15. Albertina Museum
Ga je in Wenen liever naar een museum? Dan is het Albertina Museum misschien een optie. In het verleden was dit museum het Habsburgse paleis. Niet gek dus dat je je hier in een spectaculaire omgeving waant. In het Albertina Museum kun je kunst bewonderen. Heel veel kunst, van tekeningen tot de mooiste schilderijen.

Er zijn werken van bekende kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan Monet, Matisse, Picasso en Miró. De werken komen uit allerlei kunststromingen. Van het impressionisme tot avant-garde, en ook erg veel grafische kunst. Een kunstmuseum dat je niet over wilt slaan.16. Natuurhistorisch museum

Ook kan je naar het natuurhistorisch museum. Een handig uitje wanneer het even wat slechter weer is. In het museum zijn maar liefst 39 expositiehallen waardoor je hier met gemak de hele dag zoet kan zijn. De hallen zijn ingedeeld in thema’s, waaronder: fossielen, dinosaurussen, ijstijd, prehistorie, planetarium, koralen en insecten.

Maar niet alleen de ruime collectie kan de moeite waard zijn, ook het statige gebouw kan leuk zijn om te bekijken. Bijzonder feitje; tegenover het museum is een vrijwel identiek gebouw geplaatst. Hier is het Kunsthistorisch Museum te vinden.

wenen-leuke-dingen-doen-zien17. Sint-Franciscus van Assisikerk

Voor liefhebbers van kerken is ook de Sint-Franciscus van Assisikerk een aanrader. Mede dankzij de ligging aan de Donau. Maar ook door het formaat en het uiterlijk van de kerk. Ten slotte is ook het interieur zeker de moeite waard.
De kerk werd gebouwd ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. De bouw duurde twaalf jaar, van 1898 en 1910. Het is dus een relatief jonge kerk.
Ondanks het mooie uiterlijk is er relatief weinig toerisme in en rond de kerk. Dit komt waarschijnlijk door de locatie. De kerk staat namelijk niet in het centrum van de stad. Met het openbaar vervoer is het echter goed bereikbaar.

wenen-mooie-plekken-plaatsen-gebouwen18. Naschmarkt
Ga je een stad als Wenen bezoeken, dan proef je letterlijk en figuurlijk pas echt de sfeer als je naar een markt gaat. In het verleden was de Naschmarkt belangrijk voor de handel. Boeren verkochten er hun koopwaar aan het volk. Tegenwoordig wordt de Naschmarkt nog steeds druk bezocht. Maar niet meer alleen door boeren.

De Naschmarkt is namelijk een plek waar je allerlei wereldse gerechten en producten uit kunt proberen. Er zijn hapjes en drankjes van over de hele wereld. Niet alleen specialiteiten uit Oostenrijk meer dus.19. Belvedere paleizen

Je hebt al verscheidene historische bouwwerken in dit overzicht voorbij zien komen maar Wenen heeft toch nog meer. Namelijk de Belvedere paleizen. Bestaande uit het Obere Belvedère en het oudere Untere Belvedère. Die weer worden verbonden tot één geheel door een prachtige tuin.

Het untere Belvedère heeft gedient als zomerverblijf voor de prins van Savoye. Het Obere Belvedère werd gebruikt voor de kunstcollectie van de prins en diende als bibliotheek. Sinds 1903 is echter de Osterreichische Galerie Belvedere in beide paleizen gevestigd. Wel of geen kunstliefhebber, de gebouwen en tuinen kunnen voor veel mensen een leuke plek zijn.

wenen-leuke-plekken-dingen-doen

 

Zoals je ziet zijn er allerlei bezienswaardigheden te zien in Wenen en leuke dingen te doen. Wanneer je veel wilt zien, ben je wel een paar dagen zoet. Voor nog een beter beeld van de stad, kan je even de onderstaande korte video bekijken.

 

 

Tip: mis ook niet de pagina over de mooiste plekken in Oostenrijk of over de vele bezienswaardigheden in Oostenrijk.

Of bekijk de pagina over de leuke fietstours door Wenen.

 

© 2024 SuggestMe.com